Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Pulbere
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Povestea Mea
Mihai
Ganduri, scrieri, amintiri din viata lui jkd veti putea citi in cadrul acestui Jurnal.

Lectura placuta! smile.gif

Rugamintea lui jkd este ca cititorii sa nu scrie comentarii aici, motiv pentru care va invit sa ne rezumam la a citi. smile.gif
jkd
so... deci sa incep cu niste precizari.
in primul rand nu vreau comentarii.
dc? pt ca nu vreau. scriu pt mine.
al doilea "in primul rand". dc pulbere? pt. ca "everything is dust in the wind"
cine sunt... majoritatea stie... asa ca nu mai are rost sa insist.
deocamdata atat. daca mai este ceva o sa mai adaug...
edit:
ps: comentariile/intrebarile sunt acceptate in mail. de luni pana vineri intre orele 09.00 - 23.00.
tongue.gif
jkd
vizitand segmente si site-urile pe care de-a lungul anilor am incercat sa le contriuesc, dar nciodata nu am fostg mutumit de ele am gasit un eseu scris in anul 3 de facultate.
l-am scris iuntr-o noapte. nu mi-0am batut prea mutl capul cu el, dar spre surprinderea mea a foist f bine primit. am luat un 9. desi proful mi-ar fi dat 10 dar am facut gresala sa ii spun ca am sta la el o sg. noapte.
never mind... a aolrecita la el originalitatea. si ideea acestrui eseu.

PARTIDELE POLITICE DIN ROMÂNIA DUPĂ 1989;
LEGITIMITATE, AUTORITATE, PUTERE.

By jKd
Motto : “Principiul de baza al guvernării este satisfacerea cererilor populatiei. Oricâtă filosofe politica s-ar face, oricâte seminarii savante ar avea loc pe marginea principiilor guvernării, rezultatul este întotdeauna acelasi: populatia României are anumite cerinte care nu coincid perfect cu imaginea guvernantilor,”
Alin Teodorescu


Regimul comunist instaurat in tara noastră după cel de-al doilea război mondial, impus cu forta de către Armata Rosie si-a dobândit legalitatea dar nu si legitimitatea.
Confuzia intre cei doi termeni este făcută si astăzi de către ziaristi, oameni politici, istorici sau chiar si de către asa-zisii analisti politici gen. Silviu Brucan, Ion Cristoiu s.a.De aceea vom încerca mai întâi sa delimitam si să explicam cei doi termeni.
Încă din antichitate si apoi in evul mediu, principiul de drept care a functionat până la primul război mondial a fost cel de drept al cuceritorului, dreptul celui mai puternic. Suveranul ca unsul lui Dumnezeu avea drept de viata si de moarte asupra supusilor săi, dispunea de averea lor. Învinsul in luptă pierdea totul uneori chiar si viata.
Revoluția franceza avea sa ia aceste drepturi Regelui, Suveranul fiind înlocuit cu Natiunea. Cu toate imperfecciunile sale Revolutiei franceze ii revine meritul de a fi adus in Europa ideile de Egalitate, Libertate, Fraternitate. Egalitate in fata legii, Libertatea cuvântului, libertatea si dreptul de a alege si de a fi ales, Fraternitate in fata dusmanului comun de atunci celelalte monarhii. Începea asa cum afirma S. Huntington primul val al democratizării.
Conceptul de legitimitate este in strânsa legătura cu democrația afirma S. Huntington: in tările in care democratia s-a instalat ea câstigă putere si legitimitate; loviturile de stat, cenzura hărtuirea opozitiei, nerespectarea adversarilor politici, interzicerea mitingurilor politice, voturile manipulate sau gresit numărate, nu sunt compatibile cu democratia.
După sfârsitul primului război mondial principiul care a stat la baza Tratatului de Pace de la Paris nu mai este dreptul cuceritorului, ci dreptul popoarelor la autodeterminare. Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat harta Europei fiind schimbată de la Marea Baltică la Mediterană, noi state apărând pe harta lumii.
Noile state si-au ales singure forma de guvernare unele dintre ele republici altele monarhii constituționale. Legitime si legale in acelasi timp noile state aveau sa-si consolideze unele dintre ele structurile democratice, altele precum Italia sau Germania aveau sa opteze pentru regimuri totalitare.
In România, de la Unirea din 1859 încep sa se cristalizeze primele structuri democratice: Parlamentul, partidele politice, separatia puterilor in stat, alegeri libere, alternanta la guvernare intre cele doua mari partide: conservator si liberal, apar primele organizatii ale societății civile, exista o presă liberă .
Odată cu încheierea primului război mondial , după Marea Unire de la 1 decembrie 1918 si cu recunoasterea României Mari primul val al democratizării cuprinde si România.
Partidul Tărănesc condus de Ion Mihalache se unifica cu Partidul National din Transilvania condus de Iuliu Maniu formând unul din cele mai puternice partide politice ale Romanei interbelice . Partidul Conservator dispare după scena politica a României începând cu 1920, dar Partidul Liberal se consolidează in ciuda sciziunilor care nu iartă nici acest partid. Viata politica romaneasca in perioada interbelică este destul de frământata: guvernele se schimba cu repeziciune, au loc remanieri guvernamentale, coalitiile nu rezista, dar România din punct de vedere economic prosperă, legitimitatea partidelor aflate la guvernare era dată de celelalte caracteristici ale unui stat democratic.
Doar după venirea lui Carol II la conducerea tării partidul lui Goga este cel care formează un guvern fără ca acest partid să fi câstigat alegerile.
Dictatura regala instituita in 1938 avea sa pună capăt scurtei perioade democratice din România
Declansarea celui de al doilea război mondial va duce România initial in tabăra Germaniei, Italiei si Japoniei. După actul de la 23 august România participa alături de puterile aliate la înfrângerea Germaniei, insa sub presiunea URSS se instaurează un regim ilegitim in România.Era ilegitim pentru că alegerile din 1946 au fost falsificate, pentru ca guvernul Groza fusese instaurat sub presiunea amenintării de care Armata Rosie, pentru ca avea sa desfiinteze partidele politice libertatea presei a mitingurilor
Partidele politice au fost desfiintate de către regimul comunist, liderii acestora au fost inchisi si multi dintre ei au murit in închisori. Încetul cu încetul comunistii veniti la putere si-au construit legalitatea in speranta ca in acest fel vor reusi sa obțină si o legitimitate. Aderarea României la ONU, OSCE sau alte organisme internationale, elaborarea unei Constitutii, a unui alt sistem legislativ abrogarea vechiului sistem legislativ s-a făcut tot pentru încercarea obtinerii unei legitimităti.
In timp ce noi state erau cuprinse de cel de al doilea val al democratizării, ocupate de către URSS tarile Europei de Est adoptau socialismul ca forma de guvernare
Regimul Ceausescu avea sa aducă comunismul in forma cea mai taberanta a sa. Dictatura proletară prevăzută de Marx era pusa in practică, insă sub o alta forma: cei care provăduiau egalitatea se scăldau in lux in timp ce restul populației se asemăna din ce in ce mai mult cu prolii lui George Orwell.
In Ungaria, 1956 avea sa aducă prima forma de opozitie atât împotriva regimului comunist dar si împotriva URSS. Imre Nagy avea sa fie executat de către sovietici iar regimul comunist ramane la putere. In Cehoslovacia in 1968 Primăvara de la Praga avea sa aducă o serie de schimbări acceptate chiar de către liderii comunisti precum Alexander Dubcek, din păcate înăbusite de Armata Rosie. In România cele doua momente: greva minerilor de la Lupeni si protestele brasovenilor au fost anihilate de carte regimul Ceausescu.
După venirea lui Mihail Gorbaciov la putere in URSS se declansază o serie de schimbări influentate de cel de al treilea val al democratizării. România lui Ceausescu se opune tuturor schimbărilor care cuprinseseră întreaga Europa de Est. A fost nevoie de revolta de la Timisoara urmata de cea de la Bucuresti ca dictatorul comunist avea sa paraseasca puterea, parasit la rândul său de către fortele de Securitate, Armata, si de apropiatii săi.
Noile elite instalate după Revolutia din 1989 aveau sa adopte la presiunea partidelor istorice dar si a străzii sistemul pluripartit, presa era de acum libera, se trece la separatia puterilor in stat, s-au organizat alegeri libere. Pentru prima data după aproape 50 de ani, peste 80 de partide politice aveau sa participe la alegerile din 20 mai 1990.

După aceasta scurta trecere in revista a principalelor momente ale istoriei noastre, sa încercam sa analizam cele trei concepte comparând câteva din partidele politice din România post revoluționara in funcție de ele.
Termenul de Putere îsi are rădăcinile in latinescul Potestas ceea ce semnifica puterea derivata de de la popor către senat. Este puterea de a acorda sanctiuni si recompense de a impune privatiuni si constrângeri.
Cuvântul Autoritate este tot de origine latină, si reprezintă Puterea acceptată, recunoscută, legitimă. Dacă Puterea ordonă si constrânge, Autoritatea atrage ea reuseste sa se impună prin convingere fără sa fie necesar sa recurgă la formele de constrângere ea este acceptata in mod unanim.
Legitimitatea unui regim sau partid politic aflat la guvernare sau parlamentar asa cum am mai arătat este data in primul rând de obtinerea unui anumit număr de voturi care sa ii dea dreptul de a accede la putere sau in Parlament. Este procesul prin care Puterea se converteste in Autoritate. Încă de la vechii greci legitimitatea era legată de unele principii morale, principalul fiind Libertatea. Legitimitatea se identifică cu recunoasterea cu drepturilor naturale ale omului, se refera la întregul sistem de guvernare.
Regimul comunist din România a deținut forma legala prin care si-a impus doar forme de constrângere si sanctiuni majoritătii populației. Desi intr-o forma minusculă a existat si o opozitie care a contestat legitimitatea comunismului.
Principalele partide politice din Romania de după 1989 care au intrat in Parlament sau au ajuns la guvernare isi revendica legitimitatea in moduri diferite.
jkd
Continuare:

FSN ( Frontul Salvării Nationale din România)- S-a format ca partid politic in februarie 1990 după ce la presiunile partidelor istorice a acceptat să renunte la conducerea tarii si sa se înfiinteze Consiliul Provizoriu de Uniune Natională
Pana la divizarea din 1991 a încercat sa isi justifice legitimitatea ca fiind “o emanatie a Revolutiei din Decembrie 1989”. La alegerile din mai 1990 obtine peste 80% din voturi.
A detinut puterea pana la alegerile din 1992 perioada in care a fost puternic contestat atât de către partidele istorice dar si de organizatii neguvernamentale ( Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica, Liga Studentilor si sindicate) . A încercat să obtină legitimitatea prin adoptarea unei Constitutii in 1991, prin diverse contacte cu celelalte tări occidentale, prin adoptarea unei platforme program de stânga care i-a adus voturile ce i-au permis sa dețină puterea pana in 1992 din partea populatiei sărace a României. Nu a reușit să obțină Autoritate, in 3 rânduri liderii acestui partid chemând ca forte de ordine acer sa împrăștie manifestațiile împotriva guvernului muncitorii din fabrici si mai ales minerii din Valea Jiului.
În 1992 se divide 2 partide (FSN-PD si FDSN) unul condus de Petre Roman, celalalt de Oliviu Gherman de jure, de facto fiind condus de către presedintele tarii Ion Iliescu. La alegerile parlamentare si prezidentiale cele două partide participă separat, fiecare revendicându-se ca rezultat al Revolutiei din decembrie 1989.
FDSN-PDSR (Frontul Democratiei Sociale din România - Partidul Democratiei Sociale din România): Actuala denumire - PDSR - datează din iulie 1993, după ce FDSN a fuzionat cu Partidul Republican, Partidul Cooperatist si Partidul Socialist Democratic. Se autodefineste ca fiind un partid social-democrat modern, de centru stânga, cu vocatie europeana, formatiune politica profund democratica si reformatoare, eliberata de orice nostalgie după vremurile trecute, in dezacord cu orice viziune autoritaristă si extremista. A solicitat in 1993 aderarea la Internationala Socialista fără a fi acceptat. Dezvolta relații cu Partidul Socialiștilor Europeni, cu partide social-democrate din diverse tari ale lumii.
După alegerile pe care le-a pierdut in anul 1996, devine principalul partid de opoziție, iar in iunie 1997 o altă grupare condusă de fostul ministru de externe Teodor Meleșcanu se desprinde din partid formând ApR. Pentru a-și consolida legitimitatea a avut contacte cât timp s-a aflat la guvernare cu diferite organizatii internationale: in 1995 România fiind prima tară care a semnat Parteneriatul pentru Pace cu NATO, detasamente ale Castilor Albastre participă la operatiuni sub egida ONU in Rwanda, Irak, Somalia, fosta Iugoslavie.
PD-FSN ( Partidul Democrat - Frontul Salvării Nationale): O grupare condusă de Petre Roman fost prim-ministru in perioada decembrie 1989- septembrie 1991 se desprinde din FSN in 1992 formând FSN-PD. Încearcă sa isi obțină Legitimitatea ca si PDSR sustinand ca este și el o emanație a Revolutiei din Decembrie 1989.
În perioada 1991-1996 s-a aflat in opoziție încearcă sa capete legitimitate in fata electoratului prin aderarea la Internaționala Socialistă, adoptând o politică de centru stânga. Puterea PD este data de participare in coaliția de guvernare alături de CDR și UDMR
Partidul este lipsit de Autoritate ca de altfel întreaga coaliție: aceasta nu poate adopta legile in parlamentul României deoarece diferențele ideologice ale celor trei formațiuni politice sunt atât de mari încât practic puterea legislativ㠖 Parlamentul - aproape nu funcționează, executivul fiind nevoit să adopte Ordonanțe de Urgență pentru accelerarea reformei in România.
PNTCD (Partidul National Tărănesc Crestin Democrat) Congresul General din 10 octombrie 1926 a consfintit fuziunea dintre Partidul Tărănesc condus de către Ion Mihalache si Partidul Național condus de Iuliu Maniu. PNT a obținut la alegerile din noiembrie 1928 cel mai mare procent obținut până atunci de un partid politic din România - 77,76%. După adoptarea la 10 februarie 1938 a noii Constitutii ce prevedea dizolvarea partidelor politice, PNT a protestat fata de regimul monarhiei autoritare instaurată de Regele Carol II. După 23 august 1944 PNT a desfăsurat actiuni ce vizau revenirea la regimul democratic, reluându-si activitatea legala. În octombrie `44 Frontul National Democrat, condus de comunisti a declansat o ofensiva necrutatoare împotriva PNT - declarat ca principal adversar adr si imptriva celorlate partide politice. Iuliu Maniu a depus mari eforturi pentru a opri sovietizarea României, dar ofensiva împotriva PNT-ului s-a intensificat după 19 noiembrie 1946, culminând cu arestarea unui grup de fruntasi condusi de Ion Mihalache. Partidul National Tărănesc a fost dizolvat un an mai târziu la data de 29 iulie 1947, iar conducătorilor li s-a intentat proces politic, încheiat cu grele condamnări. Principalii lideri nationali-taranisti si-au sfârsit viata in închisoare: Iuliu Maniu in inchisoarea de la Sighet in 1953, iar Ion Mihalache la Ramnicu Sarat, in 1963.
Intre anii 1936-1946, Iuliu Maniu l-a numit in functia de secretar politic pe Corneliu Coposu (viitorul lider al PNtCD de după 1989) - student la Drept si membru al redactiei ziarului "România Noua", pentru ca in 1947 acesta sa primească functia de secretar general adjunct al partidului si al delegatiei permanente. După înscenarea de la Tămadau, Corneliu Coposu este arestat la 14 iulie 1947 si condamnat la munca silnica pe viata. După iesirea din închisoare acesta a reusit sa înscrie in 1987 PNt în Uniunea Crestin Democrata. Sub conducerea sa se organizează in România după 1989 primele mitinguri împotriva regimului Iliescu reusind să înfiinteze CPUN, PNtCD făcând parte din acesta. PNTCD devine in anul 1992 membru cu drepturi depline al Uniunii Europene Crestin Democrate, In 1991 se creează Conventia Democrata din România, la initiativa PNTCD, formatiune care reuneste principalele forte de opozitie: PNL, Alianta Civică, PAC, PAR, PSDR, PER.
Legitimitatea acestui partid este dată in primul rând de faptul că acest partid e a fost una din principalele forte politice in perioada interbelică. De asemenea el si-a câstigat legitimitatea in toate legislaturile prin obtinerea încrederii unei parti a populației tării, reusind sa acceadă in Parlament.
Din păcate, ca si in cazul PD, el nu a reusit să obtină o Autoritate decât pentru scurt timp atat in cadrul CDR, cat si din partea unei părti a societătii civile, electoratul său fiind format in special din rândul populatiei cu studii superioare din marile orase.Si in cadrul partidului PNTCD se confruntă in ultimul timp cu o criza de autoritate voci reprezentative ale acestuia făcându-se auzite tot mai des. In ultimul timp fostul premier Victor Ciorbea părăsind partidul
PNL ( Partidul NaTional Liberal) : Partidul Național Liberal si-a luat aceasta denumire în 1875 când o parte din liderii liberali de atunci precum: Ion C. Brătianu (devenit presedinte al PNL), Ion Câmpineanu, Alexandru Golescu, I. Al. Sturza ( unii dintre ei participanți la Revolutia de la 1848 ) etc. au hotărât înfiintarea acestui partid.
Liderii săi asumându-si responsabilitatea în unele din cele mai grele si hotărâtoare momente ale istoriei României au făcut ca PNL să fie motorul tuturor evenimentelor hotărâtoare din istoria României: dobândirea Independentei (1877), ridicarea la rangul de regat (1881), Războiul pentru reîntregirea neamului si crearea României Mari (1916-1919), Reforma agrara (1921), adoptarea Constituției (1923).
Ca si in cazul PNT, activitatea PNL a fost suspendata în timpul dictaturii lui Carol al II-lea, a statului national-legionar si a dictaturii militare instaurată de Ion Antonescu., După instaurarea regimului comunist, si fruntasii PNL au fost supusi unui regim de represiune, mii de liberali fiind aruncati în închisori si lagăre comuniste.
După revoluția din decembrie 1989, PNL este reînființat, din inițiativa unor vechi liberali: Dan Amedeo Lazarescu, Nicolae Enescu si Sorin Botez, care au instituit un comitet de reconstituire, alcătuit din 12 liberali din tara si din exil. Reînscris la tribunalul Municipiului Bucuresti la data de 6 ianuarie 1990, PNL a obținut la alegerile din 20 Mai 1990, 7% din voturi, cu 29 de deputați si 10 senatori. Ales presedinte al PNL, la 31 martie, Radu Câmpeanu, este învins în cursa pentru Presedinția României de către candidatul FSN, Ion Iliescu. După căderea guvernului Roman în 1991, PNL participa la guvernarea Th. Stolojan, cu 3 ministri si 7 secretari de stat.
Decizia presedintelui Radu Câmpeanu de a parasi CDR va face ca PNL sa nu obtină pragul necesar de 3% la alegerile din 1992 nereusind să acceadă in Parlament.La Congresul de la Brasov din 28 februarie 1993, este aleasă o nouă conducere a partidului (președinte fiind ales Mircea Ionescu Quintus) iar partidul fuzionează cu Noul Partid Liberal.
Revenirea PNL în CDR, s-a realizat la începutul anului 1995, iar la 13 mai, Grupul Politic Liberal din PL'93 si Grupul pentru Unificarea Liberala din PAC au aderat la PNL. La alegerile din 1996 participă in cadrul CDR reusind sa acceadă in Parlament, si să participe la guvernare, iar in 1997 fuzionează cu PAC după ce anterior fuzionase cu Partidul Socialist-Liberal și Pl-93
Din punct de vedere al Legitimitătii, PNL se apropie cel mai mult de cerintele impuse de acest concept, prin doctrina sa prin programul politic pe care îl susține, punând accentul pe:
- libertatea individuala si proprietatea privata;
- inviolabilitatea individului ;
- toleranta si pluralism;
- limitarea puterii politice si separarea puterilor in stat;
- drepturi individuale si autonomie personala.
In ceea ce priveste deținerea Puterii, PNL a detinut-o inca de la infiintarea particpand la guvernare, dar si prin scurta sa participare la guvernarea Stolojan si după câstigarea alegerilor din 1996 in cadrul CDR, fiind unul din partidele din arcul guvernamental.
In cadrul CDR a fost lipsit de Autoritate, principalul partid care a condus Conventia la alegeri fiind PNT-CD. In ultimul timp poartă negocieri cu acesta pentru delimitarea unor divergente in ceea ce priveste participare la guvernare. Precum si distribuția mandatelor in viitoarea legislatură. Pentru viitoarele alegeri locale se pare că PNL va avea proprii candidati. De asemenea nici acest partid nu detine decât o Autoritate relativă in rândul membrilor săi, partidul fiind frământat de sciziuni.
PUNR ( Partidul Unitătii Nationale din România): S-a constituit la data de 20 martie 1990 după evenimentele de la Tg. Mureș. Este fondat ca partid politic de o parte din membrii Uniunii Vatra Românească, formatiune care se pronuntă si astăzi împotriva UDMR si a solicitărilor pe care această formațiune le are.
La alegerile din 20 mai 1990 obtine 11 locuri in Parlamentul României. Primul său presedinte Radu Ciontea a fost înlocuit imediat după alegeri cu Gheorghe Funar.
După alegerile din 1992 când obține cca. 10% , participă la guvernare alături de PDSR, PDAR, având sprijinul parlamentar al PRM si PSM. Extremismul de care a dat dovada Gh. Funar a făcut ca PUNR sa piardă o parte a încrederii populatiei, la alegerile din 1996 obtinând cu puțin peste 5% .Doctrina PUNR după cum afirma membrii acestui partid este una social –liberală (?!), partidul fiind adeptul dreptului de proprietate, dar se pronunță în același timp si pentru o protecție socială a populației. De asemenea PUNR se pronunță pentru un stat național unitar roman nefacând nici o concesie minoritățilornaționale, adversarul sau in plan politic si ideologic fiind UDMR. Majoritatea membrilor partidului sunt transilvăneni singurul membru marcant care nu este originar din Transilvania fiind deputatul Valentin Iliescu.
După alegerile din 1996, in partid se creează o ruptură intre aripa condusă de Gh. Funar care este înlocuit din functia de presedinte al partidului la 22 martie 1997 cu Valeriu Tabără (fost ministru al Agriculturii in guvernul Văcăroiu), si una condusă de acesta din urma secondat de Ioan Gavra.
Gruparea Funar se va unifica mai târziu cu PRM, după această ruptură partidul încercând să-și refacă o nouă imagine adoptând un nou statut mai moderat, declarându-se dispus la discuții cu UDMR din păcate neconcretizate din varii motive.
Partidul a detinut Puterea in perioada cat s-a aflat la guvernare alături de PDSR. După 1996 este lipsit de aceasta si implicit de Autoritate, lipsa acesteia aceasta manifestându-se atât în cadrul partidului dar si in rândul electoratului, multi membrii ai săi plecând spre alte partide precum: PNR, PNL etc., partidul scăzând in sondajele de opinie la 1%.
A.p.R. (Alianta pentru România) S-a fondat in 1997 după părăsirea PDSR a unui nr. de membrii marcanti ai acestui partid condusi de fostul ministru de externe în guvernare Văcăroiu, Th. Meleșcanu. Deoarece Regulamentele Parlamentului nu permit ca partidele care nu au participat la alegeri să se constituie in grupuri parlamentare, toti parlamentarii acestui partid sunt independenti. Poartă in prezent tratative cu PSDR pentru fuzionarea acestor două formațiuni politice nefinalizate încă cu nici un rezultat concret. Liderul acestui partid se bucura de cea mai mare încredere din partea populație conform sondajului CSOP din 21 iunie 1999 ( 36%), in schimb la alegerile prezidențiale ar obține doar 15%
Partidul este lipsit de Autoritate si de Putere deoarece in cadrul Parlamentului nu are nici o aliantă politică încheiată cu vreun partid politic, nu participa la guvernare.
Pentru a-si justifica legitimitatea se revendică ca partid de centru-stânga, si prin faptul că membrii săi au obtinut un număr de voturi prin care au intrat in Parlament desi au candidat pe listele altui partid.
PRM (Partidul România Mare) .S-a fondat in 1991 de către ziaristii de la revista cu acelasi nume respectiv: Corneliu Vadim Tudor, Eugen Barbu, Mircea Musat, Radu Theodoru, primul dintre ei fiind ales presedinte al partidului.
Principalul obiectiv politic al acestui partid conform programului electoral este refacerea României Mari. Întreține relații internaționale. cu Frontul Național Francez, al cărui președinte Jean Marie Le Pen a participat la Congresul al II-lea al PRM din 1997, dar si cu autorități din orientul mijlociu precum: Saddam Husein, Mohamer al Gadaffi
După părăsirea de către aripa Funar a PUNR, fuzionează cu formațiunea politică condusă de acesta ( PAUR) care devine unul din vicepreședinții partidului. PRM are un mesaj electoral in principal antisemit si intolerant, adversarii săi politici fiind coaliția CDR-USD-UDMR, protestând împotriva tuturor acțiunilor desfășurate de către UDMR, si acuzând aceasta formațiune că dorește ruperea Transilvanie de România. La alegerile din 1992 a obținut cca. 4% din voturi reușind sa intre in Parlament, sprijinind la guvernare PDSR alături de PUNR PSM si PDAR.La alegerile din 1996 ajunge la cca. 5% aflându-se însă in opoziție. Acuza actuala guvernare de trădare a interesului național, mesajul sau electoral fiind unul de tip nationalisto-populisto-neocomunist. Prin actiunile sale este un partid de tip ultra-nationalist, tip de partid apărut in Europa de Est după căderea comunismului, când nationalismul a devenit noul stindard de luptă împotriva Occidentului , pe care îl acuză si pe el de trădare in special după respingerea României de aderare la structurile Euro-Atlantice. PRM nu a participat la guvernare pană acum, deci nu detinut decât in mică măsură putere, aceasta paote datorita fatului ca in perioada 1992-1996 a sprijinir PSDR si guvernarea Vacaroiu alaturi de PUNR, PDAR PSM.. Neavând decât un număr mic de parlamentari singura solutie este aceea de a intra in coalitie alături de alte partide de stânga.
Partidul încearcă sa isi obțină Legitimitatea prin mesajele sale naționaliste si populiste câștigând încrederea electoratului mai puțin educat in special din Vechiul Regat dar si a unei mici parți a populației din Transilvania. Spre deosebire de PUNR care are in această zona un electorat puternic.
In cadrul partidului detinătorul Autoritătii este liderul necontestat C. V. Tudor singura voce care se face auzită fiind a sa.
In ultimele sondaje PRM arată cca. 8-10% in vreme ce liderul său are cca. 18%.
UDMR ( UNIUNEA DEMOCRATĂ A MAGHIRILOR DIN ROMANIA) S-a fondat in 1990 ca expresia a minorităii maghiare din România care dorea să apere drepturile si interesele acestui segment al populatiei din România. Primul sau presedinte a fost un vechi comunist Domokos Geza fost membru al CC al PCR. După alegerile din 1992 conducerea partidului este schimbată aproape in totalitate: presedinte este ales Marko Bella , noi lideri facându-se remarcati unii mai moderati precum Gyorgy Frunda si Akos Birtalan altii radicali precum Laszlo Tokes sau Kincsezs Elod
Moderatii se pronuntă pentru obtinerea drepturilor cuvenite minoritătilor nationale pe cale legală, prin dialog politic , in timp ce radicalii din UDMR încalcă uneori legile României, in speranta punerii statului român in fata faptului împlinit.
Electoratul UDMR se situează la cca. 7% fiind format din cetătenii români de etnie maghiară in special din judetele in care sunt majoritari, respectiv Harghita si Covasna.
După alegerile din 1996 participă la guvernare alături de CDR si USD, deținând doua portofolii : cel al Turismului si cel al sănătătii rin acest lucru dovedindu-se si deținători ai puterii.
Legitimitatea acestui partid este data de faptul ca reprezintă minoritatea maghiară din România, dovedind o puternică autoritate in rândul electoratului său. Paradoxal dar parlamentarii săi se aseamănă in privinta participării la sedințele celor doua camere in mod asemănător cu parlamentarii PUNR dovedind la fel ca si acestiapreocupări pentru îmbunătătirea domeniului legislativ romanesc si aducerea acestuia la standardele europene.
După această scurtă trecere in revistă a principalelor partide din România, observăm ca aproape nici unul din aceste partide
( exceptând poate UDMR ) nu detin toate cele trei componente care ar face ca România sa fie o tara democratică.
În principal partidele politice din România nu se bucură nici de încrederea populatiei, si nici nu au autoritatea si puterea de a impune valorile democratice in România în acest fel ele devenind legitime pe care o pierd datorită întârzierii reformei (principalele pârghii ale unui stat de drept: cele trei puteri: executivă, legislativă si judecătorească figurând in topul neîncrederii populatiei.).
Tărăgănarea transformărilor democratice nu va face decât ca România sa se întoarcă la totalitarism, iar daca luam in calcul teoria lui S. Huntington acest lucru este posibil: orice flux este urmat de un reflux iar acest reflux s-ar putea sa se oprească doar la Ungaria, Polonia Cehia si probabil Slovenia si Croatia, tări catolice.
Revenind la Motto putem spune că cerintele de baza (aceleasi de aproape 9 ani) ale populației României sunt: oprirea sau încetinirea ritmului inflatiei; privatizarea; îmbunătătirea serviciilor publice; libertatea de circulatie in Europa. Dacă aceste cerinte nu sunt îndeplinite cu greu mai putem crede că democratia si valorile occidentale după care tânjim cei mai multi, se vor consolida in România.
După cum se observa, guvernantii, (fără exceptie ) au oferit NATO, Uniunea Europeana, anticoruptie, drumul petrolului, Mebo, 15.000 de specialisti pe când oamenii vroiau eliminarea inflatiei, vize, privatizare, servicii publice mai bune, o reală protectie socială. Îndrăznesc să afirm că România are nevoie astăzi in primul rând de un consens al elitelor care să poată face posibil crearea unui cadru legislativ favorabil accelerării reformei, in armonie cu cel european. Aceasta este cred una din condițiileesențiale ca România să rămână in sfera țărilor democratice.
(ian 1997)
jkd
ce e nou...
Jokeru' vine cu limba(j) explicit...
traducere:
K.gyeah, aKa Jokeru' lucreaza la un album solo si unu' cu trupa.

detalii, versuri etc:
http://deefect.tripod.com
jkd
Liniste

Dupa batalie ostasul mergea ostenit catre casa. Avea mainile amortite si ochii uscati il usturau. Ar fi dormit! Neintors... Dar dusmanul Era inca aproape… Visa… Un pat cald si o cana de vin. Nu-i era dor de casa, de nevasta, de copii. Doar de odihna. … Un copac stingher ii iesi in cale… isi lasa scutul si lancea rezemate de trunchi. Isi imbratisa genunchii si Isi lasa capul pe ei Inchinzand fericit ochii, Nestiind ca Nu-i va ma deschide... Niciodata...

------------------
Cântecul călătorului obosit
Din nastere, de oameni si de soarta
fost-am haituit.
Si nime sa m-ajute n-a vrut nerasplatit

Fiecare a cerut câte ceva in schimb,
Ba unii chiar pe talpi au vrut ca eu sa-i ling
Sau sa le spun că-s chipesi si frumosi
Nimeni in lume nu sunt atata de falosi

Jigniri, injuraturi si scuipaturi...
Am stat si am indurat...
Dar sufletul, eu nu mi l-am schimbat.

In gânduri au incercat sa ma patrunda
Cu totii impreuna sau fiecare separat
Au vrut sa imi spargă
a inimii de fier cunună

Invins, ingenunchiat,
Cu capul tot mai jos plecat,
M-am ridicat
Si-am continuat
să lupt neincetat...

Dar... s-a sfârsit...
Acum am obosit
Cu soarta sa bat
Ma-am saturat.
Caci ce folos?
Ca sa ma bat pentru un os?
Si acela ros...?

Acum. nu vreau decat sa astept
Ca timpu-mi sa se termine incet
Ca ochii incet sa mi se stinga
Cand Moartea va veni sa ma atingă
Bucuresti, 1997
jkd
Era odata, undeva in lume o turma de oi. Ciobanii taiau cand vroiau din ele. Le tudeau si lemulgeau dupa bunul plac. Adesea mieii mureau de foame.
Mai mult Haite intregi de lupi veneau si le hacuiau.

Totusi nu toate oile vroiau sa fie duse la taiere. Nu toate vroiau sa fie mulse pana le seca izvorul laptelui…
Si … ele s-au strans. Au inceput sa discute..dar oile naive nu stiau ca lupii le pandesc orice miscare. Ca ciobanii le-au lasat fara pasune. Nu stiau ca magarii si cainii de paze le vindeau.
Le-au pus catrivaciobani care le-au vandut stanele, fanul, pasunile… care au ucis si alungat cainii de paza…
Ciobanii inhaitati cu talharii au vrut sa insele inca o data oile. A adus un alt baci care sa il inlocuiasca. Un baci bogat cu oi multe dar risipite. Cu pasiuni indestulate si multe capite de fan.
Baciul nostru avea grija doar o mica turma care nu se batea pe aceleasi pasuni cu celelalte oi.
Oile noaste conduse de lupi si magari… se multumeau cu un mic tain.
Un pasunat pe zi le ajungea. Si acela adus in staul caci oile nu vroiau sau stiau ca au dreptul sa pasuneze unde vor ele.
Doar cateva mai rasarite stiau de asta dar se multumeau cu o mana de fan aruncata…

Baciul cel nou si-a strans insa toate oile care erau imprasitate si a inceput sa arate oilor faptul ca pasunile sunt ale lor. Ca lupii le fura acele pasuni …
Era un baci la a doua tinerete. Aprig la maine. Fara teama de lupi, de caini si de magari. Tinea cu oile. Si vroia ca oile sa duca o viata mai buna.
Si oile au inceput sa inteleaga … dar inca nu aveau curajul sa isi ceara pasunile.
Unele… la fel de proste asteptau ca baciul cel nou sa le aduca o portie mai mare de fan.
Altele vroiau doar sa fure din fanul baciului…
Nu le-a mers mult caci baciul a alungat fara mila … dar nu pe toate. Era gru la le deosebesti. Turma se marise….

Baciul si-a adus langa el baci la fel de intelepti… la fel de hotarati.
La baci venisera in turma lui magari supusi gata sa care samarele pentru intreaga turma. Si caini credinciosi. Chiar si lupi venisera - singuratici ce-i drept. Care nu fusesera in nici o alta haita pana atunci. Si erau hotarati sa apere turma de ceilalti lupi. Care nu vroiau decat sa fie lasati sa isi caute singuri vanatul.
Mai erau in turma si cateva oi negre. Iar baciul nu prea intelegea ce cauta ele aici.
Oi tinere au inceput sa priveasca tot mai des catre noua turma… unele mai curajoase au parasit vechile turme…

Ce nu stia baciul era ca printre oile lui erau si lupi in piei de oaie. Si miei care sugeau la mai multe tite. Si caini care incetau sa latre si sa muste la prima bucatura aruncata.

Baciul darz si cu frica lui Dumnezeu, se temea insa. Se temea nu pentru el. Se temea ca daca va incerca sa alunge cainii tradatori, si lupii in blana de oaie pe care incepuse sa ii deosebesca de turma, acesta se va risipi…

Grea incercare pentru baci!
Tu, care citesti aceste randuri, ce crezi ca ar trebui sa faca acest baci?
Sa aleaga intre lupii singuratici si cei in piele de oaie… ar insemna ca cei dintai il vor parasi la un moment dat.
Se temea ca daca va alunga cainii tradatori ceilalti vor pleca si ei.
Magarii … ei bine magarii nu aveau nici o parere. Ei carau samarele si atat. Dar daca veneau la ei ciobani si le promiteau mai multa odihna si mai putin de carat?
Si atunci ce se va intampla cu turma… ?
Grea incercare pentru baci… in cine sa se increada?

Raspunsul se gaseste in aceste randuri… nu este unul singur… ele sunt mai multe dar toate aceste raspunsuri se pot reduce la unul singur…


Iulie, 2004

jkd
Comunicare, relatii publice...

M-am întrebat adesea cum se face ca toate știrile incep la fel, că se aseamănă atât de mult unele cu altele încât a doua zi uiți imediat de ele, păstrand în minte doar vagi amintiri ale evenimentului. Andrei Cornea, preluând ideea lui Dostoievschi s-a intrebat cum ar fi fost dacă Isus ar fi apărut într-o epoca asemănatoare celei de astăzi, o epocă a relatiilor publice, o epocă in care barierele comunicaționale au fost sparte de catre noua tehnologie…

La televizor, o tânara prezentatatoare Cerasela Pîrleaz, prezintă știrile.
Buna seara stimați telespectatori, întrerupem programul nostru pentru o știre de ultimă oră. În ultimul timp în Palestina, un individ numit Isus, încearcă să implementeze un nou tip de religie. În jurul sau s-au strans deja câteva mii de oameni care il numesc Mesia, și cred că este fiul lui Dumnezeu. Trimisul nostru special la Ierusalim Robert Răspăndacu se afla acolo pentru a ne da amanunte. Buna seara Robert ești in direct.
Buna seara Cerasela, Buna seara stimati telespectatori. Asa cum deja ati aflat acest individ autoproclamat Mesia înceara cu destul succes se pare să implementeze un nou tip de religie, intrand astfel in opozitie atat cu autoritatile romane cat si cu autoritățile religioase evreiești. El este renegat de către cler, iar miscarea sa riscă sa devină un pericol pentru stabilitatea Imperiului roman, asa cum ne-au informat surse neoficiale ale autorității romane din Israel. Un purtator de cuvânt al guvernatorului Pilat a afirmat insa astazi la o conferinta de presa ca rezolvarea acetei probleme le revine in exclusivitate autoritailor religioase israeliene deoarece nu este o problema politica ci una religioasa. Pilat nu se va amesteca in acesta problema decat in cazul in care autoritatile religioase il vor invita sa medieze diferendele. Il avem lângă noi pe Dl. Pilat reprezentantul autorităților romane din Israel.
« D-le Pilat cum comentați acest eveniment ? Credeți că aparitia acestui, hai să îl numim profet, va perturba activitățile comerciale ale provinciei ? » « In primul rând doresc să spun buna seara telespectatorilor d-voastra și să transmit de asemena salutări legiunilor romane aflate in țara d-voasta. Aș vrea să subliniez că acest diferend religios nu poate sa afecteze activitatea Imperiului roman nici politic, și nici economic sau militar. Forțele militare staționate în acest teritoriu nu se vor amesteca în conflict, deoarece politica Imperiului a fost intodeauna una de conciliere și de aplanare a conflictelor. » « Până acum știm că nu au fost inregistrate violențe. Ce veți face dacă evenimetele ar putea sa ia o astfel de turnură ? » « Sperăm ca părțile vor accepta ca Imperiul Roman să medieze diferendele ăi că nu se va ajunge la un conflict deschis. « Totuși dacă autoritățile religioase vă vor solicita sprijinul militar cum veți proceda ? »  «Până în acest moment autoritătile imperiale nu au luat nici o decizie, vom sta în espectativă in funcție de turnura evenimetelor, noi insă sperăm că nu se va ajunge la nici un fel de conflict. » « D-le Pilat va multumim » « Si eu va multumesc ». Acesta a fost guvernatorul imperiului Roman la Ierusalim. Cerasela.

Robert, inca o întrebare. Tu l-ai vazut pe acest Mesia ? Poti sa ne dai cateva detalii despre el ?
Cerasela, acest Isus sau Mesia cum il numesc adepții săi, este fiul unui tamplar evreu, dar se suține că mama sa nu l-ar fi conceput pe Isus cu soțul ei, ci ar fi ramas însarcinată, fecioara fiind, cu un înger trimis de Dumnezeu. Acest lucru este insa destul de dificil de verificat deoarece acest Mesia si-a petrecut copilaria in Egipt desi se afirmă că s-ar fi născut la Bethleem. Isus traverseză Israelul inconjurat de către adepții sai din randul carora a recrutat 12 care ii sunt cei mai apropiati. Impreună cu aceștia deși nu indeamna la violenta ci face apel la dragoste, și....
Robert! Roberi.Mă auzi...?...Robert!...alo!... ROBERT!...
Stimati telespectatori, ne cerem scuze. Se pare că legătura s-a întrerupt. Stimați telespectatori, vă rugăm să rămâneți pe canalul nostru pentru a urmării in dierct derularea evenimetelor . Bună seara.
Ce mult au luat amploare in ultimii ani publicitatea, comunicarea, și relatiile publice! Ce frumos s-au dezvoltat!
jkd
scriu. de cateva saptamai am inceput din nou sa scriu. la d ziare aparute pe piata. Influent si Glumetu'
dar nu stiu ...bucuria scrsului si a publicarii nu exista...
de ce? nu stiu... si nici nu imi pasa prea tare...
am invatat sa tratez orce job...ca doar un simplu job?
...
e haios sa vad tineri care nu au scris niciodata...care vor sa scrie...
si inca nu stiu cum se face o ancheta...
un interviu... ii ajut cat pot. cu nr de telefon...
cu persoane de contact... invata din mers... si e bine.
dar ziarele sunt noi pe piata... si pana vor patrunde...mai e mult...
jkd
asta seara am fost invitat la TVRM. cu un colonel si tatiana. dir ziarului. tema terorismul. mi-am dat seama dupa emisiuna cat de multe informatii imi lipsesc. nu am mai studiat nimic despre terorism din 2002. nu am avut timp si nici chef... acum vad ca tre sa ma reapuc de studiu...dar cartile imi sunt inca imprastiate. nu am inca bani sa inchiriez ceva... nici nu voi avea in curand...
eh... wtf...
ce vroiam... ah da.
am sa public de acum inainte - din respect pt Han. toate art. mele din Influent si Glumetu'. in forma bruta. inainde de redactare. nu in forma in care au aprut. ma rog. in cel mult 2 saptamani vor fi on line si variantele finale vor putea fi citite acolo....
inca nu m-am hotarat despre ce sa scrii saptamana viitoare. saptamana asta asm scris despre " tentativa unei societati civile".
in romanie desigur... iarasi vor apare dispute.... multi nu vor fi de acord cu mine. but... who cares?
i don't

jkd
peste 2 ore implinesc... 35 ... de ani... mda... si in loc sa dor la ora asta stau si scriu,... si nici chef de scris nu am... ma impotmolesc in ganduri. nu am cartile langa mine... stau la escape i cafe... la Sile. Cenzu e de sv dar a plecat sio eu tr sa il acopar... asta e. avea si el o treaba...
si ar fi trebuit sa fiu la promopvarea Ziarelor dar am o lene de ma doare... nu ma doare, dar nu am chef.
unii joaca aic fifa pe bani si urla la fiecare gol ... sa le inchid calculatoarele?
nope... e ziua mea, nu am chef sa ma cert cu nimeni. poate, peste cateva ore am sa merg totui sa termin maketarea ziarelor. poate. nu stiou inca nu am luat salariul si am nervi pt. chestia asta.
Sile cu Toma, cu gabi si cu Blondu or sa plece la mare. deschid o terasa in costinesti... poate o sa merg si eu pe la ei... mai in vara.
gata... nu am chef de nimic, nici macare de lineage.
Lotte
imi cer scuze ca intervin asa tam-nesam in jurnal, dar va urez ani.gif si fie ca visele care v-au mai ramas sa se implineasca dupa inima si gand sorry.gif
sbal
La multi ani!Stiu ca o astfel de urare e binevenita intotdeauna...
SORIN
La multi ani Coane thumb_yello.gif drunk.gif

Sorin.

btw. terrorism....sunt pe aici la Han multi experti hh.gif
jkd
huh... nu ma asteptam la postari aici pt ca am spus ca nu vreau. nu ma supar insa.
le multumesc tuturor pt gestul facut!.
nu comentez ce a spus sorin referitor la terorism.
cand ziearele Inflent si Glumetu' vor fi on line voi publica articolele mele pe terorism... aici la han.
...
acu' voi publica 1.st draft ale unor articole ce urmeza sa apara saptamana viitoare in Glumetu'

---------
Avem o strada cum procedam?
Fie ca se numesc Distrigaz, Electrica, Apa Nova sau orice alta denumire, aceste regii au un narav foarte prost: epileaza asfaltul. Si, cum sunt niste regii tenace, se duc exact unde este asfaltul mai tanar. Proaspat pus asfaltul este decopertat, se face o groapa si in jurul ei muncitorii incep sa mediteze. 2-3 saptamani de obicei. pana cand se hotarasc sa puna pamantul la loc. de obicei cativa metri ai incolo. Iar firmele care asfalteaza vin si pun din nou asfalt. Urmeaza o alta regie care da si ea asflatul la o parte face alta groapa, asteapta cateva saptamani langa ea dupa care se munta pe partea cealalta a strazii. Ritualul asta contnua de ani de zile pe banii contribuabilului. Care plateste dar nu stie ce...
Epilat din Pont
jkd
de ce toate mi se intampa numai mie...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cam asta ar fi concluzia la aproximativ 2 luni de munca la ziarele Influent si Glumetu'
pe scurt: patronii se pare (99,9999%) ne-au tras o teapa... la 137 de indivizi.
au disparut... si nu au platit pe nimeni... marfa nu?
ce draq facem? ne judecam cu ei... o sa ii bagam la parnaie dar cum ne recuparam banii!...
si... uite ca am mai luat o teapa... frumos nu?
probabil dupa ce o sa cititi chestia asta or sa spuneti ca fabulez...
nu. nu e deloc poveste 137 de angajati s-au tepuit. nu si-au luat salariile... dar nasol este ca io sunt iarasi fara bani..., in timpul asta stiind/sperand ca voi lua salariul m-am imprumutat si a venit data de 20 mai cand am fost amanati... apoi data de 25 cand a venit a doua amanare...
am platit ore intregi la net sa imi scriu articolele... nu sunt singurul pt ca in "redactie" de la o zi la alta asteptam sa vina 5 calculatoare care nici pana acuma nu au venit.... telefoanele patronilor sunt inchise... am aflat ca au la buzau un proces... ca acolo au mai facut niste inselaciuni... si, desia fusesem avertizat ca s-ar putea sa fie teapa, nu am crezut si am vrut sa boul sa fac acest ziar... sa lucrez la el...
cacao...
dc draq nu ma invat io minte? bine ca nici nu am primit o alta oferta si de aceea am ramas aici... poate ca altfel plecam...
acu dau din buze... nu singur ce e drept dar ceilalti au pe cineva care sa ii ajute... eu? ce naiba fac! incotro! daca avema banii ma tiram afara... sa nu mai aud de tara asta imputita...
imi e greata... foarte greata!
jkd
acum un an inca ma mai revoltau unele chestii... nu ce se intampla cu altii cat ceea ce se intampla cu mine... acum nici astea nu ma mai revolta...
remarc o chestie si trec mai departe...
autobuzul o suta si ceva vin de la romana spre foisor...
ma asez jos... langa mine un copil de cca 4 ani... o fetita... se uita pe geam...
in fata ei sat mama... o femeie dolofana, simpla. are in maini ganta si 2 pungi cu Forneti...
fetita da la un moment capul pe spate si ma atinge.
se uita la mine razand... cu rasul acela al copiilor care te inmoaie... s
" ce faci? dai in mine" incerc sa glumesc... in loc de raspuns primesc niste sunmete gururale...
e muta... nu poate sa vb... dar vazand ca rad la ea... rade ... si se uita la mine cu ochii aceia de copil care iti rasucesc in tine intestinele si te fac sa te simti si tu copil...
nici de data acesta sentimentul nu a fost diferit... chiar daca ea ... mica printesa era diferita... nu simteam altceva fata de ea decat acel sentiment pe care il are oricine, sau aproape oricine cand vede un copil... acea de duisoie... si am zambit cum as fi zambit oricarui copil...
s-a intors repede cu fata la geam... si urmareste cu atentie ce se intampla afara ...
din cand in cand mama ei ii spune cate ceva... o dojeneste dar dojana este una calda... mama nu ridica tonul absolut deloc... o trateaza nu ca pe un copil ci ii vorbeste ca unui adult...
se inteleg amandoua f bine... fetita din gesturi mama vorbindu-i si gesticuland la fel ca ea...
fetita deseneaza o line lunga cu degetele ei mici pe geam si scoate niste sunete
iar mama ii raspunde: " nu putem sa mergem pe jos... e departe".
cateva minute mai tarziu cere prin gesturi sa manace... si cand mama ii da din alat punga refuza... cere alte pateuri iar mama se conformeaza zambind...
mananca cu atata pofta incat are firimituri de la pateu pana la urechi...

am coboarat... si in timp ce imaginea acelui copil imi staruie in minte imi dau seama ca este inca un lucru pe care nu am cum, este imposibil, sa il repar... ca mii de alte lucruri...

la ora asta cu siguranta mica printesa doarme... dar in sufletul meu sper ca undeva un ingeras sa o vegheze si sa o ajute pastreze zambetul acela minunat toata viata...
somn usor printesa mica...

jkd
"robinet in dinti"
viata asta iti da mereu cate un robinet in dinti.
si il simti pana in strafundul tau.
ranile... spun ceilalti se vindeca...
asa este.
mul;ti uita insa ca cicatricile raman...
nu ma mai doar taiatura facute de niste tiogani cu ani in urma pe mana... dar de cate ori vad cicatricea imi aduc aminte de ei...
nu ma mai dor ranila facute de prieteni, de cei dragi... dar imi amintesc de ei de fiecare data... si totusi desi totul pare cicatrizat, nimic nu este suta la suta vindecat...
life sucks... si cand spun asat sar o gramada sa imi spuna ca nu am dreptate...
pulbere... totul este doar praf in vant...
jkd
Nu ar fi prima data cand de Paste lucrez...
a pertrece pastele beat.. umflate de potol si d ebere ca restul... imi face sila...
lucrez in fiecare noapte...... si totul ar fosst ok... daca ieri dimineata la 6 nu ar fi sunat Gigi... cumnatul meu...
a murit Paul... fratele lui...
iarasi l-am injurat pe dumnezeu... PM nu putea macar cateva zile sa il mai lase???
a stat in spital din ziua de craciun... venise acasa de cca o luna dar... plamanii lui nu au mai rezistat... avea 40 de ani...
cand lam vazut insa, dupa 2 ani, la spital arata de 60...
totusi... cateva zile...
ma inrebam de ce imi urla iarasi in cap melodia care mi-a uirlat in dimineatza in care a murit tata... "si mai vreau un minut"... asa s-a intamplat si cand a murit bunica... si cand a murit matusa mea...
de catva ani ... am in fiecare an un deces in familie... e semnul ca am imbatranit si eu... nu doar cei de langa mine...

Dumnezeu... sper sa il ierte pe Paul... nu a avut mari pacate... doar a baut... atat...
jkd
Rime bolnave




Vrei sa te angajezi dar
ai fost refuzat
pentru ca
l-a interviu te-ai prezentat
intr-un costum demodat.

timpul a trecut
la alte joburi ai aplicat desi te-ai saturat
sa vezi ca haina face totul
si nu ce ai in cap

cu timpul hainele se rup
pantofii se tocesc
te multumesti cu ce gasesti
nu esti nici macar bucuros
ca inca supravietuiesti

femeile te-au lasat pe rand
acum le mai vezi doar in gand
atunci cand
singur in camera ta plangand
iti vine in minte acelas gand
ca ai sa imbatranesti curand

Ref:(tentativa)
"Ridica-te" iti spui
Nu poti!
te simti ca un olog impins pe scari
in caruciorul sau pe roti.
cunoscutii deja te-au catalogat:
esti un looser, un nimic, un ratat.


prietenii e care odata i-ai ajutat
desinteresat
de tine au uitat
si cand cu un telefon ii dernajezi
o voce seaca iti raspunde la capatul celalat.

fratii de judeca, te condamna si te-ar ucide
daca ar avea la indemana vreo arma.
nepasarea ce cuprinde incet
cate putin.
incepi sa iti inceci amarul
intr-o sticla ieftina ce vin.
din tine dispare
orice urma de compasiune

iti bagi p**a in cer
si nu mai astepti sa vina vre-o minune.

nici sufletul nu mai poate plange
si nu iti mai musti buzele pana la sange
orice lovitura a vietii o primesti senin
si-ti vezi mai departe de sticla ta de vin.
blestem guvernatii, iti blestemi poporul.
ai aruncat de mult pe geam televizorul,
ai vrea lumina vietii
dar nu gasesti comutatorul

te pisi pe prietenie
scuipi pe femei
si lasi sa se scurga viata asa cum vor ei...
singura speranta care ti-a ramas
e ca nu te vei chinuii prea mult
cand o sa iti vina ultimul ceas.

10 august 2006 - jkd (John McGogoo) http: //www.escape-net.ro



Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.