Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Copiii Strazii?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Probleme Sociale
Pagini: 1, 2, 3, 4
Felina
Pentru ca s-a ajuns sa se vorbeasca despre 'aurolaci' la subiectul 'Violenta domestica', ma gandeam ca merita un topic separat.

Asadar exista o problema in Romania, numita copiii strazii?
Ce fel de societate e aceea in care copiii strazii continua sa ramana 'ai strazii'?
contraste
Aceeasi ca si acolo unde sunt home less...
Isn't it?
Olaf
Desi, practic, sunt unul si acelasi lucru, totusi, cand spui "homeless" ma gandesc la o persoana adulta. Totusi, aurolacii, chiar daca sunt adulti, au fost pe strazi chiar inainte sa fie adulti. De mici. Cred, in cazul asta, ca mecanismele de aparitie sunt cu totul altele. Intrebarea este ce il face pe un copil sa plece de acasa? Sau, hai sa zicem ca nu mai suporta ceea ce ar insemna "acasa". De ce strada este mai buna decat un centru de plasament? Sa fie acolo, de fapt problema?
MIA
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 04:55 PM)
Asadar exista o problema in Romania, numita copiii strazii?
Ce fel de societate e aceea in care copiii strazii continua sa ramana 'ai strazii'?

Ai prefera una in care orfanii sa fie adunati cu forta in orfelinate/case de copii in care, desi eventual destul de bine aprovizionate, conditiile sunt destul de proaste si violenta erupe la "eliberarea copiilor" in societate - cum era inainte de '89 ? rolleyes.gif

Oricum - daca nu sunt adunati cu forta/siliti sa ramina in centre speciale pur si simplu o sa fuga de-acolo ( pentru ca astfel de centre exista - si unele chiar isi fac treaba si ar putea gazdui in conditii acceptabile citeva zeci de copii odata, numai ca na ... daca nu vor sa se supuna unui regulament strict cum au - de ex. - cei de la "Fratii lui Onisim" asta e ). Eventual o sa revina periodic sa mai capete puteri sau cind e prea frig afara si apoi iarasi o sa fuga in canale ... la "libertate" ... devil.gif

Exact asta faceau copii aia ai strazii de care-ti pomeneam la paragraful alalalt de te-ai basicat pe mine. tongue.gif Si da - ii dispretuiesc teribil pe fazele astea, pe fazele de "viol initiatic" pe care le aplica la inceput oricarei fete care se aciueste in gasca lor, ca dau cu piciorul singuri si la dramul de sansa pe care il au s.a.m.d. smile.gif











Nu-i asa ca sunt baiat simpatic ? wink.gif

P.S. : Societatea mult-pomenita nu prea are nimic de-a face cu asta.
mutulica
nu prea mai sunt copii... cei ce erau au imbatrinit si acum sunt adulti, iar altii noi nu prea s-au mai adaugat
au fost multi in perioada de dupa revolutie, cind multi juniori au luat-o razna si au fugit de acasa de la saracie spre centrele de plasament, unde vedeau ei ca-i plin de lapte si miere, de o gramada de jucarii si alte chestii aduse ca ajutoare.
atunci isi doreau si ei sa aibe acces la ceva ce nu putea spera sa primeasca acasa

intre timp... s-a mai domolit aceasta febra a plecarilor de acasa, desi inca mai exista.
acum insa numarul acestora a scazut, si ... daca ne uitam la numarul adolescentilor ce se drogheaza si dorm sub poduri in occident... diferenta nu e prea mare
Leonardo
Mutulica poate ai dreptate dar nu stiu cum se face ca prin orasele europene nu prea te impiedici de aurolaci pe strada. Eu cel putin n-am vazut nicaieri iesind aurolaci din canale sau cersind prin metrouri (sunt unii de pe la noi dar din alta categorie). La noi iti sar in ochi, d'aia si raportorii UE tot bat moneda cu protectia copilului, orfanilor etc.
Olaf
Ok, atunci intrebarea este: cum ii ascundem? laugh.gif
Belphegor
Ipoteza mea e ca acei copii se afla pe strada din cauza milei si altruismului celorlalti. Nu e un secret ca din cersetorie se castiga binisor si de multe ori mai mult decat daca respectivul ar fi muncit.

Acum desi printre aurolaci sunt si starpituri, multi dintre ei sunt tineri normali fizic si capabili sa mature sau sa duca gunoaiele la o uzina sau in jurul unui bloc, pt care ar fi putut primi o masa si un adapost relativ omenesti. Cum sunt destui patroni in cautare de forta de munca ieftina, e rezonabil sa credem ca multi dintre actualii aurolaci ar fi putut face ceva util societatii si nu ar mai fi infectat cu prezenta lor strazile si mijloacele de transport.

Daca toti am inceta sa fim milostivi si altruisti, atunci aurolacii capabili sa munceasca ar munci, caci altfel ar muri de foame. Iar cei complet incapabili, care nu ar putea folosi nimanui, nici macar la experiente medicale, de ex., ar muri, ceea ce nu e rau avand in considerare ca oricum resursele de care dispunem sunt limitate si nu ar trebui cheltuite pe paraziti. Plus ca daca ar fi lasati sa traiasca, oricum nu vor trai nici mult si nici bine, dupa ce toata copilaria si tineretea au trait in conditii mizere care f probabil ca le-au distrus sanatatea, care sis asa era subreda din moment ce sunt incapabili sa munceasca. Mai mult, daca vor fi obisnuiti sa traiasca numai din cersetorie, atunci cand si daca vor ajunge la o varsta la care nu vor mai primi nimic pe gratis, vor recurge probabil la crime si furturi, transformandu-se din paraziti in pericole pt fiecare dintre noi.
Leonardo
Belphegor scenariul tau omite o varianta mult mai reala: daca nu le da nimeni nimic isi vor lua singuri. eventual organizati in grupuri dandu-ti in cap pe inserat. Si asa obtin destule prin furtisaguri. Mie mi se pare mai firesc sa fie institutionalizati cu forta sau nu, de la caz la caz.
Belphegor
Daca de mici ar fi invatati sa munceasca in loc sa primeasca din cersit, e mai improbabil. Mai degraba vor face asta daca au trait pana la 17-18 ani numai din cersit, ceea ce am spus si eu mai sus.

Plus ca, lipsiti de orice putere sociala, probabil ca vor ajunge urgent la scoli de corectie unde normal ar fi sa fie pusi la munca in folosul comunitatii, printre altele.

Problema cu institutionalizarea fortata inainte ca ei sa faca ceva rau este ca incalci pozitiv, intentionat libertatea unui grup de oameni doar pe motiv ca e posibil ca ei sa fie daunatori. Pe langa faptul ca asta e un principiu in sine dubios, poate creea un precedent periculos si pt libertatea celorlalti membrii ai societatii.
Felina
De drepturile copilului nu spuneti nimic? Ma uimeste ca vorbiti despre acesti copii ca despre niste obiecte, nicidecum ca despre niste suflete.
Leonardo
nu incalci nici un drept la libertate daca ii incartiruiesti ci dimpotriva, aperi drepturile copilului si oferi dreptul la dezvoltare egala cu ceilalti. doi la mana ii protejezi pe ceilalti din societate care dau dari la stat ca sa se curete mizeria din jurul lor.
Aici intri intr-un conflict de libertati daca procedezi cum spui, se cheama anarhie daca fiecare isi manifesta libertatea dupa plac si fara restrictii.
Sunt curios cum ai putea sa-i inveti sa munceasca la 6-7 ani daca ii lasi pe strada si nu le dai nici un fel de ajutor. Parerea mea e ca ii transformi 100% in infractori antrenati din frageda pruncie. daca ajung la scoli de corectie se cheama ca au facut infractiuni si cred ca e mai bine sa previi asta (din multe puncte de vedere) bagandu-i in scoli speciale de la inceput.

Cat despre caracterul educativ al inchisorilor si scolilor de corectie sa nu ne imbatam cu apa rece. E clar ca speranta de indretate a celor ce intra acolo este undeva la 1-2%.
Banii pe care ii strang acesti amarati din cersit sunt stransi de diversi lideri maturi, ei raman cu dreptul sa cersesca in continuare si cu ceva de mancare.

later edit: Felina uite ca am spus exact cand intrebai smile.gif
Olaf
Felina, eu nu vad ce drepturi au in canale... Ok, sunt liberi. Liberi sa ce?
Belphegor
QUOTE
De drepturile copilului nu spuneti nimic? Ma uimeste ca vorbiti despre acesti copii ca despre niste obiecte, nicidecum ca despre niste suflete.


Tocmai am spus de dreptul la libertate, plus ca din moment ce nu ii fac nimic ca sa-l imbolnavesc, ranesc sau fur, ii respect si alte drepturi precum cel la sanatate, integritate corporala, la proprietate etc.

QUOTE
nu incalci nici un drept la libertate daca ii incartiruiesti ci dimpotriva, aperi drepturile copilului si oferi dreptul la dezvoltare egala cu ceilalti. doi la mana ii protejezi pe ceilalti din societate care dau dari la stat ca sa se curete mizeria din jurul lor.


Cam asa ziceau si comunistii cand bagau oamenii in lagar. Le oferim dreptul la o educatie sanatoasa si ii ferim pe ceilalti de idei periculoase. Oricand o autoritate se va vedea cu dreptul de a limita unei categorii sociale libertatea, chiar daca respectivii nu au facut nimic rau, se creeaza un precedent periculos pt libertatea intregii societati.

Faza cu statul e din start discutabila, pt ca nu e clar ca organizarea statala e dezirabila si deci nici ca a cotiza la el e neaparat indicat, desi aici e deja o alta discutie.

QUOTE
Aici intri intr-un conflict de libertati daca procedezi cum spui, se cheama anarhie daca fiecare isi manifesta libertatea dupa plac si fara restrictii.


Nu exista nici o statistica din care sa reiasa ca indivizii fara locuinta reprezinta un pericol iminent pt drepturile fundamentale ale celorlalti, asa cum se intampla in cazul celor care sofeaza beti.
Plus ca eu chiar si aici as merge mai departe si as spune ca nici in situatii in care X e foarte probabil sa incalce cuiva un drept, nu ai voie sa-l opresti decat atunci cand da semne evidente ca incepe sa faca asta. De ex nu ai voie sa arestezi pe cineva daca il auzi ca vrea sa sparga apartamentul lui Y si nici daca il vezi cumparandu-si unelte potrivite pt asta, ci doar daca il prinzi fortand usa lui Y. Similar, nu ai voie sa limitezi libertatea cuiva doar pe motiv ca e probabil sau chiar foarte probabil ca el sa incalce candva drepturile cuiva.

QUOTE
Sunt curios cum ai putea sa-i inveti sa munceasca la 6-7 ani daca ii lasi pe strada si nu le dai nici un fel de ajutor.



Dar nu am zis sa nu le dai ajutor. Am mai spus ca le poti oferi un loc de munca, maturat sau carat gunoaie, de ex. Tu ai fi motivat sa ii angajezi pt ca ar fi o forta de munca ieftina, iar ei, decat sa ajunga la inchisoare sau sa moara de foame, vor prefera sa munceasca aici.

QUOTE
Daca ajung la scoli de corectie se cheama ca au facut infractiuni si cred ca e mai bine sa previi asta (din multe puncte de vedere) bagandu-i in scoli speciale de la inceput.


Partea neplacuta cu ce spui tu este ca le limitezi libertatea fara sa fi facut ceva rau. Daca ei comit o infractiune insa, atunci esti clar indreptatit sa le limitezi libertatea si sa-i bagi la reeducare.

QUOTE
Banii pe care ii strang acesti amarati din cersit sunt stransi de diversi lideri maturi, ei raman cu dreptul sa cersesca in continuare si cu ceva de mancare.


Un nou motiv de a inceta sa mai dam de pomana.
MIA
QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 07:18 PM)
Sunt curios cum ai putea sa-i inveti sa munceasca la 6-7 ani daca ii lasi pe strada si nu le dai nici un fel de ajutor.

Sau în scările blocurilor/căminelor - enervându-te eventual că locatarii se bucură când sunt evacuaţi de acolo. tongue.gif

QUOTE

Ok, sunt liberi. Liberi sa ce?


Nu numai că sunt liberi, dar cavsi-totalitatea celor care sunt acolo îşi doresc asta. sorry.gif
Să fim serioşi - poate în '90 era cazul să se critice faptul că nu prea exista alternativă la instituţiile-mamut, plasate adesea în afara oraşelor, în care de multe ori institutorii se purtau abuziv sau ( şi mai rău ) complet nepăsători lăsând ca cei mai mari să facă ordine printre cei mici, dar la ora actuală cam în orice oraş mare al României există mai multe centre de primire, cu diverse politici de educare. smile.gif

QUOTE

Cat despre caracterul educativ al inchisorilor si scolilor de corectie sa nu ne imbatam cu apa rece. E clar ca speranta de indretate a celor ce intra acolo este undeva la 1-2%.


Problema care nu se prea spune e că foarte mulţi din ei ar fi cazul să fie internaţi de-a dreptul la psihiatrie. sad.gif
Belphegor
QUOTE (Leonardo @ 7 Nov 2005, 06:58 PM)
Belphegor scenariul tau omite o varianta mult mai reala: daca nu le da nimeni nimic isi vor lua singuri. eventual organizati in grupuri dandu-ti in cap pe inserat. Si asa obtin destule prin furtisaguri.

Aici mai e o problema, in sensul ca tu propui o cedare in fata unui santaj cu violenta. Cu alte cuvinte, sa le facem pe plac daca nu vrem sa ne dea in cap. E inadmisibil printre altele pt ca ar insemna ca devine mai profitabil sa fii infractor/agresor decat sa muncesti cinstit. Pe un principiu asemanator niciodata nu li se indeplinesc cererile teroristilor, de multe ori chiar cu riscuri de pierderi de vieti omenesti nevinovate.
Felina
QUOTE (Olaf @ 7 Nov 2005, 07:52 PM)
Felina, eu nu vad ce drepturi au in canale... Ok, sunt liberi. Liberi sa ce?

N-am zis ca ar avea drepturi in canale.

Au dreptul la o copilarie. Ce copil crezi tu ca alege canalul in schimbul caldurii unei familii? Copii astia pleaca de acasa, sau din casele de copii pentru ca in canal e mult mai bine decat acasa. Acesti copii au fost abuzati prea mult la ei acasa, acolo unde au trait inainte de canal. Au dreptul la un minim de educatie si multe altele. Daca nu din partea familiilor, atunci din partea statului.

@Belphegor, personal nu voi lua in considerare posturile tale la acest topic si i-as ruga si pe ceilati sa faca la fel. Este un topic in care incercam sa gasim solutii pentru o problema reala a Romaniei. Poti considera acest topic unul dedicat altruistilor, deci te rog nu mai adu argumente impotriva altruismului - ai destule topicuri pe care poti face aceasta. Multumesc de intelegere.
denise
@Belphegor
Poate ne explici si noua cum se impaca asta:

QUOTE
Tocmai am spus de dreptul la libertate, plus ca din moment ce nu ii fac nimic ca sa-l imbolnavesc, ranesc sau fur, ii respect si alte drepturi precum cel la sanatate, integritate corporala, la proprietate etc.

cu asta:

QUOTE
Iar cei complet incapabili, care nu ar putea folosi nimanui, nici macar la experiente medicale, de ex., ar muri, ceea ce nu e rau avand in considerare ca oricum resursele de care dispunem sunt limitate si nu ar trebui cheltuite pe paraziti.


'Logica ratiunii pure?'. Se spune ca si Mengele era foarte rational.

Cica exista pe undeva o constituie care ne garanteaza dreptul la viata, la educatie...

Edit- scuze Felina, nu vazusem postul tau. De fapt e evident doar un joc. Numai ca nu are nici un haz.
Belphegor
QUOTE
Belphegor, personal nu voi lua in considerare posturile tale la acest topic si i-as ruga si pe ceilati sa faca la fel. Este un topic in care incercam sa gasim solutii pentru o problema reala a Romaniei. Poti considera acest topic unul dedicat altruistilor, deci te rog nu mai adu argumente impotriva altruismului - ai destule topicuri pe care poti face aceasta. Multumesc de intelegere.


O solutie am dat si eu: nu le mai dati de pomana si puneti-i sa munceasca.
Tu pleci de la ideea ca singura solutie sau cea mai convingatoare pt aceasta problema e altruismul, cand de fapt am argumentat ca tocmai mila si altruismul duc in mare parte la aceasta problema si ca exista rezolvari mai realiste si benefice.
Faptul ca apelezi la cenzura nu inseamna decat ca admiti ca nu ai argumente contra spuselor mele.

QUOTE
Cica exista pe undeva o constituie care ne garanteaza dreptul la viata, la educatie...


Cand am vorbit de experiente medicale nu ma refeream la unele la care aurolacii sa fie obligati sa se supuna, ci sa o faca doar daca asa binevoiesc. Sunt un adept al libertatii personale, dupa cum reiese si din raspunsurile de pe acest thread.
Drepturile sunt garantate in mod negativ: nu ai voie sa-i iei cuiva viata, dar asta nu inseamna ca trebuie sa i-o sustii, nu ai voie sa-i incalci cuiva proprietatea dar asta nu inseamna ca daca cineva nu are proprietate trebuie tu sa i-o dai. Similar, eu am obligatia sa nu-l ranesc pe un aurolac, celelalte ramanand egale, dar nu si pe aceia de a-i sustine sanatatea oferindu-i medicamente sau ingrijire gratuita.
denise
Si de ce ar trebui sa fie aurolacii asa de 'altruisti' incat sa-si doneze corpul pentru experimente medicale, in beneficiul unei societati care nu le-a oferit nimic? Daca asta da un sens existentei- atunci: moarte non-altruistilor! Sau mai bine la experimente medicale cu ei. Conform logicii tale...
Felina
Belphegor, te rog inainte de a mai posta aici informeaza-te despre drepturile copiilor.
Copiii au dreptul sa-si traiasca copilaria; doar pentru ca nu mai au parinti, sau ca acestia nu isi indeplinesc indatoririle, nu inseamna ca acesti nefericiti trebuie pusi la munca in perioada in care ar trebui defapt sa primeasca educatie.
Belphegor
Ca si cum munca nu ar educa! Ba chiar de multe ori o face mai mult decat niste lectii inutile si plicticoase despre ecuatii de gradul doi, istoria Romaniei sau geografia Australiei. Asta reiese si din nenumarate cazuri de oameni cu cateva clase maxim dar care sunt munciti de mici si care sunt mai intelepti decat n cu studii superioare, avand printre altele mai multa experienta de viata. Plus ca si a te duce la scoala e o munca si un stres considerabile, mai ales date fiind programele scolare supraincarcate din Romania din prezent.


EDIT:

Denise,

Aurolacii nu ar face-o din altruism, ci pt a castiga bani din asta.
MIA
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 10:22 PM)
Au dreptul la o copilarie. Ce copil crezi tu ca alege canalul in schimbul caldurii unei familii?

, deci te rog nu mai adu argumente impotriva altruismului - ai destule topicuri pe care poti face aceasta. Multumesc de intelegere.

Respectivii - în majoritatea cazurilor. smile.gif
Ştiu că e greu de acceptat, dar na ... asta nu dovedeşte decât prejudecăţile pe care le avem în minte ... tongue.gif

QUOTE

Copii astia pleaca de acasa, sau din casele de copii pentru ca in canal e mult mai bine decat acasa.


Exact - şi acest "bine" e rezultatul unei aprecieri de-a lor personale şi înseamnă adesea : au acces la alcool, droguri, ţigări ş.a.m.d. aproape fără restricţii ( eventual depinde de banii pe care-i produc, dar asta e altă problemă ).

QUOTE

Acesti copii au fost abuzati prea mult la ei acasa, acolo unde au trait inainte de canal.


În multe cazuri abuzurile cu pricina sunt şi invenţii şi exagerări ale lor. sorry.gif

QUOTE
Poti considera acest topic unul dedicat altruistilor{...}


Pe pista pe care s-a pornit discuţia pare mai degrabă dedicat unor egoişti care vor să "smulgă" nişte copii dintr-un mediu în care se simt bine şi pentru care sunt super-bine adaptaţi. tongue.gif

Apropo - şi de ce ar avea nevoie copii de-o educaţie totuşi ? Asta cred că e mai degrabă o nevoie a societăţii, pentru a avea asigurate nişte mână de lucru în plus decât una a lor personală ... unsure.gif
Felina
QUOTE (MIA @ 7 Nov 2005, 11:05 PM)
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 10:22 PM)
Au dreptul la o copilarie. Ce copil crezi tu ca alege canalul in schimbul caldurii unei familii?

, deci te rog nu mai adu argumente impotriva altruismului - ai destule topicuri pe care poti face aceasta. Multumesc de intelegere.

Respectivii - în majoritatea cazurilor. smile.gif
Ştiu că e greu de acceptat, dar na ... asta nu dovedeşte decât prejudecăţile pe care le avem în minte ... tongue.gif

QUOTE

Copii astia pleaca de acasa, sau din casele de copii pentru ca in canal e mult mai bine decat acasa.


Exact - şi acest "bine" e rezultatul unei aprecieri de-a lor personale şi înseamnă adesea : au acces la alcool, droguri, ţigări ş.a.m.d. aproape fără restricţii ( eventual depinde de banii pe care-i produc, dar asta e altă problemă ).

Tu crezi ca un copil de sase ani pleaca de acasa pentru a avea libertatea de a bea si de a fuma?
Te invit si pe tine sa citesti drepturile copiilor inainte sa mai postezi aici. Multumesc de intelegere.
Belphegor
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:14 PM)
Te invit si pe tine sa citesti drepturile copiilor inainte sa mai postezi aici. Multumesc de intelegere.

Atata timp cat le ignori sau nu le poti rasturna argumentele, nu ai dreptul sa-i tratezi pe altii de sus.
Felina
Belphegor si MIA, aici nu discutam nici teoria non-altruismului, nici daca aurolacii merita starpiti, nici daca copii strazii merita sa stea pe strada. Daca nu reveniti la subiect, voi ruga pe Mihai sa inchida topicul.
MIA
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:14 PM)
Tu crezi ca un copil de sase ani pleaca de acasa pentru a avea libertatea de a bea si de a fuma?

Printre altele. smile.gif

Probabil te aştepţi la aprecieri de genul : "pleacă pentru că e bătut, tratat inuman, condiţii grele" bla, bla - şi e clar că şi astea pot fi valabile - dar sunt destule cazuri de copii bătuţi în familie şi care nu au nici o problemă de a suporta 18+ ani situaţia şi apoi să se realizeze totuşi. rolleyes.gif


Plus că - totuşi - majoritatea fug din instituţii speciale şi nu de acasă de la familie.

QUOTE

O solutie am dat si eu: nu le mai dati de pomana si puneti-i sa munceasca.


Mulţi aurolaci nu trăiesc din pomană. De fapt dacă ar fi să trăiască doar din pomană ... cred că nu ar putea rezista. sorry.gif

Mulţi sunt puşi la muncă numai ... că de cine nu trebui ( membri ai lumii interlope mai ales ). Şi probabil că una din primele măsuri pentru o soluţie cât de cât rezonabilă ar fi considerarea de circumstanţe hiper-agravantă pentru un cap de bandă să racoleze/folosească "copii ai străzii" pentru cerşit, pedofilie ş.a.m.d. devil.gif
MIA
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:28 PM)
{...} nici daca copii strazii merita sa stea pe strada.

Ceva mai înainte te-ai revoltat că cineva se bucura de faptul că aurolacii au fost alungaţi din subsolul unui bloc cu ajutorul jandarmilor. De ce ? Considerai probabil că ... meritau să stea acolo ?? blink.gif

Habar nu am de fapt ce vrei tu să "discuţi" aici totuşi !!! Probabil ai vrea să vezi înşirate aceleaşi litanii şi clişee vehiculate în unele medii de informare şi ai considera asta ... "discuţie constructivă" ... tongue.gif
Belphegor
QUOTE
Belphegor si MIA, aici nu discutam nici teoria non-altruismului, nici daca aurolacii merita starpiti, nici daca copii strazii merita sa stea pe strada. Daca nu reveniti la subiect, voi ruga pe Mihai sa inchida topicul. 


Pentru a vedea daca aurolacii sunt o problema si daca da, ce solutie e mai potrivita, e nevoie sa raspundem inclusiv la chestiunile amintite de tine. De ex., daca s-ar ajunge la concluzia (pe care nu o impartasesc) ca ei merita starpiti, inseamna ca inclusiv aceasta este o posibila solutie pt a scapa de problema copiilor strazii.

QUOTE
Mulţi sunt puşi la muncă numai ... că de cine nu trebui ( membri ai lumii interlope mai ales ). Şi probabil că una din primele măsuri pentru o soluţie cât de cât rezonabilă ar fi considerarea de circumstanţe hiper-agravantă pentru un cap de bandă să racoleze/folosească "copii ai străzii" pentru cerşit, pedofilie ş.a.m.d.


Daca acei interlopi agreseaza copiii, atunci solutia este ca politia sa intervina pt a stopa abuzurile.
Daca in schimb copiii isi dau acordul si le mai si place ce fac, nu mai vad nici o problema. Asa cum nu e nimic rau daca eu ii spun unui copil sa imi cumpere un ziar, fara sa-l oblig, tot asa nu e nici o problema in a-i spune sa cerseasca pt a-mi aduce bani ,daca o face de buna voie. Mai ales ca cersetoria nu incalca drepturile nimanui.
Problema aici ar fi ca incurajeaza parazitismul, dar adevaratii vinovati pt asta nu-s cei care cersesc sau care ii pun sa cerseasca, ci cei care dau de pomana. Altruistii si milostivii mai ales.


EDIT:

QUOTE
Habar nu am de fapt ce vrei tu să "discuţi" aici totuşi !!! Probabil ai vrea să vezi înşirate aceleaşi litanii şi clişee vehiculate în unele medii de informare şi ai considera asta ... "discuţie constructivă" ... 


Cam asta e si impresia mea.
Felina
QUOTE (MIA @ 7 Nov 2005, 11:33 PM)
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:28 PM)
{...} nici daca copii strazii merita sa stea pe strada.

Ceva mai înainte te-ai revoltat că cineva se bucura de faptul că aurolacii au fost alungaţi din subsolul unui bloc cu ajutorul jandarmilor. De ce ? Considerai probabil că ... meritau să stea acolo ?? blink.gif

MIA, ma faci sa ma indoiesc de puterea ta de a pricepe.

QUOTE
[Felina @ 4 Nov 2005, 05:32 PM)]
In legatura cu aurolacii, da, asa e, nu poti sa-i ajuti/suporti ca individ prea mult timp, mai ales ca unii sunt si violenti sau se ocupa cu furatul. DAR... cine se bucura ca au disparut in sfarsit... imi pare rau, dar sunt lipsiti de anumite simturi. Adica gata, au plecat, nu isi mai afiseaza nenorocirea sum nasul meu, acum ma simt EU mult mai bine. Hm... Nu mi se pare normal, mi se pare mai degraba omenesc sa iti faci griji, ce le va aduce viitorul acolo unde se afla ei acum? Si nu, nu e normal ca un bloc intreg de oameni sa nu faca nimic consistent pentru acesti nefericiti de copii.

Restul aici.
Felina
QUOTE (Belphegor @ 7 Nov 2005, 11:41 PM)
Daca in schimb copiii isi dau acordul si le mai si place ce fac, nu mai vad nici o problema. Asa cum nu e nimic rau daca eu ii spun unui copil sa imi cumpere un ziar, fara sa-l oblig, tot asa nu e nici o problema in a-i spune sa cerseasca pt a-mi aduce bani ,daca o face de buna voie.

Ei bine, despre asta vreau sa vorbesc si se pare ca voi doi nu pricepeti (de aia v-am trimis sa va documentati despre drepturile copiilor), copiii nu au capacitatea sa distinga ce e mai bine pentru ei. Degeaba un minor isi da acordul, acel acord e egal cu zero. Daca un adult face sex cu un minor, chiar daca acesta a spus 'da', adultul se considera un infractor si este pedepsit aspru.

Copiii nu au capacitatea sa distinga ceea ce e bine pentru ei.
Putem sa continuam discutia pornind de la aceasta premisa?
Belphegor
QUOTE (Felina @ 7 Nov 2005, 11:49 PM)
Copiii nu au capacitatea sa distinga ceea ce e bine pentru ei.
Putem sa continuam discutia pornind de la aceasta premisa?

Nimic mai fals. Si un animal stie ce e mai bine pentru el si poate supravietuii pana si in cele mai intunecate si dure jungle. De ce sa consideram copiii inferiori animalelor? Si un copil intelege ce e durerea si placerea si se poate ghida in functie de ele. Daca ii place sa faca X si a fost informat despre ce presupune X, atunci nu are decat. Ca unii copii inteleg mai greu sau nu se gandesc in perspectiva e adevarat, dar asta e valabil si pt majoritatea adultilor.

Ce diferente relevante exista intre minori (sub 18 ani) si majori (peste aceasta varsta) care sa justifice tratamentul diferential dintre ei?
MIA
QUOTE (Belphegor @ 7 Nov 2005, 11:41 PM)
Daca in schimb copiii isi dau acordul si le mai si place ce fac, nu mai vad nici o problema.

Un copil <14-16-18 ani se consideră că nu are discernământ suficient.

QUOTE

Ce diferente relevante exista intre minori (sub 18 ani) si majori (peste aceasta varsta) care sa justifice tratamentul diferential dintre ei?


Nici una semnificativă între unul de 18 ani fără o zi şi unul de 18 ani fix, dar e o limită stabilită empiric la care se acumulează suficientă experienţă pentru a întări discernământul unei persoane şi care s-a dovedit suficient de eficace pentru a merita să fie păstrată. wink.gif

Felina - citatul tău e irelevant. Poate că respectiva persoană se bucura că de fapt urmează să fie duşi într-un centru de primire şi nu mai stau în astfel de locuri improprii precum subsolul unui bloc. smile.gif
edittha
Vrem nu vrem, trebuie sa recunoastem, ca exista copii care traiesc, muncesc si se expun riscului zilnic pe strada .Nu strada i-a nascut pe acesti copii. Familii dezorganizate caracterizate prin saracie, violenta, alcoolism care nu sunt educate si capabile sa-si protejeze copiii, pe de o parte, si un sistem de protectie sociala care inca isi mai elaboreaza strategia si cauta resurse financiare, de cealalta parte, sunt repere cauzale ale fenomenului copiii strazii. Trebuie sa ii ajutam , dar nu dand un banut ci cautand prin ce mijloace putem sa ii integram intr-un colectiv.
Oiski-Poiski
QUOTE (Belphegor @ 8 Nov 2005, 12:00 AM)
Si un animal stie ce e mai bine pentru el si poate supravietuii pana si in cele mai intunecate si dure jungle.

Pana cand vine cineva si zice ca animalul nu are dreptul sa supravietuiasca in jungla aia.

Sa ma intorc insa la subiect .E fals sa sustinem ca copiii pot hotara pentru ei in situatii majore.Pot hotara daca in momentul acesta sa mearga sau nu la WC , daca in momentul urmator se joaca nu te supara frate sau popa prostul.Insa nu pot hotara daca e bine sau rau sa mearga cu nenea de la colt pentru ca ala i-a facut cadou un joc pentru computer si i-a promis si altele.
M-am intrebat si eu de ce nu vad pe aici copiii strazii.Desigur ca poti vedea o multime de tineret 16-17 ani in diverse stadii de betie sau drogati insa si asta doar in orasele mai mari.Insa nu copii mici cum poti vedea in canalele din RO.
Ma gandesc ca sistemul este totusi bine pus la punct sau mai bine decat in Romania ca perfect nu este nici aicea.
Daca aici un copil apartine de o familie problema iar Jugendamt-ul afla se va incerca sa se gaseasca o solutie.Cel mai adesea o Pflegefamilie.Adica o familie care il accepta sa traiasca ca si membru al ei insa nu e vorba de adoptie.
Sau SOS Kinderdörfer sau SOS MÜtterzentren.
Se poate invata din curtea altuia numai sa vrea si statul roman.
Leonardo
Belphegor:
”Cam asa ziceau si comunistii cand bagau oamenii in lagar. Le oferim dreptul la o educatie sanatoasa si ii ferim pe ceilalti de idei periculoase. Oricand o autoritate se va vedea cu dreptul de a limita unei categorii sociale libertatea, chiar daca respectivii nu au facut nimic rau, se creeaza un precedent periculos pt libertatea intregii societati.”

Comparatia nu sta in picioare decat la prima vedere. O societate democratica are si ea actiuni de prevenire a dezordinii si regula majoritatii dicteaza. Daca exista o minoritate deranjanta se iau masuri de integrare sociala a ei. Copii astia nu ies pe strada la 6 ani pentru ca le place traiul mizer ci tocmai alungati de un trai si mai mizer de acasa (care de obicei inseamna batai cu nemiluita, cersetorie organizata de catre parinti si alte abuzuri). Societatea trebuie sa reactioneze inca de cand acesti copii sunt acasa pentru a ii proteja de indobitocirea familiala si ai forma cat de cat pentru a fi apti mai tarziu sa produca ceva si sa se autointretina. Daca nu se poate atunci trebuie sa-i adune de pe strazi cat sunt inca copii si pot fi reeducati. E ca o depunere intr-un fond de investitii, daca ii ajuti acum mai tarziu ei vor lucra si vor plati impozite. Mi se pare o judecata strict capitalista fara nici o legatura cu comunismul care incartiruia oameni in lagar pentru ca aveau convingeri diferite. Nu se creaza nici un precedent periculos ci e o actiune normala de vaccinare sociala. E o fabulatie sa spui ca acesti copii aleg in deplina cunostinta de cauza mizeria din canale. Aleg pentru ca li se pare un rau mai mic decat acasa, dar ei nu cunosc viata normala. Dupa ce sunt deformati de aceasta viata imputita e normal sa fie greu sa-I recuperezi si asa cum spune si Mia majoritatea au probleme psihice datorita acestei vieti cu mizerie, batai, aurolac.

”Faza cu statul e din start discutabila, pt ca nu e clar ca organizarea statala e dezirabila si deci nici ca a cotiza la el e neaparat indicat, desi aici e deja o alta discutie.”

Discutii sunt multe, eu plecam de la ipotezele existente. Nu trebuie sa fie neaparat statul, dar asa cum am mai spus mai sus el e principalul interesat sa-i recupereze social pe acesti viitori oameni. Statul este cel care e responsabil cu respectarea ordinii si prosperitatii sociale, pentru asta exista.

“Nu exista nici o statistica din care sa reiasa ca indivizii fara locuinta reprezinta un pericol iminent pt drepturile fundamentale ale celorlalti, asa cum se intampla in cazul celor care sofeaza beti.
Plus ca eu chiar si aici as merge mai departe si as spune ca nici in situatii in care X e foarte probabil sa incalce cuiva un drept, nu ai voie sa-l opresti decat atunci cand da semne evidente ca incepe sa faca asta. De ex nu ai voie sa arestezi pe cineva daca il auzi ca vrea sa sparga apartamentul lui Y si nici daca il vezi cumparandu-si unelte potrivite pt asta, ci doar daca il prinzi fortand usa lui Y. Similar, nu ai voie sa limitezi libertatea cuiva doar pe motiv ca e probabil sau chiar foarte probabil ca el sa incalce candva drepturile cuiva.”

Diferenta majora dintre un sofer beat si un copil ce e silit sa ajunga in canal e ca primii pot fi pedepsiti eficient pe cand ceilalti devin irecuperabili si o povara sociala pe care o duci pana cand vor muri, asta e realitatea.

“Dar nu am zis sa nu le dai ajutor. Am mai spus ca le poti oferi un loc de munca, maturat sau carat gunoaie, de ex. Tu ai fi motivat sa ii angajezi pt ca ar fi o forta de munca ieftina, iar ei, decat sa ajunga la inchisoare sau sa moara de foame, vor prefera sa munceasca aici.”

Stii ca in societatile civilizate minorii nu pot fi pusi legal la munca. Le ataci un drept fundamental la dezvoltare normala. A pune un copil de 7,8 ani la munca in mod oficial miroase a nazism.

“Partea neplacuta cu ce spui tu este ca le limitezi libertatea fara sa fi facut ceva rau. Daca ei comit o infractiune insa, atunci esti clar indreptatit sa le limitezi libertatea si sa-i bagi la reeducare.”

Am mai spus, actionand cum propui le ingradesti dreptul fundamental la viata normala. Ii condamni din start, in mod parsiv (ii astepti la cotitura stiind sigur ca n-au de ales si vor calca pe bec) si apoi ii transformi in suboameni. Plus ca infractiunea pe care o vor face s-ar putea sa insemne uciderea altor oameni normali, nevinovati.

“Un nou motiv de a inceta sa mai dam de pomana.”

Aici sunt de acord cu tine, nu e bine sa dam de pomana dar cineva (eu zic statul tu zici altii) trebuie sa-i ia dintre noi si sa-I ajute sa devina normali. Acelor cineva eu sunt dispus sa li se aloce o parte din impozitele platite de mine pentru ca fac o actiune utila mie, de asanare sociala.

“Aici mai e o problema, in sensul ca tu propui o cedare in fata unui santaj cu violenta. Cu alte cuvinte, sa le facem pe plac daca nu vrem sa ne dea in cap. E inadmisibil printre altele pt ca ar insemna ca devine mai profitabil sa fii infractor/agresor decat sa muncesti cinstit. Pe un principiu asemanator niciodata nu li se indeplinesc cererile teroristilor, de multe ori chiar cu riscuri de pierderi de vieti omenesti nevinovate.”

Nu e un santaj, e prevenire, am mai spus-o. Santaj e cand cineva actioneaza premeditat, aici nu e cazul. Daca obligi pe cineva sa merga pe un drum nu te poti vaita la urma ca te santajeaza. Pur si simplu suporti consecintele actiunilor tale.
Yvonne
La noi nu intereseaza pe nimeni. Din cand in cand se fac niste reportaje si cam atat. Strazile sint pline mai ales seara de acesti copii, trag din punga pe strada, printre noi si nimeni nu zice nimic. Ii ocolim si trecem mai departe. Si ce-am putea face ? Statul roman se balbaie sa guverneze, politicieni se chinuie sa traiasca bine, se face caz din tot felul de tampenii, si esentialul se pierde. Sintem o tara de disperati, daca protestam e ca si cum am vorbi in gol...mie una mi-e sila de toate, cand am zis ceva nu m-a bagat nimeni in seama.
MIA
QUOTE (Oiski-Poiski @ 8 Nov 2005, 08:10 AM)
Sa ma intorc insa la subiect .E fals sa sustinem ca copiii pot hotara pentru ei in situatii majore.Pot hotara daca in momentul acesta sa mearga sau nu la WC , daca in momentul urmator se joaca nu te supara frate sau popa prostul.Insa nu pot hotara daca e bine sau rau sa mearga cu nenea de la colt pentru ca ala i-a facut cadou un joc pentru computer si i-a promis si altele.

De acord.

Ceva insa nu pricep :

QUOTE

Daca aici un copil apartine de o familie problema iar Jugendamt-ul afla se va incerca sa se gaseasca o solutie.Cel mai adesea o Pflegefamilie.Adica o familie care il accepta sa traiasca ca si membru al ei insa nu e vorba de adoptie.
Sau SOS Kinderdörfer sau SOS MÜtterzentren.


Ce metoda foloseste institutia de care pomeneai in cazurile de mai sus ?
Daca are o constatare ca un copil e tratat prost cum il ia din familia problema ? rolleyes.gif
Oiski-Poiski
QUOTE (MIA @ 8 Nov 2005, 10:45 AM)

Ceva insa nu pricep :

QUOTE

Daca aici un copil apartine de o familie problema iar Jugendamt-ul afla se va incerca sa se gaseasca o solutie.Cel mai adesea o Pflegefamilie.Adica o familie care il accepta sa traiasca ca si membru al ei insa nu e vorba de adoptie.
Sau SOS Kinderdörfer sau SOS MÜtterzentren.


Ce metoda foloseste institutia de care pomeneai in cazurile de mai sus ?
Daca are o constatare ca un copil e tratat prost cum il ia din familia problema ? rolleyes.gif

Pur si simplu.Se face un proces unde se constata abuzurile de tot felul la adresa copilului, statul are puterea prin legi sa le ia dreptul de parinte asupra copilului si acesta va fi trecut sub grija statului.
MIA
QUOTE (dificila @ 8 Nov 2005, 10:36 AM)
Strazile sint pline mai ales seara de acesti copii, trag din punga pe strada, printre noi si nimeni nu zice nimic.

Poate in Bucuresti ... rolleyes.gif

Per ansamblu ( si anul asta m-am plimbat ceva prin tara ) insa mie unul mi se pare ca numarul "copiilor strazii" propriu-zisi e totusi destul de mic si probabil chiar in scadere. Cel mai adesea pe strazi si in intersectii sunt puradei pe care-i scot parintii la produs ... dar asta e deja alta problema. devil.gif

Una peste alta eu unul consider ca in aceasta problema s-a cam facut tot ce se putea face la nivelul economic actual al Romaniei ( poate un pic chiar prea mult ) si eventual ar fi cazul de un pic mai multa fermitate din partea politiei si de ceva unitate specializata in tratatrea/recuperarea psihiatrica a minorilor cu probleme. Numai ca in conditiile in care un imbeciloid ajuns ministrul sanatatii declara ca .... "exista spitale ce nu sunt profitabile si trebuiesc inchise" ... e cam greu de crezut ... sad.gif
MIA
QUOTE (Leonardo @ 8 Nov 2005, 10:32 AM)
“Dar nu am zis sa nu le dai ajutor. Am mai spus ca le poti oferi un loc de munca, maturat sau carat gunoaie, de ex. Tu ai fi motivat sa ii angajezi pt ca ar fi o forta de munca ieftina, iar ei, decat sa ajunga la inchisoare sau sa moara de foame, vor prefera sa munceasca aici.”

Stii ca in societatile civilizate minorii nu pot fi pusi legal la munca. Le ataci un drept fundamental la dezvoltare normala. A pune un copil de 7,8 ani la munca in mod oficial miroase a nazism.

Aici nu as fi asa de radical. rolleyes.gif

In Anglia secolului al XIX-lea copii lucrau in filaturi de bumbac de la virste fragede si asta nu avea neaparat o consecinta negativa asupra lor. Din contra - in astfel de cazuri poate obtine uneori o socializare care ii lipseste, poate fi o metoda - oricum incomparabil mai blinda ca altele - de disciplinare interioara si dezvoltare a gindirii s.a.m.d. . Si apoi ... la tara de ex. copii lucreaza de la 5-6 ani deja prin curte sau gradina asa ca nu cred ca e cazul uneori sa fim mai scrupulosi decit trebuie cu anumite categorii. unsure.gif
Problema mi se pare urmatoarea : cum impiedici abuzurile angajatorilor si, poate chiar mai important, cum impiedici ca banii sa fie cheltuiti pe aurolac si tuica proasta ? sorry.gif
Oiski-Poiski
mergeti la www.rudolf-walther-stiftung.com si jos dreapta veti gasi Romania
cititi ce se poate face insa daca o fac altii pentru noi de ce sa-si mai dea interesul statul roman ?
poate are cineva interesul sa devina nas sau nasa unuia dintre copii ? smile.gif nu trebuie sa cotizati neaparat in fiecare luna puteti sa va amintiti de ziua copilului sau de Mos Craciun si Iepuras

Leonardo
QUOTE (MIA @ 8 Nov 2005, 11:03 AM)
Aici nu as fi asa de radical.  rolleyes.gif

In Anglia secolului al XIX-lea copii lucrau in filaturi de bumbac de la virste fragede si asta nu avea neaparat o consecinta negativa asupra lor. Din contra - in astfel de cazuri poate obtine uneori o socializare care ii lipseste, poate fi o metoda - oricum incomparabil mai blinda ca altele - de disciplinare interioara si dezvoltare a gindirii s.a.m.d. . Si apoi ... la tara de ex. copii lucreaza de la 5-6 ani deja prin curte sau gradina asa ca nu cred ca e cazul uneori sa fim mai scrupulosi decit trebuie cu anumite categorii. unsure.gif
Problema mi se pare urmatoarea : cum impiedici abuzurile angajatorilor si, poate chiar mai important, cum impiedici ca banii sa fie cheltuiti pe aurolac si tuica proasta ?  sorry.gif

M-ai dat gata cu exemplul englezesc din urma cu 150 de ani. Suntem in mileniul 3 si multe s-au schimbat, economia in primul rand. Tofler scria despre al treilea val acum vreo 20 si mai bine de ani si deja e realitate iar noi vorbim de exploatarea copiilor ca mod sanatos de dezvoltare sociala...Copii care lucreaza in gradina sunt altceva, am spus asta si tin de inapoierea noastra economica. Daca vrei pot sa spun ca si prin India, Africa, China etc. se intampla la fel datorita saraciei din zonele rurale. Sa zicem ca e un mod tacit de acceptare a unor anacronisme datorate subdezvoltarii atat timp cat nu deranjeaza prea tare restul societatii. E cinic dar e singura solutie de moment. Dar ca sa ridici asta la rang de regula si sa inregimentezi copii la munci ca metoda de integrare sociala mi se pare cruzime. Acum depinde de noi catre ce vrem sa ne indreptam si asta nu numai referitor la copii.
E interesant de aflat cum dezvolti gandirea unui copil care n-are scoala si e pus de foarte mic sa munceasca pentru a-si castiga traiul. Probabil ca va trebui sa-i rezervi aceasta munca mizera pentru toata viata si sa-l pazesti permanent pentru ca sigur va fi predispus la o viata bruta si infractiuni. Creem monstri premeditat ca sa sterga ne la fund? Asta se cheama libertatea de a alege?

Cum impiedici abuzurile angajatorilor? Vezi in tarile dezvoltate unde sunt legi care se si aplica. Avem si noi legile, ramane sa se aplice.
Cum impiedici ca banii sa fie cheltuiti pe aurolac si tuica proasta?
Mi-am spus parerea si la topicul cu violenta familiala: odata cu dezvoltarea economica salariile cresc si orizontul de dezvoltare al oamenilor saraci se largeste si el. Cand iei un salariu ce nu ajunge sa-ti platesti intretinere, mancare si medicamente de stricta necesitate atunci el este folosit pentru a te ineca in uitare. Cum nici macar pentru niste droguri 'respectabile' nu ajunge normal ca-i vezi cu tuica prosta si aurolac. Daca isi permiteau whisky si marijuana atunci erau deja oameni cu stare in Romania si sigur ca incepeau sa faca si altceva decat sa-si piarda mintile.

Sunt multe modele sociale teoretice dar din pacate pentru adversari democratia este singura forma viabila demonstrata practic pentru societatea umana la nivelul actual. Au existat comuna primitiva si sclavagismul, evul mediu si capitalismul salbatic, noi am avut parte si de comunism original, cred ca cel mai bine ar fi acum sa gandim democratic. Nu altruist ci foarte interesat de evolutia personala dar in contextul existentei in comun cu alti humanoizi si nu singur impotriva tuturor.

Oiski: excelent linkul, iata cum judeca altii mai dezvoltati decat noi situatia:
"Principiul Fundatiei Rudolf Walther este “ Ajutor, ca sa te ajuti singur” si in baza acestui principiu, Fundatia pune mare pret pe o pregatire scolara si profesionala bine fundamentata a copiilor, astfel incat acesti copii sa poata in viitor sta pe propriile lor picioare si sa nu alunece din nou in saracie."
MIA
QUOTE (Leonardo @ 8 Nov 2005, 12:08 PM)
M-ai dat gata cu exemplul englezesc din urma cu 150 de ani. Suntem in mileniul 3 si multe s-au schimbat, economia in primul rand.

Suntem in mileniul al III-lea si am dori ca multe sa se fi schimbat numai ca ... sorry.gif ... eu unul zic ca nici fata de acum 2000 de ani nu s-au schimbat radical asa de multe. rolleyes.gif

QUOTE

Tofler scria despre al treilea val acum vreo 20 si mai bine de ani si deja e realitate iar noi vorbim de exploatarea copiilor ca mod sanatos de dezvoltare sociala...


Teoria cu al III-lea Val, puterea in miscare s.a.m.d. este frumoasa, numai ca in buna masura utopica. sad.gif Mai demult am incercat sa initiez o dezbatere pe tema asta dar na ... a murit din lipsa de replici.

Iar discutia nu era despre exploatarea copiilor ca mod sanatos de dezvoltare sociala, ci faptul ca un "copil al strazii" lucreaza de la 10 ani reprezinta adesea raul cel mai mic.

QUOTE

Copii care lucreaza in gradina sunt altceva, am spus asta si tin de inapoierea noastra economica.


Discutabil. Chiar foarte discutabil.

QUOTE

E interesant de aflat cum dezvolti gandirea unui copil care n-are scoala si e pus de foarte mic sa munceasca pentru a-si castiga traiul.


Se poate dezvolta chiar foarte bine si-si poate completa studiile ulterior.
Si plus ca totusi paradigma "educatie ( de factura "universala" banuiesc - ca la asta te referi ) = bunastare" nu e deloc adevarata. Chiar si in Romania - de ex. - un instalator competent cistiga mai bine ca un profesor, contabil mediu s.a.m.d. smile.gif

QUOTE

Cum impiedici abuzurile angajatorilor? {...}
Cum impiedici ca banii sa fie cheltuiti pe aurolac si tuica proasta?


Prin supravegherea respectivilor.
De fapt sincer sa fiu nu stiu ce te irita ... la majoritatea asezamintelor sociale "private/confesionale" copii de acolo sunt pusi sa munceasca ( sa ajute la prepararea hranei, sa intretina curatenia s.a.m.d. ) si asta ca metoda explicita de educare/implicare. Sa inteleg ca de fapt ce te deranjeaza e faptul ca ar face-o retribuit ( si cu responsabilitati asadar mai mari ) ? blink.gif
Belphegor
QUOTE
Un copil <14-16-18 ani se consideră că nu are discernământ suficient.


Dar de ce se considera asta?
Dupa cum am spus, majoritatea animalelor se pot descurca f bine in mediul lor (multe inca din stadiul de pui), iar a spune ca un copil nu ar fi in stare de acelasi lucru, deci ca e inferior unui animal, e cel putin discutabil.
Copiilor din ziua de azi li se cere sa inteleaga tabla inmultirii, radicalii, elemente destul de stufoase de istorie si geografie etc. Li se cere de a semenea sa nu se raneasca singuri, sa nu ii raneasca pe ceilalti, sa respecte o gramada de reguli in timpul jocurilor etc. Si marea lor majoritate chiar resusesc fara mari probleme sa se achite de aceste datorii. De ce sa mai credem deci ca nu ar putea fi responsabili de propriile actiuni? Ca de multe ori vor face alegeri gresite, e probabil. Dar asta e valabil si pt majoritatea majorilor.
Un cioban de 20 de ani care a trait 90% din viata in afara societatii, fara sa aiba deloc educatie institutionalizata, va fi tras la raspundere pt crima ca oricine alt adult, iar intre el si un aurolac de 14 ani nu sunt diferente majore dpdv intelectual. De ce sa il pedepsim pe unul dar sa il iertam (sau sa o lasam mai moale cu) pe celalalt?

QUOTE
Stii ca in societatile civilizate minorii nu pot fi pusi legal la munca.


Dupa cum am mai spus, a munci e si el un drept fundamental, plus ca e si un proces educational si de formare cel putin la fel de indicat ca si scoala. Sigur, nu trebuie sa il pui sa faca munci peste puterile lui, dar asta e altceva.
Mai mult, si copiii care se duc la scoala se poate spune ca muncesc si uneori exagerat de mult, considerand programa scolara supraincarcata din Romania de azi.
Leonardo
"Suntem in mileniul al III-lea si am dori ca multe sa se fi schimbat numai ca ... ... eu unul zic ca nici fata de acum 2000 de ani nu s-au schimbat radical asa de multe."
E mai mult meditatie filosofica in ceea ce spui decat realitate. As putea sa-ti dau dreptate daca te referi la primarul din om, dar din punct de vedere social lucrurile stau complet diferit. Analizeaza numai aspectul tehnologic: ia un african din jungla si adu-l in Bucuresti (sa nu zic locuri mai evoluate) si e suficient de edificator rezultatul.

"Teoria cu al III-lea Val, puterea in miscare s.a.m.d. este frumoasa, numai ca in buna masura utopica. Mai demult am incercat sa initiez o dezbatere pe tema asta dar na ... a murit din lipsa de replici.
Iar discutia nu era despre exploatarea copiilor ca mod sanatos de dezvoltare sociala, ci faptul ca un "copil al strazii" lucreaza de la 10 ani reprezinta adesea raul cel mai mic.

Se poate dezvolta chiar foarte bine si-si poate completa studiile ulterior.
Si plus ca totusi paradigma "educatie ( de factura "universala" banuiesc - ca la asta te referi ) = bunastare" nu e deloc adevarata. Chiar si in Romania - de ex. - un instalator competent cistiga mai bine ca un profesor, contabil mediu s.a.m.d."

Sigur ca e subiect de alt topic dar teoriile numite de tine nu sunt nici pe departe utopice astazi. e evident ca economia actuala (vorbesc de statele dezvoltate si nu de amarasteni) e diferita de economia de acum 30 de ani si la fel de evident este ca din cunoastere creezi mai multa plusvaloare decat prin munca la banda.
Sigur ca nu sunt impotriva muncii in sine, dar de ce sa alegem raul cel mai mic cand poti sa alegi o cale mai buna demonstrata de altii mai civilizati decat noi?

Daca consideri educatia= invatat intensiv matematica, fizica, geografie etc. poti sa ai dreptate. Procesul educational implica insa mult mai multe aspecte, unele dintre cele importante fiind socializarea si capacitatea de a acumula cunostinte (din toate punctele de vedere si la cat de simplist nivel vrei).
Instalatorul ala de se vaita peste tot ca el n-a avut nevoie de scoala? Ca sa-ti numeri salariul si sa-ti cumperi de mancare ai nevoie de ceva aritmetica. Scrisul si cititul la nivel elementar nu mai are nevoie de argumentatie cred, inclusiv dpdv al mentinerii pasului cu evolutia instalatiilor. Sisteme de fixare diferite, tevi diferite functie de aplicatii etc. Sigur ca meseria se si fura dar la inceput. Pe urma nu mai merge si asa ajungi sa ai ca la noi dictatura meseriasilor cu aere dar limitati in aplicare. E o falsa parere ca sunt multi instalatori buni, e doar un domeniu solicitat si vrand-nevrand trebuie sa le onorezi preturile piperate. Nu stiu cat va mai tine asta. Iar salarizarea la noi nu respecta scara valorilor din alte tari, suntem inca sub influenta comunismului cand strungarul castiga mai mult decat cel ce proiecta obiectul.
Nu pun in discutie ca multi dintre instalatorii aia de n-au nevoie de scoala pleaca in contextul de azi sa lucreze prin alte tari. Adaptabilitatea la alte obiceie este implicit data de timpul pierdut prin scoli. In mileniul asta trebuie sa stii sa lucrezi cu o carte de credit, sa mergi la banci, in cativa ani va fi si la noi posibil sa faci operatii mai complexe la bancomat. Cunostintele astea se invata mult mai greu daca n-ai ceva training sa poti asimila noutati.


Problema este insa mai ampla si revin la ceea ce contestai la Toefler. Acum 50 de ani agricultura concentra cam 50% din populatia activa. Acum in Europa de ex. concentreaza 5%. Restul s-au dus spre alte indeletniciri, au fost capabili la reconversie profesionala. Asta s-a intamplat in ultimii 20 de ani in toata industria aparand noi meserii si domenii de activitate. E evident.

"Copii care lucreaza in gradina sunt altceva, am spus asta si tin de inapoierea noastra economica.

Discutabil. Chiar foarte discutabil."

Discutabil desigur, e clar ca toti copii trebuie sa invete de mici ce inseamna munca. Dar la modul brut la care se intampla pe la noi e clar ca e gresit. Daca munca asta devine activitatea principala a unui copil si de ea ii este conditionata existenta e clar ca l-ai blocat pe viata, produci inca un abrutizat social care te va deranja mai tarziu.

"De fapt sincer sa fiu nu stiu ce te irita ... la majoritatea asezamintelor sociale "private/confesionale" copii de acolo sunt pusi sa munceasca ( sa ajute la prepararea hranei, sa intretina curatenia s.a.m.d. ) si asta ca metoda explicita de educare/implicare. Sa inteleg ca de fapt ce te deranjeaza e faptul ca ar face-o retribuit ( si cu responsabilitati asadar mai mari ) ?"
Da' chiar nu ma irita ideea, asa cum spui mi se pare absolut normal, si eu am ajutat acasa la diverse indeletniciri cand eram mic si chiar ma certam cu bunicii sa ma lase sa lucrez in gradina. Problema e ca un copil trebuie sa fie educat si sa invete cate ceva despre viata ca sa poata sa se dezvolte conform aptitudinilor si sa se integreze social. Daca il pui doar la munca si-l retribuiesti, normal ca se va duce sa-si cumpere ceea ce stie: aurolac si tuica proasta. E un mod de a te spala pe maini si a-l astepta la cotitura mai apoi sa greseasca, pentru ca e evident ca va gresi. Iar tu il vei pedepsi de dragul pedepsei si nu pentru a-i deschide ochii. Un mod primar de educatie care mi se pare sadic si fara perpectiva.
actionmedia
Nu am citit intregul thread, asa ca imi cer scuze anticipat daca ceea ce spun eu a mai fost spus de altcineva.
Vorbesc din experienta proprie pentru ca mama este educatoare intr-un orfelinat pentru prescolari. In ultima vreme in acelasi orfelinat s-au adus si scolari, cu cadre didactice potrivite.
Sunt mari probleme in sistem si de aici si invazia de copii ai strazii. Dintre copiii strazii sau cei institutionalizati, cred ca doar 10% sunt propriuzis orfani (adica parintii lor naturali nu mai traiesc). Majoritatea sunt abandonati, de familii sarace sau cu multi copii. Pe unii chiar ii mai viziteaza unii parinti.
80% sunt de etnie rroma, cel putin aici la campie, nu stiu cum este prin nord sau prin vest.
Marea problema este ca o mare parte din acesti copii sunt adusi la orfelinat cu diverse traume psihice sau fizice, in conditiile in care la acel orfelinat nu exista personal specializat pentru ingrijirea unor copii handicapati (fizic sau psihic). Prin urmare sansele ca un astfel de copil sa fie recuperat sunt minime.

Pana acum cred ca am fost putin pe langa subiect dar cred ca problema vine din sistemul de institutionalizare a copiilor fara parinti.

Mai este si o alta problema. Ni se pare ca sunt foarte multi copii ai strazii, dar in realitate multi din asa-zisii copii ai strazii sunt de fapt "deghizati". Sunt trimisi de parinti sau de "tutori" sa cerseasca. Nu vorbesc de cei din canale ci de cei pe care ii vedem cersind prin mijloace de transport in comun, prin trenuri, prin gari, pe strazi, in piete, etc. Sunt convins ca exista o mafie a cersetorilor si multi din copiii strazii sunt racolati pentru a fi pusi sa cerseasca.
De fapt in ultima vreme nu prea am mai vazut aurolaci care traiesc prin canale.
Felina
Actionmedia, nu esti pe langa subiect deloc!

Si sa nu-ti para rau ca n-ai citit tot ce s-a scris pentru ca mai mult s-au dezbatut diverse concepte, desi acest topic nu se afla la dezbateri.
MIA
QUOTE (actionmedia @ 8 Nov 2005, 04:24 PM)
De fapt in ultima vreme nu prea am mai vazut aurolaci care traiesc prin canale.

Exact asta e si perceptia mea. smile.gif

La restul o sa raspund ceva mai incolo ca acuma am nitica treaba ... sorry.gif
Belphegor
Imoralitatea si irationalitatea existentei scolilor de stat pentru copiii strazii

Cei care propun solutia ca aurolacii sa fie bagati in institutii de invatamant de stat, nu realizeaza ca propun respectarea (pozitiva a) unui drept (cel la educatie, presupunand ca acest drept chiar exista) cu incalcarea altuia, cel la proprietate.

Este imoral sa le bagi cu forta mana in buzunar unor oameni ca sa ii sustii pe altii, daca primii, proprietarii, nu doresc asta. E ca si cum eu l-as ataca pe strada pe X si i-as fura o parte din bani pe motiv ca fratele meu mai mic nu are bani de rechizite. Oricat de justificata ar fi motivatia ta, nu ai voie sa ii iei cuiva bani cu forta, impotriva dorintei lui. De aceea solutia sustinerii copiilor strazii cu banii luati (furati) de stat prin impozite este imorala.

Cei care doresc sa sponsorizeze scoli pt aurolaci, sa o faca privat si numai din banii lor. Si chiar si asa ar fi irational sa o faca din altruism: daca tot le fac acelor indivizi un serviciu, de ce sa nu le ceara la schimb un serviciu? De ex., copiii ar putea invata acolo diferite meserii (de croitor, chelner, tamplar etc.) si in acelasi timp sa si produca diverse munci pt patronii scolii, prin care acestia sa isi recupereze macar cheltuielile.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.