cipdecip
10 Sep 2005, 05:39 PM
Mereu am dilema asta... Stiu ca in mod normal ar trebui sa se lase 10 - 15 % din nota de plata , dar eu recunosc ca nu am lasat niciodata mai mult de 50 000 lei . Oare sunt deplasat ?
contraste
10 Sep 2005, 05:47 PM
Din partea ta, pare rezonabil/normal.
Din partea opusa, cat mai mult !
Treaba este reversibila : si tu in meseria in care esti poate ...astepti un ce si cat anume, nu?
fargakos
10 Sep 2005, 05:47 PM
Si eu ma ghidez in general dupa "legea 10%", dar nici eu n-am lasat bacsis mai mult de 50 000 lei...asta si pentru ca studentu e student (intelegeti ce vreti din asta)
sunny26
10 Sep 2005, 06:06 PM
QUOTE (cipdecip @ 10 Sep 2005, 06:39 PM) |
Mereu am dilema asta... Stiu ca in mod normal ar trebui sa se lase 10 - 15 % din nota de plata , dar eu recunosc ca nu am lasat niciodata mai mult de 50 000 lei . Oare sunt deplasat ? |
Nu, nu esti deplasat. Nici eu nu am lasat vreodata mai mult de 5 RON. Insa in Romania sunt prea putine localuri unde servirea sa fie facuta asa de bine incat sa merite sa lasi un bacsis considerabil. Parerea mea!
Eclectic
10 Sep 2005, 07:21 PM
Da, 10% e rezonabil... Insa imi amintesc de un bacsis de o mie de lei lasat la o intalnire forumistica...
n_sinddariani
10 Sep 2005, 08:16 PM
eu stiu ca tot timpul aveam dilema la frizer. sa-i las bacsis sau nu... la 10.000 lei ma gandeam mereu. trebuia sa platesc, luam restul si apoi il dadeam d-nei care m-a tuns. dar intodeauna c-o faceam ca n-o faceam mi-era un pic jena.
axel
10 Sep 2005, 09:06 PM
Eu la tuns las cel mai mult bacsis procentual (cateodata si peste 50%), pentru ca acolo chiar conteaza calitatea prestatiei, si mai vii si mai incolo
Mai ales ca nu-s chiar atat de multi frizeri buni...
Mrs. Rogers
10 Sep 2005, 09:17 PM
Eu la restaurant las intre 10 si 15% . 20 % numai in cazul in care stau mai mult si chelnerul ne serveste mult . In anumite tari unde mancarea e ieftina si oamenii sunt saraci las mai mult .
La coafor si cosmetica nu calculez ca si procentaj ci apreciez eu cam cat au muncit si cum si-au facut treaba .
Si inca ceva : exista o lege nescrisa ca daca patronul e cel care te serveste , nu ii lasi bacsis . Eu am un salon unde merg doar pentru manichira si pedichiura si uneori ma face patroana . Cu toate ca stiu ca e patroana si ne cunoastem de mult mi-e jena sa nu-i las bacsis . De fapt si ea e jemechera si de fiecare data imi face un discount si atunci eu ii dau discountul ciubuc .
nefertiti-old
10 Sep 2005, 11:18 PM
QUOTE (Barrie @ 10 Sep 2005, 08:21 PM) |
Da, 10% e rezonabil... Insa imi amintesc de un bacsis de o mie de lei lasat la o intalnire forumistica... |
Onix
11 Sep 2005, 12:21 PM
QUOTE (axel @ 10 Sep 2005, 10:06 PM) |
Eu la tuns las cel mai mult bacsis procentual (cateodata si peste 50%), pentru ca acolo chiar conteaza calitatea prestatiei, si mai vii si mai incolo Mai ales ca nu-s chiar atat de multi frizeri buni... |
Perfect de acord.
La cate coafeze am bombanit pana acum, atunci cand dau de una care stie cu adevarat sa tunda, nu mai schimb. Intotdeauna am lasat cel mai mare bacsis la tuns, iar pe locul doi cred ca este restaurantul.
Dualist
11 Sep 2005, 12:40 PM
la taxiuri cat lasati la o cursa de 10 RON ?
la 1 ron s-ar lasa de meserie
Mrs. Rogers
11 Sep 2005, 03:53 PM
Ce inseamna RON?
sunny26
11 Sep 2005, 04:51 PM
QUOTE (toxic @ 11 Sep 2005, 04:53 PM) |
Ce inseamna RON? |
RON = Lei noi
Mrs. Rogers
11 Sep 2005, 05:23 PM
Mercic . Imi suna foarte ciudat . Nu se mai spune lei ? se spune ron?
divido
11 Sep 2005, 05:30 PM
sunny26
11 Sep 2005, 05:40 PM
QUOTE (toxic @ 11 Sep 2005, 06:23 PM) |
Mercic . Imi suna foarte ciudat . Nu se mai spune lei ? se spune ron? |
Pana acum leii erau ROL. Acum din ROL au devenit RON (pt ca vb de lei noi).
SORIN
11 Sep 2005, 08:14 PM
Acum depinde si de servicii
De la nimic si pana la o suta de parai ( de aia verzi ) primiti de o chelnarita din partea mea si a celui mai bun prieten
Am un alt prieten, patron de o retea se restaurante non-stop....si la el, in zile de varf, un chelner bun poate face si peste 200 $ la o tura de 10 ore
In tara, ultimul bacsis lasat de mine a fost de 15 $...
Sorin.
Fitzcarraldo
13 Sep 2005, 12:03 AM
10 % din contravaloarea notei, asta in cazul in care esti multumit de serviciu prestat si ca sa fie toata lumea multumita si cu lacrimi pe obraz.
ausländer
30 Mar 2006, 08:26 PM
In general las intre 6-15%. Depinde de diferenta intre ce a fost consumat si urmatoarea suma rotunda. La frizerie am lasat intotdeauna 20%.
Endgegner
30 Mar 2006, 08:54 PM
auz, daca face 121jde mii cat lasi bacsis? Tot regula e 6 ie?Bine a are mobilu' calculator
ausländer
30 Mar 2006, 09:21 PM
150jdemii
nefertiti-old
21 Aug 2006, 04:50 PM
GHID DE DAT BACSIS
In functie de tara in care te afli, bacsisul pe care-l dai e privit fie drept un semn de buna crestere, fie de proasta crestere. Sunt suficiente tari in care bacsisul e vazut drept o insulta, daca nu cumva e chiar cu desavarsire interzis de lege, ca in China.
AUSTRALIA: Pentru taximetristi, un bacsis suficient sunt centii „de rotunjire“ pana la dolar.
AUSTRIA: Chelnerii sunt platiti destul de bine, bacsisul e inclus in nota de plata iar atentiile suplimentare nu sunt in general agreate.
MAREA BRITANIE: Serviciile sunt in general incluse in nota de plata. Daca nu, se aplica regulile standard valabile in Statele Unite.
CHINA: Sa primesti bacsis e interzis prin lege.
CEHIA: Un bacsisul suficient e maruntisul ramas pana la rotunjirea in coroane.
JAPONIA: Bacsisul e considerat jignitor de cel care a efectuat serviciul. In general, serviciile sunt incluse in nota de plata.
CROATIA: Bacsisul nu este ceva obisnuit, chelnerii de exemplu nu se asteapta sa il primeasca. Obligatoriu e insa bacsisul dat de cei care primesc pensia prin posta.
EGIPT: Aici e adevarata tara a bacsisului. Se da bacsis pentru aproape orice si aproape oricui: si celui care te ajuta sa te orientezi pe strada, si vanzatorului care-ti da sfaturi despre produse. Pentru serviciile autorizate, se ofera 15-20% din contravaloarea oficiala.
SUA: America e tara in care cuantumul bacsisurilor e atat de bine delimitat in functie de serviciul incat piata e usor de estimat decat in alte tari. Iata cum arata grila bacsisurilor americane: restaurant - 10-20%; hamali - 2 dolari/geanta; camerista - 1-10 $/zi, in functie de camera; somelier - 15% din pretul vinului; taxi - 10-15%; limuzina - 15-20%; parking valet - 2-4 dolari; pizza boy - 10%; karaoke DJ - 1 dolar/ piesa; hair stylist - 15-20%; florar - 1-10 dolari, in functie de marimea buchetului.
FINLANDA, GERMANIA: Absolut optional. Se lasa 5-10% din valoarea serviciului, mai ales daca acesta a fost exceptional. In Finlanda, taximetristii fac si pe hamalii deseori si sunt in general recompensati cu 2-3 euro in plus. sursa
ausländer
21 Aug 2006, 10:24 PM
Sora-mea probabil crede ca e in China!
John B
22 Aug 2006, 07:54 AM
Eu las 10% de obicei. Dar ma cert de fiecare data cu economistu' de langa mine care zice ca nu ma obliga nimeni sa dau si in plus nici nu merita. Iar de cele mai multe ori, cu partea a doua are dreptate!
mutulica
22 Aug 2006, 10:53 AM
tips/bacsis/etc... este bonusul pentru serviciu...
daca se merita il lasi, daca nu .. .nu il lasi...
e o regula de la tara la tara... de la 1 eur, la 5%, sau 10% etc.. reguli unanim acceptate in caz ca ti-a placut serviciul, dar prin nici o lege nu esti obligat sa lasi. cu atit mai mult daca nu ti-a placut serviciul...
deci dupa cum ai chef
Dea
22 Aug 2006, 11:10 AM
sa va povestesc un caz (adevarat
)
intalnire de afaceri, intalnire ce s-a prelungit cu masa la Becker Brau.. sa baut, s-a mancat.. la final, s-a cerut nota de plata.. s-a dat un baccsis de vreo suta de mii..
chelnerul a luat plata si a revenit la masa:
"regretam, dar la o astfel de consumatie, nu putem accepta un baccsis mai mic de 10%"
mutulica
22 Aug 2006, 12:22 PM
ma tot uit la lista postata de nefertiti...
in china am lasat in permanenta bacsis, si a fost mai mutl decit acceptat
in austria ... cam la fel. peste tot pe unde am mincat, de la viena la salzburg, daca mi-a placut am lasat in limita celor 5-10% (chesti de rotunjire)
in UK nu mi-a spus nimeni de nici o regula, in general one quid este agreat si destul de generalizat ... iar daca nu mi-a placut serviciul nu am lasat nimic, si nu am avut nici o problema. interesant e ca britishii, isi pun si pe decont la firma tips-ul...
deci... nu stiu cine a facut clasamentul, si pe ce se bazeaza, dar nu cred ca a calatorit destul
nefertiti-old
22 Aug 2006, 01:11 PM
Am dat sursa...
mutulica
22 Aug 2006, 02:33 PM
sa stiu sa ma feresc de revista aia.
oricum... dupa ce am descoperit in Elle ca redactora sefa crede despre Kowloon ca e a doua insula ca marime din Hong Kong (pt cine n-a fost pe acolo, Kowloon e peninsula, deci.. fiind o "excrescenta a Asiei" as spune ca e cea mai mare insula din lume), dupa ce ZF a publicat un articol despre VMI si facea apologia JTI-ului ... ramin din ce in ce mai putine publicatii credibile
Mistinguett
22 Aug 2006, 07:18 PM
La americani daca lasi 10% alearga ospatarul dupa tine sa te intrebe ce n-a fost in regula
De cativa ani incoace nici 15% nu mai e acceptabil, 18-20% e regula. 10-15% las daca a fost serviciul mizerabil si numai si numai daca nu mai mai duc acolo vreodata.
Acum 2 zile am dat 45% spaga la un tuns pentru ca m-am dus cu 10 minute inainte de inchidere, fara programare - tipa a stat peste program si nici n-a dat semne sa dea rasol. Am considerat ca merita mai mult de 20%.
Legat de ce zici tu de China, mutulica: chinezii in restaurantele din Chinatown NY dau spaga $1 ($2 daca a fost o masa mare) si ospatarii sunt ok cu asta. De la ne-chinezi insa asteapta spaga normala. Japonezii in NY nu-s jigniti de spaga deloc.
Acelasi lucru se intampla si cand calatoresti (cam oriunde in lume), daca esti strain asteapta sa spaguiesti mai bine decat o fac localii. Exceptie face NY-ul (sau SUA in general) unde se stie ca strainii spaguiesc groaznic de putin. Am vazut spagi de 25 de centi date de nemti, chinezi etc.
Desi nu imi place obiceiul asta cu spaga, dau pentru ca stiu ca sunt oameni care asa isi fac banii, salariile sunt mizere si fara spaga s-ar lasa de meserie. Se pot face bani frumosi din spaga dar adevarul e ca unde se da spaga sunt munci destul de ingrate care nu oricine ar fi capabil sa le faca.
Cla
22 Aug 2006, 07:33 PM
Bacsis se lasa o camila sau o nevasta blonda, grasa.
Cât se lasa ciubuc?
mutulica
23 Aug 2006, 08:21 AM
@Misti - nu confunda spaga cu bacsisul... spaga defineste suma de bani pe care o platesti pentru foloase necuvenite (sau pentru foloase cuvenite, dar pe care nu le primesti altfel) pe cind bacsisul defineste suma pe care o dai in genere ca bonus/recompensa pentru serviciul bun
vad ca NY e o problema mai mare decit romania. aici poti linistit sa nu dai bacsis, si nu se ia nimeni dupa tine. cel mult se uita urit in urma ta, sau te porcaie in gand
cipdecip
29 Aug 2007, 07:37 PM
Ieri, o suma record pentru mine: 8 lei
La o consumatie de aprox 70 lei.
jude
29 Aug 2007, 09:11 PM
Ultima data am lasat 50% la tuns, pentru ca mi-a placut foarte mult ce treaba a facut baiatul. Pacat ca satisfactia a durat doar doua ore.
Si eu las tot vreo 10%, dar mereu ma incurca situatiile in care suma e prea mica.
Serenity
29 Aug 2007, 10:35 PM
Naiba sta sa calculeze 10%... Eu las (daca las) atat cat sa fie o suma rotunda.
Oricum, pe mine treaba cu bacsisul ma enerveaza. Dupa ce ca totul e obscen de scump in romania, ca serviciile de foarte multe ori sunt sub orice critica, mai e si bacsisul asta aproape o obligatie... Eu va spun sincer, cat timp parintii mei muncesc de le ies ochii din cap pe salarii de vai si-amar ca sa ma tina in facultate, prefer sa strang cureaua decat sa arunc cu bacsisuri in stanga si in dreapta.
Pai cipdecip-ule, 8 lei-ul ala era putin peste 10%. Deci era in grafic...
bobo66
30 Aug 2007, 07:56 PM
Nu stau sa calculez procente( mai ales daca am si baut)
Rotunjesc(in sus) in asa fel incat sa iasa onorabil din situatie ,atat buzunarul meu cat si ospatarul. Si a propos, bacsisul se da numai la chelner si la frizer( inclusiv ocupatiile inrudite). Toate celelalte asa zise bacsisuri sunt aiurea.
dojo
30 Aug 2007, 08:52 PM
Nu las mai mult de 5 RON, asta e clar. Daca e ceva de genul 7 lei, las 8 .. nici pe mine nu ma scot banii din casa si eu nu primesc bacsis, oricat de bine as lucra
Mistinguett
30 Aug 2007, 10:07 PM
Nu primesti bacsis dar primesti salariu. Multe din slujbele de care se discuta aici sunt platite absolut mizerabil si veniturile sunt bazate in cea mai mare parte pe bacsis. Si da, stiu ca nu e treaba ta sau a mea ci a patronului de restaurant, dar asta e afacerea de cand lumea.
Ah, si eventual cel care lucreaza asa, bazat pe bacsisuri, plateste si un impozit (estimat de agentia guvernamentala) pe bacsisurile care CICA le primeste.
andra_v
31 Aug 2007, 05:06 PM
Depinde de chelner. Daca il vad amarat ii las, daca insa e patron sau fiul/nepotul patronului nici 0,1 bani.
ramona
3 Sep 2007, 08:23 PM
Sere chiar are dreptate, in Romania bacsisul chiar este o obligatie
. Eu las bacsis in functie de situatie: la restaurant, bar sau club mai mult(in functie de servire, dar nu mai putin de 10% pentru ca stiu ca ca sunt destul de prost platiti), la magazine mici si chioscuri las pana la suma rotunda. La supermarket-uri nu las nimic, pentru ca imi place ca aia au tot timpul marunt si imi dau tot felul de monede dragalase
(deh...fiecare cu piticii lui). La taximetristi imi este cel mai scarba sa las pentru ca tot timpul zic ca nu au sa-ti dea rest.....Lasa-ma domne sa hotarasc eu daca iti dau bacsis sau nu
. Norocul meu ca merg foarte rar cu taxiul. Si da, si eu o apreciez din plin o tunsoare buna, deci si bacsisul va fi pe masura.
axel
3 Sep 2007, 09:28 PM
Nu se lasa bacsis la magazin sau chiosc sau supermarket!!!
Afrodita
7 Sep 2007, 04:13 PM
Ohh, Axel, in Ro se lasa bacsis oriunde ai de platit ceva
Norocul alora care - ca mine - lucreaza (eu am lucrat, deci e trecut
) in alimentari, magazine, baruri, etc...
Si nu stiu cine v-a pacalit pe voi ca in UK se lasa bacsis
Astia iau si 1 pence (adica 1 cent) rest, indiferent ca sunt in bar, resto, la frizer, magazin, etc. Si asta pentru ca oricum barmanii si ospatarii sunt platiti la fel ca restul lumii, adica cu minim £5,50 pe ora (ca asta e salariul minim aici) si maxim - cat il lasa pe patron inima. Acuma, daca da cineva bacsis, logic ca cel ce primeste e vesel, dar se intampla rar.
La inceput ma simteam aiurea sa nu las bacsis. Acum m-am invatat si nu ma mai simt nasol cand iau si ultimul pence. (Sa vezi ce m-or injura romanii cand m-oi duce in vizita
)
Ah si in general se lasa cateva pence la bar (adica 20, 50 cel mult, pana se rotunjeste suma) si cateva lire la resto - de la 1 -2 pana pe la cat te lasa inima - bineinteles in cazurile in care omul are chef de lasat bacsis. Dar la ce preturi sunt aici, nu prea le arde lor sa lase
Mara
7 Sep 2007, 04:21 PM
Eu la magazin, supermarket chiar nu las, nici prin cap nu mi-a trecut ca ar trebui sa las.
La restaurant las in general 10% (bine, daca nota e mare si serviciile n-au fost grozave clar nu las atat), la coafor/cosmetica/manichiura las cam 30-40% ca deh, la ce mofturi am in cap e greu sa gasesc pe altcineva care sa-mi placa.
Afrodita
7 Sep 2007, 04:30 PM
Eu la coafor/cosmetica etcetera nu las nimic nimic!!
Nu de alta, da' n-am mai vizitat asa ceva de mult
Dar cand m-oi duce o sa las clar, nu de alta, dar trebuie sa ies mumuoasa de acolo
si mai ales de fiecare data cand o sa ma duc o sa trebuiasca sa ies mumoasa
(stai sa vezi durere de cap pana gasesc pe cineva calumea
)
Mara
7 Sep 2007, 04:32 PM
Chiar ma miram ca nu lasi nimic!
Afrodita
7 Sep 2007, 10:38 PM
Asta si speram
Sa se mire lumea ca nu las nimic la cosmetica sau coafor
(iti dai seama ca aratam ca dracu' daca nu lasam nik , nu?
) (damn, mi-era dor de tine femeie
)
Marduk
7 Sep 2007, 10:53 PM
Daca sunt bine servit 10 % din valoare. Daca nu, nimic, oriunde m-as afla.
LINICA
12 Sep 2007, 04:23 PM
La coafor deja merg la aceeasi persoana si ii las uneori si 50%- in functie de situatie- deoarece tunde si coafeaza foarte bine, foloseste produse bune si tarifele sunt ok.
La restaurant las 10% daca sunt multumita de servicii.
In cazurile in care atat mancarea cat si servirea lasa de dorit, las atat cat sa fie suma rotunda.
Daca mancarea este proasta dar ospatarul stie sa raspunda cu diplomatie si promptitudine plangerii mele, ii las tot 10%.
Mi s-a intamplat insa sa fie si mancarea proasta, si ospatar-ita plictisita, si olivierele murdare(la un restaurant maricel din Bucuresti). Am facut reclamatie si cand m-au intrebat ce mancare vreau in loc, am refuzat si le-am sugerat sa schimbe ospatarul. Acesta este responsabil de felul cum arata masa, mancarea din farfurii. In plus trebuie sa zambeasca, sa fie ingrijit si sa fie mereu, sau cel putin sa para, fresh. Gustul mancarii nu mai tine de el, dar pana la mancare comanzi bauturile..deci tot ar avea de castigat, oricat de proasta ar fi ziua bucatarului.
Poate sunt rea, stiu, dar merg la restaurant sa ma simt bine, sa ma relaxez si sa mananc linistit, iar daca tot platesc sa fiu servit - alftel as alege un fast food - asa sa fie. Altfel, consider ca incurajez serviciile proaste.
Daca ospatarul pare a fi amarat, inseamna ca nu este un profesionist. Poate fi la inceput, e drept- dar si asa, cu timpul, tot de el depinde cum ii va fi buzunarul si trebuie sa inteleaga din mers ca atitudinea conteaza. Eu merg la restaurant in ideea de a ma simti bine, uneori pentru ca sunt trista, si deseori pentru a manca mancare gatita cand eu nu am timp sa fac. In niciun caz nu merg sa ma enervez, sa ma impovarez si cu grijile ospatarului sau sa fiu izbit de moleseala, plictisul, impertinenta lui.
Datoria fiecarui administrator de restaurant este sa fie atent ca cel care serveste sa isi castige bacsisul, astfel incat sa fie multumit la locul de munca. Asa ca, nici partea cu "saracii, au salarii mici" nu tine, desi la inceput dadeam bacsis si pe ideea aceasta. Vor supravietui restaurantele care merita - atat din punct de vedere al calitatii mancarii, cat si al calitatii serviciilor oferite clientilor. In fine, asa ar fi ideal.
Ca o concluzie, cred ca 10% din comanda este suficient deoarece incurajeaza servirea prompta. Cu cat se asteapta mai mult la mese, cu atat au mai putini clienti pe zi/masa.
Gavrochette
12 Sep 2007, 04:25 PM
In bar sau restaurant, daca sunt multumita de servicii, las 10-15%
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.