Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:De Ce Mos Craciun Si Nu Mos Gerila ?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
Pagini: 1, 2, 3, 4
Bolt
Dati-va cu parerea. Nu era mai corect sa zicem Craciun la sarbatoarea religioasa si Mos Gerila la frenezia comerciala a epocii ? Mie cel putin imi repugna mixtura asta. Mi se pare firesc sa ramana Craciunul cu aspectul sau religios si fara nici un fel de Mos iar treba cu cadourile sa fie atribuite unui Mos dar nicidecum unul denumit dupa sarbatoarea religioasa. Voi ce parere aveti ? Eu cred ca inaintasii nostri comunisti au avut o buna idee cand au separat lucrurile. Au facut dovada inteligentei. Sarbatoarea laica (desi nu stiu ce sarbatorim) - Mos Gerila, iar sarbatoarea religioasa - Craciun (fara Mos). Asa mi se pare mie corect. Sa facem distinctie si nu confuzie.
Eclectic
Dar stii de unde vine denumirea de Mos Craciun ?
Bolt
Nu stiu. Imi amintesc ca am auzit o discutie cum ca etimologia cuvantului craciun are ceva legat de nastere, facere etc.
Eclectic
Legenda e urmatoare: Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar i-a indrumat pasii spre fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. Mos Craciun avea case mari si multe grajduri. Pe neasteptate, in viata lor apare o femeie necunoscuta care, simtind ca i-a venit vremea sa nasca, le cere ajutorul. Daca primul o refuza, cel de-al doilea ii intinde o mana de ajutor. Nestiind insa ca femeia este Maica Domnului, nu o primeste in casa si o trimite sa nasca in grajdul vitelor. Craciuneasa o ajuta sa nasca, fara stirea sotului ei, dar este pedepsita apoi de el cu taierea mainilor de la coate. Cand Craciun afla ca in grajdul sau s-a nascut Domnul Iisus, se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind “primul crestin”, “Sfantul cel mai batran”, “sotul femeii care a mosit-o pe Maria”. Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci, de unde traditia de a face daruri de Craciun, mai ales copiilor.
Bolt
Ihm. smile.gif
Mda, numa' ca legenda e una si ce am intrebat eu e altceva - de ce amestecul ?
Eclectic
Pai amestecul a venit abia mai apoi. Insa forma initiala se baza pe legenda, iar acum s-a revenit la aceasta forma initiala. Mos Gerila a aparut prin 1948-1949, ca o contrapartida sovietica la Mos Craciun. De altfel, el nu venea de Craciun, care nu era o sarbatoare recunoscuta oficial (era zi lucratoare), ci, daca nu ma insel, in preajma Anului Nou.
Bolt
Oricum, eu salut idea sovietica de a departaja lucrurile si condamn vehement mixtura de azi. Cred c-a venit de mult momentul sinceritatii si de pastrare a legendelor acolo unde le este locul iar lucrurilor trebuie sa li se spuna pe nume. Adica :
1. Craciun (fara Mos) pt. sarbatoarea religioasa.
2. Mos Gerila (suna si mai bine) pt. sarbatoarea laica (desi nu prea vad ce-ar fi de sarbatorit da' ma rog).
Eclectic
QUOTE
Cred c-a venit de mult momentul sinceritatii si de pastrare a legendelor acolo unde le este locul iar lucrurilor trebuie sa li se spuna pe nume


Ihim... Si Mos Gerila ce ar fi, daca nu o pseudolegenda ? rofl.gif

exergy33
Barrie

Legenda si etimologia numelui de CRACIUN sint cu totul altele.
Am si eu o intrebare :
Stie cineva de ce Mos Craciun are haine de culoare rosie ?!!! wub.gif
Eclectic
QUOTE (exergy33 @ 26 Dec 2005, 10:32 AM)
Barrie

Legenda si etimologia numelui de CRACIUN sint cu totul altele.

Hai nu, pe bune ? roflmao.gif
N-as fi crezut. rofl.gif
Dualist
Eu zic sa asteptam Craciunitza jamie.gif
Bolt
QUOTE
Ihim... Si Mos Gerila ce ar fi, daca nu o pseudolegenda

Pai nu, ar fi un banal personaj creat ad-hoc pt. a motiva uriasele incasari in luna decembrie. Deci nu-i legenda pt. ca are o evidenta utilitate.

QUOTE
Stie cineva de ce Mos Craciun are haine de culoare rosie ?

Chiar, stie careva ? Din cate stiu eu produsele ambalate-n culoarea rosie se vand cel mai bine. A avut creatori destepti Mos Craciun asta. laugh.gif
milimetru
QUOTE (exergy33 @ 26 Dec 2005, 10:32 AM)
Am si eu o intrebare :
Stie cineva de ce Mos Craciun are haine de culoare rosie ?!!! wub.gif

Eu nu ştiu, dar am auzit ceva-ceva: cică actualul "costum" al lui Moş Crăciun a fost "standardizat" de New York Times pe la 1927 iar "consacrarea" a venit de la o reclamă realizată īn 1932 pt firma Coca-Cola. Părerile sīnt īmpărţite. Cei care contestă "varianta Coca-Cola" spun că roş-albul provine de la culoarea veşmintelor episcopale ale Sfīntului Nicolae (că Moş Crăciun e ff īnrudit cu Moş Nicolae wink.gif ). Ceilalţi susţin că provine de la culorile brandului de băuturi răcoritoare...
Cla
Asa stiu si eu ca vine de la Coca Cola.
Bolt, fii bucuros ca nu intra Santa Claus si Christkind in hora, ai avea o varza perfecta biggrin.gif
ASD
Buna.
Fara nici o intentie de a supara pe cineva....

Mos craciun si chiar sarbatoarea craciunului defapt isi origini necretine, ca sa zic asa.
Ele erau niste obiceiuri pagane care se petreceau cu ocazia zeului soare.

Idea este ca oameni erau asa indoctrinati cu aceste obiceiuri incat nu mai puteau renunta la ele.
Acum, recenta religie aparuta, catolica(vezi in istorie), ce putea face? pentru ca nimeni nu urna pe aceasta cale fara aceste sarbatori. [Oricum ei nu aveau de ce sa se astepte la membri multi pt ca niciodata de la razvratirea primei perechi de oameni calea lui Dumnezeu nu a placut]. Dar se vede ca pe ei nu i-a interesat sa faca voia lui Dumnezeu dintr-o inima sincera, ci ii interesa castigul (pt ca stie oricine religia e un mijloc de castig pt clerici fara sa munceasca- vezi in istorie), si atunci au fost inspirati(de cine oare?) sa "increstineze" aceste sarbatori inchinate zeului soare.

Pe scurt, cam asta e.
Desigur, cei ce studiaza biblia pot vedea cu usurinta ca asemenea "increstinizari" nu se pot face doar in afara regulilor divine, dar care bineinteles Dumnezeu nu le aproba.


PS: Stie cineva cand pica pastele anul acesta?
exergy33
ASD

Esti foarte aproape de subiect.
Craciunul isi are originea in cultul lui Mitra (cultul mitraic) de pe teritoril vechii Persii..
In ziua solstitiului de iarna , cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului, se sacrifica un taur pentru a indupleca Soarele sa se intoarca din drum ( oamenii acelor vremuri ancestrale se temeau ca ziua ar putea deveni tot mai scurta iar noaptea tot mai lunga ...ca in final totul sa devina o noapte prelungita devil.gif ).

Se incheia un ciclu al evolutiei si incepea un altul.
Singele taurului sacrificat era varsat pe niste vesminte albe care semnificau puritate.
Un batrin imbraca aceste vesminte pline de singe si executa un dans ritualic dupa care vesmintele erau date unui tinar care continua sa danseze pe aceleasi ritmuri.
Este evidenta analogia intre anul vechi si anul nou , intre un ciclu care tocmai se incheiase si un alt ciclu al evolutiei care trebuia sa inceapa.
Singele rosu semnifica potenta creatoare , belsugul si speranta.

Obiceiurile mitraice au patruns prin intermediul legionarilor romani si in Europa si multe dintre ele se gasesc intr-o forma mascata in crestinism.

Numele Santa Claus este legat de Mos Nicolae in timp ce la romani acesti doi mosi sint doua personaje distincte. cool.gif
Poate alti forumisti au informatii mai multe despre numele de CRACIUN.

exergy33

exergy33
Iata si parerea altora (specialisti in domeniu ) despre sarbatoarea Craciunului si numele de Craciun :
QUOTE
Atestari ale cuvīntului Crăciun

5.1 Din punct de vedere al numelui, apariţiei, rostului şi conţinutului nu se poate găsi nici o legătură īntre Crăciun şi vreuna din sărbătorile Naşterii analizate īn capitolul anterior.

5.2 Alăturarea sărbătorii Naşterii Domnului de cea a Crăciunului, pentru că de creştinare nu credem că se poate vorbi, s-a făcut foarte tārziu. Nici unul din textele religioase, creştine, romāneşti, din secolele XVI - XVII şi chiar din sec. XVIII nu conţine cuvīntul Crăciun, īn timp ce unele din acestea menţioneaza Paştele.

5.3 Mai mult, şi surprinzător, mitropolitul Antim Ivireanul scrie două consistente Cuvinte de īnvăţătură (īn 25 a lunii dechemvrie) la naşterea Domnului nostru Iisus Hristos fără să menţioneze măcar o dată numele de Crăciun ca nume al sărbătorii pe care o prăznuia.

5.4 Īn secolul XVIII, īn Ceremonialul Curţii Moldovei, intitulat Obiceiul ţărămoniilor ce să fac īn zioa de AČunul Naşterii Domnului Hristos (p. 274-279) şi… zioa Naşterii  (p. 279-284) etc numai de trei ori, īntr-un fel de comentarii ale autorului, se scrie şi Crăciun (p. 277, 278, 279). Īn rest, peste tot sărbătoarea este numita zioa naşterii (p. 274, 277, 279, 280, 284, 285). Şi asta īntr-un text laic din a doua jumătate a secolului XVIII (23), ceea ce pare a arăta că nici la această dată tārzie Crăciunul nu fusese acceptat de Biserica creştină  din }ările Romāne.

5.5 Deşi cuvīntul este străvechi, cum vom arăta, ciudat, el apare īnregistrat de 19 ori ca nume propriu, īntre 1414 şi 1570, şi de 6 ori ca toponim, īntre 1512 şi 1594 (15, p. 57), dar nici măcar o dată, īn aceste secole, ca nume al sărbătorii.

Īn afară de acestea, īn sec. XV mai īntīlnim Cetatea Crăciuna, zidită īn }ara Vrancei (1470) şi localitatea Piatra lui Crăciun, īn prezent Piatra Neamţ (17).

De asemenea, ne īntīmpină numeroase toponime: Crăciunei, Crăciunel, Crăciuneşti īn aproape toate regiunile ţării (a se vedea dicţionarele enciclopedice, geografice, indexuri de localităţi etc.).

La mijlocul sec. XVII, īntīlnim Crăciun şi ca nume al sărbătorii, dar īn texte laice: Ghedeon, mitropolitul Sucevei şi mai mulţi boieri semnează un act īn care scriu că Măria să craiul (Gh. Racoţi, n. ns., G.G.) s-a milostivit cu săraca lor ţară şi “ne-au ajutorit şi cu bani”, īmprumutaţi la nevoile ţării, 126 000 taleri, pe care se īndatoreau a-i răspunde pīnă la ziua Crăciunului “care este la leat 25 decemvrie după călăndariul cel vechiu” (Iorga, Studii şi documente IV, p. 44-ş45ţ, ap. Xenopol, vol. IV, p. 225) - subl. ns.

De aici deducem că īn vorbirea populară sărbătoarea se numea Crăciun, dar īn texte religioase preoţii s-au abţinut să folosească acest nume.

5.6 După Dicţionarul Academiei, numele sărbătorii ar apărea de trei ori īn sec. XVII (Anonymus. caransebiensis, Pravila lui Matei Basarab şi īntr-un text din Crestomaţia lui Gaster) afirmaţii care nu s-au putut verifica. Chiar dacă arătările din D.A. ar corespunde realităţii, īnregistrările ca nume proprii şi ca toponime sīnt şi cu peste două veacuri mai vechi, şi mult mai numeroase.

Oricum, ca să existe antroponime şi toponime, trebuia să existe mai īnainte numele comun: Toponimele şi antroponimele din această categorie (cea de care vorbim, n.n. G.G.) provin printr-un transfer de sens de la cuvīntul comun spre numele propriu. Atestarea cuvintelor comune prin nume proprii reprezintă, de fapt, recunoaşterea izvorului de formare a toponimelor şi antroponimelor, şi implicit demonstraţia existenţei anterioare a cuvīntului comun (15, p. IX).

5.7 Datorită prezenţei īn Cāmpia Panonică, īncă din antichitate, a unei populaţii romāneşti (!) compacte, astăzi īn mare parte maghiarizată prin grai, īn maghiară au pătruns numeroase cuvinte romāneşti, printre care se găseşte, cu mai multe atestări, īncepānd din secolele XII-XIII, deci dinainte de răspīndirea creştinismului, spre a deveni religie populară, şi Crăciun (19, numai pentru atestări).

5.8 Īn folclorul medical romān se găsesc numeroase credinţe populare şi superstiţii legate de Crăciun (18).

5.9 Īn Moldova şi Bucovina se numeşte Crăciun, sau Aluat sau Colac de la/din Crăciun un colac pe care-l fac femeile de Crăciun, şi care se păstrează pīnă īn primăvară cānd, după ce se tămāiază boii şi plugul, se pune īn coarnele boilor īnainte de a porni la arat, după care e māncat de plugari pe ogor (31, p. 866), ceea ce denotă o legătură cu practicile agrare, legate, foarte probabil, de sărbătoarea naşterii lui Saturn.

Astfel de practici sīnt descrise de mai mulţi etnografi (Elena Niculi™ă-Voronca, Petru Caraman, Ion şi Silvia Ciubotaru ş.a.) ale caror texte nu le cităm pentru că nu adaugă ceva notabil din punctul nostru de vedere.

5.10 Īn legătură cu Crăciunul, poporul nostru a creat proverbe, glume şi expresii populare:

Craciunul sătul, buze unse şi vine căcate; Crăciunul sătul, Paştele fudul; Crăciunul sătul/ Paştele/ Minciunele/ Cu ouă boite/ Cu straie-noite; La Crăciun se vede dacă-i bună nuca; Nu ţi-e frică de Crăciun (20.1, 78-80) sau O dată-i Crăciunul īntr-un an; Cine umblă la Crăciun īn cămeşă, la Paşce umblă īn cojoc; A da minte cu Crăciunul; A mānca mulţi Crăciuni; Să mai mănānce mulţi Crăciuni; Parcă-i capra de la Crăciun; A intra īn lemne de Crăciun (20.6, 14741-14750).

5.11 Datorită sistemului incomplet şi defectuos de sigle, folosit de Dicţionarul Academiei, lit. A-B, 1913, nu s-au putut verifica textele date ca exemple, pentru unele obiceiuri, fiind obligaţi să le cităm după acesta: Moşii de Crăciun = pomana din mānă, reprezentānd darurile pe care le pregăteşte gospodina şi le duce pe la diverse case, oferindu-le ca pomană pentru sufletul răposaţilor ei (31, p. 867).

5.12 Numele Crăciun se regăseşte şi printre denumirile populare ale unor plante (22): Crăciuniţă (Begonia semperflorens), p. 29 - īnfloreşte chiar īn preajma Crăciunului, de unde rezultă că denumirea īi vine neapărat de la sărbătoarea Crăciunului; Crăciun (Begonia metallica), p. 29; Crăciuniţa, Crăciun sau Crăciunel (Begonia crassifolia), p. 30; Crăciunel (Rhipalis crispata), Crăciunele (Rhipalis pachyptera), p.147 etc.

5.13 Din toate cele arătate īn prezentul capitol rezultă că este vorba de un cuvīnt străvechi, numai cuvintele care se găsesc de foarte multă vreme īn limbă ajungīnd să formeze expresii populare, să intre īn compunerea unor proverbe, să contribuie la apariţia unor superstiţii, obiceiuri şi leacuri populare, să fie date ca nume unor plante etc.

5.14 Crăciunul, ca şi Mărţişorul, Drăgaica etc, este o sărbătoare romānească şi numai romānească. Prezenţa ei īn unele din ţările limitrofe se datoreşte existenţei īn aceste state a unor populaţii romāneşti, azi deznaţionalizate sau īn curs de deznaţionalizare.

Bolt
Bine bine, dar legat de intrebarea mea din titlul topicului - n-ar fi mai corect sa nu se amestece lucrurile prin mixarea denumirilor ? Eu zic ca-i corect sa existe Craciunul (pagan dar botezat in graba) ca sarbatoare religioasa si Mos Gerila care aduce incasari frumusele la magazine. Dar in nici un caz Mos Craciun. Ihm ?
Aramis
Bolt, daca tie nu iti place Mos Craciun... treaba ta smile.gif Dar sa existe, din nou, Mos Gerila? Macar "ca varsta" primul este mai batran ca cel din urma, Mos Gerila nefiind decat ceva inventat ad-hoc de maretul regim comunist pentru a suplini absenta unei sarbatori crestine (din cate stiu pomul de Craciun se impodobea in ajunul anului nou si nu pe 24 decembrie...)
Bolt
QUOTE
Bolt, daca tie nu iti place Mos Craciun... treaba ta

Ei nah, asta de unde ai inteles-o ? Eu m-am referit strict la amestecul a 2 cuvinte cu semnificatii diferite. Cel putin asa le percep eu. Ce are a face Mos (legenda) cu Craciunul (sarbatoare religioasa) ? Mi se parea corect sa avem o clara departajare - Craciunul si Mos Care-o fi. smile.gif
milimetru
Să avem, cum să nu. Dar să rămīnă Moş Crăciun acolo unde e acum, să mai facă ce a făcut dintotdeauna, ca oamenii să se bucure. Dă-le īncolo de probleme semantice, gramaticale şi ideologice Bolt. Trăiască Moş Crăciun şi la mulţi ani ţie, Bolt, şi tuturor! santa1.gif
LINICA
Eu sunt de acord cu Caa.
La muti ani si sa va bucurati de Pace, Caldura si Lumina Sufleteasca.
Iubiti si fiti iubiti! mwah1.gif
Cla
QUOTE (ASD @ 26 Dec 2005, 03:25 PM)
Mos craciun si chiar sarbatoarea craciunului defapt isi origini necretine, ca sa zic asa.

laugh.gif
QUOTE
PS: Stie cineva cand pica pastele anul acesta?

N-am avut anu' asta? unsure.gif
No offense, ASD, glumeam doar wink.gif

exergy: Asa-i, Claus vine de la Nicolae, in Nemtia stiut ca Nikolaus = Klaus smile.gif
La protestanti vine Sf. Martin de 11 Noiembrie cu gāsca. E perfecta varza spoton.gif
Kyklos
Craciunul a devenit o sarbatoare comerciala , iar Mos Craciun e un produs comercial care produce gauri in bugetul nostru .
Mos Gerila trebuie uitat pentru ca a apartinut comunistilor , doar Rusia mai pastreaza astazi numele de Mos Gerila .
Daca toata lumea il cunoaste sub numele de Mos Craciun de ce noi sa-i spunem Mos Gerila .
exergy33
Si alte opinii ale unor specialisti in legatura cu sarbatoarea de Craciun :
QUOTE
3 Sărbătoarea Naşterii īnainte de creştinism

3.1 Data naşterii lui Hristos (ca om), nu e precizată destul de clar (5.1, p. 90), şi nu se ştie īn ce lună şi īn ce zi s-a născut Hristos, nici chiar īn ce timp al anului (5.1, p.92).

Evangheliile nu mărturisesc nimic privitor la data naşterii lui Hristos, iar īn primele ei secole Biserica Creştină  nu a avut o astfel de sărbătoare.

3.2 Cu toate acestea, noroadele prăznuiau, de milenii, o sărbătoare a Naşterii, la 25 decembrie, cum vom arăta pe scurt īn continuare.

a. Naşterea Soarelui nebiruit (Sol invictus) era sărbătorită la 25 decembrie, după Calendarul Iulian data solstiţiului de iarnă, de la care zilele īncep să crească. Soarele (re)naşte. Īn ritualul sărbătorii, la miezul nopţii, credincioşii ieşeau din temple şi strigau: Fecioara a născut, lumina creşte. Noul născut era personificat, la unele popoare, ca un prunc, care era arătat mulţimii, ca prilej de bucurie (v. 4.3, p.136).

b. Īn antichitate, se răspīndise īn mai tot imperiul Roman Cultul lui Mithra, care reprezenta duhul luminii dumnezeieşti, al adevărului şi al bunei credinţe.

Fundamentele creştinismului sīnt, īn cea mai mare parte, identice sau similare cu ale mithraismului. De aceea, principala piedică īn răspīndirea creştinismului n-au reprezentat-o religiile politeiste, zise păgāne (de la paganus=ţăran), ci mithraismul, ceea ce l-a făcut pe E. Renan (v. Marc Aurčle et la fin du monde antique, 1883, p. 579) să afirme: si le Christianisme eūt été arreté dans sa croissance par quelque maladie mortelle, le monde eūt été mithraiste, formulă pe care M. Eliade a preluat-o şi a folosit-o ca titlu al capitolului 218 din Istoria credinţelor şi ideilor religioase.

Răspīndirea mithraismului a fost prodigioasă: din Scoţia pīnă īn Mesopotamia, din Afirca de Nord şi Spania pīnă īn Europa Centrală şi Balcani. Majoritatea sanctuarelor au fost descoperite īn vechile (??, G.G.) provincii romane din Dacia, Panonia, Germania (32.2, p. 318).

La Roma, cultul lui Mithra ajunsese chiar religie a curţii imperiale. Naşterea lui Mithra era prăznuită la 25 decembrie, cānd lumea cea veche sărbătorea creşterea luminii, care biruieşte forţele īntunericului (1, p. 42).

c. Īn Roma veche, la 25 decembrie se sărbătoreau Saturnaliile, īn cinstea lui  Saturn (Deus Daciae), o foarte veche zeitate agricolă. Este o sărbătoare prea cunoscută, aşa că nu vom insista.

d. Naşterea lui Dionysos (Dion/ysos) s-a īntāmplat la 6 ianuarie, cānd pămāntul, luānd chip de femeie, l-a zămislit prin trimiterea ploii din cer… iar izvoarele cele sfinte au ţīşnit vin tămāios īn loc de apă obişnuită (1, p. 38).

Īn īnchipuirea celor dintīi creştini, naşterea lui Dion/ysos coincidea cu naşterea lui Iisus. Episcopul Epiphaniu, care a păstorit īn Salamina Ciprului (367-403), spune că de 6 ianuarie apa izvoarelor şi rīurilor s-a transformat īn vin. Această veche legendă a lui Dion/ysos el o pune pe sema lui Iisus, spunīnd că Domnul s-a născut īn adevăr la 6 ianuarie, şi că, după 30 de ani, a schimbat, la Nunta din Cana Galileii, apa īn vin. Minunea din Cana Galileii, nemenţionată īn Evangheliile după Matei, Marcu şi Luca, atribuită de mitologie lui Dion/ysos, a fost trecută de Ioan (cap. 2/1-10), care era grec, pe seama lui Iisus (1, p. 39-40). Gnosticii serbau vechile taine ale lui Dion/ysos la 6 ianuarie, dată la care cinsteau şi naşterea lui Iisus, alcătuirile exterioare ale sărbătorii creştine fiind strīns legate de cele păgāne (1, p. 38-40).

Biserica creştină  veche a pus īn ziua de 6 ianuarie nu numai minunea din Cana, ci şi botezul lui Iisus, prin care a ajuns Māntuitorul lumii. Pentru gnostici, această zi de botez era o adevarată zi a naşterii lui Iisus, deoarece, din această zi, cānd s-a pogorīt Duhul sfīnt peste dānsul şi a fost botezat de Ioan Botezătorul, s-a născut īn Iisus dumnezeirea (1, p.38).

Sărbătorirea naşterii lui Iisus, la 6 ianuarie, n-a fost acceptată de Biserica occidentală, fiind practicată, parţial, numai īn Biserica orientală.

e. Din relatările de mai sus, rezultă că īnainte ca biserica creştină  să instituie sărbătoarea naşterii lui Iisus, existau cel puţin patru zeităţi ale caror naşteri erau prăznuite (pentru trei dintre ele) la 25 decembrie, iar a patra la 6 ianuarie (Dion/ysos).

Īn toate cazurile, este vorba de zeităţi care mor şi īnvie.

4 Creştinarea sărbătorii naşterii

4.1Cea mai veche menţiune a unei sărbători creştine a naşterii pe care o cunoaştem (un papyrus al unui cor bisericesc din Egipt īn care este preamărit Iisus cel născut īn Betleemul Iudeii), este din secolul IV (1, p. 40).

4.2 Din numeroasele opinii privitoare la creştinarea sărbătorilor păgāne ale naşterii, s-o cităm pe aceea a lui A. Bayet. Nici īmpăraţii, nici Biserica nu pot să modifice brusc modul de gāndire şi de viaţă instituit de acţiunea lentă a secolelor. Rezultatul: īn drept, imperiul se face crestin, īn fapt, creştinismul se face păgān (12, p. 59). Teologii repetă mereu că-i păcat a celebra ziua solstiţiului de iarnă, sărbătoarea zeului solar Mithra (a Soarelui, a lui Saturn etc. n.n. G.G.), dar cum toată lumea continuă s-o serbeze, Biserica face din ea sărbătoarea naşterii Domnului. Astfel, creştinismul triumfă īn lege, iar păgānismul triumfă īn fapte (12, p. 62).

4.3 Interdicţiile şi canoanele promulgate de Concilii şi Sinoade nu dau rezultate, pentru că fără sărbători, faţă  de care īşi etapizau existenţa, oamenii nu-şi puteau concepe şi organiza viaţa personală. Văzānd că īn pofida tuturor interdicţiilor, credincioşii continuă să prăznuiască sărbătorile tradiţionale, Biserica renunţă la politica de mānă forte, recurgīnd la diplomaţie: se dă coloratură creştină vechilor sărbători aşa-zise păgāne. Treptat, Biserica ajunge să canonizeze o bună parte din practicile rituale şi sărbătorile religiilor multiseculare cărora creştinismul li se substituie cu īncetul (v. şi 4.3, p.142).

Pe lāngă creştinarea sărbătorii naşterii, de care ne ocupăm, au mai fost creştinate: sărbătoarea }ăranului, a īnceputului campaniei agricole, botezată Sfīntul Gheorghe (de la gheorgheea = agricultură), Rosalia a fost īnlocuită cu Rusaliile (v. 13, p. 46 etc.), sărbătoarea Apei, celebrată la solstiţiul de vară, a devenit a Sfīntului Ioan Botezătorul, sărbătoarea Dianei, īn august, a fost īnlocuită cu a Sfintei Maria (Mare), Sāmbăta morţilor, īn noiembrie, continuă o veche sărbătoare păgānă a morţilor etc. (v. 4.3, p.140).

A se vedea şi ref. 48 (p.7), scrisă de un preot: biserica creştină  a păstrat datinile şi obiceiurile păganeşti, atīt de īnrădăcinate īn viaţa poporului , cu haina religiunii creştine.


abis
Scandal īn SUA: o profesoară le-a spus copiilor că nu există Moş Crăciun

Scandal īn statul american New York, după ce o profesoară le-a spus elevilor de clasa a doua că Moş Crăciun nu există! Ştirea a făcut īnconjurul Statelor Unite, iar femeia a fost nevoită să īşi ceară scuze atunci cānd părinţii au fost scandalizaţi, scrie New York Post.

Totul a īnceput atunci cānd profesoara le preda elevilor o lecţie de geografie. Micuţii i-au spus femeii că ştiu despre Polul Nord, pentru că acolo locuieşte Moş Crăciun. Profesoara nu a ezitat să le spună copiilor că Moşul nu există cu adevărat. Mai mult, femeia le-a dezvăluit şi faptul că părinţii sunt cei care le cumpără cadouri īn fiecare an. Părinţii s-au revoltat cānd au aflat despre cele īntāmplate.

Potrivit cotidianului New York Post, profesoara īn vārstă de 58 de ani, al cărei nume nu a fost făcut public, i-a contactat personal pe părinţii copiilor şi şi-a cerut scuze pentru cele īntāmplate īn timpul orei de geografie. Scandalul a stārnit o discuţie aprigă īn Statele Unite despre ce nu ar trebui să le spună cadrele didactice celor mici.



Eu unul nu inteleg: cu ce a gresit profesoara?! unsure.gif
Cla
QUOTE(abis @ 5 Dec 2011, 01:22 PM) *
Eu unul nu inteleg: cu ce a gresit profesoara?! unsure.gif

Abis, nu-i lua unul copil visele, sperantele, Tu cu gāndirea ta rationala poate ai uitat cum gāndesti ca copil.
Edit: unui copil.
Si Mos Gerila a fost inventat de comunisti, care nu voiau sa stie de Craciun, ca e prea aproape de Iisusul crestin...
Dupa cāte mai stiu, era īn 6 Ianuarie, la fel ca Craciunul sārbesc.
La noi erau īn 6 Ianuarie cei 3 Crai.
abis
QUOTE(Cla @ 5 Dec 2011, 06:36 PM) *
Abis, nu-i lua unul copil visele, sperantele, Tu cu gāndirea ta rationala poate ai uitat cum gāndesti ca copil.

Era ora de stiinte (geografia). Profesoara a livrat elevilor o informatie corecta despre materia pe care o preda.

Ce zici despre mesajul asta? Tu cum ai raspunde?
Marduk
QUOTE(abis @ 5 Dec 2011, 02:22 PM) *
...Eu unul nu inteleg: cu ce a gresit profesoara?!

Eu cred ca profesoara a gresit pentru ca a destramat un vis. Oamenilor le place sa viseze, spera ca exista ceva mai bun pentru ei, ceva ireal dar bun care le aduce daruri, bucurii etc. Oamenii, copiii nu sunt pregatiti sa renunte la aceste vise, la Mos Craciun, Mos Gerila, Santa, Mos Nicolae sau cum i-o mai zice, pana la urma nu este decat o bucurie a acestei vieti care cand ne maturizam dispare, in fond poate fi si o forma de responsabilizare, transmisa din generatie in generatie despre rolul si rostul familiei al copiilor. Eu nu vad nimic rau in aceste sarbatori, chiar daca nu ar exista ar trebui inventate, au farmecul lor, iar faptul ca apar la sfarsit de an, atunci cand se fac bilanturile cand avem nevoie de speranta ca ziua de maine, anul viitor va fi unul mai bun, mai bogat, omul are nevoie si de optimism de dorinta, pentru a supravietui nu numai de cunostinte de supravietuire, seci la obiect.
abis
QUOTE(Marduk @ 6 Dec 2011, 01:19 PM) *
Eu cred ca profesoara a gresit pentru ca a destramat un vis.

Era ora de geografie. Jobul ei presupunea sa livreze elevilor informatii corecte in ceea ce priveste geografia. La lectia "Polul Nord" a prezentat o informatie corecta: nu locuieste nimeni acolo, nici macar Mos Craciun. Greseala este a parintilor care si-au mintit copiii.

Nu cumva minciuna este interzisa de religie? smile.gif
Cucu Mucu
QUOTE(abis @ 6 Dec 2011, 01:39 PM) *
Nu cumva minciuna este interzisa de religie? smile.gif


Nu, este bine si chiar indicat sa minti cand minciuna este "intru Domnu'". Sunt si niste pasaje care spun asta explicit, dar mi-e sila sa caut acum.
Felina
Ma bucur ca s-a intamplat! Si sper sa se intample cat mai des si in cat mai multe locuri. Mi-e greata de privirea oamenilor cand le spun ca nu agreez ideea de mos craciun, ori alt mos, pentru ca e o minciuna si este nociv pentru copii pe multe planuri. Efectiv nu am in jurul meu persoane care sa ma inteleaga. de fapt... nu am persoane care sa aiba bunavointa ori curiozitatea sa-mi auda, asculte argumentele. devil.gif
abis
QUOTE(Cucu Mucu @ 6 Dec 2011, 01:57 PM) *
Sunt si niste pasaje care spun asta explicit, dar mi-e sila sa caut acum.



Romani, cap. 3:

4 Nicidecum! Dimpotrivă, Dumnezeu să fie găsit adevărat, şi toţi oamenii să fie găsiţi mincinoşi, după cum este scris: „Ca să fii găsit neprihănit īn cuvintele Tale şi să ieşi biruitor cānd vei fi judecat.”
5 Dar, dacă nelegiuirea noastră pune īn lumină neprihănirea lui Dumnezeu, ce vom zice? Nu cumva Dumnezeu este nedrept cānd Īşi dezlănţuie mānia? (Vorbesc īn felul oamenilor.)
6 Nicidecum! Pentru că, altfel, cum va judeca Dumnezeu lumea?
7 Şi dacă, prin minciuna mea, adevărul lui Dumnezeu străluceşte şi mai mult spre slava Lui, de ce mai sunt eu īnsumi judecat ca păcătos?
8 Şi de ce să nu facem răul ca să vină bine din el, cum pretind unii, care ne vorbesc de rău, că spunem noi? Osānda acestor oameni este dreaptă.


Da, biblia permite minciuna (de asta am si pus zambaretul), dar numai cu acest scop subliniat de tine. In orice alt scop, nu... Asadar, minciuna pentru a sustine existenta altui personaj imaginar este interzisa. smile.gif

Dar indiferent de ce zice biblia, o lume in care ne mintim mai putin copiii ar fi neaparat o lume mai rea?
Marduk
QUOTE(abis @ 6 Dec 2011, 01:39 PM) *
QUOTE
... nu locuieste nimeni acolo, nici macar Mos Craciun. Greseala este a parintilor care si-au mintit copiii.

Cate odata mai vine Mos Gerila cu un submarin atomic, dar niciodata nu se intalneste cu Mos Craciun, nu se prea suporta unul pe celalalt mai ales cand folosesc submarinele ca mijloc de transport. Parintii asa au fost educati, deci gresala este a bunicilor care ...............................
QUOTE
Nu cumva minciuna este interzisa de religie?

Mai de graba as zice ca este o problema de marketing deact una de religie, religia i-a adoptat pe acesti mosi, obligata sau interesata.



QUOTE(Felina @ 6 Dec 2011, 02:24 PM) *
.... pentru ca e o minciuna si este nociv pentru copii pe multe planuri.... nu am persoane care sa aiba bunavointa ori curiozitatea sa-mi auda, asculte argumentele.

Eu nu cred ca este o minciuna ci doar o poveste si asa ar trebui poate sa o prezentam copiilor nostri, dar in nici un caz nu trebuie sa nu-i lasam sa viseze. Eu sunt o persoana care am si bunavointa si curiozitatea sa-ti ascult argumentele, te rog.
abis
QUOTE(Marduk @ 6 Dec 2011, 03:46 PM) *
religia i-a adoptat pe acesti mosi, obligata sau interesata

Ti se pare - religia respinge spiritul comercial al lui Mos Craciun. Din punctul asta de vedere, sunt de partea bisericii. laugh.gif

Biserica pur si simplu vrea ca de Craciun sa sarbatorim nasterea lui Isus, nu pe dumnealui:



QUOTE
Eu nu cred ca este o minciuna ci doar o poveste si asa ar trebui poate sa o prezentam copiilor nostri


Eu cand ii spun fetitei povesti fac clar distinctia intre poveste si realitate: nu pretind niciodata ca Ursul a fost intr-adevar pacalit de Vulpe si de asta nu mai are coada... Sa nu confundam lucrurile. Asa ca daca vreo educatoare ii spune ca ursii nu au coada si ca nu au avut niciodata, nu o sa ma supar.

QUOTE
Eu sunt o persoana care am si bunavointa si curiozitatea sa-ti ascult argumentele, te rog.

Incepe cu argumentele de aici smile.gif
abis
QUOTE(Marduk @ 6 Dec 2011, 01:19 PM) *
Eu cred ca profesoara a gresit pentru ca a destramat un vis.

Uite aici un studiu despre efectele asupra copilului ale credintei in Mos Craciun. Punctul important: "Level of causal reasoning increased with age and was related to decline in belief in Santa. Belief in Santa was unrelated to fantasy predisposition."

http://www.sciencedirect.com/science/artic...002713809622135

Adica un copil nu mai inceteaza sa mai fie afectat de basme daca nu crede in Mos Craciun. Si mai important, gandirea cauzala este mai dezvoltata la cei care nu cred.
Cla
Lasa-l pe Santa din joc, abis. Santa Claus nu e Mos Craciun, e Sf. Nicolae (Nikolaus, Claus) īn data de 6 Decembrie.
Le pendant e Mos Martin la protestanti pe 11 Noiembrie .
Ca americanii īncurca treburile, asta o stim.
Deja de la Pearl Harbor biggrin.gif
Marduk
QUOTE(abis @ 6 Dec 2011, 05:20 PM) *
... Adica un copil nu mai inceteaza sa mai fie afectat de basme daca nu crede in Mos Craciun. Si mai important, gandirea cauzala este mai dezvoltata la cei care nu cred.

Tu citesti copilului tau basme, povesti? ce-i spui cand ii citesti o poveste cu zmei, zane, feti frumosi, Mos Craciun, Mos Nicolae etc ? ce explicatii ii dai despre eroii acelor basme? despre cei care le-au scris? despre actiune? despre scopul acestor povesti?
turbo trabant
QUOTE(Marduk @ 6 Dec 2011, 02:19 PM) *
Eu cred ca profesoara a gresit pentru ca a destramat un vis. Oamenilor le place sa viseze, spera ca exista ceva mai bun pentru ei, ceva ireal dar bun care le aduce daruri, bucurii etc. .

Bovina aia de profesoara ar fi trebuit data afara si probabil a fost pe aproape (sia cerut scuze intre timp).

Madama nu era platita sa vorbeasca despre Mos craciun ci despre polul nord (oinguini, ursi, gheata). A insistata ca vitica si i-a facut pe copiii sa planga cu totii. Lucrurile astea demonstreaza ca nu are ce cauta la cacatedra. Indiferent de parerea ei personala (pro sau contra mos craciun ce se cere unei invatatoare este sa stie sa lucreze cu copiii. Epic fail.

Altfel, topicul are viitor fix pana pe 24 decembrie cand toti participantii la el se vor buluci sa vada curiosi ce cadouri au primit de la mosu sau de larude.
abis
QUOTE(Marduk @ 7 Dec 2011, 04:12 PM) *
Tu citesti copilului tau basme, povesti?

Bineinteles. O gramada. Si mai si inventez povesti. smile.gif

QUOTE
ce-i spui cand ii citesti o poveste cu zmei, zane, feti frumosi...

Ii spun ca sunt personaje din povesti
Ca exista doar in povesti, nu si in realitate

Marduk
Care crezi da este scopul acestor povesti?
abis
Scopul pentru care ii spun eu povesti? Sau la ce te referi?

Michelle
Mos Craciun, Mos Gerila, Mos Nicolae sau whatever au fost inventati in scop educativ.

Acest gen de "minciunica" care i se inoculeaza copilului cit e mic si tine cit tine,in zilele noastre mai putin decit pe vremuri,e o minciuna benigna si care-si are utilitatea ei,rolul ei la varsta respectiva. Ea nu-l impiedica pe copil sa se maturizeze, sa dea piept cu viata. E adevarat ca unii copii au o predispozitie de a ramine captivi intr-o lume a fantasticului pina tarziu ,dar asta e o alta discutie care n-are nici o legatura cu mosii.

Copilul simte ca exista o autoritate , mai mare chiar decit a parintilor lui( pe care ii mai fenteaza uneori) dar o autoritate blanda , care mai mult recompenseaza faptele lui bune decit pedepseste , care vede tot, chiar si atunci cind parintii nu pot vedea , pentru care merita sa depuna eforturi sa faca lucruri/fapte bune si la bunavointa caruia poate apela pentru a-si implini visurile lui de copil din cand in cand.

Daca il renegati pe mos Craciun de ce ii mai duceti pe copii la Harry Potter , de ce nu le dati sa citeasca direct de cind invata alfabetul Ion si Rascoala de Liviu Rebreanu si le dati povesti cu feti si zane?
Cla
QUOTE(turbo trabant @ 7 Dec 2011, 03:27 PM) *
polul nord (oinguini).

Ce-i aia? blink.gif
Daca cumva vorbesti de pinguini, du-te mental īn Antarctica.
De-aia nici nu manānca ursii polari pinguini, doar leoparzii de mare fac vānatoare pe ei, aia de la Polul Sud.

Si pe Santa Claus l-as numi altcumva, ca sa corespunda Craciunului american:
"Coca-Cola-Grandpa"
abis
QUOTE(Michelle @ 7 Dec 2011, 09:23 PM) *
Mos Craciun, Mos Gerila, Mos Nicolae sau whatever au fost inventati in scop educativ.

Da - ceva de genul "esti cuminte, iti aduce Mosu' cadouri; nu esti, nu iti mai aduce nimic (sau cel mult o nuia)"

Da-mi voie sa nu pun mare pret pe o astfel de metoda educativa. Cred ca pot sa imi educ fetita si fara astfel de metode - chiar mai bine si mai eficient...

QUOTE
e o minciuna benigna si care-si are utilitatea ei,rolul ei la varsta respectiva

Sunt de acord ca nu este o minciuna prea nociva, dar este o minciuna. Si cred ca in relatia parinte-copil nu au ce cauta minciunile. Nu stiu, care ar putea sa ii fie utilitatea...?

QUOTE
Copilul simte ca exista o autoritate , mai mare chiar decit a parintilor lui( pe care ii mai fenteaza uneori) dar o autoritate blanda , care mai mult recompenseaza faptele lui bune decit pedepseste , care vede tot, chiar si atunci cind parintii nu pot vedea , pentru care merita sa depuna eforturi sa faca lucruri/fapte bune si la bunavointa caruia poate apela pentru a-si implini visurile lui de copil din cand in cand.

Si de ce acest lucru este unul pozitiv?

Copilul meu stie ca ne purtam frumos unii cu altii pentru ca ne iubim, pentru ca ne apreciem reciproc, pentru ca suntem persoane calde, iubitoare, intelegatoare. Ca primeste cadouri pentru ca este iubita si apreciata, ca indiferent ce face, chiar daca greseste, gaseste intelegere, dragoste, sprijin. Ca rautatile intentionat facute nu plac nimanui, nici macar celui care le face intr-un moment in care isi pierde temporar controlul asupra propriilor reactii. Ca greseala involuntara este de inteles, toti gresim uneori - inclusiv parintii. Ca greseala trebuie recunoscuta si asumata. Acum pregatim impreuna un set de cadouri pentru copii care nu au norocul nostru de a trai intr-o familie completa, care au avut nesansa de a-si pierde parintii, dar nu o facem ca sa fim raspatiti primind de la nu stiu cine nu stiu ce jucarii, ci pentru ca vrem sa le facem si lor o bucurie - actionam pentru ca empatizam cu ei, nu pentru a primi o rasplata a gestului nostru.

QUOTE
Daca il renegati pe mos Craciun de ce ii mai duceti pe copii la Harry Potter

Daca o voi duce la Harry Potter vreodata ii voi spune ca este vorba despre personaje imaginare. Stie deja sa faca diferenta dintre ceea ce se intampla in povesti, in piese de teatru cu actori sau papusi, in desene animate, lucruri care nu exista in realitate, si ceea ce este real.

turbo trabant
QUOTE(Cla @ 8 Dec 2011, 08:03 AM) *
Ce-i aia? blink.gif
Daca cumva vorbesti de pinguini, du-te mental īn Antarctica.
De-aia nici nu manānca ursii polari pinguini, doar leoparzii de mare fac vānatoare pe ei, aia de la Polul Sud.

Si pe Santa Claus l-as numi altcumva, ca sa corespunda Craciunului american:
"Coca-Cola-Grandpa"

Asa e, glumeam cu pinguinii. ohyeah.gif . Va agitati ca pepsi-ul pentru o proasta.

Io pe Santa il numesc Mos Craciun ai ceva impotriva? Si da. Mosule anul asta te rog fa-mi un cadou: da-i una pestebot lui Stefan Hrusca ca m-a innebunit cu colindele lui.
Michelle
QUOTE(abis @ 8 Dec 2011, 10:15 AM) *
Da - ceva de genul "esti cuminte, iti aduce Mosu' cadouri; nu esti, nu iti mai aduce nimic (sau cel mult o nuia)"

Da-mi voie sa nu pun mare pret pe o astfel de metoda educativa. Cred ca pot sa imi educ fetita si fara astfel de metode - chiar mai bine si mai eficient...
Sunt de acord ca nu este o minciuna prea nociva, dar este o minciuna. Si cred ca in relatia parinte-copil nu au ce cauta minciunile. Nu stiu, care ar putea sa ii fie utilitatea...?
Si de ce acest lucru este unul pozitiv?
Este pozitiv pentru ca el afla in felul asta ca faptele bune dar nu numai faptele ...si gandurile(pe care le promoveaza Mos Craciun) pe care le facem ni se intorc intr-un fel sau altul.
Copilul meu stie ca ne purtam frumos unii cu altii pentru ca ne iubim, pentru ca ne apreciem reciproc, pentru ca suntem persoane calde, iubitoare, intelegatoare. Ca primeste cadouri pentru ca este iubita si apreciata, ca indiferent ce face, chiar daca greseste, gaseste intelegere, dragoste, sprijin. Ca rautatile intentionat facute nu plac nimanui, nici macar celui care le face intr-un moment in care isi pierde temporar controlul asupra propriilor reactii. Ca greseala involuntara este de inteles, toti gresim uneori - inclusiv parintii. Ca greseala trebuie recunoscuta si asumata. Acum pregatim impreuna un set de cadouri pentru copii care nu au norocul nostru de a trai intr-o familie completa, care au avut nesansa de a-si pierde parintii, dar nu o facem ca sa fim raspatiti primind de la nu stiu cine nu stiu ce jucarii, ci pentru ca vrem sa le facem si lor o bucurie - actionam pentru ca empatizam cu ei, nu pentru a primi o rasplata a gestului nostru.
Daca o voi duce la Harry Potter vreodata ii voi spune ca este vorba despre personaje imaginare. Stie deja sa faca diferenta dintre ceea ce se intampla in povesti, in piese de teatru cu actori sau papusi, in desene animate, lucruri care nu exista in realitate, si ceea ce este real.

Deci Harry Potter nu e nociv.Desi ii invata pe copii sa gaseasca solutii la situatii neprevazute si urate in fantastic,in imaginar... de exemplu facind o vraja.De ce atunci imaginarul mos ar fi? E asa cumplit ca un copil sa aiba vise ,idealuri fantastice? Trebuie sa-i ancoram cit mai devreme intr-o realitate cit mai concreta si pragmatica?
E ca si cum nu am fi de acord ca adultii sa citeasca Gabriel G. Marquez deoarece cartile lui fauresc realismul magic.
turbo trabant
QUOTE(Michelle @ 8 Dec 2011, 02:15 PM) *
Trebuie sa-i ancoram cit mai devreme intr-o realitate cit mai concreta si pragmatica?

Indubitabil. Copiii nu trebuie sa aiba imaginatie ci doar sa stea cuminti in banca lor sa invete de la maretii adulti.

Hei abis daca ii tot spui fetitei tale ca povestile cu zane si printi sunt doar povesti chiar crezi ca asculta? Si o rochita de printesa cadreaza cu realismul?



Felina
QUOTE(turbo trabant @ 8 Dec 2011, 11:43 AM) *
Si o rochita de printesa cadreaza cu realismul?



desigur, este o rochita ca cele pe car ele poarta printesele (imaginare sau nu)

la fel cu zanele, rochitele de zane sunt la fel ca cele pe care le poarta zanele. fa diferenta: nu e rochita unei zane! nu poti purta imbracamintea unui personaj imaginar, dar poti purta ceva asemanator, sau chiar identic, dar construit/fabricat in realitate.

Mosul din poveste in schimb coboara pe hornul reala, in casa noastra care este reala, sau intra pe fereastra noastra reala si ne lasa cadouri reale. desi este un personaj imaginar, el actioneaza in real. Asa ceva nu este sanatos pentru mintea unui copil in formare - parerea mea!
Cucu Mucu
Intr-o lume construita pe minciuni, sinceritatea este si va fi un lucru nedorit, un defect al individului. Orice individ care va spune adevarul in orice situatie va fi considerat un inadaptat, un ciudat.

E ok sa le spuneti copiilor cand sunt mici despre Mos Craciun, barza, Mos Niculaie, etc. ca apoi sa le spuneti "pacalicilor, v-am tras-o". E foarte bine, e cea mai sigura metoda de a-i invata ca adultii mint cu nerusinare pentru a-si atinge scopurile. Asa ii pregatim pentru societatea multilateral dezvoltata de frustrati, paranoici si schizofrenici in care noi, adultii, ne balacim. ohyeah.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.