Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Normalitatea
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
agora
Ce ar fi si cum s-ar putea masura acest concept?
Oiski-Poiski
Mai exista asa ceva in ziua de astazi ? unsure.gif
Si chiar ce este normalitatea ? O adunatura de norme sociale , poate ?

Bine ai venit la Han Agora welcome.gif
smoke
Conceptul de normalitate (in domeniul psihologic/umanist) e definit de multimi, de mase, de numarul mai mare - felul cum isi formeaza aceste mase respectivul concept e alta poveste.Ce inseamna de fapt sa te incadrezi in normal ? Sa nu iesi in evidenta pus intr-o multime - sa ai cat mai multe in comun cu respectiva multime - well - in momentul cand ceea ce difera incepe sa iasa in evidenta multimea va observa si va marginaliza, va scoate si mai mult in evidenta, va arata ca exista ceva diferit fata de ea.

Normalitate= A cărei valoare este apropiată de valoarea īntālnită cel mai des.

Daca ne referim la normalitate ca termen stiintific - aici exista definitii pe domenii - e clar definit ce inseamna un pui de leu normal, ce inseamna un ph normal...etc.

In geomerie ar insemna verticalitate / perpendicularitate . tongue.gif
contraste
Mai agorachi, ai aprut ....pe piata ?

http://www.hanuancutei.com/forum/index.php...ndpost&p=338140

Uinte, si Bine ai venit !
Thelma
QUOTE (smoke)
Normalitate= A cărei valoare este apropiată de valoarea īntālnită cel mai des.

Daca cineva locuieste intr-o comunitate de homosexuali, heterosexual fiind, inseamna ca e "anormal"; daca respectiva comunitate se afla intr-o tara care nu accepta homosexualitatea, acel cineva este, in acelasi timp, "normal".
Daca cineva provine dintr-o familie a carei membri au ucis toti, in afara de el, poate fi considerat "anormal".
Normalitate si anormalitate simultane...deci, pan' la urma, ce sa fie, ce sa fie?
smoke
vezi ca o dai in divagari ilogice - definitia aia era din dex - si am pus-o ca sa se vada si asta.

Cat despre ex tale - primul - intai ar trebui sa definesti homosexualitatea si sa fie acceptata de toti definitia - si apoi definim normalitatea din punctul ei de vedere.

la al doilea - la fel - depinde din ce punct de vedere privesti - si da - poti fi normal si anormal in acelasi timp - dar nu privit din acelasi punct de vedere - asta e diferenta.
Thelma
QUOTE (smoke)
vezi ca o dai in divagari ilogice - definitia aia era din dex

"Vad", multam' fain! mwah1.gif laugh.gif

QUOTE
si da - poti fi normal si anormal in acelasi timp - dar nu privit din acelasi punct de vedere - asta e diferenta.

Intr-adevar. Dar exista o "etica" in acest sens? Care punct de vedere e suveran in ochiul observatorului echidistant? Cel al majoritatii?
Felina
QUOTE (Thelma @ 4 Jul 2005, 06:09 PM)
Intr-adevar. Dar exista o "etica" in acest sens? Care punct de vedere e suveran in ochiul observatorului echidistant? Cel al majoritatii?

Depinde de observator. E ca zicala aia 'frumusetea sta in ochii privitorului'. Asa si normalitatea, tot in ochii privitorului, prin prisma normelor proprii.
smoke
Nu exista observator echidistant in problema asta - pentru ca aceste concepte tin strict de natura noastra umana - ca si etica de altfel wink.gif

..si oricum ar privi cel impricinat - intotdeuna el este minoritatea - asa ca nici nu conteaza ce crede majoritatea de cele mai multe ori - dar ca in toate cele - exista si exceptii...
Tear
Eu cred ca normalul se supune, ca tot ceea ce tine de "pamantesc", teoriei relativitatii. Deci, dupa mine, normalul este relativ. Asa cum ati spus, ce e normal pentru unii poate fi anormal pentru altii. Depinde de multe.
agora
Se aminteste des in posturile anterioare cat e de relativa si putin cuantificabila ideea de normalitate. Asta ar ridica intrebarea daca exista normalitate sau e doar o conventie mai mult sau mai putin tacita intre oameni.
agora
Principiul majoritatii nu functioneaza intotdeauna in definirea normalitatii. Exemplu teoretic: daca intr-o populatie X, majoritatea se infecteaza cu HIV inseamna ca pentru a fi normali ar trebui sa se contamineze si cei care au mai ramas inca neinfectati?
khali
De acord cu abordarea sociologica a conceptului oferita de Smoke. Tot din aceasta perspectiva, normalitatea nu trebuie confundata cu nuanta etica adesea asociata (bine/rau, moral/imoral), ea reprezentand doar o valoare modala (cea mai des intalnita) a comportamentelor, atitudinilor intr-o societate data, intr-o perioada de timp precizata.
Din punctul de vedere al discursurilor despre normalitate, acestea difera desigur in functie de epoca in care ne situam.
Ideea de baza: normalitatea este un construct social, nu este un dat fix si nici complet obiectiv.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.