Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Nu Banii Aduc Fericirea, Ci Saracia Vecinului ?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
calfa
Doi cercetatori germani, profesorii Christian Elger si Armin Falk, de la Universitatea din Bonn, au realizat un nou studiu stiintific, citat de un ziar de azi.

Concluzia studiului ar fi ca satisfactia castigului depinde de veniturile celor din jur si de gradul de bunastare personala, si indiferent de bogatia personala, banii ne fac fericiti doar daca prietenii, rudele si colegii sunt mai saraci decat noi.

QUOTE
Potrivit cotidianului britanic „The Daily Telegraph”, mai multe studii sociologice au avut ca obiect efectul banilor asupra fericirii rezultate in principal din lucrurile cumparate de acestia (asa-numitul efect al venitului absolut) sau din compararea venitului unei persoane cu cel al altora (efectul venitului relativ), conchizand ca mai important este cel din urma.


Printre tehnologiile implicate ar fi fost tomografiile cerebrale (o tehnica de scanare a creierului numita imagerie cu rezonanta magnetica) iar subiectii au fost 38 de ... barbati. biggrin.gif

De fapt, din cate se intelege din articol, cercetatorii au studiat activitatea cerebrala a barbatilor in timp ce jucau un „joc”, cate doi o data, plasati unul langa celalalt, asa incat isi puteau observa reciproc rezultatele (reflectate intr-o recompensa baneasca variabila intre 30 si 120 de euro).

S-a inregistrat o activitate crescuta in mai multe regiuni ale creierelor lor pe parcursul testelor, in mod special intr-o zona, striatumul ventral, in care este localizata o parte numita „sistemul de recompensa”, unde au remarcat o activitate sporita cand subiectul a rezolvat problema corect.



Descoperirea cea mai importanta ar fi fost influenta performantei jucatorului rival. Maximum de activitate au inregistrat subiectii care au raspuns corect, iar rivalii lor au raspuns gresit. Iar "suferinta de a avea mai putin ar fi mai puternica decat bucuria de a avea mai mult".

Cei care au scris articolul afirma in final ca asa se explica fenomenul ... "caprei vecinului". biggrin.gif

Ce pare aveti, in ce masura asta e o caracteristica general umana ? Subiectii fiind exclusiv barbati, germani, si cine stie cate altele ii caracterizeaza (de exemplu, nu stim nimic despre credintele lor, in special de cele religioase, sau despre domeniile lor de activitate).

smile.gif
andra_v
Cercetatorul face o confuzie intre fericire si alte sentimente, cum ar fi satisfactia, placerea celui care asista la moartea caprei vecinului.
calfa
E posibil sa fie o confuzie, macar una partiala. Cercetatorii germani vorbesc despre fericire (Relative wealth 'makes you happier').

In articolul in limba romana se spune ca "satisfactia castigului depinde de veniturile celor din jur si de gradul de bunastare personala". Probabil ca e mai potrivit sa vorbim de satisfactia castigului, care poate fi, intr-o masura mai mica sau mai mare pentru fiecare dintre noi, subsumata fericirii. smile.gif
Marcus
E un sambure de adevar in acel articol, DAR, si eu cred ca ei fac o confuzie, din alt sens... adica ei jucau un joc, deci automat in mintea lor s-a format ideea ca pentru a castiga jocul in mod evident trebuie sa fii mai bun decat adversarii tai, pentru ca asta presupune sa castigi jocul, competitia.
Plecand de la acest lucru, cercetatorii au corelat jocul cu performantele profesionale in viata, ceea ce e interpretabil si subiectiv, pentru ca eu de exemplu si probabil multi altii nu vedem viata ca pe o competitie intre mine si vecinii sau colegii mei, desi poate ca multi din pacate asa gandesc. Depinde de la om la om...

A, si inca ceva... de ce au ales barbatii? Eu cred ca nici asta nu e intamplator... barbatii sunt in general mai orgoliosi si mai competitivi decat femeile. IN GENERAL AM SPUS! smile.gif
calfa
hiya.gif Marcus !

Asa zic si eu, "imprejurarile" experimentului nu par a fi tocmai in regula. Destule "variabile" par a fi fost lasate la intamplare (cum bine ai spus, concluziile par a se aplica bine la jocuri, etc.) in timp ce altele au fost transformate in constante (concurentii doar barbati).

Am ajunge, cum s-ar spune, la "satisfactia castigului in competitii in cazul unora dintre cele mai competitionale persoane". biggrin.gif
Cla
E vorba de studiul asta?
Inseamna ca titlul de la "Telegraph" nu-i chiar corect... de-aici si confuziile.
Pacat ca nu se poate citi tot textul... costa extra sad.gif
De fapt, eu cu engleza mea de balta, l-as prefera in germana biggrin.gif
Dar nu va puneti sa-l cautati pt. mine, am citit despre el in "Stern", dar nu asta voiam, ci textul original al studiului smile.gif
exergy33
Nu cred ca putem numi 'studiu' acel mic experiment.
QUOTE
Printre tehnologiile implicate ar fi fost tomografiile cerebrale (o tehnica de scanare a creierului numita imagerie cu rezonanta magnetica) iar subiectii au fost 38 de ... barbati.

Rezultatele obtinute pe un esantion de 38 de persoane de sex masculin nu pot avea o valoare stiintifica. In primul rind numarul subiectilor este foarte mic. In al doilea rind nu au fost inclusi subiecti de sex feminin. In al treilea rind circumstantele experimentului sunt foarte discutabile.
Rehael
QUOTE(calfa @ 24 Nov 2007, 04:31 PM) *
Iar "suferinta de a avea mai putin ar fi mai puternica decat bucuria de a avea mai mult".

Cei care au scris articolul afirma in final ca asa se explica fenomenul ... "caprei vecinului". biggrin.gif

Ce pare aveti, in ce masura asta e o caracteristica general umana ? Subiectii fiind exclusiv barbati, germani, si cine stie cate altele ii caracterizeaza (de exemplu, nu stim nimic despre credintele lor, in special de cele religioase, sau despre domeniile lor de activitate).

smile.gif


Mai degraba as zice ca studiul respectiv s-a vrut axat pe studiul functionarii mecanismului invidiei...
Atata timp cat se spune despre barbatii respectivi ca erau doar oameni normali, eu dau crezare acelui studiu. tongue.gif

O alaturare interesanta de subiecti ar fi aceea dintre un cersetor si un licentiat. Deci, o data pus cersetorul in inferioritate fata de licentiat si vazut ce se intampla, iar apoi, licentiatul fata de cersetor ( adica sa se descopere din timp niste abilitati ale cersetorului pe care licentiatul nu le are, pe baza carora sa fie facut ulterior testul ) si de vazut care pe care invidiaza mai tare. biggrin.gif

Personal cred ca, desi invidia si sentimentul de nesiguranta, care pot provoca suferinta in situatiile de competitie reale sau create artificial, ar parea sa caracterizeze fiecare om, exista si persoane care stiu sa neutralizeze aceste otravuri emotionale.


N.V.
Opinez şi eu în sensul nevalidităţii experimentului pentru motivele invoate de exergy, însă nu exclud posibilitatea unei corelaţii între fericire şi "capra vecinului". Dar mă îndoiesc că o asemenea corelaţie ar putea fi pusă în evidenţă prin mecanismul unui joc, din cauză că mai apare ca variabilă independentă spiritul competitiv.
însă făcând abstracţie de experiment, o posibilă explicaţie ar putea fi (zic "ar putea" din cauză că tot ce scriu e intuitiv şi nu empiric) frustrarea (şi nu invidia). Dar mai cuget şi-ntr-o altă insomnie poate voi căuta niscaiva studii.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.