Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Bârfa...
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Frisky
Pornesc de la o frază dintr-un articol: "Bârfa are un rol important in comunitate: desfiinteaza barierele psihosociale si creste liantul intre persoane."
Ce credeţi? Are sau nu bârfa "un rol important"? Este bârfa răutate sau un schimb de informaţii (mai mult sau mai puţin deformate)? E cineva care n-a bârfit ? Să ne împărtăşească din experienţă...smile.gif
Sushi
depinde de ce intelegi prin barfa
Frisky
De regulă, bârfa înseamnă a comenta pe seama semenilor, convivilor, concetăţenilor, etc. În Dex este sinonimă cu calomnia. Nu cred asta. Depinde de măsura răului din sine. Poţi "comenta" şi de bine. Se numeşte bârfă, oricum, atât timp cât persoana nu-i de faţă, da? Tocmai de aceea voiam să ştiu şi părerea voastră legată tocmai de fraza cu care am deschis topicul. Are sau nu un rol important? Ce înseamnă bârfa pentru tine, Sushi? smile.gif
Serenity
Pentru mine barfa inseamna "Ai vazut draga ce celulita are cutare? Ce dezgustator! Ma mir ca are nesimtirea sa iasa din casa in fusta!" (asta asa, spus frumos, despre cutarecare e 90-60-90 si boala barbarilor). Adica pentru mine barfa = comentarii rautacioase pe seama unui lucru care de multe ori nu e adevarat. In cazul asta, si deci pentru mine, barfa nu are nici un rol constructiv sau important.

Atat timp cat iti spui parerea, daca ea e obiectiva si fara rautati gratuite, nu ar trebui sa se numeasca barfa (chiar daca persoana nu e de fata)... zic eu.
Sushi
da, exact ca si sere, si eu sunt de parere ca barfa inseamna comentarii rautacioase si interpretari voit eronate ale actiunilor celorlalti. Cu informarea are prea putin de-a face. cu dezinformarea mai mult.
Barfa e timp investit aiurea.
Frisky
Bun, de acord cu voi! E conform dex-ului, stim cu toti asta, atunci spuneti-mi de ce barfim, fara exceptie? Ca vorbim despre barbati/femei, colegi/colege, vecini/vecine, indiferent de cine, i se-ntampla oricui sa o faca. E chiar un sport de talie mondiala. Va intreb in ce masura ati facut asta si daca v-a adus vreun prejudiciu sau folos? Sau e doar un mijloc ( murdar spuneti-i ) de a socializa?
Serenity
Complexe de inferioritate, frustrari, invidie, rautate... astea fiind asa, explicatii de suprafata.

Pe mine ma dezgusta barfa in general, ma enerveaza oamenii care nu pot fi obiectivi, dar cel mai rau ma enerveaza persoanele care barfesc zi de zi, dar sustin sus si tare ca aia "nu e barfa!" Ma rog... din punctul meu de vedere persoanele care au inclinatii spre barfa nu au ce cauta in preajma mea. Cu toate astea, as fi ipocrita sa spun ca nu am facut-o niciodata. Uneori "una mica" e distractiva si atat timp cat comentariile nu sunt luate in serios de nici unul din participanti si nu conduce la dezinformare, nu e neaparat ceva pentru care trebuie taiate capete. Adica, chiar daca nu iti place barfa si nu esti de acord cu ea, nu cred ca e cazul sa iti faci prea mult sange rau daca se intampla sa o faci sau sa nu lasi pe nimeni din jurul tau sa o faca, atat timp cat nu depaseste o anumita limita si viata nu ti se invarte in jurul ei. Nu e frumos, nu e fair play, nu spune nimic bun despre tine si nu-ti face cinste, dar e uman pana la urma.... si poate fi iertat, in unele cazuri.
flori
As putea spune ca barfa, etichetarea si sa moara capra vecinului sint sporturi nationale. Consider ca barfa e o indeletnicire josnica practicata de cei care nu au ceva mai bun de facut in viata si cei care se amuza si se hranesc cu barfe sint tot la fel. Si totusi se considera ca daca s-ar spune in fata tot ce se vorbeste pe ascuns societatea noastra n-ar mai exista. Pentru unii e ca un balsam, o adevarata placere sa auda lucruri rele despre cineva pe care nu-l place si uneori chiar despre prieteni. As spune despre acesti oameni ca le place sa se hraneasca de la cosul de gunoi pentru ca birfa in fond este gunoi. De obicei cel care barfeste doreste sa scoata in evidenta defectele altuia pentru a si le ascunde pe ale lui...e un fel de a spune "eu oricum sint mai bun"
Avantajele barfei este ca ajuta la crearea de relatii in interiorul grupului. Daca nu ar vorbi despre altii ar trebui sa vorbeasca despre el si ar trebui sa se arate asa cum este de fapt...dar birfind pe altii de fapt birfitorul vorbeste despre el si cine gindeste cu capul si nu cu limba poate sa-si faca o impresie despre personalitatea respectivului.
bdl
QUOTE(flori @ 4 Oct 2007, 04:24 PM) *
Avantajele barfei este ca ajuta la crearea de relatii in interiorul grupului.

Care va sa zica are si parti bune birfa... jamie.gif
mutulica
barfa are doua componente.. intr-un caz denota frustrarea si invidia celui care face comentarii tendentioase... cel pe care cei mai multi dintre cei de aici l-au atacat deja
insa... sa nu uitam ca de barfa se folosesc si toti machiavelli si iago din jurul nostru ca sa picure venin pe unde apuca. barfa in cazul acesta este canalul de comunicare cel mai potrivit folosit de zvonel pentru a raspandaci anume mesaje. si o face cu titlu de cunoscator "ai auzit ce se vorbeste in targ? cum ca ... x ... si y..."
flori
QUOTE(bdl @ 5 Oct 2007, 04:15 AM) *
Care va sa zica are si parti bune birfa... jamie.gif


E un avantaj pentru cei care nu pot trai decit in turma.
Un om cu spirit critic care are curajul sa spuna adevarul in fata este de obicei scos din grup.
Afrodita
Conform definitiilor de pe aici, eu barfesc in jurnalul meu de n-am timp nici sa respir rofl.gif Ca doar vorbesc masculii de i-am intalnit - si-i vorbesc de rau de obicei devil.gif - si logic ca nu sunt de fatza biggrin.gif (chiar de-ar fi, tot n-au habar de romana rofl.gif )

Mda, parerea mea e ca barfa se afla la toate nivelele unei societati si la toate societatile si culturile existente pe lumea asta. Si oricat de puritani ne-am da, ca mama ce oameni care nu barfim suntem noi, se intampla destul de des sa barfim - ca doar barfa are diferite conotatii si forme.

Atata timp cat nu duce la defaimarea cuiva si la dezinformare crasa, ambele voite, eu zic ca barfa e in general "informarea" interlocutorului despre ce s-a mai intamplat in vietile noastre: la serviciu, acasa, intre prieteni, la club, etc. Pentru ca suntem animale sociale, pentru ca suntem inconjurati de oameni 24/24 si pentru ca nu ai cum vorbi despre ziua ta si cum te simti si de ce te simti asa, fara a face legatura intre tine si persoanele de le-ai intalnit in ziua/perioada respectiva.

Si flori, barfa nu e numai un "sport national", o gasesti peste tot in lume, la toate natiile, inclusiv nemti si britzi. wink.gif
exergy33
Cred ca birfa se alimenteaza din zvonuri, si creaza la rindul ei alte zvonuri ... uneori un adevarat tsunami intr-un oras de provincie sau intr-o institutie. smile.gif

Totusi ... ea are mai multe grade sau mai multe nivele de desfasurare ... de la cel cvasi-inofensiv, pina la cel ...destructiv.
flori
Afrodita sa nu facem confuzie intre conversatie si barfa...
Sa zicem ne-am scapa sa vorbim de rau pe cineva in lipsa lui ar trebui sa fim siguri ca e adevarat ceea ce spunem si sa avem si curajul raspunderii in cazul in care sintem intrebati de cel in cauza...dar cum barfa este bazata de obicei pe zvonuri, vorba lui exergy, barfitorii nu prea au cum justifica cele spuse...si in general barfa vine de pe limba nu din creier.
Frisky
QUOTE(flori @ 5 Oct 2007, 09:12 PM) *
Sa zicem ne-am scapa sa vorbim de rau pe cineva in lipsa lui ar trebui sa fim siguri ca e adevarat ceea ce spunem si sa avem si curajul raspunderii in cazul in care sintem intrebati de cel in cauza...[ ]...



Tot bârfă se numeşte. smile.gif


Legat de bârfa pornind de la frustrare şi invidie ( de cele mai multe ori aşa e...), e bine să ne amintim că invidia se naşte din admiraţie!
În acest fel, bârfitorii de meserie, cei veninoşi, îi recunosc superioritatea celui intrat în "colimator". thumb_yello.gif




flori
[quote name='Frisky' date='6 Oct 2007, 12:44 PM' post='590544']
Tot bârfă se numeşte. smile.gif

Sa zicem ca cineva vrea sa angajeze pe altcineva si mi-ar cere referinte despre persoana respectiva pentru ca o cunosc sau pentru ca a lucrat si la mine...Eu stiu ca persoana este un hot, lenes etc. etc. si spun asta si pot sa si dovedesc si pot sa i-o spun si in fata. Poti sa spui ca asta e o birfa?
Dimpotriva eu cred ca e un lucru pozitiv. Am ajutat un om sa evite niste necazuri...Sint cazuri in care nu avem de ales. Desigur intr-o conversatie banala prefer sa ma abtin daca sint intrebata in legatura cu cineva despre care stiu lucruri neplacute si chiar faptul ca ma abtin sa vorbesc despre persoana respectiva, spune multe. Si asta nu-i barfa...

Nefertiti
Pai alea nu degeaba se cheama referinte. Numai ca referintele se cer de obicei pe cale oficiala, de la un alt loc de munca, de la scoala etc. Nu iti cere nimeni tie, in postura de Flori-cunostinta lui X, referinte.
flori
Ba da imi cer multi referinte....din postura mea!
Cit despre tine ma abtin ca nu te cunosc..
Nefertiti
Daca te aPtineai de la a doua remarca, filosof ramaneai. rofl.gif
flori
QUOTE(nefertiti @ 6 Oct 2007, 04:25 PM) *
Daca te aPtineai de la a doua remarca, filosof ramaneai. rofl.gif


Cred ca ai observat ca am facut tot posibilul sa te evit pina acum si o sa o fac in continuare asa ca nu raspund la provocare oricit te-ar roade! cool.gif
Sushi
barfim atunci cand nu suntem in masura sa ne confruntam cu propriile probleme, sa le rezolvam. atunci ne mutam atentia spre problemele altora ca asa e mai usor si chiar distractiv!

barfa nu are beneficii. fiecare ar trebui sa-si vada de treaba.

sigur ca daca intr-o conversatie cu prietena mea, mentionez ce i s-a intamplat lui X, doar ca si caz exemplicativ de cum se rezolva (sau nu) o anumita situatie, nu consider ca este barfa chiar daca X nu este de fata. Pentru ca nu comentez ci doar relatez.
bdl
Birfa nu are nici o parte pozitiva si nici un avantaj....cine sustine invers inseamna ca are creierul cracanat....
mutulica
am creierul cracit rau de tot smile.gif
barfa aduce avantaj celor ce nu pot fara ea. asa se descarca ei de ale lor, le dau la altii
Afrodita
QUOTE
Cit despre tine ma abtin ca nu te cunosc..


QUOTE
Cred ca ai observat ca am facut tot posibilul sa te evit pina acum si o sa o fac in continuare asa ca nu raspund la provocare oricit te-ar roade!


Se vede CLAAAR cat de rau te aPtii matalutza hmm.gif Si ma intreb de ce te chinui sa stranesti iara apele. Nu-ti shade bine in liniste, la caldurica, cu amicii tai milionari cu care nu barfesti in hotele de paishpe stelele? hmm.gif

Cat despre "discutii" , alea sunt tot barfe la urma urmei. Ca le numesti informare, discutii, referinte, etc - tot barfa e: vorbesti despre un om care nu e de fata, nu se poate apara asa ca tot barfa e!

(damn, mi-e mila de cei din jurul tau, sincer! se vede ca dejaba o fo' bataia din tinerete, ca minte la cap tot nu s-o dus... hh.gif )
Frisky
Bârfa, motor al evoluţiei sociale? smile.gif




bdl
QUOTE(mutulica @ 7 Oct 2007, 12:07 AM) *
am creierul cracit rau de tot smile.gif
barfa aduce avantaj celor ce nu pot fara ea. asa se descarca ei de ale lor, le dau la altii

Corect...aspectu asta il scapasem....exact ca la flatulente....nu poti fara ele, te descarci si le dai si la altii.... jamie.gif
mutulica
cam asa... un fel de mancati fara masura, pina va scapati pe gura
Afrodita
Am descoperit ceva: imi place sa "adun" barfa, nu sa o imprastii la altii biggrin.gif Adica imi place sa stiu despre unii altii, da' nu sa-i barfesc mai departe biggrin.gif (excluse persoanele care ma calca pe coada in diverse feluri harhar.gif )
Frisky
Edit la ce-am postat ieri, cu scuzele de rigoare, nu stiu de ce nu apare articolul... unsure.gif O sa-l reproduc astfel:

"Definitia cuvantului barfa in dictionar (DEX) este de o concizie lapidara: barfa = calomnie, diametral opus laudei sau elogiului, fara a pomeni sensurile de conversatie superficiala intre amici (sueta), de incercare de a difuza informatii doar partial corecte (un soi de dezinformare nu intotdeauna benigna) sau pur si simplu cel descris prin expresia "a sta la taclale" sau "a pune tara la cale". La modul cel mai general, barfa era considerata un fenomen inutil, un fel de zgomot de fond al interactiunilor de grup, indiferent de dimensiunile acestuia.

Surprinzator, studii foarte recente, cum ar fi cel semnat de David Sloan Wilson, profesor de biologie si antropologie la o universitate din New York, autorul unei carti care se ocupa de evolutia comportamentului de grup, "Catedrala lui Darwin", ne rezerva unele noutati. Barfa este, sustine autorul, un element central in studiul interactiunilor de grup. Ea clarifica si intareste regulile grupului, imbunatatin- du-i functionalitatea, pune in circulatie o serie de informatii, care altfel ar fi inaccesibile, ii sprijina pe cei nou-veniti in grup, dar si pe veteranii care se simt uneori marginalizati, defineste apartenenta la grup.

Fenomenul barfei, sub multe dintre aspectele lui, a fost studiat in ultimii ani in locuri precum insulele izolate din Oceanul Pacific, printre elevii de scoala primara, in zone rurale din Newfoundland (Canada) si in Mexico. Primele concluzii: o sursa comunica informatia la cel putin doua alte persoane, prea putina barfa intr-un grup poate fi la fel de daunatoare ca si prea multa barfa, comunicarea prin barfa scade nivelul general de anxietate al grupului si rezolva unele stari depresive minore. Reteaua de barfitori are rolul de a difuza lucruri care nu se invata la scoala, in orele de clasa, si reuseste, in cel mai bun caz, sa-i elimine din grup pe cei care incearca sa manipuleze opinii sau actiuni.

In psihoterapia de grup, ale carei rudimente le-am invatat la Savarsin (in scurta perioada de existenta a locului in forma de sanatoriu de nevroze, intre palat regal si casa de oaspeti a notabililor regimului comunist), este inclusa o tehnica, devizata de Corsini, tehnica barfelii (behind your back technique) bazata pe eliminarea unui membru din grup dupa primele minute ale sesiunii, urmata de o dezlantuire violenta de barfa a restului participantilor. Cum remarca marele psihiatru Dan Artur, de mult intrat in vesnicie, poate singurul om genial pe care l-am intalnit, nu exista metoda mai eficienta pentru a scoate la iveala tot ce se ascunde in sufletul omului decat barfa sigur nepedepsita. Sau, cum spunea sora-sefa, sora Mia, dupa sedintele clinice: "Sedinte pe naiba. Barfa psihiatrica, doctore..."

Sociologii mai sofisticati, cei din fictiune, precum profesorul Donahue, unul dintre eroii cartii lui Thomas Perry, "Cainele lui Metzger", isi folosesc cercetarile in domeniul barfei si ale rudei sale apropiate, zvonul, pentru a alimenta planurile de razboi psihologic ale unor agentii guvernamentale puse pe cucerirea lumii (fara a trage nici macar un foc de arma), ceea ce le permite unor mercenari (de altfel foarte simpatici) sa santajeze cu succes serviciile secrete.

Cum ramane insa cu sensul pe care il dadeam acestui cuvant in anii indepartatei mele tinereti, cand vorbeam de barfa de aseara de la Crama Cosna, pe tema arbitrarului semnului lingvistic, inainte si dupa pacatul originar?

Ce facem cu formularile de genul "dupa concert am tras o barfa masiva despre acompaniamentul maestrului, basca foalfele din allegretto ale celebrei soliste"?

Ce erau oare conversatiile pe teme profesionale sustinute in soapta in autobuzul 131 sau cu voce tare la bufet, barfe sau sesiuni de critica perfect constructiva?

Iar daca ar fi sa ne multumim cu definitia de dictionar, cum ne descurcam cu nemuritoarea "Arie a calomniei" din "Barbierul din Sevilla", una dintre nenumaratele capodopere ale lui Rossini, o declaram doar un exemplu al operei clasice italiene ca eterna oscilatie intre penibil si sublim?"


Fragment din articolul scris de Andrei Bacalu in Jurnalul National din 29 sept.2005 cu titlul "Barfa, motor al evolutiei sociale?" smile.gif

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.