Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Probleme In Afaceri!
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
Pagini: 1, 2
Cucu Mucu
M-am gandit sa deschid acest topic deoarece toti cei care au avut o afacere, cat de mica, au intampinat o multime de probleme si piedici din partea statului, concurentei, fortei de munca, bancilor, etc. Si ar fi bine sa incepem sa enumeram aici problemele si felul cum le-am rezolvat, in incercarea de a forma un fond de consultanta si ajutor reciproc, folositor atat celor care deja sunt implicati in afaceri, cat mai ales celor care vor sa intre.
Incep eu:
Cea mai dureroasa problema a mea este cea cu recuperarea creantelor de la clienti rau-platnici sau rau-intentionati. Singura cale legala este cea a somatiei de plata, si daca nu raspunde, actionarea in justitie. Cunoscand cu totii justitia romana, stim ca e pierdere de timp si ca banii nu ii vom mai recupera niciodata, dar oricum procesul trebuie intentat, pentru ca altfel poti fi sanctionat de Garda ca nu ti-ai recuperat banii (sic!). Singura metoda de a dormi mai linistit putin este aceea de a nu da marfa fara fila de cec, desi am cunostinta si de tepe luate pe fila de cec.
Endgegner
Nu stiu in ce domeniu de activitate ai tu afacerea ta si nici volumul rulajului dar o chestie interesanta este in orice caz factoring-ul.
Factoring cuprinde servicii integrate atat pentru operatiunile de factoring intern, cat si pentru cele de export, respectiv finantarea creantelor, administrarea si gestiunea acestora si, dupa caz, preluarea riscului de insolvabilitate. Produsul se adreseaza atat societatilor aflate in faza de dezvoltare a afacerilor, cat si celor aflate in faza de maturitate, clientilor care detin creante provenite din exporturi si/sau livrari interne. Prin acest produs, plata la termen se poate transforma in incasare la vedere, pe baza transferului de proprietate a creantelor detinute asupra partenerilor. Clientul poate obtine imediat contravaloarea marfurilor livrate, disponibilitatile financiare putand fi utilizate in functie de necesitatile de moment.
din cate stiu eu, BRD este singura banca din Romania care ofera servicii de factoring. Acest model de "finantare" are pretul ei, depinde de creante si de volumul de afacere.
carpatic
Eu vand servicii (printre altele). Am facturi neincasate de luni de zile , in sume mici (3-10 milioane fiecare), dar se aduna. M-am saturat pana peste cap de textele respectivilor rau platnici, "da, sigur, am uitat, maine va viram..." sau "mai lasati-ne un pic, acuma trebe sa platim nu-stiu-cate-sute-de-milioane ca altfel patim nu-stiu-ce". Pt sumele astea nu vad sensul unui demers in justitie, dar nici nu ma incanta ideea de a le face storno, pt ca serviciul e predat si receptionat, iar eu am avut cheltuieli ca sa-l realizez. Poate rezolva ceva o somatie in cazul de fata ? Sau ce s-ar putea face, in afara de bombardarea cu telefoane de tipul "platiti bai porcilor odata" ? mad.gif
actionmedia
Clientii rau-platnici sunt intradevar o problema. Si pentru ca de la 01.06.2005 o sa am de-a face cu tot felul de clienti, m-am tot gandit cum sa fac sa reduc cat mai mult numarul si valoarea creantelor neincasate sau greu de incasat.

Ca si in medicina, parerea mea este ca cel mai bine este sa previi decat sa tratezi.
Ca principiu de baza, afacerile cu clienti care nu platesc, mai bine nu le faci pentru ca sunt mai paguboase decat lipsa afacerilor. Problema este cum sa iti dai seama ce client este de incredere si ce client este rauplatnic, inainte de a incheia afacerile. Pentru ca m-am tot gandit ce si cum, o sa prezit aici cateva din ideile mele:
1. Incearca sa aflii cat mai multe despre clientul cu care urmeaza sa faci afacerea (cum plateste si cand) pe alte cai.
2. Ia-ti masuri de precautie, de genul, o plata in avans (un procent din ceea ce datoreaza)
3. Nu te arunca din prima la contracte mari daca nu ai certitudinea ca este bun platnic. Incepi cu o comanda de mici dimensiuni si daca vezi ca este O.K. maresti progresiv contractul.
4. Intotdeauna sa ai un contract scris si intotdeauna sa ai semnatura sau confirmarea de primire pentru factura.
5. Stabileste clar termenele de plata de la bun inceput, precizeaza-le chiar si in contract (de-aia e bine sa ai contract)
6. Cand se apropie termenul de plata (cu o zi inainte) reaminteste-i clientului la modul politicos ca "maine e termen de plata".
7. La sfarsitul zilei in care trebuia sa plateasca suna-l din nou si intreabal daca a facut plata. Cere-i sa trimita copie dupa ordinul de plata pe fax.
8. Daca nu a platit si a afirmat ca a platit, e grav, actioneaza repede, trimite-i o notificare.
9. Daca amana plata din diverse motive, nu il lasa pana nu iti comunica termenul exact la care va face plata. Repeta punctele 6 si 7 pana ai confirmarea platii.
10. Daca "se ascunde" fa-i o vizita, stai pe capul lui. Trebuie sa ai intotdeauna hartiile doveditoare.
11. Ameninta-l cu procesul, daca ai contractul in ordine, o astfel de amenintare da rezultate in 90% din cazuri.
12. Daca clientul te minte si cauta sa se eschiveze si daca este vorba de o suma considerabila, da-l in judecata, nu mai pierde vremea.
ilie
Daca ii emiti factura, automat luna viitoare trebuie sa platesti TVAul la stat, chiar daca clientul nu ti-a platit...
Asa ca mai bine ii emiti factura proforma.
actionmedia
QUOTE (Freemann @ 19 May 2005, 02:36 PM)
Asa ca mai bine ii emiti factura proforma.

Da intradevar este un sistem bun care te scuteste de batai de cap. Problema este ca nu toti clientii accepta proforme, iar clientii de stat nici nu vor sa auda de proforme.
Nici cu baza legala pentru proforme nu sunt prea sigur ca este bine pusa la punct. E o ceata totala la capitolul proforme.

Intradevar, pentru cei care platesc TVA-ul lunar este o problema. Eu avand raportare trimestriala, nu ma stresez foarte tare (deocamdata) si nu intotdeauna nu platesc la termen TVA-ul daca nu depaseste 10 milioane. Nu cred ca o sa-si bata nimeni de la fisc capul pentru o creanta de 10 000 000. Si mi se pare normal sa il reportez, din moment ce nici statul nu ramburseaza TVA mai mic de 50 milioane.
Damnatius
QUOTE
11. Ameninta-l cu procesul, daca ai contractul in ordine, o astfel de amenintare da rezultate in 90% din cazuri.
12. Daca clientul te minte si cauta sa se eschiveze si daca este vorba de o suma considerabila, da-l in judecata, nu mai pierde vremea.


Aste e o solutie, dar numai in anumite piete. De exemplu sunt multe firme distribuitoare de medicamente sau de consumabile medicale/sanitare. Cei mai mari clienti ai acestor firme sunt spitalele, care stim cu totii ce bine stau la capitolul finantare.

Cu astfel de clienti nu poti sa iti permiti sa ameninti cu judecata. Nici nu poti renunta la ei, pentru ca reprezinta, in multe cazuri, procente importante din share-ul tau de piata. Concurenta e si ea la usa.

Problema e cu atat mai grava cu cat tu, ca distribuitor, trebuie, de cele mai multe ori, sa platesti pentru aceste medicamente la termene mai apropiate decat vei incasa banii de la spitale. Rezulta o situatie foarte naspa...
actionmedia
QUOTE (Damnatius @ 19 May 2005, 09:52 PM)
Cu astfel de clienti nu poti sa iti permiti sa ameninti cu judecata. Nici nu poti renunta la ei, pentru ca reprezinta, in multe cazuri, procente importante din share-ul tau de piata. Concurenta e si ea la usa.

Eu as lasa concurenta sa se inglodeze in datorii (de fapt creante) daca asta le este dorinta. Exista destule alte modalitati de a face banii.
ilie
Poti face afaceri si cu statul, ca in exemplul aratat cu medicamente/medicale. Atunci trebuie sa dai statului credit comercial, ca iti plateste o data pe an, sau cand ii vine. Ca urmare, cei care fac asemena afaceri cresc pretul produsului foarte mult pentru a acoperi fiantarea respectiva, statul neacceptand sa plateasca penalizari, pe ce el insusi nu respecta. Ei cresc preturile suplimentar si pentru comisioanele sau spaga pe care trebuie sa le dea.
Eu n-am facut niciodata afaceri cu statul si nici nu intentionez sa fac din acest motiv.
actionmedia
QUOTE (Freemann @ 20 May 2005, 01:21 PM)
Poti face afaceri si cu statul (...) Eu n-am facut niciodata afaceri cu statul si nici nu intentionez sa fac din acest motiv.

In nume propriu nu am facut nici eu afaceri cu statul. Am avut ocazia de a face astfel de afaceri ca vanzator. Regula era simpl: banii inainte. Baietii stransi cu usa (campanie electorala) au acceptat, ce sa faca.
Nu am de gand sa fac afacei de amploare cu statul dar la ceva maruntisuri, m-as baga tot pe acelasi sistem, cu banii inainte.
Clopotel
QUOTE
Cea mai dureroasa problema a mea este cea cu recuperarea creantelor de la clienti rau-platnici sau rau-intentionati. Singura cale legala este cea a somatiei de plata, si daca nu raspunde, actionarea in justitie. Cunoscand cu totii justitia romana, stim ca e pierdere de timp si ca banii nu ii vom mai recupera niciodata,

Sustin si eu ce a spus Action mai sus... in plus... in RO, la ora actuala, parerea mea, lupta pe piata este mai mult de gherila, si asta atata timp cat nu exista legi bune si instante competente (cinstite si interesate) sa le aplice...
Si atunci singura ta siguranta este sa te autoprotejezi.
Cum incerc sa fac eu asta:
- plata inainte sau la livrare (cazul ideal) spoton.gif
- avans, livrare marfa, restul la un anumit termen, cu penalitati (destul de mari) daca nu se respecta
- de la inceput trebuie sa iau in considerare strategia pe care o aplic in cazul in care clientul nu-mi achita marfa...
- in acest ultim caz eu am folosit 4 pasi
1. - telefon mai protocolar si mai rece cu directorul si fixarea unui termen ferm
2. - daca 1 nu merge, notificare scrisa din partea firmei
3. - daca nici 2 nu merge, notificarea prin biroul de avocati
4. - daca 3 nu da rezultate, actionarea in judecata sad.gif mad.gif
Ei bine dragii mei, daca se ajunge la punctul 4, e nasoala... caci sistemul nu este de partea ta. Posibil aici sa te confrunti cu urmatoarele situatii total neplacute (si in functie de incadrarile juridice):
- trebuie sa realizezi (daca nu ai facut-o pana acum)cat poate plati clientul in realitate, caci daca observi ca nu poate plati, te chinui degeaba...
- taxele de timbru (functie de prejudiciu)
- expertizele (tot functie de prejudiciu)
- avocatii (daca sunt altii decat ai firmei, in general, tot functie de prejudiciu)
- termenele de judecata
In ceea ce privesc expertizele si taxele de timbru, aici este o problema de principiu caci cu cat prejudiciul e mai mare cu atat tu platesti mai mult si taxele si expertizele... ohmy.gif Desigur, statul lasa o aparenta de echitate aici spunand ca tu iti vei recupera aceste cheltuieli de la client, dar in realitate, daca clientul oricum nu are bani sa-ti dea datoria inapoi, evident ca nu o sa-ti dea nici cheltuielile de judecata, si pana la urma prejudiciul in loc sa scada, creste, dar e adevarat ca decedezi cu drepatea in mana... devil.gif
Problema desi pare banala, atunci cand te lovesti de ea devine cu adevarat dramatica, caci eu stiu firme care au fost pagubite cu sume atat de mari incat taxele au devenit imense si au fost in imposibilitatea de a le plati....
De aici mai putem trage vreo doua concluzii (preventive):
- pentru cazul in care livrezi marfa sau faci un serviciu, cu plata ulterioara, sa faci calculele, pentru un eventual litigiu, si asupra acestor taxe, caci ele ca potential exista inca din start, deci prejudiciul potential este: valoarea facturii+taxe+expertize+avocati +etc. - asta este realitatea practica
- multi tepari fac urmatorul calcul: care este valoarea pe care trebuie sa o fur ca pagubitul sa nu mai poata suporta plata acestor taxe, expertize etc. - care in realitate pot fi intre 10 si 35% din valoarea reclamata (adica mare)..., cu alte cuvinte exista o suma minima care trebuie furata ca hotul sa devina negustor cinstit... devil.gif
Vedeti dar, ca lucrurile sunt mai complicate, si doar cei patiti pot sa-si dea seama de adevarul asta in totalitate, restul nu prea cred, sau se autoamagesc ca lor nu li se poate intampla asa ceva...
Se poate..., dar paza buna trece primejdia rea!
Bafta maxima in afaceri! thumb_yello.gif
Cucu Mucu
QUOTE (Pacala @ 18 May 2005, 08:44 PM)
Nu stiu in ce domeniu de activitate ai tu afacerea ta si nici volumul rulajului dar o chestie interesanta este in orice caz factoring-ul.

Factoringul este un produs lansat pe piata de BCR anul trecut.Este interesant ca subiect de conversatie, in practica este chiar enervant. Crede-ma, pentru a-ti acorda 80% din factura pe care tu urmeaza sa o incasezi peste 30-40 de zile, iti cer atatea hartii, acorduri, aprobari, copii, etc, etc, incat pana reusesti sa faci tu dosarul iti vin banii de la client.

@clopotel
ca sa nu platesti in functie de valoarea prejudiciului, actionezi prin somatie de plata, la care este o taxa fixa, 380.000 parca era anul trecut.
Clopotel
QUOTE
@clopotel
ca sa nu platesti in functie de valoarea prejudiciului, actionezi prin somatie de plata, la care este o taxa fixa, 380.000 parca era anul trecut.

Draga Mariusc,
Pai se ajunge tot acolo daca respectiva firma nu plateste: expertiza, judecata... daca e si vreo ilegalitate la mijloc: poitie economica, procuratura...
Cucu Mucu
@clopotel
O solutie sa nu platesti tu expertizele, faci o cerere de faliment a respectivului si, bineinteles ca are datorii la stat, vor face ei expertizele. Iti spun din experienta. Asta nu inseamna ca iti vei recupera banii. Una din societatile cu care sunt in litigiu acum are pe patrimoniu 22 milioane, si are datorii la buget de 1 miliard jumatate, la mine si la inca 5-6 societati ajunge cam la aceeasi valoare ca datoria catre stat, asa ca...
Bineinteles ca tot acolo se ajunge. tot bani pierduti sunt cei investiti intr-un proces. Asta este legislatia romana, e perfect construita pt tepari. In concluzie, rezolvare eleganta la situatia creantelor nerecuperate deocamdata nu exista.
Edit: O alta problema o am cu forta de munca. Nu stiu, la noi la romani avem o problema cu asumarea responsabilitatii. Mai vad pe la tv ca patronii se duc la Adunarea generala, vad bilantul, da, bine. Povesti. La noi daca nu stai tu pe sefi sa iti scoata productia, adio afacere, ca la noi timpul trece, leafa merge. Bine, cu asta m-am impacat. Cel mai grav este migratia fortei de munca. La noi in oras, suntem cateva firme pe acelasi profil de activitate si schimbam in fiecare luna cativa muncitori intre noi, astfel incat, cam intr-un an de zile, unii dintre muncitorii plecati de la mine se intorc. Am incercat cu motivarea personalului, dar nu tine, nene, la noi - le-am oferit bilete la statiune 50% finantate de firma, le ofer spor de fidelitate de 15% din salariul brut, cand le vin dracii pleaca fara preaviz, fara sa anunte, ca uneori de-abia ma pot abtine sa nu pun avocatul pe ei, dar ma gandesc ca si-asa nu au bani, ii mai iau si eu la bete... Eu ma gandesc la ei, numai ca ei nu se prea gandesc cand pleaca si eu am tirul la usa. Ma intreb, peste tot este la fel cu forta de munca, sau doar in zona mea? Din ce am mai discutat cu oameni si din alte parti, cred ca e o situatie generala.
ilie
Cea mai mare problema cu care ma confrunt eu acuma e ca nu poti face nici un plan de afaceri, nu pe 5 ani, ci nici macar pe 6 luni: schimba acesti guvernanti legile, codul fiscal, accizele, taxele vamale, etc, de te innebunesc. Ce o fi in capul lor?!
As vrea sa incep 2-3 afaceri noi, dar nu ma arunc aiurea, imi place riscul, dar nu 100%...
Cucu Mucu
Freeman
chiar ca gandim la fel. Asta era urmatoarea problema pe care doream sa o pun in discutie. Schimba astia taxele, tipizatele, regulamentele ca nici ei nu prea mai stiu, saracii, ce trebuie sa faca. Cred ca daca reusesti sa faci un plan de afaceri realist pentru 3 luni esti bun. Pentru 6 luni deja esti Nostradamus. Si intrebarea este: ce dracu sa faci cu un plan de afaceri pe 6 luni?
ilie
Ca sa faci un plan de afaceri iti ia minim 1,5-2 luni, si apoi treci la rectificari ca s-au schimbat conditiile! Eu o tin in planuri de afaceri de apropape 12 luni. Daca o sa continui asa o sa stiu 20 de mini domenii, dar nu la zi...
nmai bine fac dreaq o firma de facut planuri de afaceri, trai neneica, o sa am abonati permanenti...
carpatic
Apropos de rau platnici, am aflat azi dimineata ca in Tabla 3 din cele 12 table ale legilor Romei antice (perioada republicana, tablele au fost gravate in 451 BC) se afirma urmatoarele:
"Daca dupa trei zile de la o vanzare creditorul nu a fost inca platit, el poate fie sa-l ucida pe debitorul sau fie sa-l vanda oricarui strain care locuieste dincolo de Tibru; daca exista 2 sau mai multi creditori ai aceluiasi debitor insolvabil si daca dupa a 3-a zi de la vanzare datoriile nu sunt inca platite, creditorii pot taia, ca pedeapsa, bucati din corpul debitorului".
Fragmentul e preluat dintr-un articol despre reflectarea in literatura a camatariei in evul mediu, la randul lui citand alte surse pe care nu le pot verifica, asadar tinand cont si de formularea dubioasa a textului nu garantez ca e veridic. Oricum, despre romani se stie ca aveau legi extrem de dure. Si chiar daca nu e veridic, vorba italianului, "Si non e vero, e ben trovato". Dar noi nu mai traim in antichitate si legile noastre sunt mai ... umane.
Michelle
Ba chiar asa erau legile pe-atunci carpatic !Si Shakespeare inNegutatorul din Venetia povesteste acelasi lucru!
ilie
Bune legi, dar erau alte vremuri...
Acum exista firme de recuperare, am vazut in pagini aurii.
cociuba
QUOTE
Bune legi, dar erau alte vremuri...

sper ca ai spus-o la misto... wink.gif , daca cumva printr-o ironie a sortii ai da faliment ai dori sa fi taiat in bucati, sau vandut ca sclav, impreuna cu familia blink.gif

ps:ca sa nu ai probleme cu recuperarea banilor incearca sa vezi cu cine ai de-a face, faci niste cercetari, etc, nu sa te apuci sa chinui oamenii mad.gif
ilie
La Roma ca la Roma, era treaba lor.
Poate ca ar trebui sa fie o lege a contractelor comerciale...in ziua de azi poti sta 3 ani prin justitie ca sa-ti recuperzi banii.
Eu nu am probleme de incasare a banilor, fiindca lucrez cu banii inainte, ca la curve smile.gif, dar foarte multi au...
Cucu Mucu
Eu daca mi-as recupera creantele din ultimii 4 ani, mai ca as fi tentat sa ma las de afaceri rofl.gif .E buna ideea cu banii inainte, asta e sigura 100%, dar numai sa iti permita piata sa o poti aplica. In domeniul meu, plata se face la 30-60 de zile, asa ca, ce sa mai zic, raiul teparilor. II pompezi la "client",pe care ti-l confirma 2-3 surse ca e solvabil, inclusiv banca lui, produse timp de 30 de zile, si cand ti se face prima factura scadenta, o iei in barba. Am luat-o eu frumos cu unul. Aveam productie de vreo 30 de zile la el, neplatita, dar in schimb aveam si materii prime in fabrica, asa ca imi faceam eu calculul sa tin o balanta intre ce pierd eu, pe produsele livrate catre el, si el, pe materia prima de la mine. Numai ca ii termin de confectionat toata materia prima. Ii dau telefon sa trimita masina - el, vrajeala, ca e plecat soferul, ca nu stiu ce, sa trimit eu masina mea cu produsele si mi-=o trimite plina cu marfa. Mai facusem asa, deci ok. II cer in schimb sa imi trimita pe sofer si fila cec pentru facturile neachitate, dau tel. la banca, banca imi confirma ca are acoperire, beton. Trimit soferul, descarca, ii spune ala sa mai astepte , ca nu a sosit toata tesatura. Ok. Doarme saracul sofer al meu in masina, sa fie acolo cand vine tirul, sa incarce si sa vina si el mai repese acasa. Pe la 3 noaptea ma suna disperat omul " sefule, pe-aici nu mai e nici dracu', au plecat toti, nici paznic nu mai este, mi-a zis unul ca au incarcat toata fabrica in tiruri inainte sa ajung eu".Mai fratilor, m-a luat ameteala. M-am urcat in masina si hai la client. Am mers 300 de km, numai eu stiu cum, tot speram ca e cosmar. N-a fost. Isi lichidase si conturile omul, tot. Acum e in faliment firma, mai are pe gestiune 20 de mili0oane jamie.gif de lei. Dupa ce mi-au trecut dracii, mai ca imi venea sa fluier a admiratie pentru ce frumusete de teapa imi luasem. hh.gif
SORIN
Stii unde sta?? Are masina??

Sorin.
Cucu Mucu
Nu are proprietati pe numele lui. Oricum, trebuie sa demonstrez reaua vointa sau culpa pentru a angaja raspunderea administratorului. Plus ca statul e tepuitul de baza, asa ca, hh.gif
SORIN
Daca e statu, nu-ti fa probleme.....daca teapa e personala, mai am cateva idei in afara de masina!!

De alea pe care nimeni nu le refuza hh.gif

Sorin.

dead-cat
asa nu-ti recuperezi nimic. asa intrii la puscarie sad.gif

ar trebui o baza de date accesibila tuturor cu toti ce au fost patroni/administratori ce au dat vreodata faliment personal sau cu firma.
un fel de "rating" ca la ebay.
SORIN
QUOTE
asa nu-ti recuperezi nimic. asa intrii la puscarie


Se pare ca e vorba de Ro. sad.gif

Oricum, ca si orice Roman, te-ai gandit la ceva ilegal ohyeah.gif

Sorin.
dead-cat
de oriunde.
peste tot "firme de recuperare" opereaza la marginea legalitatii pentru ca nu au nici un fel de putere executiva.
p-aci majoritatea trimit scrisori care vor sa trezeasca impresia ca vin de la mafia ruseasca, evtl. trec pe la ala cu 2-3 gorile. spectacolul ia sfirsit cind ala le ride in nas, inchide usa si cheama politia.
QUOTE

Oricum, ca si orice Roman, te-ai gandit la ceva ilegal 

nu sunt roman.
Cucu Mucu
Nu e personala teapa. Nu il pot lua pe abuz de incredere. E doar neonorarea unu i contract comercial intre doua persoane juridice. La ce te gandesti?
cociuba
QUOTE
Dupa ce mi-au trecut dracii, mai ca imi venea sa fluier a admiratie pentru ce frumusete de teapa imi luasem.

A avut clasa intr-adevar omul... ohyeah.gif

si teparii au rolul lor rolleyes.gif , te fac mai preventiv wink.gif

dead-cat
QUOTE
au fost patroni/administratori ce au dat vreodata faliment personal sau cu firma.

am vazut un site cu datornici, dar nu prea cred ca e legala o asemenea chestie, adica exista o diferenta intre cei care dau faliment din cauza recesiunii,concurentei(cauze ce tin de evolutii economice) si cei care trag teapa... wink.gif

SORIN
QUOTE
Stii unde sta?? Are masina??

I-ai spus lui dead-cat ca gandeste ca un roman, dar nici eu nu inteleg ce vrei sa faci cu masina omului , dar cu adresa?
Poti sa-l cauti non-stop,(si parerea mea e ca aceasta e cea mai buna cale de recuperare a datoriilor, sa insisti) , dar nu poti sa-i iei masina fara o sentinta judecatoreasca si nici imobilele, si mai inainte de asta daca facturile lui mariusc2 sunt nestampilate si fara acoperire (bilet la ordin,fila cec) nu va putea demonstra niciodata ca respectivul are datorii la firma sa...
acest tip de pierderi ar trebui cumva sa fie cuprins in costuri, si nu ma gandesc acum la teapa ci la modul in care evolueaza concurenta in noi , in toate domeniile, multi vor falimenta...
dead-cat
QUOTE

am vazut un site cu datornici, dar nu prea cred ca e legala o asemenea chestie

tocmai de aia ar trebui sa devine legal. dupa parerea mea, un mediu civilizat de afaceri primeaza fata de a 2-a sansa (teoretica) a unor tzepari.
cociuba
dead-cat cum deosebesti teapa de un faliment, si te rog sa ai in vedere ca in capitalism falimentul e inevitabil pentru unii... wink.gif
dead-cat
asta as lasa in seama judecatorului.
ilie
Despre dorintele romanilor:

Fericirea de a fi patron

Traim un adevarat paradox: in timp ce sute de mii de familii renunta la firmele pe care le-au intemeiat cu greutate, romanii ii invidiaza pe cei care au propia afacere, ba mai mult, spun ca intentioneza sa-si deschida una.

Totusi, cei care vor sa inceapa un business vad si principalele obstacole in calea unei afaceri (lipsa fondurilor, birocratie, coruptie) si sunt constienti ca doar rezolvarea acestora te face intreprinzator adevarat.

De altfel, aceste piedici au fost si cele care au determinat inchiderea unui numar foarte
/
mare de firme.Statisticile arata ca din circa 700.000 de firme aflate pe piata anul trecut, doar 300.000 mai functioneaza la ora actuala. Simultan insa, sondaje de opinie arata ca romanii cred despre oamenii care au propria afacere, ca sunt fericiti.

Un sondaj al companiei Neogen, dat ieri publicitatii, arata ca aproape 70% dintre romani sunt de parere ca cei mai fericiti oameni sunt cei care au propria afacere.

Doar 8% dintre participantii la sondaj ii vad fericiti pe cei care muncesc in strainatate, in timp ce doar 3% dintre romani ii invideaza pe acei care lucreaza in firme din Romania.

Ponderea celor care considera ca cei mai fericiti sunt cei care isi dezvolta propria afacere este mai mare in categoria de varsta cuprinsa intre 45 si 55 de ani, respectiv 76%, in timp ce tinerii sub 20 de ani considera, in proportie de 15%, ca cei mai fericiti sunt cei care muncesc in strainatate. Potrivit sondajului, 78% dintre manageri sunt de parere ca pentru a fi fericit trebuie sa lucrezi pentru tine.

Acest fapt nu este intamplator, pentru ca sondajul constata ca, pe masura ce creste venitul, creste si procentul celor care sustin ca pentru a fi fericit trebuie sa lucrezi pentru tine, 72% dintre cei cu venituri intre 500 de euro si 1.000 de euro fiind de aceasta parere.

Romanul vrea sa aiba firma

Sondajul companiei Neogen vine in completarea altor barometre de opinie, care spun ca romanii ar dori sa fie patroni, ce-i drept in anumite conditii. Un barometru de opinie realizat la sfarsitul lunii martie de CURS pentru Institutul pentru Libera Initiativa arata ca, in cazul celor care si-au pierdut locul de munca si au norocul sa castige un miliard de lei, 33 la suta sunt dispusi sa-si deschida o afacere proprie. In randul celor chestionati, persoane intre 18 si 49 de ani, procentul celor care ar investi suma intr-o afacere este de 41 la suta. 84 la suta din populatia activa (cei intre 18 si 49 de ani) sunt dispusi sa-si deschida o afacere proprie, daca ar avea fondurile necesare. Pe langa lipsa unor fonduri pentru deschiderea unei afaceri romanii au punctat exact piedicile care stau in calea derularii acesteia. De altfel, si cei care au inchis firmele pe care le-au avut au aratat ca, pe langa lipsa fondurilor necesare, in calea desfasurarii unei activitati independente stau aceleasi piedici. Este vorba de taxele si impozitele mari, despre care 67 la suta dintre cei care au raspuns barometrului de opinie declara ca sunt piedici in demararea unei afaceri.

Cea mai mare piedica in pornirea unei afaceri este insa coruptia (70 la suta dintre respondenti au identificat aceasta problema), iar pe locul trei se afla birocratia (63 de raspunsuri „pozitive“).




Sursa: Averea, Adrian Nuta 2005-06-14
Cucu Mucu
Facturile sunt semnate, si avizele de insotire sunt semnate, mi le-a recunoscut instanta, am o hotarare definitiva, pe care am investit-o cu titlu executoriu, dar nu prea am ce sa fac cu ea. Doar maculatura. Ordinea de recuperare a creantelor este asta: salarii personal, datorii catre bugetul de stat, titluri executorii, credite bancare, datorii catre terti. Chiar daca mi s-ar considera titlul executoriu, adica, a treia categorie, tot nu mi-ar ramane nimic dupa ce se platesc salariile si datoriile la stat.
@freeman
eu cred ca principalele piedeici in deschiderea unei afaceri sunt: inaccesabilitatea creditelor bancare si fiscalitatea excesiva.
axel
QUOTE (mariusc2 @ 18 Jun 2005, 12:25 PM)
@freeman
eu cred ca principalele piedeici in deschiderea unei afaceri sunt: inaccesabilitatea creditelor bancare si fiscalitatea excesiva.

Te stiam mare sustinator al lui Bombonel rolleyes.gif Ce-ai patit, ai trecut la liberali? wink.gif
carpatic
Fiscalitatea excesiva, fara indoiala.
Unul din aspecte e impozitul pe salarii. Vrei sa te extinzi, sa iti angajezi oameni buni ? Oamenii buni costa. Daca ar fi sa dai "pe cartea de munca" salariul integral negociat cu angajatul sa zicem in domeniul IT (unde salariile cerute de un "om bun" sunt destul de mari) profitul s-ar micsora considerabil. Asa ca cel putin pe acest sector firmele mici sunt nevoite sa gaseasca tot felul de tertipuri pt a "scoate banii din firma" pt a plati partea din salariul negociat care nu se regaseste in contract.
cociuba
as vrea sa stiu dupa integrare cat timp se mai platesc taxe vamale pentru bere...?
Cucu Mucu
@axel
sa cred ca te-a atins replica de pe "Politica interna", de ai inceput sa ma vanezi pe han!? ohyeah.gif Ocupatia mea de baza nu este compatibila cu o doctrina social-democrata, si nu cred ca l-am admirat vreodata pentru ceva pe Bombonel. Gandesti prea simplu, ai un sistem cu 1 si 0 tu, daca l-am criticat pe Basescu nu inseamna ca il admiram pe Bombo.
@carpatic
Intr-adevar, salariile sunt cea mai grea povara a unei firme.
ilie
Cu toate ca salariile n-ar trebui sa depaseasca 5% din cheltuiala unei firme...
dead-cat
depinde de obiectul de activitate. daca faci comert in mod clar salariile reprezinta o bucatica mica.
dar daca faci de exemplu consulting, tot ce ai sunt oamenii, restu e neglijabil.
ilie
Corect.
In domeniul productiei auto, de exemplu, nu depasesc 5%.
Hexor
Sunt unii partoni care isi dau singuri in petec, cu buna stiinta, si incearca sa fenteze statul si oamenii care ii muncesc.Zic asta din proprie experienta.
Hexor
Cei cu capacitati manageriale si aptitudini antreprenoriale pot dezvolta si conduce cel mai bine o afacere.Nu toata lumea poseda aceste calitati.
Hexor
Economia, contabilitatea, finantele, computerele si politica sunt domeniile mele de interes si ma pricep la toate astea.Sportul e primul pe lista.
nefertiti-old
wacko.gif
ilie
Hexor, cum te pricepi la sport? thumb_yello.gif
Cucu Mucu
In sistemul lohn, salariile reprezinta cam 40% din venituri.
ilie
Da, dar lohnul in acest caz reprezinta mai mult un serviciu, si e normal.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.