Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Efectele Televiziunii Asupra Mintii Umane
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
IoanV
O carte foarte valoroasa dar si relativ ieftina la pret este cea scrisa de Virgiliu Gheorghe - Efectele televiziunii asupra mintii umane. Ea aduna cercetarile stiintifice in aceasta problema si arata cum televiziunea afecteaza negativ dezvoltarea mintii umane, in special la copii. Daca nu o gasiti sau vreti sa va faceti o idee despre ce e vorba, puteti sa ascultati o prezentare facuta de autor la Cluj, la o conferinta a Ascor Cluj. Fisierul se poate downloada, este relativ mare, peste 35 Mb, dar merita efortul de a-l prelua si asculta.Download aici.


Reiau un articol dupa carte de pe un alt site de aici. Intentia cu care autorul a scris cartea este in primul rind de a evita efectele negative.

"Concluzii asupra dezvoltării şi funcţionării creierului sub influenţa efectelor comunicării audio-video

Televizionarea este o activitate total improprie funcţionării şi dezvoltării creierului. Se pare că mintea umană se adaptează doar parţial acestui tip de comunicare, şi aceasta cu riscuri mari pentru sănătatea cortexului. Creierul uman nu a fost dotat cu un sistem care să facă posibilă percepţia şi prelucrarea suficient de rapidă a imaginilor în mişcare precum o face, de exemplu, computerul, o maşină perfect adaptată acestei funcţii. Depăşit în capacităţile sale, cortexul renunţă parţial sau total la o seamă de funcţii şi procese dintre cele care caracterizează în mod obişnuit activitatea sa. Astfel, neuropsihologii constată că, pe parcursul vizionării TV, activitatea emisferei stângi se diminuează extrem de mult, comunicarea interemisferică slăbeşte semnificativ, iar procesele mentale superioare sunt inhibate cu putere, creierul trecând într-un ritm predominant alfa - activitate electrică ce indică intrarea într-o stare de semi-adormire de tip hipnotic.
Citeste mai mult...

Activităţile pe care mintea le va procesa în continuare rămân cele mediate de emisfera dreaptă - mai cu seamă sistemul limbic - şi ţin, în general, de recunoaşterea imaginilor, depozitarea lor în subconştient şi activarea intensă a emoţiilor sau a afectelor. Dacă vizionarea se desfăşoară intensiv încă din primii ani de viaţă, în perioada 2-5 ani şi, mai târziu, la 5-14 ani când, practic, se dezvoltă creierul, atunci această activitate poate cauza o anumită atrofiere corticală, o dezvoltare insuficientă a unor arii neuronale şi aceasta atât prin privarea de stimulii necesari vârstei, cât şi prin presiunea inhibitorie pe care vizionatul o exercită, spre exemplu, asupra funcţionării emisferei stângi. Copiii, tinerii sau adulţii la care s-a manifestat acest fenomen riscă să nu-şi mai poată dezvolta niciodată (poate doar în cazuri speciale şi cu eforturi extrem de mari) corespunzător cortexul, adică vor fi lipsiţi de anumite abilităţi mentale dintre cele de care un creier sănătos dispune în mod normal.

Dacă vizionarea se desfăşoară începând cu o vârstă la care nu se mai pune în pericol însăşi configurarea structurată a reţelelor neuronale, atunci vizionarea exagerată va crea „doar" probleme de natură funcţională, probleme care vizează aceleaşi abilităţi ca şi în cazul anterior, dar care pot fi remediate prin revenirea la o viaţă normală, prin micşorarea timpului vizionării sau renunţarea la ea.

În mod rezumativ, problemele apărute în urma vizionării TV se regăsesc în tabloul simptomatologie al sindroamelor LD (probleme de învăţare) şi ADHD (probleme de atenţie şi hiperactivitate):

1. La mulţi dintre copiii de astăzi poate fi constatată cu uşurinţă neputinţa de a asculta sau urmări cu atenţie o expunere oarecare, chiar şi o simplă discuţie. Aceasta, deoarece la aceşti copii nu s-au dezvoltat suficient abilităţile auditive ce vizează distingerea sunetelor şi analizarea mesajelor verbale. Prin vizionarea TV, micii telespectatori, concentrându-şi atenţia, în special, asupra efectelor vizuale, nu şi-au antrenat suficient mintea ca să înţeleagă şi să reţină în mod discursiv, s-au deprins să ignore mesajele vorbite.

2. Deficienţele privind memoria de scurtă durată alcătuiesc unul dintre principalele motive ale diminuării atenţiei. Tinerii la care apare sindromul LD nu pot reţine în minte un interval de timp suficient de lung cuvinte sau fraze abia auzite, astfel încât să poată construi înţelesul mesajului care li se comunică. Ei nu pot urmări ideea care li se comunică dacă frazele sunt prea lungi, căci au uitat ceea ce ii s-a spus cu câteva momente mai înainte.

3. Tinerii generaţiei TV nu pot înţelege, nu-şi pot aminti şi nu pot aplica ceea ce au citit. Televiziunea scade semnificativ dispoziţia şi capacitatea de a mai citi, deoarece activitatea corticală solicitată de vizionarea TV este mediată de alţi centri neuronali decât cititul şi, în acelaşi timp, inhibă configurarea reţelelor neuronale ce ar trebui sa medieze lectura. Structura corticală a celor care au crescut cu televizorul defavorizează în mod decisiv capacitatea de a citi. Prin lectură însă tânărul societăţii urbanizate pierde unul din cele mai importante mijloace pe care le avea pentru dezvoltarea structurală a creierului.

4. Imaginaţia tinerilor care se uită mult la televizor este foarte puţin creativă, foarte săracă, în ciuda faptului că mintea lor este prinsă în diferite scenarii mentale sau reverii mai mult decât în cazul unui om normal. Aceste reverii însă, nu stimulează imaginaţia, ci o epuizează. Scenariile se produc aproape de la sine în minte datorită unei imaginaţii puternic excitate, prin intermediu] vizionării, şi datorită mulţimii imaginilor care au fost aruncate în cutia neagră a subconştientului, de unde se întorc pentru a ocupa mintea persoanei respective.

5. Inhibarea activităţii emisferei stângi pe perioada vizionării sau nedezvoltarea normală a reţelelor neuronale ale acesteia, în urma miilor de ore petrecute în faţa televizorului, are repercusiuni puternice asupra gândirii logice şi analitice, asupra raţionamentului matematic sau ştiinţific în general.

6. De asemenea, afectarea dezvoltării emisferei stângi se răsfrânge distructiv asupra limbajului, a construcţiilor sintactice, a gramaticii, a folosirii limbii în procesul de gândire şi, mai ales, a folosirii limbii ca mijloc fundamental pentru dezvoltarea cortexului. La noua generaţie, poate fi remarcată o slăbire a capacităţii de a asculta, de a înţelege şi de a-şi aminti un material prezentat oral, abilitate scăzută în reflectarea într-o formă coerentă, în vorbire şi în scris, a faptelor şi ideilor, tendinţa de a comunica prin gesturi o dată cu cuvintele sau în locul acestora, scăderea cunoştinţelor de vocabular sub nivelul clasei a IV-a, proliferarea ticurilor verbale, dificultatea de a înţelege frazele mai lungi, propoziţiile intercalate şi structurile gramaticale mai complexe. Dificultăţile devin mult mai evidente după clasa a treia când sunt necesare abilităţi lingvistice de un nivel superior şi care nu au fost edificate din cauza vizionării excesive. în liceu, dificultăţile de limbă continuă să se manifeste în chestiunile subtile precum: planificarea, succesiunea şi organizarea ideilor, clasificarea, diferenţierea nuanţată a conceptelor, înţelegerea raporturilor dintre cauză şi efect, a relaţiilor dintre idei în timpul citirii etc. Sărăcia limbajului este subliniată de folosirea în exces stereotipiilor verbale şi a cuvintelor de jargon. Aceşti tineri nu pot să-şi exprime cu claritate gândurile, să-şi formuleze şi să lege ideile, să urmărească sensul logic al acestora.

7. Cercetătorii arată în mod clar că elevii cei mai buni sunt aceia care tind să se uite mai puţin la televizor. Mai mult decât atât, cu cât creşte timpul dedicat vizionării, cu atât rezultatele şi performanţele şcolare sunt mai slabe. Deşi tinerii de astăzi deţin mai multe informaţii ca în trecut ei se dovedesc totuşi incapabili de a face conexiuni, de a organiza cunoştinţele pe care le posedă şi de a trage concluziile. Copii; obişnuiţi cu televizorul ajung să se mulţumească doar cu percepţia vizuală, emoţională sau simţuală a lucrurilor fără a mai face efortul înţelegerii lor.

Televiziunea, în loc să-i provoace, să-i obişnuiască pe copii să gândească, să persevereze, să lupte pentru a dobândi ceva, îi învaţă să aştepte ca înţelesurile şi lumea să li se descopere singure, să se desfăşoare în faţa ochilor lor sub formă de imagini. învăţarea, departe de a fi facilitată de televizor, este chiar defavorizată de acesta. Odată cu inhibarea activităţii emisferei stângi, adică a gândirii analitice, sintetice, logice, a proceselor de conştientizare şi analiză a informaţiei, întregul proces de învăţare este pus în pericol. Din cauza bombardamentului cu imagini şi informaţii copiii renunţă să mai înţeleagă ceea ce văd. Deprindere care se transferă în viaţa de zi cu zi. înţelegerea, gândirea ajung să fie lucruri prea dificile, enervante şi plictisitoare, mai simplu fiind să te mulţumeşti cu imaginile şi cu senzaţiile pe care acestea le provoacă sau cu distracţia pe care o presupune vizionarea.

8. Cu toate că televizorul nu sprijină învăţarea conştientă, el se dovedeşte a fi un instrument ideal pentru doparea (intoxicarea) sub conştientului. Prin modelarea acestuia, televizorul reuşeşte să condiţioneze anumite dorinţe sau comportamente, să influenţeze, de fapt, din umbră minţile oamenilor.

9. Creşterea timpului de procesare a informaţiei în urma întreruperii parţiale a comunicării prin corpul calos, pe parcursul vizionării -în fond afectarea dezvoltării acestei punţi intercerebrale - se vădeşte a avea ca şi consecinţe slăbirea capacităţilor intelectuale şi scăderea inteligenţei. Tinerii generaţiei TV nu au capacitatea de a rezolva probleme sau dispoziţia de a o face, deoarece întâmpină dificultăţi în a procesa suficient de repede informaţia din cauza unei comunicări intercorticale insuficient de bine dezvoltate. Reacţiile mentale sunt prea lente, răspund cu greutate la întrebări care le solicită gândirea şi renunţă repede la a se concentra asupra rezolvării unor situaţii date, nefiind capabili să-şi ţină mintea suficient de mult timp sub o sarcină anume. Pentru a avea acelaşi randament, efortul de concentrare trebuie să fie cu mult mai mare decât la un copil normal (care nu s-a uitat excesiv la televizor). Astfel, ei vor avea tendinţa de a evita activităţile ce presupun un demers intelectual şi se vor refugia într-o măsură tot mai mare în activităţile distractive care nu necesită prea multă minte şi concentrare şi care nu-i pun în criză.

10. Cele mai importante probleme produse de vizionare vizează activitatea ariilor prefrontale - centrul executiv al cortexului uman -, cele care mediază procesele mentale superioare. Studierea sindromului ADHD i-a făcut pe cercetători să constate apariţia unor disfuncţii la nivelul prefrontalului. Copiilor sau tinerilor crescuţi cu televizorul le vine foarte greu, chiar imposibil celor mai grav afectaţi, să se concentreze cu atenţie un timp mai îndelungat asupra unei anumite activităţi. Ei nu pot asculta sau urmări explicaţiile, nu pot duce la bun sfârşit lucrurile începute, alternând rapid o activitate cu alta; întâmpină dificultăţi în a-şi organiza şi planifica acţiunile. Acţionează înainte de a gândi, nu au răbdare, sunt hiperactivi şi extrem de irascibili.

Permanent agitaţi, copiii hiperactivi întâmpină mari probleme în procesul de învăţare, deoarece ei nu pot sta liniştiţi, pentru a se concentra asupra studiului sau pentru a putea asculta pe profesor în clasă. La şcoală, au tendinţa de a se ridica, a ieşi din bancă şi a umbla prin clasă, a-i deranja pe colegi.

Copiii crescuţi în faţa televizorului nu se pot motiva cu uşurinţă Pentru desfăşurarea unei lucrări anume dacă nu sunt răsplătiţi imediat Și în mod semnificativ. Munca, efortul, activitatea în general devin pentru aceşti tineri împovărătoare, stresante sau respingătoare. Copilul sau tânărul tinde permanent să se refugieze în distracţie sau visare, renunţând cu uşurinţă la orice activitate care necesită concentrare şi efort motivat. Nici un ţel sau obiectiv nu poate mobiliza sistemul lor motivaţionaI. Nu mai găsesc sens în nimic şi parcă nu ştiu ce să facă cu timpul. Principala lor ocupaţie devine cheltuirea timpului în distracţie sau visare. Nu vor nimic de la viaţă, exceptând, evident, banii şi cheltuirea lor pe lucruri sau în divertisment.

Aceşti copii reuşesc cu greu să-şi controleze comportamentele şi emoţiile, astfel că impulsurile interioare sau influenţele mediului îi fac nu numai să se deconcentreze uşor, ci chiar îi pot antrena în acţiuni sau în stări emoţionale străine de interesele lor personale. Marea parte a proceselor mentale superioare sunt afectate.

În vederea procesului de recuperare, principala piedică o constituie conştientizarea fenomenului. Scufundaţi în mediul televizualului, un mediu cultural ce configurează o structură corticală specifică, un mediu care este, în acelaşi timp, un exponent perfect al tendinţelor mediului cultural contemporan, tinerilor le va fi foarte greu să-şi dea seama de faptul că ceva nu merge bine cu ei (320):. „Peştele nu ştie că există apă decât după ce a eşuat la ţărm (321)". Chiar dacă bolile nervoase, psihice etc. vor prolifera, ei nu-şi vor da seama de unde vine răul.

Dacă au depăşit această piedică şi au înţeles că mediul cultural modern sugerează iluzia normalităţii, fiind în esenţă contrar acesteia, atunci rămâne să găsească puterea, voinţa de a lupta pentru schimbarea pe care trebuie să o producă în propria viaţă. Aceasta implică renunţarea la comunicarea prin intermediul ecranului cultivând-o pe cea interpersonală şi comunitară. Înseamnă a cultiva activităţile practice, fizice, a căuta liniştea şi a acorda mai mult timp reflecţiei etc. Toate acestea vor fi dezbătute mai în amănunt în ultima parte a cărţii.

Mulţi dintre cititorii acestui material vor fi probabil tentaţi să caute să vadă în ce măsură sindroamele ADHD şi LD pot fi întâlnite şi la copiii sau la tinerii din comunitatea în care trăiesc. Fenomenul nu e greu de identificat sau urmărit, datorită manifestărilor sale extrem de vizibile.

Ceea ce va stârni poate surprinderea sau deruta va fi constatarea faptului că afecţiunile cortexului prefrontal sau ale emisferei stângi, cuprinse în simptomatologia LD şi ADHD, îi marchează nu numai pe cei care se uită excesiv la televizor, ci, într-o oarecare măsură, pe cei mai mulţi dintre copiii, tinerii şi chiar adulţii zilelor noastre.

Probleme serioase în concentrarea minţii, a atenţiei, în motivaţia de a face ceva, de a lupta cu stăruinţă pentru un obiectiv, probleme de învăţare, de memorare, de creativitate, hiperactivitate sau impulsivitate excesivă, dificultăţi în planificarea şi executarea programului etc. sunt câteva din elementele unui tablou simptomatologie întâlnit la tot mai mulţi oameni. într-adevăr, pentru copiii care încă din primii ani de viaţă se uită la televizor trei, patru şi chiar mai multe ore zilnic, fenomenul este mult mai accentuat, ajungând până la patologii dintre cele mai evidente sau, în unele cazuri, chiar la afecţiuni neurologice sau psihice. Ce se întâmplă însă cu cei, care vizionează doar până la două ore pe zi sau chiar mai puţin? De unde provine răul?

În căminele în care părinţii se ceartă sau îşi bat copiii, îi stresează intens sau îi privează de anumite experienţe necesare vârstei, cauza nedezvoltării centrilor corticali poate fi găsită în privarea de stimulii corespuzători. Există însă şi familii unde copiii au sau fac tot ce-şi doresc şi unde părinţii se îngrijesc, într-o anumită măsură, de creşterea lor şi unde totuşi se manifestă, într-un grad mai mic sau mai mare, problemele de atenţie şi hiperactivitate sau cele care vizează o disfuncţie la nivelul proceselor mentale superioare. Care să fie cauza?

Studiile neuropsihologilor, evidenţiind importanţa centrală a mediului cultural în dezvoltarea cortexului, ne-au făcut să ne concentrăm mai mult atenţia asupra problemei mediilor (mass-media) şi a mediului cultural contemporan, în special. De asemenea, cunoscând faptul că sindroamele LD şi ADHD au apărut în epoca televizorului şi a culturii video, corelate în mod evident cu vizionarea TV, am legat preocuparea Privind mediul cultural contemporan de mediul cultural generat de lumea TV.

Ce aduce nou mediul cultural contemporan, noul stil de viaţă faţă de societatea tradiţională? Răspunsul nu este greu de găsit în contextul cercetărilor privind problemele de atenţie şi învăţare. Concluzia Ia care se poate ajunge este că nu numai contactul prelungit şi frecvent cu tehnologia video este nociv pentru cortexul uman, ci, într-o măsură semnificativă, şi mesajul cultural nihilist care caracterizează stilul de viaţă modern şi în mod esenţial conţinutul programelor de televiziune, germenul disolutiv pentru viata şi sănătatea mentală a tinerilor noilor generaţii îl constituie, în modul cel mai probabil, cultura sau experienţa nihilistă.

Pentru a înţelege acest fenomen, ar trebui cunoscut mai întâi modul în care mediul influenţează viaţa omului şi care este legătura între cultura modernă şi mesajele lumii TV, rolul acestuia în viaţa societăţii contemporane. De asemenea, se va arăta în ce fel nihilismul acţionează asupra configurării reţelelor neuronale şi asupra activităţii corticale în general. Următoarea parte a cărţii este dedicată exclusiv conţinutului programelor de televiziune şi efectului mesajului nihilist în viaţa omului modern.

320 „O investigare a 443 de studenţi de colegiu a arătat că deşi un îngrozitor procent de 50% citea sub nivelul clasei a IX-a, doar 80 dintre ei au recunoscut că au nevoie de sprijin la lectură. Chiar între cei 221 care se situau între nivelul clasei a III-a şi clasei a VIII-a, 178 considerau că sunt în regulă" Jane M. Healy, Endangered Mind..., p. 22
321 Marshall McLuhan, Mass-media..., p. 39. etc

Link articol.
Titus Herbert
Chiar acum ma uitam la"Ce carti mai cititi?" si se vorbeste despre o carte asemanatoare cu cea pe care o prezinti tu.

Acum de cand au inceput sa traduca majoritatea filmelor (la noi inca nu, dar la francezi am vazut), desenelor animate cred ca nu mai trebuie depus nici un efort. Poate peste ani vom ajunge sa nici nu mai vorbim ci sa "comunicam" cu ajutorul imaginilor, ma refer la televizor. tongue.gif . Cand citesti o carte incerci tu sa creezi o imagine, un personaj, sa iti inchipui cum arata locurile pe care le prezinta autorul, pe cand la teve, asa cum scrie si in articolul acesta asocierile sunt deja facute, nu trebuie decat sa le accepti, fie ca vrei sau nu.
Sunt totusi si emisiuni informative si interesante, ma gandesc, ca efectele negative apar in cazul unui exces de vizionare.
IoanV
Abia aseara am reusit sa ascult conferinta sustinuta la Cluj, la care am dat linkul. Aproape ca nu mi-a venit sa cred cite efecte negative are privitul la tv., dintre care unele foarte grave. Daca nu le-as fi experimentat pe pielea mea, poate nici nu as fi crezut....
Prin carte, desi am cumparat-o, am aruncat doar o privire si am pus-o in coada de asteptare la citire. Dupa ascultarea conferintei s-ar putea sa schimb prioritatea ei....
Cla
QUOTE (Titus Herbert @ 26 Apr 2006, 09:57 AM)
Chiar acum ma uitam la"Ce carti mai cititi?" si se vorbeste despre o carte asemanatoare cu cea pe care o prezinti tu.

Acum de cand au inceput sa traduca majoritatea filmelor (la noi inca nu, dar la francezi am vazut), desenelor animate cred ca nu mai trebuie depus nici un efort. Poate peste ani vom ajunge sa nici nu mai vorbim ci sa "comunicam" cu ajutorul imaginilor, ma refer la televizor. tongue.gif . Cand citesti o carte incerci tu sa creezi o imagine, un personaj, sa iti inchipui cum arata locurile pe care le prezinta autorul, pe cand la teve, asa cum scrie si in articolul acesta asocierile sunt deja facute, nu trebuie decat sa le accepti, fie ca vrei sau nu.
Sunt totusi si emisiuni informative si interesante, ma gandesc, ca efectele negative apar in cazul unui exces de vizionare.

De multe ori m-am enervat cu traducerile astea.
Niciodata n-o sa mai auzi vocea originala a unui John Wayne, Popeye etc cry.gif
exergy33
Ioan V

QUOTE
Imaginaţia tinerilor care se uită mult la televizor este foarte puţin creativă, foarte săracă, în ciuda faptului că mintea lor este prinsă în diferite scenarii mentale sau reverii mai mult decât în cazul unui om normal. Aceste reverii însă, nu stimulează imaginaţia, ci o epuizează.


Sint de acord cu ideea din pasajul de mai sus.
Citisem si eu cindva , pe la inceputul anilor '90 , un articol in care se vorbea despre faptul ca televiziunea dezvolta un anume tip de sensibilitate , si anume sensibilitatea necreatoare .
In plus de aceasta , televiziunea ne face sa simtim la comanda , sa reactionam intr-un asa zis "spirit de turma " la evenimentele tragice prezentate ... cutremure , razboaie , molime , crime , ... rapind de multe ori capacitatea de discernamint .
Mizind pe imagini , creatorii de imagini si de subiecte incendiare din Mass Media mizeaza de fapt pe o armata de Gura - Casca gata sa le inghita si sa le digere toate stirile , si simultan cu acestea un anume fel de a gindi asupra realitatilor inconjuratoare.

De multe ori ascultatorul de rind nu este altceva decit un vânat , iar transmiterea de stiri si tot felul de alte programe ... o mare vânatoare , sponsorizata de unii sau de catre altii. devil.gif

Generatii intregi de tineri nu mai au rabdare sa citeasca capodoperele literaturii universale ... se multumesc cu ecranizarile lor , care de multe ori sint mai mult decit indoielnice ... iar in multe cazuri nu se respecta nici macar adevarul cuprins in paginile cartilor.

In momentul in care citesti o carte , incerci sa faci propriul film al evenimentelor prezentate .
Creierul lucreaza in mod simultan ca un regizor , ca un desenator de costume si decoruri , ca un inginer de sunet ... toate personajele prind viata si se misca intr-un fel anume ... si toate astea sint coordonate numai si numai de creierul tau si de nimeni altcineva.
In acel moment atributele creativitatii , cu care ne-a inzestrat Natura pe fiecare din noi , se trezesc din hibernare . smile.gif

exergy33
IoanV
Ai spus unele dintre lucrurile care sunt spuse si de Virgil GH. in interviu. El aduce argumente stiintifice pt. afirmatii, probind cu rezultate ale unor teste, experimente, realizate de-a lungul timpului. Eu am vazut importanta ei mai ales in faptul ca explica aceasta saracire extraordinara a posibilitatilor elevilor, constatata de toti profesorii in scoala. Si ma doare mai ales faptul ca unii oamenii sunt pacaliti iar unii pacalesc, nelasindu-i pe ceilalti sa isi dezvolte normal fiinta, profitind de ei.
exergy33
@Ioan V
QUOTE
Ai spus unele dintre lucrurile care sunt spuse si de Virgil GH. in interviu.


Nu am urmarit interviul in cauza , si nici nu stiu cine este Virgil Gh .
Totusi aceste aspecte , efectele nocive ale televiziunii asupra capacitatilor creatoare , a fost sesizata in mod independent de specialisti din tari diferite ca ... sistem de organizare statala , grad de industrializare , religie ...
Este un fapt evident , si daca nu se va face nimic in aceasta directie , se va ajunge peste 20-30 de ani la o generatie de oameni dependenta total de Mass Media si usor manipulabila de catre aceasta .

Gindirea , acest fenomen complex , este atrofiata tocmai de numarul mare de ore de 'pasivitate' in fata televizorului , acea stare de reverie sau poate chiar de pseudo-reverie in fata imaginilor prezentate ... si in final oboseala fizica , reala si cu efecte atit de scurta cit si de lunga durata .

exergy33
IoanV
Am postat un link catre site Ascor Cluj, de unde poate fi luata inregistrarea conferintei tinute acolo. Ca de obicei, incerc sa dau si material de studiu, povestile fara fundatii nu ma prea atrag wink.gif. Aici este inregistrarea Sunt convins ca o sa-ti placa, chiar daca tine cam mult - 2h si 30 min...
bishop
QUOTE
Dacă au depăşit această piedică şi au înţeles că mediul cultural modern sugerează iluzia normalităţii, fiind în esenţă contrar acesteia, atunci rămâne să găsească puterea, voinţa de a lupta pentru schimbarea pe care trebuie să o producă în propria viaţă.

Si normalitatea care ar fi? E cumva autorul acestei carti posesor al retetei normalitatii? Uite ca spune mai jos:
QUOTE
Aceasta implică renunţarea la comunicarea prin intermediul ecranului cultivând-o pe cea interpersonală şi comunitară. Înseamnă a cultiva activităţile practice, fizice, a căuta liniştea şi a acorda mai mult timp reflecţiei etc.

Pai a cultiva activitatile practice, fizice inseamna nema ratiune, spirit analitic etc - "noi muncim nu gandim". Dar zice mai departe: a cauta linistea si mai mult timp acordat reflectiei.. pai ce reflectie sa ai dupa ce sapi la cartofi de ex? Recapitulam: activitate practica/ fizica/liniste/reflectie?????? haida de! ii place sa dea din condei. Solutiile 'mnealui sunt bune ca sa ne intoarcem pe vremea postalionului: dupa ce lucram in gradina sau la camp pana la asfintit, storsi de munca, ne asezam in poarta reflectand daca vine au ba raspunsul la scrisoarea catre varu' Costica de acu' o luna. Bunicii si strabunicii nostri pot confirma ca asa se traia acu' 3-4 generatii.

QUOTE
La mulţi dintre copiii de astăzi poate fi constatată cu uşurinţă neputinţa de a asculta sau urmări cu atenţie o expunere oarecare, chiar şi o simplă discuţie. Aceasta, deoarece la aceşti copii nu s-au dezvoltat suficient abilităţile auditive ce vizează distingerea sunetelor şi analizarea mesajelor verbale. Prin vizionarea TV, micii telespectatori, concentrându-şi atenţia, în special, asupra efectelor vizuale, nu şi-au antrenat suficient mintea ca să înţeleagă şi să reţină în mod discursiv, s-au deprins să ignore mesajele vorbite.

Daca este vorba de prescolari este posibil sa aiba dreptate, nu ma pronunt. Dar alfel, oricine avand minime cunostinte de multimedia/audio-video, poate confirma ca imaginea fara sunet e ca si moarta. Deci n-ai cum sa faci abstractie de coloana sonora.

QUOTE
Tinerii generaţiei TV nu pot înţelege, nu-şi pot aminti şi nu pot aplica ceea ce au citit. Televiziunea scade semnificativ dispoziţia şi capacitatea de a mai citi,

Asta-i viata - mecanism cu autoreglare - pe vremea autorului cititul era prioritar, de acolo ne luam majoritatea informatiilor ca la tveu erau numa' 2 ore cu impuscatul. Mergem inainte n-avem ce face - treptat cartea va fi inlocuita de internet, televiziune etc. Asta-i mersul lucrurilor, sesizez un pic de frustrare la domnul autor dar, "ce-un secol ne zice ceilalti o dezic" - cine nu se adapteaza si nu mai tine pasul moare sau tanjeste dupa vremuri apuse iar mortul de la groapa nu se mai intoarce.

QUOTE
Ce aduce nou mediul cultural contemporan, noul stil de viaţă faţă de societatea tradiţională? Răspunsul nu este greu de găsit în contextul cercetărilor privind problemele de atenţie şi învăţare. Concluzia Ia care se poate ajunge este că nu numai contactul prelungit şi frecvent cu tehnologia video este nociv pentru cortexul uman, ci, într-o măsură semnificativă, şi mesajul cultural nihilist care caracterizează stilul de viaţă modern şi în mod esenţial conţinutul programelor de televiziune, germenul disolutiv pentru viata şi sănătatea mentală a tinerilor noilor generaţii îl constituie, în modul cel mai probabil, cultura sau experienţa nihilistă.

Expresia "cultura sau experienta nihilista" ma duce cu gandul prin anii '50 cand imediat dupa razboi s-au "ingrijit" de tanara generatie de atunci - spalarea creierelor.
Nu zic ca n-ar fi loviti de streche unii tinerei din ziua de azi, dar un procent de rebuturi a fost, este, si va fi in orice generatie. Sa nu devenim tragici. Sa le dam totusi credit. De cel mai multe ori media generatiei n+1 este net peste media generatiei n.
IoanV
Bishop,
Te legi de detalii, fara a intelege contextul. Daca nu ai timp sa citesti cartea, asculta macar conferinta, si daca nu iti convin ideile omului, viziunea lui globala, mai discutam pe argumente si definitii.
Eu am dat din articol pt. a avea idee despre ce e vorba.
E clar ca nu propune sa trecem la agricultura, dimpotriva deplinge tocmai dezvoltarea armonioasa a asitemului nervos, preponderenta vizualului, lipsa sau atrofierea dezvoltarii gindirii. Si nu emite ipoteze gratuite ci se bazeaza pe rezultate stiintifice, cercetari ale unor psihologi, sociologi, etc.

Daca ar fi asta viata... nu prea as comenta. Dar este o extensie artificiala, introdusa de om, care se inoarce impotriva lui daca nu e folosita cum trebuie.

Chestia cu media generatiei n+1 peste n sa o spui cui te poate crede. Eu lucrez in domeniu "puericulturii" si pot afirma fara a apela la opinii exterioare ca la copii actuali dificultatea de gindi este din ce in ce mai ridicata. Rationamente care pt. noi erau usoare sunt ca pietrele de moara ....

O fi si un conflict intre generatii, poate vrem noi sa fie dezvoltate mai armonios functiile creierului si capacitatile de relationare a omului, dar acestea nu or mai fii necesare...
bishop
QUOTE
Daca ar fi asta viata... nu prea as comenta. Dar este o extensie artificiala, introdusa de om, care se inoarce impotriva lui daca nu e folosita cum trebuie.
Chestia cu media generatiei n+1 peste n sa o spui cui te poate crede. Eu lucrez in domeniu "puericulturii" si pot afirma fara a apela la opinii exterioare ca la copii actuali dificultatea de gindi este din ce in ce mai ridicata. Rationamente care pt. noi erau usoare sunt ca pietrele de moara ....

Asta-i viata si asta-i natura/tendinta omului. Cauta evident usorul/facilul - sa-i fie viata mai usoara, caci s-a saturat de blestemul biblic:"in sudoarea fetei tale iti vei castiga painea ta pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat!". Au deschis intr-adevar cutia Pandorei odata cu amploarea mass-media dar asta este. Cum spuneam viata se autoregleaza.
Daca noi traiam acum in locul tineretului de azi, aceleasi tentatii aveam si aceleasi greseli savarseam - nu generatia in sine este vinovata (iar salvarea este individuala): ei se aseaza la tveu sau la hollywood multiplex mai nou, cu coca-cola si floricele (de, modelul imbecilizat nu spui al cui, persoana importanta!) si viseaza la cai verzi pe pereti. Repet, asta-i viata. Care se trezeste la timp e ok (sic!) care nu, la malaxor! Vorba ceia: lac sa fie ca broaste sunt destule.
Rationamentele alea care erau usoare pentru noi s-au dovedit a fi de o desavarsita inutilitate - am simtit asta pe propria-mi piele: daca nu schimbam macazul la timp, si nu invatam singur (in afara sistemului educational) ceea ce stiu acum, probabil ca ajungeam in vreun sant. Am cunoscut cazuri. Iar timpul pentru a esua nu e niciodata pierdut. Am inteles ca tot sistemul pe care s-a fundamentat educatia si formarea mea ca individ era gresit. Despre asta de azi nu ma pot pronunta inca. Cert este ca e nou si e altfel.
IoanV
Nu am condamnat generatia tinara. Este normal sa paseasca pe caile care i se ofera de catre societate si familie. Eu, ca si autorul probabil, incerc sa arat ce nu este sanatos pt. dezvoltarea fiintei. Cu deosebire capacitatea de a gindi independent si de a lua in calcul multele lucruri care intervin in situatiile reale se atrofiaza prin consumarea unui surogat de viata (cu valori si orientari de multe ori indoielnice) de la televizor.

In ceea ce priveste educatia, este o alta problema. De exemplu am putea spune ca invatarea fizicii este inutila, omul de azi nu mai construieste aparate, nici nu trebuie sa stie prea multe ca sa le utilizeze, etc. Totusi, exercitiul intelectual de a delimita o situatie, de a stabili intrarile, iesirile, relatiile, posibilitatatile de a descoperi necunoscutele este benefic si util. In plus, poate mai mult decit orice alta disciplina, fizica obliga emisferele (cu cele 2 tipuri de gindire - abstracta, prin legi si prin reprezentari) sa lucreze impreuna, armonizind fiinta.
Iata cum ceea ce pare inutil la prima vedere poate fi util fara a constientiza acest lucru. Chiar capacitatea de a sesiza ca e momentul sa inveti si altceva daca vrei sa te descurci (si rezultatele in aceasta invatare) , nu au la baza ceea ce stiai si considerai inutil inainte?

Nu spun ca totul e necesar, dar exercitiul gindirii trebuie exersat bine la scoala, cind se dezvolta aceste capacitati.

Si ca sa nu inchid portita deschisa de tine, cum crezi, sau ce crezi ca ar trebui sa invete copii la scoala?
Catalin
Ce vor ei: http://www.summerhillschool.co.uk/
bishop
@IoanV
QUOTE
Nu am condamnat generatia tinara. Este normal sa paseasca pe caile care i se ofera de catre societate si familie.

Eu zic ca normal nu este cuvantul potrivit ci mediocru. Daca vrei sa-ti depasesti conditiile initiale cauti dincolo de aparente. Am mai spus, salvarea sau esecul e in mainile noastre. Ceea ce nu ma omoara ma face mai puternic. Iar cautarea asta vine in principal din esenta fiintei fiecaruia si mai putin depinde de educatie/colectivitate/familie/anturaj. Introspectia/autoanaliza evident e individuala - esti singur cu tine. Cu cat cauti mai putin ajutor si punti de sprijin in afara fiintei tale si cauti raspunsurile in interior, cu atat esecul/deceptia e mai departe de tine. Parerea mea.

QUOTE
Eu, ca si autorul probabil, incerc sa arat ce nu este sanatos pt. dezvoltarea fiintei. Cu deosebire capacitatea de a gindi independent si de a lua in calcul multele lucruri care intervin in situatiile reale se atrofiaza prin consumarea unui surogat de viata (cu valori si orientari de multe ori indoielnice) de la televizor. 

De acord cu tine, dar ce facem cu X si Y daca vad altfel? Ii constrang? Cate bordeie atatea obiceiuri.

QUOTE
In ceea ce priveste educatia, este o alta problema. De exemplu am putea spune ca invatarea fizicii este inutila, omul de azi nu mai construieste aparate, nici nu trebuie sa stie prea multe ca sa le utilizeze, etc. Totusi, exercitiul intelectual de a delimita o situatie, de a stabili intrarile, iesirile, relatiile, posibilitatatile de a descoperi necunoscutele este benefic si util. In plus, poate mai mult decit orice alta disciplina, fizica obliga emisferele (cu cele 2 tipuri de gindire - abstracta, prin legi si prin reprezentari) sa lucreze impreuna, armonizind fiinta.

Sa vezi tu intrari si iesiri la Quake sau Unreal! Si posibilitati de a descoperi necunoscutele nenumarate. Daca prindeam jocurile astea pe vremea mea, lasam naibii circuitele electrice sau problemele de termodinamica. Faceam din toata fizica o varza. E propriu naturii omului sa plonjeze in oceanul tentatiilor mundane, sa-i lase gura apa dupa poleiala stralucitoare - mai ales cand esti un tanar naucit de atatea posibilitati de huzur. Mesajul meu e clar:
"Cu un cantec de sirena
lumea-ntinde lucii mreje.
Ca sa schimbe actorii-n scena
te momeste in varteje;
Tu pe laturi te strecoara
nu baga nici chiar de seama
din cararea ta afara
de te-ndeamna de te cheama" - M. Eminescu
Dar pana nu te dai cu capul de pragul de sus nu cred ca vei intelege, si poate nici atunci, ca "ce e val ca valul trece".

QUOTE
Iata cum ceea ce pare inutil la prima vedere poate fi util fara a constientiza acest lucru. Chiar capacitatea de a sesiza ca e momentul sa inveti si altceva daca vrei sa te descurci (si rezultatele in aceasta invatare) , nu au la baza ceea ce stiai si considerai inutil inainte?

Posibil. Acum nu putem da timpul inapoi sa vad cum ar fi fara acel balast de cunostinte inutile. Ca sa ma descurc poate m-au ajutat dar raspunsurile importante nu mi le-a oferit.

QUOTE

Si ca sa nu inchid portita deschisa de tine, cum crezi, sau ce crezi ca ar trebui sa invete copii la scoala?

Printre altele, dar f. important, sa-i invete sa-si caute/descopere vocatia si chemarea launtrica si sa o urmeze.
Titus Herbert
Daca acesti copii sunt atat de expusi tentatiilor de orice fel si dispusi sa mearga mai curand cu restul tinerilor care joaca Quake si altele, decat sa invete sa descopere ce vor cu adevarat, asta daca au vreo idee ce vor nu stiu ce mijloace ar putea utiliza sa ii convinga.
- Limitari impuse in privinta timpului petrecut in fata teve-ului/calculatorului
- Motivarea sau cel mai bine o combinatie intre ele.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.