Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Strategia Economica!
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
Cucu Mucu
"Politica guvernului in domeniul economic poate fi rezumata in trei propoziti:
1. Daca ceva se misa, taxeaza-l.
2. Daca se misca in continuare, mareste taxa.
3. Daca inceteaza sa se miste, subventioneaza-l"
Ronald Reagan
Trecand peste adevarul dureros al acestei maxime, va rog sa expunem aici plusuri si minusuri ale strategiilor locale, nationale sau europene, pe ansamblul economiei sau pe o anumita ramura.
Mie personal acum(acum de vreo 15 ani, de fapt), imi pare ca strategia economica a Romaniei este " Stai sa vedem ce mai urmeaza!".Nimeni nu stie unde ne ducem, ce industrii vor fi sustinute si ce industrii vor fi abandonate.
nefertiti-old
Strategie economica la romani??? laugh.gif Tot ce s-a miscat pana acum, in sus sau in jos, a avut un singur stimulent: Maria Sa COMISIONUL! ohyeah.gif
Cucu Mucu
Da, si mie im ipare un nonsens termenul, dar totusi, pentru a beneficia de acel comision trebuie sa il imbrace in ceva doctrina pentru stampilatori.
ilie
Ce sunt alea strategii economice, la ce te referi?
nefertiti-old
Guvernul a elaborat politica industriala a Romaniei pana in 2008

Strategia de dezvoltare a Romaniei pentru perioada urmatoare a fost adoptata in sedinta anterioara a guvernului. Documentul, intitulat "Politica industriala a Romaniei pana in 2008", contine directiile de actiune si masurile avute in vedere pentru dezvoltarea industriei romanesti astfel incat sa devina compatibila cu structurile industriale din Uniunea Europeana.

De asemenea, s-a adoptat si "Planul de actiune pentru 2005-2006", urmand ca, pentru 2007 - 2008, sa fie elaborat un nou plan, adaptat la viitorul statut al Romaniei de stat membru al UE.

Cele mai importante obiective ale politicii industriale sunt: cresterea competitivitatii industriei romanesti, pentru a face fata concurentei europene, sporirea rolului cercetarii, dezvoltarii si inovarii, promovarea unui management durabil al resurselor si protectia mediului, imbunatatirea pregatirii profesionale si ocuparea fortei de munca.

Documentul stabileste si 10 factori de influenta cu actiunile lor specifice, prezentate in Planul de actiune, anexat Documentului de Politica Industriala.



Acesti factori sunt: consolidarea mediului de afaceri, sustinerea cercetarii, dezvoltarii si inovarii, dezvoltarea pietei libere si concurentiale, asistenta sectoriala, promovarea investitiilor directe, sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si miajlocii, sustinerea privatizarii si restructurarii, asistenta pentru export, respectarea problemelor globale de mediu, absorbtia mai buna a

investitiilor directe si dezvoltarea politicii in domeniul resurselor umane si promovarea coeziunii sociale.

Implementarea politicii industriale va fi coordonata de Consiliul Interministerial pentru Probleme Economice, Politici Fiscale si Comerciale.
(hotnwes.ro)


Da', sincer, pe mine m-a facut sa rad. Par niste teorii scoase din manualul de economie, nimic concret.
mutulica
au si ceva kpi de control? niste indici la care sa se uite ca sa vada daca sunt pe drumul bun sau aiurea?
a definit cineva niste targeturi?
nefertiti-old
Habar n-am. Io as fi curioasa sa vad Planul ala, desi am impresia ca e un bullshit. Astia se pricep de minune la arta de a nu spune nimic intr-un milion de pagini.
mutulica
daca nu au un obiectiv clar definit, indicatori de masura... planul e un big zero...
Cucu Mucu
Astazi citesc si eu strategia de dezvoltare a industriei textile. Am pus mana pe ea dupa lungi peripetii si certuri cu alte toape de la Camera de comert de data asta. E o mare porcarie, eu unul cred ca sunt cam total aiurea pe langa realitate cu strategia lor. O sa o postez(sau macar partile importante) sa o vedeti. E varza!
Am descoperit strategia nationala a Romaniei, in sfarsit, dar m-a costat o ciucalata si un buchet de flori.
ilie
Iubitii mei,

Voi ma stiti... wink.gif
Eu vreau sa investesc in ce zice guvernu ca e bine, zau...
unde? .............................spuneti-mi voi cu eu is chior!??
chiar vreau sa investesc, dar...
am asa o lipsa de orizont...
poate eu sunt chior, asa ca va rog sa ma ajutati.

al vostru liber, dupa cum stiti.
Cucu Mucu
Politica guvernului este de a atrage investitiile in afara tarii, sa nu care cumva, Doamne apara si pazeste, sa le reuseasca vreo privatizare(piei Satana)! rofl.gif
ilie
am avut o banuiala ca tot spre africa ma indrept smile.gif)
Cucu Mucu
Se anunta un nou val de taxe si impozite, concomitent cu eliminarea unor facilitati din industria IT. Prostia cu 16% incepe sa ne coste din ce in ce mai mult. Astia ori sunt timpiti ori au vre-un interes ascuns in ruinarea Romaniei. Dupa ce au adus exportatorii in pragul falimentului cu scaderea euroiului pentru a da bine la indicatori, acum vor sa bage pumnul in gura si industriei de soft, singura care mai misca ceva in tara asta. A, si inca ceva. Stie cineva ce vrea sa insemne "taxa pe umbra" aplicabila societatilor de cablu?Adica umbra pe care o face cladirea, sau cine face umbra si de ce trebuie taxata? : blink: Ca eu am ramas prost cand am auzit! Astia sunt mai inventivi decat fanariotii!!! Parol!
nefertiti-old
Uite o discutie interesanta.

Strategia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a face cursul impredictibil se pare ca da roade. Cu doar doua luni inainte de finalul anului, bancherii nu pot sa faca decat speculatii despre care va fi cursul leu/euro sau nivelul dobanzilor la 31 decembrie. Totusi, analistii celor mai importante banci de pe piata valutara
Cucu Mucu
Strategia de sustinere a exporturilor?! roflmao.gif Cititi aici despre aceasta mareata strategie. Din cauza ca aia au umblat la euro in ianuarie, exact dupa ce s-au negociat preturile(in noiembrie - decembrie) pentru anul 2005, m-au facut sa pierd... destul. Ce dracu sa fac eu cu 120 de milioane rol???!! blink.gif Poate doar sa iau hartie igienica la angajati pe un an de zile!!! mad.gif
Achernar
QUOTE (mariusc2 @ 29 Oct 2005, 01:40 PM)
Strategia de sustinere a exporturilor?! roflmao.gif Cititi aici despre aceasta mareata strategie. Din cauza ca aia au umblat la euro in ianuarie, exact dupa ce s-au negociat preturile(in noiembrie - decembrie) pentru anul 2005, m-au facut sa pierd... destul. Ce dracu sa fac eu cu 120 de milioane rol???!! blink.gif Poate doar sa iau hartie igienica la angajati pe un an de zile!!! mad.gif

Cumpara-le niste Saprosan. Consuma cam multa hartie si s-ar putea sa te amendeze aia de la mediu pe motiv ca distrugeti padurile patriei.
Cucu Mucu
Saprosan?? roflmao.gif Ala este pentru pasari! wink.gif
nefertiti-old
Muncim multi si fara rost, producem putin si prost
Manualele arata ca o economie nationala trebuie sa satisfaca consumul intern si sa exporte doar surplusul. Manualele mai spun ca orientarea spre export ajuta o tara sa recupereze decalajele economice. Manualele nu recomanda, in nici un caz, dumpingul.
Exporturile Romaniei din 2005, de 22 miliarde de euro, au crescut de 5 ori fata de inceputul anilor ’90. Asta ne indeamna sa credem ca asistam la o evolutie ca la carte. Din pacate, de pe urma schimbului, producatorii autohtoni nu aduc de pe pietele internationale experienta necesara pentru a face fata concurentei. Motivatia de a produce pentru export nu este insotita de o preocupare egala pentru piata interna, caci marfurile indigene isi croiesc cu greu drum prin abundenta importurilor, preferatele romanilor.
De fapt, Romania se abate in continuare de la recomandarile manualelor, ca si inainte de 1990, cand economia n-a fost gandita sa acopere mai intai cererea interna. Ceea ce am vandut in ultimii ani pe pietele externe, in special in UE, a fost subventionat indirect - uneori prin cursul de schimb, in alte cazuri prin pretul energiei si aproape intotdeauna prin micimea salariilor. Exporturile noastre sunt competitive fiindca se hranesc din nivelul de trai al romanilor, ca pe vremea comunismului. Dumpingul (vanzarea la preturi scazute artificial) duce la succesul exporturilor, dar acesta este numai jumatate de adevar. Cealalta jumatate e paguba curata. O crestere economica pe astfel de baze nu are cum sa se reflecte in puterea de cumparare a populatiei - si, evident, nici nu vedem asa ceva.
Totusi, din 1990 au trecut 15 ani. Cum de obtinem rezultate economice la sfarsitul tranzitiei pe aceleasi cai ca la inceput? Fiindca politicul se substituie in continuare legilor economice. Dupa o scadere a exporturilor la 4 miliarde de euro anual in prima parte a anilor ’90, conducatorii s-au gandit sa refaca echilibrul, dar fara sa ia masuri nepopulare de restructurare, generatoare de somaj, si fara sa liberalizeze integral preturile utilitatilor. Fara o privatizare rapida. Fara ca politicul sa piarda de sub control parghiile economiei. Astfel, dupa 15 ani, abia am ajuns la aceeasi valoare a PIB ca in 1989, in timp ce puterea de cumparare a populatiei e la circa 80% din nivelul de atunci. Capitalismul n-a eliminat socialismul, ci doar pancartele cu „Traiasca RSR!“ de pe fabrici si uzine.

Orice reforma are un cost infinit mai redus decat absenta ei
A mai ramas o singura problema de lamurit. Exportul este o necesitate acuta mai ales pentru pietele mici, pe care productia interna le acopera rapid. Economiile respective nu au cum sa creasca mai departe decat daca obtin performante in exterior. Fireste ca piata romaneasca nu poate fi considerata mica, dar nu este nici cea mai mare din regiune. Ce mai e de spus cand si Polonia, o tara mai mare decat Romania si Ungaria la un loc, procedeaza la fel?
Si pentru polonezi, exporturile sunt inca foarte importante, fiindca nici ei n-au scapat de toate problemele structurale. Dar cel putin incearca sa procedeze ca-n exemplul din manual. Daca o companie are, in acest moment, 1.000 de angajati, va realiza repede ca achizitionarea unei benzi de productie ar mai justifica doar 350 de lucratori. Va lua, asadar, hotararea sa renunte la trei muncitori care generau o valoare adaugata scazuta, in favoarea unuia singur, cu productivitate inalta. Apoi, cand va veni vremea sa se contabilizeze rezultatele, ce se va constata? Ca marfuri locale substituie prin calitate si pret produse din import. Ca veniturile cresc in pas cu productivitatea.
Cu alte cuvinte, polonezii n-au mers pe calea compromisului, ci au ales linia dreapta: faliment-somaj-imbunatatirea structurii economiei-reabsorbirea fortei de munca-cresterea veniturilor. Le-a fost greu, dar pana la urma au reusit sa recupereze decalajele economice. Recuperarea se traduce prin acumulari, investitii si cresteri de productivitate.
Iar diferenta se reflecta mai ales in venitul national, unde Polonia era colega de suferinta cu Romania in 1990, iar acum are un nivel de doua ori mai ridicat decat al nostru. Una dintre cheile prosperitatii poloneze a fost abandonarea exporturilor facute de dragul exporturilor. Fiindca nu se puteau bate cu productivitatea din UE, polonezii au atacat pietele mai slabe, cum ar fi a noastra, a sarbilor, a bulgarilor. Daca am fi inteles si noi lectia, ar fi trebuit sa ne orientam spre spatiul ex-sovietic, de unde importam multa energie si unde nu exportam mai nimic in schimb. Dar, in loc de asta, noi am pompat mai multe si mai multe marfuri in UE, fara sa ne alegem macar cu relocarea unor fabrici din Occident.

Fiziologia cresterii sanatoase
Salariile de 500 de euro au fost platite in Polonia cu pretul unui somaj de påna la 20%. Din fericire insa, dupa falimente si somaj urmeaza imbunatatirea structurii economice. Mediul insanatosit le aduce polonezilor investitori straini de cursa lunga, ceea ce ii indreptateste sa spere ca vor reduce somajul cu 1,5 procente pe an. Romania a preferat pana acum sa-si aseze economia in echilibru doar prin rationalizarea veniturilor tuturor, ceea ce i-a permis sa arate in plan general, macroeconomic, reducerea pierderilor. Din aceasta cauza traim permanent cu riscul ca, odata scapate de sub control fraiele consumului, inflatia si deficitele sa arate adevarul gol-golut: structura economiei din anii 2000 e prea putin diferita de cea din anii ’90.
Daca guvernul actual doreste cu adevarat sa schimbe secventa, n-are cum sa scape cu somaj mic. Daca insa tine cu tot dinadinsul sa pastreze somajul la nivelurile din prezent, inseamna ca vrea sa repare cu taxe mai mari impozitele mai mici. Si atunci relaxarea fiscala nu va depasi stadiul de iluzie. Populatia va simti cum, in loc de crearea de bogatie, pe spinarea ei se exerseaza in continuare, ca de 15 ani incoace, administrarea saraciei. (Saptamana Finanicara)
Cucu Mucu
Romania incepe sa se confrunte tot mai acut cu lipsa unei forte de munca calificate, si de la 1 ianuarie aceasta lipsa poate deveni un pericol pt dezvoltarea economiei. In general s-a vorbit despre beneficiile pe care le are tara prin migratia fortei de munca - asta a fost multumirea guvernelor impotente de dupa '89, ca merg romanii afara si trimit valuta in tara. Un aspect scapat din vedere este ca, dupa ce Romania a investit destul de mult in forta de munca, aceasta paraseste tara, privand agentii economici romani de beneficiile unei forte de munca calificate, cu repercusiuni directe asupra productivitatii si fiabilitatii fabricilor romanesti. Ce masura ar trebui: o usurare a sarcinii fiscale imense ce deriva din salarii, pt ca agentii economici sa isi poata stimula mai bine forta de munca, ca aceasta sa nu mai considere rentabila munca in alte state.
ilie
vezi sa nu!

ce, ei se uita aici?
Nefertiti
QUOTE (mariusc2 @ 10 Nov 2006, 09:49 AM)
Romania incepe sa se confrunte tot mai acut cu lipsa unei forte de munca calificate, si de la 1 ianuarie aceasta lipsa poate deveni un pericol pt dezvoltarea economiei. In general s-a vorbit despre beneficiile pe care le are tara prin migratia fortei de munca - asta a fost multumirea guvernelor impotente de dupa '89, ca merg romanii afara si trimit valuta in tara. Un aspect scapat din vedere este ca, dupa ce Romania a investit destul de mult in forta de munca, aceasta paraseste tara, privand agentii economici romani de beneficiile unei forte de munca calificate, cu repercusiuni directe asupra productivitatii si fiabilitatii fabricilor romanesti. Ce masura ar trebui: o usurare a sarcinii fiscale imense ce deriva din salarii, pt ca agentii economici sa isi poata stimula mai bine forta de munca, ca aceasta sa nu mai considere rentabila munca in alte state.

Says who? Că sună a articol ce se vrea pretenţios, dintr-un tabloid plictisit de ştiri cu vedete.
Cucu Mucu
QUOTE (Adina @ 10 Nov 2006, 01:50 PM)

Says who? Că sună a articol ce se vrea pretenţios, dintr-un tabloid plictisit de ştiri cu vedete.

Sa ma apuc de jurnalism? laugh.gif

Seis mi, ca este o problema adevarata, ce poate fi usor verificata in practica. wink.gif Spunea si mutulica pe undeva ca somajul real este pe minus inca de pe acum.
Nefertiti
laugh.gif Nu, nu te apuca de jurnalism, că nu merită.

Adică vrei să spui că nu prea mai avem muncitori? Sau în ce domeniu zici că nu mai avem calificaţi destui?
Cucu Mucu
QUOTE (Adina @ 10 Nov 2006, 04:46 PM)
laugh.gif Nu, nu te apuca de jurnalism, că nu merită.

Adică vrei să spui că nu prea mai avem muncitori? Sau în ce domeniu zici că nu mai avem calificaţi destui?

In functii de executie.
ilie
asa e, se simte lipsa fortei de munca, cam de un an. cred ca de la jumatatea lui 2007 o sa fie greu pentru angajatori: o sa creasca salariile la cei ce iau decizii mici si mijlocii, iar pentru muncitori privirile sunt spre sud si orient...nu vad altfel.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.