Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Sa Nu Uitam Acele Vremuri...
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Probleme Sociale
Pagini: 1, 2, 3, 4
MIA
QUOTE (Freemann @ 15 Jun 2005, 01:31 PM)
Statul comunist Roman a avut bani pana prin '70 din faptul ca a confiscat proprietatile si bunurile capitalistilor si persoanelor particulare.

Scuze daca o sa te simti eventual jignit sorry.gif - dar cred ca pur si simplu delirezi din exces de zel anticomunist ... tongue.gif

Din banii de pe confiscarile din '48-'52 s-au platit despagubirile uriase ( cred ca am fost printre singurele tari care-au platit integral mad.gif ) de razboi catre rusi, plus ca jigodiile alea ne-au mai si supt economia pina prin '62-'63 cu rahaturile numite SovRomuri. devil.gif

Asa ca teoria ta ... pur si simplu nu se sustine ... harhar.gif

Sau la "scoala de capitalism" nu ti s-a spus de SovRomuri pentru a nu face o paralela ( destul de posibila ) cu actualele privatizari ale unor monopoluri de stat catre firme straine, dar tot de stat si ele ? wink.gif

QUOTE

Dupa ce s-au terminat banii respectivi, ei au geastionat prost economia, si ca urmare au dat faliment ca stat-sistem, d'aia a cazut comunismul, parerea mea.


Dupa ce-au terminat de platit datoriile de razboi si i-au trimis dracului pe rusi acasa au reusit totusi - cel putin pentru o perioada - sa se descurce relativ bine cit timp au avut atuuri de partea lor. Dup-aia insa ... sad.gif

QUOTE

Alte tari comuniste nu au 'belit' toti intelectualii cand au luat puterea {...}


Normal - pentru ca intelectualii aia au fost sau beliti de nemti ( cazul Poloniei ) sau erau in numar mare comunisti/de stinga ( cazul Ungariei si Cehiei unde, apropo, comunistii au ajuns la putere prin alegeri cit se poate de libere ). wink.gif
E cit se poate de simplu si logic ...
Wluiki
MIA,

Pitestiul era un targ in anii 50-60. In Brasov a fost invazie de moldoveni odata cu deschiderea uzinei de tractoare, de elicoptere si ce au mai deschis aia pe-acolo (deci nu neaparat combinate petrochimice tongue.gif). Au existat perioade in care Moldova a fost depopulata, si ca atare Ceausestii au trantit to' felu' de combinate prin to' felu' de zone pentru a echililbra situatia. Ca nu au adus ei oameni de afara, si si-au depopulat propriile teritorii, si au mutat oameni dintr-o parte in alta, asta are legatura si cu nationalismul de tip comunism, cu exacerbarea daco-romanitatii noastre si toate fenomenele colaterale. Si pe urma ar fi un rationament practic. Intr-o tara de tip de comunist dupa ce distrugi cateva generatii si le indobitocesti sa-ti accepte hazardurile economice, de ce ai aduce populatie noua, venita din alt regim? Cred ca pe placul lui Ceausescu erau doar nord-coreenii, dar nu stiu daca ar fi avut ei astfel de disponibilitati. Dar macar se intorcea cu idei crete dupa vizitele lui prin Coreea de nord.
O alta dovada a industrializarii se vede si in urbanizarea excesiva. Cu aproximatie, inainte de razboi populatia Romaniei in proportie de 70-80% traia in mediul rural. In anii 80 raportul urban - rural era cam 50-50%. Mie mi se pare o transformare enorma pentru scurta durata de timp. Milioane de oameni mutati de la sate la oras! Unde multe orase au fost creat prin industrie. Tranteai doua trei combinate, doua trei uzine, si dintr-un sat faceai un oras in cativa ani.

Nu trebuie sa ne comparam cu Rusia, unde difera mult prea multi factori si ar face analiza mult prea complexa, ci cu Bulgaria!
Si sa avem grija cand ne comparam cu tari precum Cehoslovacia (ca industrie existenta in 90). Ei aveau industrie si dupa razboi. Noi n-am avut nimic, doar agricultura. Cum iti explici ca in 25 de ani dintr-o tara preponderent agrara ne-am ales cu atata infrastructura industriala? In nici-o tara din Estul Europei nu s-a construit intr-atata cat s-a construit la noi. Nu neaparat bine, cat mult!

Mie toate astea imi zugravesc o industrializare excesiva.

Este deseori spus ca cel mai dur comunism in anii dinainte de '89 a existat in Romania. Dar deseori este invocat cultul personalitatii. Un motiv insuficient, IMO, multi dictatori sufera de acest cult.
Si sunt sigur ca intr-o tara de tarani care lucreaza pe camp, nici-unui dictator nu i-ar fi trecut prin cap sa construiasca o Casa a Poporului. Dar intr-o tara in care se construiau canale, centrale nucleare si to' felu' de minuni ale socialismului stiintific, aceasta Casa isi gaseste locul ei meritat, coronat opus! wink.gif

M-am mai interesat, si compiland informatia, am ajuns la concluzia ca situatia a inceput sa se inrautateasca dupa Congresul al XI-lea din 1974. Fundul galetii a fost atins in anii '80 dupa ce masuri de austeritate au trebuit sa fie impuse din cauza datoriei nationale creata dupa primele esecuri economice nerecunoscute.

edit: am gasit si un material interesant despre primul cincinal si primele ispravi ale lui Dej
http://www.country-studies.com/romania/the...s-republic.html. 57% din investitii s-au facut in industrie, 87% din investiile din industrie s-au facut in industria grea! Nu este industrializare fortata?


Freemann,

Tu vorbesti copilarii acolo.
MIA
Uite - eu zic sa nu ne comparam nici cu Bulgaria nici cu Cehia nici cu Franta nici cu Italia ci putem lua un exemplu de tara cu urbanizare&industrializare rapida ( prefer acest termen decit cel de "excesiva" smile.gif ) - si anume Corea de Sud.

O tara care a trecut de la o populatie preponderent rurala si practicind agricultura de subzistenta la o tara cu 85% populatie locuind in mediul urban ( si multi in mari aglomerari urbane ). Ce vreau eu sa zic e ca nu cred ca exista o legatura indisolubila intre comunism si industrializarea/urbanizarea rapida ... hmm.gif

QUOTE

M-am mai interesat, si compiland informatia, am ajuns la concluzia ca situatia a inceput sa se inrautateasca dupa Congresul al XI-lea din 1974. Fundul galetii a fost atins in anii '80 dupa ce masuri de austeritate au trebuit sa fie impuse din cauza datoriei nationale creata dupa primele esecuri economice nerecunoscute.


Chiar as fi curios de informatii/detalii pe subiect. smile.gif
Pare interesant ce spui, desi - din cite am mai citit/gasit eu - inrautatirea clara si iremediabila ( fara reforme dure si produnde ) situatiei s-a produs undeva prin '79 cind s-a pierdut si filiera de petrol iraniana. rolleyes.gif
ilie
Wluiki , se pare ca n-ai capacitatea de a pricepe multe lucruri...sper ca esti sanatos tun. Eu personal apreciez imens maturitatea ce irumpe din mesajele tale, e bine sa continui in acelasi mod, asa vor fi toti visatori, chiar sentimentali.

Orice tara se poate compara cu alta, in termeni economici exista gramezi de indicatori (castravetii aia si BTu' pomenite de W rofl.gif ) care iti permit sa-ti faci o idee foarte clara asupra economiei unei tari (daca nu sunt falsificati...). Sunt oameni care se pricep la asta, se cheama macroeconomisti. Astfel se poate compara Elvetia-o tara mica, cu Germania-o tara medie, sau Senegalul cu Argentina.
Wluiki
MIA, eu gasesc o diferenta intre "rapida" si "excesiva", diferenta care explica de ce nu ne putem compara cu Coreea de Sud. Orice economie respectabila (cred eu, nu sunt economist in ciuda acestei "deschideri" pretentioase), orice economie a unei tari civilizate moderne, se ingrijeste intai de satisfacerea consumului, si abia pe urma planifica investitiile. O sa spuna cineva: exista situatii limita, crize, socuri, dar mie mi se pare greu de crezut ca 25 de ani (sau chiar 45!) se pot justifica astfel. Diferenta dintre o industrializare rapida si una excesiva este ca prima deseori (daca nu cumva, intotdeauna) este catalizata de finantari externe, bineinteles dublate de o politica inteleapta (dar nu asta conteaza din punctul asta de vedere). O industrializare excesiva isi sapa propria groapa diminuand artifical consumul. Daca Romania, sa presupunem, n-ar fi intrat in blocul sovietic si ar fi fost una din "victimele" razboiului, si eventual ar fi beneficiat de un ajutor extern, de un plan Marshall, ceva, atunci intr-adevar diferentele dintre vremurile actuale si anii 30, 40 sau 50 le-as putea interpreta ca ilustrand o industrializare rapida. Dar cum Romania si-a facut praf economia, rezervele, banii, eu zic ca nu este exagerat sa clasific industrializarea rapida ca fiind si excesiva. Este excesiva pentru ca desi rapida, nu a adus o crestere economica, ci dimpotriva.

De ce zic eu ca pasul decisiv spre rau a fost facut in '74? Ca in acel Congres s-a afirmat (si aplicat in anii ce au urmat, pana-n 89) directia Romaniei catre acel comunism utopic, orwelliano-stalinist. Din acel moment, aparenta deschidere a Romaniei a fost eclipsata de natura neo-stalinista a regimului. Efectele se simt in anii care urmeaza.
De exemplu vorbeai de criza petrolului. Pai prin '76-'77 (as putea presupune si ca urmare a acestui Congres), Ceausescu deja marise capacitatea de rafinare peste capacitatea de productie de petrol, ca urmare a fost nevoit sa importe petrol! Industrializarea Romaniei in acea perioada deja nu mai aducea beneficii consumatorilor (care incepand cu anii '80 au fost supusi la ratii si conditii minimale de trai) ci consuma importurile si producea exporturile. Dupa ce datoria Romaniei a crescut, importurile destinate populatiei au fost reduse, iar exporturile exagerate. Pana si industria alimentara, industrie care ar fi trebuit sa se concentreze asupra populatiei, tot pentru export lucra.




Freemann,

Parerile tale despre capacitatile altora sunt irelevante, neverificabile si foarte probabil eronate.

Doua tari se pot compara si prin numarul de consoane din numele fiecareia extrapoland dereglarile psihice ale consumatorilor stresati de numarul abia amintit. Nu orice indicator iti permite sa-ti faci o imagine clara asupra unei economii, iar unii, desi functionali in anumite parti ale lumii, pot fi irelevanti in alte cazuri.
dead-cat
QUOTE

Diferenta dintre o industrializare rapida si una excesiva este ca prima deseori (daca nu cumva, intotdeauna) este catalizata de finantari externe

exempu concret: industrializarea URSS in anii '20-30 care s-a facut aproape exclusiv pe spinarea taranimii. cineva trebuie sa plateasca si pentru ca in acel caz nimeni din exterior n-ar fi finantat aceasta industrializare (hotarita la congresul PCUS in '24 cred hmm.gif ) s-a facut cu forta.
MIA
QUOTE (Wluiki @ 16 Jun 2005, 02:06 PM)
Diferenta dintre o industrializare rapida si una excesiva este ca prima deseori (daca nu cumva, intotdeauna) este catalizata de finantari externe, bineinteles dublate de o politica inteleapta (dar nu asta conteaza din punctul asta de vedere).

Pai stai asa ... unsure.gif
Romania tocmai asa si-a finantat o mare parte din industrializarea din ( cel putin primii ani ) - pentru ca prin unele acte "da tupeu" a lui nea Nicu a avut acces la finantari si chiar tehnologie occidentala. De ex. o mare parte din fermele zootehnice construite atunci au fost proiecte aprobate/finantate de Banca Mondiala, au existat initiative de a construi societati mixte s.a.m.d. In 1981 - cu putin inainte de a se lua decizia nefasta de a se achita in ritm accelerat datoria externa Romania avea o datorie externa comparabila cu Polonia - undeva pe la 10-11 miliarde de dolari. rolleyes.gif

Deci nu se cred ca diferentierea facuta de tine e de natura sa aduca lumina in ceea ce priveste folosirea terminologiei ... sorry.gif


P.S. : Plus de asta Romania a mai muscat-o ( dar nu a fost singura - si Franta a patit-o desi na ... alta e problema in cazul ei ) pe faptul ca s-a imprumutat din asa numitii eurodolari.
dead-cat
QUOTE

In 1981 - cu putin inainte de a se lua decizia nefasta de a se achita in ritm accelerat datoria externa Romania avea o datorie externa comparabila cu Polonia - undeva pe la 10-11 miliarde de dolari.

io tin minte de cca 4,5 milliarde la nivelul dolarului din 1980. cel putin asa-mi amintesc ca scria in scinteia hmm.gif
MIA
QUOTE (dead-cat @ 16 Jun 2005, 03:41 PM)
QUOTE

In 1981 - cu putin inainte de a se lua decizia nefasta de a se achita in ritm accelerat datoria externa Romania avea o datorie externa comparabila cu Polonia - undeva pe la 10-11 miliarde de dolari.

io tin minte de cca 4,5 milliarde la nivelul dolarului din 1980. cel putin asa-mi amintesc ca scria in scinteia hmm.gif

"Scinteia" nu cred ca e/era tocmai o sursa credibila la vremea aia. rolleyes.gif

Eu am citit cifra asta intr-un numar al revistei "Magazin Istoric" postrevolutionar ... dar se poate sa imi amintesc gresit ... unsure.gif

Apropo de ce ziceai mai devreme - industrializarea URSS din deceniile '20-'30 nu s-a facut la modul autarhic decit spre sfirsitul perioadei ( cind Stalin o luase rau de tot pe ulei si nu mai avea incredere in mai nimeni ). O buna bucata de timp in procesul cu pricina au fost implicati consultanti americani ( de ex. la uzina de tractoare de la Volgograd/Stalingrad - si care putea la o adica fabrica si tancuri, cum a si facut in timpul razboiului, cu modificari minime devil.gif - s-au aplicat aceleasi principii pe care Ford le-a aplicat in uzinele sale, multe din utilajele si masinile sovietice erau copiate/fabricate sub licenta americana s.a.m.d. ). In treacat fie spus asta a alimentat si mai mult in epoca aia nenorocita teoria monstruoasei conspiratii universale ... sorry.gif
bdl
Citeva comentarii, nu incerc sa combat pe nimeni.....
Dupa miscarea "desteapta" de dupa innabusirea 'primaverii de la praga" ceasca a cistigat si a tras enorm dupa europa si america...sa nu uitam ca s-a plimbat cu caleasca prin anglia si un presedinte american l-a invitat in america....nixon parca, nu mai stiu exact....Cu toate ca tarile din pactul de la varsovia nu aveau acces la anumite tehnologii, romania avea...
DeGaulle ne-a vizitat...asta dupa ce franta a bagat bani si tehnologie in isalnita....ce vreau sa spun, ca partea buna din industrializare, s-a facut cu strainii...exemple: locomotivele de la electroputere craiova, model elvetian parca, in vremea ia erau de top...dacia 1300, facuta cu renault dupa renault12, masina care era in dotarea politiei franceze, si care daca nu ma insel a cistigat un tur al europei intr-o competitie dedicata masinilor normale...si mai sint multe altele...
Pe urma a inceput ceasca sa bage mult prea multa industrie....si deja incepuse cu paranoia lui, totul sa fie romanesc...rezultatele s-au vazut imediat....caliatate deplorabila, vinzari numai in cadrul blocului comunist...
Oricum, si occidentul s-a lamurit relativ repede de teapa luata cu ceasca, asa ca finantarile s-au terminat relativ repede...
dead-cat
locomotivele numai top nu erau.

au fost exportate si in UK (sub licenta) si vreo 30 de bucati au fost construite de catre electroputere.

click

QUOTE

Unfortunately this was largely a disaster, with the locomotives arriving in the UK with all manner of faults and defects which then took hundreds of man-hours to put right. As 30 more machines had been built with slightly more success by BREL at Doncaster, BR eventually awarded the remaining orders to them. With the final 20 constructed in 1983-4 at BREL's Crewe Works, the fleet totaled 135 machines.

After such a turbulent start, things did not settle for long! The huge Ruston Paxman 16RK3CT power unit was notoriously oily and made engine room conditions cramped to say the least. While popular with drivers, they were quite rough-riding and suffered braking and coolant problems which irritated depot fitters no end.

That said, when they did work you would be hard pressed to find anything more earth-shatteringly loud and demonic on UK rails. Here is what someone (who will remain anonymous ;o) said about 56s on the preserved-diesels forum:

"Basically, they are sick. 56s are rabid. They are the most rough-riding, oily, unruly, lairy, what-are-you-looking-at, skinheaded, thuggish, brutal monstrosities that ever darkened the rails of this country.

Take a train, any train at all - a 56 will move it. Too heavy, the beast will simply pull the coupling out. They are rottweilers - you can't actually drive one, it just does whatever the f**k it wants. That thing on the front isn't a grille, it's a muzzle. Drivers will tell you the power handle is just for show. A 56 only has two settings; Off and Maximum.


cele electrice au mai fost exportate in Bulgaria si China.
Wluiki
MIA, sunt exemple si exemple (cum poti califica deschiderea unui combinat la Adunatii din Deal si construirea unui mic cartier de blocuri mizere care sa-i adaposteasca pe oamenii muncii, adusi de la sapa si deveniti proletari peste noapte?), si totusi inca cred ca in perioada neagra/"de aur" (pe care eu am identificat-o post-74, cu efecte vizibile post-80) nu mai putem vorbi de o industrie care sa finanteze in mod real ceva decat pe-alocuri, ceea ce este cam nesemnificativ raportat la intreaga noastra economie. Finantarile (de fapt excedentul) din anii '80 s-au facut prin coborarea nivelului de trai, nu prin eficienta industriei. Si daca ma gandesc mai bine, nivelul de trai a tot fost coborat pentru a sustine industrializarea din timpul anilor '70. In acest caz, cat de serios pot lua sprijinul Bancii Mondiale (nu cumva era Banca de Investitii?). Eu consider exemplele tare ca ilustrand raspunsul occidentalilor fata de politica Romaniei, cat timp ei n-au mirosit directia in care se indrepta Ceausescu. Nicidecum ca pe un simptom ca industria romaneasca a fost sustinuta (pe mai multe planuri/directii de dezvoltare, pe o perioada mai lunga etc.) din exterior. Am tot spus-o si am sa o tot spun, industrializarea s-a facut mai degraba pe spinarea populatiei decat pe banii altora. Din acest punct de vedere este excesiva, fortata.
Este evident ca Romania trebuia sa-si depaseasca dupa razboi nivelul de economie agrara. Dar tot evident mi se pare ca industrializarea trebuia facuta cu masura, cu masura data de puterea noastra economica si investitiile altora (in masura in care ele au existat). Regimul Dej, in ciuda unor excese, mi s-a parut mult mai ponderat, si lucrul acesta s-a reflectat si in nivelul vietii populatiei.

Datoria Romaniei a contribuit si ea la acest accelerarea acestui proces aberant. Intre '77 si '80 datoria externa a Romaniei a crescut cu vreo 6-7 miliarde de dolari. Da, a fost si un cutremur, si inundatii, si criza petrolului din '79 (criza care nu ne-ar fi afectat intr-atat daca n-am fi devenit, cum am aratat mai sus, importatori de petrol. Din criza pretului petrolului, de exemplu, URSS a iesit bine, ei exportau petrol in Europa, sa nu zic si de tari mai mici, ca Polonia). Dar de exemplu, Ceausescu a spus ca Romania va recupera pierderile de la cutremur in vreo 2 ani, o estimare utopic de optimista. Cutremurul a fost un prilej pentru demolarile masive si reconstruirea si remodelarea febrila, o metamorfozare a caramizilor in beton. Orice eveniment extern nefast a fost augmentat de politica interna. Normal ca te afecteaza criza petrolului cand industria este in mod nejustificat energofaga, si cand brusc din (chiar si potential) exportator devii importator. Normal ca un cutremur are influente mult mai nefaste cand genereaza un val de modernizare urbana fortata.
Nu stiu exact cum a evoluat datoria externa a Romaniei in intreaga perioada '70-'79 dar stiu ca am citit pe undeva ca intreg CAER-ul a facut vreo 40-50 de miliarde datorie fata de tarile occidentale in aceasta perioada. Cateva sunt si ale noastre wink.gif
Ziceai ca in '81 aveam aceeasi datorie ca Polonia, este foarte posibil. De exemplu, stiu ca acu nu foarte multi ani Polonia avea vreo 50 de miliarde datorie fata de cele vreo 10 ale noastre. Asa, si?

Si pe langa asta, referitor la o vorba de-a ta, cred ca Ceausescu a beneficiat nu numai de actele lui "de tupeu" cat de situatia economica mostenita de la regimul anterior si de o imagine externa favorabila datorata distantarii fata de URSS. Cand s-a vazut ca acea distantare a fost de fapt o adancire intr-un regim propriu, neostalinist cum l-am mai descris, si cand situatia noastra economica s-a agravat nici-un act "de tupeu" nu l-a mai putut salva, ci dimpotriva i-au inrautatit situatia.
nefertiti-old
QUOTE
Finantarile (de fapt excedentul) din anii '80 s-au facut prin coborarea nivelului de trai, nu prin eficienta industriei.


Asa e. Iar asta a fost una dintre greselile lui majore. Fara asta, accentuata in timp, romanii i-ar mai fi inghitit inca multe, probabil.
ilie
Wluiki ai dreptate in ce ai postat anterior.
Presimt ca o sa-ti sara de gat comunistii de serviciu, tu asa le strici lor apele. Cum se putea sa fie asa!!!!?

Eu din cate tin minte(nu sunt sigur) de la Europa Libera, datoria maxima a fost de 12 md USD, dar apoi parca era de 8...asta in perioada 78-82.
bdl
QUOTE (dead-cat @ 17 Jun 2005, 01:51 AM)
locomotivele numai top nu erau.

au fost exportate si in UK (sub licenta) si vreo 30 de bucati au fost construite de catre electroputere.


Folosind documentaţia tehnică pusă la dispoziţie de firma Brush din Anglia, au fost fabricate 30 de locomotive Diesel electrice de 3500 CP, fiind livrate la British Railways.
http://www.electroputere.ro/ro/C/History/lde.php
Dead cat, dupa cum vezi, documentatia a fost a englezilor.....dar hai sa-i injuram tot pe romani....
Eu ma refeream la cele suedeze....ramine sa le cauti tu cusururi si la alea...
Dupa licenta suedeza s-au facut 1050 de buc.....sa faci atitea si sa mai aibe si bube, mi se pare putin tras de par....si mi se pare si mai aiurea ca ele sa fie proaste dar se se vinda si la exterior, cu toate ca nu asta a fost scopul ....Si alt apropo....in link-ul dat de tine e vorba de alta locomotiva.....
Uite aici locomotiva produsa la craiova....
http://www.geocities.com/luci_florea/indexr6.html
Dupa cum vezi, daca vrei sa vezi, locomotiva din poza ta difera de cea facuta la craiova....
De asemenea, uite un link unde e explicat cum s-a ajuns la producerea acestei locomotive in tara noastra....
http://www.cfr.ro/JF/engleza/0211/locom.htm
Scopul principal a fost dotarea cfr-ului, nu vinzarea la extern ....dar pt acele vremuri acel model a fost fff bun....
Astept contrele de rigoare....daca datele oferite de mine nu sint reala sau sint pe linga subiect, greseala mea...

PS Vorbim de locomotiva Co-Co de 5100
ilie
Pentru nostalgicii acelor vremi le ofer un cadou, melodia:

CINCINALU-N PATRU ANI SI JUMATATE
versuri: Harry Negrin
Muzica: H. Malineanu

Refren: O chemare noua,
Tara o strabate:
"Cincinalu-n patru ani si jumatate!"
He-he-he-hei!
Si alelei!...
(-Voinicii mei!
-Mai, pui de zmei!)

(Cor) Hei!...
Pentru tara-ntreaga, bogatie!
Pentru toti, o cinste si-o mindrie!
Legamant nescris,
Pornit din dragoste si vis.
I-auzi ia:
Hai-hai!...
Hai Ionica, hai!...
(-Hai, Fanica, hai!...
-"Marinica", hai...)

In aceasta hora
Prinde-te mai frate!...
Hai-hai!
Hai-hai!
Mariosro, hai!...
(-Floricico, hai!
-Hai cu totii, hai!)
"Cincinalu-n patru ani si jumatate!"
Hei!

I. Din inima de tara,
Porneste o solie:
Tot ce stiu eu mai bine,
Iti daruiesc tie.
..............................
Ca doar pe toti ne leaga,
Acelasi dor fierbinte:
Sa mergem spre mai bine!
Sa mergem inainte!...
Si tot asa,-sa, sa sa!...
Refren

II. Si floarea tineretii,
Nemasurind elanul,
A prins indemnul vietii,
Scurtind ziua si anul.
................................
Iar cartea se imbina
Cu strunguri si combine.
Sa mergem inainte!...
Sa mergem spre mai bine!...
Si tot asa-sa, sa,sa!...
Refren

Cada "Cincinalu-n patru ani si jumatate!"
-Se-aude!
(Cor) - Da!
"Cincinalu-n patru ani si jumatate!"
-Ne prindem?
(Cor) - Da!
"Cincinalu-n patru ani si jumatate!"
Ia, ia,
Si iaca, iac-asa!


Textul este identic cu Sursa: Cantecul Preferat-texte de muzica usoara, Bucuresti 1973, tiraj 16.520 ex., pret: Lei 6.
Imi pare extrm de rau ca nu am si notele muzicale, asa cadoul era complet.
nefertiti-old
Doamne, ce capodopere se scriau in anul in care m-am nascut eu! rofl.gif
Eclectic
Am de spus doar atat: bleah... Da' nici cu "Macarale" nu mi-e rusine. ohyeah.gif
bdl
Da de melodia "trenul galben fara cai, nici caruta nici tramvai " ce ziceti atunci?
ohmy.gif
dascalita
"Multumim din inima Partidului...."
dead-cat
Ce frumos infloresc zorii,
Cind trec mecanizatorii.


puii mei de tractoristi mad.gif cind ti-i vedeam erau beti lula asta daca nu erau ocupati sa vinda motorina la negru.
bdl
QUOTE (dead-cat @ 19 Jun 2005, 11:20 AM)
Ce frumos infloresc zorii,
Cind trec mecanizatorii.


puii mei de tractoristi mad.gif cind ti-i vedeam erau beti lula asta daca nu erau ocupati sa vinda motorina la negru.

Da las ca venea armata si studentimea....si culegea recolta plus citeva carute de sticle goale... laugh.gif
ilie
vorba unui personaj din Cel mai iubit..., "uite asa se scrie istoria".
Stati sa vedeti reactiile destinatarilor / si adoratorilor acestor muzici, de maine vedem noi;).

macaraleeee
rad in soare,
argintiiiii

macaralee,
in-zori-de-zi!

asta e din anii '50. atunci nu s-a intamplat nimic rau, era un rai...ana pauker, draghici, de exemplu...
Eclectic
QUOTE
vorba unui personaj din Cel mai iubit..., "uite asa se scrie istoria".


Pai no... daca unora le-a trebuit sa se fac filosofi in loc sa aiba si ei o meserie... devil.gif
MIA
QUOTE (Freemann @ 20 Jun 2005, 12:28 AM)
{...}
macaraleeee
rad in soare,
argintiiiii

macaralee,
in-zori-de-zi!

Mmm - in fond care e problema cu astfel de versuri ?
Sau de fapt care e problema cu prezentarea unor eforturi/proiecte ingineresti/de constructii civile ample ? hmm.gif
Pe "Discovery Channel" daca e asa ruleaza o serie de reportaje in cel mai pur stil stalinisto-stahanovist - Superstructures - in care sunt in mod mirsav laudate realizarile oamenilor muncii si ale tehnologiei ... uite asa se infiltreaza propaganda comunista mai nou !! devil.gif

Vorbind serios acuma - problema era exclusivitatea si obligativitatea preamaririi/redarii in "literatura" a unor astfel de proiecte si nu proiectele in sine, numai ca din pacate foarte multi nu mai pot vedea padurea din cauza copacilor. sad.gif
MIA
QUOTE (Wluiki @ 17 Jun 2005, 06:02 PM)
Eu consider exemplele tare ca ilustrand raspunsul occidentalilor fata de politica Romaniei, cat timp ei n-au mirosit directia in care se indrepta Ceausescu.

Mmmm - un alt mit ieftin ( zic eu ) ... occidentalii care nu au mirosit ... inocentii care au fost dusi de nas de politica malefica si vicleana a lui Ceausescu ... tongue.gif

Hai sa fim seriosi - nu cred ca in totalitate membrii serviciilor secrete straine ( sau diversi analisti economici/politici ) specializati/orientati catre Romania erau niste imbecili naivi ... aia au avut interesul sa nu miroase nimic. sorry.gif

QUOTE

Pentru nostalgicii acelor vremi le ofer un cadou, melodia:

CINCINALU-N PATRU ANI SI JUMATATE


Mai nou am auzit ca se lucreaza la adaptarea ei sub denumirea : "Implementarea aquis-ului comunitar in 2 ani jumate" ... wink.gif
dead-cat
pe discovery nu zice din 2 in 2 propozitii "multumim din inima partidului comunist in frunte ce secretarul sau general, iubit conducator si erou al muncii socialiste, pentru minunatele conditii de trai si viata sub care ne putem speti muncind pe bani de monopoly, in timp ce primul atacant al tarii marcheaza cu capul gol."
nefertiti-old
QUOTE (MIA @ 20 Jun 2005, 11:06 AM)
QUOTE (Freemann @ 20 Jun 2005, 12:28 AM)
{...}
macaraleeee
rad in soare,
argintiiiii

macaralee,
in-zori-de-zi!

Mmm - in fond care e problema cu astfel de versuri ?

Eu inca mai sper ca glumesti!!!
MIA
QUOTE (dead-cat @ 20 Jun 2005, 11:16 AM)
pe discovery nu zice din 2 in 2 propozitii "multumim din inima partidului comunist in frunte ce secretarul sau general, iubit conducator si erou al muncii socialiste, pentru minunatele conditii de trai si viata sub care ne putem speti muncind pe bani de monopoly, in timp ce primul atacant al tarii marcheaza cu capul gol."

De acord - dar deja si "criticismul anticomunist" a cam depasit momentele in care era atent la asemenea ... mmm ... detalii si acuma pur si simplu constructia in sine deranjeaza ... tongue.gif

Si de fapt problema nici nu ar fi asta ci tonul impertinent cu care unele jigodii actuale cred ca pot legitima/justifica orice aiureala a prezentului prin referirea la bau-bau-ul comunist. wink.gif
MIA
QUOTE (nefertiti @ 20 Jun 2005, 11:23 AM)
QUOTE (MIA @ 20 Jun 2005, 11:06 AM)
QUOTE (Freemann @ 20 Jun 2005, 12:28 AM)
{...}
macaraleeee
rad in soare,
argintiiiii

macaralee,
in-zori-de-zi!

Mmm - in fond care e problema cu astfel de versuri ?

Eu inca mai sper ca glumesti!!!

Nu neaparat ( desi mai degraba sunt iritat de comentariile colaterale si na ... raspund la iritarea adversarului ... tongue.gif ).

Cu versurile alea in sine nu cred ca e nici o problema ( in continuare ) cit cu "contextul" de atunci. rolleyes.gif
MIA
QUOTE (Wluiki @ 17 Jun 2005, 06:02 PM)
Nu stiu exact cum a evoluat datoria externa a Romaniei in intreaga perioada '70-'79 dar stiu ca am citit pe undeva ca intreg CAER-ul a facut vreo 40-50 de miliarde datorie fata de tarile occidentale in aceasta perioada. {...}

Exact - acesta a fost momentul in care "blocul socialist" a pierdut clar si irevocabil posibilitatea nu de a concura cu "lumea libera" ( pe care nu cred ca a avut-o niciodata de fapt tongue.gif ) ci pur si simplu de a supravietui si el alaturi de ailalti. smile.gif

Si cauzele din pacate sunt multiple - unele din ele neavind legatura cu stilul de guvernare a lui Ceausescu ( despre care eu unul nu stiu cit de "neo-stalinist" a fost si cit "fanarioto-comunist" mad.gif ) cit de o conjunctura mai ampla. Si legat de asta as vrea sa reamintesc doar de situatia celui mai "occidentalizat" si liberal sistem comunist existent - cel yugoslav - care tot a intrat in buda d.p.d.v. economic catre 1980 si apoi ... dar restul deja se cunoaste ... sad.gif
ilie
Barrie: vorba " uite asa se scrie istoria dom' profesor" era spusa de un subordonat (parca Petrica se chema) al filozofului Petrini, pe vremea cand lucra la deratizare (doar d'aia era filozof! si nu mai avea voie sa lucreze in filozofie sau invatamant...). Cartea Cel mai iubit nareaza intamplari din viata unui filozof real.
MIA
QUOTE (Freemann @ 20 Jun 2005, 05:16 PM)
Cartea Cel mai iubit nareaza intamplari din viata unui filozof real.

rolleyes.gif

Care e ala ?
Eu stiam ca punctul de pornire a fost marginalizarea orchestrata contra lui Lucian Blaga ... mai departe restul e fictiune ( desi probabil pe alocuri mai "roza" ca realitatea ). smile.gif
ilie
Barrie: Nu Petrica era vorbaretul, ci Vintila (sper ca l-am nimerit). Petrica era tot profesor, unul din sotii Matildei.
E vorba de o parte din viata lui Ion Caraion.
MIA
Ion Caraion ? rolleyes.gif

Asta e, din cite stiu eu, o ipoteza doar. Si din pacate despre Ion Caraion se pare ca sunt si lucruri "neplacute" ( sa ma exprim eufemistic ) de spus ... sorry.gif
ilie
Pentru circarii ce n-au habar le recomand articolul omagial scris chiar de Ion Caraion intr-un ziar de atunci(Scanteia sau Romania Libera, asa pare) pe data de 19 Aprilie 1980. Marin Preda murise cu 3-4 zile mai devreme.

Am acel articol decupat din acel ziar.
MIA
QUOTE (Freemann @ 23 Jun 2005, 01:00 PM)
Am acel articol decupat din acel ziar.

Scaneaza-l si pune-l aici. smile.gif

Desi nu stiu ce vrei sa demonstrezi cu asta, decit sa faci pe gigi-smecherul. rolleyes.gif
ilie
Mai MIA eu am zis ca nu mai vorbesc cu tine pana tu nu iti ceri scuze, dar vad ca insisti in acelasi limbaj neplacut oricui nu numai mie, si mai vrei sa ma justific fata de tine!.
Ca urmare, fiindca tot vorbeam de Marin Preda, iti dau doua citate din Morometii, ceea ce zicea Cocosila in poiana lui Iocan: "Esti prost!" si "Manaci c...t!". Citatele sunt indentice, asa poate iti faci cultura generala, daca le poti memora.
milimetru
QUOTE (MIA @ 20 Jun 2005, 11:06 AM)
Sau de fapt care e problema cu prezentarea unor eforturi/proiecte ingineresti/de constructii civile ample ? hmm.gif

Vorbind serios acuma - problema era exclusivitatea si obligativitatea preamaririi/redarii in "literatura" a unor astfel de proiecte si nu proiectele in sine, numai ca din pacate foarte multi nu mai pot vedea padurea din cauza copacilor.  sad.gif

MIA aşa gīndeam şi eu nu prea mult timp īn urmă. Dar īntre timp mi-am schimbat felul de a privi lucrurile. Nu se poate vedea pădurea din cauza copacilor, zici. Dar care ar fi pădurea? Blocurile de locuit, canalul Dunăre-Marea Neagră, combinatele de utilaj greu de la Iaşi, Cluj, Craiova, Palatul Parlamentului? Ceea ce vedeam odată ca fiind nişte proiecte inginereşti interesante acum nu mi se par a fi decīt nişte chestii fără valoare, făcute la repezeală, mai mult cantitatea contīnd decīt calitatea şi cu eficienţă destul de redusă. Care ar fi acele proiecte bune la care te referi? Ajută-mă să revin la părerea pe care o aveam cīndva! smile.gif
MIA
QUOTE (Freemann @ 28 Jun 2005, 10:53 AM)
Mai MIA eu am zis ca nu mai vorbesc cu tine pana tu nu iti ceri scuze {...}

Nu-mi cer scuze de la tine pe un motiv foarte simplu - tu ai fost primul care a inceput cu magariile ( si continua la fel ... desi face pe ofensatul ... tongue.gif ).

QUOTE

Ca urmare, fiindca tot vorbeam de Marin Preda, iti dau doua citate din Morometii, ceea ce zicea Cocosila in poiana lui Iocan: "Esti prost!" si "Manaci c...t!"


Interesant - probabil le-ai citit de pe cartea ta de vizita, ca vad ca ti-au placut asa mult ... rolleyes.gif

QUOTE

{...}si mai vrei sa ma justific fata de tine


Nu fata de mine - cit fata de coforumistii in fata carora reproduci ( si inca la modul agresiv, ca si cum ai fi detinatorul adevarului absolut ) niste mituri/zvonuri s.a.m.d. care au circulat in perioada comunista legate de Marin Preda si unele scrieri ale sale dar care ... culmea biggrin.gif ... nu au prea mai putut fi probate dup-aia. rolleyes.gif
Insa de fapt deviem de la discutia principala - daca ai cumva chef deschide un subiect despre Marin Preda/Ion Caraion. smile.gif

Una peste alta insa - la acest subiect si nu numai - ai o atitudine de fost activist-adjunct UTC ( aspirant si el la stadiul de activist "plin" PCR tongue.gif ) care-si legitimeaza magariile si lauda "realizarile" socialismului prin raportarea la cit i-a fost lui de foame in timpul odiosului regim burghezo-mosieresc ... rofl.gif
ilie
Asta n-are cu cine se certa.

Revenind la subiectul topicului: puteti citi marturii ale acelor vremuri la http://revista.memoria.ro
ilie
Se pare ca chiar ati uitat acele vremuri...
sa fie intr-un ceas bun!
Sushi
Nu le-am uitat dar mai si traieste omul daca nu te superi...
mutulica
QUOTE (Quantum @ 15 Oct 2006, 09:27 AM)
Se pare ca chiar ati uitat acele vremuri...
sa fie intr-un ceas bun!

ei ... nu o lua chiar asa in tragic.
sunt de acord ca ne lipsea libertatea de exprimare, si ca ma irita la maxim cultul personalitatii pentru domnul cizmar...

dar pe de alta parte, mi se estompeaza putin nervii cei nervosi la ideea acelei societati, cind ma uit in jur si vad ce societate ne-am tras....
ma intrebi de ce? ei bine, pentru ca:
- ma uit la tv si vad cum organizatiile pnl din teritoriu ii canta tinerei basescu, si se bat care sa ii ia autograf, etc; din punct de vedere politic nu stiu ce mare smecherie a emis fata ca sa aibe parte de asa efuziune... dar in fine... ziceam ca nu e pupat fundul lu' tac'su ci hormonii alegatorilor care ar fi curiosi s-o ... nu s-o voteze

- vad cum in corporatii se folosesc solutii dogmatice, asemanatoare celor pe care incerca sa le implementeze socialismul stiintific. sedinte de crescut moralul pacientilor (muncitorilor) cu experti in tot felul de concepte care predica la fel cum predicau

- vad cum ne straduim sa inlocuim pionierii cu cercetasii si nu ne iese nicicum

si atunci... ce sa uit...
dead-cat
QUOTE

dar pe de alta parte, mi se estompeaza putin nervii cei nervosi la ideea acelei societati, cind ma uit in jur si vad ce societate ne-am tras....

asta in principal din cauza ca societatea anterioara promova originea taranesc-muncitoreasca si mentalitatea care vine piggyback in locul a ce ne asteptam de la cea actuala.

nu ca-i scuza pentru a nu-ti scoate capul din fund timp de 50 de ani, dar cam de acolo ni se trage.
se vede cel mai bine la generatia care 50-60 de ani amu.
coincidental, 'ai din generatia respectiva-s amu "Führerii".

in '89 n-am dat la o parte nici macar 5% din ce trebuia. consecintele sa vad amu.
Clopotel
Am auzit ca acele vremuri se deosebeau de cele de acum:
- erai urmarit de vreo 2 securisti, iar acum de 8
- ti se asculta un telefon, iar acum toate
- ca cine fura mult era chiar impuscat si cine fura putin era pus sa faca munca patriotica, acum cica ar fi invers, cu deosebirea ca impuscarea s-a transformat in parnaie si a disparut munca patriotica, prin urmare cine fura mult (de la stat evident), ...asta e (caci nu s-a gasit inlocuitor pt. munca patriotica), cine fura putin, ...nu mai e impuscat laugh.gif
- ca Ceausescu facea o baie mare de multime, dar Basescu face baie mica de multime. Eu nu stiu de ce e mica, presupun ca restul baii s-a imprastiat prin lume

Dar exista si asemanari, cum ar fi faptul ca iarna vine tot asa, cam prin noiembrie...

Nu stiu daca sunt adevarate, cred ca sunt doar zvonuri ... Poate sa confirme cineva?
mutulica
in mod cert pe vremea aia nu aveam internet
dadeam spaga pentru numar la romtelecom, acum se roaga romtelecomul de tine sa iti dea numar
cei ce aveau multi bani tineau capul l acutie, ca daca se prindea partidul venea, punea legea 18 pe masa si te lasa in fundul gol, acuma vine DNA si ii hartuie dar asa putin pe la suprafata
muzica se aducea de la bulgari sau se primea la pachet de afara, acuma avem de la cd la ipod tot ce vrem, dar ascultam manele de ne cracim in ele
etc.
The Dude
QUOTE (dead-cat @ 16 Oct 2006, 04:15 PM)
in '89 n-am dat la o parte nici macar 5% din ce trebuia.

...care 1,5% ???...si poate nici atat. Da nici nu se putea face curat dintro data dupa 50 de ani de selectie. In anii astia ce a avut mai bun natia romana a murit prin puscarii, ospicii, marginalizari sau emigratie....Tot a fost bine ca in cea mai mare parte din noi, in ciuda indoctrinarii de care nici nu eram constienti, o flacaruie tot a ramas mereu aprinsa.


mutulica@
QUOTE
..muzica se aducea de la bulgari sau se primea la pachet de afara,


...daaa, si se tranzactiona la schimb....L.P. contra L.P.....Dar ce mai muzica era...Zappa, Deep Purple, Led Zeppelin, Uriah Heep, King Crimson, Free, Tangerine Dream....ehehehe... rolleyes.gif ....Miscarea hippy, omul pe luna, curentul pop art, underground-ul..The Doors..Lennon...Vietnam.....Doamne cred ca daca mi s-ar da sa aleg in ce perioada a istoriei as vrea sa imi retraiesc viata tot pe asta as alegeo.. thumb_yello.gif
ilie
S-au schimbat destul de multe, mai trebuie schimbate mentalitatile, in special ale conducatorilor si liderilor politici.
Cla
Am dezgropat ceva... hai sa nu uitam.









- "How do you do?"
- "Kent you."
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.