Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Psihologia Sociala
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
secunda
Psihosociologia= studiul stiintific al interactiunii comportamentelor prezente sau trecute, reale sau imaginare, in context social. ( S. Chelcea)

Acest topic as vrea sa evidentieze anumite experimente care se fac cu oameni si rezultatele obtinute in urma lor.
Genul ca unui grup de ...li s-a dat sa faca.... timp de...si s-a constatat ca....

incepeti, revin.
calfa
E o idee buna un astfel de subiect, secunda. smile.gif

Cand voi (re)intalni vreun experiment social care sa mi se para interesant, de genul "unui grup de ... i s-a dat sa faca ... timp de ... si s-a constatat ca ... ", probabil ca voi spune cate ceva despre el aici.

Intre timp, astept sa vii tu cu ceva, dar si alti musterii interesati de subiect. thumb_yello.gif
secunda
Conformarea de grup - studiu realizat de psihosociologul Solomon Asch

Test: trei linii A, B, C trebuiau comparate cu o linie X egala in lungime cu una dintre ele.
Studentii testati individual faceau 0% erori.
Studentii testati in grup de 5- 15 persoane ( instruite sa dea raspunsuri false) s-au conformat in proportie de 75% greselii majoritatii cel putin o data.

De ce se conformeaza subiectii?
1. Conformarea informationala - accepta din frica de a face greseli, mai ales cand nu sunt siguri pe propiile lor cunostinte.l
2. Conformarea normativa- accepta datorita presiunii, datorita dorintei de a fi acceptati in grup, datorita faptului de a nu fi criticati.
Serenity
Ehe... pai eu tocmai am de "frunzarit" pentru un examen o ditamai carte de Psihologie Sociala Experimentala si inca o carte la fel de ditamai tongue.gif si la fel de plina de experimente... Si mie experimentul Lui Asch cu liniile etalon mi s-a parut interesant, dat fiindca releva un fenomen pe care nu multi dintre noi l-am crede posibil.... si-anume faptul ca in fata unui grup, avem tendinta sa ne conformam intr-o asemenea masura incat sa spunem ca "negrul este alb" wink.gif

Cand o sa mai gasesc un experiment mai deosebit, revin.
MIA
Mai era un paragraf de discutii cu o tematica similara.

Tocmai pe tema experimentului lui Asch am facut un comentariu legat de o "extindere" ulterioara a experimentului si de rezultatele interesante obtinute cu aceasta ocazie. Dar mi-e lene sa o repet acuma. sorry.gif
tikky
si unde este aceasta discutie?
Serenity
Aici tongue.gif

Si daca nu cumva ma insel eu, pe marginea experimentelor lui Milgram erau comentariile lui MIA sorry.gif tongue.gif
MIA
QUOTE (Serenity @ 31 Jan 2006, 01:51 AM)
Si daca nu cumva ma insel eu, pe marginea experimentelor lui Milgram erau comentariile lui MIA sorry.gif tongue.gif

Aşa e, ai dreptate ... īmbătrānesc şi mă lasă memoria se pare ... sorry.gif
Serenity
laugh.gif

Numai ce am dat peste un experiment pe care il gasesc interesant (in special prin concluziile sale) si pe care o sa-l prezint cat se poate de pe scurt (pentru ca in 2 ore mai am de citit 100 de pagini laugh.gif sad.gif ):

Este vorba de un studiu realizat de C. Macrae (1994) care isi propune sa cerceteze efectul suprimarii gandurilor stereotipe asupra manifestarii prejudecatilor si in care studentilor englezi participanti la experiment li se prezinta fotografia unui skinhead*, dupa care sunt rugati sa scrie o scurta compunere privitoare la viata acelui tanar. Unui grup i se cere sa evite etichetarile negative, conceptiile prefabricate legate de persoana respectiva, iar un alt grup nu primeste nici o instructiune speciala. Dupa ce subiectii isi termina compunerile, experimentatorul ii duce sub un pretext oarecare (trebuie sa ia niste fise, etc.) intr-o alta incapere unde sunt rugati sa astepte putin. Intrand in camera ei descopera un pulover si cateva lucruri ale persoanei deviante lasate pe un scaun, sugerandu-li-se ca acesta ar putea intra in incapere in orice clipa. Ce se urmarea de fapt era distanta la care participantii la experiment se vor aseza fata de scaunul pe care se gaseau lucrurile respective. Rezultatele au fost surprinzatoare - subiectii din conditia 1 (cea in care erau rugati sa evite prejudecatile) s-au asezat sensibil mai departat decat cei din conditia 2 (in care nu le era spus nimic.)

Este subliniata asadar ideea ca odata suprimate, stereotipurile devin uneori mai accesibile si mai intense. A-ti impune sa nu ai prejudecati fata de un anumit grup de oameni nu garanteaza ca prejudecata va disparea. Ba chiar dimpotriva, ea va deveni de multe ori si mai puternica chiar daca acest lucru nu e intotdeuna constientizat.



*
user posted image
secunda
Afilierea
Experiment realizat de Schachter in 1959.
Subiectii au fost impartiti in doua grupe. Tuturor li s-a spus ca vor participa la un experiment unde li se vor aplica socuri electrice.
La primul grup, socul a fost descris extrem de dureros.
La al doilea grup, socul a fost descris nesemnificativ, doar o intepatura.
Apoi li s-a spus sa astepte 10 minute pana incepe testul.
S-a constatat ca:
In cazul primului grup, 62.5% au preferat sa stea impreuna --> frica mare.
La al doilea grup, 33% au ales sa stea impreuna--> frica mica
Concluzia-> cu cat frica este mai mare cu atat oamenii simt nevoia mai mare de afiliere.

###
Serenity, mi-a dat de gandit experimentul cu prejudecatile hh.gif pentru ca eu incerc sa elimin prejudecatile... unsure.gif
elina
QUOTE
pai eu tocmai am de "frunzarit" pentru un examen o ditamai carte de Psihologie Sociala Experimentala si inca o carte la fel de ditamai si la fel de plina de experimente..


Daca vrei,poti sa-mi spui si mie despre ce "ditamai cartea "este vorba?vreau sa "intru"si eu mai serios in psihologia experimentala.te rooog
andra_v
De asemenea, legat de psihologie sociala, mi-au placut niste lucrari despre mecanismele de manipulare/automanipulare (ex. "Tratatul de manipulare", al lui RV Joule). Am invatat multe despre natura umana.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.