Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Heidegger - Fenomenologie Si Religie
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
IoanV
FENOMENOLOGIE ŞI TEOLOGIE (din volumul Repere pe calea Gindirii, am lasat si paginile, pt.cine vrea sa dea referinte la el)

Prefaţă

Mica scriere de faţă conţine o conferinţă şi o scrisoare. Conferinţa Fenomenologie şi teologie a fost rostită la 9 martie 1927 la Tiibingen şi reluată apoi la 14 februarie 1928 la Marburg. Textul pe care īl redăm aici constituie conţinutul celei de a doua părţi a conferinţei de la Marburg, pe care, imediat apoi, am revizuit-o şi am completat-o. Această parte se intitula Pozitivitatea teologiei şi relaţia ei cu fenomenologia. Conceptul de fenomenologie pe care l-am avut aici īn vedere şi relaţia fenomenologiei cu ştiinţele pozitive sīnt tratate īn introducerea la Sein und leit („Fiinţă şi timp", 1927, § 7, p. 27 şi urm.)
Scrisoarea din 11 martie 1964 oferă sugestii referi¬toare la puncte de vedere care se dovedesc a fi importante pentru o dezbatere teologică pe tema: Problema unei glndiri şi a unei vorbiri cu caracter nonobiectivator īn teolo¬gia contemporană. Dezbaterea a avut loc la Drew-Uni-versity, Madison, SUA, īn perioada 9-11 aprilie 1964. Cele două texte publicate aici au fost tipărite pentru īntīia oară īn „Archives de Philosophie", voi. XXXII (1969), p.356 şi urm., apărīnd totodată īn traducere fran¬ceză.
Scrierea de faţă s-ar putea să prilejuiască o meditaţie asupra ceea ce, īn multiple chipuri, īn creştinătatea creşti¬nismului şi a teologiei sale, dar deopotrivă īn filozofie, este demn de a fi supus interogării. S-ar putea totodată ca cele expuse aici să ofere prilejul unei meditaţii de-sine-stătătoare.
Cu aproape 100 de ani īn urmă au apărut simultan — īn 1873 — scrierile a doi prieteni: Prima parte din Consi¬deraţii inactuale a lui Friedrich Nietzsche, īn care este invocat „minunatul Holderlin", şi opusculul Despre 46 cristitatea teologiei din zilele noastre de Franz Overbeck, care stabileşte ca trăsătură fundamentală a creştinismului
404
Fenomenologie şi teologie
timpuriu sentimentul escatologic ce implică o respin-gere a lumii de aici.
Chiar şi īn lumea noastră de astăzi, cu toate schimbările pe care le-a cunoscut, cele două scrieri continuă să fie inactuale, cu alte cuvinte să fie importante pentru acei puţini care, īn marea masă a celor ce calculează, rămīn să gīndească. Aceste scrieri, rostind şi īntrebīnd, călău¬zesc către o aşteptare configuratoare īn faţa a ceea ce este inaccesibil.
Pentru analiza altor probleme ridicate de cele două scrieri, a se vedea M. Heidegger, Holzwege /„Cărări īn necunoscut"/, 1950, p. 193 şi urm., studiul Nietzsches Wort „Gott ist toi" / „Afirmaţia lui Nietzsche: 'Dumnezeu a murit'"/ ; apoi: Nietzsche voi. II, p. 7—232: Der euro-păische Nihilismusj „Nihilismul european"/ şi p. 232— 296: Die seinsgeschichtliche Bestimmung des Nihilismus /„Determinarea nihilismului din perspectiva istoriei fin-tei" /. Ambele texte au fost publicate de sine stătător īn 1967.
Freiburg im Breisgau, 27 august 1970
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Relaţia dintre teologie şi filozofie este concepută īn mod obişnuit īn funcţie de termenii polari „credinţă şi ştiinţă", „revelaţie şi raţiune". Filozofia apare atunci ca interpretare a lumii şi a vieţii străină de orice revelare şi liberă de orice credinţă, in timp ce telogia, dimpotrivă, este expresia unei concepţii despre lume şi viaţă bazată pe credinţă, īn cazul nostru pe credinţa creştină. īnţelese astfel, filozofia şi teologia devin expresia tensiunii şi a luptei īntre două concepţii despre lume. Disputa dintre aceste două poziţii nu este hotărītă prin argumente de ordin ştiinţific, ci prin felul, prin amploarea şi prin forţa convingerii şi propovăduirii ce decurg dintr-o anume con¬cepţie despre lume.
Din capul locului noi vom concepe problema relaţiei dintre teologie şi filozofie cu totul altfel şi anume ca īntrebare privitoare la relaţia dintre două ştiinţe.
Dar această īntrebare necesită o determinare mai exactă Nu este vorba aici să comparăm starea de fapt a două ştiinţe care au propriul lor destin istoric — de altfel, divergenţa direcţiilor existente īn fiecare dintre ele ne-ar permite cu greu să le īnfăţişăm astăzi |n chip unitar. Urmīnd calea unei asemenea comparaţii, nu s-ar putea obţine nici o concluzie de principiu a felului īn care teolo¬gia creştină şi filozofia se raportează una la cealaltă.
Pentru a dobīndi un teren ferm īn vederea dezbaterii de principiu a acestei probleme, avem nevoie de o construc¬ţie ideală a ideilor celor două ştiinţe! Relaţia posibilă dintre cele două ştiinţe trebuie determinată pornind de la posibilităţile de care dispun fiecare īn parte īn calitatea lor de ştiinţă.
Īnsă o asemenea punere a problemei presupune să definim ideea de ştiinţă īn genere şi să caracterizăm modi-ficările pe care īn principiu le poate cunoaşte această idee. (Nu putem intra aici īn amănunte īn legătură
406 Fenomenologie şi teologie
cu această problemă, care ar trebui să reprezinte premi¬sele pentru discuţia noastră). Vom da, ca simplu fir călăuzitor, următoarea definiţie formală a ştiinţei: „ştiinţa este dezvăluirea īntemeietor justificativă a unui domeniu Īnchis īn sine al fiinţării, respectiv al fiinţei, de dragul dezvăluirii ca atare. Fiecare domeniu de obiecte dispune — īn conformitate cu conţinutul şi felul de a fi al obiectelor sale — de o modalitate proprie de dezvăluire posibilă, de legitimare, de īntemeiere justificativă şi de modelare conceptuală a cunoaşterii care se configurează astfel. Pornind de la ideea de ştiinţă īn genere, se poate arăta, īn măsura īn care ea este concepută ca o posibilitate proprie Dasein-ulm, că există īn mod necesar două posi¬bilităţi fundamentale ale ştiinţei: ştiinţe despre fiinţare, adică ştiinţe ontice, şi o singură ştiinţă despre fiinţă, deci ştiinţa ontologică — filozofia. Ştiinţele ontice īşi iau fiecare drept temă ceva de ordinul fiinţării nemijlocit existente, ceva ce este deja dezvăluit īntr-un anume fel, īnainte de a se fi produs dezvăluirea ştiinţifică. Numim ştiinţele despre domeniile fiinţării existente īn mod ne¬mijlocit, despre un „positum", ştiinţe pozitive. Caracte¬ristica acestor ştiinţe constă īn aceea că felul īn care trans¬formă īn obiect ceea ce īşi aleg drept temă se īndreaptă fără abatere asupra fiinţării ca o prelungire a unei atitu¬dini pre-ştiinţifice deja existente faţă de această fiinţare. In schimb, ştiinţa despre fiinţă, ontologia, necesită din principiu o mutare a privirii orientate către fiinţare: o mutare de la fiinţare la fiinţă, rămīnīnd totuşi ca fiin¬ţarea să fie păstrata īn raza privirii, neīndoielnic, īnsă, īn vederea unei atitudini modificate. Nu voi insista aici asupra caracterului metodologic al acestei mutări. īn sfera ştiinţelor reale sau posibile despre fiinţare, īn sfera ştiinţelor pozitive, īntre diferitele ştiin\e nu există decīt o diferenţă relativă, īn funcţie de relaţia care se instituie īntre fiecare ştiinţă şi un anume domeniu al fiinţării. In schimb, orice ştiinţă pozitivă se deosebeşte de filozo¬fie nu doar relativ, ci In chip absolut. Teza noastră poate fi acum formulată astfel: Teologia este o ştiinţă pozitivă şi, ca atare, absolut diferită de filozofie.
IoanV
Şi, de aceea, dacă ţinem seama de această deosebire absolută, rămīne să ne īntrebăm cum se raportează filo-
Fenomenologie şi teologie 407
zofia la teologie. Din teza noastră rezultă īn mod firesc că, īn calitate de ştiinţă pozitivă, teologia se situează din principiu mai aproape de chimie şi de matematică decīt de filozofie. Formulăm astfel relaţia dintre teologie şi filozofie īn forma sa extremă, şi anume īn opoziţie cu concepţia obişnuită, potrivit căreia ambele aceste ştiinţe, īntr-un anume fel, au drept temă acelaşi domeniu: viaţa omului şi lumea, fiecare călăuzindu-se, īnsă, după un anume fel de a-şi surprinde obiectul: una sprijinindu-se pe princi- piui credinţei, cealalată, pe principiul raţiunii. īn conformi¬tate cu teza noastră vom spune, deci: Teologia este o ştiinţă pozitivă şi, ca atare, absolut diferită de filozofie. Pentru analiza noastră, rezultă de aici următoarele: va trebui să caracterizăm teologia ca ştiinţă pozitivă şi apoi să lămurim, pe baza acestei caracterizări, relaţia ei posi¬bilă cu filozofia, de care ea se deosebeşte īn mod absolut.
Aş observa că iau īn consideraţie teologia īn sensul de teologie creştină, fără să se deducă īnsă de aici că nu ar exista decīt aceasta. Rămīne drept problemă princi¬pală dacă teologia este īn genere o ştiinţă. Vom lăsa pentru mai tīrziu tratarea acestei probleme, nu īnsă pentru că am voi să o ocolim, ci numai pentru că problema dacă teologia e o ştiinţă nici nu poate fi pusă dacă nu a fost mai īntīi lămurită, īntr-o oarecare măsură, ideea ei.
īnainte de a trece la analiza propriu-zisă, voi schiţa planul reflecţiilor care urmează. Potrivit tezei noastre, este vorba de o ştiinţă pozitivă şi anume de una al cărei caracter este propriu doar ei. De aceea, va trebui să ne oprim puţin asupra a ceea ce constituie pozitivitatea unei ştiinţe.
De pozitivitatea unei ştiinţe ţine: 50
1. să fie īn genere dat īn prealabil un volum semnifi¬cativ de fiinţare dezvăluită deja īntr-un fel sau altul ca temă posibilă a unei obiectualizări (Vergegenstandlichung) şi interogări de ordin teoretic:
2. ca acest „positum" nemijlocit existent să fie dat īn prealabil īn cadrul unei modalităţi preştiinţifice de acces la fiinţare şi de manevrare a ei, īn această modalitate de manevrare ajungīnd deja să se arate conţinutul factual specific al acestui domeniu şi felul de a fi al fiinţării respective, cu alte cuvinte acest „positum" trebuie să fie
408
Fenomenologie şi teologie
dezvăluit īnaintea oricărei sesizări teoretice, chiar dacă acest lucru se petrece neexplicit şi īn chip neştiut.
3. ţine de asemeni de pozitivitate ca şi această rapor¬tare preştiinţifică la fiinţarea existentă nemijlocit (natură, istorie, economie, spaţiu, număr) să fie deja luminată şi īndrumată de o īnţelegere a fiinţei, chiar dacă de una īncă neconceptuală. Pozitivitatea ' poate varia īnsă īn funcţie de conţinutul factual al fiinţării, īn funcţie de felul său de a fi, īn funcţie de modalitatea stării de dezvăluire preştiinţifică a fiinţării respective şi de felul apartenenţei acestei stări de dezvăluire la ceea ce este dat nemijlocit.
Se naşte atunci īntrebarea: care este pozitivitatea teologiei ? Este evident că trebuie să răspundem la această īntrebare īnainte de a fi īn stare să determinăm relaţia teologiei cu filozofia. Insă prin caracterizarea pozitivi-tăţii teologiei, noi nu lămurim īncă īn chip satisfăcător calitatea ei de ştiinţă; pe această cale, noi nu obţinem īncă, īn deplinul lui īnţeles, conceptul teologiei ca ştiinţă ci mai curīnd ceea ce īi este ei specific ca ştiinţă pozitivă. Dacă transformarea īn temă a unui domeniu al fiinţării urmează să fie adecvată — īn ceea ce priveşte direcţia şi modul de cercetare, precum şi sistemul conceptual — unui anume „positum", atunci este vorba mai degrabă de a pune īn lumină, odată cu orientarea către pozitivi¬tatea specifică teologiei, caracterul ei specific de ştiinţă, ştiinţificitatea ei specifică. Aşadar, abia caracterizarea pozitivităţii teologiei laolaltă cu caracterizarea ştiinţifici-tăţii ei ne apropie această disciplină īn calitatea ei de ştiinţă pozitivă şi ne oferă astfel terenul ferm pentru caracterizarea posibilei relaţii pe care ea o īntreţine cu filozofia. Consideraţia noastră primeşte astfel o triplă articulare:
Articulare:
a) pozitivitatea teologiei
b) ştiinţificitatea teologiei
c) raportul posibil al teologiei, In calitatea ei de ştiinţă pozitivă, cu filozofia.
Fenomenologie şi teologie 409
a. Pozitivitatea teologiei
Ştiinţa pozitivă este dezvăluirea īntemeietor justifi¬cativă a unei fiinţări existente īn mod nemijlocit şi care este deja, īntr-un fel sau altul, dezvăluită. Se pune atunci īntrebarea: ce anume există īn mod nemijlocit pentru teologie? Un răspuns posibil ar fi: ceea ce există īn chip nemijlocit pentru teologia creştină este creştinismul ca eveniment istoric atestat prin istoria religiei şi a spiri¬tului şi care totodată este vizibil īn prezent ca fenomen general, implicat īn istoria lumii prin instituţiile, cultele, societăţile şi grupările sale. Aşadar, creştinismul este „positum"-ul existent nemijlocit, iar teologia, ştiinţa despre el. Dar această determinare a teologiei ar fi īn chip vădit greşită, de vreme ce teologia īnsăşi constituie o parte integrantă a creştinismului. Teologia īnsăşi este ceva care se manifestă, atīt īn lume cīt şi īn istoria lumii, īntr-o legătură intimă cu creştinismul īnsuşi īn īntregul său. Este evident atunci că teologia nu poate fi ştiinţă a creşti¬nismului ca eveniment ce ţine de istoria lumii, ci ea este o ştiinţă care, la rīndul ei, face parte din istoria creşti¬nismului, este purtată de această istorie şi, deopotrivă, o determină. Oare vom spune atunci că teologia este o ştiinţă care face parte din istoria creştinismului, tot aşa cum spunem că orice disciplină istorică este ea īnsăşi un fenomen istoric şi că ea reprezintă conştiinţa de sine a istoriei care, la rīndul ei, se modifică de-a lungul istoriei ? Procedīnd astfel, am obţine posibilitatea să caracterizăm teologia drept conştiinţa de sine a creştinismului ca fenomen ce ţine de istoria lumii. Numai că teologia nu aparţine doar creştinismului, īn măsura īn care acesta, ca fenomen istoric, intră īn corelaţie cu fenomenele universale ale culturii, teologia este o cunoaştere a ceea ce face posibilă existenţa unui eveniment ce ţine de istoria lumii, deci existenţa creştinismului. Teologia este o cunoaştere concep¬tuală a ceea ce, īnainte de orice altceva, face ca creşti¬nismul să devină un eveniment istoric originar, o cunoaş¬tere a ceea ce numim pur şi simplu „cristitate" (Christ-lichkeit). Vom afirma acum: ceea ce există nemijlocit
410 Fenomenologie şi teologie
(posilum) pentru teologie este cristitatea. Ea este cea care hotăreşte asupra formei posibile a teologiei ca ştiinţă pozitivă despre cristitate. Se pune atunci īntrebarea: dar ce īnseamnă cristitate ?
„Creştină" numim noi credinţa. Esenţa credinţei poate fi definită din punct de vedere formal astfel: credinţa este o modalitate de existenţă a Dasein-ului uman care, după propria ei mărturie (iar această mărturie ţine de esenţa acelei modalităţi), nu se naşte nici din Dasein, şi nici prin el, prin liberul lui arbitru, ci pornind de la? acel ceva ce devine revelat īn această modalitate de existen¬ţă şi o dată cu ea, cu alte cuvinte, pornind de la obiectul credinţei. Fiinţarea care este revelată şi care, ca revelare, dă naştere, ea abia, credinţei; acea fiinţare care este revelată īn primul rīnd pentru credinţă şi numai pentru ea, este, pentru credinţa „creştină", Christos, Domnul crucificat. Relaţia credinţei cu crucea, determinată astfel de Christos, este o relaţie creştină. Īnsă crucificarea şi tot ce ţine de ea este un eveniment istoric, iar acest eveni¬ment este atestat ca atare, īn istoricitatea sa specifică, īn Scriptură şi numai pentru credinţă. Acest fapt nu poate fi „ştiut" decīt īnlăuntrul credinţei. Ceea ce este revelat īn felul acesta urmează, potrivit caracterului său specific de „sacrificiu", să se īmpărtăşească īn chip deter¬minat fiecărui om existent īn chip real īn istorie, chiar dacă acesta nu mai este contemporan cu evenimentul, precum şi comunităţii acestor indivizi care alcătuiesc comunitatea de credinţă. Ca īmpărtăşire, această reve¬lare nu este o transmitere de punoştinţe privitoare la 53 īntīmplări reale trecute sau care urmează să se petreacă, ci īmpărtăşirea face ca omul să devină „părtaş" la eveni¬mentul care este revelarea, adică la ceea ce, īn ea, este īnsuşi revelatul. Această Zuare-de-parte ce nu poate fi īmplinită decīt īn faptul-de-a-exista {Existiermn) este īnsă, ca atare, dată īntotdeauna numai ca credinţă prin credinţă. Prin acest mod de a „lua-parte" la evenimentul crucifi¬cării şi de a „avea-parte" de el, īntregul Dasein, ca Dasein creştin, deci ca unul raportat la cruce, este aşezat īn faţa Domnului, iar existenţa care trăieşte această revelare Īşi este revelată sieşi ca una care a trăit īn uitarea de Domnul. A fi aşezat īn faţa Domnului īnseamnă, potrivit sensului său — şi am īn continuare īn vedere o construcţie
Fenomenologie şi teologie
ideală a ideii — , o schimbare de orientare a existenţei īn şi prin milostenia lui Dumnezeu resimţită prin credinţă. Aşadar, credinţa se īnţelege pe sine īntotdeauna numai īn chip credincios. Credinciosul nu ştie şi nu poate şti niciodată — de pildă pe baza unei constatări teoretice privitoare la trăirile sale interioare — despre existenţa sa specifică; el nu poate, dimpotrivă, decīt să „creadă" īn această posibilitate de existenţă ca fiind o posibilitate pe care Dasein-u] ce o trăieşte nu o poate alege de la sine, īn care Dasein-ul a devenit rob, a fost adus īnaintea lui Dumnezeu şi este astfel re-născut. Sensul existenţial propriu-zis al credinţei este, deci: credinţă = renaştere. Dar renaştere nu īn sensul dobīndirii momentane a unei calităţi de vreun fel sau altul, ci renaştere ca mod al existării istorice a Dasein-ului credincios faptic īn acea istorie care īncepe cu momentul revelării; īn acea istorie care, potrivit sensului revelării, comportă un sfīrşit determinat. Evenimentul revelării care se transmite cre¬dinţei şi care, astfel, survine īn sfera credinţei īnsăşi se dezvăluie numai credinţei. Luther spune: „Credinţa īn¬seamnă să ne facem prizonierul lucrurilor pe care nu le vedem" (Erl. Ausg. WW. 46, 287). Dar credinţa nu este ceva prin care şi īn care se revelă doar survenirea mīntuirii ca un eveniment, aşadar ca o modalitate de cunoaştere modificată, ci credinţa, ca īnsuşire a revelării de către om, face şi ea parte din survenirea creştină, adică din modul de existenţă care determină Dasein-ul faptic īn 54 cristitatea sa, ca o destinalitate specifică. Credinţa reprezintă faptul de a exista care īnţelege pe calea credinţei faptul de a exista in istoria revelată odată cu crucificatul, adică In istoria cu caracter de survenire.
Pozitivitatea pe care o găseşte şi asupra căreia se apleacă teologia se constituie din īntregul acestei fiinţări pe care o dezvăluie credinţa, şi anume īn aşa fel īncīt cre¬dinţa īnsăşi face parte din acest complex al survenirii propriu fiinţării dezvăluite prin credinţă. Dacă presu¬punem īnsă că teologia este impusă ca sarcină — pornind de la credinţă — credinţei īnseşi şi pentru credinţă, īn timp ce ştiinţa este obiectualizare liber īmplinită şi dez¬văluind conceptual, teologia se constituie luīndu-şi drept
412 Fenomenologie şi teologie
temă credinţa şi ceea ce este dezvăluit odată cu ea, adică ceea ce este revelat. Trebuie să nu pierdem nici o clipă din vedere că această credinţă nu este numai modalitatea de a da dinainte īn chip dezvăluitor „positum"-ul pe care teologia īl obiectualizează, ci credinţa este ea īnsăşi cuprinsă īn temă. Şi nu numai atīt! īn măsura īn care teologia este impusă ca sarcină credinţei, ea nu poate avea decīt īn credinţa īnsăşi raţiunea suficientă pentru ea īnsăşi. Dacă credinţa s-ar opune din capul locului unei analize conceptuale, atunci teologia ar fi o modalitate de īnţe¬legere cu totul şi cu totul inadecvată obiectului ei (cre¬dinţei). Ei i-ar lipsi un moment ce ţine de esenţa ei, fără de care ea nu ar putea să devină niciodată o ştiinţă.- Asa se explică de ce necesitatea teologiei nu poate fi dedusă şi nu va putea fi niciodată dedusă dintr-un sistem al ştiinţelor conceput pur raţional. Mai mult: credinţa justifică nu numai apariţia unei ştiinţe care interpretează cristitatea; ca renaştere, credinţa este totodată acea istorie la a cărei survenire teologia īnsăşi trebuie să-şi aducă contribuţia. Teologia īşi dobīndeşte sensul şi īndreptăţirea numai īn măsura īn care se' constituie ca parte componentă a credinţei, deci a acelei surveniri istorice descrise mai sus.
Īncercīnd să explicăm acest raport, arătăm īn ce fel este prefigurată prin pozitivitatea specifică a teologiei, adică prin survenirea creştină dezvăluită īn credinţă ca 55 credinţă, ştiinţificitatea ştiinţei credinţei.

IoanV
b. Ştiinţificitatea teologiei (numerele din 2 cifre care mai apar sunt de la numerotarea paragrafelor)
Teologia este ştiinţa credinţei.
Această afirmaţie implică următoarele:
1. Ea este ştiinţa a ceea ce este dezvăluit īn credinţă, adică a obiectului credinţei. Obiectul credinţei nu este ceva care presupune doar acordul nostru, ceva de ordinul unui complex de propoziţii despre fapte şi īntīmplări care nu pot fi īnţelese pe cale teoretică, dar care, īn schimb, pot fi īnsuşite tocmai prin acest acord.
2. Teologia este totodată ştiinţa despre comportamen¬tul credincios ca atare, este ştiinţa despre sentimentul
Fenomenologie şi teologie 413
credinţei care este ceea ce poate el să fie, potrivit posibili¬tăţii sale interne, numai ca sentiment revelat. Aceasta īnseamnă că credinţa, īn calitatea ei de comportament credincios, este ea īnsăşi crezută şi face parte, ea īnsăşi din obiectul credinţei.
3. Teologia este, apoi, ştiinţa credinţei nu numai īn măsura īn care face din credinţă şi din obiectul credinţei obiectul său de cercetat, ci şi pentru că ea īnsăşi provine din credinţă. Ea este ştiinţa pe care credinţa o motivează si o īndreptăţeşte chiar din ea īnsăşi.
4. In sfīrşit, teologia este ştiinţa credinţei, īn măsura īn care ea nu are numai credinţa drept obiect, fiind moti¬vată chiar de aceasta, ci şi pentru că obiectualizarea cre¬dinţei īnsăşi are — potrivit acelui ceva care aici este obiec-tualizat — drept unic scop să contribuie la formarea senti¬mentului de credinţă ca atare. — Concepută din punct de vedere formal, credinţa ca relaţie de existenţă cu cel crucificat este o modalitate a Dasem-ului istoric, o modali¬tate a existenţei umane, şi anume a faptului de a fi īn chip istoric īntr-o istorie care se dezvăluie abia īn credinţă şi numai pentru credinţă. De aceea, ca ştiinţă a credinţei īnţelese drept o modalitate istorică (geschichtlich) de a fi, teologia este, īn miezul ei ultim, o ştiinţă de tip istoric (historisch); şi anume īn conformitate cu istoricitatea specifică cuprinsă īn credinţă — „survenire a revelării" — 56 o ştiinţă de tip istoric avīnd un caracter particular.
Ca autointerpretare conceptuală a existenţei credin¬cioase, deci ca o cunoaştere de tip istoric, teologia vizează īn exclusivitate transparenţa survenirii creştine revelată in sentimentul credinţei şi definită prin acest sentiment. Această ştiinţă de tip istoric are, aşadar, īn vedere īnsăşi existenţa creştină īn concreteţea ei şi niciodată un sistem de propoziţii teologice valabil īn sine, vizīnd un conţinut faptic general, situat īn interiorul unui domeniu al fiinţei care, şi el, este nemijlocit existent printre altele. Această transparenţă a existenţei credincioase, ca īnţelegere a existenţei, nu se poate referi decīt la īnsuşi faptul de a exista. Potrivit conţinutului lor, orice propoziţie teologică şi orice concept teologic intervin īn existenţa credincioasă a fiecărui om din comunitatea de credincioşi, dar acest lucru nu se īntīmplă nicidecum ulterior, pe baza unei aşa numite „aplicaţii11 practice. Conţinutul factic speci-
414 Fenomenologie şi teologie
fie al obiectului teologiei interzice cunoaşterii teologice adecvate să se consolideze vreodată ca o cunoaştere arbi¬trară a unor realităţi oarecari. Transparenţa teologică şi interpretarea conceptuală a credinţei nu pot, de asemeni, să īntemeieze şi să asigure această credinţă īn īndreptăţirea ei şi nici nu pot īnlesni īn vreun fel situarea īn credinţă şi menţinerea in ea. Teologia nu poate decīt să īngreuneze credinţa, adică poate să dea de īnţeles că sentimentul credinţei nu poate fi obţinut prin intermediul ei — adică prin teologie ca ştiinţă — ci numai şi numai prin credinţă. Astfel teologia poate să croiască o cale către cugetul omului, pentru a face loc gravităţii care se ascunde īn sentimentul credinţei ca modalitate „dăruită" de a exista. Teologia-„poate" face acest lucru, adică are putinţa să o facă, şi anume doar sub forma posibilităţii.
Teologia este, potrivit pozitivităţii pe care ea o obiectua-lizează, o ştiinţă de tip istoric. Prin această teză s-ar părea că tăgăduim posibilitatea şi necesitatea atīt a unei teologii sistematice, cīt şi a unei teologii practice. Dar trebuie 57 remarcat că, atunci cīnd afirmăm că există numai o teologie „de tip istoric", nu excludem defel teologia „sistematică", respectiv pe cea „practică". Teza noastră este, dimpotrivă: Teologia, ca ştiinţă īn genere, este de tip istoric, oricare ar fi disciplinele īn care ea se subīmparte. Tocmai carac¬terizarea aceasta ne ajută să īnţelegem de ce şi cum se articulează teologia īn chip originar, nu ca un adaos, ci potrivit unităţii specifice a temei ei, īntr-o disciplină siste¬matică, una de tip istoric (īn sens mai restrīns) şi una de tip practic. īnţelegerea filozofică a unei ştiinţe nu se poate obţine abordīnd pur şi simplu articularea ei factică — datorată īntīmplării — şi acceptīnd diviziunea tehnică a muncii pe care ea o presupune, pentru a lega apoi laolaltă din exterior diferitele discipline şi pentru a obţine, īn cele din urmă, un concept „universal" al ştiinţei respective. Dimpotrivă, trebuie să pătrundem dincolo de articularea ei reală şi să stabilim dacă această articulare este reclamată chiar de esenţa ştiinţei respective, de ce este reclamată de ea şi īn ce măsură organizarea reală corespunde ideii de ştiinţă determinată din perspec¬tiva pozitivităţii ei.
Cīt priveşte teologia, se poate afirma atunci că, īntrucīt ea este interpretare conceptuală a existenţei creştine,
Fenomenologie şi teologie
toate conceptele ei īntreţin, potrivit conţinutului lor, un raport esenţial cu survenirea creştină ca atare. Sarcina teologiei sistematice este de a concepe această survenire in conţinutul ei real şi in modul ei specific de a fi, şi anume in singurul fel in care ea se atestă in credinţă pentru credinţă. In măsura īn care sentimentul credinţei este atestat īn Scriptură, teologia este, potrivit esenţei ei, teologie neotes-tamentară. Cu alte cuvinte, teologia nu este sistematică prin aceea că fragmentează totalitatea conţinutului cre¬dinţei īntr-o serie de loci, pentru a-i reintroduce apoi īn cadrul unui sistem şi pentru a demonstra īn cele din urmă validitatea acestui sistem. Ea nu e sistematică prin insti¬tuirea unui sistem, ci invers, printr-o evitare a acestuia, īn sensul că īncearcă să aducă la lumină numai gr.auainua 58 intern care este propriu survenirii creştine ca atare, adică să-1 aducă pe credincios, ca pe cel care īnţelege conceptual, īn istoria revelării. Cu cīt mai istorică este teologia, cu cīt mai nemijlocit ridică ea istoricitatea credinţei la nivelul cuvīntului şi al conceptului, cu atīt mai „sistematică" este ea, cu atīt mai puţin devine ea sclava unui sistem. Pe cīt de originar va fi cunoscută această sarcină, precum şi exigenţele ei metodologice, pe atīt va fi mai īnalt nivelul ştiinţific al unei teologii sistematice. Sarcina unei ase¬menea teologii va fi cu atīt mai sigur şi mai pur realizată, cu cīt mai nemijlocit va primi ea dinainte conceptele şi corelaţiile conceptuale de la felul de a fi şi de la conţinutul factual specific al acelei fiinţări pe care ea o obiectualizează. Cu cīt teologia se lipseşte mai radical de aplicarea vreunei filozofii şi a sistemului pe care aceasta īl implică, cu atīt este ea mai filozofică īn ştiinţificitatea căreia singură i-a dat naştere.
Pe de altă parte, trebuie spus că, cu cīt teologia este mai sistematică īn sensul avut aici īn vedere, cu atīt mai nemijlocit se īntemeiază prin aceasta necesitatea teologiei de tip istoric in sens mai restrīns, ca exegeză, istorie a Biseri¬cii şi a dogmelor. Dacă aceste discipline urmează să fie teologie autentică şi nu domenii separate ale ştiinţelor profane generale de tip istoric, atunci ele trebuie să lase teologia sistematică corect īnţeleasă să le prefigureze obiectul.
416
Fenomenologie şi teologie
Autointerpretarea survenirii creştine ca survenire istorică se caracterizează īnsă prin aceea că ea īmplineşte īntr-un chip mereu reīnnoit luarea īn posesie a propriei ei istoricităţi şi a īnţelegerii (ce s-a dezvoltat īn ea) a posibilităţilor Dasein-ului credincios. īntrucīt teologia, ca disciplină sistematică precum şi ca disciplină de tip istoric, are drept obiect īn primul rīnd survenirea cţeştină īn cristitatea şi istoricitatea sa, şi īntrucīt această survenire este determinată drept modalitate de existenţă a credinciosului, īntrucīt faptul-de-a-exista īnseamnă acţiune, grnpăţiq, teologia are, potrivit esenţei ei, caracterul unei ştiinţe practice. Ca ştiinţă despre acţiunea Domnului 59 asupra omului care acţionează conform credinţei, ea este deja „din capul locului" homiletică. Şi numai de aceea există posibilitatea ca teologia īnsăşi să se constituie, īn organizarea ei reală de teologie practică, ca homiletică şi catehetică. Temeiul acestei constituiri nu trebuie căutat nicidecum īn nevoi īntīmplătoare, care ar da naştere exi¬genţei ca propoziţiile teoretice īn sine să mai capete şi o aplicare practică. Teologia este sistematică numai atunci cind este istoric-practică. Teologia este istorică numai atunci cind este sistematic-practică. Teologia este practică numai atunci cind este sistematic-istorică.
Prin esenţa lor, toate aceste caracteristici sīnt legate unele de altele. Dezbaterile care există astăzi īn teologie pot deveni fructoase abia atunci cīnd problema teologiei ca ştiinţă este readusă la īntrebarea centrală care provine din ideea proprie teologiei ca ştiinţă pozitivă: care este te¬meiul unităţii specifice şi a varietăţii necesare a discipli¬nelor sistematice, a celor de tip istoric şi a celor practice ale teologiei?
Putem lămuri pe scurt caracterul schiţat aici al teologiei, arătīnd ceea ce nu este teologia.
Dacă avem īn vedere sensul cuvīntului, theo-logie īnseamnă: ştiinţă despre Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu este nicidecum obiectul cercetării ei, aşa cum ar fi de pildă animalele tema zoologiei. Teologia nu este nici cunoaştere speculativă a lui Dumnezeu. Nu surprindem conceptul teologiei nici cīnd lărgim tema, spunīnd: obiectul teologiei este raportul dintre Dumnezeu īn genere şi om īn genere şi invers. Căci, īn acest caz, teologia ar fi filo¬zofie a religiei sau istorie a religiei, pe scurt, ştiinţă a reli-
Fenomenologie şi teologie
417
giei. Teologia este cu atīt mai puţin ştiinţa despre om şi despre stările şi trăirile sale religioase, īn sensul unei psihologii a religiei, cu alte cuvinte o ştiinţă despre trăirile prin a căror analiză urmează a fi descoperit, īn ultimă instanţă, Dumnezeul aflat īn om. S-ar putea recunoaşte 60 acum că teologia nu este identică cu cunoaşterea specula¬tivă a lui Dumnezeu, nici cu ştiinţa religiei sau cu psihologia religiei īn genere, deşi, pe de altă parte, am fi īnclinaţi să subliniem că teologia reprezintă un caz particular al filozofiei religiei, al istoriei religiei etc, adică ştiinţa filozo-fico-istorico-psihologică despre religia creştină. După cele spuse, rezultă īnsă limpede că teologia sistematică este tot atīt de puţin o filozofie a religiei referitoare la religia creştină, pe cīt de puţin istoria bisericii este o istorie a religiei care nu are īn vedere decīt religia creştină. Atunci cīnd teologia este concepută astfel, ideea proprie acestei ştiinţe este din capul locului abandonată, adică nu este extrasă din perspectiva pozitivităţii ei specifice, ci este obţinută pe calea unei deducţii, pornindu-se de la modelul specializării unor ştiinţe non-teologice, care pe deasupra mai sīnt şi cu totul eterogene — filozofie, istorie şi psiholo¬gie. Unde anume poate fi trasată limita ştiinţificităţii teologiei, adică cīt de departe merg şi. pot să meargă exigenţele specifice sentimentului credinţei īn direcţia unei transparenţe conceptuale, fără ca, astfel, să se piardă caracterul de credinţă — este o problemă pe atīt de impor¬tantă pe cīt este de dificilă şi care se află īn cea mai strīnsă legătură cu īntrebarea privitoare la temeiul originar al unităţii celor trei discipline ale teologiei.
Nu trebuie īn nici un caz să determinăm ştiinţificitatea teologiei luīnd o altă ştiinţă drept normă pentru felul īn care īşi concepe teologia demonstraţiile şi pentru rigurozi¬tatea sistemului ei conceptual. In conformitate cu „posi-tum-ul" teologiei care, prin esenţa lui, este dezvăluit numai īn credinţă, nu numai calea de acces la obiectul ei este o cale proprie, ci şi evidenţa legitimării propozi¬ţiilor este una specifică. Sistemul de concepte care este propriu teologiei nu poate proveni decīt din ea īnsăşi. Cu atīt mai puţin are ea nevoie să se adreseze altor ştiinţe, pentru a-şi spori şi a-şi asigura mijloacele de demonstrare şi cu atīt mai puţin poate ea īncerca să se amplifice sau Bă justifice evidenţa credinţei recurgīnd la cunoştinţele 418
Fenomenologie şi teologie
61 oferite de alte ştiinţe. Teologia, dimpotrivă, este ea īnsăşi īntemeiată īn primul rină prin credinţă, chiar dacă, din punct de vedere formal, enunţurile şi demonstraţiile ei provin din acţiuni libere ale raţiunii.
IoanV
Eşecul pe care īl cunosc ştiinţele non-teologice īn faţa a ceea ce revelă credinţa nu este, de aceea, nici o dovadă pentru īndreptăţirea credinţei. Nu poţi lăsa ştiinţa „lipsită de credinţă" să asalteze credinţa şi să se frīngă de ea, decīt dacă, din capul locului, eşti prin credinţă convins de adevărul credinţei. Aşa stīnd īnsă lucrurile, credinţa se īnţelege pe sine īn mod greşit dacă īşi īnchipuie că poate obţine īndreptăţirea sau, mai mult, că se poate consolida, īn măsura īn care ştiinţele se frīng īn faţa ei. Validitatea conţinutului oricărei cunoaşteri teologice se īntemeiază pe credinţa īnsăşi, provine din ea şi se reīntoarce īn ea. Teologia este, pe baza pozitivităţii ei specifice şi a formei de cunoaştere pe care această pozitivitate o prefigurează, o ştiinţă ontică de sine stătătoare. Se naşte acum īntrebarea: cum se raportează această ştiinţă pozi¬tivă — pe care am caracterizat-o atīt īn pozitivitatea, cīt şi īn ştiinţificitatea ei — la filozofie ?
c. Relaţia teologiei ca ştiinţă pozitivă cu filozofia
Credinţa nu are nevoie de filozofie, īn schimb, ea este necesară ştiinţei credinţei ca ştiinţă pozitivă. Iar aici trebuie făcută o altă disociere: ştiinţa pozitivă despre credinţă nu are nevoie de filozofie pentru īntemeierea şi dezvăluirea decisivă a pozitivităţii ei, adică pentru dezvă¬luirea cristităţii. Aceasta, de altminteri, se īntemeiază ea īnsăşi, īn felul ei. Ştiinţa pozitivă despre credinţă are nevoie de filozofie numai īn privinţa ştiinţificităţii ei. Rolul filozofiei este aici unul de principiu, dar totuşi limitat īntr-un chip care īi este propriu. 62 Ga ştiinţă, teologia se supune exigenţelor de legitimare
şi de adecvare a conceptelor ei la fiinţarea căreia ei īi revine să o interpreteze. Dar oare fiinţarea care urmează să fie interpretată īn conceptele teologiei nu este dezvăluită numai prin intermediul credinţei, pentru credinţă şi īn credinţă? Nu cumva acel ceva pe care ea urmează să-1
Fenomenologie şi teologie
419
surprindă cu ajutorul conceptelor este ceva care, prin esenţa sa, e de ne-conceput? Care, aşadar, nu poate fi investigat, īn conţinutul său faptic, pe cale pur raţională şi nici nu-şi poate afla īndreptăţirea pe această cale?
Se poate, īnsă, īntīmpla foarte bine, ca ceva să fie de ne-conceput şi să nu poată fi niciodată dezvăluit īn chip decisiv prin raţiune şi, cu toate acestea, să nu excludă cuprinderea sa īn concepte. Dimpotrivă: dacă se pune problema ca imposibilitatea cuprinderii prin concepte să fie dezvăluită ca atare aşa cum se cuvine, atunci acest lucru se petrece numai urmīnd calea unei interpretări conceptuale adecvate, care se va īntīlni, deci, cu propriile ei limite. Altminteri, imposibilitatea cuprinderii prin concepte nu se manifestă nicicum. Dar această interpretare a existenţei care stă sub semnul credinţei este sarcina teologiei. La ce bun, atunci, filozofia? Insă orice fiinţare se dezvăluie numai pe temeiul unei īnţelegeri pre¬mergătoare, pre-conceptuale, chiar dacă neştiute, a ce anume este această fiinţare şi a felului īn care este ea. Orice interpretare ontică se mişcă pe temeiul — īn primă instanţă şi cel mai adesea ascuns — al unei ontologii. Dar cru¬cea, de pildă, sau păcatul şi altele asemenea, care fac parte īn chip vădit din sistemul esenţial al cristităţii, pot fi ele īnţelese, īn identitatea lor şi īn felul lor de a fi, altfel decīt īn limitele credinţei? Cum s-ar putea oare dezvălui identitatea şi felul de a fi al acestor concepte fundamentale, constitutive pentru cristitate, pe cale ontologică? Oare este chemată credinţa să devină criteriu de cunoaştere al unei explicaţii ontologic-filozofice ? Nu cumva tocmai conceptele de bază ale teologiei se sustrag cu totul unei meditaţii de tip ontologic-filozofic ? .
Īnsă nu ne este permis să trecem aici cu vederea ceva esenţial: īn măsura īn care este concepută corect, explicarea unor concepte fundamentale nu se realizează niciodată īn aşa fel īncīt concepte izolate sīnt explicate şi definite īn sine, pentru a fi apoi manipulate ca nişte fise 63 de joc. Orice explicare a unor concepte fundamentale trebuie să se străduiască să surprindă īn totalitatea sa originară şi să nu piardă niciodată din vedere corelaţia de ordinul fiinţei, primordială şi coerentă, către care trimit toate conceptele fundamentale. Ce rezultă de aici pentru explicarea conceptelor teologice fundamentale?
420
Fenomenologie şi teologie
Am caracterizat credinţa drept element constitutiv esenţial al cristităţii: credinţă īnseamnă renaştere. Deşi credinţa nu se naşte din ea īnsăşi şi deşi ceea ce este reve¬lat īn ea nu poate fi niciodată īntemeiat printr-o cunoaştere raţională obţinută cu ajutorul raţiunii care se bizui'e liber pe ea īnsăşi, survenirea creştină ca renaştere implică, totuşi, depăşirea existenţei pre-credincioase, adică ne-cre-dincioase a Dasein-ului. Depăşit (aufgehoben) nu īnseamnă, aici īnlăturat, ci ridicat la nivelul noii creaţii, menţinut şi păstrat aici. īn credinţă, ce-i drept, existenţa precreş¬tină este lăsată īn urmă din punct de vedere existen-ţieZ-ontic. Această lăsare īn urmă existenţieZă a existenţei precreştine, lăsare īn urmă ce face parte din credinţa ca renaştere, implică tocmai faptul că, īn existenţa credin¬cioasă, Dasein-ul precreştin lăsat īn urmă rămīne totuşi implicat existenţial-ontologic. A lăsa ceva īn urmă nu īn¬seamnă, īnsă, a te desprinde cu totul, ci a dispune de acel ceva īn altă manieră. Rezultă de aici, că toate con¬ceptele teologice fundamentale au, potrivit deplinei lor corelaţii regionale, un conţinut inoperant existenţii, adică ontic depăşit, dar, tocmai de aceea, un conţinut precreştin care este ontologic determinant şi care, de aceea, poate fi surprins pe cale pur raţională. Toate conceptele teolo¬gice ascund īn ele, īn mod necesar, acea īnţelegere a fiinţei, pe care Dasein-ul uman ca atare o posedă de la sine, īn 64 măsura īn care el există l. Astfel, de pildă, păcatul se manifestă ca atare numai īn credinţă şi numai credin¬ciosul este cel care poate exista de fapt ca păcătos. Insă dacă păcatul este fenomenul opus credinţei ca renaştere şi, prin urmare, un fenomen de ordinul existenţei care • urmează să fie interpretat cu ajutorul conceptelor teolo¬giei, atunci chiar conţinutul conceptului, şi nu vreun capri¬ciu filozofic al teologilor, ne cere să ajungem pīnă la con¬ceptul de vină. Dar vina este o determinare ontologică originară a existenţei Dasein-ului 2. Cu cīt mai originar
1 Toate conceptele teologice referitoare la existenţă, care au In centrul lor credinţa, au īn vedere trecerea specifică la un alt mod de existenţă; pe acest parcurs se īngemănează īntr-un chip propriu existenţa precreştină şi creştină. Acest caracter tranzitoriu explică pluridimensionalitatea tipică pentru conceptul teologic; dar asupra» acestui aspect nu putem stărui aici.
2 Vezi Sein und Zeit /„Fiinţă şi timp"/, secţiunea a doua, § 58.
Fenomenologie şi teologie
421
şi mai adecvat şi, deci, ontologic (īn sensul bun al cuvīn-tului) este pusă īn lumină constituţia fundamentală a Da¬sein-ului, cu cīt mai originar este gīndit, de pildă, con¬ceptul de vină, cu atīt mai bine poate el servi drept fir călăuzitor pentru explicarea teologică a păcatului. īnsă, dacă luăm astfel conceptul ontologic de vină drept fir călăuzitor, tocmai filozofia este cea care are de spus cu-vīntul hotărītor īn privinţa conceptului teologic. Dar oare īn felul acesta nu ajunge teologia să fie subordonată filo¬zofiei? Nicidecum! Nu este vorba aici de a deduce esenţa păcatului pe cale raţională, din conceptul de vină. īncă şi mai puţin este cazul să afirmăm că existenţa de fapt a păcatului trebuie sau poate fi demonstrată īn vreun fel raţional, pornind de la acest concept ontologic de vină; nici măcar posibilitatea factică a păcatului nu poate fi īn vreun fel pătrunsă pe această cale. Singurul lucru care poate fi obţinut astfel, lucru īnsă de care teologia ca şti¬inţă nu se poate lipsi, este acela că, īn calitatea lui de concept al existenţei, conceptul teologic de păcat cunoaşte acea corecţie (adică o co-orientare) care, pentru el, ca un concept al existenţei, şi ţinīnd seama de conţinutul lui precreştin, este necesară. Dar numai credinţa este aceea care oferă direcţia primordială (orientarea) ca origine a conţinutului său creştin. Aşadar, ontologia funcţionează doar ca un corectiv al conţinutului ontic (precreştin) al conceptelor teologice fundamentale. Nu trebuie, īnsă, să pier¬dem din vedere că această corecţie nu are valoare de temei, aşa cum se īntīmplă, de pildă, in cazul conceptelor fundamentale ale fizicii, care īşi primesc īntemeierea lor originară şi determinarea deplinei lor posibilităţi interne — 65 şi, odată cu aceasta, adevărul lor mai īnalt — de la o ontologie a naturii. Corecţia nu are aici decīt o valoare de indicare formală, adică, din punct de vedere teologic, conceptul ontologic de vină nu devine niciodată, ca atare, o temă. De asemenea, conceptul de păcat nu se constru¬ieşte pur şi simplu pe conceptul ontologic de vină. Totuşi, acesta este hotărītor īntr-o anume privinţă, īn măsura īn care el indică in chip formal caracterul ontologic al acelei regiuni a fiinţei in care conceptul de păcat, īn calitatea lui de concept al existenţei, trebuie să se menţină īn mod
necesar.
422
Fenomenologie şi teologie
Īn această trimitere formală la regiunea ontologică, este cuprinsă indicaţia de a nu obţine conţinutul specific teologic al conceptului pe cale filozofică, ci de a-1 extrage din — şi rămīnīnd īn — dimensiunea specifică a existen¬ţei astfel indicată, adică din credinţă, şi de a-1 primi din capul locului de la ea. Trimiterea formală cuprinsă in conceptul ontologic nu are, aşadar, funcţie coercitivă, ci, dimpotrivă, ea dă acces şi arată calea către dezvăluiţea specifică — adică de ordinul credinţei — a originii con¬ceptelor teologice. Funcţia ontologiei, aşa cum am carac¬terizat-o aici, nu este aceea de a da o direcţie, ci doar de a „co-orienta", cu alte cuvinte, de a realiza o corecţie.
Filozofia este corectivul ontologic, cu funcţie de trimi¬tere formală, a conţinutului ontic (precreştin) al concepte¬lor teologice fundamentale.
Faptul că filozofia trebuie să aibă o asemenea funcţie corectivă pentru teologie nu ţine īnsă de esenţa ei şi nici nu poate fi vreodată īntemeiat pornind de la ea īnsăşi şi pentru ea īnsăşi. Se poate arăta īn schimb că, īn cali¬tatea ei de interogare liberă proprie Dasein-ului sprijinit numai şi numai pe sine īnsuşi, filozofia are, potrivit esen¬ţei ei, sarcina de a da direcţia, īntemeiată ontologic, pen¬tru toate celelalte ştiinţe pozitive neteologice. Ca ontologie, filozofia dă, desigur, posibilitatea de a fi luată de 66 teologie īn sensul acelui corectiv caracteristic, īn măsura īn care teologia urmează să devină factică odată cu fac-ticitatea credinţei. Nu filozofia ca atare este cea care reclamă ca teologia să fie īnţeleasă astfel, ci teologia īnsăşi face acest lucru, īn măsura īn care ea se concepe pe sine ca ştiinţă. Vom spune de aceea, pentru a obţine o deter¬minare exactă şi pentru a rezuma:
Filozofia este corectivul ontologic posibil, cu valoare de trimitere formală, al conţinutului ontic (precreştin) al con¬ceptelor teologice fundamentale. Insă filozofia poate fi ceea ce este, fără ca ea să funcţioneze factic real ca un atare corectiv.
Această relaţie particulară nu exclude, ci, dimpotrivă, presupune faptul că credinţa, īn miezul ei ultim, ca o
Fenomenologie şi teologie
423
posibilitate specifică a existenţei, rămīne duşmanul de moarte al acelei forme de existenţă extrem de schimbătoare, care, prin esenţa ei, ţine de filozofie3. Atīt de categorică este această deosebire, īncīt filozofia nici nu īncearcă măcar să combată acel duşman de moarte in vreun fel. Această opoziţie existenţială dintre sentimentul credinţei şi libera preluare de sine a Dasein-ului īn īntregul său, opoziţie ce se situează īnainte de teologie şi filozofie, fără să se nască, deci, odată cu ele īn calitatea lor de ştiinţe, trebuie să servească drept temei tocmai pentru comunitatea posibilă dintre teologie şi filozofie ca ştiinţe, īn măsura īn care, această comunitate este chemată să rămīnă una adevărată, liberă de orice iluzii tşi de orice debile īncercări de mediere. De aceea nu se poate vorbi de existenţa unei filozofii creştine, căci ar fi ca şi cum am vorbi despre un „fier din lemn". Dar tot aşa, nu se poate vorbi despre existenţa unei teologii neokantiene, de o teologie care derivă din filozofia valorilor sau de o teologie fenomenologică, tot aşa cum nu se poate vorbi de o matematică fenomenologică. Fenomenologia nu este niciodată altceva decīt denumirea acelui procedeu al ontologiei care, prin 67 esenţa sa, se deosebeşte de procedeul tuturor celorlalte ştiinţe pozitive.
Desigur, un cercetător poate stăpīni, īn afară de ştiinţa sa pozitivă, şi fenomenologia, respectiv el poate să fie familiarizat cu demersurile ei şi cu tipul ei de cercetare. Cunoaşterea filozofică poate īnsă deveni relevantă şi rodnică, şi asta īntr-un sens adevărat, pentru ştiinţa sa pozitivă, numai atunci cind, īn cadrul propriei sale pro¬blematici, care creşte din această meditaţie pozitivă asupra corelaţiilor ontice ale domeniului său, cercetătorul se ciocneşte de conceptele fundamentale ale ştiinţei sale şi cīnd, īn felul acesta, el īncepe să se īndoiască de adecvarea conceptelor fundamentale tradiţionale la fiin¬ţarea din care el şi-a făcut o temă. Atunci, pornind de la exigenţele ştiinţei sale şi din orizontul propriei sale inte¬rogări ştiinţifice, aflīndu-se oarecum la limita concepte-
3 Considerăm că nu este necesar să discutăm pe larg faptul că avem aici de-a face cu opoziţia de principiu (existenţială) a două posibilităţi de existenţă, o opoziţie care nu exclude, ci, dimpotrivă, include o recunoaştere reciprocă, factică, existenţială.
424 Fenomenologie şi teologie
lor sale fundamentale, el poate să-şi reorienteze īntrebarea către constituţia originară a fiinţei fiinţării care urmează să rămīnă obiect şi să devină iarăşi obiect. īntrebările care se nasc astfel trimit, din punct de vedere metodologic, dincolo de sine, īn măsura īn care acel ceva pe care ele īl obţin prin interogaţie nu devine accesibil şi determinabil decīt pe plan ontologic. Ce-i drept, comunicarea ştiinţifică dintre cercetătorii ştiinţelor pozitive şi filozofie nji poate fi prinsă īn reguli rigide, cu atīt mai mult cu cīt limpezimea, siguranţa şi originaritatea criticii pe care o dezvoltă ştiinţele pozitive faţă de propriile lor funda¬mente se schimbă tot atīt de repede şi tot atīt de felurit pe cīt se schimbă şi nivelul pe care l-a atins şi pe care īl poate menţine filozofia īn lămurirea propriei ei esenţe. Această comunicare īşi dobīndeşte şi īşi păstrează auten¬ticitatea, vitalitatea şi rodnicia numai atunci cīnd interogarea reciprocă care se exprimă, pe de o parte, pozitiv-ontic şi, pe de alta, transcendental-ontologic este călăuzită de instinctul pentru lucrul avut īn vedere şi de fermitatea tactului ştiinţific şi cīnd toate problemele ridicate de dominaţia, de ierarhia şi de importanţa ştiinţelor cedează locul īn faţa necesităţilor interioare ale problemei ştiinţifice īnseşi.
IoanV
Anexă
Sugestii referitoare la citeva puncte de vedere principale implicate de dezbaterea teologică despre „Problema unei gindiri şi a unei vorbiri cu caracter nonobiectivator in teo¬logia contemporană"'.
Freiburg im Breisgau, 11 martie 1964
Ce anume este demn de a fi supus interogării īn această problemă ?
Pe cīt īmi pot da seama, există trei teme care trebuie gīndite temeinic.
Fenomenologie şi teologie
425
1. īnainte • de orice altceva, trebuie determinat ce anume are de discutat teologia īn calitatea ei de modali¬tate a gīndirii şi a vorbirii. Este vorba de credinţa creş¬tină şi de conţinutul acestei credinţe. Abia cīnd acest lu*cru devine limpede, se poate pune īntrebarea cum trebuie să fie gīndirea şi vorbirea astfel īncīt să corespundă sensului şi exigenţei creştine, evitīnd să introducă īa credinţă reprezentări care īi sīnt străine.
2. īnaintea oricărei discuţii privind gīndirea şi vor¬birea reo/iobiectivatoare, este absolut necesar să se arate ce anume se īnţelege prin gīndirea şi vorbirea obiectiva-toare. Se ridică atunci īntrebarea dacă orice gīndire ca şīndire şi dacă orice vorbire ca vorbire sīnt sau nu, dia capul locului, obiectivatoare.
Dacă se va constata că gīndirea şi vorbirea nu sīnt nicidecum, īn ele īnsele, obiectivatoare, atunci aceasta duce la o a treia temă.
3. E cazul să se decidă īn ce măsură problema unei gīndiri şi a unei vorbiri cu caracter non-obiectivator reprezintă īn genere o problemă reală; nu cumva această īntrebare trece pe līngă obiectul propriu zis? Nu cumva ea abate gīndul de la tema teologiei, complicīnd-o īa mod inutil? Dezbaterea teologică organizată ar avea atunci sarcina să īnţeleagă că ea se află, cu această 69 problemă, pe o cale greşită. Acesta ar fi, după cīt se pare, doar un rezultat negativ al dezbaterii. Dar nu este decīt o simplă aparenţă. Căci īn realitate, urmarea de neocolit ar fi că teologia şi-ar limpezi, īn sfīrşit şi īntr-un chjp hotărīt, care anume trebuie să fie sarcina ei princi¬pală: ea nu are voie să-şi īmprumute categoriile gīndirii »i modalitatea limbajului de la filozofie şi ştiinţe, ci tre¬buie să gīndească şi să vorbească īn conformitate cu obiectul ei, pornind de la credinţă şi pentru credinţă.' Dacă, potrivit propriei sale convingeri, această credinţă implică omul ca om īn esenţa lui, atunci adevărata gīn¬dire şi vorbire teologică nu are nevoie de nici o pregă¬tire specială pentru a ajunge pīnă la oameni şi a găsi ascultare la ei.
Cele trei teme menţionate ar trebui discutate īn deta¬liu, fiecare īn parte. īn ce mă priveşte, pornind de la filo¬zofie, pot da doar cu privire la a doua temă cīteva sugestii. Căci discutarea primei teme — cea care trebuie să stea
426
Fenomenologie şi teologie
la baza īntregii dezbateri, pentru ca ea să nu plutească īn aer — rămīne īn sarcina teologiei.
Cea de a treia temă cuprinde concluziile teologice obţinute dintr-o tratare satisfăcătoare a primelor două.
Voi īncerca acum să dau cīteva sugestii pentru tra¬tarea celei de a doua teme, dar şi aceasta numai īn forma cītorva īntrebări. Vreu să evit astfel impresia că ne-am afla īn faţa expunerii unor teze dogmatice provenite din filozofia heideggeriană, care de fapt nu există.
Citeva sugestii privitoare la cea de a doua temă
Īnaintea oricărei discuţii privind problema gīndirii şi a vorbirii cu caracter nonobiectivator īn teologie, este absolut necesar să medităm — atunci cīnd se discută problema īn raport cu dezbaterea teologică — asupra a ceea ce se īnţelege printr-o gīndire şi o vorbire cu carac¬ter obiectivator. Această meditaţie ne obligă să ne punem īntrebarea:
Oare gīndirea şi vorbirea cu caracter obiectivator
reprezintă o formă specială a gīndirii şi a vorbirii? Sau nu cumva orice gīndire ca gīndire şi orice vorbire ca vor¬bire trebuie să fie īn chip necesar obiectivatoare ?
Nu se poate obţine un răspuns la această īntrebare, dacă nu s-au lămurit In prealabil, aflīndu-şi răspunsul, următoarele īntrebări:
a. Ce īnseamnă a obiectiva?
b. Ce īnseamnă a gīndi?
c. Ce īnseamnă a vorbi ?
d. Oare orice gīndire este īn sine o vorbire şi orice vorbire este īn sine o gīndire?
e. In ce sens sīnt — gīndirea şi vorbirea — obiectiva¬toare şi īn ce sens nu sīnt?
Rezidă īn natura lucrului că, atunci cīnd sīnt luate In dezbatere, īntrebările acestea ajung să se īntrepă¬trundă. Dar īntreaga pondere a acestor īntrebări se află la temeiul problemei care stă īn centrul dezbaterii dum¬neavoastră teologice. īntrebările amintite formează tot¬odată — dezvoltate mai mult sau mai puţin limpede şi
Fenomenologie şi teologie
satisfăcător — miezul īncă ascuns al acelor strădanii către care tinde, venind din poziţii extrem-opuse (Car-nap — Heidegger), „filozofia" actuală. Aceste poziţii se numesc astăzi: concepţia tehnico-scientistă despre limbă şi experienţa speculativ-hermeneutică a limbii. Ambele poziţii sīnt determinate pornind de la sarcini absolut diferite. Prima poziţie īşi propune să subordoneze īntreaga gīndire şi vorbire, chiar şi pe cea filozofică, unui sistem de semne care să poată fi construit īntr-o manieră tehnic-logică, cu alte cuvinte vrea să facă din īntreaga gīndire şi vorbire un instrument al ştiinţei. Cealaltă poziţie pro¬vine din īntrebarea ce anume trebuie experimentat drept obiect al gīndirii filozofiei şi cum trebuie acest obiect — fiinţa ca fiinţă — să fie rostit. Prin urmare, īn ambele poziţii, nu avem de-a face cu o zonă circumscrisă a unei filozofii a limbii (corespunzătoare unei filozofii a naturii sau a artei), ci, dimpotrivă, limba este recunoscută a fi .acel domeniu īn care sălăşluiesc şi se mişcă gīndirea pro¬prie filozofiei şi orice fel de gīndire şi rostire. īn măsura 71 īn care omul, īn esenţa sa, este determinat potrivit tra¬diţiei apusene ca vieţuitoare care „are limbă" (...gr.. ) — pīnă şi omul ca fiinţă care acţionează este o asemenea fiinţă numai pentru că „are limbă" —, con¬fruntarea celor două poziţii pune īn joc īnsăşi īntrebarea privitoare la existenţa omului şi la determinarea ei.
Rămīne īn seama teologiei să hotărască īn ce fel şi pīnă unde poate şi trebuie ea să se implice īn această confruntare.
Īnainte de a trece la o scurtă lămurire a īntrebărilor de la a) la e), vom face o observaţie privitoare la motivul probabil care a dus la dezbaterea Problema unei gindiri şi a unei vorbiri cu caracter nonobiectivator In teologia contemporană. O părere larg răspīndită şi preluată fără a mai fi verificată este aceea că orice gīndire e, ca repre¬zentare, „obiectivatoare", aşa cum tot „obiectivatoare" este şi orice vorbire ca exprimare. Nu avem aici posibili¬tatea să analizăm īn amănunt de unde provine această părere. Ea este determinată de diferenţierea, care se face de multă vreme fără a fi fost vreodată lămurită, dintre raţional şi iraţional. Această diferenţiere este, la rīndul ei, īntreprinsă pornind de la instanţa unei gīndiri raţionale, ea īnsăşi rămasă nelămurită. īn ultima vreme, īnsă, carac-
428 Fenomenologie şi teologie
terul obiectivator al oricărei gīndiri şi vorbiri a fost afirmat invoclndu-se concepţia lui Nietzsche, a lui Bergson şi filozofia vieţii. In măsura īn care, īn vorbire, spunem pretutindeni explicit sau nu, „este" — iar fiinţa īnseamnă prezenţă, aceasta fiind interpretată īn epoca modernă drept obiectualitate şi obiectivitate — gīndirea ca punere-īn-faţă re-prezentativă (vor-stellen), şi vorbirea ca expri¬mare aduc cu sine, inevitabil, o solidificare (şi prin aceasta o falsificare) a „fluxului vieţii", īn sine curgător. »Ce-i drept, o asemenea fixare de elemente stabile, chiar dacă 72 falsifică, este indispensabilă pentru menţinerea şi conso¬lidarea vieţii umane. īn sprijinul acestei păreri, care apare īn diferite variante, este de ajuns să cităm următorul text din lucrarea lui Nietzsche, Der Wille zur Machi /„Voinţa de putere"/ n. 715 (1887/88): „Mijloacele de expresie ale limbii sīnt neputincioase cīnd e vorba să exprime „devenirea": nevoia noastră irepresibilă de a menţine ca atare ne face să instituim neīncetat o lume mai brută de elemente stabile, de lucruri (adică de o-biecte) ş.a.m.d."
Sugestiile care urmează, privind īntrebările de la a) pīnă la e), s-ar vrea īnţelese şi gīndite, la rīndul lor, tot ca īntrebări. Căci misterul limbii, īn care trebuie să se adune īntreaga meditaţie, rămīne fenomenul cel mai demn de a fi gīndit şi interogat, mai ales atunci cīnd se naşte īnţelegerea faptului că limba nu este un produs al omului: limba vorbeşte (die Sprache spricht). Omul nu vorbeşte decīt īn măsura īn care corespunde limbii findem er der Sprache entspricht). Aceste afirmaţii nu sīnt emana¬ţiile unei „mistici" fantasmagorice. Limba este un feno¬men originar al cărui caracter nu poate fi demonstrat prin fapte reale; el nu poate fi surprins decīt printr-o expe¬rienţă a limbii lipsită de prejudecăţi. Desigur, omul poate inventa pe cale artificială sunete şi semne, dar acest lucru nu se petrece decīt prin raport cu o limbă deja vor¬bită şi pornind de la ea. Critică, gīndirea rămīne şi atunci cīnd e confruntată cu fenomene originare. Căci a gīndi critic īnseamnă a deosebi (icplveiv) īn permanenţă īn acele lucruri care, pentru a fi justificate, reclamă o demon¬straţie, şi īntre cele care, pentru a fi adeverite, cer pur şi simplu să fie surprinse şi acceptate. Va fi īntotdeauna
Fenomenologie şi teologie 429
mai uşor să faci, acolo unde se cere, o demonstraţie, decīt să īncerci, atunci cīnd se impune, să surprinzi şi să accepţi totodată.
īn legătură cu a) Ce īnseamnă a obiectiva? īnseamnă a transforma ceva īntr-un obiect, a-1 institui ca obiect şi a-1 reprezenta numai ca atare. Şi ce īnseamnă obiect? īn Evul Mediu, obiectum era acel ceva care era opus, era menţinut īn faţa percepţiei, a imaginaţiei, a judecăţii, a dorinţei şi a intuiţiei. īn schimb, subiectum desemna acel gr.fraoKeiu.svov, adică ceea ce există de la sine (şi nu adus īn faţă prin reprezentare), deci ceea ce este prezent, de pildă lucrurile. .Această semnificaţie a cuvintelor subiec¬tum şi obiectum ei te, īn comparaţie cu aceea care circulă īn zilele noastre, total opusă: subiectum este ceea ce există pentru sine (adică „obiectiv"), iar obiectum este doar ceea ce a reprezentat (adică „subiectiv").
Prin transformarea conceptului de subiectum, reali¬zată de către Descartes (vezi Holzwege /„Cărări īn necu¬noscut"/, p. 98 şi urm.), conceptul de obiect ajunge la rīndul lui, să aibă o semnificaţie schimbată. Pentru Kant, obiect (Objekt) īnseamnă termenul situat opozitiv (Ge-genstand) pe care īl are īn vedere experienţa din ştiinţele naturii. Orice obiect este un termen situat opozitiv, dar nu orice termen situat opozitiv (de pildă, lucrul īn sine| este un obiect posibil. Imperativul categoric, obligativi¬tatea de ordin moral, datoria nu sīnt obiecte ale expe¬rienţei din ştiinţele naturii. Prin faptul că se gīndeşte asupra lor, prin faptul că sīnt urmărite īn cadrul acţiunii, ele nu sīnt obiectivate.
Experienţa de zi cu zi a lucrurilor īn sens mai larg nu este nici obiectivatoare, nici o transformare a lor īn termeni situaţi opozitiv. Cīnd stăm, de pildă, īn grădină şi ne bucurăm de trandafirii īnfloriţi, nu transformăm trandafirul īntr-un obiect, şi nici măcar īntr-un termea situat opozitiv, adică īn ceva reprezentat īn chip tematic. Dacă, īntr-o tăcută rostire, mă abandonez roşului stră¬lucitor al trandafirului şi meditez asupra esenţei de roşa a trandafirului, atunci această esenţă de roşu nu este nici obiect, nici lucru, nici termen situat opozitiv, asemenea trandafirului īnflorit. Acesta se află īn grădină şi se apleacă, poate, sub bătaia vīntului. īn schimb, esenţa de roşu a trandafirului nu se află īn grădină şi nici nu se
430
Fenomenologie şi teologie
poate apleca sub bătaia vīntului. Cu toate acestea, eu o gīndesc şi vorbesc despre ea, numind-o. Există, prin urmare, o gīndire şi o rostire care nu transformă defel In obiect sau īn termen situat opozrtiv.
Pot, desigur, să privesc statuia lui Apolo aflată īn muzeul din Olimpia ca pe un obiect al reprezentării spe-74 cifice ştiinţelor naturii, pot calcula marmura din punct de vedere fizic, stabilindu-i greutatea sau pot s-o cercetez' pentru a-i determina proprietăţile chimice. Dar această gīndire şi vorbire obiectivatoare nu īl suprind pe Apolo aşa cum se arată el īn frumuseţea sa şi aşa cum, īn această frumuseţe, el apare ca imagine a zeului.
In legătură cu b) Ce īnseamnă a gīndi? Dacă ţinem seama de ceea ce am arătat mai sus, atunci este limpede că gīndirea şi vorbirea nu se mărginesc la reprezentarea şi enunţarea de tip teoretic, aşa cum apar ele īn ştiinţele naturii. Dimpotrivă, gīndirea este acea atitudine care lasă să i se ofere, de la acel ceva care se arată şi de la felul īn care se arată acel ceva pe care are a-1 rosti cu privire la ceea ce apare. Gīndirea nu este īn mod necesar reprezentarea a ceva īn calitate de obiect. Numai gīndirea şi vorbirea ce ţin de ştiinţele naturii sīnt obiectivatoare. Dacă orice gīndire ca atare ar fi deja obiectivatoare, atunci plăsmuirea unor opere de artă ar fi lipsită de sens, deoarece ele nu s-ar putea arăta nicicīnd vreunui om, de vreme ce el ar transforma imediat īntr-un obiect ceea ce apare şi ar īmpiedica astfel operei de artă — apariţia.
Afirmaţia că orice gīndire este obiectivatoare īn cali¬tatea ei de gīndire este neīntemeiată. "Ea se naşte dintr-o desconsiderare a fenomenelor şi trădează lipsa spiritului critic.
Īn legătură cu c) Ce īnseamnă a vorbi? Oare limba nu īnseamnă nimic altceva decīt transformarea a ceea ce a fost gīndit īn sunete, acestea fiind percepute ca tonuri şi zgomote doar obiectiv īnregistrabile ? Sau poate că deja exprimarea ca atare a vorbirii (īn dialog) este cu totul altceva decīt o succesiune 'de tonuri obiectivabile acustic, urtīnd o semnificaţie prin care se vorbeşte despre obiecte, īn ce are ea mai propriu, vorbirea nu este oare o rostire (Sagen), o multiplă arătare a ceea ce ascultarea lasă să-i fie spus, acea ascultare eare este atenţia ascultătoare

Fenomenologie şi teologie
431
īndreptată către ceea ce apare? Dacă observăm măcar aceasta cu grijă, mai putem oare susţine — fără spirit critic — că vorbirea este, ca vorbire, din capul locului obiectivatoare? Cīnd mīngīiem cu vorba un om bolnav şi cīnd vorba noastră se adresează forului lui celui mai mtim, facem noi din omul acesta un obiect? Oare limba 75 este numai un instrument pe care-1 folosim pentru prelu¬crarea unor obiecte ? Se află limba īn genere la bunul plac al omului ? Este limba doar un produs al omului ? Este omul acea fiinţă care are limba īn proprietatea sa? Sau limba este cea care īl „are" pe om, īn măsura īn care el īşi află locul īn limbă, de vreme ce abia ea īi deschide © lume şi, odată cu aceasta, locuirea lui īn lume?
In legătură cu d) Oare orice gīndire este o vorbire şi orice vorbire o gīndire?
īntrebările discutate pīnă aici ne-au făcut deja să bănuim că există această reciprocă apartenenţă (identi¬tate) a gīndirii şi vorbirii. Această identitate este adeve¬rită din vremuri străvechi, īn măsura īn care^oycv; şi Ksysiv īnseamnă deopotrivă „a vorbi" şi „a gīndi". īnsă această identitate nu a fost īncă discutată satisfăcător şi nu a fost cunoscută aşa cum se cuvine. Unul din obsta¬colele principale se ascunde īn aceea că interpretarea elină a limbii, īn speţă cea gramaticală, s-a orientat īn • funcţie de enunţurile privitoare la lucruri. In metafizica modernă, lucrurile au fost transformate īn obiecte. A apărut astfel părerea greşită că gīndirea şi vorbirea s-ar referi la obieote şi numai la acestea.
In schimb, dacă vom considera drept hotărītor că gīndirea este de fiecare dată faptul de a lăsa ca ceea ce se arată să ţi se adreseze şi, ca atare, o corespundere (rostire) faţă de acel ceva care se arată, atunci trebuie să se īnţeleagă īn ce măsură activitatea poetică este o ros¬tire care gīndeşte, ceea ce desigur nu poate fi determinat īn esenţa sa proprie pornind de la logica obişnuită a enun¬ţului privitor la obiecte.
Tocmai īnţelegerea reciprocei apartenenţe a gīndirii şi rostirii ne face să recunoaştem inconsistenţa şi arbi¬trarietatea tezei potrivit căreia gīndirea şi vorbirea sīnt, ca atare, īn chip necesar obiectivatoare.
IoanV
In legătură cu e) In ce sens gīndirea şi vorbirea sīnt obiectivatoare şi īn ce sens nu sīnt? Gīndirea şi vorbirea
432
Fenomenologie şi teologie
sīnt obiectivatoare, adică instituie ceva dat ca pe UB obiect, īn cīmpul reprezentării din ştiinţele naturii şi din tehnică. Aici ele sīnt īn mod necesar astfel, deoarece acest tip de cunoaştere trebuie din capul locului să-şi ^6 instituie tema ca pe un termen situat opozitiv care poate fi supus calculului şi poate fi explicat cauzal, cu alte cu¬vinte trebuie să-1 conceapă ca pe un obiect īn sensul de¬finit de Kant.
In afara acestui cīmp, gīndirea şi vorbirea nu sīnt nicidecum obiectivatoare.
Insă astăzi a apărut pericolul, din ce īn ce mai mare, ca modalitatea tehnico-ştiinţifică de a gīndi să se extindă asupra tuturor domeniilor vieţii. Astfel cīştigă teren aparenţa că orice gīndire şi vorbire sīnt obiectivatoare. Acea teză care afirmă īn chip neīntemeiat şi dogmatic un asemenea punct de vedere promovează şi susţine la rīndul ei tendinţa fatală de a reprezenta totul mimai īn perspectivă tehnico-ştiinţifică, ca obiect al unei posibile dirijări şi manipulări. Limba īnsăşi şi felul īn care este ea determinată sīnt supuse acestui proces de nelimitată obiectivare tehnică. Limba este falsificată pentru a deveni un instrument al transmiterii şi al informării calculabile. Limba este tratată asemenea unui obiect manipulabil la care trebuie să se adapteze modalitatea gīndirii. Dar rostirea proprie limbii nu este īn mod necesar o enun¬ţare de propoziţii despre obiecte. īn ceea ce are ea mai propriu, limba este o rostire a acelui ceva care se mani¬festă şi se adresează omului īn multiple feluri, īn măsura īn care el, supus dominaţiei gīndirii obiectivatoare şi mărginindu-se la ea, nu se īnchide īn faţa a ceea ce st arată.
Faptul că gīndirea şi vorbirea sīnt obiectivatoare doar īntr-un sens derivat şi limitat nu poate fi demonstrat niciodată pe cale ştiinţifică, prin dovezi. Esenţa care este proprie gīndirii şi rostirii nu poate fi pătrunsă decīt prin-ter-o sesizare lipsită de prejudecăţi a fenomenelor.
A crede că o fiinţă ar reveni doar acelui lucru care poate fi calculat obiectiv şi demonstrat cu mijloace teh-aico-ştiinţifice ca obiect rămīne, neīndoielnic, o eroare.
Această părere eronată uită o vorbă rostită deja de aiult, care ne-a rămas de la Aristotel (Metafizica, IV, 4, 1006 a 6 şi urm):
«.
Fenomenologie şi teologie
. „Căci este un semn de lipsă de educaţie să nu-ţi dai seama referitor la care lucruri este necesar să se caute dovezi şi la care lucruri nu este necesar".
După sugestiile date, se poate spune următorul lucru cu privire la cea de a treia temă — aceea care presupune vn răspuns la īntrebarea īn ce măsură tema dezbaterii este o problemă reală:
Pe temeiul reflecţiilor referitoare la cea de a doua temă, problema pusă īn dezbatere trebuie formulată mai clar. īntr-o variantă deliberat exagerată, ea ar trebui să sune astfel: „O problemă a teologiei contemporane: posibilitatea unei gīndiri şi a unei vorbiri al căror caracter este diferit de cel al gīndirii şi vorbirii din ştiinţele na¬turii şi din tehnică".
Din această reformulare, adecvată situaţiei de fapt, se poate lesne deduce că problema pusă īn discuţie nu este una reală, īn măsura īn care punerea problemei se orien¬tează īn funcţie de o premisă a cărei absurditate este clară pentru oricine. Teologia nu este o ştiinţă a naturii.
Dar īn spatele problemei, aşa cum a fost ea pusă, se ascunde — pentru teologie — sarcina pozitivă de a dez¬bate, īn propriul său domeniu — cel al credinţei creştine şi pornind de la esenţa ei — ce anume are ea de gīndit şi cum anume are ea de vorbit. īn această sarcină este euprinsă totodată īntrebarea dacă teologia mai poate fi © ştiinţă, de vreme ce ea, probabil, nici nu are voie să fie una.
Adaos la sugestiile de mai sus
Ca exemplu de gīndire şi rostire non-obiectivatoare prin excelenţă poate servi poezia.
īn Sonetele către Orfeu I, 3, Rilke exprimă cu mij¬loace poetice prin ce anume se definesc gīndirea şi rosti¬rea de tip poetic. „Cīntul este īnsăşi existenţa" (vezi īn acest sens Holzwege, p. 292 şi urm.). Cīntul, rostirea cīn-tătoare a poetului nu este „nesăţioasă poftă", nici „cerere stăruitoare", pentru ceva ce, pīnă la urmă, poate fi dobīndit ca efect al unei performanţe umane.434
Fenomenologie şi teologie
Rostirea poetică este „existenţă". Cuvintul „existenţă" este folosit aici īn sensul tradiţional al metafizicii. El īnseamnă: prezenţă.
Rostirea poetică este prezenţă īn preajma zeului şi pentru zeu. A fi prezent īnseamnă: pur şi simplu a fi gata pentu ceva fără a voi nimic, fără a aştepta nici © reuşită. „Prezenţă īn preajma" īnseamnă: purul fapt de a lăsa să ţi se rostească prezenţa zeului.
Īntr-o asemenea rostire nimic nu este instituit işi reprezentat ca termen situat opozitiv şi ca obiect. Aici nu se găseşte nimic ce ar putea fi situat opozitiv de către o reprezentare care surprinde o parte sau īntregul.
„O suflare īn jurul a nimic": „suflare" stă scris aiei pentru inspirare şi expirare, pentru faptul de a lăsa să se rostească şi, totodată, de a răspunde astfel la ceea ee a fost rostit. Nu e nevoie de nici o discuţie pentru a arăta că la baza īntrebării privitoare la o gīndire şi la o rostire adecvate se află īntrebarea privitoare la fiinţa fiinţării, aşa cum se arată īn fiecare caz īn parte.
Ca prezenţă, fiinţa se poate arăta īn diferite ipostase ale prezenţei. Ceea ce este prezent nu trebuie să devină termen situat opozitiv; termenul situat opozitiv nu tre¬buie preceput pe cale empirică drept obiect (vezi Hei-degger, Nietzsche, voi. II, cap. VIII şi IX).
IoanV
Cum vi se pare conferinta?
Eu inteleg ca nu numai ca explica de ce credinta e altfel ci si ce este ea, in adincurile ei.
Amenhotep
Am cāteva comentarii de făcut la textul postat de IoanV.

QUOTE
De aceea, va trebui să ne oprim puţin asupra a ceea ce constituie pozitivitatea unei ştiinţe.
De pozitivitatea unei ştiinţe ţine:
1. să fie īn genere dat īn prealabil un volum semnificativ de fiinţare dezvăluită deja īntr-un fel sau altul ca temă posibilă a unei obiectualizări (Vergegenstandlichung) şi interogări de ordin teoretic:
2. ca acest „positum" nemijlocit existent să fie dat īn prealabil īn cadrul unei modalităţi preştiinţifice de acces la fiinţare şi de manevrare a ei, īn această modalitate de manevrare ajungīnd deja să se arate conţinutul factual specific al acestui domeniu şi felul de a fi al fiinţării respective, cu alte cuvinte acest „positum" trebuie să fie dezvăluit īnaintea oricărei sesizări teoretice, chiar dacă acest lucru se petrece neexplicit şi īn chip neştiut.
3. ţine de asemeni de pozitivitate ca şi această raportare preştiinţifică la fiinţarea existentă nemijlocit (natură, istorie, economie, spaţiu, număr) să fie deja luminată şi īndrumată de o īnţelegere a fiinţei, chiar dacă de una īncă neconceptuală. Pozitivitatea poate varia īnsă īn funcţie de conţinutul factual al fiinţării, īn funcţie de felul său de a fi, īn funcţie de modalitatea stării de dezvăluire preştiinţifică a fiinţării respective şi de felul apartenenţei acestei stări de dezvăluire la ceea ce este dat nemijlocit.

Trăsăturile alese de Heidegger pentru a caracteriza ştiinţele pozitive īmi par excesiv de... "puse cu māna", ca să zic aşa. Adică alege cāteva caracteristici destul de nerelevante, omiţānd altele mult mai importante. E ca şi cum, voind să susţin teza "Poezia e o ştiinţă pozitivă", aş alege să caracterizez pozitivitatea prin aceea că "lucrează cu simboluri grafice īnlănţuite de obicei pe hārtie". Da, este una din caracteristicile ştiinţelor pozitive (şi e o trăsătură comună cu poezia), dar asta nu e suficient pentru a arăta că ele au īntr-adevăr ceva esenţial īn comun.

"Pozitivitatea" unei abordări epistemice este legată īn primul rānd şi īn mod esenţial de metoda ştiinţifică. Degeaba descoperim că teologia are tot soiul de alte trăsături īn comun cu ştiinţele pozitive, dacă escamotăm problema esenţială a metodei.

Īn ce constă caracterul pozitiv al ştiinţei poate cerceta oricine, fie la Wikipedia, fie īn multe alte locuri. Iată, spre exemplu, ce spune Enciclopedia Catolică la capitolul "Principiile pozitivismului":

QUOTE
Principul fundamental al pozitivismului este, după cum am mai spus, că experienţa senzorială e singurul obiect al cunoaşterii umane şi e unicul şi supremul său criteriu. [...] Astfel, conform pozitivismului, ştiinţa nu poate atinge -- aşa cum gāndea Aristotel -- cunoaşterea lucrurilor prin cauzele lor ultime, odată ce cauzele materiale şi formale sunt imposibil de cunoscut, cauzele finale sunt iluzii, iar cauzele eficiente nu sunt altceva decāt antecedenţi invariabili; iat metafizica, sub orice formă, este nelegitimă.

Se vede sper destul de clar că Heidegger lucrează cu o cu totul altă accepţiune a "pozitivismului"/"pozitivităţii" ştiinţelor. Pentru el problemele epistemice (cel puţin īn partea aceasta a lucrării) sunt ca şi inexistente, fiind complet umbrite de probleme de "fiinţare". De aici decurge ignorarea completă a rolului metodei. Modul cum se ajunge la cunoaştere ştiinţifică este tratat de Heidegger prin expresii de genul "să fie dat", "să fie dezvăluit", "modalitate de acces", "ajunge să se arate conţinutul factual", "sesizare teoretică", "să fie luminată şi īndrumată" etc. Metoda dezvăluirii/accesului/luminării/arătării rămāne complet nelămurită, ca şi cum ar fi neimportantă.

Aşadar, trebuie să fim foarte atenţi cānd citim aceste paragrafe (şi cele ce se īntemeiază pe aceste definiţii): nu e vorba de "ştiinţa pozitivă" normală, pe care o cam ştim cu toţii ce īnseamnă, căci Heidegger redefineşte termenul. Īl redefineşte fundamental, din rădăcini, astfel īncāt pozitivismul-heideggerian īnseamnă cu totul altceva decāt pozitivismul "uzual".

Īn discursul lui Heidegger, atributul "pozitiv" ignoră metoda ştiinţifică şi se referă īn schimb la ceva ce eu aş caracteriza pe scurt astfel: "să avem dinainte intuiţia a 'ceva'" (recitiţi vă rog cele trei caracteristici citate la īnceput).

Voi reveni cu alte comentarii.

a

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.