Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Crezi Că Te Poţi îndrăgosti în "virtual" ?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Pagini: 1, 2, 3, 4
exergy33
Rog ca acest subiect de discutie sa nu fie mutat de moderatori la subforumul Dragoste si sex.
Multumesc smile.gif
andra_v
Mi se pare imposibil. Te poti atasa de o persoana, cel mult te poti "indragosti" de o imagine depre acea persoana, care nu are corespondent in realitate.
Serenity
Cred ca se poate, da. Daca dragostea la prima vedere e validata, de ce doi oameni care stau de vorba de luni de zile nu s-ar putea indragosti?

P.S. Ca sa fim clari... vorbim de "indragosteala", care e un sentiment intens dar trecator sau dragoste stabila, profunda? Eu cand am spus ca da ma refeream la "a te indragosti", nu a iubi sau a avea o relatie.
Olaf
Asta depinde de ce cauti la o persoana. In primul rand, trebuie tinut cont de faptul ca iubirea este ceva voluntar: nu vrei, nu te indragostesti.
Daca vrei ca persoana pe care o iubesti sa aiba casa, cinci masini, sa castige 'jdemii de euro pe luna, sau daca vrei sa provina dintr-o familie "buna", sau sa aiba cupe de cel putin dimensiunea C la sutien si par blond natural (edit: din punctul de vedere al unei persoane careia ii plac femeile tongue.gif ) atunci da, este imposibil sa te indragostesti "in virtual", pentru ca toate acestea se pot falsifica.
Daca insa iti place o persoana care "sa combata bine" (dupa gustul tau, bineinteles) si iti place ce are de spus sau cum spune, eu zic: de ce nu?
Cla
Un categoric DA!!
Exista si dragoste profunda
Eu sunt cel mai bun exemplu. wub.gif
Serenity
Bai, si eu m-am indragostit pe la 14 ani de un tip din Targu Mures. Si pe onoarea mea ca era "indragosteala" pe bune laugh.gif Ma trezeam la 5 dimineata, ca atunci intra dumnealui... blink.gif

E drept ca nu te indragostesti de persoana respectiva, ci de imaginea din mintea ta, dar si in relatiile din mediul natural cool.gif majoritatea oamenilor joaca teatru cam pana in momentul in care simt ca au capturat prada tongue.gif Si zau de nu mi se pare mai onorabil sa te indragostesti de cineva pentru ca iti place cum gandeste, iti place sa stai de vorba cu el, etc. decat pentru ca are 5 masini sau dimensiunea C la sutien, vorba lui Olaf laugh.gif
Cla
O sa treceti si voi de o anumita vârsta si o sa stiti ce e dragostea cu adevarat.
Si noi ne-am "jucat" pe vremuri... tongue.gif
Si marimea de la sutien nu conteaza deloc, dar deloc.
exergy33
Cla vorbeste in perfecta cunostinta de cauza. smile.gif

@Serenity
QUOTE
P.S. Ca sa fim clari... vorbim de "indragosteala", care e un sentiment intens dar trecator sau dragoste stabila, profunda? Eu cand am spus ca da ma refeream la "a te indragosti", nu a iubi sau a avea o relatie.

Crezi ca in cea mai mare parte a cazurilor aceste relatii pot continua cu succes si in real? Sau dimpotriva, crezi ca realul actioneaza ca un dus rece care spulbera imaginea creata, aducind persoanele implicate inapoi cu picioarele pe pamint?

@andra_v
De ce imposibil? ... am vazut ca esti foarte categorica rolleyes.gif
Ce ai zice de situatia in care imaginea creata ar corespunde foarte mult cu imaginea reala ?
Olaf
QUOTE(exergy33 @ 2 Aug 2007, 05:58 AM) *
Sau dimpotriva, crezi ca realul actioneaza ca un dus rece care spulbera imaginea creata, aducind persoanele implicate inapoi cu picioarele pe pamint?


Pot sa-mi dau eu cu parerea? tongue.gif Eu cred ca realul actioneaza ca un dus rece in momentul in care imaginea virtuala nu corespunde cu cea reala. Bineinteles, nu se asteapta nimeni ca persoana reala sa fie identica cu cea virtuala, pentru ca virtualul nu are cum sa redea decat o particica din noi, ba chiar mai mult, avem puterea de a alege cat din noi se vede. Este de asteptat ca imaginea reala sa vina ca o completare a celei virtuale. Acum, daca imaginea virtuala este un fals, adica nu corespunde cu nicio particica din cea reala, este de asteptat ca realitatea sa fie un dus rece.

Pe de alta parte, sa presupunem ca imaginea este reala, dar trunchiata. Cat de mult poate sa-ti placa o caracteristica a unui om? Suficient cat sa decizi ca vrei sa-l ai alaturi de tine? Dar asa se petrece si in viata reala, nu poti cunoaste un om decat partial cand il vezi, sa zicem, o data. Deci, pana la urma, cum zicea Serenity, exista dragoste la prima vedere?

Inca ceva: in virtual si comunicarea este trunchiata, deci depinde in mare masura si de talentul la comunicare verbala a persoanelor.
Serenity
Si eu zic ca depinde de la caz la caz, dar nu cred ca cea mai mare parte a relatiilor poate continua cu succes in real. Cred ca, la fel ca si in cazul relatiilor care au inceput in real (ca sa exprim si eu asa tongue.gif ), doar o mica parte din relatii pot avea succes pe terment lung. In cazul relatiilor nascute in mediul virtual, una din cele mai mari piedici e de obicei distanta.. atunci cand realul corespunde cu virtualul. Rareori se intampla ca doi oameni din acelasi oras sa ajunga sa se "indragosteasca"... si ochii care nu se vad, se uita, vorba 'ceea. Dar, cum am spus si mai devreme, e foarte relativa chestia. Cert e ca am intalnit relatii de genul asta, pornite in felul asta, care aveau succes, si aveau succes de multi ani. Deci e posibil...

Si inca ceva tongue.gif Cum ziceam si in alt post, cei mai multi din noi avem tendinta sa ne confectionam propria imagine a celul din fata noastra. Mai ales cand suntem indragostiti, il vedem asa cum vrem sa fie, nu neaparat cum e in realitate. Ne fraierim singuri. Poate omul sa nu joace teatru deloc.... Deci in momentul dusului rece (ca e atunci cand actioneaza realul sau dupa enshpe ani de relatie) ar trebui sa luam in considerare faptul ca e posibil sa avem si noi o parte din vina, nu sa-l acuzam automat pe celalat ca a fost nesincer sau prefacut.
Fantasee
Da, este posibil. smile.gif Este adevărat că ne îndrăgostim numai dacă ne dăm voie să o facem, că apreciind felul în care comunică un om avem mai multe şanse de a avea o relaţie reuşită.
Indiferent de evoluţia şi implicaţiile pe care le poate avea o astfel de îndrăgostire, într-o lume insipidă, incoloră şi inodoră nu strică să avem sentimente frumoase. wub.gif Măcar temporar. laugh.gif
bobo66

Lipseste un element important al cunoasterii: privirea in ochi ! Doar ochii sunt oglinda sufletului !
bobo66
[quote name='Serenity' date='2 Aug 2007, 02:40 PM' post='580685']
... si ochii care nu se vad, se uita, vorba 'ceea.

...iar ochii care se vad prea des , se scot !
actionmedia
Pentru ca intrebarea era formulata "este posibil sa...", evident ca raspunsul meu natural si logic este "da". De ce? Pai este posibil, pana la urma poti sa te indragostesti in orice mediu care permite interactiunea cu o alta persoana, internet, corespondenta (clasica) telefon, televizor, radio, reviste, etc. Poate stiti cazuri de pustoaice indragostite de vedete de muzica sau de fotbalisti sau actori, pe care ii conosteau doar de la TV sau din reviste.
Acuma raspunsul meu nu spune nimic despre cat de probabil este o astfel de situatie si cat de des intalnita etc. Asta este alta discutie.
Serenity
QUOTE(bobo66 @ 2 Aug 2007, 06:22 PM) *
Lipseste un element important al cunoasterii: privirea in ochi ! Doar ochii sunt oglinda sufletului !


Eu pe asta cu oglinda sufletului nu am inteles-o niciodata, pe cuvantul meu laugh.gif Oricum, intr-adevar, lipseste limbajul non-verbal care e foarte important. Dar de cand cu webcam-urile, nu mai e asa o mare problema tongue.gif
bobo66

Chiar daca pare un sablon chestia cu "oglinda sufletului", voi cei care va stiti la psihologie puteti confirma ca afli multe despre subiect daca-i urmaresti privirea, atitudinea... Eu unul nu-s prea dibaci la ce inseamna dragoste in real, cu atat mai putin in virtual. Dar am o indoiala ca poti cunoaste(virtual) pe cineva asa de bine incat sa te-ndragostesti de el. Sau poate asta-i secretul, sa nu-i cunosti toate defectele.
Si cum ati spune voi in loc de dragoste la prima vedere? - dragoste la prima tastare?
Serenity
Pai ca sa te indragostesti nu e nevoie sa cunosti deloc omul.... laugh.gif Cum spunea si actionmedia, sunt atatea pustoaice indragostite lulea de nu stiu ce cantaret sau actor. Ca sa 'iubesti' o persoana e nevoie intr-adevar sa o cunosti ceva mai bine.. dar aici vorbim de 'indragosteala' (sa te gandesti tot timpul la persoana respectiva, sa fi emotionat cand apare pe net rofl.gif si-asa mai departe...).

QUOTE
voi cei care va stiti la psihologie puteti confirma ca afli multe despre subiect daca-i urmaresti privirea, atitudinea...


Pai da, asta e limbajul non-verbal de care spuneam eu mai sus. Asa vor sa-i zica psihologii.. tongue.gif Si intr-adevar, poti afla foarte multe urmarindu-l... unde mai pui ca e foarte greu de controlat, deci limbajul nonverbal spune mult mai putine minciuni tongue.gif

QUOTE
Si cum ati spune voi in loc de dragoste la prima vedere? - dragoste la prima tastare?


laugh.gif Cam asa. Dar nu-ti imaginezi cati oameni (atat tineri cat si batrani) isi cauta jumatatea in mediul asta virtual.... unsure.gif
Fantasee
Ai să râzi, dar ... mulţi sunt amorezaţi şi in denial. smile.gif Comunicarea internautică îl privează pe cuceritor de arsenalul său clasic: apropierea fizică. Şi atunci o dă de garduri, te trage de codiţe, doar-doar o să-i mai arunci o cretă în cap. laugh.gif
Toţi ceilalţi văd, numai împricinatul nu. Da' e drăguţ, nu poţi să te superi pe om. hug.gif
axel
Vise, mamaie, vise rofl.gif
Veritas
Am cununat anul trecut niste prieteni care s-au cunoscut pe net, apoi s-au intalnit, wub.gif apoi...i-am nashit.


V
exergy33
@bobo66
QUOTE
Lipseste un element important al cunoasterii: privirea in ochi !

Pentru unii ea e cea mai importanta.Poate parea anacronic ce zic, dar pentru mine, o discutie de citeva minute fata in fata este mai importanta decit zeci de ore de discutii pe messenger, de exemplu. In acele citeva minute 'face to face/grace to grace' poti afla lucruri pe care nu ai cum sa le afli din alta parte.

@actionmedia
QUOTE
Poate stiti cazuri de pustoaice indragostite de vedete de muzica sau de fotbalisti sau actori, pe care ii conosteau doar de la TV sau din reviste.

Hai sa spunem adevarul pina la capat! Exista cazuri de oameni in toata firea 'indragostiti' de pustoaice care apar la televizor, fara sa fi comunicat cu ele niciodata.
Tocmai de aceea am pus in ghilimele cuvintul ... in aceste cazuri cred ca e vorba de altceva. smile.gif

@Serenity
QUOTE
Dar de cand cu webcam-urile, nu mai e asa o mare problema tongue.gif

Webcamurile nu pot transmite aura aceea personala pe care o are fiecare om. Nu stiu daca ai realizat, dar sunt oameni care fara sa spuna ceva, fara sa gesticuleze ... chiar si cu privirea in pamint, pot transmite anumite anumite lucruri ... pot induce sentimente.
Nu are legatura directa cu subiectul ... dar ...
Mai demult am citit un articol despre "Arta Negocierii" , tipurile de 'negociator' ...etc.
Printre multe alte lucruri interesante am aflat ca japonezii, care sunt puternic legati de sistemele de comunicare moderne, insista intotdeauna sa aiba o intilnire fata in fata cu cei cu care negociaza, indiferent daca este vorba despre vinzare/cumparare de bunuri, de politica, sau de altceva. Se aducea in discutie cimpul energetic personal, si se incerca sa se explice de ce in unele situatii se ajunge la impas. Si m-a distrat foarte mult sa aflu ca japonezii au studii si metode prin care selecteaza un negociator astfel incit sa se potriveasca energetic smile.gif cu negociatorul partii adverse.

Indiferent de parerea majoritatii, eu cred ca in virtual oamenii sunt mult mai naturali ... deci si mai sinceri decit in real.
Sau mai corect ar fi sa zic ca oamenii care sunt sinceri in viata reala cind vor intra in virtual vor fi mult mai sinceri ... iar cei prefacuti in viata de zi cu zi vor gasi in virtual un cimp perfect de desfasurare pentru prefacatoriile lor.
Serenity
QUOTE
@Serenity

Webcamurile nu pot transmite aura aceea personala pe care o are fiecare om. Nu stiu daca ai realizat, dar sunt oameni care fara sa spuna ceva, fara sa gesticuleze ... chiar si cu privirea in pamint, pot transmite anumite anumite lucruri ... pot induce sentimente.


Pai limbajul non-verbal nu inseamna doar privire... inseamna postura corpului, gesturi, distanta dintre cei doi parteneri de discutie, aspectul fizic, hainele, etc. etc. Deci e firesc sa poti transmite un mesaj fara sa te uiti la celalalt. Si de asemenea e firesc ca webcam-ul sa aiba neajunsurile sale. Totusi asta nu parea a fi o piedica pentru cei ce se indragostesc...

P.S. Daca mai scriu odata "limbaj non-verba" ma spanzur cu cablul de la tastatura laugh.gif
milimetru
Daca ma uit la definitia din DEX pentru "virtual" (care există numai ca posibilitate, fără a se produce în fapt; al cărui efect este potenţial, şi nu actual) as putea zice ca marea, foarte marea ( tongue.gif ) majoritate a indragostirilor de pe lumea asta asa si este: in virtual. Asa si ramine pina la sfirsit.

Asta nu inseamna ca n-ar fi frumoase, de dorit, atractive. Dar sint virtuale...

Ma insel cumva? unsure.gif
Erwin
@caa
Nu, nu te înşeli! De asta am bifat la "foarte discutabil"... ce e virtual, virtual rămâne... dar, dacă oamenii care ajung să îşi dorească să se şi întâlnească pe viu, se plac şi se îndrăgostesc şi în viaţa reală nu pare deloc deplasat sau nefiresc, ci vor avea avantajul menţionat de exergy, dacă sunt sinceri, bineînţeles. Există cazuri şi cazuri, de pildă cazul unei perechi care a descoperit atunci când s-au întâlnit pe viu că, de fapt, sunt soţ şi soţie! rofl.gif Au divorţat pe loc! tongue.gif Sau, un tip care a descoperit că era îndrăgostit virtual de propria lui mamă! biggrin.gif

@Blakut,
lumea virtuală face mai simplă şi mult mai ieftină căutarea unui partener, decât să umblii prin baruri, discoteci, parcuri, mai ştiu eu ce alte locuri clasice de întâlnire, plus o mai mare probabilitate de a întâlni pe cineva potrivit aflat la distanţă, pe care altfel n-ai avea nici o şansă să-l găseşti, nu?... totuşi, n-aş merge pe mâna lui Helmuth! ohyeah.gif Adică, odată găsită persoana potrivită, trebuie să te întâlneşti cu ea şi să te convingi că e aşa cum se vede în virtual, nu să te rezumi la viaţa virtuală care e roz, frumoasă, emoţiile pot fi aceleaşi, dar îi lipseşte ceva: acţiunea... jamie.gif
Blakut
QUOTE
lumea virtuală face mai simplă şi mult mai ieftină căutarea unui partener, decât să umblii prin baruri, discoteci, parcuri, mai ştiu eu ce alte locuri clasice de întâlnire, plus o mai mare probabilitate de a întâlni pe cineva potrivit aflat la distanţă, pe care altfel n-ai avea nici o şansă să-l găseşti, nu?


Pai cum spuneau aia de la Deep Purple: it's not the kill, it's the thrill of the chase... Asa si aici. E antisocializare site-ul matrimonial. Imparte pe categorii oamenii si ii imbina dupa cateva criterii. Am intalnit o gramada de oameni din virtual (adica m-am intalnit cu oamenii de pe forumuri la bere). Si ce sa spun, nu prea am pastrat legatura cu aproape nici unul.
dascalita
Da, se poate intampla!
Nu intru in polemica cu intelesul cuvantului, cu exemplificari din DEX...Luata asa cum e, intrebarea te duce cu gandul la discutiile virtuale purtate de doi oameni care devin in timp asa, ca un drog... Imaginea pe care fiecare si-o promoveaza in aceste discutii e rareori cea reala, mai degraba e cea dorita. Cunosc un caz in care intalnirea celor doi s-a lasat cu casatorie si divort in 6 luni dar si un caz in care relatia merge bine de niste ani. O fi bine, o fi rau...cine stie? unsure.gif
Erwin
... discutabil... până la urmă, tot de oamenii implicaţi şi de afinităţile dintre ei depinde...
exergy33
Imi merge foarte aiurea Hanul ... numai daca am sansa pot sa postez mesaje. Plus ca mi se delogheaza frecvent, culmea, in timp ce sunt online.
Dar ce m-a distrat e ca , la sondaje, se sta prost cu aritmetica.
Am numarat voturile 1+15+2+6=24 ... dar totalul afisat este 25.
Acelasi lucru l-am observat si la sondajul de la topicul Increderea. smile.gif Acolo e un decalaj de doua voturi.
axel
Au masluit urnele wink.gif
exergy33
QUOTE(axel @ 4 Aug 2007, 01:47 AM) *
Au masluit urnele wink.gif

... poate alea funerare smile.gif
andra_v
Pentru mine prezenta fizica inseamna foarte mult. Una e sa vezi o persoana, peisaj, muzeu, eveniment la televizor si cu totul altceva sa partcipi, sa-l intalnesti, sa-l vezi personal.
Erwin
@andra_v
Bineînţeles că e o mare diferenţă între real şi virtual, dar dacă vorbim strict de ce presupune "îndrăgosteala", ce spunea şi Sere mai devreme, poţi avea aceleaşi reacţii emoţionale faţă de persoana respectivă chiar dacă nu te aflii faţă în faţă, din punct de vedere al afectului sunt echivalente, aceeaşi "chimie" e pusă în joc, chiar dacă la o altă scară, intensitate sau calitate. Cu rezerva de rigoare pentru cazul când conştientizăm diferenţele dintre real şi virtual. Contează cât de mult se investeşte în relaţie, seriozitatea şi discernământul fiecăruia... şi, nu în ultimul rând, contează imaginaţia, lipsa senzaţiilor reale e compensată mai uşor de persoanele cu imaginaţie bogată, mai susceptibile de a se îndrăgosti în virtual. Că premizele sunt false, că cel din spatele ecranului este un personaj fictiv, inventat, nu împiedică partenerul să se îndrăgostească atâta timp cât el crede sau vrea cu tot dinadinsul să creadă că imaginea este adevărată.
exergy33
Deci pina in prezent 16 useri au raspuns cu un ferm DA, 2 useri se indoiesc de aceasta posibilitate, unul singur se pare ca nu stie (inca smile.gif ).... cine-o fi oare?! ... iar restul de 7 (filozofi, insa cu picioarele bine infipte in realitate smile.gif ) au ajuns la concluzia ca e foarte discutabil.
Leonard
QUOTE(Serenity)
P.S. Ca sa fim clari... vorbim de "indragosteala", care e un sentiment intens dar trecator sau dragoste stabila, profunda? Eu cand am spus ca da ma refeream la "a te indragosti", nu a iubi sau a avea o relatie.


Cand esti indragostit(a) de cineva, asta nu inseamna ca iubesti persoana respectiva? Ce diferenta este intre dragoste si iubire?

E adevarat ca uneori (deseori, rareori?) sentimentul de iubire poate fi trecator desi intens, dar asta nu inseamna ca-i vorba de alt sentiment.

Eu sunt de parere ca te poti indragosti in virtual daca esti foarte sensibil(a) la cuvinte si esti intr-un moment potrivit, vulnerabil adica. Cat de durabila si rezistenta la impactul realitatii este dragostea virtuala, aici cred ca se poate discuta la nesfarsit.
In definitiv, nici dragostea pornita din real nu rezista intotdeauna la presiunea timpului si la socurile casniciei.

Sunt totusi de parere ca, desi sunt posibile, nu sunt foarte probabile iubirile virtuale care seamana pe undeva cu iubirile platonice. O relatie virtuala poate trezi mai degraba sentimente de simpatie, prietenie si curiozitate. Evident, sunt si cazuri de antipatii virtuale.
Curiozitatea ne impinge de fapt sa stabilim contactul real si de aici iese ce iese. Uneori o dezamagire crunta, alteori indiferenta, cateodata se pot lega prietenii si chiar se poate ajunge la dragoste. Numai ca, din momentul in care a iesit din cadrul virtual, dragostea se va supune canoanelor lumii reale, cu tot ce inseamna asta, bun sau rau.

Cat priveste cazul celor doi care au flirtat pe net si au divortat cand au descoperit la intalnire ca sunt sot si sotie, tot ce pot sa spun este ca, in opinia mea, au fost niste imbecili total lipsiti de simtul umorului. Au avut cea mai buna dovada ca se potriveau unul cu celalalt. Relatia lor ar fi mers perfect daca s-ar fi straduit putin fiecare s-o mai imbogateasca, astfel incat sa nu mai simta niciunul nevoia sa caute si altceva prin lumea virtuala.

Am mai vazut aici opinia ca a iubi este un act voluntar si poti hotari constient cand si de cine sa te indragostesti.
FALS !!! Ratiunea si vointa sunt lipsite de putere in materie de sentimente. Sigur, daca esti cu adevarat tare, poti sa-ti reprimi anumite manifestari exterioare ale sentimentelor, poti sa iei anumite masuri care sa le favorizeze sau sa le atenueze, dar nu poti decide: X corespunde criteriilor mele referitoare la cum ar trebui sa fie partenerul ideal (1,85 inaltime, casa cu etaj, ochi verzi, rocker, motocicleta rosie ohyeah.gif ), asa ca de maine ma indragostesc de el.
Erwin
QUOTE
Am mai vazut aici opinia ca a iubi este un act voluntar si poti hotari constient cand si de cine sa te indragostesti.
FALS !!! Ratiunea si vointa sunt lipsite de putere in materie de sentimente. Sigur, daca esti cu adevarat tare, poti sa-ti reprimi anumite manifestari exterioare ale sentimentelor, poti sa iei anumite masuri care sa le favorizeze sau sa le atenueze, dar nu poti decide: X corespunde criteriilor mele referitoare la cum ar trebui sa fie partenerul ideal (1,85 inaltime, casa cu etaj, ochi verzi, rocker, motocicleta rosie ohyeah.gif ), asa ca de maine ma indragostesc de el.


Adevărat, nu poţi porunci sentimentelor, când e vorba de îndrăgosteală, cineva îţi pică cu tronc şi gata, simţi. Dar ca asta să se transforme în dragoste, trebuie să existe doi. Partenerii trebuie să construiască relaţia pas cu pas, e ca o zidire. Dacă temelia e şubredă, bazată pe iluzii sau minciuni, mai devreme sau mai târziu construcţia se va dărâma. Relaţiile virtuale, deşi nu exclud concretizarea în realitate, până în acel moment n-au o temelie prea grozavă, să zicem că ar putea avea doar un proiect bun, dar pe hârtie...smile.gif
Marcus
Din punctul meu de vedere raspunsul e categoric "NU". Poate ajunge sa iti placa cineva, sa simpatizezi, iar cel mai profund sentiment poate fi acela de atasament, poti tine la cineva pana la un anumit punct, dar nu te poti indragosti pana la capat, pentru ca n-ar fi o dragoste completa atat timp cat cei doi nu isi fructifica relatia si in afara lumii virtuale.
In lumea calculatorului, de multe ori iti faci impresii gresite despre persoana cu care vorbesti, intrucat ea poate lua usor forma gandurilor si nevoilor tale (adica ai impresia ca este persoana de care ai nevoie, cand de fapt in realitate poate nu e chiar asa).

Am incercat sa rezum prin prisma experientelor mele, ar fi multe de spus... Oricum ma surprind rezultatele sondajului, probabil singura explicatie pentru care s-a votat "DA" este aceea ca lumea intelege diferit dragostea, ceea ce e absolut normal. smile.gif
Serenity
Problema e, din cate observ eu citind posturile de aici, ca majoritatea face confuzie intre "a iubi" si "a fi indragostit". Oameni buni, nu sunt sinonime! Iar intrebarea topicului acesta era daca te poti indragosti ca urmare a contactului virtual cu cineva. Marcus, tu in ce ai scris te refereai la dragoste, nu indragostire.

QUOTE
Am mai vazut aici opinia ca a iubi este un act voluntar si poti hotari constient cand si de cine sa te indragostesti.
FALS !!!


A iubi este un act voluntar, a te indragosti nu e tongue.gif

Si inca o precizare: Dragostea/iubirea nu e un sentiment! E mult mai mult de-atat.
Leonard
QUOTE(Serenity)
Problema e, din cate observ eu citind posturile de aici, ca majoritatea face confuzie intre "a iubi" si "a fi indragostit". Oameni buni, nu sunt sinonime!


Vad ca insisti in a considera ca "a iubi" si "a fi indragostit" sunt notiuni diferite. Te rog sa-mi explici ce diferenta exista intre "il iubesc pe Romeo" si "sunt indragostita de Romeo". Poate reusesc sa inteleg si eu.

QUOTE(Serenity)
A iubi este un act voluntar, a te indragosti nu e tongue.gif


Tot nu inteleg. Cum reusesti sa-l iubesti pe Romeo, daca nu esti indragostita de el?
Dar daca esti indragostita de un tanar din Verona, cum faci sa nu-l iubesti?


QUOTE(Serenity)
Si inca o precizare: Dragostea/iubirea nu e un sentiment! E mult mai mult de-atat.


Adica? Da-mi un exemplu de sentiment "oarecare" si arata-mi ce are dragostea/iubirea in plus.
E adevarat ca pot exista mai multe feluri de iubire: de parinti, de copii, de partener sexual, platonica, de patrie, de frate, pentru un gen muzical si altele, dar oricare din astea este tot un sentiment.
E adevarat si ca iubirea este complexa si contradictorie uneori in exprimare, dar tot un sentiment ramane.
Parerea mea, evident. rolleyes.gif

P.S. Romeo este un personaj imaginar imprumutat de la batranul si nemuritorul Will. mwah1.gif
Serenity
E tare Romeo asta, cred ca deja il iubesc laugh.gif

QUOTE
Te rog sa-mi explici ce diferenta exista intre "il iubesc pe Romeo" si "sunt indragostita de Romeo". Poate reusesc sa inteleg si eu.


Pai uita-te de exemplu la cuplurile in care el nu o lasa pe ea sa iasa nicaieri fara el, sta pe capul el in sesiune cand ea are examen a doua zi pentru ca, vezi doamne, "o iubeste" si nu poate sta fara ea, o jigneste si o face sa se simta vinovata cu fiecare ocazie care o prinde iar ea desi plange si sufera din cauza asta, nu se desparte de el pentru ca "il iubeste". Ti se pare ca e vorba de dragoste aici? Si e un caz relativ comun... Teoretic "indragostirea" e un mecanism prin care instinctele ar pacali ratiunea si ar convinge omul sa se reproduca. Cam asta spun specialistii... Citisem undeva ca atunci cand esti indragostit apar anumite modificari in creier care sunt foarte asemanatoare cu modificarile dintr-un anumit tip de schizofrenie. De asemenea cine a fost indragostit stie ce sentimente de euforie apar, de atotputernicie si contopire cu partenerul... Cand simti ca totul pe lume e posibil si esti unul si acelasi cu persoana cealalta, etc. Daca o sa citesti psihologia copilului pana la 1 an, o sa vezi ca e vorba de acelasi fenomen... copilul pana la un an nu se diferentiaza de ceea ce exista in jur. El si mama sunt unul si acelasi. De asemenea, nu-si da seama pana unde merg limitele puterii lui... are iluzia puterii nelimitate. In concluzie, atunci cand e indragostit omul regreseaza oarecum (psihic) la acea perioada cand el era universul si totul era posibil. Si cine a fost indragostit stie cat de irational poti gandi, cat de distorsionat poti vedea realitatea si cat de nebunesc poti actiona atunci.

Multi trec prin chestia asta, se "iubesc" nevoie mare, dupa care.. din anumite motive (plictiseala, nevoia de ceva nou, probleme iscate tocmai din aceasta gandire irationala, etc.) pleaca fiecare pe drumul sau si nu mai privesc niciodata inapoi. Ce-a fost odata o "iubire" atat de mare s-a stins iar in urma sa nu a ramas nici macar cenusa.

Mai exista cazuri in care, in perioada asta, exista probleme mari in relatie (de exemplu, el o cotonogeste pe ea ca a indraznit sa se intoarca tarziu de la serviciu.. si evident, o face "din dragoste", iar ea accepta tot pentru ca il "iubeste") dar nici unul din parteneri nu poate trai fara celalalt.

Parerea mea e ca in cazurile astea nu putem vorbi de dragoste adevarata. De dragostea adevarata poate fi vorba atunci cand chimicalele si hormonii s-au mai calmat, cand am ajuns sa realizam ca suntem persoane diferite, fiecare cu individualitatea sa, ca partenerul nu poate si nici nu ne va implini vreodata toate visele, atunci cand ajungem sa-l vedem pe celalat asa cum este el in realitate, nu ca o proiectare a dorintelor si viselor noastre. Cand nu stam langa el din dependenta, pentru ca nu putem trai fara el, ci pentru ca pur si simplu vrem sa stam langa el. Cand acea persoana a ajuns sa faca parte din noi iar micile capricii ale vietii (m-am plictisit, ne-am despartit) nu vor schimba acest lucru.

QUOTE
Adica? Da-mi un exemplu de sentiment "oarecare" si arata-mi ce are dragostea/iubirea in plus.


Sentimentul e prin definitie ceva ce se simte, un complex de emotii, etc. De exemplu teama, bucuria, etc. Sa reduci dragostea (care implica sacrificiu, efort si chiar schimbarea ta ca om) la un simtamant, la o emotie, e cam simplist, nu? Poti actiona din iubire pentru cineva, poti face ceva pentru cineva pentru ca il iubesti, fara a simti ceva deosebit in momentul ala. Nu?

Iar parerea mea este ca desi poti iubi oameni, lucruri sau idei... iubirea e iubire. Si e aceeasi, chiar daca e iubire pentru parinti, copii, prieteni, partener, patrie, etc. Ca pe langa iubire intervine si altceva care schimba felul in care o percepi (atractie fizica, etc.) e adevarat... dar daca stai sa analizezi bine pana la urma nu poti iubi decat iubind.

Bun. Suntem off-topic laugh.gif
Amon
Nu stiu ce cerdeti voi pana la urma, dar eu m-am indragostit asa. Pur si simplu am cunoscut pe cineva pe net, apoi am vorbit un timp si ne-am si vazut. Si totul s-a mutat in plan real. Sa stai la infinit asa legat de mediul virtual nu-i o idee buna deloc: ai o problema si nu vrei sa te lasi "descoperit" de ceilalti, esti timorat, complexat ...nu de accepti asa cum esti. Mare defect, zic eu.
Da, poate incepe pe net, dar nu poate continua decat in mediul real.
Afrodita
Uai, cum ati trecut voi de la "te poti indragosti pe net" la relatiile in real si etc. rofl.gif

Interesanta discutie.
Raspunsul meu e DA, te poti indragosti de cineva pe net. Netul e un loc la fel de bun pentru indragosteala, ca orice alt loc in care 2 oameni pot interactiona, mai ales cand e vorba de interactinea verbala. La urma urmei, indragosteala e doar focul de paie de la inceput, e acel ceva care te face sa duci lucrurile mai departe, sa il cunosti pe celalalt si in viata reala si tot asa...

Si mda, ultimele mele relatii de mai lunga sau putin mai scurta durata, au fost cu oameni de i-am cunoscut intai pe net. A survenit starea de indragosteala si alte alea. Si de aceea s-au dus lucrurile mai departe.

Sunt de acord ca indragosteala nu e iubire. Mi-au trebuit ani de zile sa pricep asta. Dar acum stiu ca nu e. Insa in privinta mea iubirea nu e voluntara. Pentru ca inca am sentimente de genul pentru un personaj cu care nu mai sunt de mult timp. Si cand am fost intrebata de ce, n-am stiut ce sa raspund. Si tot pe net ne-am cunoscut biggrin.gif

Deci DA, te poti indragosti, insa ma indoiesc de faptul ca poti iubi pe cineva pe care-l stii numai virtual.
Blakut
QUOTE
Deci DA, te poti indragosti, insa ma indoiesc de faptul ca poti iubi pe cineva pe care-l stii numai virtual.


Eu tot nu inteleg insa cum poti sa te indragostesti de ceva pe care nu poti sa pui mana...
Nefertiti
rofl.gif Cat de masculin suna raspunsul tau, Blakut! mwah1.gif Sorry, cred ca am inteles ce vrei sa spui, da' nu m-am putut abtine. sorry.gif
exergy33
QUOTE(Blakut @ 1 Oct 2007, 04:30 PM) *
Eu tot nu inteleg insa cum poti sa te indragostesti de ceva pe care nu poti sa pui mana...


Reciproca o fi si ea valabila ?! wub.gif
dolcenera
da. in mod sigur DA ! (raspuns la intrebarea sondajului biggrin.gif )
Marduk
Te poti indragosti virtual, dar dragostea presupune folosirea si altor simturi decat scrisul. Cu toate ca prin scris transmitem o parte din mesajele pe care ar trebuii sa le recepteze cel vizat, putem ajunge la un moment in situatia eroilor din "Frumoasa si bestia". Vazul, auzul, pipaitul, feromonii si hormonii raman totusi cele mai importante arme ale seductiei, atractiei si dragostei.
Afrodita
Marduuuk, vorbim de indragosteala, nu de dragoste! Sunt doua lucruri/sentimente/ trairi relativ diferite. Indragosteala poate duce la dragoste. Sau nu. Aici vorbim mai mult despre daca te simti atras de cineva cu care comunici virtual, nu daca il iubesti si ai muta si muntii pentru el/ea harhar.gif

(a dreq matza neagra rofl.gif )
Marduk
QUOTE(Afrodita @ 5 Oct 2007, 04:47 PM) *
Marduuuk, vorbim de indragosteala, nu de dragoste! Sunt doua lucruri/sentimente/ trairi relativ diferite. Indragosteala poate duce la dragoste. Sau nu. Aici vorbim mai mult despre daca te simti atras de cineva cu care comunici virtual, nu daca il iubesti si ai muta si muntii pentru el/ea harhar.gif

Eu nu stiam ca dragostea este de mai multe feluri, sau ca indragosteala este o traire diferita de dragoste. Uite asa mai aflu si alte lucruri, sentimente noi. Pai normal ca este posibil sa te simti "atras" de cineva care isi exprima in scris aceleasi idei, care corespund cu ideile tale, cu modelul tau. Dar daca totusi te indragostesti virtual ai noroc, vei muta doar niste munti virtuali dar tot vei muta ceva. girlchat.gif
QUOTE
(a dreq matza neagra rofl.gif )

Sa sti ca pisicile sunt nevinovate, sunt doar niste animale care au avut de suferit datorita faptului ca sunt negre si ca umanii sunt prosti. drunk.gif
TheK
Tinand cont ca sunt intr-o relatie de 5 ani cu o persoana din alt oras si cu care timp de 2 ani inainte de a ne cunoaste fata in fata am discutat pe internet fara a solicita vreo poza unu de la altul, nu pot sa spun decat DA, numai ca mai conteaza si omu wink.gif
exergy33
QUOTE(TheK @ 5 Oct 2007, 06:25 PM) *
nu pot sa spun decat DA, numai ca mai conteaza si omu wink.gif


Conteaza amindoi... oamenii smile.gif.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.