Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Autovindecarea Si Personalitatea
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
calfa
Cartea Autovindecarea si personalitatea. De ce unii raman sanatosi si altii sunt invinsi de boala. scrisa de doctorul Howard S. Friedman, aparuta la Editura Humanitas, in Colectia "Humanitas practic de buzunar" (hpb), din categoria "CARTI PRACTICE SI GHIDURI", este o introducere in domeniul suprinzator al psihologiei sanatatii.

Dar iata prezentarea cartii:
QUOTE
O somitate in domeniul psihologiei sanatatii, doctorul Howard Friedman sustine ca vindecarile "miraculoase" sint de fapt procese de autovindecare. Exista tipuri de personalitate capabile sa reziste la imbolnaviri sau chiar sa opreasca evolutia unor maladii grave, cum sint cancerul si bolile de inima. Si exista, la cealalta extrema, tipuri de personalitate predispuse la diferite boli.
Vestea buna este ca putem invata sa ne dezvoltam o personalitate capabila de autovindecare, iar doctorul Friedman ne arata cum sa procedam, deoarece ideile noastre "de bun-simt", ba chiar indicatiile medicale traditionale, nu sint intotdeauna corecte. Intelepciunea corpului, stresul benefic, celulele ucigase, efectul placebo, vointa de a trai si vointa de a muri, creierul multiplu, psihoneuroimunologia, homeostazia sint citeva dintre notiunile pe care le vom intilni in aceste pagini incitante, avind la baza studii stiintifice serioase, dar scrise simplu si accesibil.


Ati citit aceasta carte ? Daca da, cum vi s-a parut scrisa ?

Ati citit alte carti din acest domeniu ? Daca da, care ar fi ele ?

Cum vi se pare ideea ca rezultatul interactiunii dintre particularitatile personalitatii noastre, particularitatile mediului in care traim si muncim, convingerile pe care le avem si gradul in care ne integram in societate, alaturi de altele (descrise in carte), ne influenteaza capacitatea de autovindecare ?
Ovidius
QUOTE
Ati citit aceasta carte ? Daca da, cum vi s-a parut scrisa ?

Nu am citit-o, dar mi se pare foarte interesanta. Cu prima ocazie cu care ajung la librarie, merg sa o cumpar.
calfa
smile.gif Ovidius (ex Zorro), sa nu te astepti la retete miraculoase de la aceasta carte. Problematica ei e insa interesanta. Ideile vehiculate sunt in parte surprinzatoare.

De fapt, autorul lasa sa se inteleaga ca fiecare dintre noi are o capacitate curenta de autovindecare diferita dar si ca si-o poate imbunatati, insa depinde de multi factori felul in care isi poate fiecare imbunatati capacitatea de autovindecare.

El sugereaza mai degraba ca trebuie sa cauti propriile tale cai de imbunatatire, si ca el ca autor poate cel mult sa-ti ofere exemple din care sa te inspiri si cateva tentative de criterii prin care poti descoperi ce ti se potriveste tie. smile.gif

Asadar, pentru a fi folositoare cartea trebuie astfel perceputa, dupa parerea mea. Altfel, ramane doar o lectura poate interesanta, poate surprinzatoare ...
Ovidius
QUOTE
Ovidius (ex Zorro), sa nu te astepti la retete miraculoase de la aceasta carte. Problematica ei e insa interesanta. Ideile vehiculate sunt in parte surprinzatoare.

Nu, nu ma astept in nici un caz de la retete miraculoase. tongue.gif Incantarea mea se datora faptului ca e prima data cand aud de o carte de genul asta, si eram curios (inca mai sunt) daca e un bulshit in care se abereaza, sau chiar e ceva serios. Asa cum am mai spus, la prima vedere pare interesanta...

offtopic:
QUOTE
Cu prima ocazie cu care ajung la librarie, merg sa o cumpar.

Am ajuns la librarie, dar am uitat care era titlul cartii hh.gif
Am plecat totusi de acolo cu "Arhetipurile si inconstientul colectiv" de C.G.Jung
calfa
QUOTE
eram curios (inca mai sunt) daca e un bulshit in care se abereaza, sau chiar e ceva serios


Hmm, bulshit nu poate fi, dar probabil ca de aberat se mai si abereaza. wink.gif

E ceva destul de serios, autorul este profesor de psihologie si de medicina preventiva la Universitatea Columbia.

De altfel, dupa cum se poate banui din titlul si descrierea cartii, in ea sunt pe langa destule aspecte psihologice, si unele comentarii interesante asupra sistemelor medicale existente in tarile dezvoltate. Voi reveni poate cu cateva detalii. Sunt unele critici intemeiate, zic eu, si unele propuneri de "umanizare" a sistemului, care merita luate in considerare atat in acele tari cat si ... de sistemul medical romanesc. Parerea mea ... smile.gif
Erwin
am citit cartea, la inceput cu scepticism, dar apoi am fost convins de argumentatia si exemplele prezentate, bazate pe o experienta imensa, refacerea si reanalizarea unor statistici, descoperirea unor corelatii intre lucruri aparent nelegate intre ele, intr-un cuvant e o carte importanta. merita citita! nu e nici o sarlatanie, nici o elucubratie.

ce am retinut din ea este ca medicina moderna trateaza omul ca pe o masina pe care o duci in service, se fac investigatii bazate pe aparatura si pe tehnici computerizate, se administreaza tratamente, se inlocuiesc piese (transplant) si adesea se pierde din vedere ca omul e mai mult decat un corp biologic, chimic, fizic... ca se pierde din vedere factorul psihologic si mijloacele proprii de aparare in fata bolii. iar ponderea psihicului in evolutia unei boli este statistic semnificativa, in unele situatii conteaza 50%... oameni aflati in acelasi mediu, cu aceleasi predispozitii genetice (inruditi sau cu aceleasi antecedente) se imbolnavesc sau nu, in functie de psihic, de personalitate, de stilul de viata si de capacitatea de autosugestie.

consider ca aceasta carte ajuta la intelegerea dilemei in care ne aflam atunci cand ne imbolnavim de ceva, sansele de vindecare stau in noi insine in primul rand, in psihic si in modul optimist sau pesimist cum tratam boala. pesimistii si melancolicii se imbolnavesc si sufera in timp ce optimistii si sangvinii n-au nimic, pur si simplu trec peste chiar daca "se trateaza cu indiferenta"

desigur, in carte sunt analizate toate aspectele, o multime de exemple concludente, cazuri si necazuri... toate la un loc contribuie la concluzia ca medicina trebuie sa tina seama ca omul este o fiinta si nu o masina!
calfa
smile.gif Si eu am considerat-o o carte importanta. Macar pentru ca prezinta ideile unui om care si-a pastrat deschiderea catre noi interpretari ("refacerea si reanalizarea unor statistici, descoperirea unor corelatii intre lucruri aparent nelegate intre ele") ... "bazate pe o experienta imensa".

In plus, interesant si faptul ca el critica din interior indiferenta din sistemul medical, care pe de o parte e clar ca exista indiferent de tara, si pe de alta parte se pare ca are unele motivatii greu de depasit. Pana la urma, personalul medical ia poate cel mai mult contact direct si concret cu partile cele mai neplacute ale vietilor noastre, asa ca trebuie sa fie "tare". Iar medicina preventiva e dezavantajata fata de cea reactiva in societatea de consum, neaducand acelasi profit.
calfa
Aceasta carte a fost reeditata, daca nu ma insel are si o alta coperta. smile.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.