Atentie ! Nu Deveniti sclavii tehnologiei care ne inconjoara! Nu depindeti exclusiv de ea ci folositi-o! Aparatele din ce in ce mai complicate pe care le utilizam nu sunt decat niste ustensile care au rolul sa ne usureze si sa ne infrumuseteze viata, nu sa devina un scop al vietii noastre.

Introducere

De mai bine de 10 ani internetul isi face loc in vietile noastre incetul cu incetul.Inaccesibil si greu la inceput , in ultimi ani datorita noului sau "look" numit "World Wide Web" , acesta castiga zilnic mii de noi utilizatori.Instrument media de o complexitate nemaintalita, intrnetul este caracterizat prin interactivitate si diversitate de domenii de informatie, toate acestea transformandu-l intr-un adevarat fenomen social, care marcheaza, cum nu se poate mai bine prograsul omenirii.dar oare intotdeauna progresele inregistrate in diversele domenii ale stiintei sunt benefice, privite fiind din prisma celor care sunt nevoiti sa tina pasul cu tehnologia? Cu siguranta aceste inovatii tehnologice nu sunt daunatoare , dimpotriva sunt chiar "imbatatoare" , dar , asemenea alcoolului pot creea dependenta.

Dependenta de Net ?

Desi e aproape la fel de popular ca si televiziunea , daca nu si mai popular , in orice caz internetul tinde sa o depaseasca in "audienta", ceea ce trage un grav semnal de alarma vis-a-vis de numarul de "alcoolici" internet.

Daca la televizor emisiunile/filmele/documentarele preferate pot dura cateva ore , pe net poti urmari "emisiunea" preferata zile la rand fara ca spatiul de emisie sa se epuizeze.De aceea , echivalentul "amatorilor de telenovele" poate fi in Web constituit dintr-un numar enorm de "drogati" de internet.

Statisticile arata ca un procent de 10% din populatia Americi este dependenta de internet, ceea ce inseamna ca nu exista zi de la Dumenezeu fara ca respectivii sa nu acceseze reteaua pentru a vizita chatul, forumul , diverse pagini, citirea emailului, stiri , ...
La unele persoane din aceasta categorie de 10% de exemplu apare fenomenul de dependenta de internet.
Acesti oameni nu mai functioneaza ca fiinte sociale ci isi creeaza o lume a lor, in care valorilor reale si interactiunilor intre oameni li se substituie o suita de sentimente artificiale, trairi interjediate de calculator.

Portretul robot al "drogatului" cu Internet

Omul se ascunde din ce in ce mai mult timp in spatele masini , prin intermediul careia traieste.Sau poate astfel percepe viata sa ca fiind una implinita.El evita sa intre in contact cu semenii sai, nu se autodefineste in raport cu acestia, ci isi creeaza o falsa imagine proprie, creeata pe baza talentelor sale in domeniul IT.Acest "dar" il il transforma intr-un fel de zeu al unui taram virtual, atribuit care-i confera o putere deosebita:il intalnim cand sarcastic , facand glume de informatician, manipuland cum nu se poate mai bine cuvintele ( de fapt o insiruire de apasari de taste ), cand bine dispus, cand nervos ...

O persoana blanda si inofensiva la prima vedere, o persoana dotata cu un talent unic , care se considera privilegiata prin intelegerea magiei bitilor, un geniu neinteles, care-i spulbera aureola de "Fat Frumos" este ca toate acestea il surprind pe eroul nostru in spatele monitorului bine aparat in relatiile cu ceilalti de anonimitate sau de catre un pseudonim zornaitor.

In cazul in care personajul nostru da ochii cu lumea reala si daca inlatura randurile de sticla care-i limitau perspectiva si profunzimea imaginii, va observa ca aceasta imagine este una 3D, ba mai mult, una foarte reala, una dureros de reala pe care o vom numi sugestiv "Realitate".Fara in fata cu realitatea, internautul nostru, dependent de de "copia virtuala" a acesteia, va suferi un soc, dandu-si seama ca sintagmele "valoare" si "ideal" i sunt, de fapt necunoscute.Atunci apare, in locul unei incercari de autodescoperire in parametrii noii lumi, o tentativa de negare a realitatii, de nimicire a acesteia pentru a-si impune propriile valori, acelea care-l caracterizeaza ca "zeu al lumii virtuale".Astfel, se produce razbunarea,"galceava inteleptului cu lumea" , prin care inocenta si modestia fizica a individului fac loc unei incrancenari malefice care-l transforma intr-un adevarat terorist al internetului si , iata un nou hacker isi face intrarea in lumea celor care-si etaleaza defectele drept virtuti.

Concluzie

Nu trebuie sa mire pe nimeni daca in cativa ani aceste glume isi vor pierde actualitatea sau chiar poanta, datorita intrarii PC-ului ( si a tot ce tine de el) in uzul de zi cu zi, dar important este ca sesizand adresa satirei sa putem rade de cei in cauza fara a ne simti vizati intr-un fel sau altul de gluma respctiva.

Este clar ca orice actiune care depaseste o anumita limita, anumite restrictionari de ordin fizic sau moral poate fi considerata un abuz.

Fie ca este vorba despre abuzul de televizor sau internet, "droguri" tehnologice care afecteaza societatea contemporana , acestea pot avea consecinte la fel de tragice ca acelea date de consumul drogurilor reale.De aceea importanta este constientizarea efectelor pe care le poate avea abuzul de internet si folosirea acestuia intocmai cum a fost conceput, ca un instrument media si de divertisment, ca un prieten ce va sare in ajutor la nevoie , ca un mijloc de a comunica cu lumea , dar care nu poate inlocui comunicarea dumneavoasta directa cu lumea.Oricat ar putea parea de interesanta sintagma "lume virtuala" aceasta nu este altceva decat un refugiu al celor infranti in lumea reala, a carei copie se doreste.

Daca vrei sa fiti eficient si modern folositi internetul pentru ceea ce l-a consacrat drept revolutionar si renuntati la orele petrecute pe siteuri deocheate, chaturi sau pagini care pretind ca va invata tot felul de trucuri de fapt pretexte pentru a va irosi banii, timpul sau rabdarea si a va face dependenti de asa ceva.Daca sunteti genul de om care cauta castiguri de pe urma Web-ului, aflati ca internetul va poate aduce bani dar nu in modul in care incercati dumneavoastra sa-i gasiti.Folosind eficient internetul economisiti in primul rand timp, iar conform zicalei : Tims is Money , sunteti mai bogat , mai destins si mai zambitor, fara a fi dependent de "drogul" acesta modern numit internet.

The End

Desi eu , adica necromanc apartin aceste categorii de "drogati" nu ma ascund , deoarece intr-un fel sau altul pot sa ma controlez desi nu imi place, dar cateodata trebuie.