Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Despre Celulele Stem
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Stiinta si Tehnica
nefertiti-old
Am vazut cateva emisiuni interesante pe Discovery Science despre regenerare si celulele stem... un subiect foarte interesant.
Printre altele, am aflat ca aceste celule se afla si in sangele din cordonul ombilical, iar in unele tari (SUA, UK) exista posibilitatea pastrarii lui intr-o banca de organe, iar daca cineva din familie face cancer sau o alta boala precum leucemia, ciroza etc, se pot folosi celulele stem din cordon pentru refacerea organului bolnav.

In fine, subiectul e mult mai complicat si interesant, ma intrebam daca sunt amatori pentru o discutie.

Poate Michelle stie mai multe. hmm.gif

p.s. din cate am inteles, inca nu se pot 'fabrica' la discretie celule stem, pe motiv ca nu ar fi etic dpdv medical.

edit: Acum imi dau seama ca poate era mai potrivit sa il deschid la Corpul uman... desi mie imi aduce mai mult a stiinta.
nefertiti-old
La Institutul Clinic Fundeni
Michelle
Da,dar precum scrie si articolul nu toate transplantele reusesc,pentru unele interventii sunt necesari multi bani postoperator,bani care desigur nu exista la noi,de aici si multiplele esecuri care stati linistiti nu se fac publice!
Michelle
se pare ca exista celule stem care refac tesutul nervos-

Nouă celulă stem care poate ajuta în regenerarea ţesutului nervos

Potrivit unui articol publicat recent în revista Stem Cell and Developement, cercetătorii de la Şcoala Medicală Universitară din Minnesota au descoperit o nouă populaţie de celule stem în cordonul ombilical care deţin proprietăţile celulei stem primitive. S-a crezut că în sângele cordonului ombilical se găsesc celule stem hematopoetice din care se pot forma doar celulele sanguine. Însă, conform cercetătorilor, mica populaţie identificată în cordonul ombilical deţine caracteristicile celulelor stem primitive cu posibilitatea de a se diferenţia într-o varietate de tipuri de celule mature.
„Am fost încântaţi de acestă descoperire, mai ales fiindcă deschide drumul spre o potenţială strategie de tratament în ceea ce priveşte restabilirea funcţiei creierului după injuriile produse de un accident vascular cerebral”, spune prof. dr. Walter Low de la Institutul de Celule Stem şi Neurochirurgie al Universităţii Minnesota.
În cadrul exeprimentelor de laborator s-a efectuat transplantarea acestor celule stem din cordonul ombilical în creierul unor rozători cu accident vascular cerebral indus, rezultatele fiind surprinzătoare. S-a observat o reducere importantă a leziunilor cerebrale, animalele fiind capabile să-şi folosească membrele semnificativ mai bine. Unele dintre celulele tranplantate s-au diferenţiat în celule „neuron-like”, inducând totodată o reorganizare a multor fibre nervoase, ceea ce ar putea explica îmbunătăţire funcţiilor nervoase ale şoarecilor, afectaţi de stroke.
Accidentele vasculare cerebrale afectează circa 750.000 de persoane anual în Statele Unite.l


edit.pina la urma am pus articolul care apartine www.postamedicala.ro
Amenhotep
Vă rog, poate cineva să explice ce înseamnă "celulă stem"?

Mulţumesc,
a
nefertiti-old
Foarte pe scurt si mai pe inteles, celulele stem sunt celule primordiale, care pot fi prelevate sau chiar "preparate" din sangele periferic sau din maduva osoasa. Transplantate in diverse organe, ele se transforma in celule adulte ale organului respectiv si preiau functiile deficitare ale lui.
Titus Herbert
Am vazut si eu emisiunile. Eu intreb: dace se pot utiliza la clonarea organelor, se pot utiliza teoretic si la clonarea intregului organism? De aceea nu este "etic" dpdv medical?
nefertiti-old
E un soi de clonare, asta e clar si presupun ca de aici controversele legate de etica. Desi mie mi se pare extraordinar...
tikky
Cred ca in "Insula" (2005 - regia Michael Bay) se pleaca de la dezbaterea despre etica utilizarii celulelor stem.

nefertiti-old
Despre ce era vorba? Io n-am vazut filmul sau ce e...
tikky
Da, e un film. Despre un fel de intreprindere in care se cloneaza oameni.
Indivizi bogati platesc pentru a avea o clona si atunci cand sunt bolnavi sau au un accident, aceasta clona este eutanasiata pentru a-i fi prelevate organele de care este nevoie pentru refacerea trupului bolnav.

cateva descrieri ale filmului aici
nefertiti-old
Ma rog, eu nu vorbeam de clonare umana, ci de posibilitatea de refacere a unor organe... nu e chiar acelasi lucru.
Michelle
O definitie mai clarificatoare a celulei stem data in tratatul de embriologie Hill ar fi urmatoarea:

Celula stem este acea celula nediferentiata capabila de a se divide(autoreplica) pe perioade indefinite adesea in afara vietii organismului de unde a fost prelevata. In conditii adecvate sau primind semnale specifice celula stem are capacitatea de
a se diferentia in celule adulte specializate cu functii diferite care formeaza diversele tipuri de tesuturi ce compun organismul.
tikky
Cand vorbesti despre celule stem, inevitabil ajungi si la discutia despre clonare. In functie de capacitatea de
a se diferentia in celule adulte specializate
exista 4 tipuri de celule stem:

- celule stem totipotente - se gasesc la nivelul embrionului in primele patru zile de la fecundarea ovulului si sunt singurele care pot da nastere unui om
- celule stem pluripotente - sunt prezente in embrionul in varsta de 5-7 zile si pot da nastere la aproximativ doua sute de celule diferite, dau nastere la tesuturi, dar nu pot conduce la crearea unui om
- celule stem multipotente - se gasesc in fetus si in tesuturile adulte, se pot diferentia intr-un numar redus de celule ajuta la crearea globulelor rosii si albe
- celule stem unipotente - dau nastere unui singur tip de celule

Un articol despre crearea embrionilor clonati:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4555023.stm


Amenhotep
Tikky, dacă înţeleg eu bine, orice celulă este celulă stem (în cel mai rău caz de tip unipotent). Corect?

a
tikky
Cred ca mai degraba orice celula provine dintr-o celula stem.
Pe urma diviziunii unei celule stem rezulta o noua celula stem (de rezerva) si o celula care va avea o functie specifica (celula diferentiata). Celula diferentiata nu se mai poate diviza.

Celulele stem unipotente nu pot da nastere decat unui singur tip de celule diferentiate, in celelalte cazuri (celule stem multipotente, pluripotente, totipotente) vorbim de generarea mai multor tipuri de celule diferentiate.


o explicatie buna am gasit aici (este in limba franceza )
http://www.science-decision.net/cgi-bin/to...c=CLO&chapter=1
axel
QUOTE (Amenhotep @ 20 Feb 2006, 01:08 AM)
Tikky, dacă înţeleg eu bine, orice celulă este celulă stem (în cel mai rău caz de tip unipotent). Corect?

a

QUOTE (wikipedia)
Unipotent cells can produce only one cell type, but have the property of self-renewal which distinguishes them from non-stem cells.
Cla
Si asta pe româneste ce înseamna?? rolleyes.gif
Titus Herbert
Ca nu orice celula etse o celula stem blink.gif
Amenhotep
Asta-i foarte interesant. N-am ştiut. Eu credeam că orice celulă dintr-un organism viu este capabilă de diviziune. Acum înţeleg că nu-i aşa, ci doar unele se pot divide -- celulele stem. Celelalte nu se pot divide (nu pot da naştere nici măcar la o singură celulă nouă).

a
Cla
QUOTE (Titus Herbert @ 20 Feb 2006, 08:34 AM)
Ca nu orice celula  etse o celula stem blink.gif

Yo. Adica fucking 4 virginity, bombing 4 peace.

Ciao Titus,
Btw: Nu etse, este.
tikky
Celule stem de la Infanta Leonor

Celule stem prelevate de la Infanta Leonor de Bourbon sunt conservate, congelate la minus 196 de grade, intr-o banca de sange din Tucson (Arizona, SUA), a informat site-ul spaniol de stiri Periodista Digital. La fel ca sute de familii spaniole, Printul Felipe si Dona Letizia, parintii Infantei, au decis sa pastreze sange din cordonul ombilical al fiicei lor in momentul nasterii si sa-l trimita in strainatate pentru a congela celule stem adulte si a le putea folosi in tratamentul unor posibile boli pe care le-ar putea suferi fetita.
In dimineata de 31 octombrie 2005, la cateva minute de la nasterea Infantei Leonor, un ginecolog de la Clinica Ruber din Madrid a taiat cordonul ombilical al mostenitoarei tronului Spaniei, a extras sange din el si l-a depus intr-o punga speciala, sterilizata si care continea anticoagulante.


sursa: Romania Libera
nefertiti-old
Nouă celulă stem care poate ajuta în regenerarea ţesutului nervos

Potrivit unui articol publicat recent în revista Stem Cell and Developement, cercetătorii de la Şcoala Medicală Universitară din Minnesota au descoperit o nouă populaţie de celule stem în cordonul ombilical care deţin proprietăţile celulei stem primitive. S-a crezut că în sângele cordonului ombilical
Michelle
Aceeasi noutate,acelasi articol, pusesem si eu pe pagina 1! tongue.gif
nefertiti-old
Scuze, nu mai stiam, am dat de el azi, cautand ceva.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.