Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Economie Sau Risipa
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
abcd
Daca v-ati plimba prin New York la ora asta ati observa ca majoritatea apartamentelor sint cu geamurile deschise desi afara sint - 15-18 grade! Inauntru daca intri, o caldura lesinatoare, poti sa-ti faci efectiv cafeaua pe calorifer. Dupa mine asta este o adevarata crima daca e sa credem in marea "criza" de carburanti! Sau poate este falsa! Oricum ar fi mi se pare o risipa inutila si daunatoare. In ziua de azi daca porti o pereche de pantofi un an intreg esti considerat ori scartoman ori demodat. Pungile de plastic o data atit de venerate, umplu debaralele si lazile de gunoi laolalta cu alimente pe jumatate consumate.
Generatiile care ne vor urma vor suferi o criza acuta de materie prima si vor pierde cred eu calitatea aceea nepretuita de a supravietui din ceea ce-ti ofera natura. La romani insa risipa mi se pare ca are efecte mult mai grave prin faptul ca am practicat-o de prea multa vreme si am inceput sa credem ca asa e normal!

QUOTE
In proportie de 90%, romanii intrebati pe ce cheltuiesc banii au raspuns ca pe lucruri fara importanta sau, cum se zice pe romaneste, "pe prostii". Acelasi studiu, efectuat pe mai multe populatii, de la americani si germani, la bulgari si vietnamezi, releva faptul ca romanii sint campioni la "aruncarea maruntisului" si nu prea pun bani deoparte. Michael Tournier spunea, pe buna dreptate, ca "risipa este luxul celor saraci".


Dintr-un blog oarecare http://www.ele.ro/articol_2834.html
Cla
Pai daca asa e si romānii dau bani pe prostii, atunci sunt adepti sa intre in UE.
Acolo numa asta se face biggrin.gif
milimetru
QUOTE (abcd @ 11 Jan 2006, 03:39 AM)
La romani insa risipa mi se pare ca are efecte mult mai grave prin faptul ca am practicat-o de prea multa vreme si am inceput sa credem ca asa e normal!

De prea multă vreme? De cītă vreme adică, mai precis? Īnainte de '89 eram ţinuţi straşnic īn lesă cu economia mamii lui (ştiu eu a cui!!), fără căldură, lumină, alimente şi (toate) alte cele, ţară de oameni handicapaţi faţă de o viaţă normală. Acum avem liber la risipă. Nu merităm şi noi chestia asta? Ceilalţi īs mai breji? Care va să zică, unde-i problema?...

Romānii cheltuiesc banii pe nimicuri? Mai īntīi şi īntīi că majoritatea romānilor nu prea au bani pe care să-i cheltuiască pe nimicuri. Cunosc destule familii care au cumpărat crengi de brad şi nu brazi īntregi de Crăciun, īn condiţiile īn care un brad era suficient de ieftin, cīteva sute de mii de lei vechi, acolo wink.gif

Problema risipei mondiale cred că trebuie pusă pe tapet fără a separa, culpabilizīndu-i, pe romāni. Īn domeniul ăsta, după părerea, nu sīntem nici mai deştepţi nici mai proşti decīt ceilalţi...

Tot după părerea mea, articolul de pe "ele.ro" e vax. E risipă de cuvinte, risipă de dulcegării sentimentale, amestecate cu altă risipă de concluzii difuze şi parti pris-uri de week end. Autorul ar trebui să studieze un pic şi risipirea dumnealui, īn cuvinte şi idei. Părerea mea subiectivă, desigur...
Cucu Mucu
QUOTE (caa @ 11 Jan 2006, 08:11 AM)
Cunosc destule familii care au cumpărat crengi de brad şi nu brazi īntregi de Crăciun, īn condiţiile īn care un brad era suficient de ieftin, cīteva sute de mii de lei vechi, acolo wink.gif

Poate or fi dat toti banii pe votchi! jamie.gif
Problema este ca intotdeauna se gaseste unul sa critice: cand nu consuma - mama, ce zgarciomani is astia, vai de ingerii lor;, cand consuma - oleleuuu, ba, da' cheltuiti ca niste nababi, v-ati ajuns, ai. Puii mei, nu vad care e problema daca platim tot ce consumam. Sustinem economia, pana la urma. Si ne mai satisfacem si noi ceva dorinte, altele decat alea primare(mult iubite de comunisti).
Leonardo
A consuma fara griji este unul dintre aspectele de baza ale filozofiei de viata americane. Asta nu inseamna ca e ceva bun, dar consumul este sustinut politic acolo si dupa cum se stie razboaiele din Orientul mijlociu au avut in subsidiar acapararea de noi resurse pentru a sustine consumul de energie. Europa de ex. nu are suficiente resurse interne si securitatea energetica (inclusiv reducerea dependentei de importuri) e extrem de importanta.
Preturile la benzina si energie electrica sunt derizorii comparativ cu alte zone ale lumii si asta pentru ca nu exista componente care sa limiteze efectele poluarii date de acest consum exagerat. SUA e responsabila de peste 25% din poluarea mondiala. Crize energetice vor mai fi si in maxim 10 ani nici macar SUA nu va mai continua consumul in acelasi ritm. Asta se va vedea prin cresterea semnificativa a preturilor la energie (prin California stiu ca deja e sensibil mai ridicat decat in rest pentru energie electrica) si combustibil si primul pas va fi reducerea consumului fara rost chiar de consumatori. Poluarea este intr-adevar o problema iar resursele de combustibili fosili si nucleari nu mai ajung 100 de ani in ritmul actual de dezvoltare.
mărăcine
Oamenii s-au obisnuit in ultimii ani sa fie extrem de comozi si risipitori. Sunt multi care se plang iarna de frig, daca in casa sunt "doar" 15 grade. Sunt multe persoane care nu folosesc pentru drumurile in oras decat masina personala, chiar si atunci cand au autobuz direct la ore la care nu e deloc aglomerat. Sunt multi parinti care le cumpara copiilor inca din gimnaziu telefoane mobile cu camera foto, desi la varsta asta e doar un moft. Exemple ca astea sunt nenumarate...

Da, se va ajunge destul de curand la o criza energetica de proportii, care va fi un soc imens, pentru ca niciodata in istorie o parte asa mare a populatiei nu a beneficiat de o categorie atat de larga de marfuri, la costuri relativ nesemnificative. Multi dintre noi suntem de-a dreptul bolnavi de comoditate, o drumetie mai lunga pe munte pana la o cabana a ajuns ceva aproape de neconceput, cand ne permitem sa mergem cu masina pana la partia de schi si sa ne cazam la hotel cu televizor in camera.

Foarte multi oameni traiesc astazi intr-o mare iluzie, o falsa dualitate: pe de o parte vad regimurile autoritariste sau dictatoriale, care nu permit dreptul la exprimare al individului si suprima competitia economica (si aici intra fostele state comuniste), pe de alta parte regimuri democratice cu sisteme economice capitaliste, care asigura prosperitatea, dezvoltarea economica s.a.m.d. Aceasta imagine eronata este una din principalele cauze a directiei in care ne indreptam, ea promoveaza imbecilizarea prin consumul irational a unor marfuri care satisfac intr-un mod tot mai sofisticat nevoile de baza.

Dar pentru ca in ultima vreme auzi din presa despre tot felul de tragedii, vezi la televizor o gramada de filme apocaliptice, in timp ce viata sociala din jurul tau a capatat o aparenta de stabilitate, e foarte usor sa devii sceptic si sa-ti spui ca nu se va ajunge la cine stie ce. Se spune ca oamenii nu vad diavolul nici atunci cand el ii tine deja de guler. Parerea mea e ca o criza mondiala nu mai poate fi evitata, dar va fi bine ca atunci cand se va produce sa existe cat mai multi oameni constienti de cauzele ei.
Cucu Mucu
QUOTE
Sunt multi care se plang iarna de frig, daca in casa sunt "doar" 15 grade.

Pentru oameni, la umiditate normala, temperatura optima a mediului ambiant este de 21 de grade Celsius. Deci mi se pare normal sa ai senzatia de frig la 15 grade in casa.
actionmedia
QUOTE (mărăcine @ 11 Jan 2006, 02:58 PM)
Da, se va ajunge destul de curand la o criza energetica de proportii, care va fi un soc imens, pentru ca niciodata in istorie o parte asa mare a populatiei nu a beneficiat de o categorie atat de larga de marfuri, la costuri relativ nesemnificative. Multi dintre noi suntem de-a dreptul bolnavi de comoditate, o drumetie mai lunga pe munte pana la o cabana a ajuns ceva aproape de neconceput, cand ne permitem sa mergem cu masina pana la partia de schi si sa ne cazam la hotel cu televizor in camera.

Oare eu voi mai prinde aceasta criza? Eu unul ma consider un om putin pretentios. Evident ca mi-ar lipsi confortul apei calde si al incalzirii la calorifer, si chiar si cel al electricitatii, dar as putea supravietui si fara ele. Nu sunt departe anii in care ma incalzeam cu lemne, iar apa o incalzeam pe aragaz. Ce o sa imi lipseasca mult cred ca vor fi jocurile pe calculator, dar probabil ca pana vine criza o sa ma las si de astea. In rest, nu ma deranjeaza sa iau muntele la picior, mersul pe jos e sanatos. Sper sa nu ma dezobisnuiesc de acest obicei.

Nu este nimic rau in a consuma resursele pe care le ai la dispozitie pentru a-ti spori confortul, problema apare atunci cand risipesti aceste resurse, adica atunci cand consumi desi nu ai nevoie sau arunci ceea ce nu iti trebuie.
Ar trebui incurajata reciclarea. Daca ai mancare neconsumata si pe care nu o mai vrei, poate ca ar fi mai bine sa o dai cuiva care nu are ce manca sau macar unui animalut de prin preajma, dar sa fie un animalut folositor.

Ce bine ar fi daca am invata cu totii sa facem o preselectie a gunoaielor, iar numarul firmelor ocupate cu recilarea sa fie mai multe si sa isi faca treaba, in felul acesta s-ar taia mai putin copaci, ar fi consumat mai putin pretrol pentru a produce material plastic, mai putina energie pentru extragerea fierului din minereu s.a.m.d.

Recunosc ca nici eu nu fac preselctie, desi mi-as dori, nu stiu cum, oricum gunoierii vin si iau gunoiul cu totul. Poate ca ar trebui sa arunc la gunoi doar resturile organice, iar plasticul si hartia sa le strang si sa le duc la un centru de reciclare. Stie cineva un astfel de centru? Oricum nu o voi putea face fara masina.

O alta modalitate de a face economie ar fi o buna izolare a casei. Exista acel polistiren expandat cu care se pot izola peretii. Geamuri tremopan si usi bine inchise si izolate, cred ca ar economisi cel putin 20-30% din combustibilul facut pentru incalzire, asta binenteles daca ai centrala proprie. Daca esti racordat la incalzirea centrala procentul este mult mai mic dar s-ar simti si acolo o imbunatatire daca toata lumea ar face o astfel de economie.
Leonardo
Actionmedia: pentru tot ceea ce spui aici exista niste directive europene adoptate si in legislatia noastra. In unele locuri astea functioneaza si e mai greu la inceput, pe urma intra in reflex. Oricum inceputul a fost facut de mult pe aici, ramane de vazut continuarea si cum se va manifesta la noi in tara.
Blakut
QUOTE
Sunt multi parinti care le cumpara copiilor inca din gimnaziu telefoane mobile cu camera foto, desi la varsta asta e doar un moft.


Asa gandeam si eu la un moment dat. De fapt e ciuda ca nu ai (am) avut aceeasi chestie.
MIA
Cel mai naşpa ar fi īn această situaţie animalizarea lentă ( sau nu neapărat ) a celor din jur ... sorry.gif
abcd
QUOTE
De prea multă vreme? De cītă vreme adică, mai precis? Īnainte de '89 eram ţinuţi straşnic īn lesă cu economia mamii lui (ştiu eu a cui!!), fără căldură, lumină, alimente şi (toate) alte cele, ţară de oameni handicapaţi faţă de o viaţă normală.

Societatile comuniste sint vestite prin risipa nu chibzuiala! Economia Romaniei era deficitara, neproductiva si bazata pe investitii aiuristice care consumau...degeaba! Noi am trait dintr-o risipa chibzuit programata in planuri cincinale.

QUOTE
Acum avem liber la risipă. Nu merităm şi noi chestia asta? Ceilalţi īs mai breji? Care va să zică, unde-i problema?...


Eu zic ca am sarit din lac in put! Ma intreb de unde mai 'risipim'? A mai ramas ceva?

QUOTE
Problema risipei mondiale cred că trebuie pusă pe tapet fără a separa, culpabilizīndu-i, pe romāni. Īn domeniul ăsta, după părerea, nu sīntem nici mai deştepţi nici mai proşti decīt ceilalţi...


Trebuia sa fim mai destepti, dar...oameni sintem!

QUOTE
Tot după părerea mea, articolul de pe "ele.ro" e vax


E doar un blog dar are ceva miez.
abcd
QUOTE
Ce bine ar fi daca am invata cu totii sa facem o preselectie a gunoaielor, iar numarul firmelor ocupate cu recilarea sa fie mai multe si sa isi faca treaba, in felul acesta s-ar taia mai putin copaci, ar fi consumat mai putin pretrol pentru a produce material plastic, mai putina energie pentru extragerea fierului din minereu s.a.m.d.

Japonezii , nemtii si altii o fac de mult si o fac bine.
milimetru
QUOTE (mariusc2 @ 11 Jan 2006, 09:22 AM)
QUOTE (caa @ 11 Jan 2006, 08:11 AM)
Cunosc destule familii care au cumpărat crengi de brad şi nu brazi īntregi de Crăciun, īn condiţiile īn care un brad era suficient de ieftin, cīteva sute de mii de lei vechi, acolo  wink.gif

Poate or fi dat toti banii pe votchi! jamie.gif

Poate că da. Poate că nu... chiar toţi: http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?pag...ticle_id=170657
actionmedia
QUOTE (abcd @ 12 Jan 2006, 05:25 AM)
Japonezii , nemtii si altii o fac de mult si o fac bine.

La japonezi si la nemti exista oarece penurie in ceea ce priveste unele resurse naturale. Poate ca este si ata o motivatie suficient de puternica.
In al doilea razboi mondial parca nemtii incercu sa poduca combustibil lichid din gunoaie. Iata inceputul.
Mai este ceva, si nemtii si japonezii sunt foarte disciplinati. Mult mai disciplinati decat romanii de exemplu, cel putin asa se spune, nu am nici un fel de date statistice care sa confirme aceasta ipoteza.

Din cate stiu preselectia si reciclarea gunoaielor se face cam peste tot in tarile civilizate, chiar si in SUA despre care se spunea aici ca sunt campioni la risipa.
axel
Reciclarea nu este prea frecventa in SUA, tinand cont de gradul de consumatorism.
Nu exista politici nationale de reciclare (numai in cateva state exista depozit pentru sticla de bere/apa/etc ca sa te incurajeze sa o returnezi la magazin). In spatele casei ai doar doua containere: unul de gunoaie menajere si unul de materiale reciclabile. La gramada. Acolo arunci si hartie, si sticla, si aluminiu. De plastic nu stiu sigur... nu stiu daca se recicleaza in SUA sau nu...
abcd
QUOTE (axel @ 12 Jan 2006, 05:37 PM)
Reciclarea nu este prea frecventa in SUA, tinand cont de gradul de consumatorism.
Nu exista politici nationale de reciclare (numai in cateva state exista depozit pentru sticla de bere/apa/etc ca sa te incurajeze sa o returnezi la magazin). In spatele casei ai doar doua containere: unul de gunoaie menajere si unul de materiale reciclabile. La gramada. Acolo arunci si hartie, si sticla, si aluminiu. De plastic nu stiu sigur... nu stiu daca se recicleaza in SUA sau nu...

Desi , mai mult optional, gunoaiele se separa de hartie, plastic si metal, am auzit ca ajungand la destinatie se ard sau se ingroapa la un loc fara deosebire! Nu m-as mai mira de asta! De cativa ani au aparut fel de fel de grupari care militeaza pentru pastrarea mediului inconjurator si se fac presiuni pentru mai multa ordine si disciplina. Totusi consumerismul este la putere si consumerism inseamna risipa.
Fiecare vrea sa o duca bine pe felia lui ca vorba aia "doar o viata am" nu mai zici "avem" ca ideea de comunitate repugna.
jet li
Da, nici urma de comunitate in orasele mari de azi. Sunt nenaturale, create din greseala-inertie-necesitatea de a supravietui intr-o lume unde nu mai e loc de sate. In mod simplu-nu mai e loc pe pamant ca fiecare om sa traiasca in satul lui impreuna cu o comunitate. In aceste orase traim ca niste viermi toti laolalta dar fiecare singur. Daca omori unul ceilalti nu baga de seama-si nu e vina lor.
axel
@jet-li: o spui de parca cei din mediile rurale sau suburbane ar recicla mai mult decat cei din mediul urban. Ma indoiesc profund... mai ales in privinta mediilor suburbane (din SUA).
jet li
Scuze eram off topic , nici o legatura cu reciclarea biggrin.gif
actionmedia
QUOTE (axel @ 16 Jan 2006, 09:19 AM)
@jet-li: o spui de parca cei din mediile rurale sau suburbane ar recicla mai mult decat cei din mediul urban. Ma indoiesc profund... mai ales in privinta mediilor suburbane (din SUA).

Diferenta pe care cred ca a sesizat-o Jet-li este ca in cazul unei comunitati mici dar inchegate, un lider formal sau informal, poate mobiliza mult mai usor oamenii sa faca lucruri utile comunitatii. Daca te uiti astazi la majoritatea satelor de campie, au luat si ele aceeasi infatisare a oraselor, comunitatea e dezbinata, oamenii formeaza mici bisericute sau se descurca pe cont propriu. Se vede lipsa unui lider. Nimeni nu ia atitudine. De aceea comunitatile sunt dezbinate. In orase, e mai complicat, trebuie niste lideri foarte puternici, iar astia sunt foarte rari. Nu mai vorbesc de stat.
Am divagat destul de mult de la subiect, dar cred ca este important si aceast aspect, care poate este de multe ori neglijat, mai ales acum in era informatiei, lumea ignora rolul liderului, al contactului direct cu omul. Daca vrei sa schimbi mentalitatea unui grup de oameni iti trebuie un lider puternic.
Kyklos
Romania nu se poate compara cu SUA , din toate punctele de vedere . Daca esti econom vei avea in viata de castigat , in zilele negre vei avea banii destui pentru a supravietui . Dar , daca esti risipitor vei trai de pe o zii pe alta din datorii .
De pilda de Craciun si de Paste se cheltuieste sume astronomice pentru o masa festiva , leafa pe doua lunii ajunge pe mesele invititatiilor .
PESE : sunt mai ,,zgarciobar ,, rolleyes.gif
actionmedia
QUOTE (Plutarh @ 16 Jan 2006, 05:03 PM)
De pilda de Craciun si de Paste se cheltuieste sume astronomice pentru o masa festiva , leafa pe doua lunii ajunge pe mesele invititatiilor .

Mai precis ajnge in WC.

hh.gif
abcd
QUOTE
Romania nu se poate compara cu SUA , din toate punctele de vedere . Daca esti econom vei avea in viata de castigat , in zilele negre vei avea banii destui pentru a supravietui . Dar , daca esti risipitor vei trai de pe o zii pe alta din datorii .De pilda de Craciun si de Paste se cheltuieste sume astronomice pentru o masa festiva , leafa pe doua lunii ajunge pe mesele invititatiilor .PESE : sunt mai ,,zgarciobar ,, 


Nu prea mai am incredere in banii pusi la ciorap. Cu inflatia care ne maninca si taxele care cresc se prea poate ca la batranete sa nu ne ajunga decat de lumanari! Economia cu cap trebuie facuta in viata de zi cu zi , cum zic batranii sa traim 'cumpatat' in asa fel ca sa o ducem si noi bine si cei care vin dupa noi.
Viata moderna cu risipa de ambalaje este un exemplu. De unde inainte o punga de 1 leu era spalata de 100 de ori si refolosita acum dupa o petrecere se strange fata de masa cu tot cu farfurii , pahare si tacamuri ( de plastic) si se arunca la gunoi! Cunosc persoane in Romania care fac o caldura insuportabila in casa si deschid fereastra - aceeasi mentalitate ca si la NY desi nu poti compara Romania cu SUA! Dar omul nostru este acelasi peste tot!
Cheltuielile de Pasti si Craciun fac parte din cultura noastra...sintem petrecareti si ne place sa mai uitam de necazuri ....din nefericire consumerismul sporeste 'slabiciunea' asta si oamenii isi pierd mintile o data cu banii!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.