Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Daca Ati Scrie O Carte
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
Pagini: 1, 2
Florina R.
Se spune ca romanul s-a nascut poet, sau mai generic, literat. Oricum, majoritatea dintre noi am "produs" candva, in adolescenta (unii, chiar si mai tarziu) poezii sau romane. Ar fi interesant de stiut, insa, acum , dupa toata experienta de viata castigata, si dupa toate schimbarile psihologice, si chiar sociale, intervenite intre timp, ce ne-ar mai placea sa scriem.(Sau, daca ne-ar mai placea!). Cred ca aceasta ar constitui, intr-un fel, cartea de vizita a fiecaruia. Ar fi un mod mai bun de a-l cunoaste pe X sau pe Y decat printr-o simpla prezentare, de genul: ma numesc X, lucrez la..., am atatia ani, etc.
Bineinteles, raspunsurile nu sunt obligatorii. Puteti lua totul ca pe un joc. Omul mai este si homo ludens . Uneori, mai si invata in acest mod !
Nefertiti
QUOTE (Florina R. @ 22 Mar 2007, 08:34 AM)
Oricum, majoritatea dintre noi am "produs" candva, in adolescenta (unii, chiar si mai tarziu) poezii sau romane.

Hmm? Romane? blink.gif
Florina R.
De ce te miri? Eu am astfel de prietene, si sa stii ca romanele lor nu erau chiar proaste, desi impregnate de lirismul varstei.
The Dude
Daaaa, e o intreaga afacere care se dezvolta pe chestia asta...ea se numeste "print on demand".
In afacerea asta poti sa iti publici creatiile pe costuri de nimic si in exemplare de la 1 pana la cate doresti.
Eu practic aceasta afacere, asa ca daca cineva doreste sa apeleze la serviciile editurii mele, cu draga inima thumb_yello.gif
The Dude
sorry...
Florina R.
Multumesc, draga Dude, dar eu nu m-am gandit chiar la asta. Voiam doar sa stiu ce mai au in cap oamenii cand trec de varsta adolescentei, si daca si-au mai pastrat visele. Daca totusi cineva doreste, ii urez tot succesul.
The Dude
QUOTE (Florina R. @ 23 Mar 2007, 06:16 PM)
Voiam doar sa stiu ce mai au in cap oamenii cand trec de varsta adolescentei, si daca si-au mai pastrat visele.

Nu, din pacate si le pierd irecuperabil...uite ce frumos spune asta Cat Stevens in melodia Father and Son adresata filului adolescent:

"....For you will still be here tomorrow, but your dreams may not..."
Florina R.
Ei, nu poate fi totul chiar atat de tragic! Poate mai exista macar 1% visatori ! Inclin sa cred ca si tu faci parte din procent.
axel
Vezi la fantase in jurnal. Ca ea scrie, cred, un roman wink.gif
Florina R.
Multumesc, axel, chiar esti un cavaler. Imi vine sa cred ca si tu ai avut vise de adolescenta, dar nu agreezi sa le imparti. Nu-i nimic, ma bucur ca, macar, "am fumat pipa pacii".
The Dude
QUOTE (Florina R. @ 26 Mar 2007, 07:53 AM)
Ei, nu poate fi totul chiar atat de tragic! Poate mai exista macar 1% visatori ! Inclin sa cred ca si tu faci parte din procent.

Nuuuuu, lucrurile nu sunt chiar atat de tragice....sunt cu mult mai tragice !!!
Sigur ca inca visam, si ca ne place sa visam....altfel cum am putea suporta lumea in care traim ???..dar, visele alea din adolescenta de care vorbeai tu au murit acolo..locul lor a fost luat de alte vise...prozaice...cu mult mai banale, sau si mai rau cu unele realizabile (cel mai grav lucru care i se poate intampla unui vis).

Cineva spunea ca fiecare vis realizat e un inger cazut...si altcineva ca viata apartine celor ce vor, si nu celor ce pot.
Am abdicat de la noi insine atunci cand am facut schimbarea...ne-am inregimentat, am sacrificat fiinta de dragul bunastarii..
Asa facem mereu...cei mai multi dintre noi: asa facem !


Daca intr-adevar fac parte din cei 1%, atunci asta ma pune intr-o situatie nefireasca si chiar condamnabila.
Minoritatile sunt intotdeauna periculoase.........si inca, sunt cu atat mai periculoase cu cat sunt mai reduse.
Olaf
Dude, stai linistit ca nu esti chiar atat de unicat cum iti place sa crezi. tongue.gif

Cat despre carti, in adolescenta nu am scris nimic. Nu am simtit nevoia sa scriu poezii sau romane. Acum insa... macar imi place sa mai scriu cate ceva, desi nici nu-mi trece prin minte sa scriu ceva pentru a publica sau macar ceva "de cursa lunga". Si visele... acum sunt altele, pentru ca mai toate cele de atunci s-au implinit deja smile.gif
Florina R.
Inseamna ca esti un om destul de fericit, Olaf. Nu te intreb exact ce scrii, dar mi-ar placea sa stiu macar domeniul. Mie, de exemplu, mi-ar placea sa scriu eseuri mistico-filosofice. Asta simt eu ca mi s-ar potrivi. In adolescenta, am scris mai putin poezie, si mai mult povestiri stiintifico-fantastice. Nu erau toate grozave, dar cateva bunicele, chiar privite cu ochii de acum.Nu am scris pentru publicare, doar pentru mine.
Florina R.
Mi-a venit o idee grozava, extraordinara, fantastica, Dude! Ca sa vezi ca exista si azi visatori, si sa ii ajuti sa isi pastreze visele, iti voi povesti despre o prietena de-a mea de blog, o minunata fiinta de 17 ani, deja scriitoare.Nu e nici o exagerare, sa stii ca nu ma arunc chiar asa cu aprecierile. Daca vrei sa te convingi, arunca o privire pe Yahoo.360, la blogul Flying soul. Nu ii stiu adresa exacta, dar cred ca il poti descoperi. Poate veti ajunge la un consens si cu publicarea.
Cat despre cei mai mari, nici cu ei nu trebuie sa-ti pierzi speranta cu totul. Eu stiu pe cineva al carui suflet nu s-a schimbat foarte mult, si care nici acum nu pune mare pret pe realizari materiale, orgolii, etc., si vrea in continuare sa schimbe lumea.
Emil Condor
Vă salut cu respect!

Am să intru direct în subiectul dictat de acest thread:
Dacă as scrie o carte?
Dacă as scrie o carte, ar fi... a sasea (pe care o am deja "împachetată" acolo, sus în "arhiva centrală"). A cincea este acum în lucru.
Am început să scriu - hai să zic - multi ani în urmă. La început a fost o pasiune de adolescent în căutarea a ceva nou, deosebit care să mă tină ocupat în perioadele de plictiseală. A lucrat cu succes atunci când ochii îmi oboseau de atâta citit. Printre pasiunile mele s-a numărat si scoala, scoala de orice natură, nu doar prezenta mea la cursurile obligatorii... Biblioteci întregi "au căzut victime" ochilor mei lacomi după cunoastere. Pe lângă matematică, cititul cărtilor a fost marea mea pasiune în prima perioadă a vietii mele. Dar... perioada acumulărilor a trecut. Acum (este un adevăr) mă simt obligat să dau tot ce pot da celor ce sunt interesati în a acumula si ei. Cuvântul scris a rămas pasiunea nemuritoare a vietii mele. Dacă as scrie o carte... cred că m-as simti exact ca pe vremea primelor mele încercări (ori realizări?) literare!

Am încercat să prezint...
QUOTE
intr-un fel, cartea de vizita

asa cum Florina se exprima la deschiderea acestui topic.

Mă retrag în tăcere, nu vreau să fac mult zgomot care să deranjeze chiar la prima mea postare aici, printre iubitorii cuvântului scris.
S-auzim doar de bine!
The Dude
QUOTE (Olaf @ 27 Mar 2007, 01:27 PM)
Dude, stai linistit ca nu esti chiar atat de unicat cum iti place sa crezi. tongue.gif


Olaf, "prietene" sunt foarte linistit, si nici nu stiu de unde ai scos-o ca mi-ar placea sa fiu unicat. Am postat exact contrariul, dar ma rog, daca stai si cu scrisul asa cum stai si cu cititul literatura ar trebui sa iti fie recunoscatoare pentru distanta pe care ai decis sa o pui intre voi.
Cat despre visele realizate...despre asta mi-am spus deja parerea.

Condor, scriitura "de sertar" cunoaste astazi mai mult decat oricand o glorie la fel de anonima ca si dimensiunea in sine pe care o introduce. E primul post cred pe care ti-l citesc, si m-ai castigat un picutz. Maturitatea ce trebuie ca s-a instalat de la "primele incercari" si pana azi ar trebui sa te incurajeze spre noua experienta. Iti doresc succes si hotarare neclintita...Parerea mea e ca ar trebui sa iti reconsideri atitudinea fata de publicare....e o placere ascunsa si in asta, si tine si ea tot de valoarea "cuvantului scris".
The Dude
QUOTE (Florina R. @ 27 Mar 2007, 06:15 PM)
Mi-a venit o idee grozava, extraordinara, fantastica, Dude! Ca sa vezi ca exista si azi visatori, si sa ii ajuti sa isi pastreze visele

Florina, cred ca noi doi am inteles exact locul visarii. Vezi tu visul e vis atat cat ramane asa...cineva mai sus facea confuzie intre vis si program, sau poate proiect....Ma gandesc cu teama si desgust la cat de searbada ar putea fi o astfel de viata.

"To reach the unreacheble star/ to reach the impossible dream.." Idealul omului de la Mancha ramane doar o aspiratie, ce nu devine niciodata un scop. E acea distanta, acel "acolo", in lipsa careia nici un om nu are cum functiona. Este dupa Andrei Plesu o limita autoimpusa fata de care ne raportam toate eforturile.

Hai sa iti spun cum functioneaza o tipografie "Print on Demand".
Scriitorul isi aduce textul de preferat in format electronic, iar editorul o imprima in numarul de exemplare stabilit de scriitor.
Totul se face pe cheltuiala celui care comanda. La cerere, in pretul cartii se pot asigura grafica copertilor, paginatia si alegerea fonturilor sau altfel spus tehnoredactarea, distributia, reclama si publicitatea...tot contra cost. Eu recomand tuturor celor care doresc sa apeleze la astfel de servicii sa nu se increada in propriile posibilitati de a rezolva aceste chestiuni. Exista reguli foarte complexe ce respectate pot face o coperta mai atragatoare decat alta, un text mai bine echilibrat in raportul alb/negru al paginii decat altul si deci mai placut la citit, in fine exista secrete ale publicitatii si ale distributiei care pot impune o carte mai slaba in detrimentul uneia mai valoroase.

Editarea si tiparirea unei carti sunt afaceri mai inainte de orice altceva, ori afacerile tin cont in primul rand de profitabilitate ca element esential. In lipsa ei afacerea se imbolnaveste si moare. Pe de alta parte nici o opera de arta nu poate exista in afara unei afaceri. Arta incearca mereu eliberarea asta: intamplarile artistice, instalatiile plastice, teatrul neconventional sunt doar cateva tentative de evadare nereusite. Mai devreme sau mai tarziu toate esueaza in cate o afacere.

In lume exista lunar peste 80 000 de debutanti.
Se investeste in ei doar daca sunt personalitati cunoscute, daca aduc in discutie teme de actualitate, sau daca e vorba de descoperiri epocale ori de teorii de senzatie. Talentul literar nu mai e demult un criteriu.
Oricum asta fac doar editurile mari, pentru ca cele mici nici nu pot macar sa se gandeasca la asa ceva.
Cine are incredere in talentul sau trebuie sa investeasca singur in el.


Pe acest site eu am activat pe la inceputuri si am revenit relativ recent. Eram altcineva atunci.
Am revenit pentru ca am convingerea ca exista si aici cateva talente adevarate, si eu am revenit pentru a investi in ele. Aveam in plan un efort comun cu administratorii site-ului, poate publicarea unui saptamanal.....dar m-am lovit doar de aroganta si dispret. Nu era asa ceva aici cand am plecat...

Asa ca in ce priveste banii pe care ii am disponibili pentru asemena intreprinderi prefer sa cumpar drepturi de autor si sa republic nume consacrate. Ele dau siguranta afacerii si o simplifica foarte mult.
Cat despre literatura de calitate scrisa de debutanti, ma marginesc sa iau cunostiinta si sa ma bucur de ea...si eventual sa o public daca debuntantul decide sa devina cunoscut prin propriile lui eforturi financiare si prin serviciile pe care eu i le pun la dispozitie.


De visat, visez la o lume in care sa functioneze gratuit o biblioteca totala...o biblioteca in care sa existe toate cartile ce s-au scris vreodata si toate cele ce urmeaza a fi scrise..O biblioteca absoluta si definitiva. O biblioteca labirint al cunoasterii, in care sa ratacesti fara o directie anume...in care sa te pierzi....
Nu e visul meu, e visul lui Borges dar e atat de frumos incat nu ma pot opri sa nu i-l imprumut....
Olaf
QUOTE (Florina R. @ 27 Mar 2007, 06:04 PM)
Inseamna ca esti un om destul de fericit, Olaf. Nu te intreb exact ce scrii, dar mi-ar placea sa stiu macar domeniul.

Nu stiu daca este neaparat un domeniu. Mai iau cate o idee si ma joc cu ea. O scot din context, ii creez altul (pe masura sau nu) sau o las fara si vad ce se intampla. Uneori ies chestii destul de haioase, intotdeauna scurte. smile.gif Am postat si prin han cateva.
Florina R.
Va multumesc, dragi prieteni, ca ati ales sa imi impartasiti gandurile voastre.
Pt. Condor:ma bucur sa cunosc un scriitor "de-adevaratelea". Mi-ar placea sa stiu ce anume scrii, ce gen literar (roman, poezie, povestire, eseu?).Daca ai publicat sau nu, nu are importanta. Pentru mine conteaza ce se ascunde in acea "arhiva centrala" pe care eu o numesc "esenta".

Olaf, ma bucur ca te lasi in voia "valurilor", sau a fanteziei de moment. E un mod de exprimare a subconstientului. S-ar putea face si un studiu psihologic pe tema aceasta.

Dude, m-ai facut sa inteleg cum functioneaza afacerea ta, si ma bucur. Totdeauna e loc sa mai inveti cate ceva. Intr-un fel, presupuneam eu ca e vorba ca debutantii sa isi plateasca tipasrirea. Nu e un lucru chiar rau, daca vor cu tot dinadinsul sa se vada publicati. Totusi, eu te rog sa te uiti putin pe blogul prietenei mele, macar din curiozitate.
Cat despre visul cu biblioteca universala, subscriu la el. De fapt, ea chiar exista, intr-un alt plan. Poate ai auzit de arhiva Akasha. Poti sa crezi sau nu, dar credintele noastre nu influenteaza realitatea.
Ma bucur, oricum, ca nu ti-ai pierdut dorinta de a cauta frumosul, si ca "izvorul "visarii la tine nu s-a epuizat. De fapt, cred ca el exista inca in fiecare, doar ca nu au curajul sa il readuca la suprafata. Teama de ridicol, sau de "neseriozitate" e predominanta.
cocosel
Evident ca nu se putea sa nu ating si acest topic mai ales ca am auzit aluzii legate de vis...visare-halucinatie-reverie...
Din pacate notiunea se perimeaza pe zi ce trece..oamenii au uitat sa viseze..si nu pot sa inteleg de ce???..daca nu crezi in visele tale ce rost are sa te amagesti ca ele se vor indeplini vreodata..daca nu vrei sa visezi cum poti sa crezi ca ceea ce urmeaza sa faci va fi inspre latura cea mai inefabila a sufletului si anume cea legata de inima...???
Visul este singurul moment al vietii de aici in care poti sa atingi atat trecutul cat si prezentul cat si viitorul...

Visul meu este nepretuit pentru ca este doar al meu si este singura clipa in care nimeni nu ma poate intrerupe..bineinteles urmarit de cel de sus care mi-l ghideaza.Visul meu intotdeauna alearga visul lor,haituindu-mi respiratia,construind ca un obstacol o lume fascinanta ,fiinte cu trupuri zdrentuite,iesite din dezmatul ascuns al realului...pasi care trec de la o usa la alta, biete fotografii aseptice,gemeni stupizi care invadeaza aerul cu biplane din lemn silind randunelele sa aterizeze fortat ..tipete fumurii speriate de un sarpe bland..insa ce ma opreste??? hohotele celor doua nuduri burduhanoase aplecate asupra cicatricelor din broderia obrajilor sifonierului cel mare...o!! dar asta cat va mai dura???? intr-o zi va veni un camion de somn sa viseze pe perna mea dubla zicandu-mi: hai sa ne amintim de toate cate-au fost.... rolleyes.gif

In privinta scrisului recunosc nu am talent dar macar incerc...ca voi reusi numai unul poate stii...
Am inceput de mult prin biblioteci sa inteleg ca nu-i o mare arta in a scrie dar curand am inteles ca arta de fapt consta in felul in care tu ai scris ..si modul in care ai fost inteles...
De scris putem spune ca o facem cel putin zilnic (unii) insa nu zilnic scriem pentru ceilalti..uneori o facem pentru noi..desi atunci cand scriem pentru ei de fapt scriem pentru noi.

Sante!!...si nu uitati scrieti pentru voi ca sa scrieti si pentru noi... thumb_yello.gif
Florina R.
Ca o completare la cele spuse de tine, Cocosel, mi-au venit in minte niste aforisme de Vasile Ghica:
"Nu trebuie sa steptam indiferenti zorile. Mai putem misca si noi pamantul spre ele."
"Fa-ti din visuri vasle. Si insula va iesi la lumina."
"Omul-fiinta in care natura a pus prea mult, in prea putin."
"Sa crezi intr-un ideal pana la naivitate.Semnat:Don Quichote."
"Zboara la timp!Altfel, iti raman aripile mici."
"Respectati-mi, va rog, visurile mele teritoriale!"
"Si totusi, in om exista mai multi nuferi, decat namol."

Cat despre talent, sau lipsa lui...uneori nu autorul este cel mai in masura sa isi dea cu parerea. Exista o subiectivitate "in plus" si una "in minus". Ambele incurca, sau, ca s-o spun mai elegant, "deformeaza perceptiile". (Apropo, nu mai fi asa de modest!)
Nu e mare arta in a scrie ? Subscriu la asta, intr-un fel. Atunci cand simti un lucru, cuvintele vin de la sine, fara sa le cauti cu mare efort. De fapt, atunci cand incepi sa le cauti, intri in artificial. Eu recunosc astfel de scriitori, care "scriu pentru a se auzi ei-insisi", adica un fel de "arta pentru arta." Dar, nu apreciez decat "arta cu tendinta", arta care serveste unui scop.
Nu ma refer la jurnale si la alte tipuri de literatura subiectiva, care, prin sinceritate, chiar pot atinge arta .Ma refer doar la scriitorii care se imbata prin cuvinte si metafore, dar care nu spun in fond mare lucru.
Da, cand scriem, o facem si pentru noi, si pentru ceilalti...pentru ca omul e, in fond, o fiinta sociala, si are nevoie de prezenta celorlalti semeni. Daca nu are chiar deloc nevoie, e un caz maxim de introvertire...sau autism.
Emil Condor
No, acum, cine are curajul să afirme că sunt singurul ce... uneori (adesea) preferă să aibă "capul în nori", adică să viseze?
Nimic gresit cu aceea atâta timp cât suntem cu picioarele postate bine pe pământ.
Stim, probabil, fiecare dintre noi că "întâi a fost visul, apoi s-a născut Lumina".
Visul nu e interzis, dimpotrivă, trebuie încurajat mereu si chiar, flacăra lui întretinută necontenit indiferent de vârstă si fără "teama de ridicol, sau de neseriozitate" ce "e predominanta", asa cum, cu deplină acoperire încearcă Florina să afirme.

cocosel spune:"Visul este singurul moment al vietii de aici in care poti sa atingi atat trecutul cat si prezentul si viitorul..." adică visul crează posibilitatea de "a avea în palma ta" pe toate trei în acelasi timp, nu?

Categoric Dude, visul rămâne vis până se materializează într-o formă sau alta, atunci moare si face loc altora să prindă viată. Visul este o stare spirituală care nu se împacă deloc cu materia (asta pentru că se pomenea despre materializarea unui vis).
Afirmi: "Maturitatea ce trebuie ca s-a instalat de la "primele incercari" si pana azi ar trebui sa te incurajeze spre noua experienta".
Păsesc deja pe "drumul" pomenit de tine, cel al unei noi si pline de avânt experiente în domeniul scrierilor de tot felul.
Se pare că - dacă Cerul nu mi se împotriveste - voi sta la masa de scris tot mai mult si mai mult până la trecerea mea din materie în spirit, lăsând Visul să se manifeste liber pe filele mâzgălite din fata mea. Am hotărât să nu mai las pana din mână.

Olaf: "Mai iau cate o idee si ma joc cu ea"...
Jucându-te cu ideile, adesea poate deveni extrem de fascinant. Mie, totdeauna îmi place când ideile "se joacă" în capul meu. Atunci se nasc lucruri deosebite.

Florina, ce pot să spun? Scriu tot ce "se iveste"... Romanul este a sasea carte ce încă e în "arhiva centrală". Am doar niste jurnale de călătorie care vor ajuta la scrierea romanului vietii mele, primul de acest gen. Am scris "Strigăt în Pustiu" , o carte spirituală care este cel mai dificil gen de mânuit. Apoi un volum de "Scrisori Alese" (nu scrieri) ce reprezintă o colectie de scrisori deosebite (trimise, ori primite). Mentionez aici că obisnuiam să corespondez cu persoane din diferite tări pe care nici nu le cunosteam, o făceam doar din dragostea mea purtată cuvântului scris. Mai este un volum de poezii ce cuprinde în fapt, două cărti: Psalmii în Versuri (toti cei 150 de psalmi biblici) si Biblia în Versuri, apoi mai e un alt volum de poezii anticomuniste,de dragoste, natură, tară, filozofice samd... Lucrez în prezent la o culegere proprie de "Maxime si Cugetări".

Hai să auzim numai de bine!
The Dude
QUOTE (Florina R. @ 28 Mar 2007, 06:35 PM)
Dude....Totdeauna e loc sa mai inveti cate ceva.






fara discutii...asta imi aduce aminte de Diogene, cel care a hotarat sa se elbereze de lucruri. Pastrase doar un butoi pe care il locuia, o lumanare (utilizata pentru a cauta oameni, in mod simbolic, la lumina zilei) si o cana din care bea apa de la cismea. Intr-o zi insa a surprins un copil ce isi astampara setea facand mana caus, si atunci a inteles doua lucruri: unul ca si cana era inutila, si doi ca poti invata lucruri foarte importante scopului tau si de la un copil.


QUOTE
Totusi, eu te rog sa te uiti putin pe blogul prietenei mele, macar din curiozitate.


Cu foarte mare interes si curiozitate. Am mai spus ca savurez fiecare lucrare bine scrisa, si iarasi am mai spus ca talentul nu se afla numai in tabara celor consacrati..As spune chiar ca el e cel mai putin reprezentat acolo..Iti multumesc acum daca n-am facut-o deja, pentru sugestie thumb_yello.gif


QUOTE
Poti sa crezi sau nu, dar credintele noastre nu influenteaza realitatea
.


Sau poate taman invers. Aceste credinte, daca sunt adevarate si profunde asa cum trebuie sa fie credintele, ajung chiar sa devina realitatea noastra...Sunt multe de spus aici, poate cu alt prilej, si la alt topic
The Dude
QUOTE (Florina R. @ 28 Mar 2007, 09:13 PM)
Dar, nu apreciez decat "arta cu tendinta", arta care serveste unui scop.





Asta e foarte grav...Arta pura e dezinteresata...arta adevarata nu are voie sa urmareasca vreun scop...Arta e cu precadere un demers al spiritului liber, nu al celui incorsetat. Arta reuseste cu atat mai bine cu cat aceasta cerinta fundamentala e mai riguros respectata..uite-te mai atent la toate marile capodopere indiferent din care domeniu al artei iti alegi exemplele.

Sunt cateva reguli fundamentale ale actului artistic...le am notate pe undeva pe acasa si am sa le public si aici, desi la pretentiile pe care le am (desigur nejustificate indeajuns) ar fi trebuit sa le stiu in orice moment ca pe "Tatal Nostru"



QUOTE
Da, cand scriem, o facem si pentru noi, si pentru ceilalti...pentru ca omul e, in fond, o fiinta sociala, si are nevoie de prezenta celorlalti semeni. Daca nu are chiar deloc nevoie, e un caz maxim de introvertire...sau autism.


Sigur a supravietui, inseamna a convietui...Sunt sceptic insa de succesul unei literaturi scrise pentru ceilalti atunci cand ea se afla in competitie cu literatura scrisa pentru sine...ca un act de eliberare...In arta introvertitul este prolific, in literatura mai ales...sa ne aminitim de Kafka bunaoara, de Dostoevsky, de Cervantes si de Dante...si inca atat de multi altii
The Dude
QUOTE (Emil Condor @ 29 Mar 2007, 01:54 AM)
Categoric Dude, visul rămâne vis până se materializează într-o formă sau alta, atunci moare si face loc altora să prindă viată. Visul este o stare spirituală care nu se împacă deloc cu materia (asta pentru că se pomenea despre materializarea unui vis).



Nu moare neaparat atunci cand se materializeaza. Eu am spus ca aici e o confuzie grava intre vis, visare, si program sau proiect. Un vis adevarat nici nu are cum sa se realizeze....iar daca exista macar o posibilitate sa se realizeze el nu este vis.
Iarasi cand vorbesc de vis nu ma refer strict la activitatea onirica, desi nu o exclud pentru ca ea ne ofera arhetipurile cele mai precise, metodologia cea mai exacta de a departaja ce este vis de ce este proiect, nazuinta sau speranta sau orice altceva.

Una din aspiratiile mele de adolescent era sa imi petrec cateva ore in patul lui BRIGITTE BARDOT, alta a fost sa devin Magician...Cred ca fiecare ar fi putut fi cumva realizabile, si de aceea le-am exclus din categoria viselor si le-am trec la "proiecte nerealizate". Dar tot pe vremea aia visam la calatorii interstelare, la fiinte plutitoare si translucide, la misterele unui oras imaginat de Italo Calvino, la Bibiloteca lui Borges, la numerele transfinite si la universul fractal, la lumi paralele, la oamenii despre care cvilizatia Maya sustine ca ar exista invizibil printre noi....


"Cel mai neasteptat lucru ce i se poate intampla celui care viseaza, si totodata lucrul pentru care el este cel mai putin pregatit e trezirea."

Nichita are si o obsevatie valoroasa in legatura cu asta:

"De mult negru mă albisem/ De mult soare mă-nnoptasem /De mult viu mă mult murisem /Din visare mă aflasem"

Ori de cate ori vorbesc de vis, cred ca am obligatia existentiala sa il amintesc si pe cel mai mare visator al tuturor timpurilor. Ma grabesc sa fac asta si acum, e vorba de Alonso Quijada, nebunul care s-a visat Don Quijote cel care a prilejuit scrierea celui mai bun roman al tuturor timpurilor (in arta ierarhiile sunt interzise, dar parerea asta e atat de raspandita incat nu pot sa nu o mentionez macar in treacat...si sa mai adaug ca ii subscriu in totul)
Florina R.
Draga Emil, cred ca mi-ar placea extraordinar de mult sa citesc ce ai scris tu, absolut totul. Nu ai postat nicaieri ? In orice caz, daca vei posta undeva, sau vei publica, as vrea sa aflu, cumva. Cred ca suntem, intr-o anumita masura, spirite inrudite.

Draga Dude, in primul rand, cateva cuvinte despre afirmatia mea privitoare la credinte. Cred ca m-am exprimat gresit, ar fi fost bine sa spun, mai curand, "opinii". Stiu si eu ca prin credinta putem schimba lumea. Dupa cum scrie undeva: "Daca ati avea credinta cat un graunte de mustar, ati zice smochinului acesta sa se mute in mare..." Toata viata mea a stat sub imperiul unei (unor) asemenea credinte, care efectiv "mi-au schimbat realitatea". Eu ma refeream la opiniile noastre subiective si personale, care nu pot modifica realul. De exemplu, mie mi se pare ca vad la distanta un copac negru, dar el e verde. Faptul ca eu il vad negru nu schimba realitatea lui de copac verde. Poate ca n-am fost prea plastica, dar n-am gasit o comparatie mai buna.
In legatura cu "arta cu tendinta", ma refeream la faptul ca arta trebuie sa aiba un mesaj, fie si subiectiv. Adica, sa nu fie doar o insiruire de cuvinte, fie ele oricat de frumoase. O asemenea arta mi se pare prea "cautata" si neautentica.
De fapt, artistii adevarati, dintre care ai amintit cativa, poseda si "esenta", si "haina". Ei simt, in primul rand, o tensiune interioara, simt ca au ceva de spus, deci un mesaj. Faptul ca acest mesaj vine intr-o haina frumoasa, nu se datoreaza cautarii cu orice pret a "artei", ci este un dar al lor, personal. Unii scriu frumos asa cum respira. Nu mai stiu cine spunea ca "lucrurile frumoase nu trebuie sa ceara efort, bucuria nu trebuie sa ceara efort". Desigur, exista si "chinurile creatiei", dar ele nu se refera doar la o cautare sterila a formei, ci la intregul zamislirii unei opere.
In alta ordine de idei, da, desigur ca marii artisti sunt introvertiti, dar chiar si ei, au scris si pentru ceilalti. Oricum, atunci cand scrii, stii ca exista cel putin doua persoane care "privesc", si deci asta implica raspundere: tu, si Creatorul tau. Apoi, vor mai fi si altii, ca vrei sau nu. Chiar daca lasi manuscrisul intr-un sertar, nu stii ce stranepot va da peste el. Faptul ca tu planuiesti sa nu il vada nimeni e posibil sa nu se indeplineasca. De aceea, trebuie luat in considerare si acest fapt, si scrisul sa fie mereu ca si cum ar trebui sa il vada cineva, poate chiar mai multi. Am avut o profesoara de franceza care spunea ca "trebuie sa vorbim, si chiar sa gandim mereu, ca si cum ar fi cineva de fata." Desigur, e doar un ideal, dar despre asta discutam noi: despre visuri, idealuri.
Despre distinctia dintre "vis" si "program", alta data. Oricum, pentru unii oameni "visurile" au devenit si "programe". Nu mai stiu ce scriitor spunea : "ceea ce era altadata socotit miraculos, de necrezut, astazi a devenit, in mod miraculos , real."
Emil Condor
"Ziua în care n-ai făcut nimic..." sunt cuvinte ce le stim cu totii.
Eu le aplic diferit la mine: ziua în care nu am scris nimic e o zi pierdută.
"Corpul îmi cere să scriu asa cum îmi cere să respir" spunea cineva în trecut.
Spun toate astea pentru că azi nu prea am avut timp ("ieri" pentru voi - ca fus orar sunt 07 ore în urma României). La un moment dat m-am trezit vorbind mie însumi: trebuie să scriu! Doar atât stiu, trebuie să scriu...
si am intrat pe Forum. Măcar atât, nu?

QUOTE (The Dude)
Una din aspiratiile mele de adolescent era sa imi petrec cateva ore in patul lui BRIGITTE BARDOT

Si... visai cu ochii închisi sau deschisi? Avea multi câini în jurul ei sau doar visători?
Visul, după cum stiti este cu ochii închisi, în timpul somnului iar visarea este cu ochii deschisi, treaz.
Cu toate acestea, de obicei, folosim cuvântul vis chiar si atunci când o facem cu ochii deschisi, nu-i asa?
QUOTE
Una din aspiratii... a fost sa devin Magician.

Ei! Si tu?!
Timp îndelungat am exersat ceea ce unii numesc magie. Este, de fapt, după cum stiti, o actiune a creierului bazată pe totală încredere, credinta în reusita finală, nu? Am fost si sunt capabil ca... durerile fizice ale altora (nicicând nu reusesc pe mine însumi!) să le îndepărtez plin de credintă, prin putere psihică... Ăsta este un vis ce, odată materializat, în loc să moară, ia o mai mare amploare. Deci, Dude, ai dreptate când afirmi că visul "nu moare neaparat atunci cand se materializeaza".

QUOTE (Florina R.)
mi-ar placea extraordinar de mult sa citesc ce ai scris tu, absolut totul. Nu ai postat nicaieri ? In orice caz, daca vei posta undeva, sau vei publica, as vrea sa aflu, cumva. Cred ca suntem, intr-o anumita masura, spirite inrudite.

Anul trecut am obtinut Copyrights la o parte din scrierile mele iar în prezent sunt discutii cu doi publicisti, unul din România si celălalt din Canada pentru a vedea cărtile mele pe piata românească (si nu numai). Vă voi anunta perioada când vor apărea. Oricum... numele Autorului, deja îl stiti. Chiar si unele titluri, parcă le-am mentionat într-o postare trecută, nu-i asa?

Respectele mele!
The Dude
QUOTE (Florina R. @ 29 Mar 2007, 03:08 PM)
Cred ca m-am exprimat gresit,






desigur asa este...si eu patesc de multe ori la fel. Scrisul ne joaca multe feste si orice ar spune oricine el nu va putea niciodata sa inlocuiasca o comunicare directa.
Cu noile precizari sunt de acord pana la un punct al teoriei tale.

...si anume:


QUOTE
Eu ma refeream la opiniile noastre subiective si personale, care nu pot modifica realul. De exemplu, mie mi se pare ca vad la distanta un copac negru, dar el e verde.


Nu cred ca ar avea vreo importanta daca copacul pe care tu il vezi negru are pentru ceilalti alta culoare. Iti reamintesc la acest punct ca suntem pe taramul artei si ca purtam discutii legate de vis si de visare. Daca ar fi un topic pe teme ingineresti, altfel s-ar pune problema; desi nu sunt sigur de asta nici acolo.

Don Quijote vede domnite suave in prostituatele ieftine ale unui han de tara, identifica o coloana de cavaleri nobili in o escorta de talhari, recunoaste o armata poleita in armuri intr-o turma de oi...
El are si o explicatie atunci cand i se atrage atentia ca nu percepe realitatea in mod corect, sau "asa cum este ea": un vrajitor rau a aruncat asupra lumii un descantec care ascunde ochiului toate aceste frumuseti, inlocuindu-le cu orori.
Dintrodata lucrurile se schimba dramatic pentru cititor. E important daca sunt oi sau armate ??
Poti alege intre doua alternative: o lume minunata plina de farmec si de curtoazie, de onoare si demnitate, sau cocina colcaind de depravare, suficienta si obscuritate..
E la alegerea ta...si alegerea asta nu are nici o treaba cu "realitatea asa cum e ea"
Don Quijote a ales visarea, a ales lumea frumoasa si vede in jurul lui numai frumusetea, pe care pana la urma si cel mai ingrozitor lucru de pe planeta o contine intr-o oarecare masura (se nu uitam "Frumoasa si Bestia").

Ceilalti au ales altfel...Cine e cel mai castigat ???
In care din cele doua lumi ti-ar placea tie sa traiesti ??

Pentru ce copacul tau sa nu fie negru daca tu alegi sa il vezi negru ??

Free Your Mind !!!
"Trust the force, Luke!" thumb_yello.gif
Florina R.
Daca pui astfel problema, Dude, nu pot sa te contrazic. Apropo de interferenta vis-realitate, cred ca ai vazut (majoritatea dintre noi l-am vazut) filmul "Don Juan de Marcos". Este exact pe tema noastra: care realitate e mai "reala" ? cea proprie, sau cea "adevarata"? Mie filmul mi-a placut enorm, desi nu m-am putut opri sa ma intreb(totusi) : care era adevarul despre acel Don Juan de Marcos? De fapt, problema se poate pune si altfel:oare chiar conta? Un autor a spus :"Ceea ce crezi devine lumea ta."
P.S.Buna urarea din final! In adolescenta eram innebunita dupa trilogia respectiva. Chiar si mai tarziu!
The Dude
QUOTE (Florina R. @ 30 Mar 2007, 05:39 PM)
In adolescenta eram innebunita dupa trilogia respectiva. Chiar si mai tarziu!

Eu sunt si acum...si nici nu cred ca am sa ma pot dezbara vreodata de pasiunea asta pentru seria "Razboiul Stelelor"...care apropo, a depasit starea de trilogie... thumb_yello.gif

Am vazut "Don Juan de Marcos"...super istorie, si super film....

Despre realitate, un film beton a facut si Akira Kurosawa. Se numea: "Rashômon"..
E despre o poveste cu o crima pe care diferitele puncte de vedere, dar si selectivitatea si particularitatea de functionare a memoriei fiecaruia dintre cei ce o relateaza, o transforma radical in patru scenarii total diferite.
Intelegem din mesajul lui Kurosawa, ca realitatea e subiectiva, si ca fiecare dintre noi detine doar o varianta a ei...sau altfel spus ca "Adevarul este ca un puzzle urias. Orice om e proprietarul unei piese, dar imaginea in ansamblul ei nu e accesibila decat divinitatii".
Serenity
Super topic biggrin.gif

Prima "carte" (ca numai asa nu se poate numi, dar la vremea aia pentru noi reprezenta un fel de roman) am scris-o, impreuna cu prietena mea cea mai buna (si colega), si s-a numit "Autostrada Bucuresti - Ploiesti, kilometrul 20". Ma rog, "cartea" nu avea mai mult de 30 de randuri, ne-am ocupat mai mult de ilustratii, dar o mai am si acum biggrin.gif

Prin clasa a 5-a am reluat ciclul "aventurile clasei noastre in excursiile cu diri" si am inceput sa scriem (impreuna cu aceeasi colega) din ce in ce mai multe povestioare de genul asta. Sa furam hartie indigo de la parinti pentru a putea copia desene de prin reviste, personajele se conturau din ce in ce mai clar (personajele pozitive, care erau frumoase, destepte, iubite de toata lumea - noi laugh.gif ; personajele negative, care erau torturate in cele mai groaznice feluri - colegii pe care nu ii suportam sorry.gif ). La un moment dat chestia a luat o asemenea amploare incat jumatate de clasa scria la "carte" si de-abia asteptam a doua zi, sa mergem la scoala si sa vedem ce i s-a mai intamplat Lolei, Biancai, s.a.m.d devil.gif

Aici se curma brusc cariera mea de scriitoare laugh.gif Daca ar fi sa mai scriu vreodata, ideea ar fi probabil legata de cea ce cunosc relativ bine... probabil vreun spital de nebuni in care spiritul lui Freud bantuie pe coridoare si bolnavii incep sa dispara unul cate unul rofl.gif
cocosel
QUOTE
cocosel spune:"Visul este singurul moment al vietii de aici in care poti sa atingi atat trecutul cat si prezentul si viitorul..." adică visul crează posibilitatea de "a avea în palma ta" pe toate trei în acelasi timp, nu?


Categoric Condor...visul iti da posibilitatea de a transcede acesta viata si ati crea una in care tu impui regulile si in care tu esti stapan.Nu toti ne-am dori sa facem cartile???sa avem biciul in mana???
Sunt visuri care explica o parte din ce a trecut o parte din ce va urma.... smile.gif
Recunosc sunt un visator si chiar daca uneori ele nu sunt ce as dori sa fie...ma multumesc ca ele exista (ma refer la vise).
Cine are impresia ca noi aici suntem in realitate se inseala...pentru ca realitatea nu exista.Adevarul este unul singur si acela este Divinul...restul sunt vise.
Fiind prin natura corpului simplu,omul tinde in mod firesc sa coboare.... de aceea ce salasluieste in el se misca in sus cu osteneala ,acea osteneala de a scrie o carte ..de a salva cuvintele unei fragile memorii din impresurarea inselaciunilor agresive..si prin asta o calatorie in cerc de unde nu te poti opri oriunde ci doar acolo unde cititorul te va obliga.
Am planuit o astfel de calatorie dar pregatirile (preliminariile) au cheltuit mult timp...chinezariile de hartie,staniolul,penita stiloului atat de necesare pentru intretinerea fascinatiei imi erau straine.Facusam parte in gand din confreria calatorilor si poate ca inca mai fac parte dar parca totul se destramase...oare ma maturizasem???..oare am intrat in lumea scepticilor??...dadusem oare curs apelurilor la asezare si seriozitate.Ceva in mine insa intuia totusi ca aceea calatorie este inca posibila.... rolleyes.gif


Yvonne
Hmmm. Cum ar fi ? Ar fi interesant cel putin pentru mine. Mi-as transfera sufletul fiecarui personaj in parte , iar pe parcurs si la final as vrea sa vad care domina. Partea luminoasa sau cea intunecata din mine? Violenta sau tandretea? Dragostea sau ura? Bunatatea sau parsivenia? Altruismul sau egoismul ? Mi-as face personajele sa-si traiasca viata pana la cele mai terifiante inaltimi pana la cele mai halucinante abisuri. Si asa vrea sa vad la urma cine m-ar recunoaste in toate acele personaje.
Nu , nu sint egocentrica.
Florina R.
Imi cer scuze ca am lipsit atat, dar ma bucur sa vad cati visatori am gasit.

Dude, ideea cu puzzle-ul e adevarata, la nivelul realitatii noastre. Dar, exista totusi Cineva care vede puzzle-ul in intregime, si detine Adevarul adevarat. De aceea, notiunile de adevar relativ si absolut nu se contrazic, ci se completeaza.

Serenity, mi-ar fi placut sa citesc cartea ta din copilarie(sau, sa zic, a voastra? smile.gif Cred ca adultii ar fi invatat ceva de acolo.
Si tousi, de ce nu incerci si acum? La inceput, doar pentru tine...

Cocosel, ar fi pacat sa nu-ti realizezi calatoria. Nu numai pentru tine. poate vrem sa stim si noi pe unde calatoresti !

Don Quichote, o singura intrebare: si de ce n-o faci ? Macar ca sa-ti justifici nick-ul! smile.gif

Noi suntem confreria visatorilor, a celor "pe dos" sau "contracurent". Atunci, sa ne justificam apartenenta, realizandu-ne visele!
contraste
Florina R.
QUOTE
Noi suntem confreria visatorilor, a celor "pe dos" sau "contracurent". Atunci, sa ne justificam apartenenta, realizandu-ne visele!


Tu ți le-ai realizat?
Dacă nu, cum le vezi realizabile?
Florina R.
In mare parte, da, chiar mai mult decat credeam acum cativa ani. Visul cu scrisul mi-l realizez deocamdata doar pe net, dar, nu se stie...Dar, am avut alte visuri, legate de cunoastere si de realizare personala, care chiar s-au implinit. Nu e chiar atat de greu, cu conditia ca visele sa aiba aprobarea Cuiva.
Emil Condor
QUOTE (cocosel)
Cine are impresia ca noi aici suntem in realitate se inseala...Adevarul este unul singur si acela este Divinul...restul sunt vise.

Spiritul este adevărul - niciodată nu moare. Ai dreptate, cocosel.
Materia este doar o gazdă temporară a spiritului etern. Noi nu crestem în valoare ca materie (chiar dacă ni se dezvoltă muschii prin exercitiu!), doar contribuim la dezvoltarea spiritului universal din care suntem si noi... o părticică.
Iar visul, care este imaterial, doar te introduce în lumea aceea imensă a Spiritului.
Visul doar te transportă până la "Usa de intrare" a Spiritului...
Florina R.
Uneori, visele pot reprezenta si cunoasteri intuitive ale acelei lumi, ca niste flashuri, sau poate, amintiri vagi. De exemplu, cineva simte ca nu-si are locul in aceasta lume, ca apartine de altundeva, si incearca sa-si imagineze acest "altundeva". Poate ca aceste "imaginatii" sunt amintiri incetosate, ca un fel de film fotografic supraexpus. De aceea, artistii (cei adevarati) se afla cu un pas mai aproape de divinitate.
Bineinteles, cei mai aproape sunt misticii.
The Dude
QUOTE (Florina R. @ 7 Apr 2007, 02:37 PM)
De aceea, artistii (cei adevarati) se afla cu un pas mai aproape de divinitate.
Bineinteles, cei mai aproape sunt misticii.

Noi credem ca cei mai apropiati ar fi arhitectii...
Credem ca artistii ajung in anturajul divinitatii accidental, prin inspiratie sau prin revelatie...
Mai credem ca misticii si habotnicii nu ating niciodata sfera divina, ci doar ceva ce poate fi confundat cu ea..

Planul universal este comunicat in limbaj inaccesibil pentru profan de la divinitate catre arhitecti in doze mici, pentru a putea fi suportabil.
Arhitectii il traduc intr-o prima faza si il retransmit proiectantilor, iar acestia desavarsesc interpretarea astfel incat ea sa poata fi pe intelesul constructorilor, cei care aplica si realizeaza opera divina.

Lumea in care traim este o lume construita.
Civilizatia insasi si-a atins culmile numai urmand neabatut calea constructiei, si a facut pasi grei inapoi atunci cand a ratacit pe calea distrugerii.

Arhitectii sunt cei care controleaza spatiile, cei care inteleg structurile si cei care lucreaza nemijlocit cu proportiile..
Ei sunt in legatura directa cu divinitatea, pe care o inteleg, o slujesc si o divulga..
Nimic nu s-ar fi putut realiza in lipsa lor
cocosel
QUOTE
Noi credem ca cei mai apropiati ar fi arhitectii...


Constructia nu este un exercitiu al Mandriei si Puterii, ci un efort pentru indeplinirea unui plan sistematic ce transcede natura umana. Oricine va incerca sa construiasca un Turn Babel/Piramida se va afla in pozitie de conflict cu Creatorul. Orice apostol al Constructiei trebuie sa inteleaga ca poarta in sine si in mesajul sau si samanta Distrugerii. Orice constructie are in subsidiar si un cutremur.Arhitectul nu trebuie sa caute sa se apropie de Divin ci de creatia sa.Pentru ca astfel pierde esenta constructiei...piatra cu piatra..si numai poate sa o slefuiasca pentru a o transforma in ceva maret...dalta si ciocanul sparg,traseaza...si desfac unghiuri care nu de multe ori pot fi geometric asezate anapoda amplificand senzatia si imaginea unei constructii deficitare,improprii si de altfel nestetice...care nu atrage lumina solara. thumb_yello.gif



The Dude
QUOTE (cocosel @ 12 Apr 2007, 02:37 PM)
Constructia nu este un exercitiu al Mandriei si Puterii, ci un efort pentru indeplinirea unui plan sistematic ce transcede natura umana.






Nu este vorba nici de Mandrie si nici de Putere.
Am afirmat doar ca, asa cum cele noua ceruri angelice preced accesul la Dumnezeu, la fel Arhitectii sunt in ordinea cosmica mai aproape de divinitate prin chiar alcatuirea lor.

QUOTE
Oricine va incerca sa construiasca un Turn Babel/Piramida se va afla in pozitie de conflict cu Creatorul


Doar cu cel care s-a declarat si a si actionat impotriva unor asemena gesturi.
Dupa parerea mea acel "creator" a fost nebun si uzurpator.
Am pus cuvantul intre ghilimele pentru ca eu ii contest si acest rol.
Parintele Divin este incompatibil cu gestul distrugerii si cu cel al neantelegerii.
El nu ar fi fost niciodata in stare de Sodoma si Gomora, de Cain - Abel, de Iov, de Potop, de Babel, de alte atatea si atatea orori cu care celalalt chiar se lauda.

QUOTE
Arhitectul nu trebuie sa caute sa se apropie de Divin


El nici nu cauta asta.
A fost ales.
Duce o povara.

QUOTE
...dalta si ciocanul sparg,traseaza...si desfac unghiuri care nu de multe ori pot fi geometric asezate anapoda amplificand senzatia si imaginea unei constructii deficitare,improprii si de altfel nestetice...


Dar dalta si ciocanul aduc pana la urma pietrele in armonie una cu alta, poate ca dureros asa cum spui tu, dar care act de creatie e lipsit de durere ??
Daca rezumi constructia la "Dalta si Ciocan" este posibil ca ea sa aiba in final "imaginea unei constructii deficitare", da aia e neaparat nevoie ca la orice constructie sa fie utilizate "Echerul si Compasul".
Nicio constructie arhitectural gandita nu poate ajunge intro asemenea stare.
Sunt din pacate mai mult de jumatate din constructii zidite de "autodidacti" sau de constructori ori de proiectatnti...carora asa cum am spus in postul meu anterior le lipseste atingerea divina...
Fantasee
QUOTE (axel @ 26 Mar 2007, 07:57 AM)
Vezi la fantase in jurnal. Ca ea scrie, cred, un roman wink.gif

sorry.gif

Multumesc, axel.


Daca as scrie o carte v-as invita la paranghelie. Numai sa promiteti ca nu vorbiti mult si pe langa subiect, oricare ar fi el. mwah1.gif
Florina R.
Fantasee, unde se afla jurnalul tau? Am incercat sa-l gasesc, si n-am reusit. Eu sunt cam nouta pe aici(relativ!).
cocosel
QUOTE
Am afirmat doar ca, asa cum cele noua ceruri angelice preced accesul la Dumnezeu, la fel Arhitectii sunt in ordinea cosmica mai aproape de divinitate prin chiar alcatuirea lor.

N-as crede...cele 9 ceruri angelice sunt folosite mai degraba de mistici...cei de care spuneai ca nu ar putea sa atinga divinul.Ei te inseli oricine poate atinge divinul nu este nimeni privat de la El cum nimeni nu este mai presus...fiecare dintre noi avem ceva din El (din divin) indefinit submultipli ai lui...uite ce subliniam pe un alt topic citandu-l pe maestru Luria.
"Ne înșelăm cînd situăm Căderea lui Adam la începuturile istoriei omenirii:întîi de toate Căderea lui Adam nu este nici anterioară nici posterioară față de orice alt eveniment; ea este eternă. De fiecare dată cînd un spirit coboară pentru a se întrupa într-o formă oarecare, el comite păcatul originar iar Căderea lui Adam se realizează în el, infim submultiplu al lui Adam."
Vrei sa reiterezi ideea ca arhitectii ar fi mai aproape de unul din cele 9 ceruri dar nu-i asa steganographia spune altceva...
Trithemmius evocă, în „conjurațiile" sale, cele douăsprezece spirite aeriene care conduc legiunile angelice din întregul univers si cei 24 de ingeri ai zilelor si noptilor...nici unul nu-i mai aproape de noi cum nici noi nu suntem mai aproape de ei..(ingeri)...indiferent de breasla si de constructie.

QUOTE
El nu ar fi fost niciodata in stare de Sodoma si Gomora, de Cain - Abel, de Iov, de Potop, de Babel, de alte atatea si atatea orori cu care celalalt chiar se lauda.

Aici as fi de acord daca ai defini celalalt.Sodoma ,Gomora,Cain (care mi se pare cel mai elocvent dintre mesajele biblice) Iov,Potopul chair si Babel sunt numai posibile manifestari ale parti malefice din dualitatea umana.Nu putem fi un tot daca nu acceptam dualitatea...opozitia,contrastul.Nimik nu-i realizabil fara antiteza...cum am fi putut defini binele daca nu ar fi raul,cum am defini frumosul daca nu ar fi uratul...cum stabilim maretia daca nu avem caderea...

QUOTE
"Echerul si Compasul".


Spiritul corect si precizia executiei nu poate realiza efectul maret..ai nevoie de inspiratie si aceasta nu ti-o poate transmite decat manifestarea divina.Nu oricine se poate folosi de echer pentru ca s-ar putea sa-i greseasca masura. In acelasi timp compasul trebuie tinut de cei mai priceputi pentru ca precizia executiei nu o poti capata ci o poti primi prin divinul creatiei.


QUOTE
A fost ales.


Nu poate fi ales... divinul spune asa „Nu este a lui Dumnezeu grija de boi" ..alegerea o facem noi...prin modalitatea in care percepem dualitatea.Liberul arbitru manifestat este cel care ne apropie alegerea...Voința de-a iubi, care e în noi, nu produce binele, ci din binele preexistent suntem îndemnați la dragoste.Toți oamenii însă sunt egali și conform naturii lor și conform păcatului originar. Există însă la ei inegalitate în funcție de merite sau lipsa de merite, în propriile lor fapte. Prin urmare, Dumnezeu pregătește oamenilor răsplăți inegale, predestinând sau respingând, numai prin preștiința diferențelor de merite.

QUOTE
Numai sa promiteti ca nu vorbiti mult si pe langa subiect, oricare ar fi el.

Fanta iti dau dreptate ca de obicei dar valul ne ia mereu...si nu ne mai lasa pe tarm...trage-ne de urechi mereu ca meritam... mwah1.gif
Florina in semnatura lui FANTASEE gasesti cheia...ti-o recomand cu cea mai mare caldura..cea mai iscusita povestitoare din han... rolleyes.gif




Florina R.
Multumesc, Cocosel. In legatura cu discutia de mai sus, n-am vrut sa intervin, pentru ca nu e de nici un folos sa vorbim despre lucruri pe care nu le intelegem in totalitate ( si nici n-avem cum, pentru ca nu avem acces la intreaga taina). Stiu ca e vorba despre Ierarhiile angelice, de ex. Kabbala le numeste altfel, dar ce castigam noi daca ne intrebam cine e mai aproape de Dumnezeu? Aici, pe Pamant, stiu ca "mai aproape" sunt toti cei ce au harul, fie ei din Biserica, sau nu. Ma refer la harul adevarat, manifestat in vietile lor. Fie ca sunt intelectuali, sau tarani, harul se vede si se simte. Exista oameni simpli care au acces la informatii deosebite, prin revelatie, si intelectuali care doar au citit niste carti. Nu pun semnul egal intre toti, sa nu fiu inteleasa gresit! Eu iubesc intelectualii remarcabili, veritabili, care reusesc sa treaca dincolo de informatiile intelectului, sau macar sa le "organizeze" pe acestea, si sa extraga, din orice, Adevarul. Si acesta poate fi semnul existentei unei particele de har.
Va sarut pe toti!
The Dude
QUOTE (cocosel @ 13 Apr 2007, 09:18 PM)
N-as crede...cele 9 ceruri angelice sunt folosite mai degraba de mistici...cei de care spuneai ca nu ar putea sa atinga divinul.Ei te inseli oricine poate atinge divinul nu este nimeni privat de la El cum nimeni nu este mai presus...


Eu zic ca aici gresesti.
Divinul nu este accesibil decat unei infime minoritati.
Fiecare om poarta in el "scanteia divinitatii" dar putini sunt capabili sa si-o recunoasca si inca si mai putini sa si-o asume.
"il y a tant de gens qui se croyent vivant mais qui n'existe pas"
Din cauza asta lumea arata cum arata...

Cele noua cercuri sunt mai degraba filozofice decat mistice.
Da-mi voie sa iti amintesc ca magnificul din Aquino a speculat mult pe aceasta tema, si chiar mentorul sau Albertus Magnus, ori daca pe primul, dupa caderea psihica pe care a avut-o la la 6 decembrie 1273, il poti trece si in categoria misticilor al doilea ramane doar filozof...si mason de marca (..avant la letre).

In continuarea postului tau vorbesti de credinta, parinte divin si diviniate dar faci mereu referire fie la Dumnezeul Biblic, fie la personaje si povesti de acolo. E o discutie pe care nu am cum sa o port. Subiectul e epuizat pentru mine, si incapabil sa mai aduca ceva nou, asa ca nu te pot urma aici.

QUOTE
numai posibile manifestari ale parti malefice din dualitatea umana.Nu putem fi un tot daca nu acceptam dualitatea...opozitia,contrastul


Dualitatea nu este umana.
Dupa cei mai multi nici nu ar fi vorba de o dualitate, ci de o trinitate si eu nu pot decat sa fiu de acord cu cei care sustin asta.

Vorbesti de bine si rau, dar nu spui nimic de echilibru.
Fara indoiala ca binele si raul, uratul si frumosul, moralul si imoralul nu pot exista ca termeni decat in perechi.
Antitezele au rezolvari prin cea de a treia componenta.

Adevarul intre bine si rau e o a treia dimensiune care le combina pe primele doua: echilibrul.
La fel in cazul urat/frumos unde media este armonia..

Ar fi inca multe de spus...

QUOTE
Spiritul corect si precizia executiei nu poate realiza efectul maret..


Ba pot...chiar si in lipsa inspiratiei, pentru ca ele nu vin in sarcina celor ce trebuie sa beneficieze de ea.
In cazul constructiilor inspiratia este in amonte, la arhitect...cei ce utilizeaza echerul si compasul sunt simplii executanti.
Arhitectul schiteaza..el nu are nevoie de instrumente...


QUOTE
Nu poate fi ales... divinul spune asa „Nu este a lui Dumnezeu grija de boi" ..


Nu divinul spune asta, ci Dumnezeul Biblic....poate nici macar el, ci cei ce i-au comunicat (retransmis) mesajul.

QUOTE
Liberul arbitru manifestat este cel care ne apropie alegerea...


Nu exista asa ceva.
"Liberul arbitru" este doar o inventie pentru a disculpa Dumnezeul Biblic de toate actiunile reprobabile pe care le-a generat.
Exista har divin, si scanteie divina...ele sunt totale, definitive si irevocabile; cand le descoperi in tine nu ai nevoie de traducatori sau de interpreti ca sa le pricepi...si mai ales nu ai nevoie de nici o justificare pentru actele tale.


QUOTE
Prin urmare, Dumnezeu pregătește oamenilor răsplăți inegale, predestinând sau respingând, numai prin preștiința diferențelor de merite
.

Numai cel din Biblie.
Parintele Divin nu cunoste dimensiunile de rasplata, respingere, merit..
El nu poate interactiona si nici influenta activitatile umane.
cocosel
QUOTE
Divinul nu este accesibil decat unei infime minoritati.

Aici as spune ca gresesti pentru ca nu poti sa spui ca doar unii pot atinge sfera ci fiecare dintre noi insa exista ceva care ne diferentiaza modul in care intelegem ca suntem de fapt parte a sferei.Cei care nu cred ca vor putea vor pierde cei care insa au credinta poate o vor atinge.Este vorba doar de perceptia noastra.
QUOTE
Cele noua cercuri sunt mai degraba filozofice decat mistice.
Da-mi voie sa iti amintesc ca magnificul din Aquino a speculat mult pe aceasta tema, si chiar mentorul sau Albertus Magnus

Mistica completeaza filozofia asa cum filozofia completeaza mistica.Citatul pe care l-am redat si l-am scos din context dar nu l-am pus intre ghilimele era din Toma...iara Magnus a traversat o perioada de incercari si s-a oprit in ocultism..(ceea ce ma duce tot la mistica)
In privinta ca as vorbi de altceva te inseli cei citati de mine sunt mistici de-a dreptul..unii chiar masoni cu state vechi.

QUOTE
Dualitatea nu este umana

Ba nu dualitatea este umana pentru ca Dumnezeul biblic i-a luat marul lui Adam si i l-a impartit in doua nu in trei...i l-a luat pentru ca a gresit si a incalcat regula,legea,cutumul.Pana atunci nu exista dualitatea exista doar un singur aspect.Ma refer la dualitatea pe care noi o percepem nu la cea pe care o invoca unii si altii..atat Biserica cat si Fratia...SI CARE SE TRANSFORMA DE FAPT IN TRINITATE...ceea ce nu exista de fapt.

QUOTE
Adevarul intre bine si rau e o a treia dimensiune care le combina pe primele doua: echilibrul.
La fel in cazul urat/frumos unde media este armonia..

Okey armonia,echilibru...si asa mai departe dar daca tu consideri ca esti descendent din Adam si crezi in pacatul originar...ar trebui sa accepti ca aceste axiome nu existau si nu au cum sa existe.Spui de fapt ca ar trebui sa alegem calea de compromis..ceva intre bine si rau...eronat...este o cale care insa nu scurteaza cu nimk faptul ca in the end tot trebuie sa alegem una buna sau una rea.Armonia este o stare de betie dar in momentul in care te trezesti constati ca nu mai ai nimik si tot o alegere trebuie sa faci.Niciodata nu vei obtine mare lucru mergand pe echilibru pentru ca el te poate tine pe barna insa ca orice lucru uman oricand o adiere de vant de poate aduce intr-o parte a baricadei si astfel iti compromite toata judecata trecuta. rolleyes.gif

QUOTE
Arhitectul schiteaza..el nu are nevoie de instrumente...

Pai tocmai aci este problema arhitectul doar traseaza deci nu poate fi si executant in asa fel incat cei care vor executa pierd maretia divina a primului. Asa si Omul desi face parte din sfera si ar putea influenta raporturile ei nu poate insa construi o alta sfera pentru ca nu are maretia executiei.Arhitectul divin oricare ar fi El a trasat dar in acelasi timp a si executat sfera de aceea maretia executiei sale a fost divina (in speta omul)..pentru ca nu s-a multiplicat. smile.gif

QUOTE
"Liberul arbitru" este doar o inventie pentru a disculpa Dumnezeul Biblic de toate actiunile reprobabile pe care le-a generat.

Iti mai dau un exemplu... vrei sa bei fiind cald afara apa.. ce faci bei o apa rece sau calduta???.Iti spun io bei o apa rece ca sa te racoresti.Adica ceva antitetic,opus..nicidecum ceva de mijloc...asta ii liberul arbitru.Nu vorbesc de Dumnezeul biblic..daca te ajuta cu ceva nu cred decat in Dumnezeul meu care poate avea diferite nume,pe cel care il pot deduce din propriul meu har.
smile.gif


Florina
QUOTE
Multumesc, Cocosel. In legatura cu discutia de mai sus, n-am vrut sa intervin, pentru ca nu e de nici un folos sa vorbim despre lucruri pe care nu le intelegem in totalitate ( si nici n-avem cum, pentru ca nu avem acces la intreaga taina).

Cu cea mai mare placere..insa discutia a luat o alta turnura si imi cer scuze dar ar fi bine sa continuam as zice daca si voi considerati asa daca nu ne vom opri aici... thumb_yello.gif
The Dude
QUOTE (cocosel @ 18 Apr 2007, 10:04 AM)
Aici as spune ca gresesti  pentru ca nu poti sa spui ca doar unii pot atinge sfera ci fiecare dintre noi insa exista ceva care ne diferentiaza modul in care intelegem ca suntem de fapt parte a sferei.

Perfect de acord..
Deci exista, cel putin teoretic o categorie pentru care "sfera" nici nu exista. O categorie in necunostiinta de ea.
Eu zic ca aceasta categorie este foarte mare, ca ea e imensa, si ca ea cuprinde aproape toti oamenii.
Si mai spun ca in interiorul acestei categorii evolueaza subsiteme proprii care imita "sfera" si care creaza o confuzie in care cei mai multi se lasa prinsi.

QUOTE
Mistica completeaza filozofia asa cum filozofia completeaza mistica.


Nicidecum. Mistica este o ratacire a filozofiei. Un esec al ei.
Poate vorbesti de Metafizica ??

QUOTE
...iara Magnus a traversat o perioada de incercari si s-a oprit in ocultism..(ceea ce ma duce tot la mistica)


Nu stiu de existenta unei astfel de perioade. Stiu in schimb ca a investigat mult in domeniul credintei, cu diverse rezultate..dupa parerea mea toate extrem de interesante...hai fie, cea mai mare parte.
Ocultismul nu duce insa la mistica. Sunt concepte total diferite. Unul desemneaza un ansamblu de stiinte, altul de credinte.
Opereaza cam in acelasi "sector de activitate", dar nu pot fi si mai ales nu trebuiesc confundate intre ele.

QUOTE
In privinta ca as vorbi de altceva te inseli cei citati de mine sunt mistici de-a dreptul..unii chiar masoni cu state vechi.


Nu sunt deloc de acord cu asta. Nu in ce il priveste pe Toma, si cu atat mai putin pe masoni.
Toma d'Aquino a speculat si a lucrat mult pe, si in misticism, dar opera lui nu este una mistica.
Pare un paradox, nu-i asa ??
Si totusi asa este: prin mijloace mistice el dezvolta o teorie coerenta si puternica (a revolutionat religia), ce nu poate fi catalogata ca mistica.
Poate ca ar fi de discutat si aici..


QUOTE
Ba nu, dualitatea este umana pentru ca Dumnezeul biblic i-a luat marul lui Adam...


Nici unul nici altul pentru mine nu exista...si nici marul laugh.gif
Asadar prin termeni pe care ii neg nu am cum sa construiesc nimic.

QUOTE
si asa mai departe dar daca tu consideri ca esti descendent din Adam si crezi in pacatul originar...ar trebui sa accepti ca aceste axiome


Nu ma consider descendentul sau, si suspectez pacatul originar de inexistenta considerandu-l imaginat ...
Nu pot accepta ca atare axiome ce decurg din gesturi improbabile.
Nu ca baza de discutie...speculativ insa, in intimitatea mea...cine stie..poate...acolo multe sunt posibile.

QUOTE
Spui de fapt ca ar trebui sa alegem calea de compromis..ceva intre bine si rau...eronat...este o cale care insa nu scurteaza cu nimk faptul ca in the end tot trebuie sa alegem una buna sau una rea


Nimic nu impune asta intr-un mod definitiv.
Ce este rau astazi, poate fi bun maine...nu exista o ordine stabila.
Eu zic ca echilibrul este esenta Universului si am sa iti dau si un mic exemplu ce decurge dintr-o discutie ce s-a mai purtat pe aici.

E vorba de Razboiul Stelelor si de Anakin Skywalker.
El este crescut de cavalerii Jedi, pastratorii ordinii si pacii in univers in spiritul partii bune a fortei, pe care ei o proslavesc si careia acestia i se inchina.
El este insa sa devina Darth Vader, cel mai aprig dintre cavalerii Sith, opusi in esenta cavalerilor Jedi si supusi in toate partii negre a fortei.
Cavalerii Jedi stiu asta si totusi ei il educa in continuare si il instruiesc in continuare in tainele artei lor..
De ce fac asta ??
Pentru ca el este cel ales...el e calea salvarii..pentru ca despre el vorbeste profetia..pentru ca:
"he is the one who will bring balanse to the force"

Nu binele si nici raul nu pot salva galaxia...ci echilibrul.
Binele si raul sunt chestiuni relative. Nu poti construi pe ele.
O metafora frumoasa, care explica cel mai bine.

QUOTE
Armonia este o stare de betie


Poate de beatitudine, insa crede-ma ea este permanenta cand omul s-a impacat cu conditia sa, cand el are un tel foarte precis, si cand el are un sistem de interactiune cu lumea ce functioneaza..
ilie
QUOTE
Mistica este o ratacire a filozofiei.

gresit!
The Dude
QUOTE (freeman @ 20 Apr 2007, 09:36 AM)
QUOTE
Mistica este o ratacire a filozofiei.

gresit!

gresesti tu...iar cand esti atat de categoric gresesti inca odata..

Asadar o dubla greseala intr-un singur cuvant: Magistral !!...poate vrei sa si argumentezi un picutz ??
Da mai bine nu, ca si asa suntem waaaaay off topic.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.