Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Noul Val In Cinematografia Romaneasca
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Teatru si Film
Pagini: 1, 2
Figaro
Moartea domnului Lazarescu, Filantropica, Furia, A fost sau n-a fost, Hartia va fi albastra, Tancul, Legaturi bolnavicioase, Marfa si banii, Trafic, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii sunt titluri care au adus premii si elogii din partea criticii. Dar, din pacate, destul de putini specatatori in sala.

Noul Val in cinematografia romaneasca: mit sau realitate?
axel
QUOTE (Figaro @ 13 Jan 2007, 01:26 AM)
Dar, din pacate, destul de putini specatatori in sala.

Ti se pare?
Figaro
Nici un film romanesc nu reuseste sa faca profit. Cat despre afluxul de la premiere nu cred ca e o formula valabila. Moarta domnului Lazarescu e un exemplu bun: multi au crezut ca e un film comestibil, o comedie acida dar totusi o comedie. Cand colo vedem un film care inclina mai mult spre zona artei. Dezamagirea a fost totala. Si exemplele pot continua.
tikky
QUOTE (Figaro @ 13 Jan 2007, 02:34 AM)
Nici un film romanesc nu reuseste sa faca profit.

Filmele straine reusesc sa faca profit in Romania? Intreb din curiozitate, nu am vazut nici o cercetare in sensul acesta.
Pe urma, nu stiu ce cultura a mersului la cinema mai poate exista atunci cand descarci filmul gratuit de pe internet. Se uita usor calitatea filmului de pe marele ecran, dar cam asta e.


Apoi, la drept vorbind, nu ma prea incred in elogiile facute de critica. Sunt filme romanesti care merg in strainatate, dar nu fac decat sa raspunda curiozitatii celor de acolo. Asa cum gasesti restaurante indiene, arabe, romanesti, unguresti etc. exista si o diversitate de filme straine.
S-a deschis un restaurant romanesc cu mancare delicioasa, cel mai bun din Paris, Berlin // am vazut un nou film romanesc deosebit, iti amintesti de filmul polonez de anul trecut... Intr-adevar calitate buna, dar piesa de puzzle... momentan.

factura
QUOTE (Figaro @ 13 Jan 2007, 12:34 AM)
. Moarta domnului Lazarescu e un exemplu bun: multi au crezut ca e un film comestibil, o comedie acida dar totusi o comedie. Cand colo vedem un film care inclina mai mult spre zona artei.



De ce au crezut multi ca ar trebui sa fie vorba de o comedie?


Mie mi se pare doar un film bun,dar nu cred ca un regizor care reuseste sa sublinieze(fin) niste aspecte morale poate fi incadrat in zona artei.


Din cate stiu eu, Filantropica a avut destul de multi spectatori in sala ,peste 50.000.
factura
Si asteptam sa precizeze cineva.Peste 50.000 de spectatori poate insemna si 120.000 in 2002(ag.Champions).Nu cred ca poate fi considerat faptul asta un argument,dar daca se tine cont si de ce zicea tikky mai sus...
March
"Moartea domnului Lazarescu" a castigat Premiul World Cinema 2007 acordat de BBC Four

Asta in timp ce la Bucuresti gerontozaurii fostei cinematografii comuniste ii refuza finantarea pentru un film ! devil.gif
MIA
QUOTE (Figaro @ 13 Jan 2007, 12:26 AM)
Noul Val in cinematografia romaneasca: mit sau realitate?

E clar ca exista deja, daca nu neaparat un nou val, dar o noua generatie de regizori in cinematografia romaneasca. smile.gif

Dar asta nu inseamna neaparat ca e si de o valoare constanta ce apare - dupa parerea mea, din filmele enumerate mai sus, doar "Moartea domnului Lazarescu", "Filantropica" si "Hirtia va fi albastra" sunt cu adevarat reusite - restul sunt esecuri, in unele cazuri chiar esecuri penibile. sorry.gif
Yvonne
Am vazut " A fost sau n-a fost " cred ca se numeste. Nu l-am urmarit pana la capat pentru ca nu mi-a placut. Acelasi gen de mascul care se impune in fata femeii, aceleasi decoruri saracacioase, aceeasi masa de bucatarie in jurul careia se intampla totul, si chinul de-a parea altceva decat esti.
Michelle
Asta avem,cu asta defilam.Dar se pare ca afara,critica agreeaza acest gen de filme.Se uita fascinati probabil sa vada lucruri care pe-acolo nu s-au mai vazut de sute de ani. laugh.gif
axel
QUOTE (Don Quijote @ 23 Feb 2007, 05:47 PM)
aceeasi masa de bucatarie in jurul careia se intampla totul

Iti recomand sa citesti "Nascut in URSS".
Yvonne
QUOTE (Michelle @ 23 Feb 2007, 09:40 PM)
Asta avem,cu asta defilam.

Da nu-i chiar asa. Se prezinta inca stari de lucruri gen tablou de epoca desii nu ne mai caracterizeaza asta. Avem si noi interioare de bun gust, oameni dezghetati, dar nu ; se bate moneda pe aceasi nicovala, facem acelasi bici din produsul final al digestiei si mai vrem sa si pocneasca. Atunci cine-i de vina ca sintem perceputi asa cum santem ?
TheK
QUOTE
Atunci cine-i de vina ca sintem perceputi asa cum santem ?

tiganii din Franta, Spania , Germania , Italia rofl.gif
ilie
QUOTE
"Moartea domnului Lazarescu" a castigat Premiul World Cinema 2007 acordat de BBC Four


filmul e de doi bani. finateaza-i tu noul film daca il crezi asa de bun...

Leonardo
Moartea dlui Lazarescu mi se pare un film slabutz. Stereotip, filmat scolareste, dar care a luat premii pentru ca se prezinta nepasare si mizerie bruta si provine din Romania (confirmand asteptarile snobilor din tari mai pricopsite). Nu mi se pare nimic deosebit: replici banale, o agonie filmata cap coada mai mult in gen documentar decat artistic, nu am gasit prea multe straluciri regizorale in el. E doar o parere, nu va enervati.
Marfa si banii e o porcarie fara cap si coada, nu cred ca are rost sa mai dau detalii, cine l-a vizionat intelege de ce spun asta.

Filantropica e un film bun, se simte aportul regizoral si al scenariului. La fel ca si in precedentul Asfalt tango, un road movie original, cu nerv, cu subiect, cu mesaj. E clar ca Nae Caranfil are idei, are ceva de spus si are si talentul sa ne prezinte toate astea intr-un ambalaj frumos. Caranfil, la fel ca si Puiu cu al sau Lazarescu, prezinta subiecte delicate, triste (nu moare nimeni in filmele lui, e drept, dar nu numai finalul tragic e definitoriu pentru drame sociale).
Revenind la Filantropica: filmul te prinde, Caranfil are deja stil, personal il consider cel mai bun tanar regizor dovedit pana azi. Sigur ca are tenta comerciala dar nu gasesc nimic rau in asta. Razi dar subiectul in sine e destul de amar, dupa vizionare te mai gandesti la el si il revezi cu placere. Si aici ar fi de comentat calitatea imaginii care in opinia mea e singura bariera in a fi devenit un film vizionat la greu si in alte tari.

Occident nu mi-a displacut dar nu mi s-a parut extrem de original ca transpunere.

Celelalte filme nu le-am vazut inca, dar singurul despre care am auzit pareri bune este A fost sau n-a fost (si de la un cetatean strain inca, ce-l vazuse la el in tara la cinema; titlul pe piata externa cred ca este 'La est de Bucuresti').

Inteleg ca 'Hartia va fi albastra' si 'Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii' ataca la fel ca si filmul lui Porumboiu acelasi subiect: revolutia din '89. Cam mult si cam rasuflat.

Ca un comentariu general despre tinerii regizori as indrazni sa spun ca Nae Caranfil e singurul competitiv deocamdata (despre Porumboiu aud ca ar mai fi talentat), restul poate ca promit dar nu le prevad viitor stralucit pe plan international daca vor continua pe aceeasi linie de pana acum.Vor ramane in elita nationala, vor fi laudati, ridicati pe piedestaluri de care GDS si alti intelectuali romani, probabil ca vor mai aduna premii pe la festivaluri de film, dar creatiile lor vor fi vizionate de cateva sute de mii de cetateni ai lumii si vor fi repede uitate.
tikky
QUOTE (Leonardo @ 18 Apr 2007, 07:20 PM)

titlul pe piata externa cred ca este 'La est de Bucuresti').


12:08 East of Bucharest
12h08 a l'est de Bucarest
RottenKID
in ultimul timp am 'ceva' cu filmele romanesti,mi se par geniale.
am pus mana pe prima carte [ de buna voie,nu obligat de la scoala ] pentru ca m-a dat pe spate un film numit The English Pacient,si un amic avea cartea,acum putin timp m-am dus la biblioteca scolii sa iau "cel mai iubit dintre pamanteni" de marin preda!
din punct de vedere cultural,noi romanii,stam bine,doar ca nu e parte de atentie.
March
Un documentar de exceptie :

Povestea Europei Libere

Coproductie Romania-Germania-Luxemburg, „Razboi pe calea undelor”, realizat de Alexandru Solomon, va fi proiectat in deschiderea Festivalului de Film Astra de la Sibiu, in avanpremiera mondiala, in aceasta seara, de la ora 19.00
March
Balonul s-a dezumflat ! Filmul lui Mungiu n-a luat nimic la "Globul de Aur", iar pentru Oscar nici macar n-a fost nominalizat !!
ilie
QUOTE(RottenKID @ 2 Oct 2007, 07:37 PM) *
am pus mana pe prima carte [ de buna voie).

Te-ai cam riscat.
noi romanii,stam bine,doar ca nu e parte de atentie
Asa e!
Veritas
Cu riscul de a-mi atrage apostrofarile multora...m-am saturat de filme cu/despre revolutie, si cu/despre cat suntem de saraci si cat de oprimati am fost in comunism, si in ce hal e viatza in RO. Nu m-a pocnit un val subit de patriotism, dar la filme in care RO/situatia din RO e pusa la zid, si exhibate bubele, mucegaiul si noroiul( vorba lui Arghezi) eu nu ma mai duc....La 4,3,2 nici nu mi-a dat prin cap sa ma duc, si nu l-as vedea nici platita.Am trait perioada aia, stiu cum a fost, si nu am nevoie sa-mi aduca nimeni aminte de asta. Daca numai prin mizerie si imagini/situatii socante incercam/reusim sa atagem atentia criticilor de film...so be it....da' eu nu voi vedea filmele alea.


V
Energie
Dar cam ce fel de film romanesc ai vedea tu ca fiind "de vizionat"?
Nu ma refer la titlu, ci la subiect.
Michaela*
bine v-a regasit dupa indelungi absente rolleyes.gif

citind comentariile observ ca impartasec , pe undeva, opinia lui Veritas..
nu stiu de ce dar in cinematografia romaneasca de f multi ani ni se prezinta in mod special mizeria si implicit chinul unei vieti mizere.. .este ca si cum ne-am pune mereu cenusa in cap.. Romania o fi ea o tara cu probleme, dar nici sa o prezentam ca un loc al deznadejdiei si nenorocirilor nu este cazul..nu stiu ce se intampla dar sincera sa fiu, in nici un caz nu ma pot indragosti de filme sumbre si greoaie…

eu am trait perioada anilor 60-70-80 perioada in care salile de cinematograf erau pline..ochi..stiu, nu exista alternativa dvd-urilor, a salilor gen holywood multiplex si a altor cele, dar stiu sigur ca exista o gama mult mai variata de filme romanesti.. subiectele erau diverse..iti facea placere sa vizionezi o poveste, o ecranizare a unui roman sau un film istoric de exemplu..filmele istorice romanesti au fost in opinia mea foarte bine realizate ..este cazul ca regizorii sa nu ne mai intoxice cu aceasta ‘infuzie de filme mult prea realiste’ care, in loc sa ne destinda si sa ne captiveze, ne indeparteaza …stau si ma intreb..pentru cine se fac de fapt aceste filme? pentru festivalurile cinematografice si critici sau pentru marea masa de oameni?

va rog sa luati aceasta opinie ca voce a trecatorului anonim ..trecator ce si-ar dori sa intre intr-o sala de cinematograf, sa se destinda vizionand un film in limba sa materna, dar pe care din pacate nu-l mai trage inima sa intre..de ce ?..mare parte din motivele enumerate mai sus
ilie
pentru cine se fac de fapt aceste filme? pentru festivalurile cinematografice si critici
Da blink.gif
Mihai
@Michaela: Bine ai revenit la Han! han.gif

Intr-o anumita masura iti impartasesc opinia referitoare la tematica filmelor romanesti insa, daca tratam separat filmul recent ne-nominalizat la Oscar, este chiar unul reusit... smile.gif
Michelle
Filmele lui Nae Caranfil,de exemplu,nu se inscriu in aceeasi nota sumbra, desi tot realitatile mizere postdecembriste reflecta(vezi Asfalt Tango sau Filantropica), ele fiind presarate cu mult umor , iar de sub crusta deprimanta a realitatii razbatind o nota de optimism.
Eu cred ca nu trebuie sa-i invinovatim pe creatorii romani tineri ca-si cauta in mod vadit intentionat asemenea subiecte,pentru ca pina la urma e o chestiune de personalitate a fiecaruia in parte.Tot atat de adevarat este ca-si cauta problematici profunde,dramatice si specifice societatii romanesti,dar asta e de inteles...cum altfel sa te faci remarcat!
Pina la urma,chiar si-asa,nimic nou sub soare.
Veritas
In ce ma priveste, cinematograful e o "fabrica de vise...".Intru in cinematorgaf sa evadez din cotidian.Daca vreao o ( mult prea folosita expresia...) "felie de viatza" iau autobuzul 139 prin Rahova/Ferentari, sau ma uit mai atent in jurul meu in fiecare zi...

Nu stiu daca am ajuns ca un strutz, dar refuz sa vad un film de 2 ore cu toate detaliile unui avort clandestin....Nu zic ca e rau ce a facut, sunt multi care chiar nu stiu, nu realizeaza cat de greu a fost atunci...Dar aceste filme/subiecte au devenit reprezentative pentru Romania.

Si mi-e ciuda ca subiectele acestor filme parca implora, subliminal: "Suntem saraci, suntem amaratzi, aruncati-ne si noua o faramitza de premiu, de atentie, ceva, ca uite ce rau o ducem si, totusi, ce destepti suntem..."


Am vazut recent si filmul francez " Je vous trouve tres beau" cu Medeea Marinescu.Un film "dragutz", in care, din nou...O femeie romanca, tanara, desteapta, frumoasa, se vede silita sa slugareasca la o ferma unui femier batran, zgarcit si carcotash, ca sa-si intretina copilul lasat in RO...ma rog, ca pana la urma devine o idila, e cireasa de pe tort necesara..."spice-ul " pe care francezii il adauga, romanii inca nu, ca noi avem de stors lacrimi si oftaturi de mila.

Daca un strain vede filmele mentionate la acest subiect, ne percepe ca o natzie de cersetori si emigrantzi.Simpatici, cateodata, si nu chiar prosti...


V
Michaela*
Fiecare are dreptate in felul lui..nu contest in nici un fel valoarea regizorilor, ci doar in privinta subiectelor alese spre a fi ecranizate am un ghimpe.. iarasi observ ca Veritas parca mi-a luat vorba din gura… pentru mine filmul ar trebui sa fie o lume oarecum imaginara in care mi-as dori sa evadez..caci vorba aceea..daca vreau realitate, este suficient sa ies din scara blocului si am realitate pe paine …mi-e dor de un Margelatu.. ceva in sensul acesta..nu stiu..dar sa fie altceva decat realitatea asta sufocanta...si sa nu radeti de mine, dar parca mi-as dori o poveste…un De-as fi Harap Alb rolleyes.gif ..sau ceva impunator cu mult fast..o Columna sau Mihai Viteazul..si chiar un fel de B.D la munte si la mare(apropo’, ce serie grozava si relaxanta)

Acum desigur.. imi dau seama ca ce este realitate pentru mine, pentru occidentali probabil reprezinta vis…deaceea si premiaza filmele noastre actuale ohyeah.gif

Adevarul este ca am gusturi total diferite fata de critici..ce-mi place mie nu le place lor, iar ce le place lor nu-mi place mie..scurt si la obiect jamie.gif

Michelle
Si mie-mi plac filmele ca o poveste,ador seria BD-ilor(din pacate actori ca aceia nu mai exista si ma gandesc la Toma si la Vasilica Tastaman,Dumnezeu sa-i ierte!),mor de asemenea de cite ori revad Operatiunea Monstrul, dar chiar de-ar fi sa facem o paralela intre filmele de-atunci (si-aici se vede ca gusturile criticii nu s-au schimbat) premiat a fost tot Reconstituirea lui Pintilie,deci acelasi gen de subiect...conditia umana in situatii limita si evident dramatice.
Veritas
QUOTE(Michelle @ 18 Jan 2008, 08:04 PM) *
...conditia umana in situatii limita si evident dramatice.


Mi-e suficient ca mi-o traiesc pe a mea ( ma rog, fiecare cu problemele lui, nu scriu aici ca sa ma plang) dar am ajuns sa prefer "situatiile dramatice" ale lui Margelatu ( cum spunea cineva mai sus) sau din "Stapanul inelelor" decat cele din "Moartea domnului Lazarescu". Intamplator, anul acesta mi-am petrecut o buna parte din viatza prin spitalele din RO( si pt. mine si pt. ai mei), si nu am nevoie sa cumpar bilet la film sa aflu parerea altora, a mea imi e suficienta.Si, nu stiu cum, am impresia ca alora ( criticii/spectatorii de film din alte tzari) chiar le da o doza de satisfactie genul asta de filme.." uite, mai, ce rau e la astia, pe langa ei noi traim in paradis...".Aparent, caci si ei au "bube" destule in cap...
Sa ma scuzati de comparatie, dar am ajuns sa compar "noul val" de cinematografie romaneasca cu cersetorul infirm din coltz, care isi exhiba piciorul cangrenos si purulent spre mila trecatorilor, caci are mai mari sanse de a castiga un ban decat unul aparent mai sanatos.Optiunea de a-si obloji/vindeca piciorul e exclusa, ca ramane fara "obiectul muncii"...

V
calfa
Veritas, am citit si ce i-ai raspuns lui Ovidiu in ... Arhipelag.

Vezi tu, poate ca daca e sa se produca vreo schimbare in bine, mai intai trebuie sa reusim sa depasim (cunoscand, intelegand si apoi cu adevarat depasind) ceea ce a fost mai rau in tara noastra.

Eu cred ca nu suntem destul de constienti de tot raul creat prin distrugerea valorilor si schimonosirea vietilor, ambele exacerbate sub Comunism. Comunismo-Securism mai bine zis.

Stiti cum e cu ascunderea gunoiului sub covor.

Iar in societatea noastra cuvantul de ordine al anilor '90 exact ascunderea a fost ...

... a realitatilor de dinainte de 89 ... a adevarului din perioada decembrie 89-iunie 90 ... dar si a adevaratelor influente externe din perioada anilor 80-90, din toate directiile. wink.gif

Bun, cinematografia a avut cumva privilegiul de a putea reflecta o parte a realitatilor de dinainte de 89 . Mai sunt insa destule ...

Asta poate arata si ca adevarul din perioada decembrie 89-iunie 90 si influentele externe sunt subiecte mai sensibile, dar poate ca pur si simplu ar fi fost greu sa fie ... "ecranizate".

E clar ca politicul si-a spus cuvantul, fie direct fie indirect, pe tot ce a insemnat evolutie a cinematografiei.

Nu ar strica ca noul val sa treaca dincolo de anii 80, la tratatea cu mai multa profunzime a realitatilor din 90 sau din prezent, si poate ca se va si intampla asta. Cred ca ar avea destule subiecte ... grele.

Parerea mea, desigur. smile.gif


Bine ai revenit la Hanu Ancutei, Michaela* ! smile.gif
Veritas
Calfa, tu ai dreptate...Situatzia face ca eu sa fi cunoscut din plin acele realitzati, si..sa nu mai vreau sa aud de ele. I've had enough.Eu personal.Mi-a ajuns, mi-au incarcat copilaria si adolescentza ( cred ca am despicat niste aspecte si pe la subiectul cu saracia&fericirea). Eu vreau sa aud si sa vad si altceva.
Nu am spus ca acele filme sunt rele, prost jucate sau regizate( nici nu mi-as permite, nu sunt de specialitate). Dar nu vreau sa le vad.
Ca exemplu, a trebuit sa merg intr-o delegatie in Rusia..Krasnodar...ma rog.Ei bine, atmosfera aceea atat de "inainte de '89 in RO" mi-a dat o stare de panica, si, 2 zile cat am stat acolo, am crezut ca innebunesc pana m-am intors acasa. Am trait o stare efectiva de panica.
In concluzie, mi-am facut rost de seria AllyMcBeal ohyeah.gif (asta ca sa inchei cu o nota pozitiva)

V
ilie
Intr-adevar, poate ca trebuia ca artistii romani sa treaca si prin perioada asta de ai senzatia ca nu se mai scapa de acele vremuri...
Poate ca asta e inceputul unei noi era pentru cultura romana.
calfa
QUOTE(Veritas @ 21 Jan 2008, 04:53 PM) *
Eu vreau sa aud si sa vad si altceva.
Nu am spus ca acele filme sunt rele, prost jucate sau regizate( nici nu mi-as permite, nu sunt de specialitate). Dar nu vreau sa le vad.
Ca exemplu, a trebuit sa merg intr-o delegatie in Rusia..Krasnodar...ma rog.Ei bine, atmosfera aceea atat de "inainte de '89 in RO" mi-a dat o stare de panica, si, 2 zile cat am stat acolo, am crezut ca innebunesc pana m-am intors acasa. Am trait o stare efectiva de panica.
In concluzie, mi-am facut rost de seria AllyMcBeal ohyeah.gif (asta ca sa inchei cu o nota pozitiva)

V


Pai vezi ...

Dar uite ca doar rememorand, doar trecand prin starile astea (in primul rand acea panica), pentru ca apoi sa povestesti ... intr-un final vei putea trece peste ...

Ultima oara eu am trecut prin acea panica pe final de 1990 si apoi parca ceva mai putin pe final de 1991. Apoi chiar daca au mai fost momente in care am crezut ca totul ar putea reveni, panica nu a mai fost ...

Dar nu am de unde sa stiu prin ce ai trecut tu ... Pacat ca a fost sa trecem prin toate alea ...


Later edit: Metoda ta cu AllyMcBeal suna a tehnica de "gandire pozitiva", pe cand ce sugerez eu e mai aproape de "psihanaliza". biggrin.gif

Cum boala Romaniei a fost lunga si grea, "gandirea pozitiva" e doar un paleativ, sau cel mult un adjuvant. Tehnici mai profunde cred eu ca pot fi solutia. Totul incepand cu recunoasterea problemei.


Si cum Cinematograful e in prima linie a comunicarii prin imagini (care se stie cat valoreaza fata de cuvinte) ... smile.gif
mutulica
QUOTE(Michelle @ 18 Jan 2008, 11:31 AM) *
Filmele lui Nae Caranfil,de exemplu,nu se inscriu in aceeasi nota sumbra, desi tot realitatile mizere postdecembriste reflecta(vezi Asfalt Tango sau Filantropica), ele fiind presarate cu mult umor , iar de sub crusta deprimanta a realitatii razbatind o nota de optimism.

da si daca vezi "e pericolos sporgersi" al aceluiasi regizor, ai sansa la o analiza a societatii romanesti predecembriste. mi s-a parut un film super reusit, de un sarcasm obscen de actual

as prefera sa vad asa ceva mai degraba decat 432... care mi s-a parut brutal, extrem de brutal, nu mai putin adevarat si foarte bine facut, foarte bine dozate momentele de suspans si respiro... ca astepti de nebun sa vezi ce intorsatura mai ia situatia...

filmul lui Nemescu insa a fost mai degraba o metafora gen "buturuga mica rastoarna carul mare".. .dupa ce l-am vazut m-am intrebat daca puscasul marin nu a dat intentionat peste taxiul lui...

ca baietii astia au facut treaba buna, foarte buna se vede in recunoasterea internationala... dar parca mi-as fi dorit sa vad si o poveste din complexul studentesc gen "love story" cu fata de la tara si baiatul din oras" pentru ca afara de ororile comuniste, in complex erau si povesti romantice, si chefuri, si de cele mai multe ori o dorinta nebuna de viata traita la maxim
Michaela*
Calfa, bine v-am regasit 38.gif

observ ca mai exista voci care si-ar dori un alt fel de film..ma gandeam ca mi-ar face placere sa vad si un fel de Ciocoii Vechi si Noi... pentru mine ar fi tentant...eventual sa fie o ecranizare moderna, de ce nu, dar construita pe scheletul romanului lui N. Filimon.....''Ce naste din pisica soarici mananca'' mi se pare un subiect care merita abordat

Veritas
Subscriu la ce a scris mutulica, si asa raspund si la ce am fost intrebata inainte...Un love story , dadadada.... Daca se poate, fara sa fie prea ancorat si ala in realitatea cruda( ex: ea fata de bani gata, cu Range Rover ohyeah.gif , el copil de somer, sau invers, ca dam in Bollywood).Exact.Observ ca love story-uri romanii nu au mai facut de mult( excluzand seria Liceenii, din care au stors tot)...Parca tin eu minte ceva, in frageda-mi adolescentza, un "Pas in doi"..." Cu detasare si ironie, pe fondul muzicii lui Adrian Enescu si al jocului eroilor filmului, Dan Pita reuseste sa construiasca, pentru prima data in filmul romanesc, o veridica si pasionanta poveste in mediul muncitoresc ohyeah.gif , in care tinerii au pacate si preocupari extraprofesionale." ( asta cu "extraprofesionale" era pur si simplu blasfemie inainte de '89 mad.gif .

Deci au observat si altii ca romanii stau mai bine la capitolul cinism, obscenitati, etc, decat la dragoste....

Deci, pe cand un love story " made by noul val" ?


V

Edit: tin minte ca am participat la Casa Studentilor( Preoteasa) la lansarea filmului "Iacob" .Dupa vizionare, regizorul si cativa actori au vorbit& raspuns la intrebari.Si tin minte ca un student s-a ridicat si a intrebat, textual, de ce toate imaginile din viatza( locuinte, locul de munca, tot) al minerilor debordeaza de mizerie si promiscuitate?( cine l-a vazut, stie...) Daneliuc a ridicat mirat din spranceana...pentru el, "felia de viatza" insemna obligatoriu mizerie...de toate felurile.Cred ca asta ii invatza pe ei la scoala smile.gif)) asta e reteta succesului...Socheaza, si vei fi premiat!
March
O palida consolare pentru esecul nominalizarii la Oscar :

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", nominalizat la premiile César
Veritas
Si iata ca Daneliuc nu se dezice...A aparut "Legiunea straina" despre...saracie, hotzie, gripa aviara...ma rog.Si chiar el a afirmat ( l-am vazut la TV) ca nu crede ca e un lucru rau ca se fac filme numai despre saracia, mizeria &co. din RO, ca "adevaratii hoti sunt in alta parte"...Ma rog, slaba consolare...Deci, inca un film la care stiu sigur ca nu ma duc...

V
Gordin
Mi-a placut prezentarea pe care i-a facut-o nustiucine in Dilema. Am ras.
Veritas
QUOTE(Gordin @ 3 Mar 2008, 05:08 PM) *
Mi-a placut prezentarea pe care i-a facut-o nustiucine in Dilema. Am ras.



Da-ne si noua un link, ceva...

V
Blakut
QUOTE
Si iata ca Daneliuc nu se dezice...A aparut "Legiunea straina" despre...saracie, hotzie, gripa aviara...ma rog.Si chiar el a afirmat ( l-am vazut la TV) ca nu crede ca e un lucru rau ca se fac filme numai despre saracia, mizeria &co. din RO, ca "adevaratii hoti sunt in alta parte"...Ma rog, slaba consolare...Deci, inca un film la care stiu sigur ca nu ma duc...


Am vazut filmul. Ori e foarte bun, ori e foarte prost pentru ca am plecat de acolo cu ca un zombi. Pe alocuri filmul parca depaseste limitele realitatii, asa ca nu stiu ce sa cred: vrea sa reprezinte realitatea pe bune sau exagereaza in mod voit? Anyway, merita vazut, nu cred ca e atat de prost incat sa fie de nevazut, macar ca e romanesc.
Gordin
V, ziarul l-am cumparat, ultimul numar, pe site nu am gasit articolul respectiv.
Michelle
QUOTE(March @ 25 Jan 2008, 06:49 PM) *
O palida consolare pentru esecul nominalizarii la Oscar :

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", nominalizat la premiile César



De ce o palida si de ce consolare? mad.gif Despre ce esec vorbim?

Fratilor,filmul a luat Palme d'Or si inca alte citeva distinctii.E arhisuficient.E nemaipomenit!
Este trist cum oamenii isi inchipuie ca daca un film romanesc n-a fost nominalizat la Oscar,n-a realizat nimic.S-au si gasit unii sa-i stearga meritele ca vezi,doamne,n-a fost pe placul Academiei.Pentru un european Cannes-ul e un podium mult mai valoros.Aia de peste ocean au alte criterii,e greu sa facem noi, ca europeni,filme pe gustul lor.
Veritas
QUOTE(Blakut @ 4 Mar 2008, 09:11 AM) *
Am vazut filmul. Ori e foarte bun, ori e foarte prost pentru ca am plecat de acolo cu ca un zombi. Pe alocuri filmul parca depaseste limitele realitatii, asa ca nu stiu ce sa cred: vrea sa reprezinte realitatea pe bune sau exagereaza in mod voit? Anyway, merita vazut, nu cred ca e atat de prost incat sa fie de nevazut, macar ca e romanesc.

Eu nu zic ca ar fi prost( nici nu am cum, ca nu l-am vazut...).Dar nu se mai satura, nene, de exhibat mizeria???

V
Veritas
QUOTE(Blakut @ 4 Mar 2008, 09:11 AM) *
Am vazut filmul. Ori e foarte bun, ori e foarte prost pentru ca am plecat de acolo cu ca un zombi. Pe alocuri filmul parca depaseste limitele realitatii, asa ca nu stiu ce sa cred: vrea sa reprezinte realitatea pe bune sau exagereaza in mod voit? Anyway, merita vazut, nu cred ca e atat de prost incat sa fie de nevazut, macar ca e romanesc.

Eu nu zic ca ar fi prost( nici nu am cum, ca nu l-am vazut...).Dar nu se mai satura, nene, de exhibat mizeria???

V
Leonardo
QUOTE(Veritas @ 4 Mar 2008, 06:32 PM) *
Eu nu zic ca ar fi prost( nici nu am cum, ca nu l-am vazut...).Dar nu se mai satura, nene, de exhibat mizeria???

V



nu se mai satura. smile.gif
asta va fi eticheta filmului romanesc pentru inca 10-20 de ani: realismul dur romanesc.
E drept ca asa actionam si ca popor, din toate punctele de vedere.
Nu ne putem face remarcati prin ceea ce realizam, ne aratam mereu bubele purulente lumii, ne plangem soarta si asteptam ca ceilalti sa ne compatimeasca recunoscandu-ne suferinta.
Precum cersetorii ce-ti arata malformatiile pentru a te impresiona mai tare si a obtine mai multi bani. Nicio clipa acestia nu se gandesc ca afisarea propriilor orori s-ar putea sa si indeparteze lumea. Nicio clipa nu realizeaza ca ar fi mai profitabil sa se imbrace curat si sa fie mai spalati. Pentru ei socul vizual este calea de a obtine bani. Mila celorlalti.

La fel si filmul romanesc, e o consecinta a acestei conceptii precum ca mizeria este mai de impact si mai profitabila decat frumusetea.

e drept ca e un subiect suculent si mereu filmele care descriu mizeria si suferinta au avut succes fiind considerate din aceasta cauza filme de arta mult mai repede decat altele ce au subiecte 'frumoase'.
si e mult mai usor sa transmiti mesajul vizual al mizeriei decat mesajul simbolist al unor idei, sau sa faci un film remarcabil despre un subiect 'tocit' precum o poveste de dragoste de ex.
Veritas
Leonardo, subscriu la tot ce ai spus..Iata ca in mine nu au un spectator, nu ma duc la film sa vad hotie si mizerie, mi-ajung stirile...Bine, nu vreau sa dea in tampenii gen "Enchanted" ( tradus la noi "Magie in Manhattan", parca) a mai mare tampenie de film pe care am vazut-o in ultima vreme.Era singura ne-tragedie, ne-thriller, ne-bau bau din oferta Movieplex din acea zi...Mi-a parut rau dupa bani...

V
Leonardo
Veritas: eu sincer sa fiu am 'inghitit rahatul' o perioada buna de timp. smile.gif
Astfel am vazut, printre multe altele, celebrele Hotel de lux, Patul conjugal, A 11a porunca, Sobolanii rosii, Moartea Dlui Lazarescu (la care n-am rezistat decat aprox 1 ora) etc. Nu pot sa le contest o anumita calitate artistica, dar a devenit un subiect stereotip si nu stiu cati spectatori mai aduna astfel de filme prin salile de cinema sau la televizor. Nu e rau ca exista astfel de filme, dar incepem sa dam pe-afara de asa ceva.

E drept ca dupa revolutie am vazut si cateva filme romanesti care mi-au placut si care cred ca au si valoare artistica fara sa aiba exacerbarea vizuala a suferintei si mizeriei ca mijloc principal de transmitere a mesajului.

Morometii e unul dintre ele, un film perfect in opinia mea facut de Stere Gulea.
Cel mai iubit dintre pamanteni in regia lui Serban Marinescu e alt film bun, desi are tot un subiect dramatic (e drept ca are la baza un roman foarte bun). Tot Marinescu a facut un film ce mi-a placut extraordinar de mult: cei care platesc cu viata (dupa opera lui Camil petrescu).
Balanta a fost si el un film foarte reusit facut de Pintilie (desi are un final exagerat, adaugat de regizor).
Filmele lui Nae Caranfil au si ele ceva aparte desi cu exceptia ultimului trateaza tot subiecte grave.

ca sa inchei optimist cred ca totusi mai sunt sanse de evitare a monopolului mizeriei in cinematografia romaneasca, dar va fi greu. smile.gif
Veritas
Exact!!! "Monopolul mizeriei in cinematografia romaneasca" - asta ar fi bun de titlu pt. un subiect de dezbatere, aici pe forum( si nu numai...)

V
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.