Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Naveta Discovery
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Stiinta si Tehnica
nefertiti-old
NASA va încerca să lanseze Discovery pe 26 iulie


NASA a decis, miercuri, să pună în practică o nouă tentativă de lansare a navetei Discovery săptămâna viitoare, specialiştii fiind de părere că au eliminat cauzele posibile ale defecţiunii tehnice responsabile de anularea zborului pe 13 iulie, transmite AFP. "În prezent, credem că am eliminat toate cauzele care pot, după părerea noastră, să provoace acea problemă", a declarat Bill Parsons, responsabilul programului navetei, într-o conferinţe de presă la Centrul Spaţial Kennedy de la Cape Canaveral, Florida.

La un test de rutină de săptămâna trecută, înainte de lansare, unul dintre cei patru senzori care măsoară nivelul de hidroghen lichid din rezervorul extern nu a funcţionat normal.

"Am făcut tot ceea ce era posibil să se facă la navetă", a mai spus Bill Parsons, care a anunţat la începutul conferinţei decizia de a pune în practică o nouă tentativă de lansare în 26 iulie, la ora 14.39 GMT, dacă acest lucru va fi permis de condiţiile meteo.

Acesta ar trebui să fie primul zbor al navetei spaţiale americane de la catastrofa Columbiei, la 1 februarie 2003, în care şi-au pierdut viaţa şapte astronauţi. Lansarea a fost amânată de mai multe ori, cel mai recent săptămâna trecută.

Totuşi, a subliniat responsabilul programului Discovery, mai sunt multe de făcut pentru ca naveta să fie gata pe 26 iulie. "Ne-am gândit că cea mai bună metodă de acţiune în acest stadiu este să începem numărătoarea inversă" a spus responsabilul, prima etapă fiind umplerea rezervorului extern cu hidrogen şi oxigen lichid. Până acum s-au efectuat teste pe rezervorul gol. "Dacă senzorii funcţionează aşa cum ne aşteptăm noi, vom lansa naveta în ziua prevăzută, altfel o vom anula", a mai spus Parsons.

Naveta ar putea fi totuşi lansată în ziua prevăzută, chiar dacă va reapărea problema, cu condiţia ca explicaţia pentru ea să fie cea bănuită de ingineri. "Dacă ştim cauza problemei, putem decide pe loc să lansăm naveta cu trei senzori funcţionali din patru", a explicat. Doi senzori sunt suficienţi pentru a opri cele trei motoare ale navetei în timpul ascensiunii dacă nivelul de hidrogen lichid este prea scăzut. Ceilalţi doi sunt folosiţi în cazul în care primii intră în pană.

Numărătoarea inversă va începe sâmbătă după-amiază. Fereastra de lansare actuală se încheie pe 31 iulie, iar următoarea se va deschide pe 9 septembrie. Discovery trebuie să ajungă cu provizii şi materiale pe ISS şi să-şi testeze noile sisteme de siguranţă pe orbită.

După anularea lansării pe 13 iulie, NASA a mobilizat sute de ingineri pentru a găsi cauzele posibile ale proastei funcţionări a senzorului. În cazuri extreme, această defecţiune ar putea determina echipajul să aterizeze forţat sau ar putea provoca explozia unuia din motoare.

mutulica
incep sa se cam duca dracului navetele astea... au deja niste ani de functionare in spate, si in plus, pe linga uzura fizica si morala (sa nu uitam ca au sisteme noi aplicate peste cele vechi, si nu intotdeauna compatibile)... apare si rutinarea tehnicienilor si inginerilor

in plus, numeroasele programe de "cost reduction" au indepartat pe multi din baietii destepti, pe care i-au inlocuit cu indivizi ambitiosi, dar mai putin inteligenti
dead-cat
ca in orice intreprindere finantata de stat, ce nu prea trebuie sa-si bata capul cu concurenta, shuttle-ul e produsul al unor ego-uri de "project management". si pentru ca tot aia/urmasii lor, inca mai au un cuvint de spus, se continua cu aceasta gaura neagra de bani, desi s-au inceput suficiente proiecte pentru un replacement.
colac peste pupaza, naveta e scumpa in intretinere, utilizare, are 20+ ani si e cit se poate de nesigura.
alaltaieri am citi de-un joint-venture intre ESA si rusi pentru o naveta mai moderna. sa vidjem.
Cla
As soon as expect, God divises by zero. Si s-a dus NASA, si s-a duuuuuuuuuussssss....
*just a joke*
Conceptul e invechit, nici n-as avea curaj sa ma urc pe bomba aia.
In loc sa arunce miliarde de $ in spatiu, mai bine ar face sa faca rost de un shuttle care nu lasa gunoi in spatiu (start prin motor electric linear samd)
Wernherr von Braun a avut dreptate: Feststoffrakete is nix. S-a vazut la "Challenger"
nefertiti-old
O bucată de spumă izolantă care s-a desprins de la rezervorul extern al navetei Discovery, la două minute după lansarea sa, marţi, ar fi putut lovi una dintre aripi, au declarat joi seară responsabilii NASA citaţi de AFP.
Aceştia au estimat însă că şi în acest caz, naveta va putea să revină în siguranţă pe Pământ la capătul misiunii sale. Specialiştii au declarat că au nevoie de încă trei zile pentru a se pronunţa cu certitudine asupra eventualelor pagube produse. În caz de nevoie, ar putea fi lansată naveta Atlantis pentru o misiune de salvare, au mai spus aceştia.

"Unii se tem că (n.r bucata de spumă) a lovit o aripă", a informat directorul adjunct al zborurilor, Wayne Hale, la o conferinţă de presă de la centrul de control de la Houston, Texas.

NASA a dat publicităţii fotografii digitale care arată de unde anume s-a desprins bucata de izolant şi punctele de posibil impact cu naveta. Hale a afirmat totuşi că există "divergenţe de opinie" şi că nu toţi analiştii de la NASA sunt convinşi că bucata de spumă izolantă a lovit una din aripile lui Discovery.

Un alt responsabil, Steve Poulos, a declarat că există unsprezece indicii de potenţial impact. "Am putea avea patru locuri pe bordul de atac al aripilor unde ar fi putut exista coliziuni", a adăugat acesta. Poulos a subliniat însă că nu sunt semne de îngrijorare, Discovery fiind cu 80% mai puţin afectată de impactul cu asemenea fragmente decât alte navete. "Până în prezent, nu am văzut nimic îngrijorător", a spus el, arătându-se convins că naveta este în stare foarte bună şi pregătită pentru revenirea în atmosferă.

Întrebat despre decizia NASA de a suspenda următoarele zboruri ale navetei, Wayne Hale a declarat că naveta Atlantis este pregătită pentru o eventuală misiune de salvare. "Suntem însă departe de a fi nevoiţi să luăm o asemenea decizie", a spus el.

Miercuri, responsabilii NASA au anunţat suspendarea zborurilor spaţiale următoare până în momentul în care se va găsi o modalitate de a elimina riscurile incidentelor de genul celui care a antrenat distrugerea navetei Columbia la revenirea în atmosferă, la 1 februarie 2003. Accidentul Columbiei a fost cauzat de o bucată de spumă izolantă care s-a desprins în momentul lansării şi a fisurat scutul termic al navetei la una dintre aripi. Decizia de suspendare a zborurilor a fost luată după ce s-a descoperit că o bucată de spumă izolantă s-a desprins şi la lansarea lui Discovery.
nefertiti-old
Echipajul lui Discovery a început, vineri, transferul celor 15 tone de echipament pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi examinarea mai detaliată a eventualelor fisuri produse în protecţia termică a navetei după lansare, transmite AFP.
nefertiti-old
Autorităţile spaţiale ruse s-au oferit să împrumute trei nave Soyuz pentru a readuce la sol echipajul Discovery şi echipajul ISS în ianuarie-februarie 2006, dacă acest lucru va fi necesar, transmite site-ul RIA Novosti.
Noi credem în succesul misiunii navetei" americane, a declarat directorul Energia Space Corporation, Nicolai Sevastianov. "Totuşi, în cazul în care colegii noştri americani ar avea nevoie de ajutor pe viitor, suntem pregătiţi să le oferim asistenţă transportând încărcătura şi echipajele la bordul navetelor noastre Soyuz. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil", a declarat acesta, adăugând că autorităţile americane sunt cele care trebuie să decidă dacă au sau nu nevoie de ajutor.

Trei nave Soyuz ar putea fi folosite pentru a aduce înapoi cei nouă astronauţi aflaţi în prezent la bordul ISS, în primele două luni ale anului viitor, deşi este puţin probabil ca americanii să aibă nevoie de ajutor, a mai spus responsabilul rus.

"Dacă zborurile navetei americane sunt amânate pentru multă vreme, şefii agenţiilor spaţiale din ţările care participă la proiectul ISS se vor întâlni pentru a-şi discuta planurile", a declarat Alexei Krasnov, responsabil de la Agenţia Spaţială Rusă.

Oferta din Rusia intervine după ce NASA a anunţat că suspendă zborurile următoare ale navetelor, ca urmare a faptului că un incident de genul celui care a provocat accidentul Columbiei s-a produs şi la lansarea lui Discovery. Naveta, care a ajuns pe ISS joi, nu pare să fi avut de suferit, dar oficialii NASA au declarat că naveta Atlantis este pregătită pentru o misiune de salvare, deşi este puţin probabil ca acest lucru să fie necesar.




laugh.gif spoton.gif
nefertiti-old
Doi dintre cei şapte astronauţi ai navetei Discovery, japonezul Soichi Noguchi şi americanul Stephen Robinson, au ieşit în spaţiu, luni dimineaţă, pentru a doua oară în 48 de ore, transmite AFP.
Cei doi au început operaţiunile cu 28 de minute mai târziu decât fusese prevăzut, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea NASA.

După punerea în funcţiune a bateriilor costumelor lor spaţiale, care le vor asigura autonomia în spaţiu timp de şase ore şi jumătate, şi după efectuarea testelor de etanşeitate a acestora, cei doi au început să se deplaseze lent în afara navetei.

Această nouă excursie în spaţiu are ca obiectiv înlocuirea unuia din cele patru giroscoape ale Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), o piesă de mărimea unei maşini de spălat care la sol cântăreşte 300 de kilograme. Giroscopul era defect din 2002.

Aceiaşi astronauţi au efectuat o primă ieşire în spaţiu, sâmbătă, pentru a testa tehnici de reparare a eventualelor defecţiuni ale navetei pe orbită.
Cla
Discovery a aterizat cu bine pe "Edwards Airforce Base" in California. Pe intuneric.
clapping.gif Doamne-ajuta!
dead-cat
urmasul navetei.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.