Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ştiinţific şi Falsifiabil
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odaia Filosofilor
Pagini: 1, 2, 3
Amenhotep
Recent m-am gândit la următorul lucru:

Dacă admitem criteriul popperian al falsiabilităţii, atunci apare următoarea situaţie: Pornim de la o propoziţie (Ok, în general o teorie, dar să zicem că ea poate fi exprimată printr-o propoziţie) universal afirmativă, de genul "Toţi A sunt B". Şi ne întrebăm "Este aceasta o propoziţie ştiinţifică -- adică falsifiabilă?" Să presupunem că în urma analizei ajungem la concluzia că da, este. Adică putem imagina un experiment care logic vorbind ar putea să falsifice propoziţia iniţială. Acest experiment ar putea demonstra deci că "Nu toţi A sunt B".

Dar, ne întrebăm, oare propoziţia "Nu toţi A sunt B" este ştiinţifică? Adică este falsifiabilă? Ce-ar însemna să fie falsifiabilă? Ar însemna să putem imagina un experiment care logic vorbind ar putea să falsifice propoziţia -- adică să aibă drept rezultat că... "Toşi A sunt B"! Asta ar însemna ca acel experiment să exploreze absolut toate cazurile de A şi să constate că ei chiar sunt B. Ceea ce este... principial imposibil (mai ales în cazul când despre mulţimea cazurilor nu ştim dacă e finită sau nu).

Ajungem la concluzia că propoziţia "Nu toţi A sunt B" (adică fix eventualul rezultat experimental negativ pe care ne bazăm când spunem că "Toţi A sunt B" e ştiinţifică) nu este o propoziţie ştiinţifică!

Un exemplu concret: "Toate corpurile care au masă se atrag" este ştiinţifică pentru că ne putem imagina un experiment cu care eventual să demonstrăm că "Nu toate corpurile cu masă se atrag". Dar această ultimă afirmaţie nu este ştiinţifică, pentru că ar trebui să ne putem imagina un experiment care eventual să demonstreze pozitiv că "Toate corpurile cu masă se atrag".

În concluzie, dacă o afirmaţie falsifică o teorie ştiinţifică (generală), atunci afirmaţia este... neştiinţifică!

Ce părere aveţi?

Greşesc pe undeva?

a
Artanis
Da, "corp cu masa" e un pleonasm ! Si este adevarat ca aceste corpuri se atrag gravitational (pt. ca se pot respinge electromagnetic) wink.gif
Asa ca incearca sa aduci alt exemplu pt. "teoria" "nu toti A sunt B".
Catalin
Stiintific nu inseamna falsifiabil. Inseamna "falsifiabil sau demonstrat adevarat"! Ar fi neserios sa desconsideram din stiinta propozitiile pe care le-am demonstrat logic ca fiind adevarate. Iar propozitia "nu toti A sunt B" poate fi demonstrata gasind un exemplu de A care nu e B. Sigur, daca nu putem gasi un astfel de exemplu, atunci propozitia "nu toti A sunt B" este nestiintifica pentru ca nu este nici falsifiabila nici demonstrata. Pe de alta parte, e oarecum normal pentru ca propozitia opusa "toti A sunt B" este cea stiintifica, nu?
Amenhotep
Artanis, nu sunt sigur că-ţi înţeleg obiecţia. Spui că s-ar putea să nu se atragă, ci să se respingă (dacă de exemplu sunt încărcate electric). Deci nu-i adevărat că toate corpurile se atrag. OK, în acest caz ce ai de reproşat propoziţiei "Nu toţi A sunt B"? De ce spui că "Nu toate corpurile se atrag" e un exemplu rău?

Poate n-a fost limpede despre ce vorbesc: despre falsifiabilitate, nu despre valoarea de adevăr. Dintre propoziţiile admise ca adevărate, unele sunt falsifiabile şi altele nefalsifiabile. Dintre propoziţiile admise ca false, unele sunt falsifiabile şi altele nefalsifiabile. Cu alte cuvinte, nici falsifiabilitatea şi nici nefalsifiabilitatea nu pot fi deduse din valoarea de adevăr. Este o altă problemă. (În fond, asta dă valoare teoriei popperiene. Altfel, am discuta despre obişnuita valoare de adevăr -- ceea ce nu-i deloc tot aia cu criteriul ştiinţificităţii propus de popper. Popper nu spune "O teorie este ştiinţifică dacă este adevărată".)

a
Amenhotep
QUOTE (Catalin @ 28 Jun 2005, 04:21 PM)
Stiintific nu inseamna falsifiabil. Inseamna "falsifiabil sau demonstrat adevarat"!

OK.

QUOTE
Ar fi neserios sa desconsideram din stiinta propozitiile pe care le-am demonstrat logic ca fiind adevarate.

De acord. Dar eu nu vorbeam de vreo demonstraţie logică. Aşa cum spui:

QUOTE
Iar propozitia "nu toti A sunt B" poate fi demonstrata gasind un exemplu de A care nu e B.

"Găsirea exemplului" este experimentul prin care încercăm falsifierea lui "Toţi A sunt B". Nu?

QUOTE
Sigur, daca nu putem gasi un astfel de exemplu, atunci propozitia "nu toti A sunt B" este nestiintifica pentru ca nu este nici falsifiabila nici demonstrata.

Aşa este. O singură menţiune: nu ştim niciodată că nu putem găsi, ştim doar că până acum n-am găsit.

QUOTE
Pe de alta parte, e oarecum normal pentru ca propozitia opusa "toti A sunt B" este cea stiintifica, nu?

Păi aici văd eu "anormalul": că există cazuri când temeiul afirmaţiei "Această teorie este ştiinţifică" este fix posibilitatea imaginării unui experiment care eventual să confirme o propoziţie despre care ştim dinainte că... "Această propoziţie este neştiinţifică"!

Uite cum îmi imaginez eu treaba: Să zicem că suntem într-un templu şi avem adunate tot felul de propoziţii/afirmaţii/teorii emise de diverşi, fiecare scrisă pe câte-o foaie de hârtie. Hotărâm să trimitem discipolii în lume, să cerceteze valoarea de adevăr a propoziţiilor scrise pe acele hârtii. Dar înainte de a deschide uşa ca să trimitem în lume discipolii, ne propunem să împărţim hârtiile în două categorii: cele ştiinţifice şi cele neştiinţifice. Luăm deci fiecare foaie şi citim ce scrie pe ea şi ne gândim "Este logic posibil să ne imaginăm că discipolul trimis să verifice această foaie de hârtie se va întoarce cu răspunsul 'Am verificat. Şi dispun de dovezi experimentale că nu-i aşa!'?" Dacă foaia trece acest test de imaginaţie logică, o punem în teancul "Falsifiabil". Dacă nu, o punem în teancul "Nefalsifiabil".

OK, după aia vom deschide porţile templului şi discipolii se vor răspândi în lume, cercetând adevărul celor scrise pe hârtiuţe. Dar înainte să se-ntâmple asta, vine Înţeleptul şi ne-ntreabă:

- Văd că foaia cu "Toate corpurile se atrag" aţi pus-o la "Falsifiabil"... pe ce v-aţi bazat?

- Păi... ne-am gândit dacă e logic posibil ca discipolul nostru să descopere experimental că negaţia "Nu toate corpurile se atrag" este adevărată. Şi ne-am dat seama că este logic posibil. De aceea pe "Toate corpurile se atrag" am pus-o la "Falsifiabil".

- Aha, deci ăsta e temeiul vostru... V-aţi pus problema propoziţiei "Nu toate corpurile se atrag"... care, uitaţi, văd că tronează în vârful teancului "Nefalsifiabil" (e evident de ce: pentru că o eventuală falsifiere a ei ar presupune analiza experimentală a tuturor corpurilor din Univers!). Deci decizia de a pune o foaie în teancul "Falsifiabil" v-aţi bazat-o pe o foaie care se află... în teancul "Nefalsifiabil". Corect?

Nu ştim cum se termină discuţia, ştim doar că ea are loc înainte de deschiderea porţilor templului către lumea din afară. Tu spui că după ce noi am terminat împărţeala pe teancuri, rezultatele aduse de discipoli ne pot forţa să trecem anumite foi dintr-un teanc în celălalt? Nu, nu asta spui: spui că împărţeala falsifiabil/nefalsifiabil nu coincide cu împărţeala ştiinţific/neştiinţific, pentru că teancul "Ştiinţific" se obţine prin adăugarea la teancul "Falsifiabil" a tuturor hârtiilor care se-ntorc din lume cu verdictul "Adevărat"... OK, dar ce te faci dacă-ţi pui problema asta înainte de întoarcerea tuturor discipolilor? Adică dacă încă nu ştii valoarea de adevăr a propoziţiei "Toate corpurile se atrag" şi nici a propoziţiei "Nu toate corpurile se atrag"? (Şi, de fapt, chiar acesta e cazul... Nu?) Într-o astfel de situaţie ce facem? Renunţăm să mai facem împărţirea ştiinţific/neştiinţific? Pe motiv că încă nu am descoperit tot adevărul din lume?

a
bonobo
1. "Toţi A sunt B" se mai poate scrie ca "Oricare ar fi A, el este B".
2. "Nu toţi A sunt B"" se mai poate scrie ca "Exista A care nu este B".

Afirmatia 1 este falsifiabila si deci este o afirmatie stiintifica. Deci teoriile stiintifice trebuie sa afirme proprietati/legi generale pe care le au/respecta obiectele cu care lucreaza.

Afirmatia 2 nu este falsifiabila deci nu poate fi o teorie stiintifica. Orice teorie stiintifica ce porneste de la premiza/postularea existentei a ceva nu poate fi stiintifica. "Exista unicornul roz invizibil" nu poate fi o afirmatie stiintifica.

Talcul povestii este ca, o propozitie care afirma existenta a ceva este stiintifica numai daca este o predictie a unei teorii stiintifice (falsifiabile). Deci "Exista ..." este stiintific numai daca poate fi dedus logic din "Oricare ...".

Ex:
1. "Exista gauri negre" este de fapt o predictie a unei teorii stiintifice (falsifiabila) si deci este o afirmatie stiintifica (este logic sa se incerce probarea existentei lor).
2. "Nu toate corpurile se atrag" <=> "Exista corpuri care nu se atrag" nu este falsifiabila si nici predictie a unei afirmatii falsifiabile nu e, deci nu este stiintifica.

Astfel se poate spune inca din templu ce este stiintific si ce nu.
vitalic sprinceana
fara a avea mari pretentii so sa spun ca aceste contradictii, sau pseudocontradictii sunt un mod firesc de existenta al discursului stiintific..niste variabile... de obicei se stabileste adevarul A, apoi se incearca non/A...un control de rutina, precum stingi becul si-l aprinzi sa vezi daca functioneaza...calitatea "stiintific" se acorda postfactum, dupa ca s/a petrecut falsificarea..cred ca ai gresit putin, Amenhotep, succesiunea temporala, stiintifica este acea prezumtie care nu poate fi falsificata *nu in genere, precum pretind altii, ci conform posibilitatilor noastre de cunoastere...in acelasi mod am putea sa spunem despre cosmologie: observam si cercetam o parte infima a totului din jurul nostru, dar il raportam la o notiune care.l cuprinde si nu.l cuprinde totodata...of, mama ei de dialectica...
Artanis
QUOTE (Amenhotep)
De ce spui că "Nu toate corpurile se atrag" e un exemplu rău?

Pt. ca TOATE corpurile se atrag (gravitational) wink.gif
Catalin
Err... pai tocmai de-asta e un exemplu bun! blink.gif
Artanis
Exemplu bun de nonsens. Orice corp are masa, deci are gravitatie. Afirmatia "nu toate corpurile se atrag", se reduce la "nu toate corpurile au masa", ceea ce e o contradictie in termeni.
Amenhotep
Artanis, dacă ar fi cum spui ("nu toate corpurile se atrag" = contradicţie în termeni = contradicţie logică), atunci "toate coprurile se atrag" ar fi tautologie. Rezultă că legea atracţiei universale ar fi nefalsifiabilă, deci neştiinţifică.

Dacă asta e critica ta -- că am ales greşit exemplul legii atracţiei universale, care n-ar fi o afirmaţie/teză ştiinţifică --, atunci nu am nimic împotrivă să retrag acest exemplu şi să discutăm despre un exemplu de afirmaţie ştiinţifică bine ales. Te rog, furnizezi tu un astfel de exemplu? De teză ştiinţifică (conform criteriului popperian, că despre asta vorbim) care să afirme ceva universal? Nu ştiu, poate legea I a dinamicii ar fi bună? Sau... propune tu.

a
Artanis
QUOTE
"toate coprurile se atrag" ar fi tautologie

Exact !
QUOTE
Rezultă că legea atracţiei universale ar fi nefalsifiabilă, deci neştiinţifică.

E adevarata, asa cum spunea si Catalin, deci stiintifica ! Daca vrei o metoda de falsifiere, poti arata ca forta aia nu e invers proportionala cu patratul distantei intre 2 corpuri ci de ex. cu cubul acelei distante...Dar de atras, 2 corpuri se vor atrage mereu gravitational...
QUOTE
Te rog, furnizezi tu un astfel de exemplu?

Eu nu m-am gandit, e totusi topicul creat de tine wink.gif
Amenhotep
QUOTE (bonobo @ 28 Jun 2005, 06:14 PM)
1. "Toţi A sunt B" se mai poate scrie ca "Oricare ar fi A, el este B".
2. "Nu toţi A sunt B"" se mai poate scrie ca "Exista A care nu este B".

De acord. Deşi, dacă e să le exprimăm cu maximă rigoare, ele ar suna aşa:

1. Oricare ar fi X, dacă X este A atunci X este B.
2. Există un X astfel încât X este A şi X nu este B.

Dar aceasta e o observaţie minoră, referitoare la formă. Ea nu afectează sensul celor spuse de tine.

QUOTE
Afirmatia 1 este falsifiabila si deci este o afirmatie stiintifica.

OK.

QUOTE
Deci teoriile stiintifice trebuie sa afirme proprietati/legi generale pe care le au/respecta obiectele cu care lucreaza.

Aici nu sunt de acord cu două lucruri:

- cu "deci"-ul de la început -- nu văd cum afirmaţia rezultă din ceea ce-ai spus mai înainte;

- cu afirmaţia în sine; eu cred că criteriul popperian este aplicabil şi unor afirmaţii de genul "Acum, aici pe masă se află un obiect de formă cubică" -- afirmaţie care nu este universală. Eu cred că afirmaţiile/tezele ştiinţifice sunt de două feluri: unele universale şi altele particulare. Dintre ele, fenomenul ciudat remarcat de mine se observă doar la cele universale. Cele particulare rămân afirmaţii ştiinţifice neafectate de acest... "paradox", ca să-i zic aşa.

QUOTE
Afirmatia 2 nu este falsifiabila deci nu poate fi o teorie stiintifica.

De acord.

QUOTE
Orice teorie stiintifica ce porneste de la premiza/postularea existentei a ceva nu poate fi stiintifica.

Ei uite, această consecinţă logic corectă... mi se pare că zdruncină teoria popperiană. Îmi vine greu să admit că teoriile care postulează existenţa a ceva sunt neştiinţifice... Ar trebui de exemplu să declarăm neştiinţifică construcţia numerelor naturale prin axiomele lui Peano -- pentru că 50% din esenţa acelor axiome se exprimă ca "Există zero" (restul de 50% e principiul inducţiei complete). Peano porneşte de la axioma că există un "ceva" ce satisface anumite proprietăţi (şi pentru referire ulterioară mai uşoară, numeşte acel ceva cu numele "zero"). Acest postulat de existenţă e motiv să declarăm contrucţia ca fiind neştiinţifică?

Este posibil ca acest exemplu să fie criticat de unii, dar să nu ne împiedicăm de el. Esenţa e: e acceptabil că o teorie care postulează o existenţă devine automat neştiinţifică? Cum mai putem atunci să întemeiem ştiinţa pe experienţă, care mai e legătura ştiinţei cu experienţa? În fond, orice experienţă se exprimă ca o propoziţie de existenţă, nu-i aşa? "Ieri când am băgat în priză dispozitivul construit aşa-şi-pe-dincolo, am observat că acele indicatoare s-au dus la valorile:..." este o afirmaţie de existenţă -- propui să izgonim din ştiinţă astfel de afirmaţii? Ele n-au voie să stea la baza unor teorii ştiinţifice?

QUOTE
Talcul povestii este ca, o propozitie care afirma existenta a ceva este stiintifica numai daca este o predictie a unei teorii stiintifice (falsifiabile). Deci "Exista ..." este stiintific numai daca poate fi dedus logic din "Oricare ...".

Înţeleg. Este interesantă propunerea. Nu văd cum se articulează ea cu teoria popperiană... zici că propunerea ta derivă din criteriul falsifiabilităţii? Sau propui să adăugăm acest criteriu suplimentar, nedeductibil din viziunea popperiană?

Oricum, acest criteriu adiţional exclude din domeniul ştiinţei orice particular veritabil. Adică putem spune numai chestii de genul "Acest corp este qwerty (pentru că toate corpurile sunt qwerty)", dar nu mai putem spune de exemplu "Ion a observat ieri în laborator un corp care, spre deosebire de celelalte corpuri observate până acum, era zxcvb" -- nu putem spune asta (în mod ştiinţific) pentru că nu derivă din vreo afirmaţie universală...

QUOTE
1. "Exista gauri negre" este de fapt o predictie a unei teorii stiintifice (falsifiabila) si deci este o afirmatie stiintifica (este logic sa se incerce probarea existentei lor).

Nu sunt convins că existenţa găurilor negre e o predicţie a vreunei teorii ştiinţifice. Din câte ştiu eu, teoria ştiinţifică prezice doar că nu e imposibil să existe, dar nu demonstrează efectiv existenţa lor în acest univers... Am putea foarte bune să trăim într-un univers care se supune efectiv legilor descoperite de noi şi totuşi întâmplător nu s-a format nici o gaură neagră. Inexistenţa de facto a găurilor negre nu este o imposibilitate logică.

Ca şi în cazul meteorologiei: putem face "predicţia" că (conform legilor fizico meteorologice) este posibilă apariţia unor configuraţi icosaedrice de picături de ploaie. Asta înseamnă că am demonstrat că există efectiv astfel de configuraţii? La fel şi cu fizica relativistă/cuantică/whatever -- ele nu demonstrează că există efectiv găuri negre, ci arată doar că existenţa găurilor negre nu e incompatibiliă cu respectivele teorii...

QUOTE
Astfel se poate spune inca din templu ce este stiintific si ce nu.

Foarte important: în răspunsul la criticile de mai sus nu ai voie să aduci argumentul "Păi de fapt găuri negre chiar există! Au fost observate!", pentru că asta înseamnă deschiderea uşilor templului. Toată discuţia o purtăm în ipoteza că nu am deschis încă uşile şi nu ştim cum stau lucrurile de fapt. Întrebarea e: chiar putem să împărţim tezele în două categorii (ştiinţifice şi neştiinţifice) înainte de deschiderea uşilor templului -- aşa cum susţine Popper?

a
Amenhotep
QUOTE (Artanis @ 29 Jun 2005, 01:52 PM)
QUOTE
"toate coprurile se atrag" ar fi tautologie

Exact !

Dacă-i aşa, exemplul ales de mine pentru a-mi ilustra ideea este greşit. În discuţia cu tine, renunţ la el. Şi discut în general, fără exemple. Eşti de acord că există afirmaţii ştiinţifice universal afirmative (de tipul "toţi A sunt B", sau "întotdeauna când A, B", sau "nu se poate A fără B" etc.)? Dacă eşti de acord că nu toate afirmaţiile ştiinţifice de acest tip sunt simple tautologii, atunci tot ceea ce am spus eu în deschiderea topicului este aplicabil unei astfel de afirmaţii: care e universală, e ştiinţifică şi nu e tautologie.

QUOTE
Daca vrei o metoda de falsifiere, poti arata ca forta aia nu e invers proportionala cu patratul distantei intre 2 corpuri ci de ex. cu cubul acelei distante...

Ok, uite ăsta-i un exemplu perfect de afirmaţie ştiinţifică, universală şi netautologică: "Orice două corpuri se atrag cu o forţă invers proporţinală cu pătratul distanţei dintre ele". Am putea s-o notăm pe scurt cu "Orice C are proprietatea FIP2D". Sau, şi mai scurt: "Toţi C sunt I". Aşa cum ai remarcat, ea este o afirmaţie falsifiabilă, deci ştiinţifică. Falsifiabilă înseamnă că ne putem imagina un experiment care să aibă drept eventual rezultat validarea experimentală a propoziţiei "Nu toţi C sunt I". Bun, dar întreb: Cum e propoziţia "Nu toţi C sunt I"? Este ea ştiinţifică? Mai precis: putem decide ştiinţificitatea ei înainte de a face orice experiment? Popper susţine că da: aplicăm criteriul falsifiabilităţii şi vedem că am putea-o falsifia numai dacă am valida experimental că "Toţi C sunt I" -- ceea ce este evident imposibil. Deci "Nu toţi C sunt I" este neştiinţifică...

a
Artanis
QUOTE
Cum e propoziţia "Nu toţi C sunt I"? Este ea ştiinţifică? Mai precis: putem decide ştiinţificitatea ei înainte de a face orice experiment?

E nestiintifica daca nu e determinat experimental cel putin un C care nu-i I. Asa putem sa spunem orice: nu toti rahatii sunt alcatuiti din excremente, mai sunt si unii alcatuiti din diamante.
Amenhotep
QUOTE (Artanis @ 29 Jun 2005, 02:51 PM)
QUOTE
Cum e propoziţia "Nu toţi C sunt I"? Este ea ştiinţifică? Mai precis: putem decide ştiinţificitatea ei înainte de a face orice experiment?

E nestiintifica daca nu e determinat experimental cel putin un C care nu-i I.

Bănuiam eu că vorbim de lucruri diferite!

Teza ta ("Dacă o propoziţie P nu-i demonstrată experimental, atunci este neştiinţifică") n-are nimic de-a face cu criteriul ştiinţificităţii propus de Popper. Este într-un anume sens chiar opusul a ceea ce zice Popper. El nu introduce criteriul "Numai tezele dovedite experimental sunt ştiinţifice", ci criteriul "Numai tezele falsifiabile sunt ştiinţifice". Este o diferenţă foarte importantă. Pe ea se bazează tot ce spun eu aici.

a

PS: Admiterea criteriului "Dacă o propoziţie P nu-i demonstrată experimental, atunci este neştiinţifică" este infructuoasă pentru că acest criteriu, cuplat cu criteriul evident "Dacă o propoziţie P e demonstrată experimental, atunci este ştiinţifică", conduce la echivalenţa dintre "probat experimental" şi "ştiinţific". Or, tocmai de asta s-a ferit Popper (şi bine a făcut). O asemenea echivalenţă ar reduce ştiinţa la probare experimentală ante factum, ceea ce ar descalifica toată ştiinţa teoretică. Mai mult, ar rezulta că teoria relativităţii de exemplu a fost neştiinţifică până au apărut primele verificări experimentale şi a devenit ştiinţifică după aceea. Astfel de fenomene sunt cât se poate de departe de ideea popperiană de ştiinţificitate.

a
Artanis
QUOTE
El nu introduce criteriul "Numai tezele dovedite experimental sunt ştiinţifice", ci criteriul "Numai tezele falsifiabile sunt ştiinţifice". Este o diferenţă foarte importantă. Pe ea se bazează tot ce spun eu aici.

Asa, si criteriul ala e unic ? Daca afirm ca excrementele sunt diamante, si se falsifica, am emis o teorie stiintifica ? biggrin.gif
In genere, da, o teorie trebuie sa aiba si criterii de falsifiere pt. a fi stiintifica.
Amenhotep
QUOTE (Artanis @ 29 Jun 2005, 03:21 PM)
Asa, si criteriul ala e unic ?

Nu ne împiedică nimeni să adăugăm şi alte criterii.

Dar dacă acele criterii pe care le adăugăm conduc la "'ştiinţific' echivalent cu 'probat experimental'", atunci ce nevoie mai avem de Popper? De ce ne mai încurcăm cu falsifiabilitatea? În viziunea propusă de tine totul e foarte simplu: A fost P probată experimental? -- dacă da, e ştiinţifică; dacă nu, nu. Ce legătură are asta cu Popper?

a
Artanis
QUOTE
O asemenea echivalenţă ar reduce ştiinţa la probare experimentală ante factum, ceea ce ar descalifica toată ştiinţa teoretică

Ba nu ! Stiinta teoretica nu face 2 bani fara probare experimentala si fara predictii verificabile. De obicei, in stiinta e invers, teoria descrie formal fenomenele observate in natura, si nu vice-versa biggrin.gif

QUOTE
Ce legătură are asta cu Popper?

Pai nu stiu, criteriul pare a fi introdus pt. a putea limita aparitia teoriilor imposibil de probat si imposibil de daramat. Cum e aceea ca noi avem acelasi stramos comun cu bacteria smile.gif
Amenhotep
QUOTE (Artanis @ 29 Jun 2005, 03:29 PM)
Stiinta teoretica nu face 2 bani fara probare experimentala

Popper nu discută (şi nici noi în cadrul acestui topic) despre câţi bani face. Ci despre caracterul ştiinţific sau neştiinţific. Evident că între teoriile ştiinţifice există unele mai valoroase şi altele mai puţin valoroase (de exemplu cele a căror încercare de falsifiere ar fi foarte costisitoare şi de-aia încă n-au fost făcute experimente). Problema e: ce-i aia o teorie/teză/afirmaţie ştiinţifică (indiferent de valoarea ei -- pe care rămâne s-o stabilim ulterior, prin introducerea de criterii suplimentare dacă vrei)?

QUOTE
si fara predictii verificabile.

Falsifiabilitatea luată drept criteriu al ştiinţificităţii n-are nici o legătură cu predicţiile verificabile. Ci exact invers: predicţii infirmabile. Ăsta e criteriul. Asta înseamnă falsifiabilitatea propusă de Popper.

QUOTE
QUOTE
Ce legătură are asta cu Popper?

Pai nu stiu, criteriul pare a fi introdus pt. a putea limita aparitia teoriilor imposibil de probat si imposibil de daramat.

Nu, criteriul e introdus pentru a exclude din ştiinţă teoriile imposibil de dărâmat. Criteriul falsifiabilităţii n-are absolut nici o treabă cu teoriile imposibil de probat -- ele pot fi foarte bine ştiinţifice (dacă sunt falsifiabile, evident).

Un exemplu care-a fost adus de multe ori în discuţie pe alte topicuri este teza că în Soare se petrec reacţii nucleare. Acest lucru este imposibil de probat. Dar e falsifiabil. De aceea respectiva teză e ştiinţifică.

a
Artanis
Nici acel exemplu nu e bun, pt. asa cum am aratat si pe-acolo, reactiile din soare sunt probate (indirect).
Amenhotep
Heheh, iată ce-am găsit la http://www.galilean-library.org/falsificationism.html :

Secondly, there was a logical concern: no proposition can ever be proven by experiment. This basic result has apparently caused much confusion but it is the very difficulty that falsification was proposed to address; namely, that no proposition could ever be proven, hence the effort to disprove them instead. More generally, this is an instance of the problem of inductive logic or the knowledge that logical relations like proof are between propositions, not facts and propositions. Although falsification was supposed to avoid this difficulty by proceeding deductively instead of inductively, in order to call a theory disproved we have to rely on an experiment proving another theory – the negation of the theory under consideration – which is precisely what we agreed could not be done.

Deci iar s-au gândit alţii înainte la chestia asta... sad.gif

a

PS: Artanis, nu te supăra că închei discuţia cu tine. Îţi promit că o voi relua cu cea mai mare plăcere după ce citeşti puţin Popper (sau măcar despre Popper şi problema demarcaţiei -- e disponibil din belşug şi pe Internet). Ca să vorbim despre acelaşi lucru.
Artanis
OK, si eu o sa o reiau cand o sa poti veni cu exemple de teorii stiintifice de genul "nu toti C sunt I" smile.gif
Amenhotep
QUOTE (Artanis @ 29 Jun 2005, 03:21 PM)
In genere, da, o teorie trebuie sa aiba si criterii de falsifiere pt. a fi stiintifica.

Pentru că tot mai am ceva timp până plec acasă, iată pe scurt ideile lui Popper (de la http://plato.stanford.edu/entries/popper/):

As Popper represents it, the central problem in the philosophy of science is that of demarcation, i.e. of distinguishing between science and what he terms ‘non-science’, under which heading he ranks, amongst others, logic, metaphysics, psychoanalysis, and Adler's individual psychology.

[...]

It is easy, he argues, to obtain evidence in favour of virtually any theory, and he consequently holds that such ‘corroboration’, as he terms it, should count scientifically only if it is the positive result of a genuinely ‘risky’ prediction, which might conceivably have been false. For Popper, a theory is scientific only if it is refutable by a conceivable event. Every genuine test of a scientific theory, then, is logically an attempt to refute or to falsify it, and one genuine counter-instance falsifies the whole theory. In a critical sense, Popper's theory of demarcation is based upon his perception of the logical asymmetry which holds between verification and falsification: it is logically impossible to conclusively verify a universal proposition by reference to experience (as Hume saw clearly), but a single counter-instance conclusively falsifies the corresponding universal law.

Every genuine scientific theory then, in Popper's view, is prohibitive, in the sense that it forbids, by implication, particular events or occurrences. As such it can be tested and falsified, but never logically verified. Thus Popper stresses that it should not be inferred from the fact that a theory has withstood the most rigorous testing, for however long a period of time, that it has been verified; rather we should recognise that such a theory has received a high measure of corroboration. and may be provisionally retained as the best available theory until it is finally falsified (if indeed it is ever falsified), and/or is superseded by a better theory.

[...] The logic of his theory is utterly simple: if a single ferrous metal is unaffected by a magnetic field it cannot be the case that all ferrous metals are affected by magnetic fields. Logically speaking, a scientific law is conclusively falsifiable although it is not conclusively verifiable.

[...]

Science, in Popper's view, starts with problems rather than with observations - it is, indeed, precisely in the context of grappling with a problem that the scientist makes observations in the first instance: his observations are selectively designed to test the extent to which a given theory functions as a satisfactory solution to a given problem.

[...]

Formally, then, Popper's theory of demarcation may be articulated as follows: where a ‘basic statement’ is to be understood as a particular observation-report, then we may say that a theory is scientific if and only if it divides the class of basic statements into the following two non-empty sub-classes:

(a) the class of all those basic statements with which it is inconsistent, or which it prohibits - this is the class of its potential falsifiers (i.e. those statements which, if true, falsify the whole theory), and

(b) the class of those basic statements with which it is consistent, or which it permits (i.e. those statements which, if true, corroborate it, or bear it out).


a
Amenhotep
QUOTE (Artanis @ 29 Jun 2005, 05:58 PM)
OK, si eu o sa o reiau cand o sa poti veni cu exemple de teorii stiintifice de genul "nu toti C sunt I" smile.gif

roflmao.gif

Hai că eşti mortal! laugh.gif Că n-ai înţeles ce spune Popper e scuzabil (poate n-ai citit, deci cum să fi înţeles?), dar că nu pricepi care-i subiectul acestui topic... e mai puţin scuzabil.

Iată ce scrie în chiar mesajul de deschidere a topicului, unde am definit tema de reflecţie:

QUOTE
Ajungem la concluzia că propoziţia "Nu toţi A sunt B" [...] nu este o propoziţie ştiinţifică!

Un exemplu concret: [...] "Nu toate corpurile cu masă se atrag". Dar această ultimă afirmaţie nu este ştiinţifică [...].

Adică eu deschid un topic în care susţin că o afirmaţie de genul "Nu toţi C sunt I" este neştiinţifică (în sensul lui Popper), tu te bagi şi contrazici haotic fără măcar vreo umbră de înţelegere a filozofiei lui Popper, şi la urmă îţi dai cu stângu-n dreptu' reproşându-mi că nu pot veni eu cu exemple care să infirme ce-am tot spus? Păi asta-i sarcina ălora care mă contrazic, nu a mea!
roflmao.gif

OK, hai, ne-am distrat, ne-am amuzat, dar eu întrerup aici acest... nici nu ştiu cum să-i spun... schimb de replici, hai să zicem.

a
Artanis
autoeditat pt. offtopic biggrin.gif
Artanis
Draga moderator, ti-am atras atentia inca din primul post in acest topic, ca exemplele tale de "teorii" de genul "nu toti C sunt I" sunt nestiintifice nu numai dupa criteriul care pretinzi ca-l cunosti atat de bine, acel popperian, ci si prin simplul fapt ca pot duce la o contradictie elementara de termeni.
Insa in loc sa pricepi asta, matale te cracanezi de ras, spunand ca e sarcina celor care te contrazic sa-ti arate ca asemenea "teorii" nu sunt stiintifice, desi nu exista nimeni care a sustinut contrariul. Cu alte cuvinte, ai inceput un topic complet inutil, in care nu e nimic de dezbatut, dar poate doresti sa asistam la monologul tau...

Imi pare rau ca sa ajuns la polemica, insa tu esti cel care ai adus ad-hominem-ul ca "argument"...
Amenhotep
Bun, lăsând polemica deoparte: Scopul acestui topic este de a dezvălui o dificultate care se naşte din adoptarea criteriului popperian al falsifiabilităţii în ştiinţă. Mă aşteptam ca aceia care protestează să fie adepţi înverşunaţi ai acestui criteriu, adepţi care-l cunosc bine şi nu sunt de acord cu critica mea. (Critică pe care-o credeam inovatoare, dar am descoperit ulterior că nu-i aşa -- ea a mai fost adusă.)

Constat însă că opoziţia ta nu este de fapt vizavi de observaţia mea, ci vizavi de înseşi bazele teoriei lui Popper. Cu alte cuvinte, amândoi avem câte ceva de obiectat lui Popper -- dar lucruri complet diferite.

Până la urmă nu ştiu dacă ai înţeles sau nu obiecţia mea vizavi de Popper, aşa că voi încerca eu să vă dacă am înţeles obiecţia ta (care este mult mai... fundamentală şi deci trebuie tratată prima). Am înţeles că susţii:

1. Există afirmaţii universale de al căror adevăr ne putem în principiu convinge experimental.

2. Există afirmaţii universale de al căror adevăr chiar ne-am convins experimental. Se pot da exemple.

3. Afirmaţia "Orice două corpuri se atrag (gravitaţional)" nu este un bun exemplu pentru 2, dat fiind că ea este o tautologie.

4. Afirmaţia "Orice două corpuri se atrag (gravitaţional) cu o forţă invers proporţională cu pătratul distanţei dintre ele" este un bun exemplu pentru 2.

5. Afirmaţia "În Soare se petrec reacţii de fuziune nucleară" este şi ea un bun exemplu pentru 2.

6a. Pentru ca o afirmaţie să fie ştiinţifică, nu e suficient ca ea să fie falsifiabilă (criteriul lui Popper), ci ea mai trebuie să fie şi adevărată.

6b. Pentru ca o afirmaţie să fie ştiinţifică, nu e necesar ca ea să fie falsifiabilă (criteriul lui Popper), ci se mai poate ca ea să fie pur şi simplu adevărată.

[Nu mi-e clar dacă ai susţinut numai 6a, numai 6b sau pe amândouă.]

7. Dacă nu ne-am convins experimental de adevărul unei afirmaţii, atunci acea afirmaţie e neştiinţifică.

8. Dacă ne-am convins experimental de falsitatea unei afirmaţii, atunci acea afirmaţie e neştiinţifică.

9. O afirmaţie universală de al cărei adevăr nu ne putem convinge experimental este lipsită de valoare.

10. Criteriul falsifiabilităţii introdus de Popper are ca scop eliminarea din lumea ştiinţei a afirmaţiilor care nu se pot proba experimental, precum şi a celor care nu se pot dărâma experimental.

11. Nu pot fi aduse exemple de afirmaţii ştiinţifice de genul "Există A care nu e B" (echivalent cu "Nu toţi A sunt B"), pentru că orice astfel de afirmaţie e din start neştiinţifică.

Sunt aceste 11 puncte conforme cu poziţia exprimată de tine aici? Dacă nu sunt toate, atunci pe care din ele le susţii şi pe care nu le susţii?

a
Artanis
Ma bucur ca ai sintetizat cele 11-12 idei expuse de mine. Nu le retrag smile.gif
O mica exceptie ar fi pct. 11, care nu mi-e clar, de aceea te-am invitat sa aduci alte exemple mai elocvente.
bonobo
Raspunsul se afla aici:

QUOTE (Amenhotep @ 29 Jun 2005, 06:06 PM)
Formally, then, Popper's theory of demarcation may be articulated as follows:
where a ‘basic statement’ is to be understood as a particular observation-report,
then we may say that a theory is scientific if and only if it divides the class of basic statements into the following two non-empty sub-classes:

(a) the class of all those basic statements with which it is inconsistent, or which it prohibits - this is the class of its potential falsifiers (i.e. those statements which, if true, falsify the whole theory), and

(b) the class of those basic statements with which it is consistent, or which it permits (i.e. those statements which, if true, corroborate it, or bear it out).


Deci, o teorie se spune ca este stiintifica daca imparte multimea tuturor observatiilor posibile in exact doua multimi disjuncte nevide: observatii permise si observatii nepermise.

In cazul particular al teoriilor despre atractia dintre corpuri cu masa, in primul rand trebuie sa stabilim care este multimea observatiilor (evenimentelor) posibile. Aceasta este formata din doua elemente (posibile observatii):
1. corpuri care se atrag;
2. corpuri care nu se atrag.
O teorie stiintifica referitoare la atractia corpurilor trebuie sa imparta aceasta multime in doua submultimi nevide: una cu evenimente interzise, care o falsifica si una cu evenimente permise care eventual ii sporesc gradul de incredere.

Daca analizam teoria "Toate corpurile cu masă se atrag", constatam ca ea imparte multimea observatiilor in doua submultimi: evenimentele de tipul 1 permise, si evenimentele de tip 2 nepermise (o falsifica). Deci teoria este stiintifica.
Daca analizam teoria "Nu toate corpurile cu masă se atrag", constatam ca ea nu imparte multimea observatiilor in doua submultimi: evenimentele de tipul 1 si 2 sunt ambele permise.


Deci Impartirea in teorii/afirmatii stiintifice sau nestiintifice se poate face inainte de orice observatie (inca din templu). Faptul ca o teorie se dovedeste prin observatie a fi adevarata, nu o face si stiintifica. O teorie pentru care toate observatiile posibile sunt fie toate permise fie toate nepermise nu spune nimic util, pentru ca nu prezice ce putem si ce nu putem observa in realitate. Din acest punct de vedere, teoria creationista nu este stiintifica: toate observatiile posibile (imaginabile) sunt permise.

Sensul/scopul unei teorii stiintifice este acela de a imparti tot ceea ce putem imagina in doua categorii nevide: ceea ce poate fi real/observat si ceea ce nu poate fi real. rolleyes.gif
Amenhotep
QUOTE (Artanis @ 30 Jun 2005, 03:28 PM)
Ma bucur ca ai sintetizat cele 11-12 idei expuse de mine. Nu le retrag smile.gif

OK, deci eşti în opoziţie netă faţă de viziunea popperiană asupra ştiinţificităţii. Punctele 1-10 sunt toate exact invers decât susţine Popper. Nu am nici o problemă cu asta. Eu deschisesem însă acest topic cu:

QUOTE (Amenhotep @ 28 Jun 2005, 02:47 PM)
Dacă admitem criteriul popperian al falsifiabilităţii, atunci [...]

Dacă nu-l admitem... atunci... facem altceva decât să discutăm pe acest topic. Nu?

QUOTE
O mica exceptie ar fi pct. 11, care nu mi-e clar, de aceea te-am invitat sa aduci alte exemple mai elocvente.

Hmm... cu ce te-ajută exemplele când e vorba de o afirmaţie universală ("Orice propoziţie de tipul cutare e neştiinţifică")?

Aş fi foarte dezamăgit dacă o serie de zece, o sută, un milion sau un miliard de exemple te-ar convinge de adevărul unei afirmaţii universale.

Dacă cineva afirmă de exemplu "Orice număr natural e mai mic decât zece miliarde", acela poate aduce zece miliarde de exemple în sprijinul afirmaţiei sale. Şi ce, ăsta-i argument că are dreptate?

Adevărul unei afirmaţii universale nu se determină prin exemple. Eu am dat exemple nu pentru a ilustra punctul 11, ci pentru a ilustra teza pe care-o susţin aici: "Există cazuri în care teoria lui Popper conduce la dificultăţi". În cadrul acelor exemple apărea şi o particularizare a punctului 11, dar nu ăla era scopul exemplelor. Eu am arătat că dacă ne situăm în cadrul teoriei popperiene (deci negăm punctele 1-10) şi acceptăm punctul 11, atunci sunt situaţii când... treaba e dubioasă.

@Bonobo:

Da, ai surprins excelent (după părerea mea) esenţa viziunii popperiene. Şi eu văd lucrurile la fel.

Dar nu ai adresat problema ridicată de mine:

T1 = "Toate corpurile se atrag"
T2 = "Nu toate corpruile se atrag"

Conform lui Popper, T1 este ştiinţifică şi T2 este neştiinţifică. Dar decizia în privinţa ştiinţificităţii lui T1 o luăm pe baza faptului că ne imaginăm că T2 ar putea fi confirmată experimental. Adică întemeiem ştiinţificitatea lui T1 pe posibilitatea probării unei propoziţii neştiinţifice. Nu-i... ciudat?

Nu anulăm exact "declaraţia de intenţii" cu care-am pornit la drum -- "Probarea experimentală a unui adevăr ştim încă de la Hume că este imposibilă; de aceea, renunţăm să mai încercăm aşa ceva şi ne vom concentra pe încercările de falsifiere, nu de confirmare"? Căci ăsta e pe scurt programul lui Popper, asta-i esenţa propunerii lui.

a
Amenhotep
QUOTE (bonobo @ 30 Jun 2005, 04:04 PM)
O teorie pentru care toate observatiile posibile sunt fie toate permise fie toate nepermise nu spune nimic util, pentru ca nu prezice ce putem si ce nu putem observa in realitate.

Am totuşi o mică observaţie:

La Popper esenţial este ca mulţimea observaţiilor interzise să fie nevidă. Cealaltă mulţime poate fi oricum.

La limită, o teorie pe care toate observaţiile posibile o falsifică este o teorie ştiinţifică (repet: conform lui Popper). De ce? Simplu: pentru că poate fi falsifiată. Faptul că nu poate fi confirmată e irelevant.

a
bonobo
QUOTE (Amenhotep @ 30 Jun 2005, 04:52 PM)

Am totuşi o mică observaţie:

La Popper esenţial este ca mulţimea observaţiilor interzise să fie nevidă. Cealaltă mulţime poate fi oricum.

La limită, o teorie pe care toate observaţiile posibile o falsifică este o teorie ştiinţifică (repet: conform lui Popper). De ce? Simplu: pentru că poate fi falsifiată. Faptul că nu poate fi confirmată e irelevant.


Nu sunt de acord; ambele multimi trebuie sa fie nevide. Eu cred (si acelasi lucru pare a fi sustinut si in link-ul pe care l-ai dat) ca esenta unei teorii stiintifice este sa faca o clasificare(disjunctie) a ceea ce putem imagina in doua categorii nevide: posibil sau imposibil real. Daca cel putin una din categorii este vida, teoria nu spune nimic.
Amenhotep
Atunci înseamnă că formularea corectă a teoriei lui Popper este: "Pentru ca o teorie să fie ştiinţifică trebuie ca ea să aibă cel puţin o predicţie falsifiabilă şi cel puţin o predicţie verificabilă" (Popper foloseşte termenul 'coroborabil', dar se referă la 'verificabil').

a
bonobo
QUOTE (Amenhotep @ 30 Jun 2005, 05:34 PM)
Atunci înseamnă că formularea corectă a teoriei lui Popper este: "Pentru ca o teorie să fie ştiinţifică trebuie ca ea să aibă cel puţin o predicţie falsifiabilă şi cel puţin o predicţie verificabilă" (Popper foloseşte termenul 'coroborabil', dar se referă la 'verificabil').

a

Exact. Ceea ce nu este foarte clar este daca trebuie sa fie si decidabila, adica pentru orice fapt imaginabil sa putem spune daca el este permis sau nemermis de teorie.

Edit: Mai corect spus ar fi: "Pentru ca o teorie să fie ştiinţifică trebuie sa putem imagina cel putin un fapt/eveniment (observabil, verificabil) care sa fie permis de teorie si cel puţin unul nepermis."

Later edit: oricum, este foarte greu de imaginat o teorie logica pentru care sa nu putem imagina cel putin un eveniment permis.
Amenhotep
Revin cu o analogie pentru cititorii care nu ştiu ce-a zis Popper, dar sunt totuşi interesaţi de subiect:

Să ne imaginăm un meci de paintball (jocul acela în care se utilizează arme care trag cu bile cu vopsea în loc de gloanţe). Regulile de eliminare nu sunt neapărat aceleaşi pentru toate echipele: o echipă zice "Aici e reduta noastră; dacă cineva ne capturează steagul, ne recunoaştem învinşi"; altă echipă zice "Dacă vor fi atinşi cu vopsea mai mult de jumătate dintre noi, ne recunoaştem învinşi"; alţii zic "Dacă unul singur dintre noi e atins cu vopsea, ne recunoaştem învinşi"; etc.

Dar undeva în colţ stă o echipă care nu zice nimic.

- Măi, voi ăia de-acolo! Voi în ce condiţii vă recunoaşteţi învinşi?

Tăcere.

- Dacă vă capturăm steagul, sunteţi învinşi?

- Nu!

- OK, dar dacă reuşim să vă mânjim pe toţi cu vopsea?

- Nici atunci!

- Hmmm... Bon, există vreo situaţie pe care să ne-o puteţi descrie şi dacă acea situaţie s-ar realiza, voi să vă declaraţi învinşi?

Tăcere...

Ei bine, Popper spune că o astfel de echipă nu are ce căuta în jocul numit "Ştiinţă" -- se poate duce să joace alte jocuri, dar nu acesta. O teorie al cărei autor nu precizează (şi nici discipolii/adepţii săi nu fac asta) vreo situaţie imaginabilă, vreun rezultat al unui experiment imaginabil astfel încât să spună "În cazul că aşa ceva s-ar constata... eu voi admite că teoria aceasta e falsă", o astfel de teorie deci se numeşte neştiinţifică.

Teoria "Toate corpurile sunt verzi" este ştiinţifică -- pentru că îi putem ataşa de exemplu condiţia "Dacă se face un experiment de vizualizare a unui corp şi se constată că e mov cu picăţele galbene, atunci recunosc că teoria mea e falsă". (Atenţie, eşecul de a face experimentul descris NU constituie dovadă că teoria e adevărată! Observaţia asta-i valabilă pentru toate teoriile ştiinţifice în sens popperian.)

Teoria "Toate lebedele sunt albe" este şi ea ştiinţifică -- şi ei îi putem ataşa "Dacă se ia o lebădă şi se constată că e altfel decât albă, atunci voi admite că teoria e falsă".

Dar teoria "Există o lebădă neagră" nu e ştiinţifică -- pentru că nu îi putem ataşa vreo declaraţie de genul "Dacă s-ar face următorul experiment şi ar ieşi următorul rezultat, atunci aş admite că teoria e falsă".

La fel şi teoria "Există undeva în afara spaţiului perceptibil un pitic cu scufie roz care stă în cap, fumează narghilea şi ştie tot ce face fiecare dintre noi" -- nu e imaginabil că autorul acestei teorii ar putea spune "Dacă se va face experimentul cutare şi vor ieşi rezultatele cutare, voi recunoaşte că teoria mea e falsă".

Aşa funcţionează criteriul lui Popper.

a
bonobo
QUOTE (Amenhotep @ 30 Jun 2005, 04:38 PM)
Dar nu ai adresat problema ridicată de mine:

T1 = "Toate corpurile se atrag"
T2 = "Nu toate corpruile se atrag"

Conform lui Popper, T1 este ştiinţifică şi T2 este neştiinţifică. Dar decizia în privinţa ştiinţificităţii lui T1 o luăm pe baza faptului că ne imaginăm că T2 ar putea fi confirmată experimental. Adică întemeiem ştiinţificitatea lui T1 pe posibilitatea probării unei propoziţii neştiinţifice. Nu-i... ciudat?

Nu anulăm exact "declaraţia de intenţii" cu care-am pornit la drum -- "Probarea experimentală a unui adevăr ştim încă de la Hume că este imposibilă; de aceea, renunţăm să mai încercăm aşa ceva şi ne vom concentra pe încercările de falsifiere, nu de confirmare"? Căci ăsta e pe scurt programul lui Popper, asta-i esenţa propunerii lui.

Pana la urma ceea ce probam sunt observabilele individuale (basic statements, particular observation-reports). Ele nu au valoare de adevar (true/false). Despre ele putem spune doar daca au fost observate/confirmate in realitate.
Teoriile sunt cele care organizeaza/clasifica aceste observabile in cele doua clase: observabile permise si observabile nepermise. In general ele (teoriile) nu pot fi probate ca adevarate dar pot fi falsifiate prin observarea unui eveniment nepermis.

Cele doua teorii (T1 si T2) au aceeasi multime de posibile evenimente observabile (basic statements, particular observation-reports):
1. corpuri care se atrag;
2. corpuri care nu se atrag.
Daca observabila 2 este probata (confirmata) experimental, T1 este falsifiata iar T2 este confirmata. Dar la baza, falsifiabilitatea lui T1 este intemeiata pe posibilitatea probarii experimentale a observabilei 2 (si nu pe confirmarea lui T2).

Intrebarea care ramane este de ce o teorie care poate fi probata/confirmata (de genul T2) nu este considerata stiintifica, mai ales ca probabilitatea confirmarii ei este egala cu cea a falsifierii lui T1?
Eu sustin faptul ca stiintificitatea unei teorii consta in aportul de cunoastere (clasificare posibil sau imposibil real) pe care il aduce relativ la o multime imaginara de fapte/evenimente.

Putem sa ne imaginam ca ne-am nascut intr-o cutie in imponderabilitate si nu stim nimic despre atractia gravitationala. La un momentdat (de plictiseala) putem sa ne imaginam ca intre corpuri poate exista o forta de atractie. Rezulta ca oricare ar fi doua corpuri, ele pot fie sa se atraga fie sa nu se atraga.

Daca mai departe afirmam ca "Nu toate corpurile se atrag", de fapt nu spunem nimic, deoarece aceasta supozitie/ipoteza suplimentara ne lasa in aceeasi stare: oricare ar fi doua corpuri, ele pot fie sa se atraga fie nu. De aceea ea nu este stiintifica (ea nu face nici o clasificare pe multimea observabilelor). De fapt, aceasta afirmatie poate fi eliminata pe motivul redundantei logice.

Daca in schimb afirmam ca "Toate corpurile se atrag" atunci situatia se schimba. Observatiile posibile se impart in doua categorii. Daca am iesi din cutie si am observa doua corpuri care se atrag am spune e foarte probabil ca teoria sa fie adevarata. Daca mai tarziu am observa doua corpuri care nu se atrag ar fi clar ca teoria noastra este falsa dar am incerca sa o inlocuim cu o alta teorie stiintifica printr-o rafinare a multimii observabilelor (in nici un caz nu am adopta T2 ca metoda de cunostere deoarece ea nu spune nimic in plus).
Artanis
QUOTE (Amenhotep)
Daca nu-l admitem... atunci... facem altceva decât sa discutam pe acest topic. Nu?

Pai te-am intrebat: vrei neaparat o discutie la unison, sau un monolog ? wink.gif
QUOTE
Eu am dat exemple nu pentru a ilustra punctul 11, ci pentru a ilustra teza pe care-o sustin aici: "Exista cazuri în care teoria lui Popper conduce la dificultati"

Si eu ti-am spus ca acele exemple pica dpdv. logic, nu numai popperian. Daca nu toti C sunt I atunci sunt altceva smile.gif Asa cum daca unele excremente sunt diamante, atunci nu mai sunt excremente smile.gif Exista o regula de baza in intelegerea naturii care ne spune ca legile fizicii sunt la fel oriunde in Univers. Asa cum iti spunea si bonobo, "teoria" "nu toate corpurile se atrag" nu comunica nimic, si nici macar nu este o afirmatie, ci o negatie (pe langa contradictia de termeni) !
Amenhotep
QUOTE (bonobo @ 30 Jun 2005, 07:42 PM)
Daca observabila 2 este probata (confirmata) experimental, T1 este falsifiata iar T2 este confirmata. Dar la baza, falsifiabilitatea lui T1 este intemeiata pe posibilitatea probarii experimentale a observabilei 2 (si nu pe confirmarea lui T2).

Înţeleg ce spui. Dar cred că sunt amestecate aici două sensuri ale termenului "confirmare". Pe de o parte e vorba de "coroborarea" popperiană -- adică apar efectiv nişte observaţii care sunt compatibile cu teoria (în sensul că teoria le permite, nu le interzice). Dar apariţia acestor observaţii nu ne spune de fapt nimic despre valoarea de adevăr a teoriei -- ea ar putea fi în continuare adevărată sau falsă.

Pe de altă parte, mai există şi o "confirmare în sens tare". Adică o observaţie care spune ceva ferm despre valoarea de adevăr: că teoria este adevărată. Acesta este sensul confirmării lui T2 prin observaţia de tip 2.

Dacă avem o observaţie care coroborează T2 şi falsifică T1, atunci sunt de acord cu tine. Dar dacă avem o observaţie care confirmă pozitiv (în sens tare) T2 şi falsifică T1, atunci nu mai sunt de acord că observaţia înseamnă una, iar confirmarea lui T2 înseamnă alta. Nu, ele sunt echivalente. Adică putem face înlocuirea:

Falsiabilitatea lui T1 este întemeiată pe posibilitatea confirmării observabilei 2.

Falsiabilitatea lui T1 este întemeiată pe posibilitatea confirmării lui T2.

Repet, asta se poate face pentru că în a doua afirmaţie e vorba de "confirmare în sens tare" şi nu de simplă coroborare popperiană (compatibilitate, permisivitate a observaţiilor).

Tu argumentezi că cele două nu sunt echivalente şi că nu avem voie să facem înlocuirea. Eu spun că sunt echivalente. Şi argumentez:

Dacă există o observaţie de tip 2, atunci teoria T2 este adevărată. E evident, da?

Dacă teoria T2 este adevărată, atunci există o observaţie de tip 2. Şi asta-i clar, da?

Deci cele două sunt echivalente. QED.

(Cu noţiunea de "coroborare" n-ar fi mers această demonstraţie!)

Aşadar, critica "Falsifiabilitatea lui T1 este întemeiată nu pe confirmarea lui T2, ci pe posibilitatea probării experimentale a observabilei 2" eu zic că nu stă în picioare.

QUOTE
Intrebarea care ramane este de ce o teorie care poate fi probata/confirmata (de genul T2) nu este considerata stiintifica, mai ales ca probabilitatea confirmarii ei este egala cu cea a falsifierii lui T1?

Da, este şi asta o problemă.

QUOTE
Eu sustin faptul ca stiintificitatea unei teorii consta in aportul de cunoastere (clasificare posibil sau imposibil real) pe care il aduce relativ la o multime imaginara de fapte/evenimente.

Înţeleg. Dar trebuie să defineşti mai clar "aportul de cunoaştere". Aşa cum îmi pare mie că priveşti lucrurile, acest "aport de cunoaştere" este minim (zero) atunci când toate observaţiile posibile cad în aceeaşi clasă (fie clasa "permis de teorie", fie clasa "interzis de teorie"). Dar asta nu-i altceva decât adevărul logic în raport cu lumile posibile! Nu mai ştiu cine a introdus ideea, Kripke pare-mi-se, dar eu am citit-o expusă frumos la Carnap (în Introduction to Symbolic Logic):

Avem nişte propoziţii. Şi o mulţime de lumi posibile. Luăm o propoziţie P -- să zicem "Acum Ionel are 5000 de lei în buzunar". În lumea posibilă nr. 1, vedem că P e adevărată. În lumea posibilă nr. 2, P e falsă. Şi tot aşa, în diverse lumi posibile P e ba falsă, ba adevărată.

Pe de altă parte, luăm propoziţia Q "Acum Ionel merge la şcoală sau Ionel nu merge la şcoală". Cercetăm şi vedem că Q este adevărată în lumea posibilă nr. 1, e adevărată şi în lumea posibilă nr. 2, şi tot aşa -- e adevărată în orice lume posibilă.

Bun, acum să zicem că ne situăm concret în lumea posibilă nr. 1 (aceasta să zicem că coincide cu lumea noastră reală, cu starea actuală de fapte). Şi vedem că în această lume posibilă ambele propoziţii P şi Q sunt adevărate. Da, dar felul adevărului lor este diferit: P este doar adevărată , pe când Q este logic adevărată. Adică nu se poate altfel, nu avem nici o lume posibilă în care Q să fie altfel decât adevărată.

O propoziţie adevărată în toate lumile posibile se numeşte tautologie. O propoziţie falsă în toate lumile posibile se numeşte contradicţie.

Ne punem problema să identificăm în care dintre lumile posibile ne aflăm. Cum facem asta? Pe măsură ce cercetăm faptele, aflăm valori de adevăr ale unor propoziţii; şi pe măsură ce aflăm valori de adevăr ale unor propoziţii, putem să eliminăm lumi posibile -- le eliminăm pe acelea în care faptele proaspăt aflate sunt altfel decât cum am constatat noi. Şi tot aşa înaintăm mereu, restrângând cu fiecare fapt aflat aria de lumi posibile în care s-ar putea situa lumea reală.

Tautologiile şi contradicţiile definite înainte nu ne ajută cu nimic în acest proces. Dacă am constatat de exemplu adevărul propoziţiei "Acum Ionel merge la şcoală sau Ionel nu merge la şcoală", asta nu ne ajută să restrângem aria de căutare printre lumile posibile. La fel dacă aflăm că propoziţia "Acum Ionel doarme şi Ionel nu doarme" este falsă. Aceste informaţii sunt inutile dpdv restrângerea ariei de căutare printre lumile posibile. Deci spunem că nu ne ajută să avansăm în cunoaştere.

Bun, acum mie ceea ce spui tu mi se pare extrem de asemănător (dacă nu identic) cu teoria de mai sus a adevărului logic în lumile posibile. Nu am nimic împotriva acestei teorii (dimpotrivă, sunt 100% de acord cu ea), numai că nu mi se pare că surprinde esenţa demersului popperian. Teoria adevărului logic în lumile posibile e valabilă (sau nu) indiferent şi independent de ce zice Popper. Ea de fapt a şi fost expusă înaintea lui Popper. Dar asta nu scade valoarea demersului lui Popper, pentru că în viziunea mea Popper se referă la altceva.

Aşa cum îl înţeleg eu, Popper nu priveşte simetric problema adevărului şi a falsităţii (în viziunea expusă de tine, ele joacă roluri perfect simetrice!). Pe Popper nu-l interesează deloc nici confirmarea şi nici posibilitatea confirmării unei teorii, ci el pleacă de la premiza "Nici o teorie (propoziţie) nu poate fi confirmată experimental". O astfel de premiză pare că nu ne poate duce decât la disperare, la blocaj raţional -- ce rost mai are să încercăm să cunoaştem lumea fizică, dacă ştim sigur că nu vom putea afla adevărul? Ei bine, aici vine Popper şi ne arată că până şi în aceste condiţii este posibil un demers raţional: anume să încetăm să mai bocim după paradisul pierdut al confirmării pozitive şi să ne înhămăm la treaba numită "dacă nu coroborare, atunci falsifiere (adică confirmare negativă)". Deci putem totuşi face ceva: să încercăm să falsificăm şi să ne bucurăm când nu reuşim asta (pentru că se cheamă că am coroborat teoria), dar să ne bucurăm şi când reuşim (pentru că se cheamă că am mai "demascat" o teorie falsă).

Şi da, problema este exact lipsa de simetrie: Popper porneşte de la ideea "nu putem confirma, deci..." şi ajunge în final la ideea "trebuie să încercăm să confirmăm negativ (să falsifiem)", fără să-şi dea seama că şi confirmarea negativă este tot o confirmare...

Da, dacă înlăturăm asimetria din viziunea lui Popper, problema dispare. Dar cu ocazia asta pierdem de fapt toată viziunea lui Popper şi revenim la semantica lumilor posibile... Ceea ce-i un regres, pentru că Popper avusese pretenţia că adaugă ceva.

Cam aşa văd eu lucrurile.

QUOTE
Daca mai departe afirmam ca "Nu toate corpurile se atrag", de fapt nu spunem nimic, deoarece aceasta supozitie/ipoteza suplimentara ne lasa in aceeasi stare: oricare ar fi doua corpuri, ele pot fie sa se atraga fie nu. De aceea ea nu este stiintifica (ea nu face nici o clasificare pe multimea observabilelor). De fapt, aceasta afirmatie poate fi eliminata pe motivul redundantei logice.

Sunt de acord parţial. Cu ultima afirmaţie nu sunt de acord: nu este o redundanţă logică, pentru că propoziţia nu-i o tautologie şi nici o contradicţie. Logic vorbind, nişte lumi posibile sunt eliminate -- acelea în care toate corpurile se atrag. Problema e că restrângând analiza doar la propoziţiile testabile experimental (observabile), lumile posibile eliminate sunt indiscernabile faţă de cele încă rămase în competiţie. Adică nişte lumi posibile se elimină, dar noi nu putem decide pe baze experimentale care sunt acelea.

Dar analiza nu se opreşte aici: Chiar dacă nu putem decide experimental falsitatea tezei "Nu toate corpurile se atrag", există situaţii (lumi posibile) în care putem decide adevărul acestei teze -- anume lumile posibile în care propoziţia "Ion se duse de dimineaţă în laborator şi făcu experimentul; deşi obiectele folosite în experimentele anterioare se comportaseră altfel, de data aceasta el observă că pietroiul şi piuliţa nu se atrag" e adevărată. În aceste lumi posibile, Ion poate decide clar că T2 e adevărată -- deci nu e falsă. Iată deci că cunoaşterea poate înainta. Asta se întâmplă din cauza simetriei introduse, care distruge ideea popperiană "Nu ne interesează verificarea adevărului, ci ne interesează întotdeauna doar verificarea falsităţii".

QUOTE
in nici un caz nu am adopta T2 ca metoda de cunostere

Dar nu se pune problema ca T2 să fie "metodă de cunoaştere"! Nu despre asta-i vorba. Propoziţiile admise ca ştiinţifice de Popper nu sunt "metode de cunoaştere", ci sunt pur şi simplu propoziţii care au dreptul să figureze în cărţile de pe raftul "Ştiinţă" din biblioteci. Nu orice astfel de propoziţie este o metodă de cunoaştere.

Deci sunt de acord că T2 nu e o "metodă de cunoaştere", dar nu sunt de acord că aceasta o face neştiinţifică.

În fond, despre nici o propoziţie de tipul "Am făcut experimentul aşa-şi-pe-dincolo şi am observat că acul voltmetrului s-a stabilizat la valoarea 3,47 V" sau "Am făcut experimentul cu pietroiul şi piuliţa şi acul balanţei de torsiune s-a stabilizat la indicaţia 2,84 grade (cât fusese şi la început)" nu poţi spune că este "metodă de cunoaştere". Conform lui Popper (şi îmi pare că şi tu susţii asta), ele ar trebui şterse din cărţile de ştiinţă. Nu-i cam... în neregulă să le declarăm neştiinţifice?

a
bonobo
QUOTE ((Amenhotep @ 30 Jun 2005, 04:38 PM)
Dar nu ai adresat problema ridicată de mine:

T1 = "Toate corpurile se atrag"
T2 = "Nu toate corpruile se atrag"

Conform lui Popper, T1 este ştiinţifică şi T2 este neştiinţifică. Dar decizia în privinţa ştiinţificităţii lui T1 o luăm pe baza faptului că ne imaginăm că T2 ar putea fi confirmată experimental. Adică întemeiem ştiinţificitatea lui T1 pe posibilitatea probării unei propoziţii neştiinţifice. Nu-i... ciudat?

Nu anulăm exact "declaraţia de intenţii" cu care-am pornit la drum -- "Probarea experimentală a unui adevăr ştim încă de la Hume că este imposibilă; de aceea, renunţăm să mai încercăm aşa ceva şi ne vom concentra pe încercările de falsifiere, nu de confirmare"? Căci ăsta e pe scurt programul lui Popper, asta-i esenţa propunerii lui.


Mda... descoperim tot felul de chestii noi. wink.gif

Din cate imi dau seama, Popper critica modul inductiv, empiric de dezvoltare a unei teorii. El spune ca observatiile empirice nu au o valoare absoluta de adevar. Spre exemplu, observam doua corpuri care nu se atrag. Este acesta un fapt sigur? Nu. Putem argumenta faptul ca forta de atractie este suficient de mica pentru a nu putea fi detectata. Sau putem spune ca exista corpuri ascunse (sau forte necunoscute) care anihileaza forta lor de atractie. Din acest motiv o teorie este stiintifica daca este falsifiabila (teoretic vorbind) dar ea nu este falsifiata odata cu gasirea primului contraexemplu. Pentru falsifierea unei teorii, Popper propune asazisul "Sophisticated Falsificationism":
QUOTE
A theory T1 is falsified only if the following three conditions were satisfied:
1. There exists a theory T2 that has excess empirical content; that is, it predicts novel facts – new ones not predicted by T1;
2. T2 explains everything that was previously explained by T1; and
3. Some of these new predictions have been confirmed by experiment.
It is thus not enough to find a falsifier to reject T1.

Deci Popper spune ca, chiar daca gasim fapte/observatii care contrazic o teorie, nu trebuie sa o abandonam pana nu gasim o alta teorie care sa explice tot ceea ce explica teoria curenta dar in plus explica si toate (sau cel putin o parte din) observatiile care contrazic/falsifica teoria curenta.

In acest mod, chiar daca descoperim corpuri care nu se atrag, aceast fapt nu falsifica T1 si nici nu confirma T2. T1 se spune ca este falsifiata (abandonata) in momentul in care emitem o alta teorie T3 care explica tot ce explica T1 si in plus explica si cazurile de corpuri care nu se atrag. In plus, T3 va face predictii si asupra unor situatii necunoscute inca.
Amenhotep
QUOTE (bonobo @ 1 Jul 2005, 09:17 PM)
Mda... descoperim tot felul de chestii noi. wink.gif

Aşa este. Şi eu am înţeles chestii noi în această discuţie. Mă bucură că mai sunt şi alţii. smile.gif

QUOTE
Din cate imi dau seama, Popper critica modul inductiv, empiric de dezvoltare a unei teorii.

Exact. Mai precis încearcă să ofere o soluţie la mai vechea problemă a inducţiei în ştiinţă.

QUOTE
Din acest motiv o teorie este stiintifica daca este falsifiabila (teoretic vorbind) dar ea nu este falsifiata odata cu gasirea primului contraexemplu. Pentru falsifierea unei teorii, Popper propune asazisul "Sophisticated Falsificationism"

Da. Numai că problema ridicată de mine nu se referă la falsifierea practică a unei teorii (să nu uităm: vorbim mereu de perioada de dinaintea deschiderii uşilor templului!). Ci la împărţirea propoziţiilor în ştiinţifice şi neştiinţifice.

QUOTE
Deci Popper spune ca, chiar daca gasim fapte/observatii care contrazic o teorie, nu trebuie sa o abandonam pana nu gasim o alta teorie care sa explice tot ceea ce explica teoria curenta dar in plus explica si toate (sau cel putin o parte din) observatiile care contrazic/falsifica teoria curenta.

Mi se pare rezonabil.

M-am mai gândit şi cred că am un răspuns la obiecţia pe care am ridicat-o împotriva lui Popper. Răspunsul este: Se poate modifica criteriul lui Popper încât să admită ca ştiinţifice şi propoziţii de genul "Iată, acest A nu este B". În felul următor:

O teorie/propoziţie/afirmaţie/teză/etc. este ştiinţifică dacă şi numai dacă:

a. s-ar putea proba experimental că e falsă,

sau

b. s-a probat experimental că e adevărată.


Dat fiind că "experimental" înseamnă până la urmă "altfel decât inductiv", acest criteriu se poate formula echivalent şi în termeni de interzicere a metodei inductive:

O teorie/propoziţie/afirmaţie/teză/etc. este ştiinţifică dacă şi numai dacă:

a. s-ar putea proba că e falsă prin mijloace altfel decât inductive,

sau

b. s-a probat că e adevărată prin mijloace altfel decât inductive.


Această soluţie seamănă cu ce propusese Cătălin la un moment dat, cu două diferenţe:

- Nu e vorba pur şi simplu de admiterea tuturor adevărurilor în domeniul ştiinţei, ci de admiterea adevărurilor neinductive (de exemplu găsirea unui caz "Iată că aceste două corpuri nu se atrag").

- Popper nu a spus aşa ceva.

Soluţia pe care tocmai am prezentat-o are şi avantajul că nu conduce la o simetrie perfectă între adevăr şi falsitate, deci nu se suprapune cu teoria adevărului logic în lumile posibile. De aceea, criteriul popperian astfel îmbunătăţit reuşeşte să facă ceea ce vroia Popper: să dea o metodă raţională imună faţă de "bolile" inducţiei.

Ce părere ai?

a
bonobo
QUOTE (Amenhotep @ 1 Jul 2005, 11:16 PM)
Ce părere ai?

In principiu nu sunt de acord deoarece am inca o mare indoiala in legatura cu posibilitatea de a proba experimental faptul că o propoziţie/afirmaţie este adevarata/falsa. Paragraful "Critical Evaluation" de aici mi se pare destul de edificator. Reproduc aici doar o parte din el:
QUOTE
Scientific laws are expressed by universal statements (i.e. they take the logical form `All A's are X', or some equivalent) which are therefore concealed conditionals - they have to be understood as hypothetical statements asserting what would be the case under certain ideal conditions. In themselves they are not existential in nature. Thus `All A's are X' means `If anything is an A, then it is X'. Since scientific laws are non-existential in nature, they logically cannot imply any basic statements, since the latter are explicitly existential. The question arises, then, as to how any basic statement can falsify a scientific law, given that basic statements are not deducible from scientific laws in themselves? Popper answers that scientific laws are always taken in conjunction with statements outlining the `initial conditions' of the system under investigation; these latter, which are singular existential statements, do, when combined with the scientific law, yield hard and fast implications. Thus, the law `All A's are X', together with the initial condition statement `There is an A at Y', yields the implication `The A at Y is X', which, if false, falsifies the original law.

This reply is adequate only if it true, as Popper assumes, that singular existential statements will always do the work of bridging the gap between a universal theory and a prediction. Hilary Putnam in particular has argued that this assumption is false, in that in some cases at least the statements required to bridge this gap (which he calls `auxiliary hypotheses') are general rather than particular, and consequently that when the prediction turns out to be false we have no way of knowing whether this is due to the falsity of the scientific law or the falsity of the auxiliary hypotheses. The working scientist, Putnam argues, always initially assumes that it is the latter, which shows not only that scientific laws are, contra Popper, highly resistant to falsification, but also why they are so highly resistant to falsification.

Deci, chiar daca doua corpuri nu se atrag, de unde stim ca nu au sarcini de acelasi semn, de care teoria nu stie, si care anuleaza atractia? In acest caz, am falsifia teoria "Toate corpurile se atrag" si mai tarziu, descoperind sarcinile electrice, am constata ca am etichetat-o gresit. In istoria stiintei exista multe altfel de cazuri.

De aceea nu cred ca stiintificitatea unei teorii/afirmatii/propozitii poate fi legata in vreun fel de probarea experimentala a ceva. Nu numai ca ar fi o himera (la modul general), dar ar fi si gresit.

Edit: mai degraba:
1. accept definitia lui Popper a stiintificitatii;
2. accept faptul ca nimic nu poate fi probat experimental ca fiind adevarat sau fals definitiv (deci nici "Nu toate corpurile se atrag", oricate observatii de corpuri care nu se atrag s-ar face);
3. pentru a falsifica "Toate corpurile se atrag", desi constat ca aparent exista corpuri care nu se atrag, astept sau emit o teorie stiintifica T3 mai buna. Altfel, s-ar putea sa ma grabesc si sa gresesc.
Amenhotep
QUOTE (bonobo @ 2 Jul 2005, 12:43 AM)
am inca o mare indoiala in legatura cu posibilitatea de a proba experimental faptul că o propoziţie/afirmaţie este adevarata/falsa.

Hmm... Zici că ai îndoieli că o propoziţie generică (de orice tip) ar putea fi confirmată/infirmată experimental (adică neinductiv)? Asta ar însemna că... nu putem cunoaşte chiar nimic despre lume...

Mie îmi pare că sunt două tipuri de propoziţii:

- unele universale -- şi sunt de acord că acestea nu pot fi confirmate experimental; dar susţin că pot fi infirmate experimental (pe asta se bazează Popper)

- unele existenţiale -- şi sunt de acord că acestea nu pot fi infirmate experimental; dar susţin că pot fi confirmate experimental (despre asta Popper nu zice nimic).

QUOTE
This reply is adequate only if it is true, as Popper assumes, that singular existential statements will always do the work of bridging the gap between a universal theory and a prediction. Hilary Putnam in particular has argued that this assumption is false, in that in some cases at least the statements required to bridge this gap (which he calls `auxiliary hypotheses') are general rather than particular

Eu cred că dacă o teorie nu are propoziţii existenţiale, atunci clar nu e ştiinţifică. Ci logică (şi Popper plasează logica în afara ştiinţei; lucru cu care eu sunt de acord). Logica (sau matematica) pură lucrează desprinsă de orice presupoziţii existenţiale. Cum frumos spunea Russell (chiar citesc acum "Principiile matematicii" -- nu-i aceeaşi carte cu "Principia Mathematica"), propoziţiile logicii şi matematicii pure rămân adevărate chiar dacă Universul nu există. Aceste domenii nu presupun că ceva există. Dar când facem logică sau matematică aplicată -- adică ştiinţă --, întotdeauna plecăm de la preupuneri de tipul "Cutare chestie există"; adăugând aceste presupuneri la sistemul logico-matematic pur, obţinem diverse sisteme mai puternice decât simpla logică: obţinem fizică, chimie etc.

Aşadar, nu văd cum o teorie ştiinţifică ar putea să nu conţină deloc ipoteze existenţiale... Dacă ea chiar nu conţine astfel de ipoteze, atunci e o teorie logico-matematică. Şi deci nu-i putem aplica criteriile ştiinţifice.

Prin definiţie, ştiinţa are de-a face cu experienţa. Deci are de-a face şi cu propoziţii existenţiale. Iar acestea pot fi confirmate...

QUOTE
De aceea nu cred ca stiintificitatea unei teorii/afirmatii/propozitii poate fi legata in vreun fel de probarea experimentala a ceva. Nu numai ca ar fi o himera (la modul general), dar ar fi si gresit.

Păi... asta înseamnă că nu crezi că demersul lui Popper are şanse de reuşită... pentru că el fix asta încearcă: să lege ştiinţificitatea unei teorii de posibilitatea probării experimentale a ceva (în speţă, negaţia teoriei)...

QUOTE
1. accept definitia lui Popper a stiintificitatii;
2. accept faptul ca nimic nu poate fi probat experimental ca fiind adevarat sau fals definitiv (deci nici "Nu toate corpurile se atrag", oricate observatii de corpuri care nu se atrag s-ar face);

Din acestea două rezultă că nici o teorie nu poate fi numită "ştiinţifică". Deoarece Popper spune că pentru asta ar trebui să ne imaginăm o falsificare clară a ei. O falsificare susceptibilă de "Păi stai să vezi, că poate au fost nişte factori ascunşi, deci poate nu s-a falsificat..." este exact duşmanul cu care Popper luptă -- vezi exemplul cu psihanaliza. Pe aceste teorii vrea el să le izgonească din rândul ştiinţei. Or, tu la punctul 2 afirmi că orice teorie este de acest tip (imposibil de falsificat în mod clar). Deci orice teorie este neştiinţifică...

Eu cred că dificultatea provine din amestecarea a două lucruri:

1. Criteriul de ştiinţificitate (problema demarcaţiei)

2. Modul cum o teorie ştiinţifică ajunge să fie abandonată şi înlocuită cu o altă teorie ştiinţifică.

Popper vorbeşte de amândouă. Şi în ambele cazuri e vorba de "doborârea" unei teorii -- adică de falsificarea ei. [Notă explicativă: folosesc termenul "falsifiabil" în loc de "falsificabil" nu pentru că n-aş şti bine limba română, ci pentru că este aici o nuanţă care merită notată altfel: în genere, prin "falsificabil" se înţelege "ceva despre care se poate arăta că e fals", ceea ce ar conduce la ideea că vorbim de teorii care de fapt sunt greşite, numai că încă n-am descoperit noi greşeala; or, Popper nu despre astfel de teorii vorbeşte; "falsifiabilitatea" lui este altceva şi de aceea am simţit nevoia unui cuvânt diferit de "falsificabil".]

Bun, spuneam că Popper vorbeşte şi de problema 1 şi de problema 2 de mai sus, în ambele făcând uz de falsificarea (sau putinţa falsificării) unei teorii. Dar ele rămân probleme diferite. În discuţia de faţă eu zic că importantă e problema 1. Şi numai ea. Problema 2 zic că este irelevantă pentru subiectul discuţiei. Nu eşti de aceeaşi părere?

a
bonobo
QUOTE (Amenhotep @ 2 Jul 2005, 05:53 PM)
QUOTE (bonobo @ 2 Jul 2005, 12:43 AM)
am inca o mare indoiala in legatura cu posibilitatea de a proba experimental faptul că o propoziţie/afirmaţie este adevarata/falsa.

Hmm... Zici că ai îndoieli că o propoziţie generică (de orice tip) ar putea fi confirmată/infirmată experimental (adică neinductiv)? Asta ar însemna că... nu putem cunoaşte chiar nimic despre lume...

Eu zic ca adevarul si falsul exista doar la nivel teoretic (in logica). La nivel empiric ele nu exista. Lumea nu o cunoastem prin adevar si fals ci prin diferite nivele de incredere si indoiala.

QUOTE (Amenhotep @ 2 Jul 2005, 05:53 PM)
Mie îmi pare că sunt două tipuri de propoziţii:
- unele universale -- şi sunt de acord că acestea nu pot fi confirmate experimental; dar susţin că pot fi infirmate experimental (pe asta se bazează Popper)
- unele existenţiale -- şi sunt de acord că acestea nu pot fi infirmate experimental; dar susţin că pot fi confirmate experimental (despre asta Popper nu zice nimic).

Pai de fapt Popper aici a si gresit: el a spus ca o teorie este stiintifica daca se poate imagina un experiment care sa o falsifice. In continuare, el a considerat ca daca acel experiment s-ar realiza, acesta ar putea la modul absolut sa falsifice teoria. Ulterior (ai observat si in citatul pe care l-am dat), si-a dat seama ca chiar daca acest experiment se realizeaza si contrazice teoria, exista cel putin doua dificultati:
1. Deoarece, pentru a defini acel experiment trebuie sa emitem o ipoteza auxiliara de tipul "Exista A in Y...", aparentul rezultat in contradictie cu teoria poate fi pus nu pe seama teoriei ci pe falsitatea lui "Exista A in Y...".
2. Chiar daca "Exista A in Y..." este corect, e posibil sa persupunem ca "Exista si B in Y..." (B nedetectat inca), care a alterat rezultatele experimentului.
Deci, desi se poate imagina un experiment care teoretic poate falsifica teoria, practic el nu este convingator. Deci rezultatul nici unui experiment ("Exista A...") nu poate avea din punct de vedere empiric o valoare absoluta de adevar ci, mai degraba, un anumit grad de incredere.
Din punctul meu de vedere propoziţiile de tip existenţial pot fi confirmate experimental numai cu un anumit grad de incredere (<1).

QUOTE (Amenhotep @ 2 Jul 2005, 05:53 PM)
Eu cred că dacă o teorie nu are propoziţii existenţiale, atunci clar nu e ştiinţifică. Ci logică (şi Popper plasează logica în afara ştiinţei; lucru cu care eu sunt de acord). Logica (sau matematica) pură lucrează desprinsă de orice presupoziţii existenţiale. Cum frumos spunea Russell (chiar citesc acum "Principiile matematicii" -- nu-i aceeaşi carte cu "Principia Mathematica"), propoziţiile logicii şi matematicii pure rămân adevărate chiar dacă Universul nu există. Aceste domenii nu presupun că ceva există. Dar când facem logică sau matematică aplicată -- adică ştiinţă --, întotdeauna plecăm de la preupuneri de tipul "Cutare chestie există"; adăugând aceste presupuneri la sistemul logico-matematic pur, obţinem diverse sisteme mai puternice decât simpla logică: obţinem fizică, chimie etc.

Aşadar, nu văd cum o teorie ştiinţifică ar putea să nu conţină deloc ipoteze existenţiale... Dacă ea chiar nu conţine astfel de ipoteze, atunci e o teorie logico-matematică. Şi deci nu-i putem aplica criteriile ştiinţifice.

Prin definiţie, ştiinţa are de-a face cu experienţa. Deci are de-a face şi cu propoziţii existenţiale. Iar acestea pot fi confirmate...

99% de acord, cu observatia ca propoziţiile existenţiale pot fi confirmate numai cu un anumit grad de incredere.

QUOTE (Amenhotep @ 2 Jul 2005, 05:53 PM)
QUOTE
De aceea nu cred ca stiintificitatea unei teorii/afirmatii/propozitii poate fi legata in vreun fel de probarea experimentala a ceva. Nu numai ca ar fi o himera (la modul general), dar ar fi si gresit.

Păi... asta înseamnă că nu crezi că demersul lui Popper are şanse de reuşită... pentru că el fix asta încearcă: să lege ştiinţificitatea unei teorii de posibilitatea probării experimentale a ceva (în speţă, negaţia teoriei)...

In final, eu cred ca el leaga ştiinţificitatea unei teorii de posibilitatea imaginarii unui experiment care sa o falsifice. Asta inseamna, dupa mine, ca falsiabilitatea unei teorii nu are nici o legatura cu empiricul.

QUOTE (Amenhotep @ 2 Jul 2005, 05:53 PM)
QUOTE
1. accept definitia lui Popper a stiintificitatii;
2. accept faptul ca nimic nu poate fi probat experimental ca fiind adevarat sau fals definitiv (deci nici "Nu toate corpurile se atrag", oricate observatii de corpuri care nu se atrag s-ar face);

Din acestea două rezultă că nici o teorie nu poate fi numită "ştiinţifică". Deoarece Popper spune că pentru asta ar trebui să ne imaginăm o falsificare clară a ei. O falsificare susceptibilă de "Păi stai să vezi, că poate au fost nişte factori ascunşi, deci poate nu s-a falsificat..." este exact duşmanul cu care Popper luptă -- vezi exemplul cu psihanaliza. Pe aceste teorii vrea el să le izgonească din rândul ştiinţei. Or, tu la punctul 2 afirmi că orice teorie este de acest tip (imposibil de falsificat în mod clar). Deci orice teorie este neştiinţifică...

Ulterior si-a dat seama ca "falsificarea" empirica a unei teorii este un punct de vedere cel putin naiv. Din aceasta cauza a fost nevoit sa adauge conceptul de "Sophisticated Falsificationism". Acesta se leaga de rezultate experimentale dar numai la nivel euristic. Nici un experiment nu falsifica sau confirma o teorie. O teorie este falsificata numai de o alta teorie mai cuprinzatoare, care explica in mod natural rezultatele contradictorii de pana atunci. Ideea ar fi ca un rezultat experimental il consideram ca fiind mai de incredere daca il putem explica logic (printr-o teorie).
bonobo
QUOTE (Amenhotep @ 2 Jul 2005, 05:53 PM)
Eu cred că dificultatea provine din amestecarea a două lucruri:
1. Criteriul de ştiinţificitate (problema demarcaţiei)
2. Modul cum o teorie ştiinţifică ajunge să fie abandonată şi înlocuită cu o altă teorie ştiinţifică.

Bun, spuneam că Popper vorbeşte şi de problema 1 şi de problema 2 de mai sus, în ambele făcând uz de falsificarea (sau putinţa falsificării) unei teorii. Dar ele rămân probleme diferite. În discuţia de faţă eu zic că importantă e problema 1. Şi numai ea. Problema 2 zic că este irelevantă pentru subiectul discuţiei. Nu eşti de aceeaşi părere?

Nu prea sunt de aceeasi parere. Atata vreme cat nu putem avea incredere 100% in rezultatele experimentelor (si lucrul acesta devine din ce in ce mai important pe masura ce teoriile, sau cel putin predictiile lor falsifiabile, au din ce in ce mai putina legatura cu realitatea pe care o putem vedea cu ochii nostri), a-ti imagina faptul ca o teorie poate fi falsificata pe baza unui experiment crucial este o naivitate. In acest context, criteriul 2 mi se pare esential.

De fapt totul se reduce la faptul ca pentru a fi stiintifica, o teorie/afirmatie/propozitie trebuie sa fie cel putin in principiu falsifiabila. Dar o teorie este pana la urma un model de descriere a realitatii. Faptele care par (sau sunt) in concordanta cu ea, ne sporesc increderea in faptul ca ea descrie corect realitatea. Faptele care par a nu fi in concordanta cu ea nu o falsifica automat. Ele pot fi tratate ca anomalii. Daca putem emite o teorie mai cuprinzatoare care sa le explice logic si pe acestea, atunci admitem faptul ca e normal ca ele sa fie asa.
Cu alte cuvinte, daca cineva imi expune rezultetele unui experiment/unei observatii, eu pot fi 100% de acord ca asa este daca imi si explica logic aceste rezultate.

De exemplu, daca s-ar observa un obiect care se misca cu o viteza relativa (la pamant) mai mare decat cea a luminii, crezi ca am spune automat "teoria relativitatii este falsa"? Eu unul nu as spune prea usor asta deoarece pun mai mare baza pe principiul invariantei legilor fizicii fata de transformari gaussiene decat acest gen de determinari empirice.
Sau, daca s-ar descoperi o fosila de mamifer cu pene, crezi ca as deveni automat creationist? Principiul mutatie aleatoare + selectie naturala mi se pare mult mai acceptabil.

Pana la urma, clasificarea stiintific/nestiintific a teoriilor trebuie sa fie facuta pur teoretic, dupa principiul demarcatiei.

Dificultatea ta se rezolva (din punctul meu de vedere cel putin) daca consideri faptul ca:
1. T1 este in falsifiabila (teoretic) deci este stiintifica;
2. T2 nu este falsifiabila deci nu este stiintifica;
3. un rezultat experimental (sau mai multe) de tipul 2 (corpuri care nu se atrag) scade nivelul de incredere in T1 dar nu o falsifica si nici nu o confirma pe T2 (doar ne mareste gradul de incredere in ea);
4. O teorie stiintifica T3 care explica de ce (aparent poate) doua corpuri nu se atrag o poate falsifica pe T1 si eventual confirma pe T2.

Cel mai aproape de ceea ce se intampla in stiinta mi se pare Imre Lakatos.
Amenhotep
QUOTE (bonobo @ 2 Jul 2005, 07:23 PM)
QUOTE (Amenhotep @ 2 Jul 2005, 05:53 PM)
Hmm... Zici că ai îndoieli că o propoziţie generică (de orice tip) ar putea fi confirmată/infirmată experimental (adică neinductiv)? Asta ar însemna că... nu putem cunoaşte chiar nimic despre lume...

Eu zic ca adevarul si falsul exista doar la nivel teoretic (in logica). La nivel empiric ele nu exista. Lumea nu o cunoastem prin adevar si fals ci prin diferite nivele incredere si indoiala.

Fie că vorbim despre "Adevăr 100%" şi "Fals 100%" sau despre "încredere 73%" vs. "încredere 27%", acestea sunt atribute ale propoziţiilor. Chiar dacă înlocuim logica clasică bivalentă cu o logică fuzzy în care adevărul şi falsul sunt doar nişte extreme ideale, problema rămâne: atributele de adevărat/fals/de încredere/dubioasă/etc. sunt ale propoziţiilor şi nu ale faptelor.

Eu zic că înainte de a porni un demers opus/paralel/critic faţă de cel popperian, trebuie să ne asumăm o poziţie filosofică vizavi de legătura între "veritatea" propoziţiilor şi stările de fapt -- anume că această legătură există. Cu alte cuvinte, trebuie să pornim de la ipoteza că într-un fel sau altul (poate încă nelămurit dpdv filosofic), ceea ce spunem în propoziţii are o legătură stabilă cu ceea ce se petrece în lume.

Iar după ce ne-am asumat această premisă, e neproductiv ca la mijlocul demersului să ne-ntoarcem şi s-o punem la îndoială... De aceea propun ca în cadrul acestei discuţii să acceptăm că are sens să analizăm relaţiile logice (de "veritate") între propoziţii şi că aceste relaţii logice reflectă relaţii existente între fapte. Cu alte cuvinte, propun să admitem ipoteza că un discurs logico-propoziţional este ancorat în realitate fie printr-o relaţie de corespondenţă, fie printr-o relaţie de non-corespondenţă. Având o propoziţie, faptele fie sunt aşa cum zice propoziţia, fie nu sunt -- aceasta e relaţia stabilă şi solidă între propoziţii şi lume.

Dacă admitem această poziţie filosofică, putem ulterior să decidem să exprimăm "veritatea" prin doar două valori (adevărat şi fals -- logică bivalentă), prin câteva valori (logici polivalente) sau printr-o infinitate de valori (logică fuzzy). Opţiunea concretă mi se pare irelevantă, pentru că oricare din aceste variante se poate "proiecta" pe spaţiul bivalent adevărat-fals. Adică niciodată nu vom găsi un rezultat din logica fuzzy de exemplu, care "tradus" în termeni de adevărat-fals să dea un rezultat diferit de rezultatul pe care l-am fi obţinut dacă am fi lucrat de la început în logica clasică. Logica clasică este întotdeauna un subset al logicilor multivalente. Logicile acestea multivalente îşi dovedesc utilitatea în situaţiile când simţim nevoia unor departajări mai fine -- de exemplu când suntem nesatisfăcuţi de faptul că logica clasică acordă aceeaşi valoare de adevăr propoziţiilor "există oameni cu două picioare" şi "există câini cu două picioare". Când avem astfel de nemulţumiri apelăm la logici fuzzy, la probabilităţi...

Important este că dacă o problemă prezintă un aspect paradoxal sau contradictoriu în logica clasică, atunci ea îşi va păstra acel aspect şi când o tratăm în logici multivalente. Nu se poate altfel. Dacă ar exista un astfel de caz, ar însemna că o logică multivalentă poate conduce la contradicţii de tip clasic atunci când e "proiectată" pe spaţiul bivalent... ceea ce nu e cazul. Logicile multivalente sunt construite astfel încât această posibilitate să fie exclusă.

De aceea sunt de părere că unei situaţii paradoxale sub aspect clasic (bivalent) nu are rost să-i căutăm soluţionarea în domeniul logicilor multivalente. În astfel de cazuri, apelul la logici multivalente este... o excursie inutilă.

QUOTE
exista cel putin doua dificultati:
1. Deoarece, pentru a defini acel experiment trebuie sa emitem o ipoteza auxiliara de tipul "Exista A in Y...", aparentul rezultat in contradictie cu teoria poate fi pus nu pe seama teoriei ci pe falsitatea lui "Exista A in Y...".
2. Chiar daca "Exista A in Y..." este corect, e posibil sa persupunem ca "Exista si B in Y..." (B nedetectat inca), care a alterat rezultatele experimentului.

Asta se rezolvă simplu: dacă nu ştim, punem mâna şi verificăm -- chiar există vreun A în Y? era vreun B în Y? Evident că atâta timp cât nu ştim răspunsul la aceste întrebări, nu putem afirma nimic despre rezultatul experimentului. Dar sunt două posibilităţi:

- fie în principiu putem afla răspunsul la întrebărle cu pricina -- şi-atunci punem mâna şi ne străduim să verificăm (cât de greu o fi lucrul ăsta),

- fie în principiu nu se poate verifica niciodată existenţa a ceva undeva -- şi-atunci închidem laboratorul şi mergem acasă; de fapt închidem toate laboratoarele şi mergem acasă, pentru că oricând oricărui rezultat experimental i se poate reproşa "Mda... pare că-i aşa cum zici... Dar eşti tu sigur că de fapt acolo n-au intervenit nişte factori necunoscuţi... cum ar fi de exemplu o minune? Sau o întâmplare norocoasă? Poţi tu să garantezi 100% că nu-i aşa? OK, zici că ai repetat experimentul de 18 ori... Şi ce, e imposibil să se petreacă 18 întâmplări norocoase? Sau 18 minuni? Sau să fi greşit tu de 18 ori la rând?" Dacă judecăm aşa, nu văd de ce-am mai pune problema ştiinţei. Ea devine imposibilă, pentru că argumentul de mai sus poate fi adus oricărui rezultat experimental.

Singurul răspuns posibil în faţa unui astfel de argument este unul de sorginte inductivă: "Păi s-a observat în genere în lume că o greşeală în laborator e rară, două greşeli la rând şi mai rare etc. Deci 18 greşeli sau coincidenţe norocoase la rând... este extrem de improbabil să se petreacă!" Or, replica imediată este "Da? Eşti sigur? Pe ce te bazezi când generalizezi? Chestia cu probabilităţile s-a observat la unele experimente trecute, dar de unde ştii tu că e valabilă şi la experimentul tău?" Cădem deci din nou în capcana justificării inducţiei prin inducţie... exact ceea ce voia Popper să evite.

QUOTE
Din punctul meu de vedere propoziţiile de tip existenţial pot fi confirmate experimental numai cu un anumit grad de incredere (<1).

Cum spuneam, modul cum exprimăm "veritatea" mi se pare irelevant. Dacă vrei, lucrăm cu probabilităţi sau cu logică fuzzy. Şi concluzionăm că despre o teorie nu se poate spune că "e ştiinţifică" sau "nu e ştiinţifică", ci doar "e ştiinţifică cu un anumit grad de încredere < 1 şi > 0". Apoi, pentru că practic nu putem să lucrăm cu numere reale exprimate cu o infinitate de zecimale, convenim să admitem că o teorie e "Ştiinţifică dom'ne, ce mai încoace şi-ncolo!" (prescurtat ŞDCMÎŞNC) dacă gradul de ştiinţificitate e peste 95% (sau, mă rog, stabileşte Congresul Mondial al Oamenilor de Ştiinţă o valoare). Şi ce observăm? Că decizia că o teorie e ŞDCMÎŞNC o luăm pe baza unor propoziţii... care sunt non-ŞDCMÎŞNC! Problema expusă de mine rămâne.

QUOTE
In final, eu cred ca el leaga ştiinţificitatea unei teorii de posibilitatea imaginarii unui experiment care sa o falsifice. Asta inseamna, dupa mine, ca falsiabilitatea unei teorii nu are nici o legatura cu empiricul.

Da! Este exact ce spuneam şi eu în postul anterior! Falsificarea este problema numărul 2, pe când decizia "e sau nu falsifiabilă?" e o cu totul altă problemă -- şi despre aceasta din urmă zic eu că e vorba aici. Problema e la nivelul imaginaţiei, înainte de a se deschide uşile templului! Nu ne interesează ce vor găsi discipolii în lume şi cât de greu le va fi să-şi îndeplinească misiunea. Dimineaţa devreme, înainte să se trezească discipolii, noi (şi cu Popper) avem o discuţie teoretică, pe probleme de clasificare. Pe problema demarcaţiei.

QUOTE
QUOTE (Amenhotep @ 2 Jul 2005, 05:53 PM)
Deci orice teorie este neştiinţifică...

Ulterior si-a dat seama ca "falsificarea" empirica a unei teorii este un punct de vedere cel putin naiv.

Posibil, dar aici era vorba de falsifiabilitate (ştiinţificitate). Aşa cum spui, asta presupune imaginarea unui experiment. Mai precis, imaginarea pe cale logică (de aceea nu-i obligatoriu ca experimentul să-l propună însuşi autorul teoriei, ci poate fi propus de oricine înţelege teoria şi e în stare să gândească logic). De aceea pentru falsifiabilitate nu-i necesar apelul la empiric, ci e suficient apelul la logică.

Exemplu: teoria "În Soare se petrec reacţii de fuziune nucleară" este ştiinţifică în ciuda faptului că practic ar fi extrem de greu să fie falsificată cu certitudine de 100%. De ce e totuşi ştiinţifică? Pentru că experimentul imaginar de falsifiere potenţială se desfăşoară la nivel mental -- iar la nivel mental avem voie să zicem "Presupunem că am verificat cu certitudine de 100% că steaua pe care-o verificăm e chiar Soarele". Practic este admisibilă critica "Măi, dar tu te-ai asigurat că ai îndreptat telescopul către Soare? Dacă a venit pisica şi-a lovit telescopul când tu nu erai atent şi l-a deviat înspre cuptorul cu microunde şi tu ai făcut măsurătorile fără să-ţi dai seama de această deviere?", dar teoretic nu e admisibilă.

Până la urmă, singurul lucru inadmisibil teoretic cred că este o verificare infinită. De aceea propoziţiile existenţiale nu sunt falsifiabile (dar eu propun să le acceptăm ca ştiinţifice -- dacă se verifică pozitiv).

OK, e drept, propunerea mea are o problemă: Dacă propunerea lui Popper funcţionează fără probleme înainte de deschiderea uşilor templului... propunerea mea are nevoie (în partea a doua, unde admit şi propoziţiile existenţiale) de verificări experimentale. De aceea e un criteriu hibrid, impur...

Şi asta mă face să mă întorc la concluzia iniţială: criteriul de demarcaţie al lui Popper conduce la probleme şi nici nu-l putem "cârpi" într-un mod satisfăcător...

Grav...

a
Amenhotep
QUOTE (bonobo @ 2 Jul 2005, 11:53 PM)
Atata vreme cat nu putem avea incredere 100% in rezultatele experimentelor [...], a-ti imagina faptul ca o teorie poate fi falsificata pe baza unui experiment crucial este o naivitate.

Hmm... Păi atunci înseamnă că criteriul de demarcaţie (care se bazează fix pe imaginarea falsificării unei teorii) este o naivitate.

QUOTE
De fapt totul se reduce la faptul ca pentru a fi stiintifica, o teorie/afirmatie/propozitie trebuie sa fie cel putin in principiu falsifiabila.

Nu mai înţeleg. Pentru ca acest criteriu de demarcaţie să funcţioneze, e OK să avem falsificare "în principiu"? Sau trebuie neapărat să ne gândim la falsficarea experimentală efectivă (care-i o naivitate)?

QUOTE
Daca putem emite o teorie mai cuprinzatoare care sa le explice logic si pe acestea, atunci admitem faptul ca e normal ca ele sa fie asa.

OK, dar asta nu afectează criteriul de demarcaţie. O teorie nu-şi schimbă ştiinţificitatea în funcţie de apariţia sau nu a unei noi teorii care... Această apariţie de teorie T3 de care vorbeşti este complet irelevantă în problemele "Este T1 ştiinţifică sau nu?", respectiv "Este non-T1 ştiinţifică sau nu?".

QUOTE
De exemplu, daca s-ar observa un obiect care se misca cu o viteza relativa (la pamant) mai mare decat cea a luminii, crezi ca am spune automat "teoria relativitatii este falsa"?

Nu ştiu şi nici nu mă interesează. Problema pe care-o ridic eu aici e "Este teoria relativităţii ştiinţifică?"

QUOTE
Pana la urma, clasificarea stiintific/nestiintific a teoriilor trebuie sa fie facuta pur teoretic, dupa principiul demarcatiei.

Exact! Înainte de deschiderea uşilor templului! Deci experienţa este irelevantă.

QUOTE
Dificultatea ta se rezolva (din punctul meu de vedere cel putin) daca consideri faptul ca:
1. T1 este in falsifiabila (teoretic) deci este stiintifica;
2. T2 nu este falsifiabila deci nu este stiintifica;

Nu înţeleg de ce spui că dificultatea se rezolvă. Faptul că "deci este ştiinţifică" de la punctul 1 se întemeiază pe o judecată despre T2 -- care este neştiinţifică! -- rămâne o problemă. O problemă teoretică, nicidecum practică.

QUOTE
3. un rezultat experimental (sau mai multe) de tipul 2 (corpuri care nu se atrag) scade nivelul de incredere in T1 dar nu o falsifica si nici nu o confirma pe T2 (doar ne mareste gradul de incredere in ea);
4. O teorie stiintifica T3 care explica de ce (aparent poate) doua corpuri nu se atrag o poate falsifica pe T1 si eventual confirma pe T2.

Ce relevanţă au aceste puncte 3 şi 4 în problema ştiinţificităţii teoriilor T1 şi T2?

QUOTE
Cel mai aproape de ceea ce se intampla in stiinta mi se pare Imre Lakatos.

Voi citi.

a
bonobo
Desi in urma raspunsurilor tale inclin sa cred ca nu ne-am inteles exact asupra unor puncte de vedere (poate eu nu am reusit sa ma exprim suficient de clar), incerc sa fac un rezumat asupra a ceea ce cred ca am cazut de acord:
1. Rezultatele observatilor empirice nu pot avea o valoare de adevar absoluta, cel putin in lipsa unei argumentatii logice (teoretice). Asa cum spunea cineva (probabil Popper biggrin.gif ), experimentele sunt facute pentru teorii si nu teoriile din experimente.
2. Stiincificitatea unei teorii este definita prin posibilitatea imaginarii unui experiment/observatii empirice care sa o contrazica (i.e. falsiabilitatea teoriei, i.e. criteriul demarcatiei).

In continuare tu propui sa ne limitam la criteriul demarcatiei (popperian) si sa incercam sa rezolvam paradoxul falsifierii (teoretice) a unei teorii stiintifice pe baza confirmarii (teoretice) a unei teorii nestiintifice.

Din punct de vedere logic daca A face o clasificare a observabilelor in permise/nepermise (pt ca e stiintifica), nonA distruge aceasta clasificare si deci e nestiintifica. E clar ca paradoxul ramane. O eventuala solutie prin introducerea axiomei "e stiintifica pt ca s-a probat experimental că e adevărată" nu e viabila datorita observatiei 1. cry.gif

Acest "paradox" in sine, pe mine nu ma deranjeaza foarte mult (dpdv logic este clar ca asa trebuie sa fie).
Oricum, asa cum deja probabil ca ai remarcat, acest criteriu al demarcatiei nu tine decat pentru teorii foarte simpliste (gen creationism).

"Paradoxul" nu cred ca poate fi rezolvat decat daca se redefineste criteriul stiintificitatii unei teorii A, astfel incat el sa nu poata fi o implicatie logica a probarii (teoretice a) lui nonA.
Amenhotep
QUOTE (bonobo @ 3 Jul 2005, 02:45 AM)
1. Rezultatele observatilor empirice nu pot avea o valoare de adevar absoluta, cel putin in lipsa unei argumentatii logice (teoretice).

Mie mi se pare că asta e echivalent cu a anula criteriul popperian de demarcaţie. Nu spun că nu sunt de acord cu ce zici, spun doar că dacă pornim cu "arma" asta într-o discuţie despre "falsifiabilitate = criteriu pentru ştiinţificitate", discuţia se termină înainte de a începe.

Apoi, sunt de părere că dacă admitem că un rezultat empiric nu are o valoare de adevăr certă, atunci cu oricâtă logică şi teorie am îmbrăca acel rezultat, el tot nu va avea o valoare de adevăr certă. Adăugarea de logică şi teorie nu poate inversa înclinarea balanţei în problema filosofică "Avem sau n-avem încredere că observaţiile empirice ne spun adevărul despre lume?".

QUOTE
2. Stiincificitatea unei teorii este definita prin posibilitatea imaginarii unui experiment/observatii empirice care sa o contrazica (i.e. falsiabilitatea teoriei, i.e. criteriul demarcatiei).

De acord că aceasta e viziunea lui Popper.

QUOTE
In continuare tu propui sa ne limitam la criteriul demarcatiei (popperian) si sa incercam sa rezolvam paradoxul falsifierii (teoretice) a unei teorii stiintifice pe baza confirmarii (teoretice) a unei teorii nestiintifice.

Da.

QUOTE
Din punct de vedere logic daca A face o clasificare a observabilelor in permise/nepermise (pt ca e stiintifica), nonA distruge aceasta clasificare si deci e nestiintifica. E clar ca paradoxul ramane.

Da, cu menţiunea că "non-A distruge clasificarea făcută de A "... trebuie explicată. Nu-i deloc atât de clar. Există de exemplu multe observabile care sunt compatibile atât cu A, cât şi cu non-A. Acestea sunt clasificate la fel de ambele propoziţii.

QUOTE
O eventuala solutie prin introducere a axiomei "e stiintifica pt ca s-a probat experimental că e adevărată" nu e viabila datorita observatiei 1.

Nu, eu zic că observaţia 1 nu are ce căuta într-un criteriu al ştiinţificităţii. Motivul pentru care introducerea acelei axiome nu rezolvă problema eu zic că e altul: anume că face imposibilă decizia în privinţa ştiinţificităţii înaintea deschiderii uşilor templului. Criteriul de demarcaţie devine unul post-factum, deci îşi pierde aproape toată valoarea.

QUOTE
Oricum, asa cum deja probabil ca ai remarcat, acest criteriu al demarcatiei nu tine decat pentru teorii foarte simpliste (gen creationism).

Nu m-am gândit la asta... Şi acum, dacă mă gândesc, înclin să nu fiu de acord... Ce exemplu de teorie mai complicată (nu de la extrema cealaltă, ci mediu-complicată) am avea încât să vedem că nu-i putem aplica criteriul popperian?

Între timp (aseară), am mai descoperit două probleme ale criteriului lui Popper. smile.gif Le voi prezenta în două mesaje separate.

a

PS: Dacă reformulăm criteriul de demarcaţie ca mai jos... oare nu scăpăm de probleme?:

O teorie/propoziţie/afirmaţie/teză/etc. este ştiinţifică dacă şi numai dacă putem imagina un experiment rezonabil (fezabil, finit) despre care demonstraţia logică arată că e imposibil să aibă rezultate indiscernabile în cele două cazuri: teoria e adevărată, respectiv teoria e falsă.
Amenhotep
O altă problemă a criteriului demarcaţiei este că nu poate opera asupra unor propoziţii care se referă la trecut. Cu alte cuvinte, o teorie ştiinţifică nu poate cuprinde propoziţii care fac referire la trecut.

De ce? Pentru că (în lipsa Maşinii Timpului) nu putem nici măcar imagina experimente desfăşurate asupra trecutului.

Să luăm de exemplu teza simplă "Ieri 2 iulie 2005, la Barcelona a plouat". Este ştiinţifică această teză? Putem imagina că facem acum (sau mâine, sau poimâine, sau oricând în viitor) vreun experiment care să falsifice neinductiv teza referitoare la ziua de ieri? Eu zic că nu...

Ce consecinţe are acest lucru? Prima am spus-o deja: o teorie ştiinţifică nu poate conţine referiri la trecut.

A doua consecinţă este că o propoziţie cu referire temporală determinată (să zicem t1) are un caracter ştiinţific/neştiinţific care poate varia în timp: cât timp momentul prezent se află în urma lui t1, propoziţia e cumva; când însă momentul prezent a trecut dincolo de t1, propoziţia e sigur neştiinţifică (pentru că nu ne mai putem imagina că facem experimente asupra ei).

A treia consecinţă e că dacă vrem să avem o teorie ştiinţifică-mereu, ea trebuie să se refere:

- fie la un moment indeterminat de timp -- deci la un moment generic, deci de fapt trebuie să spună "la orice moment de timp, e valabil că..."

- fie la momentul final, dincolo de care nu mai există timp.

a
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.