Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Razboi Deschis In Presa Scrisa
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Show-biz > Mass-media
John B
Am urmarit in ultimele zile o disputa foarte dura intre doi colosi ai presei scrise romanesti. Atacurile par sa fi inceput odata cu dezvaluirile facute in Evenimentul zilei de saptamana trecuta, vis a vis de afacerile si conturile lui Tiberiu Urdareanu (UTI Group) si legaturile cu Marius Opran.
Mi se pare hilar de-a dreptul faptul ca, printre altele, EVZ incearca sa arate cu degetul ZIUA pentru practica santajului facut in presa (nepublicarea de articole defavorabile contra contracte de publicitate), desi e stiut faptul ca revista Capital (sub aceeasi palarie ca si EVZ) dusese la rang de arta aceasta practica in anii trecuti.
Cunoaste cineva mai multe detalii si dedesupturi ale acestei dispute?
andra_v
Artificii pt. a le creste audienta. pt. ca nu le mai citeste nimeni.
Nefertiti
Da, Capital a făcut şantajul publicitar să pară artistic, dar Ziua a dat tonul cu mulţi ani īn urmă, fără să mascheze asta īn vreun fel.
John B
QUOTE (andra_v @ 8 Dec 2006, 11:51 AM)
Artificii pt. a le creste audienta. pt. ca nu le mai citeste nimeni.

Nu e chiar asa. Intr-o disputa de genul asta se spun, in general, multe lucruri adevarate, chiar daca nu toate pot fi dovedite.
Daca in ce priveste Ziua nu e o surpriza pentru nimeni, ceea ce ma surprinde intr-adevar este de ce a intrat Ringier in aceasta disputa. Ce urmareste de fapt? hmm.gif
Nefertiti
Povestea asta e cu bătaie lungă şi nu e vorba prea mult īn ea despre şantajul publicitar. E cu adresă la Sorin RS, adică la Patriciu, adică la o anume parte a liberalilor... adică e vorba de īncīlcitele iţe ale politichiei de la noi. Īn care EVZ joacă de mult timp un anume rol, din care Băsescu iese mereu neşifonat.
John B
Care liberali au atras de partea lor si pe Voiculescu in lupta cu PD ...
Michelle
Si cum crezi ca l-au atras?S-a trezit brusc asa domnul Voiculescu intr-o dimineata si si-a zis in oglinda in timp ce se barbierea ,de astazi sunt liberal sau social-liberal?Ca ce-o fi avind in comun doctrina liberala sau social-liberala cu cea conservatoare numai el stie!!
A curs cerneala garla in ziare despre actiunile(grase) ale Cameliei Voiculescu la Rompetrol wink.gif
actionmedia
QUOTE (John B @ 8 Dec 2006, 11:03 AM)
Mi se pare hilar de-a dreptul faptul ca, printre altele, EVZ incearca sa arate cu degetul ZIUA pentru practica santajului facut in presa (nepublicarea de articole defavorabile contra contracte de publicitate), desi e stiut faptul ca revista Capital (sub aceeasi palarie ca si EVZ) dusese la rang de arta aceasta practica in anii trecuti.

Cum adica este stiut? Din ce surse?

Este stiut oare ca la Ringier editorialul nu se amesteca in comercial si invers?

Poti sa dai cateva exemple de santaj publicitar facut de Capital?
mutulica
mi se pare de bun simt ca ziarele sa isi urmareasca interesele comerciale. ca orice alt produs mass media...

imi amintesc ca acum vreo 10 ani, cind ziaristii erau si mai prost platiti decit acum, un amic fotbalist ii ducea pe baieti la bere si avea parte de cronici favorabile si cind era varza..
daca se acceptau amatorismele astea atunci, acum ar trebui sa nu ne mai mire nimic
John B
QUOTE (actionmedia @ 8 Dec 2006, 06:12 PM)
Cum adica este stiut? Din ce surse?

Este stiut oare ca la Ringier editorialul nu se amesteca in comercial si invers?

Poti sa dai cateva exemple de santaj publicitar facut de Capital?

Lucrurile aste le stiu de la oameni care au lucrat la Capital. Pot sa-ti dau un nume de companie - Petrom. Mai multe nu pot sa-ti dau. Ca si in fotbal, treaba cu blaturile. Toata lumea stie ca se fac, dar nu pot fi dovedite. Acelasi lucru e valabil si aici.
Tu crezi ca daca ar fi putut fi dovedite, n-ar fi fost deja anchetate? Daca vrei dovezi concrete, scrise, n-am de unde sa-ti dau.
actionmedia
Ideea este ca eu am lucrat la Capital si nu stiu de astfel de practici, cu atat mai putin sa fie o practica uzuala.
Probabil sursa ta este un reporter (eu am lucrat la departamentul comercial si m-am ocupat de vanzari de publicitate). Ca structura departamentul de publicitate e complet separat de redactie si nu se amesteca unii in treburile altora. Este posibil ca atunci cand sunt in joc contracte mari de publicitate sa redactia sa intrebe inainte sa publice un articol daunator pentru vreo companie, la fel cum e posibil sa nu intrebe si sa dea cu bata in balta (au existat o multime de cazuri de contracte pierdute in urma unor articole negative dar prost documentate, publicate inoportun in Capital).

E posibil sa fi existat si exceptii. Nu zic ca pana la urma, datorita presiunii mari din parte conducerii superioare, la nivel inalt sa fi existat unele negocieri mai taioase cu unele companii mari, gen Petrom si e posibil sa fi exista chiar astfel de santaje, adica ma refer la faptul ca de exemplu de 2-3 ani, Petrom refuza sa dea publicitate, in ciuda oricaror initiative, respectiva companie da publicitate pe alte criterii decat pe cel al eficientei. Si atunci intr-o situatie extrema se poate apela si la metoda santajului. Dar de aici si pana la a spune ca "a ridicat la rang de arta" e cale lunga.
John B
QUOTE (actionmedia @ 12 Dec 2006, 12:42 PM)
Ideea este ca eu am lucrat la Capital si nu stiu de astfel de practici, cu atat mai putin sa fie o practica uzuala.
Probabil sursa ta este un reporter

Da, asa este.

QUOTE
Dar de aici si pana la a spune ca "a ridicat la rang de arta" e cale lunga.


Cine mi-a spus mi-a mai spus ca astfel de lucruri se intamplau frecvent.
actionmedia
QUOTE (John B @ 12 Dec 2006, 01:12 PM)
Cine mi-a spus mi-a mai spus ca astfel de lucruri se intamplau frecvent.

Eh, e posibil sa fie subiectiv, probabil are vreo frustrare ceva. Sau poate este vorba despre o perioada dinainte de anul 2000, cand s-au produs modificari importante in organizarea Ringier si astfel de practici au devenit imposibile.
John B
Undeva in jurul acelor ani.
ilie
1. ziarele sunt societati comerciale.
2. fiind un suport media, sunt interesante politic, etc.

restul este o batalie pe o tema data, ca urmare:
3. reporterii sunt pionii de serviciu.
John B
Am auzit ca mai nou Patriciu le-a facut oferte marii majoritati a jurnalistilor de la EVZ
March
Plasez chestia asta aici pentru ca sa nu deschid un topic special .

Iata un ziarist ,Roncea, care a fost dat afara de la "Ziua" si care-i acuza pe toti , fie anti- fie pro-Basescu, ca ar fi impotriva sa !

(...) " Mentionez ca cererea de eliminare a mea din redactie fusese formulata anterior si de catre Marius Oprea, consilier (fara ORNISS) pe probleme de securitate al premierului Calin Popescu Tariceanu, care declarase ca nu va mai da nici o informatie ziarului cat timp eu lucrez acolo. De asemenea, aceeasi solicitare a fost adresata si de catre Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, cel care a incercat si impiedicarea publicarii dosarului de informator al lui Iustin Marchis in paginile ziarului. Horia Roman Patapievici, director al Institutului Cultural Roman, face, de asemenea, presiuni publice in aceeasi directie in paginile revistei "Idei in Dialog", publicatie condusa de el si parte a Trustului de presa al lui Sorin Ovidiu Vantu. Alti "magnati culturali" care isi ridica plata pentru serviciile lor de la casieriile lui Sorin Ovidiu Vantu si Dinu Patriciu, cum ar fi Andrei Plesu sau Gabriel Liiceanu, profitori ai tuturor regimurilor si impostori ai disidentei anti-Ceausescu, m-au reclamat celor doi patroni de care este legata viata lui Sorin Rosca Stanescu. Adjunctul lui Patapievici la ICR, Mircea Mihaies, in publicatia "Romania literara", apartinatoare de ROMPETROL, i-a oferit lui Sorin Rosca Stanescu solutia negru pe alb: eliminarea lui Roncea de la ZIUA. Si campania dusa de Civic Media cu privire la Raportul falsificator al Comisiei Tismaneanu a generat acelasi tip de presiuni, din partea grupului GDS, infiintat de Silviu Brucan prin Mihnea Berindei, recunoscut informator al Securitatii. (...)

Pe Roncea l-am vazut destul de des pe la adunarile PNG ! Si laudat tare de Jiji


wasp pe unde umbli ? odata ii faceai o interesanta carcaterizare lui Roncea !
axel
Nu m-am obosit sa citesc citatul, pentru ca nici tu nu te-ai obosit sa dai un link sau sa spui de unde l-ai luat.

Si sincer, in cazul in care l-ai scris din memorie dar ai uitat unde l-ai citit, chiar nu ma intereseaza citatul devil.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.