Felina Un mic cadou , rimat,de casa noua.
Inneaca-n vin si teama si umbrele tristetii!
N-ai sa mai sovai intre nenumarate secte.
Caci vinu-i filtrul magic al linistii perfecte.
E-un alchimist ce schimba in aur plumbul vietii.
OMAR KHAYYAMCam asa se face o degustare de vinuri :
"Pentru a face o degustare profesionala, exista o ordine de prezentare a probelor si anume: dupa culoare - mai intai vinurile albe si apoi cele rosii; dupa continutul de zahar - intai vinurile seci, apoi demiseci, demidulci, dulci si licoroase; dupa varsta vinurilor - mai intai vinurile tinere, dupa care cele mai vechi, in ordinea crescatoare a vechimii. Temperatura la care se servesc probele pentru degustare are si ea o foarte mare importanta. Pentru depistarea unor neajunsuri de gust si mai ales de miros, este recomandabil ca vinurile albe sa fie degustate la 18-20 grade C, iar cele rosii la nu mai mult 23-24 grade C. Dupa turnarea vinului in pahar, se face examinarea vizuala - culoarea vinului, limpiditatea, meniscul si degajarea de dioxid de carbon . Meniscul - sau oglinda vinului, cum i se mai spune - este urma sub forma de inel pe care o lasa vinul alb pe pahar sau sticla; cu cat acest inel este mai gros, cu atat vinul este mai bun. Se trece apoi la examinarea olfactiva pentru aprecierea mirosului - aroma, la vinurile tinere, si buchetul de maturare si invechire la vinurile mai vechi. Dupa miros se face aprecierea gustului, cand se preia o cantitate potrivita de vin din pahar, pentru a veni in contact cu intreaga cavitate bucala. La aprecierea gustului, apare o succesiune a gusturilor, in functie de amplasarea papilelor gustative pe limba, in ordinea dulce, acru si apoi amar.'
Nicu Itu - oenolog ... adica specialist in vinuri
Grea meserie mai au unii.
exergy