Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Determinismul Sexual
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Forta-MTI
Sexul caruia apartinem ne fragmenteaza oarecum ontologic: suntem sau nu in primul rand Fiinte ale speciei (prin menirea reproductiva) si abia apoi fiinte individuale? La barbati nu exista un conflict intre Fiinta speciei si fiinta individuala... ambele se pot desavarsi in aceiasi masura: pot face si copii, pot sa-si si continue o cariera, sa participe la viata publica, pe cand la femei alegerea implinirii Fiintei speciei, atrage dupa sine minimalizarea fiintei individuale. Este, din acest punct de vedere sexul feminin oarecum condamnat si inferior sexului masculin sau situatia de inferioritate este data strict de mentalitatea societatii ?(care de-a-lungul istoriei a cam fost formulata de barbati rolleyes.gif )
axel
As spune ca e un pic cam misogin mesajul tau...
Am discuta despre o falsa problema?
Forta-MTI
Eu am pus o intrebare, nu am facut neaparat o afirmatie. Iar in privinta conflictului dintre Fiinta speciei si fiinta individuala a femeilor, acesta nu este doar un element misogin, o prejudecata, ci este o deductie din experienta realitatii.... iau un exemplu simplu: o femeie face un copil.. automat va fi limitata de acel copil - concediul de maternitate. A, ca femeia decide sa lucreze si sa angajeze o bona, asta nu rezolva conflictul: este pur si simplu delegarea atributelor maternale unei alte femei (adica, e un cerc vicios - limitarea se transfera de la o femeie la alta). Cat despre carieriste: participa activ la viata publica, aproape ca devin barbati, insa functia familiala, reproductiva este minimalizata.
denise
biggrin.gif Aha, si ca sa fim egali, propun sa faceti voi copii de acum inainte.

Bineinteles ca problema e falsa- sunt amestecate probleme biologice - reproducerea speciei -cu cele sociale. Femeia nu renunta la cariera (oricum, si asta e din ce in ce mai mult de domeniul trecutului) pentru ca naste, ci pentru ea e cea care se implica mai mult in cresterea progeniturilor decat complicele, care nu vrea sau caruia i s-a inoculat asta de mic. Si este clar o cauza sociala - in matriarhat (cand tot femeile faceau copii) lucrurile stateau altfel. Iar sacrificarea femeii pentru binele familiei pierde teren, chiar si in Romania.

QUOTE
automat va fi limitata de acel copil - concediul de maternitate.

De aia ne-am gandit si la voi -acum si barbatul poate lua concediu pentru cresterea copilului.

QUOTE
aproape ca devin barbati


rolleyes.gif adica, conform celor spuse de tine- evolueaza. Brava lor. Oricum - nu e o regula. Iar 'feministele' masculinizate sunt o specie pe cale de disparitie, din fericire. Totusi - au jucat un rol important in istorie. Daca te uiti in jur ai sa vezi ca adevaratele femei de cariera arata traznet, spre deosebire de casnice.

(Stii, exista studii stiintifice depre modificarea trasuturilor fizice la ultimele generatii: efeminarea barbatilor si masculinizarea femeilor - dar nu are legatura si inca nu sunt foarte sigure)

QUOTE
Cat despre carieriste: participa activ la viata publica, aproape ca devin barbati, insa functia familiala, reproductiva este minimalizata.

Ei asta chiar e misoginism - daca femeia are o cariera e automat carierista si nu se mai reproduce. Atunci barbatii care au cariera (dar nu sunt carieristi, nuuuu, doamne-fereste) - neglijeaza functia reproductiva?

Serios MTI, fara suparare - ai pus gresit problema. O fi un sambure de adevar - dar musai teoria trebuie revizuita, pe ici, pe colo.
abis
QUOTE (Forta-MTI @ 28 Jul 2005, 11:48 AM)
Este, din acest punct de vedere sexul feminin oarecum condamnat si inferior sexului masculin sau situatia de inferioritate este data strict de mentalitatea societatii ?

Defineste "superior".

Faptul ca o femeie poate, pe langa copii, sa aiba si o cariera ar putea fi un argument in favoarea ideii ca sexul feminin este, de fapt, cel superior: o femeie este in stare sa faca orice poate face un barbat, ba chiar ceva in plus. Si, statistica o demonstreaza, chiar traieste mai mult.
Oiski-Poiski
QUOTE (Forta-MTI @ 28 Jul 2005, 11:48 AM)
pe cand la femei alegerea implinirii Fiintei speciei, atrage dupa sine minimalizarea fiintei individuale.

aici e un sambure mare de adevar
De cand femeia a descoperit ca este cel putin la fel de buna daca nu mai buna in meseriile barbatilor s-au schimbat foarte multe lucruri.
Cercetari numeroase au aratat cat de radical se schimba viata unei femei in momentul in care naste un copil. Acesta este si motivul major pentru care se nasc tot mai putini copii in ziua de astazi.
Daca da nastere unui copil si se intoarce si la meserie rolul acesta dublu o va face sa aiba nevoie de si mai multa organizare , structura timpului se modifica pentru ea.Daca ramane "doar casnica " copilul va da tonul .
Ca si femeie carierista a invatat ca munca e platita si va fi recunoscuta.Ca si "doar casnica" invata la fel de repede ca munca ei din punct de vedere economic nu este platibila.
Barbatul merge mai departe pe drumul lui si se trezeste doar ca trebuie sa joace rolul de "tata de duminica" , "tata de seara" .
Femeia insa trebuie sa se hotarasca care dintre roluri vrea sa-l joace, pe cel de carierista, pe cel de mama sau pe amandoua .La cel din urma din pacate raman copii pe dinafara. Nu exista din pacate mama cu ora.
Amenhotep
Am o observaţie vizavi de titlul topicului: "Determinism sexual -- da sau nu?" mi se pare o tranşare prea grosieră. Determinism înseamnă că ceva e în întregime determinat de altceva (fără excepţie). De aceea, mai potrivită mi s-ar fi părut formularea "Diferenţă statistică sexuală -- da sau nu?" Adică "Statistic vorbind, sexul influenţează traiectoria în viaţă a unei persoane?" Acesta mi se pare sensul mesajului de deschidere al lui Forţa-MTI.

a

PS: Un site unde pot fi găsite lucruri interesante despre diferenţierea sexelor este aici: http://heart.sdsu.edu/~website/Biology_307...tures/main.html. Sunt nişte note de curs. Pentru cei grăbiţi, cel mai interesant mi se pare capitolul 2: "Why is sex important?". Acolo se explică foarte pe scurt de ce apare diferenţiere sexuală: pentru că orice mic dezechilibru între tendinţa de a produce/îngriji celule sexuale (ovule) şi tendinţa de a împrăştia cât mai multe celule sexuale (spermatozoizi) se amplifică de la sine şi conduce la separarea a două "tipuri" diferite de indivizi. Înmulţirea sexuată hermafrodită (fără sexe diferenţiate: orice individ poate pune în comun material genetic cu orice alt individ) e o stare de echilibru instabil şi orice minoră deviere de la acest echilibru conduce la separarea a două sexe cu caracteristici fizice şi comportamentale diferite.
denise
Corect 99% Oiski, dar acest lucru nu are drept cauza faptul ca respectiva e femeie si nici ca a nascut , ci doar ce urmeaza dupa nastere - cand factorul determinant e cel social. Si barbatul are tot ce-i trebuie (mai putin mentalitatea) ca sa se ocupe de copii.

amenhotep: sau" ce anume influenteaza (in mod hotarator) traiectoria unei persoane - sexul sau conventiile sociale ale momentului?"
Parerea personala: dupa nasterea copilului- predomina influenta sociala si , desigur, optiunea proprie.
abis
QUOTE (denise @ 28 Jul 2005, 02:44 PM)
Si barbatul are tot ce-i trebuie (mai putin mentalitatea) ca sa se ocupe de copii.

Si faptul ca nu are, in general, aceasta mentalitate este exclusiv vina societatii?

Eu unul nu cred. Pentru asigurarea perpetuarii speciei natura ne-a inzestrat cu mecanisme diferite. Perocuparea primordiala a oricarei fiinte vii este transmiterea genelor mai departe, prin urmasi. Asa ne-a construit natura: cei care nu au avut aceasta preocupare nu si-au transmis genele, deci noi suntem cu totii urmasii celor preocupati de inmultire...

Pentru ca un mascul sa-si maximizeze sansele de transmitere a propriilor gene natura l-a inzestrat cu o caracteristica specifica: dorinta de a insamanta cat mai multe femele. Asa este sigur ca genele proprii se vor perpetua. Pentru o femela esentiala este alta carcateristica: ingrijirea propriilor odrasle. Pentru un mascul obtinerea unui urmas este un act extrem de simplu, dureaza cateva minute si este gata pentru o noua "tinta". O femela investeste mult mai mult timp, mult mai multa energie si din acest motiv odata ce are o odrasla nu-si permite sa o neglijeze. Este vorba de protejarea propriei investitii.

Unde vreau sa ajung: pentru femei preocuparea pentru cresterea copiilor este un mecanism natural si esential elaborat in cursul evolutiei. Pentru un barbat aceasta preocupare este mai degraba rodul educatiei si al presiunilor sociale, pornirile lui naturale fiind in sens contrar.
Forta-MTI
DENISE
QUOTE
adica, conform celor spuse de tine- evolueaza. Brava lor. Oricum - nu e o regula. Iar 'feministele' masculinizate sunt o specie pe cale de disparitie, din fericire. Totusi - au jucat un rol important in istorie. Daca te uiti in jur ai sa vezi ca adevaratele femei de cariera arata traznet, spre deosebire de casnice.

--- Ai inteles mult prea grosier ce voiam sa spun. Am spus ca femeile devin barbati, in sens ca au o contributie la desfasurarea vietii publice si actioneaza rational.

QUOTE
Ei asta chiar e misoginism - daca femeia are o cariera e automat carierista si nu se mai reproduce. Atunci barbatii care au cariera (dar nu sunt carieristi, nuuuu, doamne-fereste) - neglijeaza functia reproductiva?

--- Imi pare rau ca trebuie sa sesizez ca, desi traim in democratie, "domnia ratiunii si a dialogului", cum spunea Popper, sistemul etichetar e inca la mare cautare. Daca in totalitarism apartenenta la niste opinii era pedepsita prin lege, in democratie apartenenta la unele opinii, lipsite de "political corectness", e pedepsita moral cu etichete. De ce ne grabim la judecati valorice?
Cand o femeie face realmente o cariera, functia familiala va fi diminuata: cresterea copiilor va fi delegata in responsabilitatea altcuiva, ceea ce inseamna un compromis intre profesional si natural: un compromis pe care nu-l critic deloc dpdv moral, ci pe care il folosesc pt a demonstra incompatibilitatea carieristei autentice cu functia autentica de crestere a copiilor.
Un barbat nu are un conflict intre vocatia sa ca fiinta umana si vocatia sa ca barbat. La femeie exista o contradictie intre statutul ei de fiinta umana reala si vocatia ei de femeie: destinul biologic al femeii este de repetare a vietii, in vreme ce la barbat repetarea vietii este dublata de transcendenta: transcendenta creeaza valori in primul rand. Dorinta sexuala, reproducerea, viata de familie nu constituie handicapuri pentru barbati, in vreme ce pt femei, implicarea la nivel biologic in aspectele mentionate, impiedica realizarea proiectelor ei ca individa. Intr-un fel, femeia este captiva propriului corp, care o conditioneaza la anumite functii. (asta nu inseamna ca nu si le poate depasi, ca sa nu ma acuzati de misoginism).

AMENHOTEP
Cand am spus determinism, m-am referit la o relatie de cauza-efect.
denise
Si totusi MTI, 'cu toata ratiunea si dialogul', inca folosesti standarde diferite.

QUOTE
Cand o femeie face realmente o cariera, functia familiala va fi diminuata: cresterea copiilor va fi delegata in responsabilitatea altcuiva


Exact acelasi lucru se intampla si in cazul barbatului, doar ca tu pleci ca de la premisa ca asa a e si firesc, ca in cazul lui nu sunt conflicte. Normal...asta e mentalitatea.
QUOTE
ceea ce inseamna un compromis intre profesional si natural


Adica tu consideri 'natural' ca cresterea progeniturilor este exclusiv apanajul femeilor. Nu natural -ci social.

Daca mai devreme folosisem 'misogin' pe jumatate in gluma (si ma refeream la remarca, nu la tine ca persoana) acum nu mai pot:
QUOTE
destinul biologic al femeii este de repetare a vietii, in vreme ce la barbat repetarea vietii este dublata de transcendenta: transcendenta creeaza valori in primul rand.

Aceasta este premisa de la care pornesti: ca treaba femeii este sa faca copii iar barbatul are menirea sa creeze valori. Imi pare rau- dar chiar este o remarca misogina. (Remarca - omule, tu nu esti misogin, pentru ca spre deosebire de misoginii veritabili inca iti mai pui intrebari)
QUOTE
Dorinta sexuala, reproducerea, viata de familie nu constituie handicapuri pentru barbati, in vreme ce pt femei, implicarea la nivel biologic in aspectele mentionate

Cu exceptia ultimelor luni de sarcina (cand majoritatea femeilor sunt totusi foarte active, fizic vorbind - ele tin o casa, unele merg si la serviciu) - nu vad de ce dorinta sexuala ar fi un handicap pentru femei.

QUOTE
, impiedica realizarea proiectelor ei ca individa

Exista si femei fara copii (sau care inca nu au copii) care se simt implinite.


PS. Nu ma pot abtine:
QUOTE
destinul biologic al femeii este de repetare a vietii, in vreme ce la barbat repetarea vietii este dublata de transcendenta: transcendenta creeaza valori in primul rand.

Normal: femeile find mai putin transcedente (sau chiar deloc), nu creaza valori - ele ii creaza pe barbati. rofl.gif

QUOTE
Intr-un fel, femeia este captiva propriului corp, care o conditioneaza la anumite functii. (asta nu inseamna ca nu si le poate depasi, ca sa nu ma acuzati de misoginism).


Nu stiu de ce consideri capacitatea de a naste un handicap? Te-ai gandit ca tocmai pentru ca nasc, femeile au genetic anumite atribute care le confera mai multa rezistenta (nu ma refer la forta fizica)? Ti-ai pus problema ca acesta ar putea fi un privilegiu, nu un handicap?

QUOTE
viata de familie nu constituie handicapuri pentru barbati

Si asta din cauza ca s-au nascut barbati sau din cauze sociale? ( ohyeah.gif si atunci de ce fug de insuratoare ca...de tamaie?)

MTI, ca sa fie clar - nu te contrazic in ce priveste staus-quo-ul conditiei femeii (desi s-a schimbat si continua sa se schimbe) - ci nu sunt de acord ca tu pui aceasta situatie pe seama sexului (si vad ca insisti, nu te-am inteles noi gresit), nu pe faptul ca la un moment dat in societate s-a spus 'femeile la dreapta, barbatii la stanga". Si teama imi e ca atunci a contat exclusiv diferenta in ceea ce priveste forta fizica - si cam atat.

PS. Nu ma pot abtine:
QUOTE
destinul biologic al femeii este de repetare a vietii, in vreme ce la barbat repetarea vietii este dublata de transcendenta: transcendenta creeaza valori in primul rand.

Corect: femeile, fiind mai putin transcedentale (sau chiar deloc) , nu creaza valori -ele ii creaza pe barbati biggrin.gif
Forta-MTI
[/QUOTE]
QUOTE
Exact acelasi lucru se intampla si in cazul barbatului, doar ca tu pleci ca de la premisa ca asa a e si firesc, ca in cazul lui nu sunt conflicte. Normal...asta e mentalitatea.

---Hai sa o iau cu un argument mai infantil: femeia e legata DIRECT de "produsul" ei, pe cand barbatul e legat INDIRECT. Intr-un fel tu negi existenta instinctului matern?

QUOTE
Aceasta este premisa de la care pornesti: ca treaba femeii este sa faca copii iar barbatul are menirea sa creeze valori. Imi pare rau- dar chiar este o remarca misogina. (Remarca - omule, tu nu esti misogin, pentru ca spre deosebire de misoginii veritabili inca iti mai pui intrebari)

---Remarca pe care am parafrazat-o mai degraba, a fost enuntata de Simone de Beauvoir, adica, de o femeie... si oricum ceea ce am enuntat, nu a fost o premisa, o prejudecata, ci o constatare istorica. Dupa parerea ta, mai toti filozofii, pana in secolul XX au fost misogini?

QUOTE
Exista si femei fara copii (sau care inca nu au copii) care se simt implinite

---Cazi deja intr-o nuanta patetica si derizorie. Eu nu vorbesc aici de implinire, exista si schizofrenici care se simt probabil impliniti si orfani care se simt impliniti nu asta este relevant. Eu vorbeam de compatibilitatea proiectelor individuale ale femeii (tine cont, proiectul individual in cazul de fata nu include nasterea unui copil - acesta este proiectul vocatiei de femeie) cu functiile maternale.

QUOTE
Nu stiu de ce consideri capacitatea de a naste un handicap? Te-ai gandit ca tocmai pentru ca nasc, femeile au genetic anumite atribute care le confera mai multa rezistenta (nu ma refer la forta fizica)? Ti-ai pus problema ca acesta ar putea fi un privilegiu, nu un handicap?

---- Nu capacitatea de a naste in sine e un handicap, ci implicatiile conditionale pe care aceasta capacitate le atrage.

QUOTE
(si vad ca insisti, nu te-am inteles noi gresit

Care "noi" in primul rand? Te rog vorbeste in numele tau.
Dupa parerea ta, exista niste deosebiri psihologice intre barbati si femei sau nu?
denise
Vad ca o iei pe o panta mult prea personala, si nici prea civilizata. Ma rog, fiecare cu stilul propriu.

Instinctul matern nu poate fi negat - exista, numai ca pe plan social a fost transformat in regula: femeile fac copii, ele sa-i si creasca. Exista si legatura femeie- copil- dar asta nu inseamna ca barbatul nu ar trebui sa se implice la fel de mult, sau ca genul sau il impiedica. Ceea ce nu inseamna ca barbatul trebuie sa preia el responsabilitatile.

QUOTE
---Remarca pe care am parafrazat-o mai degraba, a fost enuntata de Simone de Beauvoir, adica, de o femeie... si oricum ceea ce am enuntat, nu a fost o premisa, o prejudecata, ci o constatare istorica. Dupa parerea ta, mai toti filozofii, pana in secolul XX au fost misogini?


Exact -vorbesti de istorie, si folosesti evidente sociale - nu biologice, genetice. (Intreaba un medic de crede despre inzestrarea fizica a barbatilor si a femeilor si vei avea surprize). Nu filozofii au fost misogini - ci societatea de-a lungul istoriei a fost organizata pe criterii care tin de asa-zisa superioritate a barbatului. Plus ca e, cum spui - o parafraza.
QUOTE

QUOTE 
Exista si femei fara copii (sau care inca nu au copii) care se simt implinite


---Cazi deja intr-o nuanta patetica si derizorie. Eu nu vorbesc aici de implinire, exista si schizofrenici care se simt probabil impliniti si orfani care se simt impliniti nu asta este relevant. Eu vorbeam de compatibilitatea proiectelor individuale ale femeii (tine cont, proiectul individual in cazul de fata nu include nasterea unui copil - acesta este proiectul vocatiei de femeie) cu functiile maternale.


Oricat de patetic ti s-ar parea, tot mai multe femei au si copii si o cariera- poate ca au descoperit o compatibilitate ascunsa, nu crezi?

QUOTE
---- Nu capacitatea de a naste in sine e un handicap, ci implicatiile conditionale pe care aceasta capacitate le atrage.

care (atunci cand exista) sunt de natura sociala , nu biologica.


QUOTE
Care "noi" in primul rand? Te rog vorbeste in numele tau


Poate citesti si mesajele de mai sus.

QUOTE
Dupa parerea ta, exista niste deosebiri psihologice intre barbati si femei sau nu?

Exista o mie-si-una de diferente, si nu doar psihologice (sper ca nu te-ai referit la IQ), ci si fizice si comportamentale.

Adevarul este ca femeile si barbatii sunt diferiti (din fericire) dar nu unul mai bun decat altul.

Cand vei inceta sa mai gandesti in termeni superior/inferior ai sa intelegi de ce nu exista handicapuri, ci completari. Ca societatea umana functioneaza adeseori dupa principii aberante- nu cred ca e o noutate pentru nimeni.


1. Conditia femeii (nu femeia) a fost inferioara celei a barbatului (nu barbatului) - daca a existat aceasta diferenta nu inseamna si ca a fost corecta sau ca nu va disparea. Din fericire, omenirea mai si evolueaza.
2. Conditia inferioara a femeii a fost determinata de cauze sociale, nu biologice.

Oricum, inteleg nevoia unora de a crede ca 'din start' barbatii au plecat cu un avantaj genetic. Nu ma obliga insa sa si fiu de acord.
Forta-MTI
Nu imi dau seama de ce crezi ca pastrezi monopolul asupra gradului de "civilizare" a discutiei. Eu am propus un subiect de dezbatere, fara sa fac o pledoarie avocateasca in favoarea vreuneia dintre parti. Eu pur si simplu pun problema. Tu ai raspuns in primul rand cu o eticheta.
QUOTE
Instinctul matern nu poate fi negat - exista, numai ca pe plan social a fost transformat in regula: femeile fac copii, ele sa-i si creasca. Exista si legatura femeie- copil- dar asta nu inseamna ca barbatul nu ar trebui sa se implice la fel de mult, sau ca genul sau il impiedica. Ceea ce nu inseamna ca barbatul trebuie sa preia el responsabilitatile.

---Legatura dintre mama si copil este in primul rand primordiala si implica o alta apropiere intre mama si copil: aceasta este o regula naturala, nu una sociala. Ca barbatul poate participa la fel de bine in cresterea si educarea copilului este adevarat si este chiar indicat, insa raportul mama-copil este unic si de neinlocuit.

QUOTE
Exact -vorbesti de istorie, si folosesti evidente sociale - nu biologice, genetice. (Intreaba un medic de crede despre inzestrarea fizica a barbatilor si a femeilor si vei avea surprize). Nu filozofii au fost misogini - ci societatea de-a lungul istoriei a fost organizata pe criterii care tin de asa-zisa superioritate a barbatului. Plus ca e, cum spui - o parafraza.

----Un medic mi-ar spune ca glandele sexuale femeiesti si barbatesti au si functie endocrina ce secreta doi hormoni diferiti: influenta acestor hormoni se rasfrange si la nivel comportamental. Ce sa mai vorbim, pe de alta parte, de sindromul premenstrual, "binecuvantare" de care numai femeile au parte...
Parafraza, repet a fost formulata de o femeie si inca si in sec XX....

QUOTE
Oricat de patetic ti s-ar parea, tot mai multe femei au si copii si o cariera- poate ca au descoperit o compatibilitate ascunsa, nu crezi?

---Tot n-ai inteles. Nu mi se pare patetic ca o femeie poate avea si copii si cariera: e foarte bine, nimic de obiectat. Eu am afirmat ca nu exista o compatibilitate autentica intre cariera si cresterea copiilor in cazul femeilor, ci doar o compatibilitate bazata pe compromis.

QUOTE
Poate citesti si mesajele de mai sus.

---Chiar le-am citit si tot nu inteleg cine iti da dreptul sa vorbesti in numele tuturor.

QUOTE
Cand vei inceta sa mai gandesti in termeni superior/inferior ai sa intelegi de ce nu exista handicapuri, ci completari. Ca societatea umana functioneaza adeseori dupa principii aberante- nu cred ca e o noutate pentru nimeni.

---Poftim, iata cine o ia pe panta personala. Eu nu gandesc femeia si barbatul in termen de superior/inferior: eu PUN PROBLEMA: putem gandi in acest mod? Avem argumente pt a gandi in acest mod, din moment ce au existat si exista persoane care o fac? Aceasta este filosofarea!

QUOTE
Oricum, inteleg nevoia unora de a crede ca 'din start' barbatii au plecat cu un avantaj genetic. Nu ma obliga insa sa si fiu de acord.

---Eu nu te oblig, eu pur si simplu... discut.
denise
Forta MTI, argumentele de genul asta : PMS -ul femeilor, constructia barbatului care ii confera independenta sexuala, ba chiar 'nu poate altfel' (scuza clasica a celui care isi inseala nevasta), vocatia unica a femeii de a naste copii (orice deviatie de genul carierei este un compromis), destinul barbatului este transcedental etc. sunt vechi, patetice si de mult contrazise de istorie. Priveste in jur, in timp ce barbatii (nu toti) isi proclama superioritatea lucrurile s-au schimbat radical si se vor schimba in continuare - aceasta e realitatea, care iti cam contrazice teoria.
Daca asta te face fericit, sa crezi ca ai un avantaj genetic asupra femeilor- sa fii fericit!

Chiar e inutil sa-ti fac o lista cu dezavantajele fizice ale barbatului fata de femeie- le gasesti si singur cu o cautare google. Nici nu cred ca ar conta - tu chiar vrei sa crezi asta. E dreptul tau. In plus- eu chiar nu cred ca daca intr-o anumita privinta barbatii au un dezavantaj fizic - asta ii face inferiori. Ar insemna sa gandesc primitiv, sa nu iau in calcul decat exclusiv acest aspect fizic, in vreme ce fiinta umana are o infinitate de laturi care isi pun de fapt amprenta asupra destinului sau: componenta sexuala, cea a abilitatilor fizice, capacitatea intelectuala (as fi curioasa daca gasesti o corelatie sex-IQ), creativitatea (da am uitat, e apanajul barbatilor), foarte important e factorul social (care nu este un efect, cum sustii, joaca deseori rolul de cauza determinanta), relatiile cu ceilalti, de la background-ul familial la relatiile cu partenerul si copii, factorul cultural, tara in care s-a nascut, starea de sanatate etc.
Daca tu insa preferi sa spui ca destinul e determinat de latura sexuala (si chiar si aici argumentele sunt subrede, sau hai sa spunem ca exista argumente pro si contra) discutia e inutila. Societatea este cea care a impus diferentierile care se fac intre cele doua sexe.
Daca e nevoie mai explic o data- nimeni nu spune ca femeia nu e diferita de barbat, ca legaturile ei cu progeniturile sunt mai puternice (si aici tu extrapolezi exclusivitatea femeii din timpul sarcinii si alaptatului asupra intregii relatii cu copii - legatura dintre tati si copii este la fel de puternica, doar se stie ca multe fete sunt mult mai legate de tati, si sunt tati care se lupta pentru custodia copiilor prin tribunale) - dar asta nu-i dicteaza viata.
Femeile care isi dedica viata exclusiv copiilor (cinste lor) - au optat pentru asta, pentru ele acesta e lucrul cel mai important, sau traiesc intr-unmediu care le impune acest lucru. Dar cele care au si o cariere si si-au vazut si de copii nu sunt niste fiinte care si-au ratat destinul de mama - care au facut un'compromis' cum spui tu, unele sunt chiar mame mai bune, stiu sa-si creasca copii si stiu sa-i educe sa fie niste persoane puternice si independente.
Chestia asta nu e noua - s-a tot batut moneda pe culpabilizarea femeilor care muncesc si-si 'abandoneaza' copii, dar a trecut un secol de atunci, intre timp femeile au facut absolut tot ce fac si barbatii si si-au vazut si de copii.
Imi pare rau, dar e o teorie subreda. Insa, e teoria ta- inteleg ca vrei sa o sustii. Succes! Nu ma indoiesc ca se vor gasi si sustinatori.
Amenhotep
QUOTE (denise @ 29 Jul 2005, 08:57 AM)
foarte important e factorul social (care nu este un efect, cum sustii, joaca deseori rolul de cauza determinanta)

Denise,

Bineînţeles că există fenomene ale căror cauze sunt sociale, dar asta nu înseamnă că toate fenomenele din sfera vieţii umane au cauze sociale. Când avem în faţă un fenomen X şi observăm că el se petrece la fel la toate animalele similare omului (dintr-un anumit punct de vedere), e mult mai probabil că acolo se află cauza, în acea similitudine.

Un exemplu: La om se observă următorul comportament: în general după ce mănâncă are tendinţa de a dormi. Cineva ar putea susţine că aceasta se datorează unor obişnuinţe culturale. Ipoteza nu e absurdă, dar ea devine extrem de improbabilă atunci când observăm că acelaşi comportament e prezent şi la o mulţime de animale. E nevoie de mult efort ca să demonstrezi că acelaşi comportament are o anume cauză la animale şi o cauză cu totul diferită (în speţă, culturală) la om.

Tot astfel şi în cazul diferenţelor/interacţiunii dintre sexe: anumite fapte (de exemplu atracţia masculilor Homo sapiens către femelele cu sânii mari), dat fiind că nu se regăsesc şi la animale, e raţional să presupunem că au cauze specific umane -- sociale, culturale etc. Dar când analizăm tendinţe comportamentale care se regăsesc identic şi la animale, raţional este să presupunem că acolo trebuie căutată cauza.

Mai mult chiar, studiind multe specii de animale observăm cum diverşi factori acţionează asupra fenomenului studiat. De exemplu, la animalele la care fecundarea se produce în exteriorul organismului, rolurile clasice femelă-mascul sunt mult mai puţin respectate. Există o specie de peşti la care, după fecundare, masculul este cel care îngrijeşte icrele fecundate. El le colectează în gură, protejându-le de femela care devine agresivă şi încearcă să le mănânce (profită de momentele de extaz sexual prelungit ale femelei, când ea e puţin năucă, şi înghite grijuliu cât de multe icre poate). Ulterior, masculul stă cu toată liota de pui în gură zile întregi, timp în care nu mănâncă nimic. Femela pleacă şi bântuie prin alte părţi, să aleagă eventual alt mascul cu care să se împerecheze. Masculul este cel care creşte puii mult după ce femela a plecat -- când cresc mai mari le construieşte un cuib, îi scoate la "plimbare", îi apără etc. Are o activitate "casnică" net diferită de cea a femelei, care se comportă ca o "amazoană" (ca un mascul de mamifer). Bineînţeles că există şi cazuri când femela rămâne alături de mascul şi ajută la creşterea puilor -- dar acestea sunt excepţiile, nu regula. Ei bine, un astfel de comportament nu se observă la nici o specie ale cărei femele poartă progeniturile în propriul corp imediat după fecundare. Regula dedusă din biologie este: dacă unul dintre sexe este "condamnat" (biologic) să poarte progeniturile în propriul corp, atunci acel sex se va ocupa de creşterea/educarea lor, având un comportament specific "feminin"; dacă nici unul dintre sexe nu e "condamnat" la purtarea sarcinii, atunci nu mai există o determinare clară -- rol "feminin" poate juca fie un sex, fie celălalt. La Homo sapiens observăm că femela poartă sarcina şi tot ea are rol prioritar în educarea, îngrijirea şi creşterea puilor (spre deosebire de mascul, care îşi foloseşte timpul mai mult pentru "vânătoare", cuceriri de noi teritorii etc.). Deci se respectă regula biologică. Nu e firesc să tragem concluzia că mecanismul e acelaşi? De ce susţii că în cazul omului, deşi efectele sunt fix ca la animale, cauzele sunt altele?

QUOTE
Daca asta te face fericit, sa crezi ca ai un avantaj genetic asupra femeilor- sa fii fericit!

Mie îmi pare a fi o neînţelegere aici. Eu nu am înţeles că Forţa-MTI ar fi susţinut superioritatea bărbaţilor. (Dar poate n-am înţeles ce-a spus...) Mie mi s-a părut că a ridicat problema unei diferenţe. Faptul că femeile se ocupă mai mult de copii iar bărbaţii mai mult de alte chestii e o simplă diferenţă, nu un avantaj. Ba chiar... din punctul de vedere al "propăşirii" speciei noastre, rolul de a te îngriji de progenituri în loc să te ţii de alte tâmpenii e chiar cel mai important! Nu văd nici un motiv pentru a declara superioare acele "alte preocupări transcendente"... şi chiar mă uimeşte că o femeie luptă să demonstreze că nu ele, femeile, sunt sortite să aibă meritul preponderent în activitatea care asigură de fapt viitorul omenirii -- îngrijirea, creşterea şi educarea copiilor!

QUOTE
Daca tu insa preferi sa spui ca destinul e determinat de latura sexuala (si chiar si aici argumentele sunt subrede, sau hai sa spunem ca exista argumente pro si contra) discutia e inutila.

Cum e inutilă? Păi... în asta constă discuţia, asta facem aici: aducem argumente pro şi contra. Te rog, argumentează-ţi părerea. Nu-i inutil.

QUOTE
Societatea este cea care a impus diferentierile care se fac intre cele doua sexe.

Aceasta este părerea pe care te rog s-o argumentezi.

QUOTE
dar asta nu-i dicteaza viata.

Poate că aici e neînţelegerea. Sensul afirmaţiei lui Forţa-MTI este statistic, nu determinist.

Exemplu: Este adevărat că e mai sigur să călătoreşti cu avionul decât cu maşina. Este un adevăr statistic. Şi împotriva lui nu poate fi adus argumentul "Ce, vrei să spui că dacă merg cu maşina sigur voi avea accident? Sunt o mulţime de cazuri care te contrazic -- uite, chiar azi am venit cu maşina la serviciu şi n-am avut nici un accident!"

Deci: Forţa-MTI nu spune că sexul determină, dictează, trasează inexorabil destinul persoanei. Spune doar că există o diferenţă de tendinţă. O diferenţă statistică.

QUOTE
e teoria ta- inteleg ca vrei sa o sustii. Succes! Nu ma indoiesc ca se vor gasi si sustinatori.

Uite, vezi, de-aia zic că te rog să-ţi argumentezi afirmaţiile. Ce-ai spus acum nu reprezintă un argument. Mai bine zis, dacă e un argument, atunci e unul care funcţionează la fel de bine şi împotriva ta... smile.gif

a
Amenhotep
Deşi nu sunt legate strict de subiectul acestui topic, cred că sunt relevante totuşi studiile despre preferinţele sexuale şi comportamentul de împerechere la Homo sapiens ("mating strategies"):

http://homepage.psy.utexas.edu/homepage/Gr...0Strategies.pdf

http://wiki.cotch.net/index.php/Human_mati...ual_preferences

şi în general http://www.google.com/search?sourceid=navc...ting+strategies

Sunt studii care arată cât de multă influenţă din biologie există în comportamente pe care suntem înclinaţi să le credem determinate social/cultural... De fapt, multe aspecte ale culturii nu fac decât să reflecte tendinţe biologice. Numai aşa se poate explica relativa uniformitate a acestor aspecte în multe culturi (un singur exemplu: preferinţa bărbaţilor pentru partenere mai tinere decât ei, respectiv a femeilor pentru parteneri mai în vârstă decât ele).

a
Ovidius
QUOTE (Amenhotep)
Mie îmi pare a fi o neînţelegere aici. Eu nu am înţeles că Forţa-MTI ar fi susţinut superioritatea bărbaţilor. (Dar poate n-am înţeles ce-a spus...) Mie mi s-a părut că a ridicat problema unei diferenţe. Faptul că femeile se ocupă mai mult de copii iar bărbaţii mai mult de alte chestii e o simplă diferenţă, nu un avantaj.

Si eu sustin aceasta parere, si chiar am incercat sa raspund inaintea lui Amenhotep, dar pur si simplu nu gaseam argumente si nici prea multa rabdare nu am avut sa caut, asa ca am renuntat.
denise
Termenii superioritate/inferioritate apar inca din primul mesaj. Iar relatia de cauzalitate: gen - asumarea innascuta pentru cresterea copiilor e cea cu, care nu pot fi de acord.
In al doilea rand genul este prezentat ca determinant in evolutia ulterioara- respectiv femeile sunt 'programte genetic'sa creasca copii, iar barbatii sa creeze valori.

Nu am negat nici o secunda diferentele dintre barbati si femei (cata vreme nu sunt prezentate in termeni inferior-superior) -genul influenteaza evolutia ulterioara a organismului si chiar a anumitor procese psihice.

Nu sunt de acord cu: s-a nascut femeie, deci destinul ei (biologic) va fi sa creasca, copii (sa nasca e altceva). Pentru ca acesta elimina ceilalti factori.
De fapt femeile sunt cele care se ocupa de copii in primul rand (nu exclusiv) pentru ca asa au fost educate.
Parintii le cumpara papusi (prototipul maternitatii), aragaze in miniatura, servicii de ceai de jucarie etc. pentru ca 'asa se joaca fetitele', masinutele sunt pentru baietei. Daca o fetita arata preferinte in demontare aparatelor sau e pasionata de fotbal e 'baietoi' , iar daca un baietel se joaca cu papusi - doamne-fereste sa nu devina homosexual, desi preferintele copiilor in materie de joaca sunt dictate doar de dorinta de a invata, de curiozitate, de imitarea a ceea ce vad la altii, a vesnicului 'vreau si eu'. Acesta este un factor social. Tot fetele sunt cele invatate de mame sa gateasca, sa coasa, sa tina o gospodarie - asa se obisnuieste si asta se vede si in vecini. Si toata viata sunt crescute in acest sens, si in familie, si asta vad si in jur si toate femeile pe care le intalnesc vorbesc (ore in sir rolleyes.gif ) despre treburile gospodaresti. Astfel ca la maturitate ele sunt cele efectiv mai bine pregatite sa creasca un copil si sunt si obisnuite cu ideea, iar baietii nu -de aceea pare atat de 'naturala' impartirea sarcinilor. Pana atunci ele s-au jucat 'de-a mama' iar ei 'de-a tata', au fost conditionati - nu e complot cosmic, e ceea ce se intampla in realitate, in fiecare zi.
Ba mai mult, fetele sunt din start indrumate spre meserii 'de femeie' - ceea ce se schimba in societatea contemporana, din fericire - iar baietii sunt pregatiti pentru meserii in care isi pot construi o cariera. Mai e si mentalitatea ca 'femeia sta acasa sa creasca copiii' iar 'barbatul aduce banii in casa" (de pe vremea cand mergea la vanatoare si femeile descopereau focul in pesteri) -ceea ce iar s-a schimbat radical.
Avea cred ca Heliade-Radulescu o remarca de genul -daca barbatul e superior si doar el e in stare sa munceasca, iar femeia trebuie sa stea acasa sa vada de gospodarie, atunci trebuie sa ne asumam raspunderea de a le lua pe toate de neveste si de a le asigura neconditionat traiul zilnic. (citat aproximativ). Ei, daca asta se putea o data- in ziua de azi barbatul nu mai este in stare sa asigure de unul singur veniturile necesare unei familii, deci daca femeia preia din rolul barbatului - e valabila si reciproca. Ceea ce iar este o realitate - din ce in ce oameni sunt constienti ca gradul de implicare al barbatului in educarea copiilor creste, chiar si in intretinerea gospodariei.

Factorii de mai sus (si altii, care imi scapa momentan), alaturi de discriminarile inca existente in societate, alaturi de argumentele 'istorice' (apropo de filozofii din istorie de care pomenea MTI - filozofii au emis si teorii conform carora nici nu exista doua sexe ci doar manifestari diferite ale aceluiasi gen), de inducerea constanta a lui 'asa se cade' etc. - duc la asumarea de catre femeie a rolului parintelui (mai) responsabil.

Nu sunt de acord cu A (s-a nascut femeie) determina X (ea este cea care creste copiii), ci: B (societatea) + C(educatia) + (mediul familial) + D (tara in care s-a nascut) + E (cultura) + F (prejudecati) + G (opteaza sa se ocupe exclusiv de copii, renuntand la cariera, la implinirea profesionala - iata 'compromisul'!) ....+ J + ...si (da, sunt de acord ) inclusiv A - determina X.
Numai ca rolul lui A este mult mai mic decat incearca sa demonstreze MTI.

QUOTE
QUOTE
Societatea este cea care a impus diferentierile care se fac intre cele doua sexe.
Aceasta este părerea pe care te rog s-o argumentezi


Observa ca am spus 'diferentieri' nu 'diferente' si am explicat partial si mai sus.

QUOTE
şi chiar mă uimeşte că o femeie luptă să demonstreze că nu ele, femeile, sunt sortite să aibă meritul preponderent în activitatea care asigură de fapt viitorul omenirii -- îngrijirea, creşterea şi educarea copiilor!

Cred ca esti de acord ca tonul demonstatiei a fost - sunt condamnate, au un handicap (cuvinte folosite de MTI)- si fie trebuie sa plateasca asta cu implinirea profesionala si 'isi neaga destinul biologic' si alege cariera. Cele doua nu se exclud, nu e o relatie 'una in detrmentul celeilalte' - este implinirea pe mai multe planuri- nu doar intr-un singur plan.
Au rolul preponderent- dar nu numai din cauze biologice. Asta incerc sa spun. Si nu e vorba numai de merit- ci si de responsabilitate. Sa fie femeile mai responsabile decat barbatii? Atunci cum de sunt inferioare (si nu-mi mai spuneti ca nu s-a vorbit in termeni de superior / inferior pentru ca asa a inceput discutia- pe urma 'a scaldat-o' ). Si nu neg acel 'instinct matern' - foarte important, dar asta nu inseamna ca nu exista si 'instinctul patern' - difera poate modul de manifestare (si aici iar intervin o multime factori externi) dar principiile mecanismului respectiv sunt aceleasi.
Femeile nasc- si pe perioada sarcinii si a alaptatului se creeaza legaturi speciale intre mama si copil - dar si aici sunt o serie de factori - contactul fizic de exemplu e foarte important, faptul ca mama e fiinta cu care pruncul relationeaza, vocea pe care o aude, fiinta care il hraneste - nu pentru ca e 'femeie' ci pentru ca e 'mama'. Sunt atatea femei care nasc si isi abandoneaza copii iar rolul e preluat de tata - legaturile nu sunt mai putin puternice. Exista mame biologice, mame adoptive, mame surogat ... nu degeaba sunt mai multi termeni. A naste nu inseamna decat ca esti mama biologica. A fi mama - nu inseamna obligatoriu ca tu ai si nascut acel copil, iar 'mama' poate fi si un barbat daca si-a asumat acest rol (si inca o mama excelenta.)

QUOTE
Deci se respectă regula biologică. Nu e firesc să tragem concluzia că mecanismul e acelaşi? De ce susţii că în cazul omului, deşi efectele sunt fix ca la animale, cauzele sunt altele?

Nu e o regula - din moment ce vorbesti de specii diferite- efectele pot fi aceleasi dar cauzele sunt multiple. In plus- exista , stii bine -si specii de pasari si mamifere in care un partener poarta sarcina si rolul de ingrijire a progeniturii si-l asuma amandoi. Nu mi se pare corecta extrapolarea. Mai ales ca tema este: jertfirea rolului social al femeii pe altarul destinului biologic -ce legatura are cu albinutele?! ( ca tot veni vorba de albinute, matca si trantori... biggrin.gif ).

QUOTE
QUOTE
dar asta nu-i dicteaza viata.



Poate că aici e neînţelegerea. Sensul afirmaţiei lui Forţa-MTI este statistic, nu determinist.


Nu. Topicul se numeste Determinism sexual, a spus clar determinism de mai multe ori, a spus clar relatie cauza - efect, a folosit de nenumarate ori cuvantul 'destin'. Chiar nu am chef sa mai dau quote. Nu am inteles gresit. asa am crezut si eu pentru moment , s-a si suparat cand am folosit pluralul, iata ca si tu crezi ca e vorba de statistica nu, de determinism. In cazul statisticii -sunt de acord (ar fi culmea sa neg realitatea - femeile sunt cele care se ocupa de copii) dar sustin ca exista cauze multiple, nu doar pentru ca ele sunt cele care nasc.

QUOTE
QUOTE
Daca tu insa preferi sa spui ca destinul e determinat de latura sexuala (si chiar si aici argumentele sunt subrede, sau hai sa spunem ca exista argumente pro si contra) discutia e inutila.

Cum e inutilă? Păi... în asta constă discuţia, asta facem aici: aducem argumente pro şi contra. Te rog, argumentează-ţi părerea. Nu-i inutil.

E inutil, pentru ca nu urmaresc sa demonstrez inferioritatea barbatului -nu cred in ea. Daca vrei, opinia mea personala este ca in foarte multe multe domenii barbatii sunt superiori femeilor (si nu pentru ca eu sunt femeie si prefer barbatii) - dar nu pentru ca s-au nascut barbati, ci pentru ca modul in care s-au dezvoltat le-au conferit anumite calitati. Cu educatia adecvata orice face un barbat in plan social poate face si o femeie si invers. Atunci de ce 'destine sociale diferite din cauza genului'?

Daca doi copii - fata si baiat - vor fi crescuti in mod identic, separat unul de celalt, intr-un mediu total lipsit de influentele sociale, fara diferentieri in ceea ce priveste sexul- vor fi la fel de pragatiti (sau de putin pregatiti de fapt) sau 'programati' sa creasca progenituri.

@Amenhotep- tot respectul pentru mesajele tale, dar nu pot raspunde la toate aspectele acum (vorba lui zorro -lipsa de timp si de rabdare) - voi reveni cu argumente- pe masura ce voi avea timp -ceea ce inseama sa renuntam la continuitate.

PS. Sincer- mie adevarata discriminare mi se pare: din cauze biologice barbatii nu sunt la fel de capabili sa cresca progeniturile. Ce-i drept, pentru unii e scuza ideala.
Dar sunt atatia barbati care lupta in tribunale pentru custodie, sunt asociatii care incearca sa demonstreze ca barbatii pot creste la fel de bine un copil si care argumenteaza exact contra 'determinismului sexual' prezentat aici -incat numai cine nu vrea nu intelege.
saldora
barbat vine de la barbat.. asta da determinism (si descriminare)!! biggrin.gif
Forta-MTI
DENISE
QUOTE
Daca asta te face fericit, sa crezi ca ai un avantaj genetic asupra femeilor- sa fii fericit!

--Desi am incercat sa-ti explic ca eu nu fac o pledoarie pentru punctul MEU de vedere, ci doar caut sa gasesc atat argumente pro, cat si contra intr-o anumita problema. De ce interpretezi totul atat de personal?

QUOTE
Dar cele care au si o cariere si si-au vazut si de copii nu sunt niste fiinte care si-au ratat destinul de mama - care au facut un'compromis' cum spui tu, unele sunt chiar mame mai bune, stiu sa-si creasca copii si stiu sa-i educe sa fie niste persoane puternice si independente.

----Eu n-am vorbit despre femeile care au cariere ca de niste femei care si-au RATAT destinul de mama, ci doar si l-au injumatatit printr--un compromis, fara sa fie obligatoriu ca acest compromis sa altereze CALITATEA functiei maternale, ci poate doar TIMPUL (spre exemplu), acordat acestei "activitati domestice"

QUOTE
Termenii superioritate/inferioritate apar inca din primul mesaj. Iar relatia de cauzalitate: gen - asumarea innascuta pentru cresterea copiilor e cea cu, care nu pot fi de acord.

---Apar, insa nu afirma categoric nimic, ci doar pun o problema de discutie. Asumarea innascuta a functiei maternale, inseamna desavarsirea ca Fiinta a speciei, in detrimentul fiintei individuale. Estomparea acestie functii (FARA sa se ajunga neaparat la NEGATIE sau RENEGARE), face posibila afirmarea planului individual, personalizarea conditiei feminine. Poate ca femeia este conditionata de propriul corp intr-o anumita masura (si nu judec asta ca pe un dezavantaj, ci ca pe o diferenta, cum a spus si Amenhotep) , insa poate sa-si depaseasca aceasta conditie.
QUOTE
este implinirea pe mai multe planuri- nu doar intr-un singur plan.

----Este aproape o implinire - unul din planuri sigur va avea de suferit (si nu neaparat practic - dupa cum ai spus - sunt mame cu cariere si familie fericita), ci teoretic - ca grad de implicare. Iar cariera si familia nu se exclud, ci doar sunt in competitie.

QUOTE
Daca o fetita arata preferinte in demontare aparatelor sau e pasionata de fotbal e 'baietoi' , iar daca un baietel se joaca cu papusi - doamne-fereste sa nu devina homosexual, desi preferintele copiilor in materie de joaca sunt dictate doar de dorinta de a invata, de curiozitate, de imitarea a ceea ce vad la altii, a vesnicului 'vreau si eu'. Acesta este un factor social.

---Aici vorbim de o diferentiere: sexul natural si sexul psihologic: sexul natural si influentele sale sunt una, sexul psihologic, care poate fi influentat si de societate e altceva.

QUOTE
(apropo de filozofii din istorie de care pomenea MTI - filozofii au emis si teorii conform carora nici nu exista doua sexe ci doar manifestari diferite ale aceluiasi gen), de inducerea constanta a lui 'asa se cade'

----Nu neaparat "asa se cade", pentru ca aceasta este o prejudecata goala. Rousseau spre exemplu nu s-a gandit la latura morala a problemei (adica, "asa se cade"), ci s-a gandit la eficienta adusa de distribuirea rolurilor pe sexe, care sa determine in final armoniea societatii

QUOTE
Nu. Topicul se numeste Determinism sexual, a spus clar determinism de mai multe ori, a spus clar relatie cauza - efect, a folosit de nenumarate ori cuvantul 'destin'. Chiar nu am chef sa mai dau quote. Nu am inteles gresit. asa am crezut si eu pentru moment , s-a si suparat cand am folosit pluralul, iata ca si tu crezi ca e vorba de statistica nu, de determinism. In cazul statisticii -sunt de acord (ar fi culmea sa neg realitatea - femeile sunt cele care se ocupa de copii) dar sustin ca exista cauze multiple, nu doar pentru ca ele sunt cele care nasc.

----Si care e cauza statisticii? Tu vei afirma din nou probabil: societatea...
Acum inca o intrebare : cate femei filosof marcante, cercetatoare celebre ai vazut?
QUOTE
copii iar rolul e preluat de tata - legaturile nu sunt mai putin puternice

---Nu stiu cum poti verifica asta... in ceea ce priveste puterea legaturii mama-copil, ea este garantata insasi de natura.... "ceea ce e natural e bun" - Rousseau.

AMENOTHEP
QUOTE
Deci: Forţa-MTI nu spune că sexul determină, dictează, trasează inexorabil destinul persoanei. Spune doar că există o diferenţă de tendinţă. O diferenţă statistică.

----Pe de o parte incerc sa gasesc cauza diferentei statistice (pe care nu o pot rezuma strict la societate... este un raspuns mult prea inchis) si pe de alta parte incerc sa stabilesc in ce masura sexul influenteaza comportamentele...
Multumesc pentru moderatia cu care ai privit problema.


Amenhotep
QUOTE (Forta-MTI @ 31 Jul 2005, 02:07 PM)
Pe de o parte incerc sa gasesc cauza diferentei statistice (pe care nu o pot rezuma strict la societate... este un raspuns mult prea inchis)

Păi... Mie mi se pare foarte simplu: femeile au genotip diferit de al bărbaţilor, deci e normal ca şi fenotipul femeilor să fie diferit de al bărbaţilor. Iar în fenotip intră şi înclinaţii comportamentale. Deci până acum am descoperit două verigi cauzale clare:

genotip diferit femei/bărbaţi => fenotip diferit femei/bărbaţi => tendinţe comportamentale diferite femei/bărbaţi

Rămâne de văzut de ce femeile şi bărbaţii au genotip diferit. Corect?

QUOTE
si pe de alta parte incerc sa stabilesc in ce masura sexul influenteaza comportamentele...

Eu cred că într-o măsură mare. Cu alte cuvinte, cred că dacă 100 de fete şi 100 băieţi ar fi educaţi exact la fel şi la maturitate li s-ar aduce nişte copii, în rândul fetelor se va observa o tendinţă de a-şi dedica mai mult timp îngrijirii/creşterii/educării acestor copii (chiar dacă nu-s ai lor!). (Din câte am înţeles, Denise e convinsă exact invers: că într-un astfel de experiment se va constata că educaţia identică ar face ca şi înclinaţia de îngrijire a copiilor să fie la bărbaţi la fel de mare ca la femei.)

Mie îmi pare că sursa acestei diferenţe de opinii este acceptarea/refuzul "comportamentului determinat genetic". Denise, am impresia că tu pui problema în felul următor: dacă doi indivizi din aceeaşi specie sunt apţi fizic de comportamentul X, atunci o eventuală diferenţă de înclinaţie către acel comportament poate fi explicată numai printr-o diferenţă de educaţie. Şi aplici acest principiu astfel: şi femeia şi bărbatul sunt la fel de apţi fizic să îngrijească copilul (amândoi au mâini, picioare, ochi, creier etc.); deci dacă vedem că femeile tind să dedice mai mult timp îngrijirii copilului, asta e din cauză că au fost educate diferit. Aşa-i că pe acest principiu te bazezi?

a
Amenhotep
Iată încă un articol interesant (scris de o femeie -- care-i nu doar biolog, ci şi feministă, după cum declară la început):

http://www.ucpress.edu/books/pages/9600/9600.intro.html

Deşi e cam lung, merită citit.

În general despre diferenţele de comportament între sexe: http://scholar.google.com/scholar?hl=en&lr...ior&btnG=Search

a
denise
QUOTE (Amenhotep @ 1 Aug 2005, 11:52 AM)

QUOTE
si pe de alta parte incerc sa stabilesc in ce masura sexul influenteaza comportamentele...

Eu cred că într-o măsură mare. Cu alte cuvinte, cred că dacă 100 de fete şi 100 băieţi ar fi educaţi exact la fel şi la maturitate li s-ar aduce nişte copii, în rândul fetelor se va observa o tendinţă de a-şi dedica mai mult timp îngrijirii/creşterii/educării acestor copii (chiar dacă nu-s ai lor!). (Din câte am înţeles, Denise e convinsă exact invers: că într-un astfel de experiment se va constata că educaţia identică ar face ca şi înclinaţia de îngrijire a copiilor să fie la bărbaţi la fel de mare ca la femei.)


Din pacate, sau mai bine zis din fericire -nu exista astfel de experimente- de a izola o fiinta umana de influentele sociale - incat sa putem fi atat de categorici, nici tu, nici eu. Singurele cazuri cat de cat conexe sunt cele ale copiilor-lupi, adica cei pierduti in salbaticie si adoptati de animale. Aici nu ma puteti contrazice: influenta mediului a fost covarsitoare, iar instinctele (umane) innascute au fost radical alterate. La randul sau, societatea umana inhiba o serie de alte instincte pe care fiinta umana le-ar dezvolta, sa zicem, in salbaticie, iar pe altele le incurajeaza. De aceea consider ca mediul are o influenta ceva mai puternica.

QUOTE
Mie îmi pare că sursa acestei diferenţe de opinii este acceptarea/refuzul "comportamentului determinat genetic". Denise, am impresia că tu pui problema în felul următor: dacă doi indivizi din aceeaşi specie sunt apţi fizic de comportamentul X, atunci o eventuală diferenţă de înclinaţie către acel comportament poate fi explicată numai printr-o diferenţă de educaţie. Şi aplici acest principiu astfel: şi femeia şi bărbatul sunt la fel de apţi fizic să îngrijească copilul (amândoi au mâini, picioare, ochi, creier etc.); deci dacă vedem că femeile tind să dedice mai mult timp îngrijirii copilului, asta e din cauză că au fost educate diferit. Aşa-i că pe acest principiu te bazezi?


Inca o data, nu chiar: nu am spus ca se explica "numai" printr-o diferenta de educatie, ci in mare masura si prin educatie (iar cand vorbesc de educatie nu ma refer doar la scoala, ci la tot ceea ce contribuie la dezvoltarea individului). Desigur ca si factorul sexual influenteaza, chiar pe doua cai:
1. diferenta (biologica) de sex- faptul ca femeia naste - nu am negat nici o secunda asta, numai ca nu sunt de acord cu amploarea care i se acorda- nu este un factor 'determinant' in ceea ce priveste educarea progeniturilor.
2. prin faptul ca in functie de sexul pe care il are, din punct de vedere social copilului i se traseaza -de catre parinti, mediu social, traditii etc. -inca din start si intr-o mare masura traseul ulterior. Numai ca aceasta cale e inclusa tot la 'factorul social' care se face simtit tot restul vietii.

Asa ca, daca vorbim din punct de vedere al ierarhizarii influentelor - consider ca factorul social e mai puternic decat cel al genului. Ma feresc sa folosesc termenul 'determinant', dar daca e musai - as inclina spre cel social, dar ar insemna sa ignoram toti ceilalti factori (de exemplu, daca un copil se naste cu anumite deficiente- handicapul sau va avea o influenta 'determinanta', si nu sexul sau socialul ).
Din pacate nu putem vorbi in termeni exacti: "din totalul influentelor ce depaseste 51% e factorul determinant" -pentru ca nu cred ca e posibil de cuantificat, plus ca e putin probabil ca vreun factor sa depaseasca 10-15% (afara de cazul unui anumit grad de izolare de anumite influente).


PS. Cred ca s-a deviat (nu e o problema, dar...) s-a pornit de la ideea in ce masura femeile sunt cele care trebuie sa se ocupe de cresterea progeniturilor din motive biologice, iar barbatii sa se dedice crearii de valori. Nu cred ca disputa e 'daca' femeile sunt diferite de barbati - sunt, toti suntem de acord cu asta. Argumentele 'feministe' nu-si au rostul.
Forta-MTI
Iar diferenta barbat-femeie in ce se materializeaza ?(poate ca e cam cretina intrebarea: in afara de capacitatea de a naste, mai sunt lucruri pe care numai unul din sexe le poate face?)
Cat despre factorul social: crezi ca daca o fata ar fi crescuta de la nastere ca un baiat, deci i-ar fi inradacinat un sex psihologic opus celui biologic, in final, sexul biologic nu va triumfa?
denise
Nu. Isi va face simtita influenta, ca si ceilalti factori, dar in nici un caz nu va 'triumfa'. Daca nu e deloc pregatita, mai ales psihologic (cum spuneai), nu va putea creste copiii mai bine decat un barbat.
Forta-MTI
Si nu crezi ca macar hormonii adolescentei vor aduce un aport foarte mare in constientizarea sexului biologic? Nu crezi ca i se va declansa impulsul sexual si atractia fata de sexul opus? Cum crezi ca va reactiona la modificarile fizice?
denise
Pai vorbeai de capacitatea de a creste copii - nu e prima oara cand schimbi datele problemei.
Amenhotep
QUOTE (denise @ 7 Aug 2005, 11:26 AM)
Daca nu e deloc pregatita, mai ales psihologic (cum spuneai), nu va putea creste copiii mai bine decat un barbat.

Te înşeli.

Este aceeaşi idee pe care-o susţii de zeci de pagini, fără să ţii cont că partenerii de discuţie au adus argumente care arată că nu-i aşa, iar tu ai eşuat în a aduce argumente care să susţină această idee.

Ideea pe care o prezinţi sub diferite forme este "comportament = aptitudini fizice + influenţă educaţională/socială". Este o viziune... naivă, simplistă. Nu, nu aşa stau lucrurile.

Înclinaţiile comportamentale se transmit şi se moştenesc în primul rând genetic, fix ca şi aptitudinile fizice. Ecuaţia corectă este:

comportament = (aptitudini fizice înnăscute + înclinaţii comportamentale înnăscute) + (aptitudini fizice dobândite + înclinaţii comportamentale dobândite)

Primii doi termeni constituie factorul genetic, iar ultimii doi factorul de mediu (influenţa mediului). Înclinaţiile comportamentale dobândite sunt acele obişnuinţe date de şcoală, părinţi, societate, educaţie, cultură, biserică etc. (dobândite de om după naştere, prin interacţiunea cu mediul informaţional din jurul său).

În discuţia de faţă nu interesează eventualele aptitudini fizice dobândite după naştere (muşchi, apnee prelungită etc.), aşa că aici ecuaţia devine:

comportament = fizic înnăscut + comportament înnăscut + comportament dobândit prin educaţie

De aceea, dacă vedem că doi indivizi cu aceleaşi aptitudini fizice înnăscute prezintă comportament diferit, este incorect să concluzionăm "deci, e limpede că diferenţa provine din educaţia diferită; n-are de unde altundeva să provină". Tu asta faci, zici "Dacă şi bărbatul şi femeia sunt în stare fizic să ducă de mână copilaşul şi să-l dezmierde şi să-i schimbe scutecele, atunci eventualele tendinţe comportamentale diferite nu se pot explica decât prin educaţie diferită". Şi mai zici "Dacă şi femeia şi bărbatul sunt în stare fizic să conducă o întreprindere şi să joace şah şi să meargă la vânătoare, atunci eventualele tendinţe comportamentale diferite nu se pot explica decât prin educaţie diferită". Această putinţă fizică ai tot adus-o ca argument de nenumărate ori, ca şi cum ea ar demonstra că diferenţa nu se poate explica decât prin educaţie. Dar raţionamentul este greşit.

Greşeala este că neglijezi factorul "tendinţe comportamentale înnăscute". Sau, chiar dacă îl admiţi (cu jumătate de gură), consideri că influenţa lui e minoră. Dar nu-i deloc aşa, ci dimpotrivă: tendinţele comportamentale înnăscute (transmise genetic) sunt extrem de importante. Sunt în majoritatea cazurilor determinante -- la om ca şi la orice alte vieţuitoare.

a
denise
Iar 'greseala' ta,Amenhotep, este ca ignori ca in nici un mesaj nu am negat influenta factorului innascut. Nu sunt de acord cu cu proportia pe care o acordati acestui factor.
Si nu am sustinut nimic legat de 'aptitudini fizice dobandite dupa nastere', din moment ce nici nu am pomenit de ele.
QUOTE
QUOTE (denise @ 7 Aug 2005, 11:26 AM)
Daca nu e deloc pregatita, mai ales psihologic (cum spuneai), nu va putea creste copiii mai bine decat un barbat.


Te înşeli.

Oare?- ti-ai da copiii in grija unei astfel de persoane? Cat 'instinct matern' mai are o astfel de fiinta si cat mai conteaza el?

QUOTE
Cat despre factorul social: crezi ca daca o fata ar fi crescuta de la nastere ca un baiat, deci i-ar fi inradacinat un sex psihologic opus celui biologic, in final, sexul biologic nu va triumfa?

Cam asta sustinea MTI - 'i-a fost inradacinat un sex psihologic opus celui biologic' Afara de cazul in care nu se referea (iar) la impulsurile sexuale si nu la capacitatea de a creste copii - pentru ca vad ca 'subiectul' se schimba de la mesaj la mesaj.

QUOTE
"Dacă şi bărbatul şi femeia sunt în stare fizic să ducă de mână copilaşul şi să-l dezmierde şi să-i schimbe scutecele, atunci eventualele tendinţe comportamentale diferite nu se pot explica decât prin educaţie diferită".


Fals. Nu am spus asa ceva.
Problema e ca voi deliberat nu acordati factorului 'mediu de dezvoltare' importanta care i se cuvine. Iar eu nu i-am acordat calificativul 'determinant'. Este o mare diferenta intre influenta 'importanta' si influenta 'determinata'.
Te rog, inainte de a trage concluzii din mesajele mele sa le citesti in intregime.

QUOTE
Este aceeaşi idee pe care-o susţii de zeci de pagini

Desigur... obligatia mea e sa fiu de acord, nu? Sau mai bine zis, nu toti au dreptul sa-si sustina parerea. Nu cred ca am vorbit singura de-a lungul acestor pagini, sau mai stii? Ce zici de argumentele mele- care au fost ignorate? (nu ca nu m-as fi asteptat). Credeam ca acesta e scopul unui topic- fiecare sa-si expuna parerea.
(Si de cand o pagina si jumatate - in care au postat mai multi insi inseamna -'zeci de pagini?'. Mda... ma abtin sa comentez mai mult)

QUOTE
comportament = (aptitudini fizice înnăscute + înclinaţii comportamentale înnăscute) + (aptitudini fizice dobândite + înclinaţii comportamentale dobândite)


Exact -nu vad insa de ce factorul ales de voi e cel 'determinant'. Ati adus argumente ca acest factor influenteaza evolutia ulterioara nasterii - nici nu era nevoie, nimeni nu a negat-o, este un factor important, insa ca ar fi factorul 'determinant' - nu prea sunt argumente viabile. Cel putin la fel de importanti pot fi si alti factori.

QUOTE
Greşeala este că neglijezi factorul "tendinţe comportamentale înnăscute". Sau, chiar dacă îl admiţi (cu jumătate de gură), consideri că influenţa lui e minoră.

Fals- doar ca nu il consider determinant. Inca o data, te rog sa-mi citesti mesajele cu atentie, inainte de a trage concluziile in locul meu.

QUOTE
Dar nu-i deloc aşa, ci dimpotrivă: tendinţele comportamentale înnăscute (transmise genetic) sunt extrem de importante. Sunt în majoritatea cazurilor determinante -- la om ca şi la orice alte vieţuitoare.

Desigur, doar 'si alte vietuitoare' traiesc intr-un mediu social cu un impact la fel de mare. Imi pare rau, dar comparatia e fortata. Aici se vede cel mai clar ca importanta factorului social e diminuata fortat. Si prin urmare ecuatia e 'contaminata' - cat de corect poate fi rezultatul, in cazul acesta?

Oricum, am receptionat 'mesajul' Amehotep.
Multumesc pentru obiectivitate. Succes in continuare!
Amenhotep
QUOTE (denise @ 7 Aug 2005, 08:06 PM)
Si nu am sustinut nimic legat de 'aptitudini fizice dobandite dupa nastere', din moment ce nici nu am pomenit de ele.

Ştiu, nici nu am insinuat că ai fi susţinut. Eu am propus ca acest factor să-l eliminăm din discuţie.

QUOTE
QUOTE
QUOTE (denise @ 7 Aug 2005, 11:26 AM)
Daca nu e deloc pregatita, mai ales psihologic (cum spuneai), nu va putea creste copiii mai bine decat un barbat.

Te înşeli.

Oare?- ti-ai da copiii in grija unei astfel de persoane?

Bineînţeles! Dacă aş avea de ales între un bărbat nepregătit şi o femeie nepregătită, aş alege să-mi încredinţez copiii femeii. Tu nu?

QUOTE
QUOTE
"Dacă şi bărbatul şi femeia sunt în stare fizic să ducă de mână copilaşul şi să-l dezmierde şi să-i schimbe scutecele, atunci eventualele tendinţe comportamentale diferite nu se pot explica decât prin educaţie diferită".

Fals. Nu am spus asa ceva.

Dacă nu ai spus aşa ceva, atunci ce rost au avut toate exemplele de femei care sunt în stare să facă ce fac şi bărbaţii? O astfel de argumentaţie funcţionează numai dacă presupui ce-am zis eu în ghilimele. Dacă nu-ţi asumi ideea respectivă, atunci toate exemplele de femei care fac carieră şi de bărbaţi care cresc copii devin complet irelevante. Ele nu reuşesc să arate "deci, iată că motivul diferenţei de comportament e educaţia diferită", aşa cum ai susţinut.

QUOTE
Este o mare diferenta intre influenta 'importanta' si influenta 'determinata'.

Păi hai să lămurim această diferenţă.

Să luăm un exemplu din alt domeniu: accidentele de maşină. Facem o statistică şi consemnăm condiţiile meteo şi viteza cu care mergeau şoferii care au avut accident de maşină, precum şi gravitatea accidentelor respective. Şi observăm un lucru:

A. În general, cu cât condiţiile meteo erau mai proaste (ceaţă, carosabil umed etc.), cu atât accidentul a fost mai grav.

Este un fapt statistic. Pe baza lui suntem îndreptăţiţi să concluzionăm că există o legătură, o corelaţie între cei doi factori. E importantă? E determinantă? Nu ştiu...

Bun, dar vine cineva şi face o a doua observaţie:

B. În general, cu cât viteza era mai mare, cu atât accidentul a fost mai grav.

Este un alt fapt statistic. La fel de valabil şi de adevărat ca primul. E un factor important sau determinant? Nu ştiu, spune tu cum vezi lucrurile...

Oricum, între cei doi factori observăm următoarea legătură: Faptul statistic A este valabil fie că studiem doar şoferii care mergeau încet, fie că studiem doar şoferii care mergeau repede, fie că studiem toţi şoferii la grămadă. Cu alte cuvinte, dacă despre doi şoferi accidentaţi avem aceeaşi informaţie (fie că mergeau ambii încet, fie că mergeau ambii repede, fie despre nici unul nu ştim viteza), atunci în general cel care se deplasa în condiţii meteo mai proaste probabil că a făcut un accident mai grav decât celălalt. Asta spune observaţia A. Şi ea nu poate fi contrazisă cu argumente de genul "Da, dar uite că şi B influenţează! Deci vezi, n-ai dreptate, faptul A e fals!" Nu, faptul A este adevărat (dacă se observă efectiv în statistici) şi el rămâne adevărat indiferent de valabilitatea unor alte observaţii de tip B (sau C, sau D etc. -- de exemplu "concentraţia de alcool în sânge").

La fel şi în cazul discuţiei de faţă: faptul "La pregătire/educaţie/sănătate/etc. egală, dintre un bărbat şi o femeie, cea care va îngriji mai bine copiii va fi femeia" e un fapt statistic. Din punct de vedere statistic, a fi de sex feminin influenţează pozitiv preocuparea şi grija faţă de copii. Că mai sunt şi alţi factori care influenţează această preocupare -- asta-i indubitabil (un exemplu banal e vărsta: o persoană de sex feminin în vârstă de 5 ani va avea grijă mai puţină pentru copii în comparaţie cu una de 25 de ani; şi mai sunt mulţi alţi factori, printre care şi educaţia/cultura/etc.). Nimeni nu a susţinut că sexul este singurul factor, e clar că mai sunt şi alţii. Dar oricâţi alţi factori ar aduce cineva în discuţie, aceştia nu pot fi argument împotriva observaţiei statistice "În general, independent de alţi factori, în comparaţie cu bărbaţii femeile sunt mai puternic înclinate să aibă grijă de copii". Acest adevăr are rădăcini biologice incontestabile.

QUOTE
Desigur... obligatia mea e sa fiu de acord, nu? Sau mai bine zis, nu toti au dreptul sa-si sustina parerea.

De ce eşti irascibilă? Dacă am avea cu toţii aceeaşi părere... dialogul ar fi foarte plictisitor. Eu susţin nişte lucruri şi tu susţii nişte lucruri opuse -- asta-i disputa. Trebuie să aducem fiecare argumente. Argumentul "De ce mă contrazici? Ce, vrei să fie toţi de acord cu tine? Adică eu n-am dreptul să-mi spun părerea?" nu e productiv, pentru că el se aplică la fel de bine în ambele sensuri: tu de ce mă contrazici, ce, trebuie neapărat să fiu de acord cu tine? smile.gif

QUOTE
Ce zici de argumentele mele- care au fost ignorate?

Eu am prezentat o analiză a lor: am arătat că ele funcţionează (adică demonstrează ceva) numai pentru cine adoptă principiul "Dacă se vede că X şi Y pot face acelaşi lucru şi totuşi X face acel lucru mai mult/des/temeinic decât Y, atunci asta se datorează diferenţei de educaţie/cultură". Tu însă te-ai dezis de acest principiu, aşa că argumentele cu pricina... rămân în aer.

QUOTE
Credeam ca acesta e scopul unui topic- fiecare sa-si expuna parerea.

O, nu, o simplă expunere neargumentată de păreri nu e un dialog. Argumentele construiesc punţi de înţelegere, nu expunerea de păreri.

QUOTE
nimeni nu a negat-o, este un factor important

Dacă nimeni nu a negat asta, atunci înseamnă că toată lumea e de acord cu:

La educaţie/cultură similară (oricum ar fi ea), femeile sunt înclinate să petreacă mai mult timp decât bărbaţii cu creşterea/îngrijirea/educarea copiiilor. Tendinţele nu se pot egaliza decât printr-un dezechilibru -- de exemplu forţând bărbaţii să se ocupe de copii (sau impunând o presiune educaţională asupra femeilor să facă altceva decât îngrijirea copiilor). În lipsa unor astfel de presiuni, tendinţa de îngrijire a copiilor rămâne diferită: la femei mai mult, la bărbaţi mai puţin.

QUOTE
Desigur, doar 'si alte vietuitoare' traiesc intr-un mediu social cu un impact la fel de mare. Imi pare rau, dar comparatia e fortata.

Dacă la fiinţe cu interacţiuni sociale slabe* vedem că sexul influenţează puternic tendinţa de îngrijire a copiilor, ce motive am avea să presupunem că acest factor îşi încetează acţiunea atunci când analizăm fiinţe cu interacţiuni sociale puternice?

Influenţa aceasta puternică există şi la om. Şi direcţia ei poate fi contracarată/anulată numai printr-un dezechilibru la nivelul altui factor de influenţă -- de exemplu educaţia: dacă-i îndoctrinăm pe bărbaţi să crească copiii şi le deturnăm pe femei de la această activitate, atunci poate reuşim să egalizăm tendinţele.

* Notă: Nu este adevărat că animalele au în general interacţiuni sociale mai slabe/puţine decât omul. Contra-argumentul pe care l-am adus mai sus este însă din perspectiva "Dar chiar dacă ar fi adevărat..."

a
yuanescu
QUOTE (Forta-MTI @ 28 Jul 2005, 12:48 PM)
Este, din acest punct de vedere sexul feminin oarecum condamnat si inferior sexului masculin sau situatia de inferioritate este data strict de mentalitatea societatii

Condamnat, da,
Inferior, da
Inferioritatea e dată de mentalitatea Domnului
Philo
Biologic si genetic femeia e aceea pentru care copiii se afla pe prim plan.
Din aceasta cauza multe femei renunta la cariera.
Asa a fost in trecut.
In ziua de azi femeia vrea sa obtina avantajele sociale si financiare care in trecut erau apanajul barbatilor. Ca urmare scade natalitatea.
Europa cunoaste un aflux de musulmani si la ei natalitatea este, relativ, foarte mare.
Deja traiesc in Europa 20 de milioane de musulmani si numarul lor creste rapid prin nasteri si imigrare.
Vom asista, oare, la musulmanizarea Europei?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.