Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Cele Mai Nocive Carti Din Cultura Romaneasca
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
March
textul in discutie considera ca avand o influenta malefica, prin unele opere ale lor, urmatorii autori:

Mihail Sadoveanu, Mitrea Cocor; Pauna Mica
Petru Dumitriu, Cronica de familie
Titus Popovici, Setea; Strainul
Tudor Arghezi, 1907-Peizaje
Zaharia Stancu
Marin Preda
Adrian Paunescu
Ernest Bernea, Cartea capitanilor
Nae Ionescu
Nichifor Crainic
Emil Cioran, Lacrimi si sfinti; Pe culmile disperarii; Schimbarea la fata a Romaniei
A. C. Cuza
Ioan Slavici, Soll si haben-chestiunea ovreiasca in Romania
Dan Desliu, Minerii din Maramures; Lazar de la Rusca
A. Toma, Silvester Andrei salveaza abatajul
Mihai Roller
Liviu Rusu, Eminescu si Schopenhauer
Tudor Vianu, Istoria ideii de geniu
Nicolae Densusianu, Dacia preistorica
Dan Brown, Codul lui Da Vinci
Gerald Messadie, Omul care a devenit Dumnezeu
Friedrich Nietzsche
Adolf Hitler, Mein Kampf
Heinrich Kramer, Malleus maleficarum
nefertiti-old
QUOTE
Nu am descoperit nicaieri, nici in documente de partid sau in istorii, precum cea a lui Roller, nici in studiile despre societatea romaneasca de dinainte sau de dupa razboi, o imagine mai distorsionata si mai ingrozitoare decit aceea din romanele lui Zaharia Stancu, Titus Popovici, Eugen Barbu, Petru Dumitriu si chiar Marin Preda. Este un fenomen negativ al romanului care da in acei ani o imagine a istoriei noastre din ultimul secol, inclusiv cea contemporana, care a ramas, in buna parte si astazi, in subconstientul si chiar in mintea multora.



E un citat din articol, cu care nu sunt de acord. Imaginea Romaniei prezentata in cartile lui Stancu, Popovici sau Preda nu e deloc distorsionata. E imginea acelor vremuri, cat se poate de fidela chiar. Pai numai daca il citesti pe Preda si inca iti pot parea contemporane imeginile unor sate... Nu inteleg de ce, o data in plus, incercam sa bagam sub covor mizeria unor vremuri care fac parte din istoria noastra. Au fost, le-am trait, asta e... trebuie asumate si mers mai departe.

Ok, cartile respective nu sunt neaparat spectaculoase sau instructive, dar apartin acelor vremuri cand nici nu prea ti se publica altceva. Iar daca unii dintre acei scriitori le-au scris de placere si cu credinta, la fel, asta e... E vorba de libera alegere a credintei, nu?

Repet, insa, unele oglindesc foarte bine realitatea de atunci si din punctul asta de vedere sunt bine scrise.

Cand o sa intelegem ca nu schimbam nimic din trecut daca il renegam...
vitalic sprinceana
nu stiu ce se are in vedere atunci cand se vorbeste de Zaharaia Stancu. 'satra" sau "descult" sunt realizari izbutite, antologice - niste pasapoarte ale unei societati care a existat si a functionat anume dupa aceste modele sociale sau politice. alta e problema ca nu se inscriu cumva in paradigma unificatoare a integrarii europene sau a sincronizarii culturale (o prostie, de altfel).

cel mai straniu in acest catastif este ca lipsesc cu desavarsire criteriile in baza carora se face trierea scriitorilor si operelor (in afara celor political correctness, care sunt slab mascate)...
March
QUOTE (nefertiti @ 22 Apr 2006, 01:30 PM)
Imaginea Romaniei prezentata in cartile lui Stancu

Sa fie adevarat oare ce spunea tovarasul academician Stancu ca mosierii le puneau botnita taranilor atunci cand acestia culegeau strugurii ? unsure.gif Sau asta era in linie cu directivele partidului pentru "noua" literatura?
vitalic sprinceana
QUOTE
Sa fie adevarat oare ce spunea tovarasul academician Stancu ca mosierii le puneau botnita taranilor atunci cand acestia culegeau strugurii ? unsure.gif Sau asta era in linie cu directivele partidului pentru "noua" literatura


de ce nu? exista cazuri atestate, fie in memoria colectiva, fie in documente scrise...
nefertiti-old
March, s-au petrecut multe in vremurile alea. In ce masura sunt toate reale nu prea mai avem cum sa stim. Dar nu uita ca vorbim de literatura, pe de alta parte, nu de stenogramele unor sedinte de partid. devil.gif

Daca citesti literatura medievala a altor popoare, de exemplu, vei intalni diverse acte de cruzime care, intr-o masura sau alta au fost reale. Dar nu am auzit sa se dezica de literatura respectiva. Noi iar vrem sa fim mai catolici decat papa...
March
QUOTE (vitalic sprinceana @ 22 Apr 2006, 01:47 PM)
QUOTE
Sa fie adevarat oare ce spunea tovarasul academician Stancu ca mosierii le puneau botnita taranilor atunci cand acestia culegeau strugurii ? unsure.gif Sau asta era in linie cu directivele partidului pentru "noua" literatura


de ce nu? exista cazuri atestate, fie in memoria colectiva, fie in documente scrise...

Da-ne un link de unde sa reiasa asta ! De povestile bolsevice suntem mai mult decat satui !

De ex., ai auzit matali cam cati erau in realitate cei "11.000" de tarani ucisi de regimul burghezo-mosieresc" in timpul rascoalei de la 1907 ?!?
March
QUOTE (nefertiti @ 22 Apr 2006, 01:48 PM)
March, s-au petrecut multe in vremurile alea. In ce masura sunt toate reale nu prea mai avem cum sa stim. Dar nu uita ca vorbim de literatura, pe de alta parte, nu de stenogramele unor sedinte de partid. devil.gif

Pai tocmai asta este ! Literatura e plina de fictiuni pe cand stenogramele alea sunt precise !
vitalic sprinceana
QUOTE
Da-ne un link de unde sa reiasa asta ! De povestile bolsevice suntem mai mult decat satui !

De ex., ai auzit matali cam cati erau in realitate cei "11.000" de tarani ucisi de regimul burghezo-mosieresc" in timpul rascoalei de la 1907 ?!


nu e vorba de povesti bolsevice. ele sunt doar o formula de a spune, la fel cum punerea lor la indoiala este alta formula. problema 'link-ului" nu poate fi pusa atat de transant intrucat e vora de fapte si evenimente inregistrate in memoria colectiva (intreaba-ti bunicii si strabunicii, de exemplu)...iar cum se stie link catre amintiri nu exista...o alta modalitate ar fi studierea arhivelor din muzee (ceea ce a ramas din ele0 referitor la perioada respectiva...
vitalic sprinceana
QUOTE
Pai tocmai asta este ! Literatura e plina de fictiuni pe cand stenogramele alea sunt precise !


si in literatura exista grade ale fictiunii.
pe de alta parte, nu poti sa negi o intreaga literatura din cauza ca a activat intr-o perioada incomoda. si aici sunt desigur nuante: pe un Paunescu il poti condamna fara drept de apel, intrucat a parazitat pe cliseele unei retorici patriotard-entuziasmatic-festivista, pe cand un Preda sau Sadoveanu au mai dat si ceva inedit literaturii romane...
nefertiti-old
QUOTE (March @ 22 Apr 2006, 01:03 PM)

Pai tocmai asta este ! Literatura e plina de fictiuni pe cand stenogramele alea sunt precise !

Pai da, si nu inteleg ce ati vrea? Sa stergem cu buretele literatura vremii doar pt ca unii au stomacul sensibil? Astea-s tampenii.
Nana Floare
Mie mi-a placut la nebunie Zaharia Stancu - "Descult".
Ilustreaza foarte bine marele adevar spus de Gustave Flaubert: "Ura indreptata impotriva burghezilor este inceputul intelepciunii".

La texte nocive in cultura romana as pune chestii gen Patapievici - "Omul recent". Daca l-as prinde pe individul asta i-as infige un morcov in fund (de-ala mare, care se vinde la bucata).
tikky
QUOTE (Nicodim @ 22 Apr 2006, 04:12 PM)

La texte nocive in cultura romana as pune chestii gen Patapievici - "Omul recent".

Nicodim, de ce esti asa pornit contra lui Patapievici?
vitalic sprinceana
"Omul recent" mi s-a parut mai degraba o crestomatie la istoria filozofiei decat o lucrare polemica...putina verva, putina pasiune, putin element personal, dar sa zic ca e nociva nu zic...cat despre Stancu si "Descult", putem accepta doua pozitii:
- zicem ca subiectul e o fictiune, unul ireal si atunci suntem nevoiti sa adaugam ca Zaharia Stancu a reusit sa construiasca un intreg univers literar infircosator, bine inchegat, intr-un cuvant genial..
- sau zicem ca Stancu a copiat doar realitatea si atunci iar recunoastem ca a copiat-ofoarte bine..
in ambele cazuri recunoastem ca insul a avut talent si e nociv doar pentru cei de la political correctness
exergy33
Dupa parerea mea , Patapievici , expune multe idei nocive mascate de unele aspecte , asa zis "religioase ".
Repet parerea mea despre scrierile lui , parere pe care am exprimat-o anul trecut la topicul care ii poarte numele , de la Universul Cartilor

QUOTE
In cele mai multe scrieri ale sale  , Patapievici vede omul modern ca pe un individ lipsit de religie, altruism si uneori chiar lipsit de inteligenta.
Aceste aspecte sint discutabile.
Scrierile lui emana o stare depresiva care poate lasa sentimente puternice la cititorii aflati ei insisi intr-o asemenea stare. 

Eu il vad pe Patapievici ca pe un individ incapabil de iubire si condamnat sa traiasca intr-un secol in care se pare ca nu se poate adapta.
Desigur in scrierile lui se pot gasi idei interesante , idei care ulterior au patruns in societatea noastra (in special elita ei intelectuala), dar asta nu il face sa fie considerat  cel mai bun eseist de dupa revolutie.
March
H-RP asta pe multi ii racaie ! tongue.gif
wasp
Mai, au fost ei in stare sa falsifice istoria Romaniei si voi va luati de niste scriitori care au facut surf pe valul comunist.... zau asa.....
Kyklos
Brumaru ,Emil Brumaru poet frate cu falusu.... poeziile erotice scrise in trecut sunt foarte siropoase .
Poate o sa am probleme , dar trebui sa va prezint pe inegalabilul Brumaru cu ale sale poeme dragi si aromate cu lesie ,din ciclul “Pudibondaci şi vampirizde”: “Mi-e dor de-o pizdă râncedă, de ţară,/ uitată pe o prispă-n luna mai.../ Aş vrea să
suflu-n ea ca într-un nai,/ dar cine-a mai cântat la o jumară?// Dacă se poate-aş vrea să fie tristă,/ cu mult breton şi-o ţâră de zuluf:/ când intru-n ea să zică “Of!” şi “Uf!”,/ când ies tiptil, să fluture-o batistă// ca fetele uitate pe peron/ când iese trenul cu recruţi din gară.../ O, Beatrice, Ofelie, Tamară!/ De ce stau părăsit ca un sifon?”
MIA
QUOTE (March @ 22 Apr 2006, 01:01 PM)
QUOTE (vitalic sprinceana @ 22 Apr 2006, 01:47 PM)
QUOTE
Sa fie adevarat oare ce spunea tovarasul academician Stancu ca mosierii le puneau botnita taranilor atunci cand acestia culegeau strugurii ? unsure.gif Sau asta era in linie cu directivele partidului pentru "noua" literatura


de ce nu? exista cazuri atestate, fie in memoria colectiva, fie in documente scrise...

Da-ne un link de unde sa reiasa asta !

Rasfoieste si tu colectia "Dosarele Historia" si o sa gasesti reprodusa ( scanata ) pagina de ziar din 1900 si un pic unde era relatata stirea cu pricina. wink.gif
Eu am revista cu pricina acasa - dar nu ma ostenesc pentru tine sa o caut - oricum nu ai crede. tongue.gif

QUOTE


De ex., ai auzit matali cam cati erau in realitate cei "11.000" de tarani ucisi de regimul  burghezo-mosieresc" in timpul rascoalei de la 1907 ?!?


Numarul de 11.000 de tarani ucisi nu e o "inventie bolsevica". A fost lansat in epoca de dusmanii politici ai conservatorilor si era destul de des vehiculat - inclusiv Goga l-a folosit intr-o interpelare parlamentara prin 1930, cind a propus masura de a se injumatati datoriile taranilor catre stat ( ceea ce s-a si intimplat finalmente ). smile.gif

QUOTE

Mie mi-a placut la nebunie Zaharia Stancu - "Descult"


"Descult" mi s-a parut si mie o aiureala cu tenta clar propagandistica - insa un roman ca si "Prin cenusa imperiului de ex. mi s-a parut absolut remarcabil. thumb_yello.gif Si nici "Padurea nebuna" nu cred ca e departe ca si talent. Pacat de Z. Stancu ca, atit in perioada glorificarilor ideologice cit si in cea a epurarilor post-revolutionare ( tot ideologice si ele cel mai adesea ) atentia s-a centrat pe "Descult" ... sorry.gif

QUOTE

Dan Brown, Codul lui Da Vinci
Gerald Messadie, Omul care a devenit Dumnezeu
Friedrich Nietzsche
Adolf Hitler, Mein Kampf
Heinrich Kramer, Malleus maleficarum


Cartile astea ... apartin culturii romane ?? blink.gif
Rex_Pelasgorum
QUOTE
Mihail Sadoveanu, Mitrea Cocor; Pauna Mica
Petru Dumitriu, Cronica de familie
Titus Popovici, Setea; Strainul


Nu vad nimic rau in acestea.

QUOTE
Tudor Arghezi, 1907-Peizaje


Avand in vedere ca suntem condusi de "boieri" (sau "baroni"), e de inteles ohyeah.gif

Nichifor Crainic = un bun roman.

QUOTE
Nicolae Densusianu, Dacia preistorica


Asta e o carte geniala... revolutionara. Cu toate greselile si exagerarile ei. Densusianu a fost un geniu care a anticipat cu mult inainte de M. Gimbutas existenta acelei "Vechi Europe".

Kyklos
Romanul Moromeţii e un asemănător unui măr primul volum e partea bună şi frumoasă a mărului, iar al II-lea volum prezintă o lume a satului în care subtil e prezentat beneficiul pe care îl aduce socialismul satului românesc.

Păcat că primul volum e de calitate....al doilea prezintă o realitate sterilă...cu siguranţă al doilea volum a fost scris la presiunea comunistă.
calfa
Vad ca nocive intr-o anumita masura cartile in care autorii au incercat sa participe in mod constient la rescrierea istoriei si nu au "anuntat" in mod clar faptul ca e vorba de ... fictiune.

Altfel, zic eu, orice carte, "descusuta pana la cotor" biggrin.gif ajunge sa iti arate "aspecte nocive" din diverse perspective ...
Kyklos
Ai mare dreptate calfa ....Maitreyi de Mircea Eliade pe lângă faptul că e singurul roman exotic din Literatura Română e şi cea mai ponosită carte de la Biblioteca Judeţeană.
Arlequine
QUOTE (Colimator @ 17 Dec 2006, 06:22 PM)
Romanul Moromeţii e un asemănător unui măr primul volum e partea bună şi frumoasă a mărului, iar al II-lea volum prezintă o lume a satului în care subtil e prezentat beneficiul pe care îl aduce socialismul satului românesc.

Păcat că primul volum e de calitate....al doilea prezintă o realitate sterilă...cu siguranţă al doilea volum a fost scris la presiunea comunistă.

concluzia e sa nu mai mancati mere intregi ca vedeti partea buna a socialismului.
The Dude
QUOTE (vitalic sprinceana @ 22 Apr 2006, 12:11 PM)
pe un Paunescu il poti condamna fara drept de apel, intrucat a parazitat pe cliseele unei retorici patriotard-entuziasmatic-festivista

vorbim de om...sau de autor ??? Pentru ca daca zici de poet, pe ala nu il poti condamna chiar asa de usor...ala are condei


Nociva dupa parerea mea nu e nici MeinKampf, dupa cum nici Manifestul Partidului Comunist a lui Marx nu poate fi nociva...sunt doar puncte de vedere, si trebuiesc luate ca atare


Nociva este aceasta brosura :"Cum sa arunci in aer absolut orice in cinci lectii usoare", sau revista pentru adulti SDM in care apar fotografii explicite cu acte de tortura si violenta..ele incita si instruiesc intro directie gresita, si asta poate avea consecinte grave pentru intelectele mai putin echipate
Yvonne
QUOTE (The Dude @ 18 Dec 2006, 12:58 PM)

vorbim de om...sau de autor ??? Pentru ca daca zici de poet, pe ala nu il poti condamna chiar asa de usor...ala are condei



.....cu toata stima, subsriu.....
Aramis
De acord, The Dude smile.gif, perfect de acord smile.gif
Eu nu cred sa fi citit pana acum vreo carte nociva, am dat peste carti pline de idei sau de carti sterile, dar niciodata de carti nocive.
andra_v
Depinde cum filtreaza fiecare informatia: poti retine lucruri utile din cele mai proaste carti, sau sa rastalmacesti cartile considerate bune de catre public/critici.
calfa
QUOTE (Aramis @ 18 Dec 2006, 10:33 PM)
Eu nu cred sa fi citit pana acum vreo carte nociva, am dat peste carti pline de idei sau de carti sterile, dar niciodata de carti nocive.

Asa e, andra_v, de asta filtrul lui Aramis mi se pare cel mai potrivit ... asa in general, in viata. smile.gif Filtrul "opus" trebuie folosit cu precautie. wink.gif Adica nu chiar ... "pana la cotorul cartii". biggrin.gif
The Dude
Toate cartile pot deveni brusc nocive daca sunt ingerate de exemplu..(cerneala dauneaza grav sanatatii)..
Intro situatie din asta filtrul de care vorbim nu are mare efect..

Dar nici in altele...Citeam undeva ca exista lucrari special concepute pentru a activa in cititor anumite sentimente sau dorinte ascunse...Ceva din zona subliminalului, insa mult mai putin subtil..Sunt scrise dupa concepte psihologice precise si urmaresc scopuri bine definite...ceva in genul muzicii psihedelice a anilor '70.

In alta parte am citit ca romanul Gumele a lui Alain Robbe-Grillet ar fi o astfel de carte..Marturisec ca am citit-o si nu imi amintesc sa fi avut vreo reactie necontrolata....dar poate tocmai de aceea nu imi amintesc...Cine stie de ce oi fi fost capabil ????
calfa
Hmm, suntem putin off topic.

QUOTE
Citeam undeva ca exista lucrari special concepute pentru a activa in cititor anumite sentimente sau dorinte ascunse...Ceva din zona subliminalului, insa mult mai putin subtil..Sunt scrise dupa concepte psihologice precise si urmaresc scopuri bine definite...ceva in genul muzicii psihedelice a anilor '70.

In alta parte am citit ca romanul Gumele a lui Alain Robbe-Grillet ar fi o astfel de carte..Marturisec ca am citit-o si nu imi amintesc sa fi avut vreo reactie necontrolata....dar poate tocmai de aceea nu imi amintesc...Cine stie de ce oi fi fost capabil ????


smile.gif Daca ar fi ceva transmis in mod voit ... subliminal ... nu ar insemna neaparat ca efectul ar fi ... "vreo reactie necontrolata". wink.gif

Poate fi alt gen de efect. Daca este sa fie ...

Situatia "ingerarii" fizice ar arata lipsa filtrelor firesti ... biggrin.gif

Dar aici era vorba despre posibilele efecte nocive ale lecturii anumitor carti. smile.gif
mothman
QUOTE (andra_v)
Depinde cum filtreaza fiecare informatia: poti retine lucruri utile din cele mai proaste carti, sau sa rastalmacesti cartile considerate bune de catre public/critici.


Very true !! Cu alte cuvinte, conteaza ce fel de om esti, ce prejudecati ai si cu ce intentii "pornesti la drum"

QUOTE (The Dude)
Ceva din zona subliminalului [...] Sunt scrise dupa concepte psihologice precise.


Dovezile ce par sa sprijine perceptia subliminala si rolul ei in manipularea individului sunt destul de controversate. Nu prea se stie daca chiar exista si daca poate fi valorificata cu adevarat...
Superunknown
"Carti nocive ale literaturii romane"... suna ca o pagina dintr-un oracol al unei eleve tocilare din clasa a saptea... sau ca un sondaj dintr-un blog cu ifose intelectuale... si in definitiv ce altceva este acest "Cotidianul" decit un blog cu ifose intelectuale... el insusi nociv prin aceea ca, incercind sa-si depaseasca conditia de blog, consuma hirtia si padurile patriei prin versiunea-i tiparita biggrin.gif

Marturisesc ca impartasesc parerea lui "The Dude" si consider ca nu exista carti nocive... cel mult cititori idioti, fara discernamint. A, si mai exista ceva: critici frustrati care considera ca, atacind nume consacrate ale literaturii, isi fac ei insisi un nume. Este cazul acelui Doris Mironescu (probabil parintii nu si-au dat seama la nastere daca e baiat sau fata, de aceea i-au dat un nume ambiguu...) care calca pe urmele altui frustrat notoriu, Zigu Ornea, si isi permite sa muste de fund personaje ca Ernest Bernea sau Nae Ionescu, prezentindu-i drept "inteligente de nivel mediu, in cel mai bun caz".

Si as mai caracteriza ceva drept nociv: influenta tot mai mare a marketingului in literatura. Publicitatea si banii pompati in carti ajung sa compenseze (in sens negativ) valoarea acestora si ajung sa impuna in mod artificial carti si autori fara valoare. Citeva exemple: Paolo Coelho si Dan Brown din literatura universala, sau Mircea Dinescu, Patapievici, Cartarescu... de la noi.
calfa
Uau ! Ce transant ! laugh.gif

Inteleg ca ... nu exista carti nocive... cel mult cititori idioti, fara discernamint ... dar ca ... ceva nociv exista in literatura ... carti si autori fara valoare ... Paolo Coelho si Dan Brown ... Mircea Dinescu, Patapievici, Cartarescu... ohyeah.gif
Superunknown
QUOTE (calfa @ 19 Dec 2006, 06:03 PM)
Inteleg ca ...

Se pare ca totusi nu intelegi biggrin.gif asa ca o sa-ti explic mai pe indelete:

Exista carti fara valoare care nu sint nocive si exista influenta marketingului in literatura care este nociva. Capisci?
March
QUOTE (Superunknown @ 19 Dec 2006, 05:53 PM)
"Carti nocive ale literaturii romane"...  Mircea Dinescu, Patapievici, Cartarescu... de la noi.

Pai daca nu-ti plac astia , poate ii citesti cu folos p-astia :

Mihail Sadoveanu, Mitrea Cocor

A.Toma, Silvester Andrei salveaza abatajul

Dan Desliu, Minerii din Maramures; Lazar de la Rusca

Petru Dumitriu, Cronica de familie


vitalic sprinceana
The Dude:

QUOTE
vorbim de om...sau de autor ??? Pentru ca daca zici de poet, pe ala nu il poti condamna chiar asa de usor...ala are condei


de ambii. pornesc de la idee ca un poet ar trebui sa ofere si un model etic conform cu opera sa. ideea suna prea justitiar, dar...
The Dude
man....n-au prea fost modele printre ei....Nichita, Baudelaire (spritzoase), Verlaine & Raimbaud (poponareala)...da ce ma mai chinui eu sa imi aduc aminte...vorba lui Rilke "toti poetii blestemati s-au nascut din absint"...sau a lui Zappa...nu poti atinge starea poetica pe cale senzoriala normala...(ma rog, ceva asemanator)
Nefertiti
QUOTE (vitalic sprinceana @ 20 Dec 2006, 11:19 AM)
pornesc de la idee ca un poet ar trebui sa ofere si un model etic conform cu opera sa.

Nu sînt de acord. Ce treabă are una cu alta? Dacă vrei să fii model etic, te faci preot, călugăr, profesor etc.
vitalic sprinceana
The Dude:

QUOTE
man....n-au prea fost modele printre ei....Nichita, Baudelaire (spritzoase), Verlaine & Raimbaud (poponareala)...da ce ma mai chinui eu sa imi aduc aminte...vorba lui Rilke "toti poetii blestemati s-au nascut din absint"...sau a lui Zappa...nu poti atinge starea poetica pe cale senzoriala normala...(ma rog, ceva asemanator)


daca ai fi mai atent ai observa ca "nocivitatea" autorilor despre care vorbim nu consta in orientarea lor sexuala, consumul de droguri sau alte stereotipuri din aceeasi categorie a defectelor personale irelevante...in sensul asta eu sunt doar niste exotici , nu si nocivi (ma rog, ce crede biserica sau opinia publica despre alta, este altceva). punctul care-i face nocivi este atitudinea lor fata de politic, fata de modul de guvernare al societatii). vina lor consta in a fi sprijini idei si ideologii care promulga dreptul absolut de a dispune de soarta celorlalti dupa plac...atata timp cat revolta si atitudinea nonconformista e comportament asumat in constienta, e bine, cand insa un individ, fie el si poet, incearca sa-si declare dreptul de a impune celorlalti chiar cu pretul violentei, amenintarii cu moartea opinia proprie atunci este nociv..este cazul lui Hitler, de exemplu...ma rog, are dreptul sa considere orice despre evrei, dar este nociv cand afirma ca astia trebuie nimiciti, altfel zis el isi rezerva dreptul de a dispune de soarta unor indivizi fara a-i intreba pe aia daca doresc sau nu...eu cred ca aceasta ar fi un bun pucnt de discutie...oricum, pe parcursul acestei discutii putin s-a vorbit despre insasi nocivitate si ce ar isnemna ea
The Dude
QUOTE (vitalic sprinceana @ 20 Dec 2006, 02:54 PM)
...oricum, pe parcursul acestei discutii putin s-a vorbit despre insasi nocivitate si ce ar isnemna ea

pentru ca nu despre asta era vb....Nu despre nocivitate ci despre nocivitatea in literatura.


Vad ca pana la urma te-ai contrazis:
QUOTE
"pornesc de la idee ca un poet ar trebui sa ofere si un model etic conform cu opera sa"
"daca ai fi mai atent ai observa ca "nocivitatea" autorilor despre care vorbim nu consta in orientarea lor sexuala, consumul de droguri sau alte stereotipuri din aceeasi categorie a defectelor personale irelevante..."

Etica este una singura si cand o raportezi la ceva...In cazul poetului de care vorbim cand te referi la "model etic" nu adaugi la etica inca cateva regului de convenienta, ci scazi din ce a facut ceea ce etica condamna...Baudelaire, despre care un mare pictor a afirmat..."nu era un om, era un butoi" nu a facut in opera sa apologia consumului de alcool, ci a vorbit de dragoste si de iubire si de aceasta magistrala metafora: "florile raului"...asta a pastrat istoria din prea scurta sa traiectorie lumeasca, si nu serile cand se tara prin bodegi

Si inca ceva eu nu i-am acuzat pe acei poeti ca ar fi scris nociv nicaieri, dimpotriva ei sunt fundamentali...Eu m-am grabit sa alatur lor numele lui Paunescu si sa il disculp de poet, nu pe cetatean
Veritas
QUOTE(iedera @ 11 Oct 2007, 04:02 PM) *
Carti nocive? Adica carti care sa te distruga. Care sa-ti vatameze dezvoltarea fizica si psihica .
Vorbesc strict personal si ma raportez la cartile ce le-am citit. Sunt chiar surprinsa ca vad in lista nume ce-mi sunt dragi.
In lista insa vad cateva carti care prezinta intr-o lumina favorabila o anumita perioada din istoria Romaniei. Si ce sa fie rau in asta? Sa nu-mi spuneti ca cineva a citit o asfel de carte si a devenit infocat sustinator al comunismului.


Corect..Si eu il admir pe Adrian Paunescu - Poetul, chiar mi-e ciuda ca s-a implicat in politica.Culmea , nu "calitatea" ( ma rog, intelegeti ce vreau sa spun unsure.gif ) politicii pe care o face ma doare, ci faptul ca-si pierde timpul cu asta, in loc sa scrie...

Si s-a pierdut pe traseu o idee din postarea initiala..: Influenta "malefica" ...e o mare exagerare......am citit o mare parte din cartile insirate acolo, si inca in adolescentza, si privind in urma nu-mi aduc aminte sa-mi fi dat vreun fior din gama malefic, nociv&co...

V
tontoi
Friedrich Nietzsche , un filosof nociv mad.gif blink.gif ,pentru a ajunge la o asemenea aberaţie trebuie să ai constipaţii în gândire...nu-l văd pe marele filosof ca pe un factor negativ, mi-a plăcut foarte mult Naşterea Tragediei şi cu siguranţă am să mai studiez operele semnate de el.
Rovaniemi
ha! ce cauta maleus maleficarum la carti romanesti?

dupa ce ca e veche de secole, nici macar nu e nociva.

numa transpunerea in practica a ceeace s-a citit a fost nociva ohyeah.gif cicitul ei e la fel fel de inofensiv ca si cum ai citi carti de groaza azi ;
bdl
Eu cred ca "nocivitatea" unor carti e invers proportionala cu inteligenta cititorului si....viteversa....cu cit cititorul e mai prost, cu atit efectul "nociv" e mai mare....Eu, mda, cam atit am avut de spus.... thumb_yello.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.