Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Regionalisme Culinare
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Cla
Ce faceti voi de mâncare acasa?
Eu stiu ca din Banat vine sosul de visine, desi eu nu-l fac.
Il mânc la mama biggrin.gif
Eu fac multe chestii, internationale.
Dar la voi m-ar interesa ce mâncati acasa cu placere?
Asa, traditional, depinde de regiune.

Sau ce v-a placut in strainatate, egal oriunde? licklips.gif

smile.gif Cla
contraste
Eu propun ca sa spui ce iti place, dar sa dai si reteta.
Asa sa faca si ceilalti !
Sa ma gandesc ce imi place mie mai mult, si voi posta si eu.
Cla
QUOTE (contraste)
Eu propun ca sa spui ce iti place, dar sa dai si reteta.

Asta a fost si ideea, deci ce-ti place de-acasa, dar nu conteaza daca ai dat intre timp pe undeva peste altceva, numai sa se si precizeze de unde vine (si de-o reteta n-ar fi rau wink.gif )

Edit: eu mor pt sarmale, dar reteta nu o bag aici, e la fel in toata Romania.
Doar ca se mananca cu smantana sau fara, egal drool.gif
Michelle
Eu am descoperit supa gulas ,care nu e specifica zonei unde m-am nascut/traiesc eu dar imi place asa ca am invatat s-o fac tot intrebind in stanga si-n dreapta etnici maghiari.
John B
eu sunt mort dupa paste in general si dupa spaghete in special. am avut chiar o reteta publicata anul trecut in Jurnalul de bucatarie al Jurnalului National
Cla
De- aia am deschis topicu asta wink.gif Fain clapping.gif
Unu stie de gulas, altu de mâncarica, altu de mamaliga ca acasa
licklips.gif

Supa Gulas:
Se iau cateva cepe, se taie, se arunca in blid.
La fel ca niste carne de bou taiata, se arunca acolo.
Cu leustean, maghiran si usturoi. Si eventual Vegeta.
Si ardei verde taiat + praf de ardei.
Se lasa la fiert vreo juma de ora. Sau pana e carnea gata.
Daca uiti sa bagi apa, ai "Brandenburger Art" rofl.gif

La fel e cu Paprikasch, dar ala se face cu gaina.
Daca e supa prea subtire, se baga cartofi smile.gif

Michelle
ai uitat de chimen si galuste mici de faina cu ou si ar mai fi neste secrete ...trebuie sa fie carne multa si cartofi albi taiati marunt care prin fierbere sa ingroase bine supa...anyway e o supa cu muuulte calorii ,daca tii la silueta mai bine uiti de ea laugh.gif
Cla
QUOTE (Michelle @ 19 Jan 2006, 10:58 AM)
ai uitat de chimen si galuste

Da, scuze, am uitat, astea n-au voie sa lipseasca licklips.gif

Si despre secrete: Cand faci asa ceva, trebe aruncata nevasta din bucatarie, cu mutra ei doar se strica mancarea
Atentie, burlaci jamie.gif rofl.gif
Kyklos
Cand am vreme sa gatesc , imi fac un fel de omleta reteta propie .

Ingredinte

2 oua
500 gr unt
400 gr cascaval
200 gr pesmet
o ceapa mica
un usturoi mic
100 ml suc de lamaie
300 ml ulei de masline

Punem untul la topit adaugam prima data usturoiul apoi ceapa si la final sucul de lamaie , daca e nevoie punem si putin ulei de masline . Intr-un bol punem cascavalul ras , pesmetul , si oul se formeaza o compozitie daca e prea omogena mai punem umpic de ulei de masline . Se pune peste ceapa si usturoiul calit se serveste calda cu castraveciori murati .
Cla
La noi se face "Tiroler Gröstl". Cica vine din Tirol.
Asa se face:
Te uiti in frigider la chestiile vechi care trebe mâncate, le scoti si le tai marunte (friptura, sunca, salam, cârnati, orice)
Pui ulei in tigaie, prajesti cartofi pe jumatate, arunci chestiile astea acolo impreuna cu ceapa sau praz, invârti un pic, pui maghiran si chimen, niste oua batute, (astepti pana sunt gata cartofii), gata.
(Ca sfatul meu: se poate pune si cascaval peste toata asta drool.gif )
Pofta buna smile.gif

Asa s-a inventat Pizza, aluat cu ramasite din frigider wink.gif
Oricum Pizza e preluata de la greci = pita.
Endgegner
Explica-le si Schäufele rolleyes.gif sau Sauerbraten ohyeah.gif si cum se fac Krautwickel (sarmale) pe aici cry.gif
Cla
biggrin.gif Imi dai de lucru smile.gif

Sauerbraten

Se fierbe o saramura din: Apa (bineinteles spoton.gif ), vin rosu sau otet, ceapa, morcovi, telina, patrunjel sau pastârnac, se pun ca mirodenii la fiert cateva foi de dafin, ienupar, cuisoare, scortisoara, piper. (Poate un pic de Vegeta)
Cand zeama asta a fiert, e pusa de-oparte sa se raceasca.
Se ia carne de vita (cel mai bine din pulpa), se impuge cu cutitul ca sa intre gustul in ea, si cand e saramura rece, se baga carnea in ea. Se pastreaza la rece vreo saptamana.
Atunci se scoate, se prajeste pe toate partile ca sa se inchida porii, se pune saramura peste ea si se da la clocotit.
Dureaza cam mult, carnea asta de bou. De-aia o bag in "oala-minune"
Cand e carnea gata, se scoate si se face sosul. Se baga niste Lebkuchen (turtite de Craciun), dupa ce alea s-au dizolvat, se leaga cu faina.

O salata de sezon, niste galuste, taitei pe lânga, un vin rosu,
Pofta Buna! smile.gif
Cla
Schäufele (asta inseamna "lopatica")

Asta este umarul porcului, taiat in jumatate. Dedesubt se gaseste lopatica, de-aia-i numit asa.
Specialitate din Bavaria, in special din Franconia, de la noi.
Se taie pielea in patratele, nu adânc. Umarul se razvârleste intr-un amestec din ulei, maghiran, chimen, ceapa, mustar (!!)
Se incinge o tava si se pune carnea acolo. Sa se friga pe toate partile.
Dup-aia se scoate carnea si se frig scurt morcovi, cepe, telina, praz, patrunjel (taiate nu prea mici)
Se pune pasta de rosii si se stinge cu bere.
Se pune atunci la cuptor, cu vreo 2 litri de bere (si cu amestecul de mirodenii)
Si cu pielea in sus, sa fie "cross"
Dupa ce e gata, se leaga sosul cu faina.

Se serveste cu galuste de cartofi. + bere, ce altceva drunk.gif spoton.gif

Edit: sorry, am uitat, fara salata nu merge toata treaba wink.gif
Cla
@Endgegner: Dir zuliebe werde ich mich mit unseren Krautwickeln blamieren spoton.gif

Krautwickel (Sarmale Bavareze)

Daca in vara n-aveti varza acra pt sarmale, faceti proba la asa ceva wink.gif

Se ia un cap de varza dulce, se fierbe pana cand poti sa scoti foaie dupa foaie.
Amestecul de carne e la fel ca la sarmalele noastre.
Mai e nevoie de niste sunca de burta de porc, afumata.
Se inveleste carnea in varza si se leaga cu sunca.
Se pune in cuptor cu bere. (Puteti sa puneti si zarzavat cum vreti)

Eu pun pe lânga un sos de carne, da' nu-i musai. Fiecare cum vrea.

Se serveste pe lânga un piure de cartofi.

Pofta buna! smile.gif
Serenity
Singura mancare "traditionala" pe care o stiu blink.gif si o mananc acasa la bunica sunt turtele (also known as "turce"). In satul unde sta bunica mea toata lumea le face, atunci cand isi face painea. Din aluatul de paine, dupa ce a fost intins cu sucitorul, se taie forme care se pun la prajit in ulei incins (procesul e acelasi ca la gogosi). Se pot manca cu orice si au un gust asemanator cu langosii.
flori
Pentru ca e vorba de turte o sa dau si eu o reteta din moldova. Se numesc turte sau scutecele Domnului si se maninca in special in ajunul craciunului! (din pacate e cam tarziu dar sint gustoase si eu le fac de cite ori am pofta!).
Se intind foi subtiri (de marimea unei farfurii) din aluat de placinta facut cu apa, sare, faina si putin otet, (sau se folosesc foi de placinta din comert) se coc rapid pe o tabla pe o parte si pe cealalta, (bunica facea teancuri mari. Inainte de ajun bucataria era plina de foi) Dupa ce ati copt 20-30 de foi se piseaza miez de nuca prajit se amesteca din belsug cu coja rasa de lamaie si prtocala, zahar tos si zahar vanilat. Se face un sirop din apa si zahar sau miere si se stropeste fiecare turta cu ajutorul unei crengute de busuioc, se aseaza pe un platou intercalind o turta cu amestecul de nuci ultimul strat fiind de nuci.
Se lasa pina a doua zi! De obicei se maninca in ajunul craciunului dar este bun si in alte ocazii!
Pofta buna!
Cla
Prin o forumista am dat peste o reteta buna din Dobrogea.
încercati-o cum zice omu', pun pariu ca-i buna spoton.gif

"Tochitură dobrogeană" (pentru două porţii voinice)

Carne de porc (pulpă fără os sau fleică fără prea multă grăsime) – 600-700 gr.
Ceapă – o bucată potrivită
Pasta de roşii – o lingură mare şi cu vârf
Ulei – 2 linguri
Vin roşu – un pahar boieresc
Usturoi – 1 căpăţână mare
Sare, piper, boia dulce, cimbru – după gust
Se ia carnea, de preferinta proaspata si de o culoare roz-deschis, se taie in cubulete ca pentru a fi tocata.
Usturoiul se curata si se taie fiecare catel in feliute subtirele, nu pe lung, ci de-a latul.
Ceapa se curata si se taie marunt.
Se pun cele doua linguri de ulei intr-o cratita la incins. Cand e incins bine uleiul se arunca ceapa la rumenit. Daca primele bucatele de ceapa au inceput sa devina maronii, se poate adauga fara probleme si carnea.

Se presara condimentele dupa bunul plac, dar aveti grija sa nu abunde cimbrul sau boiaua, deoarece dau un gus amarui mancarii.
Se intoarce carnea pe toate partile, pana cand toate bucatile au devenit albicioase de atata caldurica. In acest moment se adauga cam 2 cani de apa calda in cratita in care isi face veacul carnea. Se mai pune si o treime din usturoiul taiat. Se acopera, dar nu de tot, si se lasa sa fiarba pana cand scade binishor. Se verifica moliciunea carnii, nu prin intepare sau alte metode stiintifice, ci pur si simplu se scoate o bucata si se gusta (atentie ca frige!). Daca sunteti multumiti de gust si consistenta, e bine. Daca nu, se mai adauga niste apa calda, si din nou se lasa sa fiarba mancarea, acoperita fiind, dupa cum spuneam.

Se presara condimentele dupa bunul plac, dar aveti grija sa nu abunde cimbrul sau boiaua, deoarece dau un gus amarui mancarii.
Se intoarce carnea pe toate partile, pana cand toate bucatile au devenit albicioase de atata caldurica. In acest moment se adauga cam 2 cani de apa calda in cratita in care isi face veacul carnea. Se mai pune si o treime din usturoiul taiat. Se acopera, dar nu de tot, si se lasa sa fiarba pana cand scade binishor. Se verifica moliciunea carnii, nu prin intepare sau alte metode stiintifice, ci pur si simplu se scoate o bucata si se gusta (atentie ca frige!). Daca sunteti multumiti de gust si consistenta, e bine. Daca nu, se mai adauga niste apa calda, si din nou se lasa sa fiarba mancarea, acoperita fiind, dupa cum spuneam.

Daca vi se pare ca e gata, atunci se rastoarna in mancare si paharul cu vin, usturoiul ramas precum si pasta de rosii. Se amesteca bine, sa se imprastie pasta de rosii in toata compozitia. De aici in colo mai sunt cam inca cinci minute de fierbere. Dupa asta – gata!

E bine sa fie servita fierbinte, cu o mamaliguta vartoasa deasupra careia sa se aseze frumusel un ou ochi. Ornamente se folosesc frunze de patrunjel, iar pe ou, in mijlocul galbenusului se pune o boaba de piper.
Muraturile sunt foarte bine-venite la acesta masa, in special castraveciorii murati sau salata de varza acra, dreasa cu oleaca de ulei si boia.
De baut merge orice daca e vin negru si puternic precum un urs. Nu raspundem insa de consecintele ulterioare."
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.