Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Literatura Romānă
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
milimetru
Ce scriitori romāni vă atrag cel mai mult? Ce opere v-au rămas īn minte ca amintiri de lectură (şi de trăiri emoţionale) deosebite?

Cum este situată īn opţiunile voastre de lectură literatura romānă: la concurenţă cu cea străină sau īntr-o poziţie net... deosebită?
nefertiti-old

Intr-o ordine oarecare, ar fi Marin Preda, Ionel Teodoreanu, Fanus Neagu, H.Y. Stahl, Mircea Eliade... or mai fi...
denise
Nu am o lista... pe langa cei numiti de nefertiti - Hortensia Papadat - Bengescu. Mai sunt si altii, de ea mi-am amintit acum.
nefertiti-old
Ar mai fi Gib I. Mihaescu...
vermeer
Mai adaug si eu cativa... Mihail Sebastian (Femei, Accidentul...), Mircea Cartarescu (Orbitor, Nostalgie...) si, nu in ultimul rand, Emil Cioran (Tratat de descompunere, Lacrimi si sfinti...)
Arlequine
Eliade, Culianu, chiar si Liiceanu si Plesu, pe de alta parte ar fi M. Sebastian, I. Teodoreanu, Cartarescu din noul val...si astia sunt doar primii care mi`au venit in minte.
O mentiune speciala pentru Blaga, care a fost nominalizat la premiul Nobel pentru literatura, si poate l`ar fi chiar obtinut daca nu ar fi intampinat opozitia partidului comunist.
milimetru
La Medeleni (vol 1) - I. Teodoreanu (extraordinară)
Amintiri din copilărie - I. Creangă (o mai răsfoiesc şi acum din cīnd īn cīnd!)
Valea Frumoasei - M. Sadoveanu (habar n-am de pescuit/vīnătoare dar ce frumos sīnt spuse toate...)
Poezii - M. Eminescu (da, īmi place f mult Eminescu, mai ales Glossa si Oda īn metru antic)
Pe drumuri de munte - C. Hogaş (am eu o febleţe cu profesoraşul ăsta de lb romānă...)
Poezii - V. Alecsandri (īnduioşătoare şi pline de farmec; mă "īncarcă" lectura lor)
Momente şi schiţe - I.L. Caragiale (mai mult decīt piesele de teatru)
Istoria civilizaţiei romāne moderne - E. Lovinescu (uimitoare carte pt mine)
Spiritul critic īn cultura romānească - G. Ibrăileanu (fundamentală)
Poezii - N. Stănescu (de la care am aflat prima oară că īn iubire 1+1=1)

Astea ar fi 10... dintre ele. Da, īmi plac clasicii...
carrad
sa-l nominalizam pe sadoveanu si cu hanu ancutei!
contraste
Panza de paianjen a Cellei Serghi
Ana Blandiana


Toti cei pe care i-ati enumerat si voi....
Operele scriitorilor straini au parfumul si faloarea lor.
Ai nostri, chiar de nu se ridica la pragul marilor valori, au acel ceva anume....
milimetru
Da. Aşa e. Eu cred că principalul atu al scriitorilor de limbă romānă e faptul că au scris īn limba pe care o cunoaştem şi noi cel mai bine (chiar dacă-i putem citi pe "alţii" īn limba lor, lectura īntīmpină o problemă de subtilitate a percepţiei indiferent cīt de bine cunoaştem acea limbă... străină). Iar mesajul lor vine către noi direct, fără "filtrul" traducătorului
carrad
urmuz, pentru felul conventional in care stie sa scrie cu totul neconventional.....turnand in fraze perfecte dpdv gramatical materie absurda
Aramis
Blaga - e singurul poet care ma face sa zambesc, sa visez, sa fiu trista
Camil Petrescu - Jocul Ielelor
Mihail Sebastian - Orasul cu salcami (m-a intristat), Accidentul
Petre Ispirescu - Basmele, mi-au deschis portile visarii, portile unei lumi fermecate
Ionel Teodoreanu - La Medeleni
Mircea Eliade - jurnalul adolescentului miop
Marin Preda - viata ca o prada
mutulica
mi-a placut Ioan Dan
si Vlad Musatescu
si Mihail Sebastian...

revin si cu alte nume
dascalita
Marin Preda-Cel mai iubit...
-Morometii
Panait Istrati-Viata lui Adrian Zograffi
_Chira...
Mihail Sadoveanu-tot ce-a scris....
...lista e destul de mare!
vermeer
Mateiu Caragiale - Craii de curte veche
nefertiti-old
Uniunea Scriitorilor vrea să atragă tinerii autori cu burse


Uniunea Scriitorilor din Romānia vrea să crească numărul membrilor tineri prin burse de creaţie anuale, un colocviu naţional şi un concurs de manuscrise ce ar urma să fie tipărite sub egida uniunii, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Chifu, secretar al USR.
"Literatura romānă are şi ea trei vārste, iar dacă privim Uniunea Scriitorilor, vom găsi cu greu oameni sub 30 de ani. Or, perioada dintre 20 şi 30 de ani este cea a experienţelor vii, īndrăzneţe. Să ignorăm asta ar fi sinucigaş", spune Chifu.

El a prezentat, joi, īn Comitetul Director, un proiect cultural naţional pe care uniunea urmează să-l lanseze şi care are trei componente: literatura romānă tānără, literatura romānă īn lume şi literatura romānă şi publicul.

Prima dintre acestea cuprinde, la rāndul său, trei programe: burse de creaţie anuale, un colocviu al tinerilor scriitori (o temă posibilă ar fi "Postmodernitatea noii literaturi") şi un concurs de manuscrise ce ar fi tipărite sub egida USR. Volumele s-ar putea să apară la Editura Cartea Romānească, aflată acum īn administrarea Polirom şi avāndu-l pe Nicolae Manolescu, preşedintele USR, īn consiliul editorial.

Uniunea Scriitorilor a fost tot mai criticată īn ultimul timp pentru numărul mic de membri tineri, iar fosta conducere - pentru atitudinea faţă de cenaclul găzduit de Casa Monteoru. "Se cuvine să fim atenţi la mesajele şi semnalele din afară. Dacă recapitulăm reproşurile făcute mai ales īn preajma alegerilor uniunii (din luna iunie - n.r.) şi doleanţele de după acestea, vedem că literatura tānără este un punct vulnerabil al nostru, un călcāi al lui Ahile", spune Chifu.

Cea de-a doua componentă a proiectului se referă la Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" de la Neptun, ajuns anul acesta la a patra ediţie (16-20 septembrie), şi la reluarea mai vechii idei a alegerii a zece volume de literatură contemporană care să fie traduse īn străinătate. "Este vorba de o intenţie deocamdată, pentru că o asemenea traducere presupune o colaborare cu Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Romān şi alţii", a precizat secretarul uniunii.

Cāt priveşte literatura romānă şi publicul, aceasta ar īnsemna susţinerea de către scriitori a unor lecturi publice plătite, aşa cum a propus noul vicepreşedinte al USR, Varujan Vosganian. De asemenea, uniunea se gāndeşte să īncheie un parteneriat cu un post de televiziune pentru un ciclu de scurte prezentări ale scriitorilor contemporani. "Ideea este de a aduce literatura romānă mai aproape de public, chiar dacă asta poate fi dificil la īnceput - cam cum era să īnghiţi untură de peşte īn copilărie", crede Gabriel Chifu.

USR intenţionează să anunţe public īntregul proiect săptămāna viitoare.

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.