Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Energie Alternativa
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium
alysoft2003
Pe fondul crizei energetice, se contureaza tot mai mult ideea apelarii la surse de energie alternativa.Care este cea mai prolifica? Impact ambiental minim? Mai usor de manevrat?Si nu in ultimul rand, care este cea mai ieftina?
Amon
Daca as avea bani, mi-a monta panouri solare pe casa...am inteles ca cele mai ieftine sunt in jur de 10-15.000 euro.
Erwin
Aly, sursele de energie alternativă sunt multe şi e greu de făcut o estimare exactă, dar trebuie avut în vedere în primul rând o serie de aspecte practice care pot afecta foarte mult cheltuielile totale pe termen lung. De pildă, dacă locuieşti la munte, e mai rentabil să ai o microhidrocentrală decât panouri solare... Disponibilitatea unor surse de energie (chiar dacă în ultimă instanţă ea vine de la Soare) depinde mult de factorii geografici, geologici şi de climă. La noi în ţară spre exemplu, există puţine locuri unde bate vântul suficient de constant şi în tot timpul anului ca să fie la fel de rentabilă construirea unor centrale eoliene ca în Olanda... Se iau în calcul şi oportunităţile locale, de pildă la o fermă poate fi avantajoasă o instalaţie de producere a biogazului/ biodieselului.

Dar, în indiferent ce condiţii te-ai găsi, ai la îndemână economisirea energiei, prin mărirea izolaţiei locuinţei/casei. Indiferent ce sursă de căldură vei folosi, că este clasică sau alternativă, izolaţia termică foarte bună va aduce avantaje nete pe termen lung.

Am fost nu demult la un client care montează geamuri termopan, i-au rămas geamuri de diverse dimensiuni de la lucrări pe care le ţinea depozitate impropriu, sub riscul de a se sparge... I-am sugerat că ar putea face cu ele panouri solare, dimensiunile nu sunt critice. Cred că ai putea achiziţiona astfel de geamuri la preţ redus şi de la second-hand. Ţeavă de cupru se găseşte peste tot, ai nevoie de ceva panouri din lemn (nu PAL că se dezintegrează la umezeală) sau metal din care să faci incintele, le vopseşti în negru şi aşezi ţeava de cupru înauntru, peste un strat gros de izolaţie şi o foaie de tablă vopsită în negru. În podul casei pui un bazin pentru apă, îl izolezi bine cu spumă poliuretanică, înauntru pui o serpentină din aceeaşi ţeavă de cupru, legată la panou şi cu o supapă de sens şi robineţi. Apa din bazin (poate fi un butoi mare de tablă) va fi încălzită de cea care circulă natural (fără pompă) prin panou şi serpentină (dacă ai de gând să foloseşti instalaţia şi iarna atunci pui antigel), iar bazinul va fi racordat la instalaţia casei de apă rece şi apă caldă, printr-un sistem de alimentare cum e cel de la boilerul electric, dacă e sub presiune, sau ca la WC dacă se alimentează prin cădere. O astfel de instalaţie poate produce în zilele însorite necesarul de apă caldă al unei familii folosind panouri solare de câţiva metrii patraţi, în funcţie de zonă. Costurile sunt minime şi se amortizează rapid.

P.S. han.gif amon!
andra_v
Erwin, chiar intr-o zona de munte o cunostinta si-a adus un panou solar din Franta acum trei ani. Sa ma interesez cum functioneaza, cat e de rentabila.
Dar energia alternativa ar fi, in momentul de fata, o lovitura data cartelurilor energetice din tara noastra.
Erwin
QUOTE
Dar energia alternativa ar fi, in momentul de fata, o lovitura data cartelurilor energetice din tara noastra.


dacă 2-3 oameni din 10000 se gândesc la energia alternativă n-au cum să dea o lovitură cartelurilor energetice... mai ales că tehnologiile sunt relativ noi şi prea puţin răspândite în ţara noastră.

spre exemplu, de câţiva ani buni lumea îşi schimbă ferestrele vechi cu geamuri termopan, fenomenul a luat amploare, dar izolaţia exterioară a clădirilor, o altă importantă sursă de economii abia începe să se pună în practică. Pe măsură ce costul energiei creşte, oamenii devin tot mai interesaţi să găsească soluţii şi eu spuneam că primul lucru pe care îl putem face este să economisim, să schimbăm becurile clasice cu unele economice, să izolăm termic locuinţele ş.a.

Referitor la captatoarele solare, cele cu aer sunt mai ieftine şi mai uşor de construit, se poate folosi tubulatură din plastic pentru aerisire sau se pot construi canale dreptunghiulare din rigips, partea dificilă este stocarea căldurii pe timpul nopţii sau în zilele înourate. Pentru stocarea aerului cald se poate face (la o casă nouă e mai simplu) un compartiment în subsol, izolat pe toate laturile şi umplut cu pietre de râu.

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.