Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Energie Eoliana, Solara Si Hidro = Curent Electric
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Natura si Turism
eternity
Turbinele Eoliene sunt una din cele mai vechi forme de energie alternativa utilizata in lume.Evoluand din morile de vant folosite pentru pomparea apei si irigatii , la generatoarele electrice de astazi, turbinele eoliene au ajutat omenirea timp de secole.
Turbine eoliene

Tehnologiile solare folosesc energia soarelui pentru a produce caldura, lumina, apa calda si chiar aer conditionat pentru locuinte si zona industriala. Panourile solare sunt una cele mai populare surse de energie alternativa folosita pentru sistemele electrice private si industriale. Oricine poate folosi aceasta energie gratuita.

Panouri solare fotovoltaice si nu numai...

Nu oricine e suficient de norocos pentru a avea un rau in apropierea casei sale, insa pentru cei care fac parte din aceasta categorie, micro-hydro turbinele sunt cea mai ieftina sursa de energie alternativa. Orice mica turbina poate produce energie non-stop atat timp cat exista apa indiferent de conditile meteo.

Micro hidro turbine

Cateva aplicatii interesante ...

Aplicatii energie alternativa
Endgegner
diespam.gif
eternity
blink.gif unde ?
Endgegner
Uita-te la postarea ta..apasa pe link si vezi unde duce...e reclama la firma LP Electric...got it?
eternity
Am inteles ! ... smile.gif
andra_v
Oricum, daca ar fi folosite si in Romania sursele de energie solara/eoliana ar scadea simtitor preturile la utilitati. Si sa vad odata falimentul producatorilor/distribuitorilor de energie. Ah, 2007!!!
Blakut
propun mutarea la stiinta si tehnologie..


Asa, pai de ce crezi tu ca se aplica si la noi chestia asta? Singurul avantaj al centralelor eoliene ar fi ca s-ar elimina termocentralele (Care polueaza). Costa mult insa sa intretii niste centrale eoliene, de asemenea nu merg puse oriunde. Unde mai pui ca ai nevoie de multe ca sa faci ceva cu ele... cele multe ocupa suprafate mari... care suprafete costa bani si sunt si agricole.
andra_v
Panourile solare si centralele eoliene produc energie mult mai ieftina, comparativ cu termocentralele.
Cla
QUOTE (Blakut @ 22 Nov 2006, 06:52 PM)
Costa mult insa sa intretii niste centrale eoliene, de asemenea nu merg puse oriunde. Unde mai pui ca ai nevoie de multe ca sa faci ceva cu ele... cele multe ocupa suprafate mari... care suprafete costa bani si sunt si agricole.

Cele mai multe din Europa sunt puse pe Marea Nordului si nu au nicidecum de-a face cu vreo suprafata agricola.
Doar prind vântul asa cum trebe.
Si sunt muuulte...

user posted image
Erwin
La Timişoara, pe una din clădirile Politehnicii a existat un laborator de studiu pentru energia eoliană, înainte de 1989, pe urmă, cercetările au fost sistate, la fel ca o mulţime de alte astfel de cercetări, bugetele reduse la ridicol, oamenii au fost nevoiţi să renunţe, să-şi caute de lucru în sectorul privat, să emigreze, şi e mare păcat pentru că acum trebuie să importăm tot acest know-how pe bani grei. Ideile de surse alternative sunt numeroase şi avem în ţară câţiva inventatori premiaţi pe la saloanele de inventică, dar ale căror invenţii nu pot fi puse în practică din cauză că nu există investitori sau lipsesc banii necesari.

Până una alta, economisirea este o sursă de energie! Izolaţia termică, becurile economice, motoarele cu consum mic (am văzut acum câţiva ani prezentarea unei invenţii româneşti, un motor termic axial cu gabarit mic, putere mare, eficient, robust, cu piese puţine şi implicit mai fiabil... oare ce s-a întâmplat cu el? unsure.gif )...

În România nu este suficient vânt, constant şi puternic, din cauza particularităţilor fizico-geografice şi climatice pentru ca o centrală eoliană să fie rentabilă, dar când combustibilii convenţionali se vor scumpi de câteva ori s-ar putea sa devină, am în minte de pildă zona Moldova Nouă unde primăvara şi toamna bate vântul puternic, în Bărăgan sau la munte, la mare... La fel, pentru captatoarele solare, nu sunt destule zile cu soare în timpul iernii, Cartierul Soarelui din Timişoara a avut instalaţii solare pe blocuri din construcţie, nu cred ca mai funcţionează demult nici una...

Există posibilitatea producerii destul de ieftine (chiar şi acasă, cu materii prime şi chimicale ce se găsesc în comerţ) de "biodiesel", un combustibil pentru motoarele diesel obţinut din... uleiul de floarea soarelui folosit (la McDonalds sau alte fast-food-uri) pentru prăjirea cartofilor, ars, care de obicei se aruncă.
alysoft2003
Sunt surse de energie curate, nepoluante. Numai ca...din nefericire costul ridicat al investitiei nu se amortizeaza in timp. Pe langa generator iti mai trebuie un acumulator si un stabilizator de tensiune. Astea costa. Si sa te rogi la Dumnezeu sa nu fie nevoie de intretineri speciale, ca deh, se mai si strica.
Cla
QUOTE (Erwin @ 22 Nov 2006, 11:11 PM)
Există posibilitatea producerii destul de ieftine (chiar şi acasă, cu materii prime şi chimicale ce se găsesc în comerţ) de "biodiesel", un combustibil pentru motoarele diesel obţinut din... uleiul de floarea soarelui folosit (la McDonalds sau alte fast-food-uri) pentru prăjirea cartofilor, ars, care de obicei se aruncă.

Erwin, tocmai ieri am vazut un reportaj, este o tehnologie noua.
Omul vrea sa-si breveteze chestia.
Din ulei vechi, baga nustiuce praf si iese ulei nou.
Nu suta la suta (logic), dar 98 la suta!
Si nu-i prostime de oameni, e cercetat si declarat ca OK, sta de vorba cu Multi - ARAL, ESSO, etc. ca sa incaseze rebuturile lor si sa le "recycled".
O sa vedem ce iese din chestia asta.
în plus, nici PetroMulti nu dorm. S-au prins ca viitorul îi apartine gazului.
Si ala chiar ca e inepuizabil, în timp ce Pamântul clocoteste permanent.

Despre Biodiesel: ce sa va explic, ca stiti si voi cum se face.
Depinde numai din tara în tara de pe cum se merita. (e chestie de impozit)
În rest, merge struna.
Erwin
am citit pe undeva despre gazul metan care se afla in sedimentele de pe fundul mariilor si oceanelor, problema e cu gasirea unor solutii rentabile de exploatare...
Cla
Da Erwin, despre asa ceva am citit si eu si nu mai stiu pe unde.
Cica ar fi o besica enorma in golful Mexic care ar trebui exploatata, cica creste sub mare.
Sunt multe posibilitati sa ajungem la combustibil, numai sa stim cum.
La noi, multe autobuze pe circuit în oras functioneaza asa.
M-am uitat la esapament. Iese un nimic în comparatie cu Diesel.
Cred ca la "Multi" le merge curul, altcumva ar fi avut ei idei cum sa scape de petrol.
Islanda e "autark" deja, (sorry, nu stiu pe romaneste), sustrage energia din potenta vulcanica.
Si bineinteles, exploatata de cei care au bani: SHELL, BP, bla bla...
Cla
Da' nu-i vorba de Betro Panat rofl.gif

edit: am vazut ca in Scotia fac energie din valurile marii.
Valurile vin, pleaca, vin, pleaca...
si din asta ei sustrag energie.
Pe gratis. Cât crezi ce de energie ar fi la un loc, odata pe zi la coasta Atlanticului, daca la Bretagne fluxul e de 10-12 metri... pe zi?
Nu numai fluxul, ci si refluxul? Câte turbine ar putea alimenta apa aia pe gratis?
The Dude
Am studiat intens problema utilizarii energiei eoliene si concluzia la care am ajuns este ca ea nu se merita...Costul investitiei este enorm, amortizarea presupune o perioada imensa de timp, iar energia furnizata: incerta.
In pricipu ar trebui sa existe o statistica foarte precisa si "la zi" a situatiei vanturilor din zona in care urmeaza sa se amplaseze instalatia. Nu mai ea poate dicta eficienta, dar si asa in limite mult prea mari.
In princiu instalatia consta intrun generator eolian, un grup de acumulatori cu ciclu profund, si un invertor care transforma curentul de 12 sau 24 de v. in curent de retea de 220V. Toate sunt foarte scumpe si te pot duce lejer la 10 000 de euro invest. pentru o gospodarie amarata. Singurul avantaj pe care poti conta este cel al independentei, dar e prea firav ca sa sustina o cauza ca asta.


Cea mai eficienta sursa de energie neconventionala este cea a microhidrocentralelor...desigur asta daca ai un parau prin apropiere
Blakut
Mai exista si sursele bazate pe biogaz: deseurile biologice ajung gaz apoi curent...

Pana una alta am descoperit ca de cand am termopan in tot apartamentul nu mai dau drumul la calorifer aproape deloc... (am calorifere cu contor pe fiecare + robinete puse pe 0, se plateste la caldura exact cat se consuma).
The Dude
QUOTE (Blakut @ 4 Jan 2007, 01:47 PM)
Mai exista si sursele bazate pe biogaz: deseurile biologice ajung gaz apoi curent...


Ei bine am vazut asta si nu mi-a venit sa cred....Insa e o treaba a naibi de cotoioasa pe care nu cred ca as face-o vreodata...rahatul ala trebuie amestecat cu ceva...nu mai tin minte, cu paie sau alt produs tot din asta de pe camp. Flacara arde si tine incredibil de mult macar ca nu are putere termica la fel ca flacara de la butelie.

Acolo unde as fi eu interesat sa imi rezolv problemele energetice (undeva la munte) balegarul si "gunoiul de grajd" e la mare pret...nu il poti procura usor. Localnici il folosesc ca ingrasamant pentru fanete si pasuni...si apoi chiar sa ajung sa zgarman in rahat pentru ca sa imi pot face un ceai...EXCUSE MEEEEEE ! mad.gif mad.gif mad.gif
exergy33
... pe tema energiei regenerabile ...
In Germania s-a investit in mod serios in 'biodiesel' , carburant Diesel produs din surse biologice , in special din uleiul de rapita smile.gif.
Am citit cite ceva pe tema asta ... si se pare ca se merita sa se investeasca in afacerea asta.
Problema Germaniei se leaga de insuficienta terenului agricol cultivat cu rapita . Din cite am inteles eu , nemtii au facut oferte citorva tari in ceea ce priveste cumpararea rapitei ... si chiar unele facilitati pentru cei care se angajeaza sa o produca .
Una din ele este Romania.

http://www.fas.usda.gov/pecad2/highlights/...uels2/index.htm

user posted image

Deci si in Romania se agita spiritele pentru a obtine beneficii din biodiesel smile.gif.

http://www.finit.ro/afacerea-biodiesel.html

http://www.gov.ro/presa/integrare/afis-doc.php?idpresa=171
ilie
sunt deja 5 investitori in Romania si si-au anuntat intentia si fime petroliere mari.
exergy33
Biomotorina de Lehliu Gara
Primii care si-au anuntat intentia de a transforma rapita romaneasca in biodiesel au fost portughezii. Compania Biomart, divizie a consortiului Martifer, a demarat investitii de 47 de milioane de euro in construirea unei fabrici la Lehliu Gara, judetul Calarasi. Proiectul va fi dezvoltat în doi timpi: intr-o prima etapa va fi construita rafinaria – in care se vor investi in jur de 16 milioane de euro -, in paralel urmand a se ridica fabrica de extragere a uleiurilor utilizate pentru obtinerea combustibilului. Proiectul va fi incheiat la inceputul anului 2007. „Cu o capacitate anuala de 100.000 de tone de biodiesel, rafinaria va fi cea mai mare de acest tip din Europa. Aceasta va asigura 30% din necesarul Romaniei de combustibil ecologic“, a declarat Carlos Gil, directorul Biomart Romania. Grupul intentioneaza sa obtina o cifra anuala de afaceri de 80 de milioane de euro din productia romaneasca de biodiesel. De asemenea, grupul Martifer si-a propus sa preia circa 50.000 de hectare de teren prin Agromart - furnizor de seminte tehnice pentru Biomart -, unde va produce materia prima. Agromart va aloca 13 milioane de euro pentru cumpararea terenului. Investitiile totale pe care le va face Agromart în urmatorii sase ani, în teren si utilaje, se vor ridica la 25 de milioane de euro.

http://www.mangus.ro/content/view/75/2/

eternity
Misto ! wink.gif
axel
QUOTE (exergy33 @ 4 Jan 2007, 10:47 PM)
"Aceasta va asigura 30% din necesarul Romaniei de combustibil ecologic"

Ce-o fi aia necesar de combustibil ecologic? Necesar de combustibil inteleg. Inseamna ca mai mult nu-ti trebuie. O fi cu limita folosirea de combustibil ecologic, si restul trebuie sa fie neaparat din alte surse (preferabil fosil)? Daca e ecologica mai mult de X% din energia folosita e rau?
exergy33
smile.gif

Toate tarile membre sunt obligate sa raporteze anual progresele facute in domeniu, precizeaza Costinel Radu, consilier in cadrul ARIS. Directiva UE 2003/30/CE prevede promovarea utilizarii combustibililor si a altor combustibili regenerabili, in special in sectorul transporturilor, ca parte a politicii UE de reducere a dependentei de importul de energie si de scadere a emisiilor de gaze ce genereaza efectul de sera. De asemenea, in directiva mentionata sunt prevazute termene pentru ca statele membre sa ia masuri astfel incat pe pietele lor sa fie promovati biocombustibilii care sa inlocuiasca 2% din energia continuta in benzina si motorina utilizate, pana la sfarsitul anului 2005, si circa 20% pana in anul 2020.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.