Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Sindrom Piramidal
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Corpul Uman: Sanatate si Mister
Felina
Asa a fost diagnosticat un bebe de 9 luni. medicul a sustinut si sustine in continuare ca bebeul e sanatos tun si nu da alte explicatii. specific romanesc.

stie cineva ceva despre sindromul bipiramidal ?
ilie
Este o boala neurologica care da tulburari motorii (de mers, etc).
Michelle
Hai s-o iau metodic ca si pentru ceilalti parinti ! In primul rind sa explicam de unde vine denumirea asta.Calea piramidala este o cale de conducere descendenta a influxului nervos ,deci o cale a motilitatii ,care pleaca din cortex sau formatini subcorticale la nivelul acestuia formind asa zisul ,faimos homuncullus motor adica un omulet in miniatura in care fiecare parte a corpului este reprezentata proportional cu gradul de specializare si diversificare a miscarilor pe care aceasta parte o face.Sa dau un exemplu :mina este reprezentata mult mai mult decit nasul sa zicem si degetul mare in raport cu celelalte degete mai mult.Ce inseamna asta? Inseamna ca la nivelul cortexului(scoarta cerebrala) exista pentru fiecare parte a corpului nostru un centru de comanda al miscarii -un neuron sau chiar mai multi.Miscarile "dictate "de aici sunt miscari voluntare.Acesti neuroni cu axonii lor fac statie mai jos la nivelul trunchiului cerebral ,mai exact in piramidele bulbare ,si de aici mai jos la nivelul unor neuroni motori din coarnele anterioare ale maduvei spinarii de unde pe diferite plexuri (grupari de nervi)-cervical,toracal,lombar,sacrat pleaca catre muschi si dirijeaza miscarile.
Sindromul piramidal (pyramidal syndrome-de aia unii nu gasesc asta la o simpla cautare cu google laugh.gif ) poate include mai multe tipuri de deficiente motorii -de comanda motorie,de tonus muscular,de reflex tendinos sau grupate in sindroame mai complexe -hemiplegii,hemipareze .
Probabil ca medicul respectiv i-a facut copilului un examen cu ciocanelul de testare a reflexelor (rotulian,ahilean) si a gasit ceva probleme la asta -si iar probabil asta nu o fi ceva f grav! Zic si eu ,ca nu sunt neurolog ! De-aia zice ca n-are nimic copilul si nu trebuie sa se alerteze parintii .
Felina
Edit: multumesc Freemann smile.gif

Multumesc Michellule ( tongue.gif )! Sper sa postez si impresia impricinatilor, daca vor avea una jamie.gif .

ilie
Cu placere.
Raspunsul Michellei a fost elaborat in stil stiintific, banuiesc ca e medic...la mine nu e cazul.
Mrs. Rogers
Daca nu e prea tarziu, eu as incerca sa explic ceva mai pe inteles ( asa cred eu hh.gif ) . Sistemul piramidal se ocupa cu miscarile voluntare ca de exemplu mers ,ridicatul unei maini , etc . De aceea , daca e afectat sever, simptomele sunt paralizie, pareze (spasticitate si hiperreflexie). La bebelusi de obicei e asociat cu o encefalopatie sau hidrocefal . Dar uneori o simpla hiperrefexie poate fi diagnosticata ca semn de sindrom bipiramidal .Restul poate fi perfect normal.Probabil ca asta e si cazul de mai sus. Prognosticul? Depinde de cauza, dar daca pediatrul a spus ca va fi bine, probabil ca experienta ii spune ca va fi bine.
Contessina
Sindromul piramidal este diagnosticat prin semnul Babinski, care reprezinta unul din cei mai precisi indici de leziune piramidala.In ce consta acest semn? E f simplu.
La normal excitarea marginii externe a plantei (talpa ) va produce o flexie a degetelor, dar in caz de leziune piramidala degetul mare va face extensia, adica nu se mai indoaie, ceea ce constituie semnul Babinski.
In termeni medicali semnul babinski este un reflex nociceptiv in cadrul reflexului de tripla flexiune, aparut prin eliberarea maduvei de sub influenta fasciculului piramidal.
De ce a spus medicul ca bebe va fi bine?
Pentru ca pana la 3 ani semnul Babinski ,care indica o leziune piramidala, nu trebuie socotit patologic.
Contessina
QUOTE (toxic @ 18 May 2005, 05:30 AM)
Daca nu e prea tarziu, eu as incerca sa explic ceva mai pe inteles ( asa cred eu hh.gif ) . Sistemul piramidal se ocupa cu miscarile voluntare ca de exemplu mers ,ridicatul unei maini , etc . De aceea , daca e afectat sever, simptomele sunt paralizie, pareze (spasticitate si hiperreflexie). La bebelusi de obicei e asociat cu o encefalopatie sau hidrocefal . Dar uneori o simpla hiperrefexie poate fi diagnosticata ca semn de sindrom bipiramidal .Restul poate fi perfect normal.Probabil ca asta e si cazul de mai sus.  Prognosticul? Depinde de cauza, dar daca pediatrul a spus ca va fi bine, probabil ca experienta ii spune ca va fi bine.

Prea te grabesti Toxic cu encefalopatia aceea. Debutul bolii in copilarie va indica o encefalopatie infantila, e adevarat, dar in paraplegia spastica familiala Strumpell- Lorrain constand in lezarea fasciculului piramidal,fara a pune viata bolnavului in pericol.Nu e cazul aici.
bdl
Cine de aici e doctor?
Felina
QUOTE (bdl @ 26 Jun 2005, 01:18 PM)
Cine de aici e doctor?

Michellul e sigur biggrin.gif
Contessina
E obligatorie declinarea tuturor titlurilor in medicina?
Cred ca asa cum am explicat eu a inteles toata lumea.
Mai sunt intrebari?
Felina
QUOTE (Actilyse @ 27 Jun 2005, 05:57 PM)
Cred ca asa cum am explicat eu a inteles toata lumea.

Eu nu. Dar e adevarat ca eu nu sunt toata lumea. wink.gif
Contessina
QUOTE (Felina @ 27 Jun 2005, 06:00 PM)
QUOTE (Actilyse @ 27 Jun 2005, 05:57 PM)
Cred ca asa cum am explicat eu a inteles toata lumea.

Eu nu. Dar e adevarat ca eu nu sunt toata lumea. wink.gif

Felina, poate glumesti.Dar iti spun inca o data : semnul Babinski caracteristic pentru sindromul piramidal nu are valoare pana la varsta de 3 ani.Poftim, am renuntat si la patologic.Nu pot sa cred ca nu ai inteles.Poate faci misto , ceea ce nu e frumos.
corinuta
QUOTE (Michelle @ 10 May 2005, 11:08 AM)
Hai s-o iau metodic ca si  pentru ceilalti parinti ! In primul rind sa explicam de unde vine denumirea asta.Calea piramidala este o cale de conducere  descendenta  a influxului nervos  ,deci o cale a motilitatii ,care pleaca din cortex  sau formatini subcorticale  la nivelul acestuia formind asa zisul ,faimos homuncullus motor adica un omulet in miniatura in care fiecare parte a corpului este reprezentata proportional cu gradul de specializare si diversificare a miscarilor pe care aceasta parte o face.Sa dau un exemplu :mina este reprezentata mult mai mult decit nasul sa zicem si degetul mare in raport cu celelalte degete mai mult.Ce inseamna asta? Inseamna ca la nivelul cortexului(scoarta cerebrala) exista pentru fiecare parte a corpului nostru un centru de comanda al miscarii -un neuron sau chiar mai multi.Miscarile "dictate "de aici sunt miscari voluntare.Acesti neuroni cu axonii lor fac statie mai jos la nivelul trunchiului cerebral ,mai exact in piramidele bulbare ,si de aici mai jos la nivelul unor neuroni motori din coarnele anterioare ale maduvei spinarii de unde pe diferite plexuri (grupari de nervi)-cervical,toracal,lombar,sacrat  pleaca catre muschi si dirijeaza miscarile.
Sindromul piramidal (pyramidal syndrome-de aia unii nu gasesc asta la o simpla cautare cu google laugh.gif ) poate include mai multe tipuri de deficiente motorii -de comanda motorie,de tonus muscular,de reflex tendinos sau grupate in sindroame mai complexe -hemiplegii,hemipareze .
Probabil ca medicul respectiv i-a facut copilului un examen cu ciocanelul de testare a reflexelor (rotulian,ahilean) si a gasit ceva probleme la asta -si iar probabil asta nu o fi ceva f grav! Zic si eu ,ca nu sunt neurolog ! De-aia zice ca n-are nimic copilul si nu trebuie sa se alerteze parintii .

Am un baietel de 2 ani si a fost diagnosticat cu sindrom piramidal stang, la 8 luni. De la 8 luni ia tratament "Convulex", iar de 4 luni a trecut pe "Depakine". Ultimul EEG, a iesit foarte bine. Copilul se dezvolta normal, merge, vorbeste. Intrebarea mea este : Cat timp mai trebuie sa-i administrez tratament? Mai este nevoi? O sa aibe probleme in viitor? si daca stiti cum sa declansat boala?

Multumesc.
Corina
Contessina
Sindromul piramidal se caracterizeaza prin hipertonie spastica,hiperreflectivitate osteotendinoasa si semnul Babinski.
Cum am mai spus, pana la 3 ani semnul Babinski nu trebuie socotit patologic.Nu mentionezi nimic despre celelalte EEG.
Multe tulburari neurologice,in special cele prezente in copilarie sunt boli familiare sau ereditare.Este importanta o anamneza atenta, investigarea posibilitatii de consangvinitate a parintilor,maternitatea fiind intotdeauna un fapt cert dar paternitatea este numai o presupunere.Cele 2 medicamente care i s-au administrat sunt de fapt unul singur acid valproic ,cu indicatie principala in epilepsie, dar in cazul Depakinului efectele adverse gastrointesinale sunt mai reduse, iar acest tratament se utilizeaza la sugari si copii mici numai cand beneficiile depasesc in mod clar riscurile.
corinuta
Multumesc Contessina, pt. raspuns.
Primul EEG, la facut la 8 luni si dupa spusele dnei doctor, a fost foarte prost. Pe langa diagnosticul pe care i la dat de " sindrom piramidal stang", a mai spus ca bebe are o presiune mare in cutia craniana si acesta este motivul pt. care plange foarte mult. Dupa 6 luni de tratament, i s-a repetat EEG-ul si a iesit mai bine. La 9 luni a stat in fund si sa se ridice in picioare, la 10 a inceput sa mearga de-a buselea si la un an sa mearga. A evoluat repede. Iar ultimul EEG, acum 4 luni, a iesit foarte bine, cu toate ca copilul nu a mai fost adormit. Trebuie sa mentionez, ca baietelul meu are un somn agitat si se trezeste de minim 3 ori pe noapte. Starea de neliniste, se datoreaza boli? Ce urmari are boala? Medicamentele nu-i distruge ficatul si stomacul? Ce se intampla daca nu descopere-am la timp ca baietelul e bolnav? I-si va reveni coplet? Cat timp trebuie sa-i mai dam treatament.
Tu spui ca boala este ereditara. Eu nu stiu ca cineva din familia mea sau a sotului mei sa fii avut aceasta problema. Ce este de facut? Problema lui, ma sperie tot mai mult. Este o boala foarte grava? Cum sa ne coportam cu el? Este c-am neastamparat si sotul i-i da o educatie mai spartana. Cum sa proced-am? Va rog sa ma ajutati.
Multumesc.
Contessina
Poate fi implicat un factor ereditar, am spus doar " poate".Din pacate, faptul ca o EEG a iesit prost sau mai bine sau bine, desi un fapt imbucurator nu este suficient, trebuie ca medicul sa explice ce anume a vazut pe acea EEG.O EEG normala implica desigur un prognostic bun.Acidul valproic poate produce hepatotoxicitate, cu risc mai mare la copii mai mici de 2 ani dar in special (!)la cei care iau si alte medicamente antiepileptice sau prezinta anumite deficiente metabolice congenitale.
corinuta
Nu ia alte medicamente antiepileptice.
In concluzie, va scapa de boala asta, se va agrava? Care sunt urmarile?
Eu i-mi fac mari probleme pt. baietelul meu.
Contessina
Am mai spus ca o EEGnormala implica un prognostic bun.Mai mult nu pot sa spun.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.