Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Manastirea Brancoveanu, Sambata De Sus
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Natura si Turism
nefertiti-old
Un loc in care imi doresc de mult timp sa ajung este Manastirea Brancoveanu, de la Sambata de Sus. Stie cineva cum se ajunge de la Bucuresti pana acolo, daca nu am masina?

Poate mai este careva dintre voi amator de un drum acolo, intr-un weekend... unsure.gif


Iata si un scurt istoric

Istoria Mânăstirii Brâncoveanu începe în secolul al XVII-lea. Dacă la începutul secolului XVI avem mai multe mărturii indirecte despre existenţa mânăstirii prin menţionarea unor călugări de aici în diferite acte, dispersate, primele dovezi directe le avem din anul 1654, când satul şi moşia din Sâmbata de Sus au intrat în stăpânirea lui Preda Brâncoveanu, boier de loc din sudul Carpaţilor. Acesta, se spune că a construit o bisericuţă din lemn pe valea râului Sâmbăta, probabil pentru călugării sihastri de aici. Pe locul acesteia, în jurul anului 1696, domnitorul Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti (1688-1714), a zidit din piatră şi cărămidă o mânăstire.
La sfârşitul secolului al XVII-lea, Transilvania abia scăpase de atacurile repetate ale principilor calvini, atacuri ce au continuat însă asupra punctului principal de rezistenţă, credinţa ortodoxă a românilor, urmărind-se, de fapt, deznaţionalizarea lor. Pentru întărirea şi salvarea Ortodoxiei de noul pericol, cel al catolicizării, apărut prin trecerea Transilvaniei sub stăpânirea Habsburgilor (1683), domnitorul Constantin Brâncoveanu a transformat şi reorganizat vechea mânăstire ortodoxă din Sâmbăta de Sus, cu călugări sihaştri, într-o mânăstire mai mare cu viaţă de obşte (călugări care trăiesc, muncesc şi se roagă împreună), spre a da mărturie în timp despre unitatea de neam şi credinţă a românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor.
Tot aici, voievodul martir, înfiinţează o "Şcoală de grămătici", un atelier de pictură în fresco şi o mică tipografie pe care le instalează în noua incintă, după modelul brâncovenesc folosit în toate ctitoriile domneşti.
Persecuţiile religioase ale stăpânirii austro-ungare au făcut mii de victime printre români. Schimbarea credinţei strămoşeşti a românilor ar fi condus uşor la pierderea identităţii lor naţionale. Rezistenţa românilor ortodocsi s-a organizat îndeosebi în jurul bisericilor şi a mânăstirilor, motiv pentru care , în Transilvania, în 1762 începe calvarul distrugerii acestora. Astfel, mai mult de 150 de mânăstiri şi biserici ortodoxe au fost distruse; cele de lemn incendiate, iar cele de piatră darâmate cu tunurile, de către generalul vienez Bukow. Multă vreme administraţia austro-ungară nu s-a atins de Mânăstirea Brâncoveanu. După decapitarea domnitorului Constantin Brâncoveanu de către turci, în anul 1714, Curtea din Viena a ţinut seama mai întâi de moştenitoare, doamna Marica, soţia acestuia, şi apoi de faptul că mai rămăsese în viaţă un nepot al domnitorului.
Nu de puţine ori episcopii uniţi, au cerut desfiinţarea mânăstirii. Profitând de faptul că în 1782 s-a dispus desfiinţarea tuturor ordinelor călugăreşti, curtea de la Viena, la cererea administraţiei catolice, şi la insistenţele episcopului greco-catolic Grigorie Maior, a trimis în 1785 pe generalul Preiss, care a dărâmat mânăstirea brâncovenilor. Chiliile au fost distruse complet, iar biserica a fost adusă în stare de ruină.
Cinstea de a deveni al doilea ctitor al Mânăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus i-a revenit Înalt Prea Sfinţitul Dr. Nicolae Bălan, care a început restaurarea bisericii în anul 1926. Sfinţirea a fost făcută în anul 1946, după război. Mitropolitul Nicolae Bălan a păstrat în interiorul bisericii pictura veche; arhitectura bisericii încadrându-se întru totul stilului brâncovenesc, stil apărut la sfârşitul sec. al XVII-lea şi începutul sec. al XVIII-lea în Tara Românească.
nefertiti-old
Cateva imagini...

user posted image

user posted image
nefertiti-old

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Oiski-Poiski
Oau nefe, eu sunt amatoare, eu, eu biggrin.gif
Arata superb pe acolo.Mi-as petrece si eu vara acolo , fara sa stau pe ganduri smile.gif .
Cat de departe este de Bucuresti ?? Unde este Sambata de sus ??? unsure.gif
dascalita
Sunt mijloace de transport din Sibiu sau din Fagaras pentru Sambata de Sus.Am fost acolo si este minunat!
nefertiti-old
Am vorbit cu cineva aseara si imi spunea ca pana in Fagaras se poate merge cu trenul, iar de acolo ar fi un autobus.

Nu mai vrea nimeni? unsure.gif

Oiski am inteles ca vrea, dar ea e departe biggrin.gif .
Oiski-Poiski
tocmai m-am uitat pe pagina lor www.manastireabrancoveanu.de parca unsure.gif si cred ca mi-ai plantat un purice in ureche care nu-mi va da pace.Si ce te-o mai pomeni barbatu-miu de bine ohyeah.gif
Asa mi se intimpla intotdeauna cand vad un loc unde cred ca mi-ar place in mod deosebit.Nu ma las pana nu ajung acolo.Si pana acuma nu m-am inselat niciodata biggrin.gif .
Anul asta e nix , programat totul insa la anul innocent.gif .Pssss, sa nu vorbim tare sa nu ma auda sotul sorry.gif

Dau si exempe de cazare, arata toate super insa nu vad niciunde preturi unsure.gif
nefertiti-old
Am cautat si eu preturile, dar nu sunt trecute. O sa ma interesez, insa, pentru ca si eu chiar vreau sa ajung acolo. E superba constructia, la fel si zona wub.gif .
Oiski-Poiski
da purecele meu zice sa nu uiti sa ma informezi si pe mine cum e cu preturile si ce mai afli si desigur ca daca ajungi pe acolo astept raport detailat rofl.gif
nefertiti-old
Asa o sa fac. Sper doar sa ajung. smile.gif
Oiski-Poiski
eu iti tin pumnii ca doar e si in interesul meu laugh.gif
Oiski-Poiski
am gasit hotelul si pensiunea in alte parti , ai vazut ce preturi au ????? hh.gif

nefertiti-old
Nu, da un link.
Oiski-Poiski
ei asta e buna , daca as sti unde le-am gasit laugh.gif
le-am cautat si eu dupa nume cu google ca muream de curiozitate.Arata intr-adevar super da cam piparate
Altceva in Sambata de sus se pare ca nu este wink.gif , poate gasesti tu ceva
Da manastirea asta e grozav de mare unsure.gif si de frumoasa rolleyes.gif , iar imprejurimile wub.gif
nefertiti-old
Ma, altceva nu cred ca este acolo. 'Obiectivul' e manastirea tongue.gif . Eu stiam ca te poti caza si in manastire, in sensul ca au anumite incaperi pentru vizitatori. Incerc sa mai vorbesc maine cu o tipa care a fost acolo in iarna trecuta si o sa imi spuna.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.