Sushi
28 Sep 2005, 12:46 PM
Azi am vegan-day. 1 zi pe saptamina maninc vegan. Alte citeva maninc lacto-vegetarian si 1-2 zile pe saptamina maninc carne.
Azi am facut dovlecei cu mujdei de usturoi si pe seara fac o fasole frecata. Aseara am mincat de la o tanti soia si niste piine unsa cu ceva (nu stiu exact ce).
Daca stiti careva retete vegane impartasiti-mi-le si mie, mersi!
Eclectic
28 Sep 2005, 01:08 PM
Ce inseamna vegan ?
Mistinguett
28 Sep 2005, 06:11 PM
Vegetarian.
Carmelita, la
Cartea de bucate gasesti ceva retete si idei, si mai sunt ceva idei la topicul asta de
retete de post.
Felina
28 Sep 2005, 06:33 PM
Misti, se pare ca e o diferenta intre vegetarian si vegan.
Vegetarian = orice exlusiv carne.
Vegan = orice exlusiv orice provine de la animale.
Sper sa nu ma insel.
Mistinguett
28 Sep 2005, 06:59 PM
Da, e diferenta intre vegan si vegetarian, un vegetarian poate fi ovo-lacto-vegetarian, lacto-vegetarian iar un vegan e strict vegetarian. Carmelita se pare ca e pe rand vegan, lacto-vegetarian si omnivor.
Vorba e ca sunt idei la linkurile respective. Retetele de post sunt vegan, in cea mai mare parte.
Eclectic
28 Sep 2005, 07:47 PM
Adica vegetarianu' nu e vegetarian. Veganu' e vegetarian. Mda, nu inteleg nimic.
Insa cum or putea unii sa manance fara carne ?
Mistinguett
28 Sep 2005, 07:57 PM
La fel cum si carnivorii nu pot sa traiasca fara carne. E chestie de gust sau de principii.
Diferentele tehnice intre grupurile de vegetarieni au fost create de ei, ca nu cumva sa li se serveasca ceva ce ei nu vor sa manance.
abracadabra
28 Sep 2005, 08:47 PM
adica vegetarianul mai maninca si oo daca i se face pofta, si unt daca iar i se face pofta, sau lapte
pe deasupra veganul refuza orice legatura cu fauna, cum ar fi nu se imbraca cu haine, incaltaminte de piele sau blana
Sushi
28 Sep 2005, 09:24 PM
hai oameni buni ca io nu-s asa profunda. Am avut o faza in care mincam zilnic carne si nu putina si am zis ca ar fi cazul sa controlez ce ingurgitez.
Thecook
28 Sep 2005, 10:42 PM
Eu mananc foarte rar carne pentru ca nu-mi prea place. Dar mananc, deci nu ma pot incadra la vegetarieni. Si parca nici n-as vrea sa fiu, nu-mi place sa respect cu sfintenie anumite reguli. Ma oboseste asa ceva. Mi-e cam mila de vacute,ca au ochii asa blajini, le-as declara si eu sfante, sa nu le mai pape nimeni (asta nu inseamna ca n-am mancat si nu voi mai manca niciodata carne de vita), in schimb cu porcinele n-am treaba ca-s urate, la carnati cu ele!
Thecook
28 Sep 2005, 10:55 PM
Ah..acuma vad eu ca tema e
retete vegan...
Pai, eu nu stiu decat o reteta cu cartofi fierti in coaja, curatati, taiati felii, se adauga o ceapa taiata felii, sare si ulei si gata. Se mananca cu paine. Reteta se poate transforma din vegan in vegetarian daca adaugam si cateva oua fierte tari si taiate felii.
axel
28 Sep 2005, 11:20 PM
Eventual, daca nu va pricepeti bine la gatit, reteta va poate transforma din vegan in carnivor
Mistinguett
29 Sep 2005, 04:50 AM
Carmelita, cu ocazia asta poate ai aflat si tu ca vegetarienii nu glumesc cu clasificarile.
Cel putin pe aici pe unde sunt eu, sar foarte tare in sus daca cumva gresesti si confunzi categoriile.
Brava tie ca poti fara carne, si eu as face la fel daca nu mi s-ar face rau numai cu legume. O zi daca mananc fara carne e ca si cum m-ai infometat. Asta sunt.
@Thecook, daca pui si masline (si un ou fiert in caz de ovo-vegetarian) ai ceea ce se chema in Romania salata orientala si ceea ce americanii numesc salata nemteasca.
Felina
29 Sep 2005, 10:55 AM
@Misti, scuze, n-am vrut sa zic ca linkurile nu-s bune, m-am referit doar la cuvintul in sine.
Sushi
29 Sep 2005, 12:04 PM
Nu e greu fara carne pentru ca am doar 2-3 zile pe saptamina, maximum patru fara! Chiar mi se pare interesant sa-mi screm creativitatea sa gasesc noi meniuri fara carne sau fara produse de origine animala. Ce pot sa spun este ca bucataria fara carne necesita ceva mai mult timp. Carnea o bagi la cuptor sau o arunci in tigaie si gata... Vegana 100% n-as putea sa fiu ca nu vreau sa pun in pericol rezervele de hrana ale animalelor
Mrs. Rogers
30 Sep 2005, 12:14 AM
QUOTE (Carmelita @ 28 Sep 2005, 02:46 PM) |
Azi am vegan-day. 1 zi pe saptamina maninc vegan. Alte citeva maninc lacto-vegetarian si 1-2 zile pe saptamina maninc carne. Azi am facut dovlecei cu mujdei de usturoi si pe seara fac o fasole frecata. Aseara am mincat de la o tanti soia si niste piine unsa cu ceva (nu stiu exact ce). Daca stiti careva retete vegane impartasiti-mi-le si mie, mersi! |
Nu esti asa draguta sa pui retetele cu dovleceii si fasolea frecata? Si ce fel de dovlecei?
Fasole frecata fac si eu dar o fac asa , dupa ureche , si vreau sa vad ce reteta ai tu.
Mrs. Rogers
30 Sep 2005, 12:22 AM
Mancare de vinete:
Avem nevoie de : 2 vinete, 4-5 rosii, 2-3 ardei, usturoi, ceapa (si putin ardei iute, daca vreti)
Cantitatile sunt aproximative fiindca eu totul fac ochiometric
Se prajeste putin ceapa in ulei, iar apoi se pun rosiile taiate marunt si ardeii taiati marunt . Rosiile vor lasa zeama asa ca nu mai e nevoie de apa de obicei. Vinetele eu le tai felii rotunde cam de 1 cm, cu coaja cu tot .(Nu are importanta cum taiem legumele fiindca la sfarsit totul va fi ca o "zacusca"). Se adauga si vinetele si se acopera totul cu capac. Se lasa pe foc mediu pana cand ardeii sunt mai moi ( ei se coc ultimii) . Spre final se pune usturoi pisat. Chiar la final se poate pune putin ardei iute care ii da un gust mai deosebit , daca va place mancarea picanta.
Nu arata fenomenal , dar gustul e o nebunie.
Mistinguett
30 Sep 2005, 03:17 AM
QUOTE (Felina @ 29 Sep 2005, 05:55 AM) |
@Misti, scuze, n-am vrut sa zic ca linkurile nu-s bune, m-am referit doar la cuvintul in sine. |
Nu trebuie sa-ti ceri scuze, nici eu n-am vrut sa zic ca veganii sunt vegetarieni.
Sushi
30 Sep 2005, 10:18 AM
QUOTE (toxic @ 30 Sep 2005, 01:14 AM) |
[/QUOTE] Nu esti asa draguta sa pui retetele cu dovleceii si fasolea frecata? Si ce fel de dovlecei? Fasole frecata fac si eu dar o fac asa , dupa ureche , si vreau sa vad ce reteta ai tu. |
Dovleceii (adica zucchini ca dovlecei normali ca la romania nu gasesc aici) ii decojesc, ii tai felii, ii sarez si ii las sa se odihneasca. Dupa aia ii sterg cu un prosop si-i prajesc in ulei. Ii scot intr-un castron si torn mujdei de usturoi pe ei, acopar, las citeva minute si gata. La mujdei amestec usturoiul pisat intr-o canita cu sare mare, apoi adaug ulei ca la maioneza si la urma il lungesc cu zeama de lamiie.
Fasolea frecata si eu tot dupa ureche o fac. Fasolea cu boabe albe o fierb bine de tot, o strecor de apa, o zapacesc cu mixerul sau o dau prin presa de cartofi. intr-o tigaie prajesc usturoi pisat (numa 1 pic ca se arde repede si e amar, asa am auzit), pun o lingura de faina, amestec, pun apa sa se desfaca faina si amestec cu pasta de pasula + 1 cana din apa in care o fiert dumnealor. O ceapa taia felii o sticlez in ulei incins, adaug boia de ardei, apa si gata sosul pt. fasole
De la bunica-mea am o reteta de paste care se fierb in apa de la fiert fasolea. Se numesc "Cici". Fac un aluat mai tare din faina si apa. Il intind cu sucitorul in foaie de vreo 1 cm inaltime. Tai fisii pe care le rasucesc cu mina sa iasa ca niste spaghete mai groase. Le fierb in apa de la fasole. Le scot si pun pirgalas pe ele. Pirgalasul este ceapa taiata solzisori si prajita in ulei cu boia.
Thecook
1 Oct 2005, 10:48 PM
QUOTE (Mistinguett @ 29 Sep 2005, 05:50 AM) |
@Thecook, daca pui si masline (si un ou fiert in caz de ovo-vegetarian) ai ceea ce se chema in Romania salata orientala si ceea ce americanii numesc salata nemteasca. |
Germanii (cel putin aici in zona unde stau) fac salata de cartofi adaugand ceapa prajita , putina sunca afumata taiata marunt (dar foarte putina, ca doar nemtii sunt un popor economicos, ca de aia au atatea
)si mult ulei si otet, mie nu-mi place ca e acrisoara si am senzatia ca e stricata.
Mrs. Rogers
2 Oct 2005, 01:26 AM
QUOTE (Thecook @ 2 Oct 2005, 12:48 AM) |
QUOTE (Mistinguett @ 29 Sep 2005, 05:50 AM) | @Thecook, daca pui si masline (si un ou fiert in caz de ovo-vegetarian) ai ceea ce se chema in Romania salata orientala si ceea ce americanii numesc salata nemteasca. |
Germanii (cel putin aici in zona unde stau) fac salata de cartofi adaugand ceapa prajita , putina sunca afumata taiata marunt (dar foarte putina, ca doar nemtii sunt un popor economicos, ca de aia au atatea )si mult ulei si otet, mie nu-mi place ca e acrisoara si am senzatia ca e stricata. |
Si eu pun otet in salata . Mama ii spune "salata orientala" probabil din cauza maslinelor . Si mai pun ceapa , maioneza si ridichi.
Mistinguett
2 Oct 2005, 02:44 AM
Salata orientala e una din retetele alea "cate bordeie, atatea obiceie". Poti sa pui ce vrei in ea.
E o reteta usoara, dar are un mic secret: se stropesc cartofii cu otet imediat ce au fost taiati - trebuie sa fie inca fierbinti. Se absoarbe otetul astfel si nu e acra. Ce mai fac eu: tin ceapa in otet cat fierb cartofii, ca ii taie din usturime si apoi torn cu totul peste cartofii fierbinti.
Mrs. Rogers
3 Oct 2005, 01:01 AM
Da -da-da. Si eu tin ceapa in otet
dar pe-asta cu pusul otetului pe cartofii calzi n-o stiam .
Azi am cumparat dovelecei ca sa fac reteta Carmelitei.
Sushi
3 Oct 2005, 08:03 AM
Noaaa apoi iti mai zic una vegetariana cu dovlecei. Eu o pap cu piine, la B i-o pun ca garnitura linga friptura.
Dovleceii ii decojesc, dau pe razatoare, las cu sare sa se scurga. Intr-o cratita prajesc o ceputza taiata marunt si pun dovleceii scursi peste ea. Capac deasupra si din cind in cind invirtit ca la Hora Unirii. Cind vezi ca-s gata (ca nu le trebe mult) presari o linguritza de faina, invirti toata sandramaua bine sa se raspindeasca faina, si pui smintina. Daca e groasa smintina o amestec cu apa. Condimentezi cu piper si ceva verdeata (mie mi se pare ca patrunjelul sau mararul se potrivesc) si lasi sa mai dea un clocot. Pofta buna!
Aramis
3 Oct 2005, 11:16 AM
Reteta mea de salata orientala:
- cartofi fierti in coaja si decojiti aproape imediat ce au fost scosi din apa
- castraveti murati sau gogonele
- 1 sau 2 morcovi fierti si taiati cubulete
- o ceapa taiata "pestisori"
- (optional) un ou fiert tatai rondele
- masline
- ulei, otet (dar nu fosrte mult), sare si piper
Mrs. Rogers
9 Oct 2005, 12:27 PM
QUOTE (Carmelita @ 3 Oct 2005, 10:03 AM) |
Noaaa apoi iti mai zic una vegetariana cu dovlecei. Eu o pap cu piine, la B i-o pun ca garnitura linga friptura. Dovleceii ii decojesc, dau pe razatoare, las cu sare sa se scurga. Intr-o cratita prajesc o ceputza taiata marunt si pun dovleceii scursi peste ea. Capac deasupra si din cind in cind invirtit ca la Hora Unirii. Cind vezi ca-s gata (ca nu le trebe mult) presari o linguritza de faina, invirti toata sandramaua bine sa se raspindeasca faina, si pui smintina. Daca e groasa smintina o amestec cu apa. Condimentezi cu piper si ceva verdeata (mie mi se pare ca patrunjelul sau mararul se potrivesc) si lasi sa mai dea un clocot. Pofta buna! |
Am facut reteta si a iesit foarte buna . Eu am modificat-o putin . Am dat ceapa , rosii si usturoi , patrunjel si dovleac prin robot si le-am fript . La sfarsit am mancat cu telemea si crackers. Foarte bun
Kyklos
27 Nov 2005, 01:00 PM
De sapte luni am trecut la regim ovo-lacto-vegetarian . Interesant !!Dupa sapte luni am luat in gura o bucata de carne , nu am simtit gustul de carne .
E mai greu la inceput , dar dupa aceea totul vine de la sine . Oua incerc sa manac de 2 ori pe saptamana .
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.