Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:[Arhiva] De Ce Nu Merg Romanii La Vot?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania.
Mihai
Participarea romanilor la vot in cadrul alegerilor din 2000 a fost sub asteptari, ca de obicei.
De ce considerati ca nu participa romanii la alegerea omului care urmeaza sa devina presedinte? Lipsa de interes? Lipsa de optiuni? Lipsa de mediatizare?
Orice parere este binevenita smile.gif
Iarina
Ma gandesc ca sunt situatii gen sa votezi intre Vadim si Iliescu, cum a fost cazul precedent cand nici eu nu am mai putut sa ma duc. La primul vot am fost, dar la al doilea nu am mai rezistat, fiindca efectiv nu vroiam sa pun votul pe nici unul din ei. De ce nu se duc nici la prima votare oamenii n-as putea sa explic fiindca nu sunt in pielea lor. Cred totusi ca lipseste interesul intrucatva, mediatizarea e suficienta.
Petru
Si eu am fost in situatia IARINEI la alegerile trecute... si ma gandesc cu groaza ce o sa se intample in 2004.
Cat despre mersul la vot cred ca nu este mic fiindca lipsesc campaniile de mediatizare sau din lipsa de informare. Procentul celor care merg la vot este cam acelasi in foarte multe state. Exista o majoritate care de regula este suficienta si un numar de cetateni care fie din considerente personale fie din subestimarea vietii politice nu voteaza.
Cain
Pentru ca votam PRIN ELIMINARE, nu DIN CONVINGERE. Asa ca ce rost ar sa te zbati ... Te scoli dimineata, ratezi o duminica de stat la bere ... wink.gif Din pacate clasa politica din Romania nu se trezeste, sau poate nici nu are interes...
oaspetele
-Lipsa de optiuni
-Neconstientizarea importantei votului
-Nu in ultimul rand , lenea
-Analfabetismul si semianalfabetismul
Ryan
De ce? fiindca pana la urma ramai ca ala din Caragiale... si io cu cine votez?
nefertiti-old
Lipsa de optiuni reale, care genereaza lipsa de interes...
Mundus
Romanii nu merg la vot deoarece politicienii au reusit sa-i scarbeasca sau pentru ca si-au pierdut speranta.
La urma urmei politicienii nostri sunt toti o apa s-un pamant. Astia se bazeaza pe interesele personale si habar nu au ce inseamna sa aibe culoare politica, principii. Cati dintre cei care sunt inscrisi in vre-un partid politic cunosc doctrina partidului.

In plus baietii de la Mafia au exprimat foarte bine parerea simplului cetatean in melodia Romaneste. Nu credeti? biggrin.gif cool.gif cool.gif cool.gif
bunicu'Gilbert
Romanii nu merg la vot pentru ca s-au simtit inselati de actuala clasa politica care una spune in campania electorala, alta face cand ajunge la guvernare. Daca incercam sa citim presa interbelica vom constata aceeasi situatie existenta in politica romaneasca, dintre cele doua razboaie mondiale.
Cei care merg: majoritatea au un interes, asa cum se intampla si in tarile dezvoltate. Au interes, de exemplu, sa scada impozitele, il voteaza pe x care a promis ca le va scade. Daca nu-l cred in campanie, nu-l voteaza. Daca constata ca s-au inselat, adio nu-l mai voteaza a doua oara.
mutulica
Eu admit ca sunt foarte dezorientat!
Cu toate partidele astea de centru-dreapta, centru-stinga, centru-centru, etc. habar n-am ce naiba sa astept de la ei
Probabil un partid de stinga-dreapta, si poate o sa votez
jet li
Nu merg romanii la vot pentru ca n-au cu cine,nu exista nimeni care sa fie deosebit intre politicieni.La alegerile viitoare cred ca iar il votez pe cel mai putin rau intre cei rai.
Cei care l-au votat pe Vadim sunt cei care simt nevoia de "lege si ordine" dar Vadim nu e bun pentru asta.
Cea ce lipseste e un candidat bun,dar cred ca e greu sa ajungi in politica si sa fii si pus in cursa pentru presedintie daca nu ai relatii si esti si cinstit.E simplu:oamenii destepti nu intra in politica iar cei ce ajung sa candideze sunt descurcaretii.
Oricum un om politic din asta atunci cand are ocazia sa faca ceva pentru tara,primul lucru la care se gandeste este daca are aprobarea sefului,si a partidului,doar nu o sa riste sa piarda traiul bun pe care il are ,apucandu-se sa faca treaba de capul lui.De aici se vede nevoia unui conducator bun,si atunci si cei de sub el il vor urma de voie de nevoie
Eu sunt pentru sistemul din USA cu presedintele sef al guvernului,sa stiu pe cine aleg.
Si sunt si pentru votul uninominal,dupa ce am vazut ca l-au respins nu mai vreau sa aud de nici un politician.
YoyoMan
Cred ca nu se merge la vot pt ca toate partidele politice s-au cam perindat deja pe la guvernare si nu s-a intamplat nimic din ceea ce s-a promis. Romanii au lehamite de politica si daca intrebi pe cineva la intamplare despre politica o sa iti raspunda ceva de genul "Oricum nu mai are rost! Toti sunt niste ......."
sad.gif
jkd
Io nu votez ca sunt anarhist. m-am intalnit cu un fost coleg de facultate a fost rapotor pe judetul ialomita.
am ramas cu gura cascata cand mi-a povestit ca au fost localitati care au inregiostrat prezenta la vot 102%
cred ca aia au stat cu urma la intrarile si iesirle din oras...!
asa e doar un aspect... nu mai dau exemple ca si eu incep sa ma enervz cand imi aduc aminte...
asa ca de al dreaq nu voi vota nici acuma...
sau daca o sa candideze o sa votez cu Mudava!
laugh.gif
Eclectic
De ce ar merge cineva la vot ?
Eu nu voi vota, desi sunt interesat de viata politica.
Pe cine sa votez ?
Un nebun (Vadim) ?
Un fost activist (Nastase) ?
Un functionar (Stolojan) sau un baiat de cartier (Basescu) ?
Mai ramane cineva cu sanse reale de a castiga ?
Nu prea cred.
jkd
cum de ce nu merg?
doar 30% sunt indecisi!...
restul ...
Marcus
QUOTE (Mundus @ 15 Feb 2004, 01:23 AM)
Romanii nu merg la vot deoarece politicienii au reusit sa-i scarbeasca sau pentru ca si-au pierdut speranta.
La urma urmei politicienii nostri sunt toti o apa s-un pamant. Astia se bazeaza pe interesele personale si habar nu au ce inseamna sa aibe culoare politica, principii.

L-am citat doar pe mundus pt ca argumentul lui este foarte raspandit printre foarte multi romani.
Marturisesc ca URASC mentalitatea asta! Suna de parca am avea disperata nevoie de un ELIBERATOR fantastic. Si poate ca asa este, dar realitatea e ca NU VOM AVEA! Poate ca daca romanul nu s-ar mai agata de iluzii si ar pune osu' la treaba ar fi ceva...
Atatia romani sunt puturosi... Fi-le-ar sila de ei... Ma scarbesc astia. Nu zic ca aia de la conducere ar fi mai sfinti.

Daca un roman de rand ar ajunge brusc la putere, s-ar mai gandi de unde a plecat? Si sa ne gandim ce fel de oameni ajung la putere... ca doar nici unu nu-i sfant. Toti insala, mituiesc, etc... Toti cu bani. De unde are banii? Simplu: FURA de la prosti.
Eclectic
QUOTE
votati ION ILIESCU.de ce sa nu-l votam?


Pentru ca nu mai poate candida ar fi un motiv destul de bun ? thumb_yello.gif
actionmedia
Este clar ca motivatiile neprezentarii difera de la om la om dar s-au conturat aici cateva idei:
1. Cei mai multi considera pe toti politicienii corupti si cred ca nu au de unde sa aleaga prin urmare de ce sa se mai oboseasca
2. Deriva din primul si este un soi de comoditate sau lene sau indiferenta sau lehamite fata de viata politica
3. Oamenilor le pasa mai mult ce vor manca maine decat cine ii va conduce in urmatorii 4 ani
4. Valabil mai mult pentru parlamentare, nu prea exista o imagine clara a reprezentatului in parlament, de fapt este o prapastie intre parlamentari si majoritatea romanilor.
5. Multi considera ca si cu votul si fara votul lor tot aia iese sau faptul ca acel candidat pe care ei il prefera oricum nu are sanse
6. Uneori a se uita la TV sau a face o excursie sau a bea o bere sau orice alta activitate este considerata ma importanta decat votarea.
7. Unora le este lene pur si simplu sa ia o decizie (pe cine sa voteze)

Lista ar putea continua dar cred ca nu este foarte constructiva ba mai mult le dam idei celor care nu vor sa mearga la vot, cum sa isi motiveze mai bine neparticiparea fata de constiinta lor.
Poate ca ar fi indicat sa postam si cateva motive pentru care sa mergem la vot:
1. Cred ca cel mai important motiv este: de ce sa il lasi pe altul sa decida pentru tine? Ce ar fi sa ne imaginam ca dintre toate relele o sa iasa cel mai rau si in plus o sa iasa pentru ca persoanele pe care tu le urasti (de exemplu hotu care ti-a furat mobilul) au votat pe cel mai rau. Trebuie sa mergem la vot pentru ca e singurul moment in care putem decide pentru noi si ar fi pacat sa ii lasam pe altii sa decida.
2. Trebuie sa mergem la vot pentru ca doar o data la 4 ani avem puterea de a sanctiona pe acei politicieni care ne-au suparat si de a-i premia pe cei care urmaresc si interesele noastre. Parerea conform careia neprezentarea este un protest sau o sanctiune pentru toti politicienii este gresita. Neprezentarea este o sanctiune impotriva democratiei.
3. Trebuie sa mergem la vot pentru ca este un drept al nostru castigat cu sange si sacrificii din partea unor oameni si cel putin in felul acesta sa cinstim sacrificiul lor.

Politicienii sunt corupti? Isi urmaresc propriile interese? Evident ca da. Oricine ar avea acces la putere s-ar folosi de asta in scopiuri proprii. Pe de alta parte pentru a-si pastra accesul la putere trebuie sa le pese de alegatori. Aici intervine democratia si dreptul la vot: daca ii sanctionam pe cei delasatori si ii promovam pe cei care fac ceva in interesul comunitatii, atunci incet incet se va forma o constiinta a oamenilor politici care stiu ca pentru realizarea intereselor personale este nevoie sa aiba grija si de interesele majoritatii.
abis
actionmedia: thumb_yello.gif

Ai pus punctul pe i. Cat timp pierdem pentru a vota? Cateva minute, odata la patru ani. Cine l-a vazut la tv pe Nastase buimacit si promitand marea cu sarea in ziua in care PSD-ul a pierdut alegerile locale, nu se poate sa nu fi inteles un lucru atat de evident, dar atat de ignorat: politicienilor le este frica numai de votul nostru. Votul este singura noastra arma, singurul mijloc prin care ii putem obliga sa tina seama si de noi. Nu-i pacat sa nu folosim aceasta arma, atunci cand avem ocazia?
Eclectic
Va fi pacat atunci cand vom fi siguri ca ii votam pe cei pe al caror nume punem stampila, cand voturile nu vor mai fi redistribuite.
actionmedia
Foarte bine spus!!
Dar tu ce ai facut in sensul asta? Sau astepti sa faca altii, cum o fi norocul.... Poate vin americanii si schimba legislatia.
Hai sa mergem sa ii votam pe aia care au sustinut votul uninominal, atunci nu va mai fi cazul de redistribuire.
abis
Pro Democratia a strans semnaturi pentru un proiect de lege care prevedea introducerea votului uninominal la alegerea ambelor camere ale parlamentului. Proiectul a fost sustinut de PNL si PD, dar a fost respins de celelalte partide parlamentare.
Dar nu cred ca absenteismul de la urne ar fi mult redus prin introducerea votului uninominal. Romanii nu cred ca votul lor conteaza, de asta nu merg la vot. Adica, indiferent ce ar vota, viata lor nu se va schimba...
actionmedia
QUOTE (abis @ 29 Jul 2004, 08:31 AM)
Dar nu cred ca absenteismul de la urne ar fi mult redus prin introducerea votului uninominal. Romanii nu cred ca votul lor conteaza, de asta nu merg la vot. Adica, indiferent ce ar vota, viata lor nu se va schimba...

Da, asa este si in plus fiecare negativist de acest gen cauta sa ii influenteze si pe altii si le spune exact faptul ca ca "votul lor nu conteaza", ca politicienii "sunt mana in mana", si indiferent ce ai vota tot aia este.
Ceea ce ne lipseste cel mai mult este o cultura politica solida.
Si cu toate astea votul uninominal ar putea declansa mai multe procese ca de exemplu:
1. Nu prea vor mai exista migratii politice dintr-un partid in altul pe criteriul: "ne dam cu aia care au sanse", prin vot uninominal ponderea cea mai mare in optiunile alegatorilor ar fi individul si nu partidul (vezi exemplul Vanghelie)
2. Politicienii vor fi mai atenti cu ceea ce fac si ce spun pentru a-si asigura sanse in legislativul urmator.
3. Lupta politica se va muta din interiorul partidului (pentru un loc eligibil pe liste) in parlament pentru castigarea electoratului.
Votul uninominal nu va aduce mai multi oameni la vot dar este un pas catre o viata politica sanatoasa in Romania care in final va atrage mai multi oameni la vot.
Achernar
Nu uita ca exista doua tipuri de politicieni. Cei 'de fatada' si cei care efectiv fac politica (si nu numai) la greu. Votul uninominal ii va obliga pe multi politicieni din a doua categorie sa-si caute o 'fatada' (sau mai multe) de incredere si cat se poate de 'controlabila'.
actionmedia
De fatada sau nu, controlabili sau nu, important este sa faca ceva care sa se simta, sa se vada.
Pana una alta nu suntem singura tara cu absenteism la vot, mai toate tarile democratice au aceasta prblema, nici la americani nu se prea duce lumea la vot.
Cand lumea va intelege ca "politica este o curva" cum bine spunea cineva si politician adevarat fara sa se prostitueze nu exista, iar ceea ce conteaza este cat de bine iti este tie ca acel politician, curva cum este sa fie ales. Este simplu ca buna ziua. Prostitutia se zice ca e cea mai veche meserie din lume, despre coruptie pot spune ca de asemenea are radacini vechi si este inrudita cu prostitutia. Tot ceea ce conteaza pentru omul de rand este ca acel politician sa faca ceva pentru el. Pentru unii e de ajuns sa ii dea 2 beri si se duce si-l voteaza. Pentru altii mai emancipati si care cred ca formeaza marea majoritate a celor scarbiti de politica si care absenteaza masiv de la vot trebuie sa faca ceva palpabil pentru ei, pentru familia lor, pentru comunitatea in care locuiesc.
L-am dat exemplu pe Vanghelie. Uite inca un exemplu: Mazare, stie cam toata lumea cine este Mazare si cum se foloseste de putere si totusi lumea il voteaza, oare de ce? Pentru ca face ceva pentru comunitate. Restul problemelor sunt trecute cu vederea. Unii prefera sa se abtina si sa nu mearga la vot, dar tacit aproba unul sau altul dintre candidatii validati.
Eclectic
In primul rand, PNL si PD au sustinut proiectul de lege privind votul nominal doar in momentul in care au ajuns in opozitie.
Pe cand erau aliati la guvernare, desi au avut ocazia, nu au facut nimic in acest sens.
In plus, spuneam si in alta parte ca nici unul dintre partidele mari nu are interesul de a se aplica votul nominal, pentru simplul motiv ca ii anuleaza posibilitatea de a obtine o "halca" apreciabila din voturile redistribuite.
YoyoMan
Da - asa e! Dar uiti un amanunt. Atunci nu era Stolojan la conducere wink.gif Daca ar fi fost poate era altfel cu votul uninominal. Eu il vad votand asa un proiect de lege oricand! Imi place omul ala - mi se pare un candidat de nadejde.
Si la chestia cu halca ai dreptate... cam asa e....
Eclectic
Probabil si eu il voi vota pe Stolojan, dar nu pentru ca imi place enorm, ci pentru ca, in opinia mea, e cel mai bun dintre potentialii candidati. Cat priveste sustinerea pe care el ar acorda-o unui asemenea proiect de lege, sunt circumspect. Dar cine stie ? Mi-ar placea sa cred ca ai dreptate.
nefertiti-old
Intrebarea este daca alianta castiga si dezamageste, la randul sau, electoratul, ce va urma? Pentru cine vor mai merge romanii la vot? Nu pot sa nu remarc, deocamdata, nici o schimbare demna de luat in seama, la nivel local, de exemplu, acolo unde ei au castigat alegerile.
Achernar
Cum asa ? N-ai remarcat prima miscare ? Sambata dimineata program de maturat ! Intre noi fie vorba, intretinerea curateniei in zona domiciliului sau a locului de munca e practicata in toata Europa, dar nicaieri nu exista 'programare la ora fixa'. Sunt tare curios ce activitati patriotice vom avea de prestat sambata dupa amiaza, duminica dimineata, etc. Ca doar n-o sa-i lase pe aia de la REBU sa se extenueze !
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 1 Sep 2004, 02:50 PM)
Intrebarea este daca alianta castiga si dezamageste, la randul sau, electoratul, ce va urma? Pentru cine vor mai merge romanii la vot? Nu pot sa nu remarc, deocamdata, nici o schimbare demna de luat in seama, la nivel local, de exemplu, acolo unde ei au castigat alegerile.

Păi e simplu:
Iese iar PSD, apoi iar apare o "Alianţă", apoi iar PSD, s.a.m.d.
Pānă cānd īntr-un final unii sau alţii īşi vor da seama că trebuie să mai ţină seama şi de electorat dacă vor să prindă 2 mandate la rānd. Deocamdată nu există o diferenţă mare ca şi preferinţe ale electoratului īntre cele două formaţiuni principale şi de aici apar tot felul de compromisuri pe de o parte dar şi delăsare pe de altă parte. Dacă unul cāştigă cu vreo 60-65% atunci lucrurile se schimbă. Opoziţia va trage tare, iar puterea va avea grijă să nu facă greşeli
Poate că ar trebui să "taxăm" şi cea mai mică greşeală.
Ar trebui să avem curajul să ne schimbăm opţiunile oridecāte ori o cere situaţia.
nefertiti-old
Pai exact asta ma ingrozeste, ideea ca iar am ajunge sa alegem PSD, ca unica alternativa si invers. sad.gif
MIA
hmm.gif stati asa - ca pina una alta PSD-ul pare sa fi tras unele invataminte din esecul de la locale ... si, macar la capitolul imagine, se straduieste sa mai dreaga busuiocul cum poate - ati vazut ultimele clipuri despre "predarea stafetei in PSD" ? wink.gif
Sau ce propaganda se face alegerilor din filialele PSD ?

Mie unul mi-e sa nu se repete situatia din 1992, cind opozitia de atunci a avut un scor bun la locale, acistigat mai multe orase importante, dar ... a capotat lamentabil ( si pe mina ei !! sad.gif ) la generalele din septembrie ... ph34r.gif
nefertiti-old
Tu chiar crezi ca ma impresioneaza schimbarile lor de imagine? Ca sa nu mai spun ca nu mai crede nici dracu' in asa ceva, cand e vorba de PSD.
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 1 Sep 2004, 04:18 PM)
Pai exact asta ma ingrozeste, ideea ca iar am ajunge sa alegem PSD, ca unica alternativa si invers.  sad.gif

Eh, nu mai pune şi tu la suflet. laugh.gif Gāndeşte-te că schimbări semnificative oricum nu vor fi indiferent cine e la guvernare (probabil cu excepţia PRM hh.gif ) Adică dacă trecem de prejudecata că ala e mai bun şi ala e mai rău putem să le arătăm cine are de fapt puterea o data la 4 ani devil.gif
MIA
QUOTE (nefertiti @ 1 Sep 2004, 04:38 PM)
Ca sa nu mai spun ca nu mai crede nici dracu' in asa ceva, cand e vorba de PSD.

Nu miza pe treaba asta ... sorry.gif
nefertiti-old
Deci, solutia este sa mi se rupa, sa imi vad de ale mele si basta? laugh.gif Bine, nu ca as putea eu schimba ceva, dar zau ca ma enerveaza faptul ca nimic nu se misca in tarisoara asta. 50.gif
Olaf
Mie mi-a placut anul asta ca am reusit sa inchid ochii si urechile la razboiul lor mediatic, am luat numai ce m-a interesat, apoi m-am dus si am pus stampila. Patru (8, 12,...) ani sunt reclama suficienta, numai ca nu stiu cum unii nu vad chestia asta.
Poti sa te lupti sa trezesti lumea, dar nu sunt sigur ca nu te lupti cu morile de vant. Lenea e mare, daca schimbam conducerea trebuie sa invatam alte nume, alte poezii, alte injuraturi (sau aceleasi, dar adaptate).
MIA
QUOTE (nefertiti @ 1 Sep 2004, 04:43 PM)
Deci, solutia este sa mi se rupa, sa imi vad de ale mele si basta? laugh.gif Bine, nu ca as putea eu schimba ceva, dar zau ca ma enerveaza faptul ca nimic nu se misca in tarisoara asta. 50.gif

Stai - nu trage - ca eu nu am zis si nici macar sugerat asa ceva ... blink.gif
Ceea ce vroiam sa incerc e sa schitez o analiza cit mai obiectiva si fara a amesteca dorintele/sperantele proprii a situatiei in perspectiva ( deja destul de apropiata ) campaniei electorale si apoi a alegerilor propriu-zise. smile.gif
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 1 Sep 2004, 04:43 PM)
Deci, solutia este sa mi se rupa, sa imi vad de ale mele si basta? laugh.gif Bine, nu ca as putea eu schimba ceva, dar zau ca ma enerveaza faptul ca nimic nu se misca in tarisoara asta. 50.gif

Singuri nu putem schimba mai nimic.
De vreo 2-3 ani ma bate gandul sa īnfiinţez o fundaţie care să īncerce să schimbe ceva. Problema este cănici nu ştiu ce vreau să schimb sau ce ar trebui schimbat mai intai. Ca sa functioneze, fundatia are nevioe de bani, bani pe care ii iei de la oameni ale căror interese le urmăreşti şi īntrebarea este. Cine să fie acei oameni. Că ăia de pe stradă de unde să mai scoată? Deci pānă la urmă tot la māna politicienilor ajungi. Uite Pro Democraţia bagă coada īntre picioare şi tace chitic. Ba am auzit deunăzi că şi-ar cam lua jucăriile şi ar pleca. Sper să nu-i confund cu alţii
abis
Pro Democratia a spus o chestie de bun-simt: daca legea lasa portite pentru fraudarea alegerilor, observatorii nici nu-si mai au rostul in sectiile de vot, pentru ca nu pot face nimic. Vezi aici.
Eclectic
Si nici macar nu pot fi invinuiti cei care fraudeaza alegerile, dintr-un motiv foarte simplu: legal vorbind, ei nu fraudeaza nimic. Nu fac nimic ilegal.
actionmedia
Mda. Hai să-i ajutăm pe ProDemocraţia. Care e planul lor pentru rezolvarea "problemei"?
MIA
QUOTE (abis @ 1 Sep 2004, 05:59 PM)
Pro Democratia a spus o chestie de bun-simt: daca legea lasa portite pentru fraudarea alegerilor, observatorii nici nu-si mai au rostul in sectiile de vot, pentru ca nu pot face nimic. Vezi aici.

E cam mult spus - şi plus de asta din cele 7 metode nu cred că toate pot fi şi folosite efectiv pe "scară mare".

1. suveica (preluarea buletinului gata stampilat de catre alegator de la unul dintre reprezentantii partidelor politice aflati in sectie)

Din cāte mă gāndesc eu riscul e aici ca să fie anulat votul respectiv de un reprezentat rău-intenţionat - nu ?
Dar totuşi observatorii pot fi eficace īn această situaţie - plus de asta mai sunt şi reprezentanţii celorlalte partide pe zonă. wink.gif

2 ştafeta ( nedepunerea de catre alegator a buletinului de vot si predarea acestuia catre reprezentantul unei formatiuni politice)

Mmmm - şi care ar fi problema aici totuşi ? rolleyes.gif
Doar dacă i se impune asta alegătorului respectiv - oricum iarăşi e ceva ce poate fi prevenit de observatori. smile.gif

Voi reveni după ce reflectez şi la restul.

camasa albastra (alegatorul se declara incapabil sa se concentreze la vot si cere ajutorul unui membru al sectiei), infiltrarea (persoane care voteaza in locul altui alegator), inlocuirea dupa scrutin a buletinelor de vot cu altele stampilate dinainte , excursionistii (persoane care se deplaseaza in mai multe localitati pentru a vota) si metoda netransportabililor (urna mobila).
caesar
nu stiu daca a mai fost emisa ideea pana acum, dar am auzit de o cutuma care spune ca "lenea e frate cu romanul". ohyeah.gif
andraa
lenea-i frate cu romanu...da ai dreptate, dar romanu mai are si alti frati cu care nu ar trebui sa se mandreasca, de exemplu hotia(de fapt cred ca-i sora, nu frate), invidia, si lista poate continua...Mottoul romanilor in viata e "Daca toti fura, io de ce sa nu fur?"
Sau o alta chestie specifica romanilor...cand li se intampla un lucru rau nu au puterea sa-si recunoasca vina si afirma "asa a vrut Dumnezeu", iar cand li se intampla un lucru bun "uite ce am facut EU"
dar oricum nu trebuie generalizat,asa cum am facut io.
In legatura cu prezenta la vot scuza majoritatii este "Nu am pe cine sa aleg"...pai cum sa nu ai mai , cand au fost 12 candidati....
Superunknown
QUOTE
In legatura cu prezenta la vot scuza majoritatii este "Nu am pe cine sa aleg"...pai cum sa nu ai mai , cand au fost 12 candidati....


Ce folos ca sint o multime de candidati, daca nici unul nu ma reprezinta? Poate o sa zici ca sint pretentios. Bineinteles ca sint, doar vorbim despre omul care o sa ne reprezinte tzara timp de 5 ani, si nu despre vreun reprezentant la Eurovision.
andraa
Da ai si tu dreptate... dar ce te faci daca toti romanii ar gandi ca tine? Cine ar mai vota? Nu cred ca trebui sa te reprezinte pe tine, ci doar interesele tale (bineinteles ca dupa cele ale lui).
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.