Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Independent ?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie > Ecclesia
milimetru
Am observat, in decursul timpului, la multi hangii tendinta de a practica un crestinism original, propriu, "adaptat" propriilor nevoi, posibilitati si dorinte (de exemplu cineva spunea despre sine ca e ortodox cu influente protestante!...). Aceasta practica include unul sau mai multe din urmatoarele "componente":

- nu se merge la biserica, credinta e ceva personal si se poate trai foarte bine fara biserica
- nu se tine post, e la latitudinea fiecaruia daca tine sau nu; nu e pacat sa nu tii postul
- nu se face spovedanie mai deloc; se spune direct lui Isus, prin rugaciune ceea ce e de spus
- preotii sint respinsi ca nefolositori, mai mult, ei sint niste persoane care trebuiesc evitate
- biserica e o institutie neagreata; prosteste llumea, cere bani de la oameni si face o "treaba" care se poate rezolva bine-mersi in particular, acasa
- rugaciunile nu se fac dupa tipic; daca tot trebuie facute din inima de ce sa folosim cuvintele altora?
- rugaciunile nu se fac deloc; stie Dumnezeu mai bine ce avem nevoie, nu prea ne trebuie rugaciune
- singurul izvor pentru intarirea credintei este Biblia; ceilalti nu au importanta pentru ca denatureaza adevarul care se gaseste doar in Biblie
- "canonul" e scos din discutie, ca ceva impus de cineva din exterior...

Mai sint si altele, care nu-mi vin in minte acum si care ar defini un crestinism facut "at your own", singurul lucru care conteaza fiind relatia (strict) personala cu Dumnezeu.

E bine sau e rau sa fii "independent"? In fond care e motivatia celor care NU prefera independenta si doresc sa faca parte dintr-o comunitate religioasa (bine definita de niste reguli)?
ioana1
Eu nu sunt independenta.

-Fac parte din BOR(si ma simt foarte bine aici), merg regulat(de cate ori mi-ajuta Dumnezeu)la biserica(as locui acolo daca as putea, atat de bine ma simt in Casa Domnului),

-ma spovedesc in toate posturile, ma impartasesc mai putin decat ma spovedesc,ca nu consider intotdeauna ca merit,

-tin legatura cu preotul meu,

- singurul izvor de invatatura este Biblia pentru mine( nu a ajuns nici o minte omeneasca sa cuprinda invatatura cata Dumnezeu Tatal),

-tin posturile,(abia astept sa inceapa)

-rugaciunile trebuie facute doar din inima, caci ale sunt primite de Dumnezeu(eu nu zic ca nu-i bine dupa carte, dar aia insamna ca te rogi dupa inima altcuiva care a scris acolo, n u zic ca nu-i rau, dar...)

E bine sa ai credinta adevarata, caci astfel Dumnezeu iti va da intotdeauna gandul cel bun.

Inca o data, Caa,
hug.gif
Noa
Interesant topicul deschis de tine Caa!

Aproape peste tot in Biblie intilnim ideea de popor, de comunitate in cadrul careia oamenii aduceau o inchinare in unitate. Cineva spunea la un moment dat ca Isus a ales indivizi, nu religii. Da, e adevarat, a ales indivizi, dar care dupa aceea au format o comuniate unita in gindire, la asta referindu-se si Pavel, ei aveau aceiasi credinta si acelasi Domn - Isus.
Sa ne gindim: un individ nu poate continua singur, un individ nu poate lupta singur, un individ nu se poate incuraja singur atunci cind trece prin incercari, oricita credinta ar avea. Si ca sa dau putin dovada de rautate, Biblia mai aminteste ca cel ce se retrage in singuratate, cauta sa-i placa lui insusi.


Eu sint de parere ca numai intr-un colectiv poti cultiva anumite calitati, care ne vor ajuta sa pasim cit mai inde-aproape pe urmele lui Isus.


rolleyes.gif
ioana1
Interesant ,dar foarte dureros topicul ales de tine.

De acord cu tine,Noa, foarte frumos spus.Biserica lui Christos este formata numai din aceia care il urmeaza pe El,in fapte si credinta.Sunt aceia care vorbesc aceeasi "limba", si aceleasi sentimente fata de Dumnezeu, aceia sunt adevaratii Sai copii.
Noa
QUOTE
(... atat de bine ma simt in Casa Domnului),


Ioana1 smile.gif
Bravo! E de apreciat ca iti doresti un astfel de lucru, pe care si psalmistul (David) si l-a dorit : „Un lucru cer dela Domnul, și -l doresc fierbinte: aș vrea să locuiesc toată viața mea în Casa Domnului, ca să privesc frumusețea Domnului, și să mă minunez de Templul Lui.”
De aici putem intelege ca lucrul acesta ne poate ajuta sa meditam profund asupra lucrurilor minunate ale lui Dumnezeu, manifestind apreciere si recunostinta pentru ele, numai asa putem invata despre calitatile sale, acolo sintem indrumati sa punem in practica invataturile biblice. Ne putem simti in siguranta printre oameni pasnici, care urmaresc „sa faca binele”, putem primi incurajari. Iar credinta noastra trebuie sa reflecte frumoasele calitati produse de spiritul sfint.

Dar mai este adevarat, ca NU Biserica ne poate aduce salvarea, ea ne poate ajuta sa invatam, sa punem in practica, sa mergem mai departe pe drumul crestin, caci acolo unde sint mai multi, drumul e mai usor de parcurs, daca unul cade, celalalt il poate ridica. Drumul crestin, nu e unul usor, sa nu uitam ca Isus a deschis aceasta cale, iar el s-a confruntat cu multe probleme si si-a avertizat si discipolii ca si ei vor avea necazuri in lume.
Salvarea depinde de fiecare personal, asa cum si Pavel a spus, fiecare va raspunde personal inaintea lui Dumnezeu, de aceea el a indemnat: „cu frică și cu cutremur lucrați mântuirea voastră;” A lucra mintuirea pretinde din partea noastra actiune, roade bune.
andra_v
Ai dreptate, dar tot Apostolul spune ca "Roada Duhului este dragostea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine[...], blandetea, indelunga-rabdare", etc. Prin urmare, faptele cu adevarat bune sunt un dar de la Dumnezeu. Iar Harul Duhului Sfant se dobandeste prin partciparea la slujbele Bisericii, spovedanie, impartasanie, rugaciunea personala.

Ioana, ai spus ca rugaciunea este primita doar daca este facuta din inima. E adevarat, dar rugaciunea din inima este tot un dar divin. Noi ne putem ruga doar cu buzele, cu mintea (incercand sa fim atenti la cuvinte, la sensul lor), dar rugaciunea curata este mai presus de puterile noastre, deoarece, continua Apostolul Pavel, "a ma ruga cum trebuie nu stiu".
Noa
Andra,
Multumim pentru ca ne-ai amintit citeva dintre roadele Spiritului Sfint smile.gif

Si, ca sa nu ne indepartam de la subiectul topicului, am sa mai adaug ceva vis-a-vis de ceea ce ai spus tu cu privire la rugaciune, insa o voi face pe topicul 'Rugaciunea'
smile.gif
Noa
Pentru ca Andra a amintit un aspect interesant si anume manifestarea Roadelor Spiritului Sfint care ne ajuta sa sa cream conditii necesare unor relatii pasnice cu semenii nostri si cu Dumnezeu, as vrea sa dezvolt putin aceasta idee si sa vedem cum ne pot ajuta ele smile.gif

Mai intii sa le enumeram: Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, Blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege. (Galateni 5: 22,23).

Dragostea aratata fata de semeni ii va motiva si pe acestia sa o manifeste.
Bucuria ne poate oferi taria de a face fata problemelor.
Pacea ne ajuta sa evitam relatiile tensionate.
Indelunga-rabdare este un ajutor pentru a ramine fericiti chiar si atunci cind trecem prin incercari.
Bunatatea aratata fata de altii ii va motiva pe acestia sa ofere ajutor la nevoie.
Facerea de bine ne poate face o imagine buna in ochii altora si a lui Dumnezeu.
Credinta ne garanteaza indrumarea iubitoare a lui Dumnezeu.
Blindetea poate da liniste inimii si mintii.
Infrinarea ne poate ajuta sa fim vigilenti si sa nu gresim atit de des.

...iata de ce 'impotriva unora ca acestea nu este lege' ! smile.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.