Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Bucataria Ancutei
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Ancuta
Buna seara! smile.gif
In cadrul acestui topic va voi prezenta retetele Hanului (printre numeroasele mele calitati sunt si o excelenta gospodina biggrin.gif).

Asadar, sa-i dam drumul:

Rosii Umplute

Ingrediente: 4 rosii mari (600 grame), 1/2 l zeama de zarzavat (Biovegetal si Apa), 250 grame orez, 2 catei de usturoi, 1 lingurita de ulei, 1 lingurita de maghiran, sare, piper, patrunjel verde tocat, 200 grame cascaval ras, 150 grame smantana, 250 grame rosii pasate, busuioc
Preparare: Se scobesc rosiile si se taie miezul cubulete. Se clateste orezul cu apa clocotita. Se incinge uleiul si se clateste usturoiul zdrobit, apoi se adauga orezul, miezul de rosii si mirodeniile. Se toarna deasupra zeama de zarzavat, se da in clocot, se lasa sa fiarba foarte incet 20 de minute, la foc mic. Se adauga patrunjelul tocat, sarea, piperul si la urma 150 grame cascaval ras.
Se sareaa si se pipereaza interiorul rosiilor, dupa care se umplu cu orez. Se amesteca bine smantana cu rosiile pasate si busuiocul si se toarna intr-un vas de Jena. Se aseaza rosiile una langa alta (in sos), amestecul de orez care a ramas se pune pe langa rosii si se prepara deasupra restul de cascaval ras. Se baga la cuptor si se coc circa 25 de minute.
Se scot, inca putina smantana (optional) si masa-i gata!

Pofta Buna!
Ancuta
Inghetata de Capsune

Ingrediente: 200 grame zahar, 200 grame pupla de capsune, zeama de la 1/2 lamaie, 250 grame frisca batuta, 1 pahar apa

Preparare: Se fierbe zaharul cu 1 pahar mare de apa timp de 5 minute. Se raceste si se adauga pulpa de capsune (pulpa de capsune se obtine trecand fructele prin sita wink.gif) si zeama de lamaie. Dupa ce au fost bine batute, se pun in forma pentru inghetata si se ingheata pe jumatate. Se scot din forma, se amesteca cu frisca batuta si se pun din nou in forma, lasandu-se la frigider sa inghete complet.

Pofta Buna!
petman
Wow..... cumva faci haleala si pe la Hanu Ancutei? Daca da, trebuia sa ma opresc asta-noapte pe acolo..... smile.gif
necromanc
Baga si o prajitura pentru mine, daca se poate ceva usor de facut si bun biggrin.gif ! ( ceva cu frisca daca se poate )
Cain
QUOTE (necromanc @ Jun 10 2003, 06:59 PM)
Baga si o prajitura pentru mine, daca se poate ceva usor de facut si bun biggrin.gif ! ( ceva cu frisca daca se poate )

Iei un kil de capsuni, pui 5-6 linguri de zahar deasupra, le lasi juma de ora, le amesteci, pui frisca (dupa gust) peste, si le .. topesti smile.gif Vrei ceva si mai simplu ? wink.gif
flori
O prajitura...cu frisca si foarte usor de facut!
300g biscuiti "petit beure",100g unt, 200gnuci prajite, 1kg quark(brinza de vaca pasteurizata), 1pahar de zahar, 250g frisca, coaja rasa de la o lamaie18g gelatina.
Biscuitii se sfarima si se framinta cu untul, 3/4 din compozitie se pune intr-o tava de aluminiu, brinza se amesteca bine cu zaharul, coaja de lamaie si gelatina bine dizolvata intr-un sfert de pahar de apa clocotita (F. impotrant! gelatina se mesteca bine pe baie de abur pina devine transparenta), la urma se pune frisca batuta se intinde uniform in tava si deasupra se pune restul din compozitia de biscuiti amestecata cu nucile sfarimate, se da la frigider pina a doua zi...Pofta Buna!
Michelle

Paella
(improvizata dupa capul meu)

Am perpelit un piept de pui taiat suvite intr-o tigaie de teflon cu o dira de ulei de masline,apoi niste calamari si niste creveti(pentru ca am facut paella cu fructe de mare-valenciana) care fiind congelati si-au lasat cam multa apa;am scurs zeama in exces intr-un vas,fara sa o arunc.Am adaugat o punga de legume ce continea mazare,morcovi,dovlecei,ardei gras rosu-cubulete,le-am lasat si pe ele sa se perpeleasca 10-12 min si la sfarsit am pus orez Scotti cu bob mare si rotund cam o ceasca medie pentru 2 persoane.(pentru mincaciosi cred ca merge chiar o cana mare)Am condimentat cu sare ,piper ,condiment special de orez de la Ducros si un strop de vin alb.Am lasat circa 15 min de data asta a fost mutat amestecul in zepter sa se umfle orezul mai repede,apoi inca max 10 min cu capac dar cu focul stins.
Tyra
Deci cat timp ai tinut calamarul la foc in total?
Daca il tii prea mult stiu ca se intareste f tare si aproape ca nu mai e comestibil.
Ce inseamna orez Scotti? Este orezul acela galben, gustos? drool.gif
alysoft2003
Pare buna Paella asta a ta. Vrei doar sa ne faci pofta, sau intentionezi sa ne si inviti? laugh.gif
PS : oare ce vin ar fi potrivit?
Mistinguett
Tyra, calamarul ala a fiert cam 40 de minute, ar trebui sa fie suficient mai ales ca a fost congelat. In general caracatita si sepia ori le gatesti foarte putin, ori trebuie sa le fierbi/gatesti mai lungut. Se spune ca se fragezesc prin congelare (nedovedit stiitific inca laugh.gif )
Nici eu nu stiu ce e orez Scotti dar dupa cum il descrie Michelle pare orez arborio, de risotto. Paella traditional se face cu orez cu bob lung si se pune un picut de sofran ca sa-l faca galben - dar Michelle a zis ca e paella dupa capul ei, ca nu se pun nici dovlecei etc.
Michelle
Orez Scotti -e denumirea comerciala a unei game intregi de orez.Au in comun faptul de a fi orez selectionat ,adica ,probabil, de calitate,dar gasesti aici toate tipurile de orez posibile.Asta pe care l-am folosit nu cred ca era arborio dar nici din ala cu bob lung nu,era ceva -zic ei- pentru retete speciale, cu bob mare (exista si foooarte mare) care se leaga putin dar nu se terciuieste ca la un pilaf/risotto.Nu am folosit cu bob lung pentru ca nu am vrut sa iasa sec ,ca la chinese, ci un pic mai solidar cu restul componentelor.
Si eu am fost suspicioasa ca aveam si dovlecel printre legumele din punga,dar a fost chiar ok.Iar melange-ul special pentru riz de la Ducros va scuteste de a mai cumpara fiecare condiment in parte ,printre care si sofranul,si gustul e perfect autentic.

alysoft,pai unde sa va mai invit ca l-am mincat demult?? rofl.gif
Tyra
Pai inseamna ca e ok si daca voi cali putin calamarul pana cand mi se pare mie facut, sa l pun deoparte si abia la sfarsit sa l adaug la paella.

Ce gust are sofranul? sorry.gif

Eu n am mancat niciodata o paella adevarata, doar congelata, cumparata de la super market.
Poate risc intr-o zi si fac, numai ca vreau sa pun de la congelator numai fructele de mare, vreau sa pun legume proaspete.

Bun, si cum/cand condimetez orezul? sorry.gif
Mistinguett
Uite aici o reteta de paella (stiu ca stii engleza). Sau daca asta nu-ti place, da un google dupa "paella" sau "paella valenciana"
Sofranul se foloseste mai mult pentru culoare, nu da neaparat un gust specific.
Calamarul, daca poti sa bagi furculita in el e facut.

@Michelle, tu sa nu o iei in nume de rau te rog, dar orezul de risotto nu se terciuieste deloc, din contra - ramane "al dente". Sau ma rog, ar trebui sa ramana, nu stiu ce se intampla daca-l fierbi de-i ies ochii.
Deasemenea pilaful e pilaf si risotto e alta mancare. Poate impresia de terciuiala ti-o da faptul ca risotto e cremos - asta cu ajutorul untului care se pune la sfarsit, cat si prin tehnica (adaugarea lichidului cate un pic). Arborio (sau carnarolli, cel mai bun pentru risotti) nu "infloreste" ca orezul cu bob lung, ci ramane intreg.
alysoft2003
Fetele, nu mai vorbiti de orez, ca doar asta am mancat azi....regim de crutare al tubului digestiv cry.gif O banita de orez cu o lingura de ulei de masline cry.gif cry.gif
Tyra
Misti, mwah1.gif
Eu am o problema cu sosul de stridii... suna urat denumirea asta... asa mi se pare mie. La chinezesc o intalnesc des si mereu m am ferit de mancarurile astea cu sos de stridii sau "aroma de peste". Oricum nu cred ca se gaseste in Ro gata facut. Daca fac paella, n o sa folosesc tongue.gif Dar in orice caz, vreau sa iasa cu orez galben, asa ca o sa cumpar sofran.


aly, stiu ca orezul simplu simplu e groaznic... cand mai aveam probleme cu stomacul si trebuia sa mananc simplu, eu nu ma lasam pana nu puneam si unt in el si eventual niste branza rasa. Asa e comestibil, chiar bun tongue.gif
Mistinguett
Nu pune, dar vreau sa faci diferenta intre sosul de stridii (oyster sauce) care il gasesti in mancarea chinezeasca si care e cu totul alta mancare de peste laugh.gif si sucul de scoici (clam juice) care e "apa" lasata de scoici in mod natural si care se imbuteliaz in sticlute mici. Si ca sa merg mai departe cu lamuririle, pt ca in reteta spune sa pui clams si mussels, care amandoua sunt scoici: clams sunt scoicile alea rotunde si albicioase si striate, care le adunam cu asa placere pe plaja biggrin.gif , iar mussels sunt cele negre si alungite la un capat. In ultima instanta, pune de care scoici gasesti, am vrut doar sa stii sa faci diferenta - nu strica tongue.gif

Oricum, in caz ca te razgandesti, as putea sa jur ca gasesti clam juice la Carrefour pe aleea cu produse exotice, pe raftul de sus in dreapta cum stai cu spatele spre case. Iti place ce precisa sunt? rofl.gif
Serios, mi-a placut selectia de la Carrefour, gasesti destule ingrediente exotice.
Sofran gasesti peste tot, si vezi sa nu pui prea mult din prea mare dorinta de galben (cateva firisoare, 2-3, sunt arhisuficiente pentru 1-2 cani de orez). Poate da un gust amar cand e folosit in exces.
Tyra
Diferenta o facusem, numai ca n am auzit pe aici niciodata de sos de scoici, in schimb cu sosul de stridii te mai intalnesti (asa ca am adaptat sorry.gif ). Si oricum, sincera sa fiu, le includeam in aceeasi oala pe amandoua tongue.gif , chiar ma gandeam aseara ca nu cred ca e mare diferenta de gust. M am inselat se pare sorry.gif

QUOTE
Oricum, in caz ca te razgandesti, as putea sa jur ca gasesti clam juice la Carrefour pe aleea cu produse exotice, pe raftul de sus in dreapta cum stai cu spatele spre case. Iti place ce precisa sunt?


rofl.gif Da, imi place tongue.gif

O sa ma uit si eu cum arata sofranul asta si cand ma hotarasc sa ingalbenesc orezul te mai intreb daca nu ma prind biggrin.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.