Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Expresii Si Comentarii
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Titus Herbert
Ma tot gandesc la diversele expresii din limba asta, ca de exemplu:

"viata dupa moarte"

daca mori, cam pe unde se mai numeste viata? e ceva in spatele expresiei, ne-a scapat ceva? rolleyes.gif

Si sunt multe, multe altele. Va invit politicos sa le discutam.
passenger
Exemplele biblice - Lazar, Isus...si parca si o fetita din vreme aceea - sustin valabilitatea expresiei.
Mai sunt cazurile pacientilor care au trecut prin moartea clinica. Si, daca nu ma insel prea tare, exista si cazuri in care yoghinii ajunsi la un anumit nivel au reusit o trecere "dincolo"...
Catalin
Asa, si acum niste exemple reale daca se poate? smile.gif
abureala
QUOTE (Catalin @ 25 Aug 2006, 09:28 AM)
Asa, si acum niste exemple reale daca se poate? smile.gif

Adica niste numere reale cat mai aproape de minus infinit? Sau irationale ? laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Kyklos
Viata dupa moarte

O familie vorbeste despre infernul din 2004... tsunami de peste 9 grade richter in Thailanda
IoanV
QUOTE
Asa, si acum niste exemple reale daca se poate?
Astea nu se intimpla numai daca esti tu de fata, ca sa poti verifica: nu cumva s-a prefacut, nu era doar moarte clinica, nu era doar lesinat, chiar mirosea, chiar a inviat, da ce fel de viata are acum, etc, etc.! tongue.gif
Catalin
E, vezi... incepi sa intelegi cum functioneaza si gandirea critica, nu e totul pierdut. wink.gif
IoanV
Stiu de mai de mult, si cum functioneaza gindirea si cum functioneaza critica.
bdl
Initiatorul topicului ar putea sa dea niste exemple de propozitii/fraze care sa cuprinda expresia cu pricina.
Kyklos
Rene Descartes spunea : Gandesc deci exist reciproca acestui citat scurt , dar esential e : Gandesc atata timp cat exist unsure.gif daca analizam ajungem la concluzia ca VIATA DUPA MOARTE E O UTOPIE .
Catalin
QUOTE

Rene Descartes spunea : Gandesc deci exist reciproca acestui citat scurt , dar esential e : Gandesc atata timp cat exist


Nu, reciproca este "Exist deci gandesc". Si este falsa...

QUOTE

daca analizam ajungem la concluzia ca VIATA DUPA MOARTE E O UTOPIE


Poate. Dar in mod sigur nu daca analizam pornind de la Descartes.
Cla
Ce-i aia: scurt pe doi? blink.gif
Kyklos
Defapt se referea la un scurt circuit impartit la doi..si asa s-a ajuns la SCURT PE DOI
Kyklos
Hai sa analizam acest citat a lui Balzac : Oamenii de seamă sunt totdeauna proprii lor critici
Titus Herbert
Incadrarea expresiei in anumite fraze ar limita intelesul ei la cel al frazei. Probabil ca ar da niste puncte de start in explicatie dar ar fi pe anumite sensuri (viata vesnica, raincarnare, moarte clinica)
Octavi
QUOTE
Exemplele biblice - Lazar, Isus...si parca si o fetita din vreme aceea - sustin valabilitatea expresiei.
Mai sunt  cazurile pacientilor care au trecut prin moartea clinica. Si, daca nu ma insel prea tare, exista si cazuri in care yoghinii ajunsi la un anumit nivel au reusit o trecere "dincolo"...


Pff! Asta ar fi subforum de filozofie? unsure.gif
Exemple mitologice ca "dovada" a vietii dupa moarte, ca si anectode ieftine si nesarate cu iogini . . .
Ca sa nu mai zic ca omul nostru habar n-are ca "moartea clinica" (stopul cardiac) nu e moarte deloc, medical vorbindu-se de moarte numai in cazul disparitiei activitatii electrice a creierului (moarte cerebrala sau vegetativa). cry.gif
axel
QUOTE (Colimator @ 26 Aug 2006, 03:15 PM)
Rene Descartes spunea : Gandesc deci exist reciproca acestui citat scurt , dar esential e : Gandesc atata timp cat exist unsure.gif daca analizam ajungem la concluzia ca VIATA DUPA MOARTE E O UTOPIE .

Daca continui cu rationamentul acesta, ajungi la concluzia ca tu esti o iluzie rofl.gif
passenger
QUOTE
Ma tot gandesc la diversele expresii din limba asta


Asta era premisa de la care am pornit... wink.gif Si "a invia" presupune a reveni la viata dupa ce ai fost considerat mort. De aici exemplele (biblice sau nu) cu delimitarile de rigoare.


Majoritatea crestinilor cred in Rai si Iad. Hindusii cred in reincarnare. Musulmanii cred ca dupa moarte va fi o zi de judecata. Aborigenii din Australia cred ca fiintele umane au un spirit care nu poate fi distrus. Unele triburi din Africa cred,ca dupa moarte,oamenii de rand devin fantome.
Ideea pe care o au in comun religiile si pe care o considera fundamentala: Ceva dintr-o persoana -un suflet, un spirit, o fantasma- este nemuritor si continua sa traiasca dupa moarte...

In alta ordine de idei, poate ar trebui sa definim mai intai viata..

Se considera un om ca fiind mort in momentul in care nu mai are activitate cerebrala. Daca acceptam ca activitatea cerebrala este rezultatul proceselor gandirii noastre + procesele reflexe atunci teoretic odata cu incetarea activitatii cerebrale inceteaza si toate cele de mai sus deci nu mai exista notiunea de viata.. sau cel putin nu mai exista notiunea de constiinta si gandire.
Daca acceptam ca toata constiinta noastra este situata in celulele nervoase atunci acceptam ca nu exista viata dupa moarte (cel putin nu in forma pe care o cunoastem) pentru ca celulele nu pot trai fara oxigen si s-ar distruge suportul fizic al constiintei.

Personal nu cred ca ceea ce traiesc cei aflati in moarte clinica poate fi numita o viziune "a ce e dincolo", ci mai degraba ultimele incercari ale unui creier privat de oxigen de a se salva sau de a se proteja de suferinta (pentru ca majoritatea oamenilor se tem de moarte si o percep ca pe un moment dureros).. Probabil chiar lipsa oxigenului genereaza prin diverse reactii tot felul de halucinatii.

Cert e ca moartea este un subiect greu de aceptat si de aceea oamenii se "agata" de orice aduce a speranta
wink.gif
exergy33
Ce sens poate avea expresia " un codru de piine " ? wub.gif
Hashaspire
QUOTE (Octavi @ 30 Aug 2006, 05:10 AM)
Pff! Asta ar fi subforum de filozofie?  unsure.gif

Pff! Cam foarte da.

Multa lume face doua confuzii legate de filozofie:
1. A filozofa inseamna, de obicei, a te intreba "ce este omul?"
2. Filozofia este stiinta de a termina "o expunere" cu o intrebare. E frumos ca ne intrebam, dar e mai util sa raspundem...
Ca sa nu arunc treburi nejustificate:
philein = a iubi
sophia = intelepciune.

Acum, luand ca "acceptabile" definitiile urmatoare din DEX (care, oricum, se cam clatina la unele definitii, dar...):

INÉRT, -A, inerti, -te, adj. 1. Nemiscat, fara viata, neînsufletit. ? Inactiv din fire, lipsit de vigoare, de vioiciune, moale, molâu. 2. (Fiz.; despre corpuri) Care are inertie; (despre masa corpurilor) care se refera la inertie. 3. (Chim.; despre elemente sau substante) Lipsit de reactivitate fata de alte elemente sau alte substante.

Deci daca "stai locului", se numeste ca esti inert. Daca "ai inertie" (ca la termenul din fizica ma refer), esti inert.

INERTÍE, inertii, s.f. 1. (Fiz.) Proprietate a corpurilor de a-si pastra starea de repaus sau de miscare în care se afla atât timp cât nu sunt supuse actiunii unei forte exterioare. 2. Proprietate a unui sistem fizico-chimic sau tehnic de a reactiona slab sau cu întârziere la actiunea factorilor externi. 3. Fig. Tendinta unei persoane sau a unei colectivitati de a ramâne în repaus, în inactivitate; lipsa de energie, indolenta, apatie.

Da? Deci inertia este proprietatea de "a-si pastra starea de repaus sau de miscare", atata timp cat nu intervine o forta din exterior (principiul intai parca era).

VIRTÚTE, virtuti, s.f. 1. Însusire morala pozitiva a omului; însusire de caracter care urmareste în mod constant idealul etic, binele; integritate morala. ? Înclinatie statornica speciala catre un anumit fel de îndeletniciri sau actiuni frumoase. 2. (În loc. prep.) În virtutea... = pe baza, în puterea, ca urmare a...

Asadar, "in virtutea" s-ar traduce prin "ca urmare a".

Expresia "in virtutea inertiei" am auzit-o prima data in scoala generala. Suna frumos. Multi o folosesc pentru ca suna frumos.
Dar foarte putini din astia care o folosesc au tupeul sa zica "In virtutea inertiei, acest corp sta pe loc". Ma rog, mai e si cazul in care cineva zice ca se intampla ceva "in virtutea inertiei", dar uita de bucata cu fortele exterioare.

Concluzia este ca as dori (daca am "voie" sa zic asa) ca expresia "in virtutea inertiei" sa fie pronuntata doar de oameni care stiu ce zic, doar in situatiile in care se potriveste cu adevarat si, daca se poate, sa fie inlocuita cu alta expresie, mai.. corecta. Ma gandesc si gasesc una.
passenger
QUOTE
Ce sens poate avea expresia " un codru de piine "


DEX-ul face referire la latinescul quodrum/quadrum pentru a da o definitie. Dar mai exista o similitudine semantica in sanscrita - kodra/kodrava care s-ar traduce prin "graul saracilor".
exergy33
@passenger
QUOTE
Dar mai exista o similitudine semantica in sanscrita - kodra/kodrava care s-ar traduce prin "graul saracilor".


Sursa ??? smile.gif

passenger
dictionarul sanscrit-englez Monier-Williams wink.gif
exergy33
Care editie ?
... sau e in format electronic ?
passenger
electronic.

am urmarit cu interes postul deschis la "cronica timpului" wink.gif
exergy33
Si eu . laugh.gif
shapeshifter
QUOTE
Ca sa nu mai zic ca omul nostru habar n-are ca "moartea clinica" (stopul cardiac) nu e moarte deloc, medical vorbindu-se de moarte numai in cazul disparitiei activitatii electrice a creierului (moarte cerebrala sau vegetativa).


Când inima încetează să mai bată, scade brusc presiunea sanguină, respiraţia se opreşte iar în câteva secunde celulele creierului devin distruse, încetează să funcţioneze şi eventual mor, dacă nu se intervine în acest proces pt. a resuscita inima. Distrugerea care are loc într-un interval de câteva minute din cauza pierderii fluxului sanguin şi nerestaurării lui în maxim 15-20 minute, este foarte mare şi ireversibilă. Un arest cardiac este asociat cu nivele maxime de epinefrină - de 1000 de ori mai înalt decât cantităţile găsite în mod normal în fluxul sanguin!!! Hormonii eliberaţi includ norepinefrină şi vasopresină, se eliberează prolactină, endorfine, beta-lipotropină, toate astea pentru a ameliora efectele adverse ale lipsei presiunii sanguine.
exergy33
De unde provine si ce sens poate avea expresia ' beat turta' ?! wub.gif
Kyklos
Sunt doua lucruri care se leaga...cand aburi lui Bahus isi fac incetul cu incetul efectul ajungi la concluzia ca esti o turta care in orice moment poate sa interactioneze cu solul .
passenger
"turta"(la daci) are corespondent "turza" (la etrusci) si inseamna "ofranda". Ca si pe vremea dacilor, turta se face din aluat nedospit. Aceasta se consuma ca mancare rituala, inmuiata in vin. De aici provine expresia "beat turta", adica imbibat cu vin, precum o turta. Acest ritual se asemana cu ritualul crestin al impartasaniei, care foloseşte azima, denumirea greceasca a turtei din aluat nedospit. wink.gif
Titus Herbert
De la ce vine expresia "Scuipa-l sa nu ii fie de deochi" ?
Kyklos
Acuma daca ne luam dupa cei din India...saliva e un lucru murdar...
Dea
eu am o obsesie mai veche, legata de expresia "fumeaza ca un sarpe". zau daca inteleg cum s-a ajuns la asocierea asta bizara: sarpe - fumat yikes.gif

poate cunoasteti voi povestea..
Kyklos
fumeaza ca un sarpe? Fiindca pe zidurile bisericii balaurii varsau foc, fiindca in iconografia mai veche serpii erau totdeauna reprezentati cu limba scoasa, o limba subtire ce le iesea din gura ca o tigara...
exergy33
QUOTE (passenger @ 5 Sep 2006, 09:44 PM)
"turta"(la daci) are corespondent "turza" (la etrusci) si inseamna "ofranda". Ca si pe vremea dacilor, turta se face din aluat nedospit. Aceasta se consuma ca mancare rituala, inmuiata in vin. De aici provine expresia "beat turta", adica imbibat cu vin, precum o turta. Acest ritual se asemana cu ritualul crestin al impartasaniei, care foloseşte azima, denumirea greceasca a turtei din aluat nedospit.  wink.gif

Passenger smile.gif , stiam asta . Am vrut sa vad insa si parerea altora .
Acum ,ca tot ai intrat in joc , stii cumva ce vrea sa insemne expresia " condus cu un toiag de fier " ? !
passenger
hmm.gif ... Presupun ca are legatura cu Apocalipsa lui Ioan (dar aici intru pe un teren alunecos) si atunci expresia s-ar putea reduce la "a pedepsi"... Nu stiu insa sigur... o sa ma documentez wink.gif
exergy33
Nu , nu are legatura . smile.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.