nefertiti-old
30 Sep 2005, 01:51 PM
Vorbind cu fetele despre gutui, mi-a venit o idee. Sa postam (postati
) retete de diverse dulceturi sau gemuri, ca tot e toamna si sezon de asa ceva.
Michelle
30 Sep 2005, 02:06 PM
...poi,in afara de prune si gutui eu sincer nu stiu ce dulceata s-ar mai putea face...de struguri cred ca merge doar vin si compot...
un lucru clar pot sa va spun...am fost informata de cineva care lucreaza in domeniu ...nu cumparati gemuri din comert si chiar nici bulioane...anu asta nu prea s-au facut fructe si nici cu rosiile n-am stat prea bine asa ca fabricile de conserve falsifica la greu tot ce intra in borcanele lor ...de pilda toate gemurile de fructe contin pulpa de mar cu adaus de diverse chimicale sa para...fructe de padure,zmeura,capsuni,visine etc...pentru a produce la preturi accesibile
nefertiti-old
30 Sep 2005, 02:09 PM
Pai nu trebuie doar retete din fructe de toamna.
Eu oricum o astept pe aia de gutui cu nuci si lamaie, ca Mara m-a facut curioasa!
Si m-ar interesa una de nuci verzi, desi pt aia momentul e consumat anul asta.
Sushi
30 Sep 2005, 02:27 PM
am eu aia de nuci verzi de la dascalita dar trebe s-o caut!
Sushi
30 Sep 2005, 02:40 PM
Fructe in rom (Rumtopf)
E o reteta traditionala nemteasca. Dureaza cam mult, aproape un an pina e gata dar merita.
Avem nevoie de un vas de ceramica inchis cu capac.
Cind apar primele fructe, astea sint capsunile, alegem fructe anatoase si frumoase, le spalam, le amestecam cu jumtatate greutatea lor in zahar, lasam o ora sa stea dupa care punem compozitia in vasul de ceramica si acoperim cu rom (54% alcool). Nivelul romului trebuie sa treaca cu 1 deget peste nivelul stratului de fructe. Inchidem vasul si-l punem la loc racoros. Din cind in cind controlam daca mai are destul lichid si daca a scazut se adauga rom tot asa, cit sa acopere de un deget.
Un strat de fructe are nevoie de circa 6 saptamini de stat ca sa fie gata.
Inainte de a adauga urmatorul strat de fructe vom amesteca ce este in vas cu o lingura curata.
In iunie/iulie adaugam visine, tot dupa aceeasi metoda.
In iulie/august piersici slapate, taiate in doua (fara simburi, desigur).
August/septembrie prune si zmeura.
Septembrie/octombrie pere (curatate de coaja, de seminte si taiate in bucati).
La aproimativ 4 saptamini de la depunerea ultimului strat de fructe se adauga o jumatate de sticla de rom.
Apoi se lasa citeva zile sa se odihneasca.
In noiembrie/decembrie fructele in rom sint gata.
Pofta buna!
Sushi
30 Sep 2005, 02:44 PM
regret sincer numarul greselilor dar acuma serios ca n-am chef sa le corectez. Se intelege si asa sper...
Mara
30 Sep 2005, 02:56 PM
Reteta a la mama mea de dulceata de gutui cu nuci si lamaie
Se curata gutuile si se dau pe razatoarea mare sau se taie cubulete (je prefera cubulete
). Avem nevoie de o farfurie adanca plina ochi cu gutui maruntite. Oparesti gutuile si le pui la scurs intr-o strecuratoare (altfel se inrosesc si nu mai e dulceata estetica). Pui intr-o cratita 1 kg zahar si 2-3 cani de apa si le lasi pana se leaga sirop. Se adauga fructele in sirop si se lasa la fiert, la foc mic, pana scade zeama. Se adauga nuci taiate (je le prefera mari) si o lamaie taiata feliute, cu tot cu coaja. Timp total: cam 2 ore.
Pese: vreau si eu sa gust!!!
nefertiti-old
30 Sep 2005, 03:21 PM
Aaaaa, e simpla reteta si suna bine, aia cu gutui cubulete o prefer si eu! Biiine, cand gasesc gutui promit sa incerc si gusti!
Mara
30 Sep 2005, 03:29 PM
Sar-naaaaaaaa!
nefertiti-old
1 Oct 2005, 10:45 AM
Booon, am gasit si gutui, si nuci... acu' sa vedem ce-o iesi!
nefertiti-old
1 Oct 2005, 02:42 PM
Raportez: misiune indeplinita!
A iesit foarte buna, dulce-acrisoara, de la lamaie, iar samburii aia de nuca...
dascalita
1 Oct 2005, 09:57 PM
Acum faceti dulceata de prune cu miez de nuca!Un deliciu,multa rabdare!
2kg de prune,1 1/2kg zahar,miez de nuca intreg
Se scot samburii de la prune fara a le rupe decat un pic,apasati si iese samburele...(exersati un pic,nu-i greu!)
In locul samburelui se introduce miez de nuca.E putina migala aici...
Se face un sirop din 5 pahare de apa si zahar,se adauga prunele umplute cu nuci,se fierb cam o ora la foc potrivit.Se incearca siropul daca e legat ,picurandu-se sirop pe o farfurie rece.Se adauga vanilie(daca va place!)si se lasa sa se raceasca.Pofta buna!!!!
Eclectic
1 Oct 2005, 10:04 PM
Ce fel de petale se pun in dulceata de trandafiri ? Uscate sau proaspete ?
Oiski-Poiski
1 Oct 2005, 10:08 PM
Dascalito, mi-a plouat instantaneu pe tastatura
Da zi-mi tu mie , trebe sa amesteci intr-una in cratita aia cu siropul ? O ora intreaga ?
dascalita
1 Oct 2005, 10:13 PM
Ei ,nu chiar intr-una!Din cand in cand si usor sa nu sfarami prunele!Se foloseste un vas care nu lasa sa se lipeasca dulceata,de exemplu...tuci!Acolo la tine banuiesc ca sunt cratite speciale...
dascalita
1 Oct 2005, 10:16 PM
@barrie!Petale proaspete de trandafiri...numai de la trandafiri de dulceata
infloresc prin mai/iunie...anu' asta ai pierdut sezonul!
Oiski-Poiski
1 Oct 2005, 10:22 PM
Pai daca alearga dupa fluturi in loc sa stranga petale de trandafiri proaspete
Oiski-Poiski
1 Oct 2005, 10:24 PM
QUOTE (dascalita @ 1 Oct 2005, 11:13 PM) |
Acolo la tine banuiesc ca sunt cratite speciale... |
Hmmmm
nu prea cred ca se potrivesc ale mele
Eclectic
1 Oct 2005, 10:25 PM
Thecook
1 Oct 2005, 10:35 PM
Eu acuma am citit in prospectul de la masina de facut paine ca....face si dulceata !!! Cica se pune 500 gr. de fructe curatate si 500 gr. de zahar, alegi programul si 3 ore cat o amesteca si fierbe pregatesti borcanele si...gata !
La anul cand vine sezonul capsunilor si caiselor o sa o incerc, ca dulceata de gutui si nuci nu-mi place. Adica dulceata de nuci nu stiu cum e ca n-am mancat niciodata si eu sunt cam asa cum zice proverbul asta nemtesc: "Was der Bauer nicht kennt, das frißt er nicht" , adicatelea in traducerea mea libera si personala :"Ce taranu' nu cunoaste, nu mananca" .
nefertiti-old
22 Jun 2006, 03:07 PM
Cine stie sa faca dulceata de nuci verzi, poate pune reteta si aici.
dascalita
22 Jun 2006, 03:53 PM
Dulceata de nuci verzi120 de nuci
1kg zahar
1-2 lamai
750ml apa
Nucile se curata de coaja(cel mai bine sub apa,eviti colorarea mainilor
).Se tin in apa rece pana se face siropul din trei pahare mari de apa si 1 kg zahar.Se aduna spuma de la sirop si se fierbe la foc mic pana se leaga un pic.Se pun nucile peste sirop,se lasa sa fiarba cam 30 minute la foc mic.Cu 10 minute inainte de a termina dulceta se adauga lamaile taiate (feliute, cubulete,cum doresti!).Pentru a fi sigur ca dulceata s-a legat bine,se pun cateva picaturi de sirop pe o farfurie rece.Daca nu curge...e bine!
Succes!
nefertiti-old
22 Jun 2006, 04:21 PM
Multumesc, daca gasesc nuci o incerc si eu.
Nefertiti
26 Oct 2006, 12:19 PM
Mara, în weekend am de gînd să reeditez dulceaţa aia de gutui!
Mara
26 Oct 2006, 12:29 PM
Un borcan presupun ca o sa ia drumul Bucurestiului?
Nefertiti
26 Oct 2006, 12:34 PM
Mara
26 Oct 2006, 12:35 PM
Asta inseamna ca da?
Nefertiti
26 Oct 2006, 12:37 PM
Ce dai?
O plimbare în Herăstrău sau în Cişmigiu?
Mara
26 Oct 2006, 12:40 PM
Adina asta e cam santajista!
Cismigiu, ca-i mai mic, in Herastrau nu mai prinzi tu curand.
Nefertiti
26 Oct 2006, 12:50 PM
S-a făcut!
Nefertiti
12 Sep 2007, 06:48 PM
Am gasit o reteta simpatica, pe care s-ar putea sa o incerc.
Dulceata de prune cu nuci
Curatati de samburi 1 kg de prune si in locul samburilor puneti cate un miez de nuca presarat cu zahar praf si cu scortisoara. Fierbeti un sirop din 1,2 kg zahar si 500 ml apa. Cand siropul incepe sa se ingroase, adaugati zeama de la o lamaie si prunele umplute cu nuci. Fierbeti dulceata pana cand siropul se ingroasa din nou. Puneti dulceata calda in borcane si sterilizati-le dupa ce le-ati inchis ermetic, fie la bain-marie, fie in cuptorul incins, unde se mai lasa cel putin o ora dupa ce ati oprit focul. Si mai bine este sa fie lasate pana se racesc. (sursa: Bucataria pentru toti)
andra_v
25 Sep 2007, 07:24 PM
Ms. La anu. M-am trezit tarziu, nu mai sunt prune pe piata. Pe 12 sept. gaseam.
Energie
15 Feb 2008, 11:07 AM
Imi place dulceata de visine.
andra_v
17 Feb 2008, 08:28 PM
Dulceata de nuci, sau de trandafir. Ori gemul de caise...
Imi place si dulceata de visine. Ori de cirese, in special cirese amare.
Cla
17 Feb 2008, 08:52 PM
QUOTE(Energie @ 15 Feb 2008, 10:07 AM)
Imi place dulceata de visine.
Si miiie !!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.