Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Saptamanal Romanesc De Informatii Generale
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
Pagini: 1, 2
nefertiti-old
Ma intereseaza parerea voastra. Credeti ca ar merge in Romania o revista saptamanala de informatii generale gen Time, Newsweek, The Weekly Standard, Spiegel... sau cum sunt cele axate mai mult pe chestii economice si de afaceri, gen The Economist, Forbes, Business Week s.a.?

Din cate stiu, nu exista nici o revista romaneasca de acest gen. unsure.gif

edit: Am deschis aici acest subiect, si nu la mass-media, gandindu-ma la asta ca la o posibila afacere. Adica, daca cei care sunt obisnuiti cu mediul de afaceri considera oportuna o asemenea idee la noi.
Achernar
La capitolul afaceri totusi exista niste tentative : Capital, Bursa, Ziarul Financiar. Or mai fi si altele. Dar am auzit ca nu se vand prea bine.

In ceea ce priveste revista de informatii, nu cred c-ar merge. Daca mergea deja ar fi existat pe piata asa ceva.
carrad
da!
sau poate toti s-au gandit ca nu ar merge, tocmai in temeiul celor enuntate de tine.
uneori solutiile simple nu sunt vazute!

parerea mea
nefertiti-old
Sorry, carrad, dar nu am inteles daca esti pro sau contra unei asemenea reviste biggrin.gif .
Cla
Cred ca ar fi bataie la chiosc dupa ele.
Nu de alta, la noi se bat 3 saptamanale: Spiegel, Stern, Focus. Si amāntrei au cititori, desi le poti citi si online.
TRY! wink.gif
Cucu Mucu
Cred ca ar merge, cel putin una economica. Cele enuntate mai sus: Bursa, Capital, Ziarul Financiar, Saptamana Financiara sunt reviste de idei ale unor jurnalisti, care nu stiu cate studii economice au. O revista de informatii, oarecum enciclopedica, cu stiri din toate domeniile economice(inclusiv agricultura, marginalizata pana acum) ar prinde bine. Parerea mea. Adica eu as avea nevoie de o astfel de revista. Ca sa imi formez acum o parere despre situatia economiei trebuie sa iau un brat de ziare si sa mai stau si pe net jde mii de ore. Daca te gandesti la un partener in afacere ne mai citim.
contraste
Desi nu sunt un om de afaceri, consider ca nu avem ceva in presa romana care sa intruneasca toate cerintele.
Sunt niste ziare - cele enumerate anterior de colegii mei de han, dar care te fac - sa zic asa- sa faci piata din zeci de magazine.
E mai comod la Mall...
Adica un ziar care sa reuneasca toate informatiile, ceva de specialitate.


nefertiti-old
Da, ce spun eu nu ar fi un ziar, ci o revista, saptamanala, cum ziceam, care sa reuneasca informatii diverse, analize economice, politice, documentare de acelasi fel (inclusiv sociale, daca vrei, pentru ca socialul merge mana in mana cu economicul)...

Ideea mea e mai demult. Vorbisem cu un amic, la un moment dat, dispus sa investeasca in asa ceva. Insa, omul a abandonat ideea, pentru ca pleaca in Canada. Sincer, eu nu am banii necesari. Pot doar sa pun pe picioare (nu singura) un astfel de proiect. Mi-ar placea.

De asta vroiam sa vad aici cam care e reactia. Sigur, eu am pus problema la un mod foarte vag si general.

Exemplele date de voi - Bursa, Ziarul financiar etc. - sunt ziare si nu e ceea ce gandeam eu. Poate Capitalul s-ar apropia un pic, dar e, totusi, destul de departe. E cam sarac in informatii, iar analizele lor din ultima vreme sunt facute mai mult 'dupa ureche'. Am vazut ca mai sunt niste reviste economice pe piata, dar, la fel... nu sunt ce spun eu. Eu ma gandeam la ceva mult mai complex. Ca sa intelegeti mai bine, puteti vedea revistele straine pe care le-am enumerat la inceput.
Nu spun ca o revista strict economica, financiara nu e buna, dar trebuie facuta cu cap, pe de o parte. Pe de alta, restrange oarecum aria cititorilor. De asta spun ca e buna o combinatie, chiar si in proportii mici, cu alte teme de actualitate.
mutulica
este o problema de pret la urma urmei, un astfel de format e scump dpdv al calitatii... si sunt putini romani care sa dea banii

au fost ceva incercari timide de a scoate asa o revista pe piata, dar de fiecare data patronii sau directorii s-au minjit politic si ... s-a cam fasait afacerea

nefertiti-old
Sa stii ca nu formatul ala costa atat de mult cat ai crede. E clar insa ca la inceput pompezi niste bani in gol, pana se lanseaza. Avantajul este ca poti scoate banii din mare publicitate, pe care o poti baga in ea, reclame adica.
Da, e de preferat sa nu bage bani cineva inregimentat politic...
Cat despre cine o cumpara, genul asta de publicatii se adreseaza anumitor categorii de cititori, e clar ca nu o va cumpara ala care vinde in piata si nici damele care citesc 'Avantaje', de exemplu.
mutulica
prin format ma gindeam la calitatea articolelor. daca vei ceva bine scris, ai nevoie de ziaristi buni, si asta costa. in plus, genul de reportaje din time sau newsweek inseamna de multe ori documentare laborioasa, pe teren, si care .. .costa
black ice
Poate s-ar putea pune in practica ideea asta in combinatie cu una din acele publicatii enumerate de tine mai sus.
Mi se pare o solutie oarecum 'mai realizabila' decat vreo alta ce presupune 'mici investitori romani'.
nefertiti-old
Da, mutu, dar sa fim seriosi, nu trebuie sa ii platesti cu salarii astronomice. O problema de bani poate fi cand vrei sa vina sa iti vorbeasca in revista un specialist, pentru ca multi dintre ei nu deschid gura fara sa ii platesti. S-au dus vremurile cand unul ca Daianu, sa zicem, aparea intr-o publicatie gratuit si ii convenea, ca isi facea reclama. Acum vor sa scoti banu', pentru ca pentru unul ca asta time is money. Si mi se pare corect, pentru ca un specialist va face o analiza adevarata, va spune ceva interesant, iar materialul e altfel decat daca in el iti face un ziarist o pseudoanaliza economica, de exemplu.
mutulica
nu vorbesc neaparat de salarii, cit de costurile implicate de o ancheta...
si daca le aduni pe toate, se vede ca e nevoie de investitie de plecare zdravana

plus cheltuieli de marketing si publicitate la start
nefertiti-old
Evident ca trebuie bagati niste bani, ca nu poti incepe ca in comertul de piata, cu doua tarabe. Asta daca vrei sa iasa ceva bun. Iar marketingul si publicitatea sunt f importante. Exista si oameni care fac proiectele pentru asa ceva, cap coada, nu le faci dupa ureche, normal.
mutulica
da' dar.. costa ...
nefertiti-old
Pai stii tu cum altfel...
mutulica
ok atunci. promit sa cumpar primul numar smile.gif
nefertiti-old
Primul numar ar fi promotional la han. laugh.gif

Mey, pana la urma cred ca e greu de gasit cineva care sa bage bani in asa ceva. Poate castig la loto...
cociuba
hai ca vin eu cu o completare a idei lu' nefetiti, deci ideea cu ziarul e buna, dar ce zici daca l-ai face online, multi dintre oameni de afaceri (daca nu toti) au acces la net, un ziar online nu ar costa atat (publicitate,tiparire,etc) iar accesul sa fie pe baza de parola
modalitati de abonare ar putea sa fie ceva de genul sms,sau cartele valorice(cum ara Piata Financiara) deci un ziar suta la suta virtual...
Ai putea sa ai forum de discutii pe care sa apara personalitati economice pentriu discutii, deci ai avea mai multa interactivitate, si pe deasupra ar putea sa fie citit foarte usor de oricine ,oriunde s-ar afla... smile.gif


ps:daca l-ai face as vrea sa investesc si eu vreo 1-2 milioane... smile.gif




ps2:da vezi ca-s milioane de lei vechi... rolleyes.gif

ps3:revin cu o noua completare:totodata nefertiti ai putea sa faci reclama proiectului , si sa iti aduni investitori
contraste
QUOTE
ps3:revin cu o noua completare:totodata nefertiti ai putea sa faci reclama proiectului , si sa iti aduni investitori


Aia si face !
milimetru
Ca o paranteză, aşa, la discuţie, aş putea băga un deş't īn foc (nu toată mīna, că nu mă ambalez io īn chestii de astea wink.gif ) pentru cel mai bine vīndut săptămīnal īn Romānia, la ora actuală: Formula As.
nefertiti-old
Poate ai observat ca eu vorbesc aici despre cu totul altceva. wink.gif
milimetru
am. era o paranteză, apropo de aspectele privind vīnzarea publicaţiei...
nefertiti-old
Da, dar la fel de bine se vand revistele cu telenovele sau programele tv, asa ca...
milimetru
am īnchis paranteza! tongue.gif
nefertiti-old
Si de ce scoti limba? tongue.gif
vermeer
Ideea pare buna, dar locul pentru lansarea ei pare un pic deplasat. Eu ti-as propune o revista saptamanala (chiar online)
cu articole si cronica de film, carte, calculatoare, moda, arta, economie, finante, politica, web, fotografie, sport (si cred ca am uitat alte cateva domenii) scrisa chiar de cititori smile.gif. Ar fi nevoie de un colectiv cu discernamant care sa aleaga din articolele primite la 'redactie'. Impactul ar fi destul de mare, cred eu, fiindca nu cred sa existe cineva care sa nu-si doreasca sa fie publicat smile.gif. Lumea s-a saturat de idei tocate pe toate canalele de stiri, batute in cuie. Avem nevoie de ceva iesit din tipar, nou, nu foarte agresiv, dar altceva. smile.gif Cred ca am fost putin off-topic tongue.gif
nefertiti-old
Ideea mi se pare buna. Chiar interesanta. smile.gif
Si tu scoti limba? tongue.gif
vermeer
Si eu. tongue.gif Mi-a venit ideea atunci cand am observat ca imi place mai mult cronica de film de pe han decat orice articol din procinema (sau cam asa ceva). Ca sa dovedesc asta, mi-am facut si eu loc acolo smile.gif)

In plus, nu stiu daca trebuie sa spun aici, e mai frumoasa pledoaria pentru toamna decat orice articol despre politica sau economie.
nefertiti-old
Hmmm... stii ca imi place ideea, chiar foarte mult smile.gif . Trebuie 'rumegata', insa.

rolleyes.gif Multumesc pentru 'pledoarie'.

Achernar
Daca ai cunostiinte pe la distributie intreaba-i pe-aia cum e cu problema. La nevoie mergi pe fir pan-la aia de vand pe strada. Oricum dupa parerea mea de mare specialist as zice ca-n Romania senzatiile tari se vand mai bine decat informatia.

ilie
Ideea cu revista economica la care se adauga comentarii politice si sociale (legate intr-un fel de economic) e foarte buna.
Intrebare: Daca poti strange foarte buni specialisti pentru a face asaceva, nu e mai bine (dpdv profit) sa-ti faci o firma de consultanta ? Celelate reviste economice nu's facute prea stralucit dpdv al celui interesat de fenomenul economic.

Fa un calcul cat costa sa o produci o luna in 40.000 si 10.000 exemplare (fara sa primesti sau sa platesti publicitate, dar trebuie sa includa tot de la conceptie, tipar la distributie).

Daca scoti ceva exclusiv pe net, nu cred ca va depasi vreodata stadiul de afacere mica/medie sau de grup de interes.
nefertiti-old
Raspuns la intrebare: o firma de consultanta cred ca presupune sa ii ai pe acei specialisti mereu la dispozitie. Si nu stiu cat e de simplu sa faci asta, de fapt, e cu totul altceva si nu prea am idee ce presupune o asemenea firma. Cu revista e altceva...


Calculul respectiv, cu tot ce implica el, trebuie facut de un specialist. Eu stiu ca exista oameni care doar asta fac, inclusiv proiectul a ceea ce vrei.

O revista online ma atrage si nu prea, cred ca inca nu m-am obisnuit suficient cu ideea de a renunta la ceva tiparit, palpabil. Plus ca o publicatie tiparita poate avea si varianta online...
ilie
ce castigi daca e si online?(adica neplatita)
nefertiti-old
Se poate baga publicitate si pe editia online.
ilie
Cat se poate castiga dintr-un banner publicitar?!
nefertiti-old
Tocmai am dat de o revista noua (nr. 2 a aparut in iunie, asta mi-a cazut mie in mana), se cheama 'Finante si afaceri', e scoasa sub aripa lui Varujan Vosganian. Nu am gasit vreo adresa a lor pe net, nu cred ca au inca. Poate a mai vazut-o careva dintre voi pe piata. Mie mi se pare foarte subtire, si la propriu, si la figurat.

Am mai gasit inca ceva, varianta romaneasca a revistei americane Young Money. Asta este si pe net, la http://www.youngmoney.ro/.


P.S. Freemann, inca nu m-am interesat de tarifele la publicitatea online, dar promit biggrin.gif .
ilie
hai nefertiti , baga mare, cand scoti sapamanalul?
nefertiti-old
Deocamdata scot limba. tongue.gif
Oameni buni, io nu am bani sa scot o revista. Mi-ar placea mie, dar...

Uite, ieri am cumparat ultimul numar din Business Magazin si mi-a lasat o impresie buna. E un pic de ghiveci prin ea, in primele pagini, dar in rest e ok. Are comentarii si analize faine. thumb_yello.gif
Cucu Mucu
Pune-ti ideea pe hartie si cauta investitori sau fonduri! Da o vizita si pe aici, poate iti vin ceva idei! thumb_yello.gif
nefertiti-old
Auziti, stiti daca exista la noi vreun ziar sau revista care sa apara doar online, nu si tiparit? hmm.gif
In afara de cele cateva site-uri de revista a presei.
Mihai
InfoBrasov, BotosaniNews...
nefertiti-old
In afara de astea? Ma gandeam la altceva decta ziare locale.
Cucu Mucu
Cupaj din ziarele si revistele economice
nefertiti-old
Cunosc site-ul. Nu la asa ceva ma refer, cules din alte publicatii. Ci un ziar sau revista proprie, conceputa online, fara copieli de la altii.
ilie
Nefertiti,
diferenta principala dintre un intreprinzator si un angajat bun, e ca primul se da peste cap sa faca rost de bani, de oameni,de...o mie de lucruri pe care trebuie sa le faca si ii lipsesc surse, resurse, si oameni si ...si...riscand multe si rezolvand multe numai el stie cum..., pe cand al doilea isi face treaba foarte bine pe domeniul lui, dar nu risca nimic-pentru ca nu vrea sau ii e teama.

daca faci un ziar online, de unde iti iei info? ce fel de info? de unde se realizeaza profitul? cum ajungi la clienti?
nefertiti-old
Da, cunosc diferenta dintre patron si angajat. tongue.gif

Pai, castigul, din cat stiu pana acum, poate iesi doar din publicitatea on line. Sau, daca pui si parola de acces, un fel de abonament etc. poate fi si din asta.

Cat priveste informatiile, asta nu e o problema, la fel ca la o publicatie tiparita. Nu ma gandesc la chestii copiate de pe net, in nici un caz.
actionmedia
Ce ziceti de o versiune tiparita a Hanului Ancutei? rolleyes.gif
Unele discutii de aici sunt destul de interesante. Nu trebuie decat cativa oameni care stiu sa citeasca, care sa faca selectia.
Ar fi o revista "de opinie" nu una de informare. Cum spunea si vermeer, revista facuta cu contributia cititorilor. Ar fi si un mijloc de promovare a Hanului.
S-ar putea numi "Poiana lui Iocan" rolleyes.gif . Cred ca ar avea mare succes.

Tiaprul nu este foarte scump. La 30.000 exemplare (mai putin nu e eficient d.p.d.v. al distributie) ar fi undeva la 35-40 mii de euro, la 96-120 pagini A4, brosate. Ma gandesc la o editie lunara. Mai ai costuri de distributie. Daca o vinzi la 6 lei noi bucata poti avea si un mic profit. Si nu am pus la socoteala incasarile din publicitate.
La 30.000 exemplare tiraj, 100 pagini, lunar, poti scoate di publicitate aproximativ, 50-60 mii de euro sau mai mult. Dar asta s-ar intampla de la a 3-a, a 4-a editie.
La primele editii, probabil incasarile din publicitate ar fi 15-30 mii euro.

Investitia initiala o estimez la 3-4 sute de mii euro, insemnad, sediul, salarii pe 3-4 luni, tipar si distributie pe 2-3 luni, marketing, pentru ca banii se intorc mai incet, mai ales cei din publicitate.
Profit lunar estimat - 40-50 mii euro.
nefertiti-old
QUOTE (Quantum @ 30 Nov 2005, 01:23 PM)

daca faci un ziar online, de unde iti iei info? ce fel de info? de unde se realizeaza profitul? cum ajungi la clienti?

Am aflat si niste tarife de publicitate online.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.