Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Autismul
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
cocosel
În familie, în colectivitatile acasa ; singuri ori la negocieri oamenii transmit idei, gânduri, sentimente, își cunosc semenii și își respecta interlocutori; problemele cotidiene comunicând.
Sistem cu ,,intrari și ieșiri" comunicarea - înțeleasa; ca parte componenta; a vieții psihice, dar și sociale, de fapt trebuie prezentata; ca necesara; sine que non pentru relațiile umane.

Deschiderea umana; generica; spre informare, spre cunoaștere se constituie actualmente într-o condiție obligatorie a surselor de satisfacție, entuziasm, bucurie, ajutor mutual - fenomen ce deține în subsidiar o aserțiune extrem de cunoscuta; și de actuala;, mai ales în perioade de profunde ,,așezari" socio-economice : INFORMAȚIA reprezinta; PUTEREA.
Constiinta reprezinta capacitatea de a produce judecati asupra intentiilor si actelor noastre. Constiinta este intuitia pe care o are spiritul despre perceptiile si actele sale. Constiinta este „intentionalitate”, adica este indreptata spre ceva din afara mea.
Interpretarea este competenta care le permite primatelor sa atribuie atitudini, intentii, sentimente mintiilor . „Citirea” altor mintii este de fapt empatizarea.
In mod normal oamenii empatizeaza unii cu ceilalti. Isi inteleg trairile, gandirea, modul de actiune unii altora. Dar exista si fiinte care nu pot empatiza, care nu dispun de un organ mental . Acesti oameni se numesc autisti. Ei nu pot comunica. Prin urmare nu se pot integra in societate. Daca nu pot lega prietenii pentru ca nu pot fi capabili sa empatizeze sau sa interpreteze reactiile, atitudinile celorlalti atunci se pune intrebarea daca devin anxiosi, daca traiesc sentimente de insingurare, de alienare, de angoasa.Si implicit trec intr-o boala incurabila...
Autistii nu sunt parte integranta a societatii. Dificultatea lor de intelegere a celorlalte minti îi plaseaza in exteriorul grupurilor, asociatiilor. In varianta Asperger, autistii nu pot interactiona social, dar pot stapani limbajul si pot trece testele de inteligenta la nivel mediu si peste medie .
In varianta Rett, autistii si-au pierdut deprinderile dobandite intre unu si patru ani si deprinderea de a folosi mainile, prin dereglarea semnificativa a unor comportamente .

Autistii sunt un model de virtute. Ei nu pot minti, insela, pretinde. Ei se instraineaza, nu pot comunica, nu se pot amuza, flecari , sau juca.Autistii nu pot interpreta gesturile, mimica acestora. Ei nu pot simula faptul ca sunt altcineva. Ei nu pot empatiza cu celalalt. Nu poate simti durerea sau suferinta celuilalt.

Voi ce parere aveti ...autismul este o boala sau o problema psihologica??? poate avea leac??? sad.gif
dascalita
Din pacate nu cred ca se poate spune cu exactitate daca autismul este o boala sau o problema psihologica...Autismul este o problema grava tocmai datorita faptului ca nu permite comunicarea cu semenii...Autistii sunt persoane speciale care traiesc intr-o lume a lor si din pacate noi, cei obisnuiti nu-i putem intelege.
Cunosc un copil afectat de acest sindrom care cu greu suporta programul scolar, are zile cand devine violent datorita agitatiei din jur, are zile cand nu raspunde la nici un stimul si zile cand este vesel si incantat de colectivitate. Cu mare greutate a invatat literele, este in clasa a treia ,dar emite uneori judecati care te uimesc...S-a atasat de invatatoarea lui si nu ramane nici un minut in clasa fara ea, sunt permanent de mana pe holul scolii. Ma intreb mereu daca va putea sa se simta in siguranta fara ea mai tarziu...
Daca autismul poate avea leac???
Ideea e ca la noi nu sunt programe de recuperare pentru acesti copii, nu exista specialisti in aceasta problema. Am citit ca in alte tari se folosesc niste terapii specifice si rezultatele apar dupa multa stradanie, cu terapeut permanent, etc.
cocosel
QUOTE
s-a atasat de invatatoarea lui si nu ramane nici un minut in clasa fara ea, sunt permanent de mana pe holul scolii. Ma intreb mereu daca va putea sa se simta in siguranta fara ea mai tarziu...

Ce pot sa spun..crede-ma ca aceste cazuri ma fac sa-mi dau seama ce noroc am avut unii dintre noi si ca ar trebui sa pretuim fiecare clipa a vietii...Faptul ca sunt si copii ma determinat sa deschid acest topic (sincer-iubesc copii)
Ai dreptate nu sunt programe de nici un fel exista cativa psihologi care lupta sa se documenteze dar fara prea multa reusita..

Cele mai cunoscute programe sunt si la noi dar nu stiu daca sunt puse in aplicare...ABA(analiza aplicata a comportamentului)
si TEACCH(Tratamentul si educarea copiilor autisti cu probleme de comportament)...Insa din cate stiu am inteles ca se pune accentul pe medicul de psihiatrie pediatrica pentru rezolvarea cazurilor...
Autistul nu poate comunica, nu-si poate imagina trairile celuilalt. Autistii nu dispun de imaginatie. Ei se orienteaza dupa indicatori perceptivi din contextul real in care se desfasoara activitatea. Ei nu au o directionare precisa, inainteaza fragmentar, sacadat, cu stagnari si erori pana la obtinerea unui rezultat oarecare.
Procesul de obtinere, prin imaginatie, a noului implica interactiuni cu toate componentele sistemului psihic uman, cum ar fi: dorintele, aspiratiile, profunzimea intelegerii, orientarile dominante, trairile profunde ale evenimentelor, experienta proprie, dinamica temperamentala intreaga personalitate . Astfel produsul imaginativ exprima personalitatea, originalitatea acesteia si este el insusi original, fie in raport cu experienta, fie cu cea sociala.
Autistii sunt fiinte fara imaginatie, fara personalitate. Nu se poate vorbi in cazul lor de constiinta, de intentionalitate sau de predictii. Din pacate...

Cred ca la noi sunt condamnati sa traiasca astfel si cum societatea este reticenta cred ca sunt si ignorati pana viata ii ia de langa noi..As vrea sa cred ca se poate face ceva si pentru ei...mi-as dori enorm...macar astfel prin acest topic sa intelegem ca sunt si ei printre noi ca entitati si ca poate cine stie ii putem ajuta...
cry.gif
exergy33
QUOTE (dascalita @ 31 Mar 2007, 10:35 PM)

  Cunosc un copil afectat de acest sindrom care cu greu suporta programul scolar, are zile cand devine violent datorita agitatiei din jur, are zile cand nu raspunde la nici un stimul si zile cand este vesel si incantat de colectivitate.

Unii copii cu autism sunt sensibili la sunet, percepand sunetele normale ca fiind foarte galagioase si dureroase.

Mi-a placut ceva ce am citit scris pe fatada unei clinici pentru autisti si care s-ar putea traduce astfel:
Autismul reprezinta un alt mod de a fi.

Unii oameni se nasc fara ureche muzicala, altii sunt incapabili sa aranjeze doua culori una linga alta , altii se nasc cu capacitate redusa de a comunica cu cei din jurul lor sau de a intelege bucuriile si tristetile celor de linga ei.

Gradul de inteligenta difera de la un autist la celalat , si cam 10% din ei au un IQ care ii incadreaza in categoria persoanelor foarte inteligente .
Multe personalitati au fost suspectate de a fi suferit de autism iar Einstein se numara printre ele.

QUOTE
Autistii sunt fiinte fara imaginatie, fara personalitate

Nu sunt de acord cu afirmatia aceasta.

cocosel
QUOTE
Gradul de inteligenta difera de la un autist la celalat , si cam 10% din ei au un IQ care ii incadreaza in categoria persoanelor foarte inteligente .

De acord sunt persoane inteligente dar in cazul lor se manifesta partea mai putin nociva a bolii...
Einstein si asta-i doar parerea mea nu avea cum sa fie autist..consider ca s-a manipulat din cvasi motive...Da din pacate sunt fara imaginatie..fara personalitate...poate ca au un dram de inconstienta in ce priveste sa spunem visul..dar nu il percep asa cum noi il percepem..nici macar nu il deosebesc...pentru ei ce-i palpabil reprezinta perceptie restul nu exista...

Individul dispune de mijloace de exprimare sonora nearticulata ca rasul, oftatul, tusea semnificativa precum si foarte multe semnale acustice cu inteles bine determinat pentru care nu exista o denumire .
Bataia pe umar, strangerea mainii, imbratisarea, palmuirea, sarutul si altele constituie elemente de limbaj tactil tot asa cum putem descoperii elemente de comunicare cromatica in exteriorizarea sentimentelor de rusine sau manie, prin modificarea culorii obrazului .
Desi mult mai putin constientizate, exista si la om forme de comunicare chimica si electrica, pe unele dintre acestea bazandu-se multe afinitati si antipatii neexplicate dintre indivizi , rase si populatii.
Importanta mijloacelor de comunicare gestuala a fost subliniata inca din antichitate in contextul oratoriei, care a acordat o atentie deosebita functiei persuasive a gesticii.
Autistii nu intelg semnele, limbajul non-verbal al oamenilor normali sau a celor ce nu sufera de aceasta deficienta.
Ei nu se inteleg decet pe sine... cry.gif
tikky
QUOTE (cocosel @ 31 Mar 2007, 11:06 PM)
În familie, în colectivitatile acasa ; singuri ori la negocieri Autistii nu sunt parte integranta a societatii. Dificultatea lor de intelegere a celorlalte minti îi plaseaza in exteriorul grupurilor, asociatiilor.

ceea ce ii plaseaza in exterior poate fi dificulatea "celorlalte mintei" de a-i intelege. exista un filosof, fost medic, Georges Canguilhem, car care spune ca pana la urma si patologicul este o forma de normalitate, cu propriile legi si mecanisme interioare.

cocosel
Exact putem sa spunem si asa ca ori noi nu ii intelegem ori ei nu ne inteleg...in fond tot aceeasi problema ramane...
Patologicul poate fi o normalitate dar nu una care sa-l transforme intr-o persoana sociabila.Nu poate sa interiorizeze decat trairile sale...nu poate sa vada in ceilalti un ajutor,un sprijin pentru ca nu-i intelege. rolleyes.gif
tikky
QUOTE (cocosel @ 13 May 2007, 05:57 PM)
persoana sociabila.

1. prin "sociabila" intelegi: capabila sa stabileasca relatii cu ceilalti? sau membru al unui grup social?

2. de ce este atat de important sa fie o "persoana sociabila"?
exergy33
Saptamina trecuta am vazut ca la CNN se dadeau anunturi repetate despre Ziua Autismului, care, daca am inteles bine, se va sarbatori pe 31 martie.
Asa am aflat ca in lume, la ora actuala, sunt inregistrate in jur de 35 de milione de persoane care sufera de diferite forme de autism, si ca, numarul copiilor autisti este intr-o crestere accentuata.
Tari ca Marea Britanie, America, canada si Germania au in vedere planuri speciale pentru educarea copiilor autisti , adica mai 'speciale' decit le-au avut pina acum smile.gif.

... am incercat sa aflu de pe net numarul autistilor inregistrati in Romania ... nu am reusit unsure.gif .
fis_tic
Am incercat sa aflu de pe net numarul autistelor inregistrate in Iran, stiam ca nu voi reusi.
Blakut
QUOTE
boala sau problema psihologica

Nu e tot aia?
andra_v
Nu-i tot aia, blakut, nu toate problemele psihologice sunt boala "curata". Exista manifestari la limita dintre normal si patologic.
andra_v
QUOTE(cocosel @ 31 Mar 2007, 09:21 PM) *
Cele mai cunoscute programe sunt si la noi dar nu stiu daca sunt puse in aplicare...ABA(analiza aplicata a comportamentului)
si TEACCH(Tratamentul si educarea copiilor autisti cu probleme de comportament)...Insa din cate stiu am inteles ca se pune accentul pe medicul de psihiatrie pediatrica pentru rezolvarea cazurilor...

Cred ca la noi sunt condamnati sa traiasca astfel si cum societatea este reticenta cred ca sunt si ignorati pana viata ii ia de langa noi..As vrea sa cred ca se poate face ceva si pentru ei...mi-as dori enorm...macar astfel prin acest topic sa intelegem ca sunt si ei printre noi ca entitati si ca poate cine stie ii putem ajuta...
cry.gif

Nu cunosti suficient despre programele de la noi si modul in care sunt puse in aplicare.
Generalizezi, sunt si oameni devotati, care nu-i ignora pe cei cu probleme de comportament, insa, ca in toate domeniile, romanii merituosi nu ies in evidenta. Nu vei avea niciodata un link despre un logoped care a obtinut rezultate remarcabile cu copii avand cel mai sever handicap. Si asta pe un salariu de 10 milioane dupa 25 de ani de munca! Bleah, presa romaneasca!!!
Zed
QUOTE(andra_v @ 29 Mar 2008, 07:03 PM) *
Nu vei avea niciodata un link despre un logoped care a obtinut rezultate remarcabile cu copii avand cel mai sever handicap.

rofl.gif Pai nici nu ai cum sa gasesti un astfel de link . Un logoped nu se ocupa de "cel mai sever handicap " .

Exista mai multe forme de autism . Numai cei cu forma HFA au o inteligenta medie sau peste medie . Mai sunt si sindroame care seamana cu autismul foarte mult si totusi nu sunt deoarece in timp , evolueaza altfel . La fel , exista si forme mai usoare de autism .

andra_v
QUOTE
Nu cunosti suficient despre programele de la noi si modul in care sunt puse in aplicare.


DA ?! rofl.gif Sa iti spun eu cum e cu programele alea - eu am lucrat cu un copil autist si nu fiindca mi-am dorit ci fiindca mi-a fost dat fortat si asta in timpul practicii !!!! . In progamele alea supermegafantastice nu sunt destui specialisti ( adica sunt varza pentru ca mai inainte trebuie formati specialisti in asa ceva inainte de a deschide un centru ) ori nu ajung copii acolo , asta e adevarul crunt . Copilul care mi-a fost mie " alocat" era autist , cu un dosar de te tavaleai pe jos de ras de diagnosticul schimbat si reschimbat , neprofesional , facut in pauze de cafea probabil si care , surpriza , se afla , intr-o scoala de dizabilitati , nu intr-un centru unde i-ar fi fost locul . NU avea ce sa caute acolo pentru ca era un pericol pentru el insusi . Mie mi-a invinetit unghia in timp ce ma luptam cu el sa nu se arunce pe geam . Asta este adevarul si nu e singurul caz .
Acel copil trebuia sa fie intr-un astfel de centru si nu e nici la ora actuala . Are grije de el cu schimbul invatatoarele de la scoala de dizabilitati clasele 4 - 8 , iar eu cand am facut acolo practica , ca psiholog , l-am primit in brate , pentru ca aveau treaba doamnele .
Eu stiu de la profesorii mei ca nici la ora actuala nu exista specialisti cu adevarat . Numai pseudospecialisti in autism .
Deageaba se creaza programe si centre daca nu sunt psihologi specializati in asta . E ca si cum ai prinde peste fara sa sti sa-l gatesti !
tikky
QUOTE(Zed @ 27 Apr 2009, 12:46 AM) *
biggrin.gifA ?! rofl.gif Sa iti spun eu cum e cu programele alea - eu am lucrat cu un copil autist si nu fiindca mi-am dorit ci fiindca mi-a fost dat fortat si asta in timpul practicii !!!! . In progamele alea supermegafantastice nu sunt destui specialisti ( adica sunt varza pentru ca mai inainte trebuie formati specialisti in asa ceva inainte de a deschide un centru ) ori nu ajung copii acolo , asta e adevarul crunt . Copilul care mi-a fost mie " alocat" era autist , cu un dosar de te tavaleai pe jos de ras de diagnosticul schimbat si reschimbat , neprofesional , facut in pauze de cafea probabil si care , surpriza , se afla , intr-o scoala de dizabilitati , nu intr-un centru unde i-ar fi fost locul . NU avea ce sa caute acolo pentru ca era un pericol pentru el insusi . Mie mi-a invinetit unghia in timp ce ma luptam cu el sa nu se arunce pe geam . Asta este adevarul si nu e singurul caz .
Acel copil trebuia sa fie intr-un astfel de centru si nu e nici la ora actuala . Are grije de el cu schimbul invatatoarele de la scoala de dizabilitati clasele 4 - 8 , iar eu cand am facut acolo practica , ca psiholog , l-am primit in brate , pentru ca aveau treaba doamnele .
Eu stiu de la profesorii mei ca nici la ora actuala nu exista specialisti cu adevarat . Numai pseudospecialisti in autism .
Deageaba se creaza programe si centre daca nu sunt psihologi specializati in asta . E ca si cum ai prinde peste fara sa sti sa-l gatesti !


Ce copii merg in scolile de dizabilitati?
Am vazut totusi ca se fac ceva campanii pentru copiii cu autism, in Ardeal mai mult.
Zed
Da , tikky , din pacate , copiii cu autism ajung in scoli cu dizabilitati , unii nu ajung niciunde , depinde de locatie de buzunarul si de educatia parintilor .
Metoda mai veche , care din pacate se mai practica si azi este psihiatria urmand un tratament cu Ripsolet si Rispen ( asta se da si la schizofrenici !!! ) .
Nu te lasa dusa de actiunile caritabile care se fac , ca se strang bani pentru oarece actiuni gen - impreuna invingem autismul pentru ca NU avem specialisti .
LOGIC si rational - inainte fomezi specialisti - apoi deschizi centre si preiei copiii cu autism . La noi merge tot invers si anapoda .
Pentru a forma specialisti si nu PSEUDOspecialisti , asa cum avem cativa , avem nevoie de specialisti straini , cu experienta . Din fericire exista terapii care dau rezultate foarte bune numai ca este nevoie si de practica . Nu ajunge sa inveti la o facultate renumita si sa tocesti materie daca nu faci practica , pentru ca multi habar nu au ce sa faca si ce sa inceapa cu ceea ce au invatat , pentru ca nu au contact cu pacienti , subiecti .
Apoi mai e si categoria , cei care au copiat pe rupte si se mai si mandresc cu asta - astia-s cei mai varza si cei mai periculosi . Pentru ca niciodata nu le-a fost clar ca vor muncii cu oameni , pentru oameni , asta inseamna responsabilitate pe care nu o au si nici nu au avut-o .
exergy33
http://digg.com/health/Study_Finds_12_fold...Cases_of_Autism

Ma intreb daca datele din diferitele studii reflecta realitatea, si daca da, care ar fi cauzele ce au dus la cresterea exploziva a copiilor autisti in ultimii 30 de ani.
Serenity
Pai dat fiind faptul ca nu se cunosc cauzele autismului, ca inca se speculeaza si se lanseaza teorii, nu se poate raspunde cu certitudine la intrebarea "autismul este o boala sau o problema psihologica??? poate avea leac???".

Copilul cu autism e "altfel" decat cei din jurul sau. In primul rand e foarte important ca parintii sa-si schimbe viziunea si atitudinea fata de copilul lor, sa nu il mai priveasca ca pe un copil bolnav, cu care ceva nu e in regula, un copil cu probleme, cautand in permanenta leacuri. Trebuie sa inceapa sa-l vada ca pe un copil deosebit de ceilalti, sa-l cunoasca asa cum e el si sa se bucure de ceea ce e el. Numai asa o sa isi ajute cu adevarat copilul sa dezvolte resursele necesare dezvoltarii personale.

Din cate am inteles la ora actuala metoda ABA da rezultate foarte bune cu autistii. O prietena de-a mea a lucrat la un centru din asta, unde copiii cica faceau progrese foarte mari. Fiecare copil avea psihologul lui personal care se ocupa de el si numai de el. E drept, sunt foarte scumpe centrele astea, nu oricine isi permite...
jet li
Cititi "The Continuum Concept". De ce ii zice "Continuum" ? Pentru ca fiinta umana ramane "continua" de la nastere prin copilarie apoi la maturitate. Nimic nu ii deranjeaza cresterea. Nimeni nu ii impune nimic. Nimeni nu il bate, nimeni nu il face sa creada ca "e bun de nimic", este si se simte acceptat in totalitate de tribul lui, asa cum e. Apoi datorita faptului ca e o fiinta sociala - in mod natural urmeaza calea tribului, e prieten cu ei si vrea sa contribuie si el, fara sa-i impuna nimeni asta.

Ca un copac care creste liber, fara sa fie lovit de mic sau indoit sa se "conformeze" cu niste reguli. Noi cei civilizati suntem "rupti" si "altoiti" de mici. "Continuum" e distrus. Normal ca crestem strambi, autisti, "antisociali", "lacomi", si zicem asa e "natura" oamenilor (cand natura noastra initiala e foarte sociala, vrem sa fim parte dintr-un grup/trib , fara sa ne impuna nimeni) etc etc. Respectul de sine, increderea in sine, nu sunt lasate sa se formeze. La scoala invatam sa ne supunem, profesorul stie tot. Nu invatam sa fim independenti sa gandim singuri (se considera suntem prea mici si prosti pentru asta). Si cam asa e. Am construit monstrul asta numit "civilizate". Un copil de 2 ani lasat singur sa se joace printre corturile tribului e mult mai in siguranta decat unul lasat singur prin oras. Si ne numim "avansati".

Nu e vorba numai de asta. Cautati "Hospitalism" pe wikipedia.

Nu stiu cum erati voi cand erati mici. Ce imi amintesc eu : eram foarte "salbatic", toata ziua imi placea sa ma joc pe afara, urcat in copaci, toate le faceam pe la tara, si eram foarte vesel. Stiu ca uram orice haine curate si mai ales "hainele frumoase" de purtat la "ocazii" smile.gif Prima ruptura in "continuum" a fost cand am ajuns la gradinita, imi amintesc perfect prima zi cand am plans toata ziua. Apoi la "scoala". Eram foarte "tacut si timid" - asta la scoala, cand scapam de acolo eram "eu" din nou. Acum incerc sa ma "reconstruiesc" sa scap de "masina din cap". Ce sa faci, in "era moderna" mai e nevoie si de asa ceva smile.gif

Cititi mai jos. Intr-adevar nu voiam sa merg la gradinita, sau la scoala. Dar eram un copil. Nu aveam cum sa nu ascult. A trebuit sa imi distrug "sinele tribal" sau natura mea de fiinta libera, "continuumul" , sa-l ascund si sa ma conformez, sub amenintare. Asta se intampla peste tot in lumea "civilizata". Cei mai multi uita ca au fost vreodata "altfel", oameni liberi. Sau poate nici nu au sansa sa fie vreodata, nici macar pentru cativa ani.

http://www.primitivism.com/machine-heads.htm

QUOTE
When the child becomes aware of ideas and impulses that oppose the dictates of civilization, s/he experiences anxiety, which is the signal for danger. It is not the insights and urges themselves that the child fears, but rather the reaction to them on the part of those in charge. Since the child cannot escape from those who control its life, s/he runs away from dangerous thoughts and feelings. In other words, the child institutes repression of its primitive self.Tribal ideas are now isolated, cut off from awareness, and unable to properly influence the future course of events.

The trauma or inescapable terror of civilization is responsible for the derangement of reason. That inner dialogue in the human mind that is the hallmark of self-consciousness has ceased, because the depth-dimension of reflective thought, which is the primitive mind, has been silenced. Modern people no longer hear their own primal voice, and without interaction between new ideas and old ideas, the demands of the individual and the demands of the tribe (and species), there is no deep thinking. On the contrary, when reason is cut off at the roots, it becomes shallow, unable to determine what is of true value in life.


QUOTE
We have internalized our masters, which is a well-known psychological response to trauma. When faced with overwhelming terror, the human mind splits, with part of itself modeling itself after the oppressor. This is an act of appeasement: "Look," the mind says in effect, "I am like you, so do not harm me." As a result of the civilizing process, together with this psychological defense mechanism known as "identification with the aggressor", we now hear the alien voices of the various representatives of civilization in our heads. Because of these alien ego-identifications we no longer hear our own tribal/primal voice.

-----------------

This false self is observable in the frozen facial expressions, stereotypic gestures, and unexamined behavioral patterns of the general public. This false self determines much of our everyday lives, so that we are seldom the origin of our actions. We lapse into the false self at the first sign of danger, under stress, or simply because it is the path of least resistance.

QUOTE
The importance of this self-respect as a prime motivator of human nature can hardly be overstated; it may enable an individual to defy civilization, even in the face of the hatred of the whole modern world. When an individual acquires fundamental self-respect, then s/he will be made a fool no longer, and all the blows of civilization are nothing but the battle scars of a proud warrior. Civilization is powerless against it, because a person who has re-claimed fundamental self-respect cares nothing about the laws and standards of civilization.

This self-respect leads to genuine self-love, the second and decisive step on the path to sanity, for self-love (and happiness in large measure) consists in becoming one's own ideal again, as in childhood. This self-love eventually overflows and becomes love for others and for external nature.


http://www.ascentofhumanity.com/chapter6-4.php
QUOTE

Young people know it most certainly; we call that knowledge idealism. They know that there is a way the world is supposed to be, and a magnificent role for themselves in that more beautiful world. Broken to the lesser lives we offer them, they react with hostility, rage, cynicism, depression, escapism, or self-destruction—all the defining qualities of modern adolescence. Then we blame them for not bringing these qualities under control, and when they finally have given up their idealism we call them mature. Having given up their idealism, they can get on with the business of survival: practicality and security, comfort and safety, which is what we are left with in the absence of purpose. So we suggest they major in something practical, stay out of trouble, don't take risks, build a résumé. We think we are practical and wise in the ways of the world. Really we are just broken and afraid. We are afraid on their behalf, and, less nobly, we are afraid of what their idealism shows us: the plunder and betrayal of our own youthful possibilities. The recovery of purpose, the acceptance of teleology into the language of science, promises whether directly or metaphorically to undo all of that.


Si mai jos, ii inteleg pe acei europeni care capturati de indieni nu au mai vrut pentru nimic in lume sa revina la "civilizatie". Au gasit un trib, o comunitate din care sa faca parte si libertate personala. "Continuum Concept" refacut. Nu mai pleci cand gasesti asa ceva. Asta cauta oamenii si nu isi dau seama. Ati citit "Papillon" ?

QUOTE
Observing a prisoner exchange between the Iroquois and the French in upper New York in 1699, Cadwallader Colden is blunt: “ notwithstanding the French Commissioners took all the Pains possible to carry Home the French, that were Prisoners with the Five Nations, and they had full Liberty from the Indians, few of them could be persuaded to return. “Nor, he has to admit, is this merely a reflection on the quality of French colonial life, “for the English had as much Difficulty” in persuading their redeemed to come home, despite what Colden would claim were the obvious superiority of English ways:

No Arguments, no Intreaties, nor Tears of their Friends and Relations, could persuade many of them to leave their new Indian Friends and Acquaintance; several of them that were by the Caressings of their Relations persuaded to come Home, in a little Time grew tired of our Manner of living, and run away again to the Indians, and ended their Days with them.
On the other Hand, Indian Children have been carefully educated among the English, cloathed and taught, yet, I think, there is not one Instance, that any of these, after they had Liberty to go among their own People, and were come to Age, would remain with the English, but returned to their own Nations, and became as fond of the Indian Manner of Life as those that knew nothing of a civilized Manner of Living. And, he concludes, what he says of this particular prisoner exchange “has been found true on many other Occasions.”

Benjamin Franklin was even more pointed: When an Indian child is raised in white civilization, he remarks, the civilizing somehow does not stick, and at the first opportunity he will go back to his red relations, from whence there is no hope whatever of redeeming him. But when white persons of either sex have been taken prisoners young by the Indians, and have lived a while among them, tho’ ransomed by their Friends, and treated with all imaginable tenderness toprevail with them to stay among the English, yet in a Short time they become disgusted with our manner of life, and the care and pains that are necessary to support it, and take the firstgood Opportunity of escaping again into the Woods, from whence there is no reclaiming them.


There was always the great woods, and the life to be lived within it was, Crevecoeur admits, “singularly captivating,” perhaps even superior to that so boasted of by the transplanted Europeans. For, as many knew to their rueful amazement, “thousands of Europeans are Indians, and we have no examples of even one of those aborigines having from choice become Europeans!”
Blakut
Inseamna ca aurolacii sunt fiintele perfecte: nu se duc niciodata la scoala si au crescut asa natural, cum vrei tu.
exergy33
Nu vad ce legatura are postarea lui jet li cu autismul ... unsure.gif

Educatia, printre altele, inseamna si impunerea unor restrictii.
Chiar si cele mai primitive organizari umane, sau societatile incipiente, respectau anumite reguli. Triburile de piei rosii aveau reguli foarte clare pentru toti ( copii, femei, barbati, vraci, razboinici .. ) si vai de pielea celui care nu se conforma la ceea ce hotara Marele Sef de Trib. rolleyes.gif
jet li
QUOTE(exergy33 @ 20 Jul 2009, 02:05 PM) *
Nu vad ce legatura are postarea lui jet li cu autismul ... unsure.gif

Educatia, printre altele, inseamna si impunerea unor restrictii.

Nu.
Si despre ce legatura are : In societatile tribale nu exista copii autisti.

QUOTE
The Moken, also known as the "sea gypsies", are a nomadic people living off the coasts of Burma and Thailand.

In their language, there is no word for " want."

Think about it.



Despre libertatea aia pe care multi nu si-o amintesc sau nu au experimentat-o vreodata, fara granite, fara reguli fara calendar, fara ceas. E greu de imaginat. Cititi "Raze din Cenusa". Copii ramasi orfani dupa Hiroshima - au trait cativa ani pe strazi. Apoi s-au facut adaposturi unde erau dusi si primeau mancare, scoala, casa, dar fugeau tot timpul de acolo : gustasera libertatea. Problema lor, si a tuturor de fapt e ca nu mai au unde sa se duca sa traiasca asa cum traiau oamenii liberi din America pana acum 150 de ani. Ultimele insule, deserturi si jungle sunt incorporate in masina. In numele banului sunt cantarite si transformate un "utilitati".

Viata nu inseamna numai supravietuire. Nu suntem masini sa alegem intotdeauna "eficienta". Dar societatea moderna asta impune sa fim.
turbo trabant
QUOTE(jet li @ 20 Jul 2009, 02:10 PM) *
Si despre ce legatura are : In societatile tribale nu exista copii autisti.

Nu vrei sa te duci in tribul tau , pe craca aia pe care o impartiti cu totii si sa nu mai poluezi topicurile cu bananaielile tale?
Serenity
QUOTE(turbo trabant @ 20 Jul 2009, 07:08 PM) *
Nu vrei sa te duci in tribul tau , pe craca aia pe care o impartiti cu totii si sa nu mai poluezi topicurile cu bananaielile tale?


Trabant, o sa te rog sa incetezi cu atacurile. Daca nu esti de acord cu o teorie, combate-o cu argumente, discuta civilizat, ca un om matur ce esti.
turbo trabant
QUOTE(Serenity @ 21 Jul 2009, 08:38 PM) *
Trabant, o sa te rog sa incetezi cu atacurile. Daca nu esti de acord cu o teorie, combate-o cu argumente, discuta civilizat, ca un om matur ce esti.

Serenity, nu este nici un atac . Postarile filozofice pe un topic despre autism (boala /problema psihologica) sunt on-topic sau nu? Ca daca sunt , putem sa desfacem firul in patru o gramada.

On topic: boala. Care este tratamentul?

Serenity
Tinand cont ca autismul este o problema inca destul de abstracta, ale carei cauze nu se prea stiu, cred ca e on topic postarea lui jet li. Multe teorii au fost lansate cu privire la autism, asa ca una in plus, oricat de fantezista ar parea, e la subiect.
exergy33
QUOTE
The United States is in the midst of a tragic epidemic of autism. An analysis of the US Department of Education data from 1992-1993 in comparison to 2000-2001 indicates that there has been an average increase of 644% among all US children. In addition, 13 states have reported an almost infinite or infinite increase in autism from 1992-1993 in comparison to 2000-2001. A review of children in US schools indicates that approximately 1 in 9 children in the US is currently disabled by the US Department of Education Statistics (see attachment). Recent studies in the Journal of the American Medical Association and Pediatrics have confirmed the autism epidemic is real and not due to changes in diagnosis, populational changes nor is it explained by other factors.


Dupa unele aparente, destul de credibile, mercurul prezent in diverse vaccinuri ar putea fi cauza cresterii fantastice a numarului de copii autisti.

QUOTE
Thimerosal is an inorganic mercury compound that is metabolized to ethylmercury and thiosalicylate and has been present since the 1930’s as a preservative in some vaccines and pharmaceutical products to prevent bacterial and fungal contamination.


http://www.nationalautismassociation.org/thimerosal.php
Cucu Mucu
QUOTE(turbo trabant @ 22 Jul 2009, 10:47 AM) *
On topic: boala. Care este tratamentul?


Ontopic: tratamentul ar trebui sa fie pentru noi. Copiii autisti nu sunt bolnavi, sunt altfel. Pot relationa, pot intelege lumea noastra, dar noi nu reusim sa intelegem lumea lor, ca urmare catalogam asta a fi boala.
turbo trabant
QUOTE(Cucu Mucu @ 7 Aug 2009, 10:58 AM) *
Ontopic: tratamentul ar trebui sa fie pentru noi. Copiii autisti nu sunt bolnavi, sunt altfel. Pot relationa, pot intelege lumea noastra, dar noi nu reusim sa intelegem lumea lor, ca urmare catalogam asta a fi boala.

Si atunci de ce se trateaza? jamie.gif Si schizofrenicii sunt altfel cu toate acestea exista medicamente pentru ei.



Serenity
Cucu Mucu, eu din cate stiu autismul e caracterizat tocmai prin faptul ca acel copil are mari probleme de relationare si atasament fata de ceilalti.

@Trabant, de ce se trateaza? Pentru ca tot ce e "altfel" dpdv psihic e considerat "bolnav" in societatea noastra. Idealul e "normalizarea", aducerea fiecarui individ la norma. E pur si simplu o problema a individului "normal" care nu poate intelege ceva diferit. Adevarul e ca multi "nebuni" sunt mult mai fericiti decat oamenii normali, nu au nici o problema, nu se plang, nu se vaita, nu cer tratament. Tratamentul e cerut, pentru ei, de catre indivizii "normali" care considera ca daca e altfel e gresit, defect, bolnav. Iar cu atitudinea asta nu fac decat sa inrautateasca considerabil starea psihica a "nebunului".
turbo trabant
QUOTE(Serenity @ 7 Aug 2009, 07:16 PM) *
@Trabant, de ce se trateaza?

pentru ca potentialul lor sa se realizeze.
Serenity
Mama ce rapid ai fost laugh.gif Dar eu nu te-am intrebat nimic, pentru ca din cate observ, nu esti foarte informat in legatura cu problema asta. Si mai vad ca nu ai priceput nimic din ce spuneam eu. Imi pari om destept, deci ma gandesc ca probabil nici nu ai citit ce spuneam, sau daca ai citit, sigur nu ai stat sa cugeti. Iar cu oameni de genul asta mie nu-mi face placere sa discut.
turbo trabant
QUOTE(Serenity @ 7 Aug 2009, 07:26 PM) *
Mama ce rapid ai fost

parere gresita, raspunsul a fost 'indirect' al unei persoane care stie despre autism cate ceva ( nu eu smile.gif ). am citit ce ai spus dar tare mi-e ca tu confunzi autistii cu niste hipioti care sunt "altfel". problema copilului autist este ca el NU vrea sa fie altfel stiind ca e diferit.

Serenity
QUOTE
problema copilului autist este ca el NU vrea sa fie altfel stiind ca e diferit.


Asta va ramane pentru posteritate laugh.gif Inteleg ce zici, dar mi se pare o viziune foarte limitata.
exergy33
QUOTE(Serenity @ 7 Aug 2009, 08:16 PM) *
Cucu Mucu, eu din cate stiu autismul e caracterizat tocmai prin faptul ca acel copil are mari probleme de relationare si atasament fata de ceilalti.


Din cite cunosc, nu toti autistii sunt la fel. Am inteles ca unii relationeaza cu cei din jur desi nu se pot atasa afectiv. Si tot din discutii cu altii, care au invatat cite ceva la facultate despre autism, am inteles ca acesti copii nu pot interpreta mimica si expresia faciala a celorlalti.

Zilele trecute am citit Blink de Malcolm Gladwell.
Cartea se axeaza pe alt subiect: prima impresie ... dar are si un capitol in care este descris un experiment facut pe/cu autisti.
Li se dadea sa vizioneze un film plin de scene tensionate si li se urmarea fizionomia fetei si directia in care le pleca privirea.
S-a descoperit ca la vizionarea unui cadru filmat in care apare un personaj plingind, sau cu fata desfigurata de durere, sau tipind in gura mare ... autistul nu se uita imediat la aceste personaje ci la obiectele de decor, comutatorul de pe peretele unde plinge femeia, etc.
In mod instantaneu privirea autistului este atrasa de aceste obiecte si nu de personajul (elementul uman) al filmului.

Pe ei, autistii, pur si simplu nu-i intereseaza oamenii ... cam aceasta ar fi parerea la care a ajuns respectiva echipa de psihologi.
Serenity
QUOTE
Din cite cunosc, nu toti autistii sunt la fel. Am inteles ca unii relationeaza cu cei din jur desi nu se pot atasa afectiv. Si tot din discutii cu altii, care au invatat cite ceva la facultate despre autism, am inteles ca acesti copii nu pot interpreta mimica si expresia faciala a celorlalti.


Da, normal, exista o lista de simptome si de la caz la caz unele exista, altele nu, unele sunt mai pronuntate, altele mai putin, fiecare caz are propriul tabou clinic si propria evolutie, dar noi vorbim aici despre generalitati. Si mai exista cateva sindroame foarte asemanatoare cu autismul, cu care se confunda adesea, cum ar fi sindromul Rett si Asperger. La Asperger, de exemplu, vorbirea e normala.

QUOTE
Pe ei, autistii, pur si simplu nu-i intereseaza oamenii ... cam aceasta ar fi parerea la care a ajuns respectiva echipa de psihologi.


Da, cam asta stiu si eu din ce am citit. Cam asta e concluzia generala la ora actuala. Oricum, e destul de dificil de studiat autismul si concluziile, rezultatele studiilor sunt mai mult sau mai putin discutabile.
Cucu Mucu
QUOTE(Serenity @ 7 Aug 2009, 08:16 PM) *
Cucu Mucu, eu din cate stiu autismul e caracterizat tocmai prin faptul ca acel copil are mari probleme de relationare si atasament fata de ceilalti.


Pot relationa, nu pot relationa bine. Adica, inteleg ceva, ceva din lumea noastra, noi dintr-a lor mai deloc. Din cate am inteles eu, pot fi foarte buni, chiar geniali, in anumite domenii, dar in acelasi timp pot fi zero in altele. Si daca nu sunt interesati de societatea noastra este poate, pentru ca au puterea sa isi continue "continuumul" lui jet li fara interferente. Sau poate ca in creierul lor exista alt sistem de stocare si interpretare a datelor, total diferit de al nostru.

QUOTE
Si atunci de ce se trateaza?

Se trateaza? blink.gif Se trateaza asa cum se trateaza si necunoasterea vorbirii la un copil de un an, asa cum se trateaza si necunoasterea mersului la un bebelus, sau necunoasterea scrisului la un "gradinar". A ii traduce unui copil autist lumea in care traieste nu mi se pare tratament. Daca te referi insa la tratament medicamentos, uau, nu sunt specialist si poate am auzit prea multe legende, dar in bolile psihice mi se pare de cacao tratamentul medicamentos, pt ca se trateaza doar efectele, nu cauza, aceasta evoluand, probabil de aceea, dupa ce intra in sanatorii, "ne bunii" devin mai "ne buni". In afara de MSM, care e un supliment nutritiv, nu am auzit/citit de alte tratamente care sa fie general acceptate ca bune si nedaunatoare individului.
Zed
Cucu Mucu
QUOTE
Se trateaza? blink.gif Se trateaza asa cum se trateaza si necunoasterea vorbirii la un copil de un an, asa cum se trateaza si necunoasterea mersului la un bebelus, sau necunoasterea scrisului la un "gradinar". A ii traduce unui copil autist lumea in care traieste nu mi se pare tratament.


Nu exista medicamente care trateaza vreo forma de autism . Exista in schimb medicamente care trateaza simptomele insotitoare , de aceea in unele cazuri se administreaza antidepresive sau neuroleptice . Si da , este nevoie de administrarea lor in unele cazuri .
E de prisos sa incepem sa discutam despre autism la nivel clinic pentru ca o sa stam aici sa ne duelam la infinit .

QUOTE
Daca te referi insa la tratament medicamentos, uau, nu sunt specialist si poate am auzit prea multe legende, dar in bolile psihice mi se pare de cacao tratamentul medicamentos, pt ca se trateaza doar efectele, nu cauza,


Mi se pare aiurea sa afirmi ca diagnosticarea unei anumite forme de depresie severa nu are nevoie de tratament . E ca si cum ai lasa omul sa se sinucida cu buna stiinta doar fiindca tie ti se pare tratamentul de cacao . Asta e numai un exemplu simplu . Bineinteles tratamentul singur nu face fata situatiei pe termen lung , de aceea se si face in acelasi timp si terapie cu pacientul dar NU fara un tratament adecvat .
La fel ca si in cazul schizofreniei , nu ii dai medicamente ca e de cacao , adica il lasi cu buna stiinta sa halucineze la nesfarsit , sa nu doarma de frica , sa aibe tot mai multe tentative de suicid etc . Asta mie imi pare de cacao .
turbo trabant
QUOTE(Zed @ 8 Aug 2009, 11:32 AM) *
Exista in schimb medicamente care trateaza simptomele insotitoare , de aceea in unele cazuri se administreaza antidepresive sau neuroleptice . Si da , este nevoie de administrarea lor in unele cazuri .

din vagile mele cunostiinte ("mecanice") asa e . tratamentul este pilule + traiectorie speciala la scoala/familie. sunt copii cu nevoi de afectiune si ingrijire sporita si cu o teama fata de lumea inconjuratoare marita.

se pare ca in romanica exista o parere bine fixata (exprimare blanda) ca acesti copii sunt altfel , ceea ce la doftorii din vest nu vezi. de aceea probabil autistul are mai multe sanse de esec in romania societatea considerandu-l handicapat.

LE: serenity nu e nevoie sa dai reply la posturile mele "hazlii". multumesc.
exergy33
QUOTE(turbo trabant @ 9 Aug 2009, 01:18 AM) *
se pare ca in romanica exista o parere bine fixata (exprimare blanda) ca acesti copii sunt altfel , ceea ce la doftorii din vest nu vezi. de aceea probabil autistul are mai multe sanse de esec in romania societatea considerandu-l handicapat.


S-ar putea ca medicii din vest sa nu-i considere pe autisti drept handicapati (desi ma indoiesc ca ar fi asa ), insa legislatia vestica asa ii considera.


QUOTE
In 1996

, drepturile persoanelor autiste sunt recunoscute de Parlamentul European, care precizeaza ca ,,autismul este un handicap” si se recomanda statelor membre sa recunoasca aceste drepturi si sa faca in asa fel ca ele sa fie respectate prin adaptarea unei legislatii corespunzatoare.


http://materialeaba.wordpress.com/2008/08/...ivind-autismul/

... daca nu ma insel, in unele tari, familiile cu copii autisti primesc ajutoare banesti, asa cum primesc familiile care au in grija copii sau membri adulti handicapati.
turbo trabant
QUOTE(exergy33 @ 15 Aug 2009, 07:11 PM) *
S-ar putea ca medicii din vest sa nu-i considere pe autisti drept handicapati (desi ma indoiesc ca ar fi asa ), insa legislatia vestica asa ii considera.

exista o diferenta intre parlamentari si medici , nu?

medicii din vest au avut anumite succese in a trata autismul in ultimul deceniu . iar din 1996 pana in 2009 e cale lunga drum batut.

nu stiu de ajutoare banesti , in afara platii tratamentelor.
exergy33
Am descoperit un blog scris de o mama cu un copil autist.
http://cuvintedespreautism.blogspot.com/

E un jurnal interesant in care sunt consemnate reusitele unui copil autist de trei-patru ani.
QUOTE
In fiecare seara, cand mergem in camera la mamaie ori la tataie eu ciocaneam, cu gandul ca odata si odata va ciocani si el la usa care nu este de la camera lui. zile, saptamani,am tot repetat gestul asta. Aseara, cand a vrut sa intre la mamaie, a ciocanit singur. A fost o incantare enorma. David a ciocanit la usa, din proprie initiativa.

http://cuvintedespreautism.blogspot.com/se...p;max-results=7
Serenity
QUOTE
... daca nu ma insel, in unele tari, familiile cu copii autisti primesc ajutoare banesti, asa cum primesc familiile care au in grija copii sau membri adulti handicapati.



Eu lucrez cu autisti de vreo 7 luni si, din cate stiu eu, in Romania copilului cu autism i se da grad de handicap si primeste o indemnizatie iar parintele (de care copilul e de cele mai multe ori total dependent, mai ales cand e mic) primeste o indemnizatie de asistent personal. Banii astia sunt extrem de putini, totusi. Am auzit ca acum vor sa ii si impoziteze... Jalnic!

exergy33
Stii cumva daca in Romania se fac cursuri pentru parintii copiilor autisti?
Serenity
Sincer, nu stiu daca se organizeaza cursuri destinate in mod special parintilor la noi in tara. Ce stiu e ca exista foarte multe materiale despre autism la care si parintii au acces (carti in librarii, foarte multa informatie pe internet (filmulete cu metodele de interventie, teorie, materiale, etc.) Noi, pe langa terapiile pe care le facem cu copiii, facem si consiliere cu parintii. Totusi, extrem de putini s-au aratat interesati de a invata mai multe despre boala copilului lor, cu atat mai putin de a lucra intensiv acasa cu el.

Oricum, informatie extrem de multa gasesti pe www.autism.ro (in special pe forum). Eu nu am avut timp sa-l frunzaresc prea mult, dar sunt sigura ca daca se fac cursuri pentru parinti, informatia e acolo tongue.gif

Si mai recomand o carte scrisa de mama unui copil autist care s-a specializat in domeniul asta, a devenit analist comportamental si alte titluri de noblete ( tongue.gif ) si a scris cartea asta despre care zis si care mi se pare foarte ok pentru parinti. "Terapia axata pe comportamentele verbale" se numeste si e scrisa de Mary Lynch Barbera.
Serenity
"Şi dacă, din întâmplare, semănăm cu o găină care a clocit un ou de raţă, se cuvine să facem din puiul ieşit cea mai izbutită raţă din lume şi nicidecum o raţă care să lase impresia că este doar un pui de găină nereuşit". - A. Berge (1977)
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.