Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Cea Mai Frumoasa/Interesanta Carte Citita In 2005
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
Mihai
Din seria bilanturilor 'cea mai frumoasa / interesanta...', invit sa alegeti cea mai frumoasa sau interesanta carte pe care ati (re)citit-o anul acesta.

Titlul si, daca doriti, cateva cuvinte care sa explice faptul pentru care o considerati cea mai frumoasa. smile.gif

Promit sa ma gandesc si sa revin cu un titlu, ma gandesc la vreo 3-4 in momentul de fata...
March
Premii pentru scriitori

Octavian Paler a fost premiat pentru intreaga opera literara la Premiile Uniunii Scriitorilor (USR) pe 2004, acordate intr-o festivitate desfasurata ieri, la Casa Vernescu din Bucuresti

Scriitorul Gheorghe Craciun a castigat Premiul pentru Proza pentru cartea „Pupa Russa” in fata altor scriitori nominalizati, printre care Mircea Cartarescu, cu romanul „De ce iubim femeile”.
La sectiunea poezie au fost doi castigatori: Constanta Buzea, pentru volumul „Netraitele”, si Liviu Georgescu, pentru „Orologiul cu statui”.
Castigatoarea sectiunii „Istorie, teorie si critica literara” a fost scriitoarea Adriana Babeti pentru cartea „Dandysmul. O istorie”, editata de Polirom. Horia-Roman Patapievici a castigat cu „Ochii Beatricei. Cum arata cu adevarat lumea lui Dante?”, sectiunea „Eseuri, Jurnale, Memorii, Publicistica”.
Ioana Bradea a castigat Premiul Debut pentru cartea sa „Bagau”, aparuta la Editura Est. Cartea a starnit controverse la aparitie pentru limbajul direct, care frizeaza uneori pornografia. Tot la debut a castigat si Constanta Ghitulescu pentru eseul „In salvari si cu islic”, editat de Humanitas. „Sunt premiate la debut o carte dezbracata si alta imbracata”, au glumit membrii juriului.
La sectiunea „Literatura pentru copii si tineret” nu s-a acordat niciun premiu. Comitetul Director al USR a acordat Premiul National de Literatura lui Livius Ciocarlie (50 milioane de lei vechi). Premiul Opera Omnia, acordat lui Octavian Paler, face 40 de milioane, iar celelalte premii au fost in valoare de 15 milioane fiecare.

Alte premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania

> Dramaturgie si teatrologie: Mircea Ghitulescu, pentru „Cartea cu artisti. Teatrul romanesc contemporan”, Editura Uniunii Scriitorilor din Romania
> Traduceri din literatura universala in limba romana: Serban Foarta - „Blazoanele anatomiei feminine. Poeti francezi din Epoca Renasterii”, Humanitas;
Sorin Marculescu, pentru „Don Quijote, I-II”, Paralela 45
> Antologie, Dictionare, Editii Critice: Alexandru Condeescu - „Nichita Stanescu, Opera Magna”, Editura Muzeului Literaturii Romane; Ion Istrate, Ion Milea, Doina Modola, Augustin Pop, Mircea Popa,
Aurel Sasu, Elena Stan, Valentin Tascu
- „Dictionarul cronologic al romanului romanesc”, Editura Academiei


( culese din 'Ev.Z.")

flori
Citesc acum un roman "Clubul cocosatilor" de Octavian Ungeherea mi se pare interesant, e un roman de scandal dar cred ca reflecta foarte bine realitatea din Romania de azi! A mai citit cineva acest roman? Ce impresie v-a facut?
tikky
1984 a lui George Orwell. Nu o citisem pana acum. Si cred ca am ales exact moment potrivit, nu cred ca as fi perceput-o la fel daca ar fi fost o simpla lectura in prisma obligatiei. Am fost surprinsa de cartea asta, ma asteptam sa fie o lectura extrem de dificila, sa nu inteleg nimic, si, din contra, m-a prins cu totul, mi-a placut la nebunie. Cateodata, as zice, comentariile strica, nu fac decat sa te indeparteze de frumusetea unei carti.

1984 este o distopie, o lume in care omul nu mai are nici o libertate, in care toate miscarile ii sunt controlate de Big Brother. Orice incercare de libertate este sanctionata in cel mai groaznic mod posibil. Poti vedea socul chinului fiintei umane, incredibila dezumanizare a celui ce tortureaza si renuntarea ultima in fata suferintei. Omul isi tradeaza dragoste, omul renunta la insasi umanitatea sa.

Existe o incredibila asemanare intre ceea ce istoriseste cartea asta (de fictiune) si regimurile totalitare ale secolului al XXlea. Se spune ca Stalin i-ar fi inspirat lui Orwell figura Fratelui Mai Mare.
Felina
Nerantula - Panait Istrati. Inocenta, zbucium, suferinta si prietenie, toate varsate cu mare patima in cuvinte simple.
Zooey
cele mai interesante, ca nu ma pot limita doar la una [ordinea e aleatorie]:
"cele 4 iubiri" - c.s. lewis
"drumul egal al fiecarei zile" - g. adamesteanu
"darul lui humboldt" - s. bellow
"colectionarul" - j. fowles
milimetru
"Şi el vorbea cu patrupedele, păsările şi peştii; Aşa a descoperit omul câinele" ( "Man meets dog") - Konrad Lorenz.

Nu auzisem pînă anul ăsta de etologie = ştiinţa comportamentului animalelor. Cred că e o carte de referinţă în domeniu. Mai ales ceea ce am aflat despre cîini a fost pentru mine (care nu sînt chiar afon în domeniu) de-a dreptul uimitor!...
menthoru'
In 2005 am citit o trilogie science-fiction care mi-a facut o impresie deosebita. Autorul .. roman, Dan Dobos. Trilogia se numeste Abatia. Dobos a reusit sa creeze fenomenal de bine un univers nou, o societate destul de complexa cu tot cu regulile ai si 3 volume. Le-am citit pe nerasuflate si nu m-am putut abtine sa nu iau si un autograf pe ultimul volum. Pentru amatorii de SF si iubitorii seriei Dune va fi cu siguranta o lectura pasionanta.

Site-ul oficial al trilogiei: http://www.abatia.com/
Yvonne
Dans de Bragadiru - Robet Turcescu si mi-a placut mai ales pentru ca dincolo de cuvinte s-a simtit prezenta omului.
Lotte
"Viata lui Cezanne" de Henri Perruchot - misiunea ingrata a unui scriitor de a-l portretiza pe Cezanne in cuvinte.
Nana Floare
Karen Horney, 1950, Neurosis and human growth. The struggle toward self-realization

Interesant ca in Romania s-au publicat la Edit. Iri doua din cartile ei mai vechi, si nu asta citata, care de fapt e opera ei definitiva (KH a murit in 1952, de cancer). Sper ca se va gasi ceva editor roman sa o publice. smile.gif
iniya
Eugen Ionesco-Antidoturi
Gabici
Ultima carte care m-a impresionat a fost "Bunurile vietii" de Paul Guimard. rolleyes.gif

Ne atrage atentia cat poate influenta o secunda viata cuiva. Sa fii la momentul nepotrivit in locul nepotrivit. unsure.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.