Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Imprumuturi
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Opiniile Consumatorilor / Comentariile Clientilor > Bănci: Stiri bancare si Informatii financiare
Pagini: 1, 2
Felina
Dau bancile din Romania credite pentru romanii care lucreaza in strainatate? Aveti detalii?
Mrs. Rogers
Si eu ma gandeam la chestia asta , parca nu mi-ar ajunge creditul pt casa , la care oricum trebuie sa muncesc 20 de ani sa-l platesc devil.gif
Dar adevarul e ca daca nu iti iei credit banii iti zboara printre degete si pana la urma ramai cu zero .
nefertiti-old
Si de ce preferati credite din .ro? Ca dobinzile sint mari si clauzele din contracte... vai de ele!
Mrs. Rogers
Cred ca se gandea sa-si cumpere ceva in Ro . Eu asa m-am gandit .
Aici eu platesc 4.2 % ( fix pe 5 ani) dobanda ceea ce mi se pare bun . In Ro cred ca e mai mult . Insa nu primesti rata atat de buna aici decat daca cumperi casa aici . Daca vrei sa cumperi altceva , sau in alta parte , iti dau alte rate .
Cla
Ce bine ca n-am datorii... îi pun la ciorap, nu la banca lu' oarecare devil.gif
Mrs. Rogers
QUOTE (Cla @ 15 Oct 2006, 01:15 AM)
Ce bine ca n-am datorii... îi pun la ciorap, nu la banca lu' oarecare  devil.gif

Eu cred ca e bine sa ai datorii , atata timp cat iti permiti sa ai. Intr-un oras mare ( nu vorbesc de suburbii),cam peste tot in lumea asta, daca vrei sa locuiesti intr-o casa cu gradina , intr-o zona buna , nu ai cum sa o cumperi cu banii jos. Si atunci ai de ales intre a locui la bloc timp de 20 de ani sau in a locui in casa pe care o platesti in 20 de ani . De ce sa nu te bucuri de casa in timpul asta? Sigur ca pt cineva care nu doreste casa si gradina , nu exista diferenta , dar pt o familie cu copii , cred ca se merita.
Eu cunosc oameni care au posibilitatea sa-si plateasca casa mai repede dar nu vor , prefera sa aiba datorii la banca fiindca deocamdata dobanda e mica si se gandesc ca cu banii pe care ii au ca surplus pot sa-si satisfaca alte placeri .
Cla
QUOTE (toxic @ 15 Oct 2006, 02:26 AM)
Eu cred ca e bine sa ai datorii

Eu nu; bine ca am scapat de ele, pot sa dorm linistit.
Felina
QUOTE (nefertiti @ 14 Oct 2006, 06:33 PM)
Si de ce preferati credite din .ro? Ca dobinzile sint mari si clauzele din contracte... vai de ele!

Nu stiu daca prefer. Incerc sa tatonez piata. Ideea e ca, asa cum zice si Toxic, banii se duc repede. De strans... greu. Oricum nu ajungi sa strangi bani de o locuinta, cat te-ai stradui. Tot la credit ajungi, daca nu vrei sa platesti chirie o viata. Societatea in care traim se bazeaza pe credite si asigurari. Nu stiu cum va fi peste doua trei generatii, dar acum asta e situatia. Buna sau rea, e totusi o varianta. Pe vremea lui Ceausescu te casatoreai si statul iti repartiza un apartament pentru care plateai o chirie modica. Acum sunt creditele.

Am inteles ca a aparut un nou produs - creditele imobiliare pentru romanii care lucreaza in strainatate. La un moment dat e de preferat un asemenea credit. De ce? Pentru ca poate fi avantajos. In cazul meu Irlanda nu imi permite credit imobiliar pentru investitie in afara Irlandei, pentru ca nu sunt cetatean irlandez. Imi permite in schimb un credit imobiliar pentru o locuinta aici. Din pacate aici preturile la locuinte au intrecut orice imaginatie si de aceea iau in considerare o locuinta in Romania.

@Cla, ciorapul nu-ti da dobanda. tongue.gif
dead-cat
depinde de datorii.

la unele produse e mai ieftin sa iei bani imprumut decit sa platesti pe loc si-ti imbunatatesti rating-ul cu un credit platit la timp inapoi.

oricum, e bine numai in cazul in care deja ai banii aia si nu vrei sa-i dai pe toti deodata.
QUOTE

Si atunci ai de ales intre a locui la bloc timp de 20 de ani sau in a locui in casa pe care o platesti in 20 de ani . De ce sa nu te bucuri de casa in timpul asta? Sigur ca pt cineva care nu doreste casa si gradina , nu exista diferenta , dar pt o familie cu copii , cred ca se merita.

as vrea io sa vad cine ofera un credit cu o dobinda fixa pe 20 de anisori.
daca mere bine e ok. dar risti ca dupa 5-10 ani banca sa vinda datoria la vreun fond care-ti vira pe git o dobinda ce n-o poti plati inapoi. si atunci ai pus-o.
Felina
QUOTE (dead-cat @ 16 Oct 2006, 11:45 AM)
daca mere bine e ok. dar risti ca dupa 5-10 ani banca sa vinda datoria la vreun fond care-ti vira pe git o dobinda ce n-o poti plati inapoi. si atunci ai pus-o.

N-ai pus-o. Daca nu-ti mai convine, scoti casa in vanzare.
dead-cat
si daca n-o vinzi la un pret acceptabil in timp util ce faci?
Felina
QUOTE (dead-cat @ 16 Oct 2006, 12:05 PM)
si daca n-o vinzi la un pret acceptabil in timp util ce faci?

O vinzi mai ieftin. Tot ramai cu ceva sau macar ramai fara datorii. Dar sincer eu n-am auzit de asemenea cazuri. Nu zic ca n-ar exista, dar sunt exceptii. vad o emisiune de la englezi in care urmaresc cazurile unora care nu mai reusesc sa-si plateasca ratele la casa. Cazul extrem e cand datornicul nu reuseste sa-si vanda casa si atunci banca scoate casa la vanzare.
dead-cat
cind iei un credit, trebuie sa oferi o garantie. in cazul creditelor imobiliare, garantia e, de regula imobilul respectiv. asta inseamna ca ai o ipoteca pe imobil in care primul creditor este banca. good luck la a gasi un credit fara conditiile de mai sus.

amu, daca vrei sa vinzi un imobil cu o ipoteca, tre' sa fie de accord creditorul. pe linga asta, de asemenea good luck in a gasi un cumparator care-i de accord sa cumpere cu banii jos un imobil cu o ipoteca. iar chiar daca cumpara, tot tu va trebui sa platesti in plus pentru a sterge ipoteca.

cu alte cuvinte, in conditii din alea ai probleme sa vinzi casa in timp util, daca n-ai nimerit chiar intr-o perioada de boom imobiliar, lucru care la luarea creditului n-ai de unde sa stii, daca nu esti mama omida.
d-aia majoritatea, in situatia aia sunt disperati sa gaseasca un alt credit, pentru a-l plati pe asta. si asa intrii la probleme.
Cla
QUOTE (Felina @ 16 Oct 2006, 12:43 PM)
@Cla, ciorapul nu-ti da dobanda. tongue.gif

Eu nu vreau dobânda, ci liniste harhar.gif
Felina
QUOTE (dead-cat @ 16 Oct 2006, 12:20 PM)
amu, daca vrei sa vinzi un imobil cu o ipoteca, tre' sa fie de accord creditorul. pe linga asta, de asemenea good luck in a gasi un cumparator care-i de accord sa cumpere cu banii jos un imobil cu o ipoteca. iar chiar daca cumpara, tot tu va trebui sa platesti in plus pentru a sterge ipoteca.

Nu cred ca ai inteles prea bine fenomenul.

In general putine imobile se vand cu banii jos. Eventualul cumparator (in cazul nostru) cel mai probabil va apela tot la credit. Sigur ca trebuie anuntata banca in cazul in care imobilul se scoate la vnazare. Si tranzactia se va face prin intermediul bancii: banca va primi banii de la cumparator (prin intermediul altei banci eventual); cu suma primita va acoperii creditul ramas al celui ce vinde casa; Suma ramasa = suma primita - creditul ramas = suma pe care banca o va inapoia celui ce vinde casa.
dead-cat
la banci germane, ai liniste pina-n 10 millioane depuse parca. in rest, 20.000€ max is garantati in EU.
deocamdata, diba da undeva pe la 3% la vedere. la cortal consors e mai mult dar in alte conditii.
macar sa-ti compensezi inflatia.
dead-cat
QUOTE (Felina @ 16 Oct 2006, 01:34 PM)
In general putine imobile se vand cu banii jos. Eventualul cumparator (in cazul nostru) cel mai probabil va apela tot la credit. Sigur ca trebuie anuntata banca in cazul in care imobilul se scoate la vnazare. Si tranzactia se va face prin intermediul bancii: banca va primi banii de la cumparator (prin intermediul altei banci eventual); cu cuma primita va acoperii creditul ramas al celui ce vinde casa; Suma ramasa din suma primita - creditul ramas = suma pe care banca o va inapoia celui ce vinde casa.

asta in cazul in care banca e nice and everything.
mai nou exista trendul de "minimizarea riscului" la banci care se transpune in a vinde datoria altcuiva. iar acest altcuiva nu-i interesat neaparat intr-o relatie de termen lung.

otoh daca tu vrei sa scoti casa la vinzare inainte de terminarea creditului, iar sa zicem banca e de accord, tot tu trebuie sa platesti lichidarea ipotecii. cu asta era sa ia tzeapa recent un amic de-al meu la cumpararea unui imobil.

iar daca tu vinzi, tu vinzi sa iei banii jos deodata, altfel nu scapi de creditul respectiv. ala care cumpara probabil nu-ti da banii lui ci pe cei ai creditorului lui. nu-ti plateste ratele tie si nici nu preia ratele tale, ci plateste agreementul cu ala ce i-a dat bani.

tu cind cumperi un imobil, il iei cu pretul X (care-i pretul pe piata daca n-ai o bafta rara), la care se adauga Y care-i dobinda totala. deci tu platesti X+ Y tu platesti mai mult decit pretul pietii cu alte cuvinte.

amu, dupa un timp t esti obligata sa vinzi. lucru care se va intimpla la pretul pietii la momentul respectiv. cu cit mai devreme in durata creditului, cu atit mai naspa de tine, deoarece cu atit mai putin ai achitat.

iti poti calcula diverse scenarii pentru monentul si pretul vinzarii ca sa ajungi la un break even, dar avind in vedere ca dobinda la inceput e mare si se micsoareaza cu timpul in functie de cit ai dat inapoi.

bineinteles, daca ai un credit pe 30 de ani si intrii la probleme dupa 25 de ani, nu mai iesi in pierdere, dar la faza respectiva oricum n-ai avea probleme sa gasesti un alt credit de refinantare ca sa te lase in pace.

Felina
Da, acum inteleg unde bati. Pe ideea riscului destul de mare zici tu, destul de mic zic eu. E o chestiune de perspectiva. Eu insist pe ideea ca majoritatea oamenilor din occident se bazeaza pe si folosesc aceste credite imobiliare. Sistemul functioneaza bine.

Daca faci comparatie intre cat platesti in 20-30 de ani la chirie si cat platesti la rata o sa vezi o diferenta mare. Respectiv: chiria te duce la 4ori pretul locuintei (la sfarsitul perioadei ramai cu 0lei), rata te duce la 2-3ori pretul locuintei (la sfarsitul perioadei ramai cu locuinta). (calcului il poti face si singur)

Sigur ca exista riscuri la un credit imobiliar, asa cum exista riscul la chirie sa fii nevoit sa te muti cand ti-e lumea mai draga (si multe alte neplaceri pe care le ai in chirie). Ramane o chestiune de alegere. Important e ca avem o alternativa.


QUOTE (dead-cat @ 16 Oct 2006, 12:51 PM)
cu asta era sa ia tzeapa recent un amic de-al meu la cumpararea unui imobil.


Cum anume era sa ia teapa? Da-ne niste detalii, pls.
dead-cat
io pt. locuinta in care stau, platesc lunar 435€ fara cheltuieli secundare (care le-as avea si ca proprietar).
asta face pe an 5220€.

proprietarul a vrut sa mi-o vinda pe 100.000. asta reprezinta 19.15 ani chirii fara inflatie dobinda etc.
mi-e lene sa calculez exact evolutia dobinzii in aia 20 de ani, dar, aproximind la un 2.5% mediu anual (pleci de la 4.5% deocamdata) s-ar adauga cca 48000€ dobinzi in cei 19.15 ani,de unde ajung in total la chiria pe 28,33 ani.
adica mi-am amortizat locuinta in 28+ de ani, daca totul merge bine.
so, nici vorba de 3-4x ori pretul locuintei.

asta in idea ca am zero finantare initiala si ca as gasi o banca suficient de idioata sa-mi dea un credit in conditiile astea.

amu, daca tii cont, ca-i apartament si asociatia proprietariilor ma obliga din 10 in 10 ani la reinoirea sistemului de incalzire+ reparatii etc. ajung la peste 30 de ani de chirie.

mie unul nu mi se merita riscul in conditiile astea, mai ales ca ma leaga de un anumit loc.

QUOTE

Cum anume era sa ia teapa? Da-ne niste detalii, pls.

era sa cumpere un imobil ipotecat (in conditiile care le-am descris mai sus). daca nu era atent avocatul, s-ar fi trezit ca tot el trebuie sa plateasca taxele de scoaterea bancii din lista creditoriilor.
Felina
QUOTE (dead-cat @ 16 Oct 2006, 01:36 PM)
[...]
mie unul nu mi se merita riscul in conditiile astea, mai ales ca ma leaga de un anumit loc.
[..]

Nu ai pus la socoteala ca dupa plata ratelor (in valoare a 30ani chirie in cazul tau), locuinta va ramane a ta.

Si da, in cazul tau, din moment ce preferi sa nu fii 'legat de un anumit loc', e clar ca un credit imobiliar nu e o varianta prea buna. (In plus chiria pe care o platesti este mica in raport cu valoarea locuintei inchiriate, ceea ce mi se pare destul de ciudat.)

Totusi, vine un moment in viata in care iti intemeiezi o familie si atunci ai nevoie de stabilitate, altfel iti pui problema si chiria nu mai e o varianta avantajoasa. (Evident nu toata lumea isi doreste familie&copii.)
Felina
QUOTE (dead-cat @ 16 Oct 2006, 01:36 PM)
QUOTE

Cum anume era sa ia teapa? Da-ne niste detalii, pls.

era sa cumpere un imobil ipotecat (in conditiile care le-am descris mai sus). daca nu era atent avocatul, s-ar fi trezit ca tot el trebuie sa plateasca taxele de scoaterea bancii din lista creditoriilor.

Asta imi da impresia ca bancile in Germania nu-s prea serioase.
In plus, intotdeauna cand lucrezi cu banci/bani multi, e intelept sa fii cu ochii in 14mii. E clar, riscuri exista.
dead-cat
QUOTE

Nu ai pus la socoteala ca dupa plata ratelor (in valoare a 30ani chirie in cazul tau), locuinta va ramane a ta.

io zisei ca ma costa undeva pe la 30 de ani de chirie sa achit pretul locuintei in care stau.
sau altfel zis, in nici un caz, in 30 de ani nu platesti chirie sa ajungi la o suma de 3-4 ori cit costa locuinta.
nimic altceva.
QUOTE

Si da, in cazul tau, din moment ce preferi sa nu fii 'legat de un anumit loc', e clar ca un credit imobiliar nu e o varianta prea buna. (In plus chiria pe care o platesti este mica in raport cu valoarea locuintei inchiriate, ceea ce mi se pare destul de ciudat.)

nu. e pretul pietii. cam atita costa peste tot, exceptind "oaze" ca München unde si chiria si pretul sunt mai mari, dar raportul e tot p-acolo, give or take a few %.

un amic a luat o casa la 350 000€ pe care ar putea lua cam 1500 chirie lunar. cam tot p-acolo e si el.
QUOTE

Asta imi da impresia ca bancile in Germania nu-s prea serioase.

asta nu tine de banca. banca ramine pe locul 1 in lista creditorilor pina-i achitat creditul si nici nu-i jobul ei sa se scoata de acolo. e treaba celui care a luat creditul. in cazul povestit de mine, ala a vrut sa fie smecher si sa-i paseze cumparatorului costurile. banca n-are nici un fel de amestec in situatia asta.

la modul general, cind iei un credit, banca nu-i prietenul ci inamicul de la care trebuie sa te astepti la orice.

QUOTE

Totusi, vine un moment in viata in care iti intemeiezi o familie si atunci ai nevoie de stabilitate, altfel iti pui problema si chiria nu mai e o varianta avantajoasa. (Evident nu toata lumea isi doreste familie&copii.)

o fi, dar eu unul mi-as lega decizia de a achizitiona un imobil strict de probabilitatea de a-l putea plati inapoi cu success. iar pentru ca de vreo 5 ani nimeni nu mai pare sa gindeasca pe termen lung ci toata managerimea gifiie de la un cvartal la altul, responsabilitati financiare de lunga durata au devenit mai riscante ca in ultimii 10-20 de ani, chit ca-s mai mici dobinzile fata de, sa zicem 2000.
actionmedia
Mda, un imprumut imobiliar pentru o investitie imobiliara este rentabil atunci cand simti, cand intuiesti ca in zona respectiva va creste binisor valoarea imobilelor in cativa ani. Daca in cel mult 5 ani valoarea imobilului ajunge sa egaleze valoarea cumulata a ratelor pe care le ai de platit atunci te-ai scos. O valoare mai mare a imobilului inseamna si o crestere a chiriei, cand chiria devine dublul ratelor pe care le ai de platit la banca abia atunci poti spune ca ai facut o afacere buna.

In rest... Ori cumperi cu banii jos, ori mai bine platesti chirie toata viata. 30 de ani sunt asa de multi incat ai 30% pana la 50% sanse sa nici nu mai apuci sa te mai bucuri de casa aia care ar deveni teoretic a ta. Adica ai sanse sa mori inainte sa devina a ta.

Felina, la intrebarea ta nu stiu sa raspund, dar cred ca de la 1 ianuarie 2007 nu ar mai fi nici o problema din acest punct de vedere, cel putin pentru oamenii care lucreaza in UE.
Felina
QUOTE (dead-cat @ 16 Oct 2006, 02:04 PM)
io zisei ca ma costa undeva pe la 30 de ani de chirie sa achit pretul locuintei in care stau.
sau altfel zis, in nici un caz, in 30 de ani nu platesti chirie sa ajungi la o suma de 3-4 ori cit costa locuinta.
nimic altceva.
[...]
nu. e pretul pietii. cam atita costa peste tot, exceptind "oaze" ca München unde si chiria si pretul sunt mai mari, dar raportul e tot p-acolo, give or take a few %.

un amic a luat o casa la 350 000€ pe care ar putea lua cam 1500 chirie lunar. cam tot p-acolo e si el.

Ok, eu am citit studiul respectiv intr-un ziar financiar in Romania acum vreo doi ani. Se pare ca nu se aplica in Germania. Si cred ca nici in Irlanda nu se aplica. laugh.gif

Oricum, ideea e ca la capat chirie platesti mult si bine, dar nu ramai cu nimic la sfarsit, pe cand in cazul ratelor e diferit.
Felina
QUOTE (dead-cat @ 16 Oct 2006, 02:04 PM)
QUOTE

Totusi, vine un moment in viata in care iti intemeiezi o familie si atunci ai nevoie de stabilitate, altfel iti pui problema si chiria nu mai e o varianta avantajoasa. (Evident nu toata lumea isi doreste familie&copii.)

o fi, dar eu unul mi-as lega decizia de a achizitiona un imobil strict de probabilitatea de a-l putea plati inapoi cu success. iar pentru ca de vreo 5 ani nimeni nu mai pare sa gindeasca pe termen lung ci toata managerimea gifiie de la un cvartal la altul, responsabilitati financiare de lunga durata au devenit mai riscante ca in ultimii 10-20 de ani, chit ca-s mai mici dobinzile fata de, sa zicem 2000.

Mda, pe ideea asta ma gandesc si eu sa investesc in Romania, unde preturile sunt mult mai mici decat aici. Nici mie n u mi se pare o investitie prea buna aici, in irlanda, unde preturile sunt enorme si imi pare mult mai riscant ca in ro.
Felina
QUOTE (actionmedia @ 16 Oct 2006, 02:31 PM)
In rest... Ori cumperi cu banii jos, ori mai bine platesti chirie toata viata. 30 de ani sunt asa de multi incat ai 30% pana la 50% sanse sa nici nu mai apuci sa te mai bucuri de casa aia care ar deveni teoretic a ta. Adica ai sanse sa mori inainte sa devina a ta.

Poate e mai bine sa platesti chirie toata viata, dar te asteapta: mutari cand ti-e lumea mai draga, varsta pensionarii in care cine mai stie ce venituri vei avea (vei putea sau nu plati chiria, sau va trebui sa cobori standardul...)

Pe de alta parte tocmai asta e avantajul unui credit imobiliar: de locuinta te bucuri din ziua in care te-ai mutat in ea.
E adevarat ca ai sanse sa mori pana sa devina a ta, dar va ramane urmasilor, daca nu toata, macar o parte din ea.
Mrs. Rogers
Dead cat , nu stiu cum e in Germania , dar in Canada bancile se intrec in a-ti oferi dobanzi si conditii cat mai avantajaose ca sa te atraga . Nu e poate intampla ceea ce spuneai tu si anume ca sa-mi ridice dobanda mult peste pretul petei fiindca eu pot sa ma mut la alta banca , nu ma obliga nimeni sa stau cu o banca care nu-mi convine .

Eu cred ca daca nu iti iei credit si nu investesti in ceva , banii ti se scurg printre degete , preturile la imobile oricum cresc si peste 20-30 de ani nici nu o sa poti sa visezi sa cumperi ce ai fi putut azi .
Eu sincer sper ca valoarea casei mele sa se dubleze in 25 de ani . Intr-un oras mare ca Toronto pretul il platesti de fapt pt pamant , nu pt casa ( casele sunt vechi ) . Daca stai intr-o zona buna , si ai ceva pamant cred ca valoarea imobilului poate numai sa creasca fiindca orasul asta se mareste si se dezvolta continuu ...
Felina , chiar daca preturile in Irlanda sunt exagerate , parerea mea e ca nu trebuie sa-ti fie frica sa investesti intr-o zona care are potential . Chiar intr-o suburbie de pe langa un oras care se dezvolta puternic , in 10-15 ani ai sa vezi ca preturile cresc enorm .
dead-cat
QUOTE

Dead cat , nu stiu cum e in Germania , dar in Canada bancile se intrec in a-ti oferi dobanzi si conditii cat mai avantajaose ca sa te atraga . Nu e poate intampla ceea ce spuneai tu si anume ca sa-mi ridice dobanda mult peste pretul petei fiindca eu pot sa ma mut la alta banca , nu ma obliga nimeni sa stau cu o banca care nu-mi convine .

vezi ca faza cu revindutul datoriilor vine de fapt din USA.
daca ai un credit la banca A nu te poti muta nicaieri pina nu l-ai achitat. poti sa iei bani de la B si sa achiti creditul de la A, dar atunci datorezi bani lu B.

iar, dupa cum am mai zis, creditele de lunga durata se dau cu dobinda variabila. daca gasesti credit cu dobinda fixa pe 25-30 ani, saru-mana boieru, ai prins o castana de care n-o mai vazut parisu.
daca la un moment tzî, banca vinde creditul altei banci (si ai fi surprinsa sa stii cit de des se face treaba asta) iar aceasta iti vira pe git o dobinda naspa, pentru ca-i interesata sa vinda imobilul pe termen scurt si nu intr-o relatie de lunga durata, n-ai decit sa cauti o alta banca de la care iei un credit in conditii, speram mai avantajoase, ca sa-i platesti pe hapsani. avind in vedere ca ai deja un imobil ipotecat, good luck in gasirea acelei banci salvatoare, daca ai un rating altul decit stelar.
d-aia se merita cu adevarat numai daca ai bani suficienti de downpayment, pentru ca durata sa fie de maxim 15 ani. primii 10 ani is cu dobinda fixa iar apoi mai ai de supravietuit numai 5 ani in conditii naspa, daca ai ghinion, in loc de 10-20, ceea ce nu prea e posibil.
Mrs. Rogers
QUOTE (dead-cat @ 17 Oct 2006, 12:15 AM)
QUOTE

Dead cat , nu stiu cum e in Germania , dar in Canada bancile se intrec in a-ti oferi dobanzi si conditii cat mai avantajaose ca sa te atraga . Nu e poate intampla ceea ce spuneai tu si anume ca sa-mi ridice dobanda mult peste pretul petei fiindca eu pot sa ma mut la alta banca , nu ma obliga nimeni sa stau cu o banca care nu-mi convine .

vezi ca faza cu revindutul datoriilor vine de fapt din USA.
daca ai un credit la banca A nu te poti muta nicaieri pina nu l-ai achitat. poti sa iei bani de la B si sa achiti creditul de la A, dar atunci datorezi bani lu B.

iar, dupa cum am mai zis, creditele de lunga durata se dau cu dobinda variabila. Daca gasesti credit cu dobinda fixa pe 25-30 ani, saru-mana boieru, ai prins o castana de care n-o mai vazut parisu.
daca la un moment tzî, banca vinde creditul altei banci (si ai fi surprinsa sa stii cit de des se face treaba asta) iar aceasta iti vira pe git o dobinda naspa, pentru ca-i interesata sa vinda imobilul pe termen scurt si nu intr-o relatie de lunga durata, n-ai decit sa cauti o alta banca de la care iei un credit in conditii, speram mai avantajoase, ca sa-i platesti pe hapsani. avind in vedere ca ai deja un imobil ipotecat, good luck in gasirea acelei banci salvatoare, daca ai un rating altul decit stelar.
d-aia se merita cu adevarat numai daca ai bani suficienti de downpayment, pentru ca durata sa fie de maxim 15 ani. primii 10 ani is cu dobinda fixa iar apoi mai ai de supravietuit numai 5 ani in conditii naspa, daca ai ghinion, in loc de 10-20, ceea ce nu prea e posibil.

Scuza-ma , nu ti-o spun cu rautate dar e evident ca n-ai luat in viata ta un credit fiindca informatiile tale nu sunt corecte.

Exista 2 tipuri de dobanda , variabila si fixa . E optiunea fiecaruia ce fel de dobanda vrea . De obicei dobanda e fixa pe 5 , eventual 10 ani, dar se poate si pe mai mult , insa nu se merita fiindca cu cat termenul fix e mai mare cu atat dobanda e mai mare . Bancile au planuri extrem de flexibile, pot sa acomodeze aproape orice varianta imaginabila ( deci ceea ce spunei tu ca primii 10 ani e dobanda fixa nu e adevarat .Tu spui daca vrei fixa sau variabila si pe cat timp. Tu esti cumparatorul . E ca si cum ai spune ca obligi toti cumparatorii de pantofi sa-si ia numarul 42, indiferent de cat poarta la pantofi . Ar mai cumpara cineva ?) .

Un exemplu concret : X isi ia 400K de la banca la dobanda 4% , fixa pe 5 ani .As putea sa-si ia si variabila, insa se gandeste ca a primit o rata buna si vrea sa o inchida pe 5 ani . Peste 5 ani , cand se inchide termenul, poate sa ia credit de la alta banca . De fapt cu vreo 6 luni inainte de a ti se expira termenul e bine sa shop around pt cea mai buna rata . It's that easy biggrin.gif

Daca in cei 5 ani de zile , te superi si n-ai chef sa ramai cu banca respectiva , poti sa iti iei credit de la alta si sa inchei afacerile cu prima, insa trebuie sa platesti penalitati ( fiindca creditul era inchis pe 5 ani si tu iesi din contract )
care sunt cam in jur de3- 5 mii de dolari , daca retin bine .
Cla
Poor people... rofl.gif
Mrs. Rogers
QUOTE (Cla @ 17 Oct 2006, 02:18 AM)
Poor people... rofl.gif

Faptul ca am datorii nu ma face mai stresata sau mai putin stresata atata timp cat imi permit sa le platesc si sa traiesc decent . Daca , Doamne Fereste , nu mai pot sa muncesc , fie ca am datorii fie ca nu am , tot o sa fiu stresata .
Nici cand locuiam in chirie nu plateam putin ( 1200/luna) si crede- ma ca nu puneam deoparte diferenta intre cheltuielile de acum cu creditul bancar si cheltuielile de atunci cu chiria .
axel
Si intre timp ce ai facut de te costa locuinta mai putin? Te-ai maritat?
Mrs. Rogers
QUOTE (axel @ 17 Oct 2006, 03:12 AM)
Si intre timp ce ai facut de te costa locuinta mai putin? Te-ai maritat?

Am spus eu ca costa mai putin ? rata la casa e mai mare decat chiria pe care o plateam .
axel
Da, am inteles eu gresit.


Dead-cat, nu stiu pe ce lume traiesti tu, dar nu seamana deloc lumea aia cu SUA.
Mrs. Rogers
QUOTE (axel @ 17 Oct 2006, 04:00 AM)

Dead-cat, nu stiu pe ce lume traiesti tu, dar nu seamana deloc lumea aia cu SUA.

Eu cred ca pur si simplu nu s-a informat direct la banca ci stie cateva franturi de lucruri din auzite de pe la prieteni . Pentru romani poate fi intimidant sa te bagi la sute de mii datorie, dar trebuie sa stii ca bancile nu iti dau un credit mai mare decat poti tu sa platesti si sa traiesti confortabil . Eu sincer m-am speriat cand am luat creditul desi nici macar n-am mers la maximum cat imi dadea banca . Am intrebat alti romani care erau cam la acelasi nivel cu noi cum se descurca cu banii , le raman bani de un concediu, de un restaurant desi mortgage specialistul ma linistise ca totul va fi ok .
In fond, ce ai de pierdut?
Cla
bon voyage, toxic. Ai de pierdut numa... bani spoton.gif
De parca pe nea l-ar interesa ce-ti ramane tie la sfârsit de luna când si-a luat el provizia rofl.gif
Cât de naiva poti sa fii? ohno.gif
Mrs. Rogers
QUOTE (Cla @ 17 Oct 2006, 05:14 AM)
bon voyage, toxic. Ai de pierdut numa... bani spoton.gif
De parca pe nea l-ar interesa ce-ti ramane tie la sfârsit de luna când si-a luat el provizia rofl.gif
Cât de naiva poti sa fii? ohno.gif

Mai vorbim peste 20 de ani , Cla biggrin.gif
Sa stii ca si cei mai bogati oameni din lume iau credite daca vor sa isi dezvolte afacerile . Si Mr Trump ia credite ca sa construiasca zgarie nori . Cum crezi ca si-au facut fratii Micula milioanele ? Au venit cu niste mii de dolari din Suedia si ai-au contruit afacerea pe banii bancilor din Romania pe care o sa-i plateasac in zeci de ani .
Iar pt oamenii de rand ,daca astepti pana strangi bani din salariu , nu-ti mai cumperi casa in veci . Pana pui tu deoparte 200 de mii de euro , casa se face 400 si tot asa .
mutulica
QUOTE (Cla @ 15 Oct 2006, 01:15 AM)
Ce bine ca n-am datorii... îi pun la ciorap, nu la banca lu' oarecare devil.gif

vezi sa nu te lase vreunul fara shtrimfi...

sa stii ca daca ai datorii nu e musai sa nu dormi tu, la fel de bine poate sa nu doarma ala de ti-a dat banii, de frica ca nu ii mai vede inapoi

toxic- cam tot ce spui tu e si in romania, atit ca dobanzile sunt sensibil mai mari (cu vreo 2-3 puncte). dobanda variabila e sensibil mai mica la inceput decit cea fixa, dar nu poti fi sigur de cit de mare e in stare s-o varieze banca in timp

penalitatile de rambursare anticipata sunt intre 1.5% si 6% depinde de banca, de valoare creditului, etc. in genere, daca apare o oferta mia buna pe piata si ai acceptat o penalitate mica la rambursare rapida, te poti gandi sa iti refinantezi investitia
actionmedia
QUOTE (toxic @ 17 Oct 2006, 06:15 AM)
Sa stii ca si cei mai bogati oameni din lume iau credite daca vor sa isi dezvolte afacerile.

Ai dreptate. Dar una e sa iei credite ca sa iti dezvolti afacerile (adica sa inmultesti banii) si alta e sa iei credite ca sa iti faci o vacanta sau sa iti iei o casa luxoasa (care pe lanaga ipoteca, te mai costa intretinerea, impozite, reparatii - in 30 de ani ai de reparat la greu, s.a.m.d.) care de fapt iti manaca bani, nu iti aduce alti bani.
Felina
QUOTE (toxic @ 16 Oct 2006, 08:50 PM)
Felina , chiar daca preturile in Irlanda sunt exagerate , parerea mea e ca nu trebuie sa-ti fie frica sa investesti intr-o zona care are potential . Chiar intr-o suburbie de pe langa un oras care se dezvolta puternic , in 10-15 ani ai sa vezi ca preturile cresc enorm .

Pentru moment piata imobiliara din Irlanda e cam instabila. Ce s-a intamplat: in ultimii 12-15 ani Irlanda a inceput sa inregistreze crestere economica puternica; din din 98 pana in 2006 preturile imobilelor au crescut de patru ori; acum cateva luni daca te uitai la preturi, vedeai ca sunt cele mai mari din europa; de vreo doua luni au inceput sa scada si unii analisti spun ca ar putea scadea in scurt timp cu pana la 50%. Cum spuneam, cam riscant sa investesti acum.
dead-cat
QUOTE (axel @ 17 Oct 2006, 02:00 AM)
Dead-cat, nu stiu pe ce lume traiesti tu, dar nu seamana deloc lumea aia cu SUA.

imi pare rau ca am aruncat recent exemplarul din revista "Spiegel" in care explica in detaliu mecanismul si dadea si nume de firme involvate.


QUOTE

Eu cred ca pur si simplu nu s-a informat direct la banca ci stie cateva franturi de lucruri din auzite de pe la prieteni . Pentru romani poate fi intimidant sa te bagi la sute de mii datorie, dar trebuie sa stii ca bancile nu iti dau un credit mai mare decat poti tu sa platesti si sa traiesti confortabil .

doara nu crezi ca-ti zice cineva la banca "oh si poate peste 10 ani iti vindem datoria la un cutthroat", nu-i asa?
in '90 o halca de banci, care-s amu "global player" au fentat pe diversi nepriceputi sa cumpere imobile supraevaluate in fosta RDG, bineinteles prin intermediar care prezentau studii de caz aiuriste.
io mi-am luat de mult adio de la idea de onestitate in domeniul asta.

bancile iti dau tot felul de credite mai nou, chiar daca in mod evident nu ti le poti permite. alde varu-meu o capatat credit pentru o casa cu zero avans iar 'al de la banca i-a calculat un plan de finantare roz bombon, bazat pe veniturile din orele suplimentare de noapte.
ca-i varu-meu bou si nu pricepe ca n-o sa ia in fiecare luna un sac de bani pe ore suplimentare de noapte mie mi se pare normal, ca io-l cunosc.
dar "bankerul" care i-a facut "planul de plata" stia mai bine.
a ajuns cum trebuia. dupa 1 an firma a zis "ioc bani pe ore suplimentare, luati-va liber in contul lor" si adio "platit si trait confortabil".
nu ca ar fi jobul altuia sa-l pazeasca pe varu-meu de el insusi, dar atit despre a nu primi credit dincolo de cit te poti intinde. banca oricum nu pierde mare lucru ca are ca si garantie imobilul.
Cla
QUOTE (mutulica @ 17 Oct 2006, 05:50 AM)
sa stii ca daca ai datorii nu e musai sa nu dormi tu, la fel de bine poate sa nu doarma ala de ti-a dat banii, de frica ca nu ii mai vede inapoi

Si asta e un bun punct de vedere, mutulica spoton.gif
Felina
dead-cat, aici si in UK au aparut multe firme care iti ofera posibilitatea sa te muti la ei cu mortgage-ul, mai avantajos, mai ieftin. E plin de ele pe aici, te poti muta la ei printr-un simplu telefon dat.
Oiski-Poiski
QUOTE (dead-cat @ 17 Oct 2006, 01:03 PM)

bancile iti dau tot felul de credite mai nou, chiar daca in mod evident nu ti le poti permite.

cat este de adevarat

acum cateva saptamani am vizitat niste prieteni la Landshut sa le vedem casa cea noua
o minune in valoare de 260 000 Euro din care ei au avut doar 25 000 restul imprumut
Atata au cautat pana au gasit niste dobitoci la o banca care sa le dea imprumutul .Ca pentru banca este casa ca si garantie e clar.Nu face o afacere proasta.
Ca pentru prietenii nostri poate sfarsi lamentabil daca ea isi rupe ceva si nu mai poate merge la multiplele ei joburi la negru asta este o alta poveste.
Ca doara noi oamenii nu sutem masini, si alea se strica, ne mai si inbolnavim uneori.
Riscul e enorm.
Cred ca in cativa ani as da ortul popii numai gandindu-ma la asta.
Si numa pentru cativa anisori nu se merita sa stau intr-o casa asa frumoasa.
dead-cat
conditii calumea incepi sa primesti daca poti pune cam 30-50% din suma imobilului pe masa. atunci ratele sunt pe masura si oricum altfel se discuta cu tine.

dar la o valoare medie de 300 -350 000 pentru o casa, e cam greu sa stringi minim 100.000.
problemele apar, daca planul de plata e prea optimist si se bazeaza pe a gasi niste zacaminte de titei in gradina in primii 5 ani.
Mrs. Rogers
QUOTE (actionmedia @ 17 Oct 2006, 11:37 AM)
QUOTE (toxic @ 17 Oct 2006, 06:15 AM)
Sa stii ca si cei mai bogati oameni din lume iau credite daca vor sa isi dezvolte afacerile.

Ai dreptate. Dar una e sa iei credite ca sa iti dezvolti afacerile (adica sa inmultesti banii) si alta e sa iei credite ca sa iti faci o vacanta sau sa iti iei o casa luxoasa (care pe lanaga ipoteca, te mai costa intretinerea, impozite, reparatii - in 30 de ani ai de reparat la greu, s.a.m.d.) care de fapt iti manaca bani, nu iti aduce alti bani.

Nici nu as recomanda la nimeni sa-si ia credit pt a face o vacanta .Daca ai nevoie de credit pt concediu , mai bine stai acasa sub plapuma .

Casa iti manaca bani, e adevarat , dar iti face mai multi bani decat iti manaca . Regula de aur este sa cumperi casa intr-o locatie buna . Ca sa-ti dau un exemplu , pe strada mea casele s-au vandut anul asta cu 20 de mii de dolari mai mult ca anul trecut .

Pe mine ma disteaza ce porniti sunteti impotriva creditelor, eu traiesc intr-o alta lume . Nu imi aduc aminte sa fi intalnit macar o singura familie de romani din canada care sa nu isi fi luat casa pe credit si am intalnit cu sutele . In Toronto o casa care acum 35 de ani se cumpara cu 65 de mii de dolari , azi este la jumate de milion .
Mrs. Rogers
QUOTE (dead-cat @ 17 Oct 2006, 02:03 PM)

doara nu crezi ca-ti zice cineva la banca "oh si poate peste 10 ani iti vindem datoria la un cutthroat", nu-i asa?
in '90 o halca de banci, care-s amu "global player" au fentat pe diversi nepriceputi sa cumpere imobile supraevaluate in fosta RDG, bineinteles prin intermediar care prezentau studii de caz aiuriste.
io mi-am luat de mult adio de la idea de onestitate in domeniul asta.

bancile iti dau tot felul de credite mai nou, chiar daca in mod evident nu ti le poti permite. alde varu-meu o capatat credit pentru o casa cu zero avans iar 'al de la banca i-a calculat un plan de finantare roz bombon, bazat pe veniturile din orele suplimentare de noapte.
ca-i varu-meu bou si nu pricepe ca n-o sa ia in fiecare luna un sac de bani pe ore suplimentare de noapte mie mi se pare normal, ca io-l cunosc.
dar "bankerul" care i-a facut "planul de plata" stia mai bine.
a ajuns cum trebuia. dupa 1 an firma a zis "ioc bani pe ore suplimentare, luati-va liber in contul lor" si adio "platit si trait confortabil".
nu ca ar fi jobul altuia sa-l pazeasca pe varu-meu de el insusi, dar atit despre a nu primi credit dincolo de cit te poti intinde. banca oricum nu pierde mare lucru ca are ca si garantie imobilul.

De ce nu pricepi ca tu esti cumparatorul si bancile se inghesuie sa-ti ofere marfa lor ( creditul) . E la fel ca si cum ai cumpara orice altceva . Nu poate sa-ti bage nimeni ceva cu forta pe gat . Daca nu esti multumit , schimbi banca . Alegi ce rata vrei tu ( din ce este pe piata , bineinteles) si ce banca vrei .
Mrs. Rogers
QUOTE (dead-cat @ 17 Oct 2006, 03:04 PM)
conditii calumea incepi sa primesti daca poti pune cam 30-50% din suma imobilului pe masa. atunci ratele sunt pe masura si oricum altfel se discuta cu tine.


Imi pare rau, dar nu este adevarat .Conditiile sunt la fel , indiferent de cat pui downpayment. Diferenta consta in faptul ca daca pui sub 25% , esti obligat sa-ti faci o asigurare care te mai costa vreo 5- 8 mii , daca retin bine cifrele .
bdl
Piata imobiliara are cresteri si descresteri. Va dau un exemplu si pe urma va spun ce stiu eu de aici din sua, eventual axel poate confirma sau corecta. Cind cumperi o locuinta depinde f mult de zona, poate sa se dovedeasca o investitie rentabila sau nu. Exemplul. Inainte sa vin eu aici, adica la inceputul lui 2000, fosta a cumparat un apartament intr-un bloc de locuinte
cu 45k....rata era de 600 pe luna. Cu credit de la banca normal. Dupa ce ne-am separat, ea a hotarit sa vinda apartamentul deoarece piata era in crestere. Asa ca l-am aranjat intr-o saptamina, in felul asta a luat din prima oferta pretul maxim, 120k. Asta a fost in 2004. Dupa plata bancii, a ramas cu 55k banii ei....
Imprumutul. Dupa o anumita perioada , se poate face refinantare....adica te duci la alta banca si soliciti un imprumut cu care acoperi primul imprumut. Dobinda la al doilea imprumut este mai mica, asa ca daca vrei sa ramii la aceiasi rata pe luna, daca ti-o permiti, diferenta o iei chash, si eventual poti sa o reinvestesti.
Pt imprumutul initial, asa cum spunea si toxic, exista f multe planuri de imprumut....Spre ex, eu cind m-am interesat, fara bani jos, practic banca iti da doua imprumuturi, unu pe termen mai scurt, de 5 ani dar cu dobinda putin mai ridicata , si unul pe termen lung, cu dobindsa mai mica.Dupa ce platesti o perioada, poti face acea refinantare de care spuneam mai sus.
In principiu, e mai bine platesti rate decit chirie. Depinde de interesele fiecaruia pe termen lung, dar rata la casa e totusi ceva mai mare decit chiria. Exista chiar un plan in care e implicat propietarul casei de la care cumperi, ceva de genul ca platesti chirie pe o anumita periaoda dar la cumparare acei bani se considera platiti pt casa, e un fel de precontract intre owner si chirias.

Aici asigurarea se face obligatoriu daca banii provin de la banca.
Mrs. Rogers
QUOTE (bdl @ 17 Oct 2006, 06:31 PM)
Cind cumperi o locuinta depinde f mult de zona, poate sa se dovedeasca o investitie rentabila sau nu.

Asa e , cele 3 reguli de baza cand cumperi o casa sunt : 1. locatia, 2. locatia ,3. locatia . Chiar si atunci cand scad preturile la case , preturile incep sa scada incepind cu zonele rele si cel mai tarziu ajung la zonele bune, daca ajung vreodata .
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.