buna dimineata , am si eu o reteta mica de mititei
----------------------------------------------------------
Bucuresti, la 16 Iunie 192..(0,1,?)
Onorate Domnule Ofiter!
Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani īn urma cele ale tatalui Domniei voastre, dinpreuna cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe līnga onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc sa dau la rīndu-mi dovada de cavalerism, īmpartasindu-va la dorinta onoratei Dumneavoastra sotii, Domna Mariuta Baciu, retetariul de preparare ai mititeilor nostri, care, dupa cum bine stitti sunt cei mai laudati din tot Bucurestiul.
Astfel dau dovada de īncredere īn Domnia voastra spre a nu trada nicidecum secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la rīndul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul meu la conducerea bucatariei Carului. Adresez aceieasi rugaciune si onoratei Dumneavoastra sotii, Doamnei Mariuta, celei mai desavīrsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi cunoscut. Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la care, multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotarīrea sa va divulg taina celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste numele īn capitala, īn tara īntreaga si īn strainatate.
Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, īn stare finita de sapte pāna la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare īntre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mīncare de sine statatoru. Ei īsi au originea īn Balkan, provenind din Serbia, dar se īntīlnesc si īn Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de bucataria romāneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel: mici, īn Regat, din carne cu mirodenii, avīnd menirea sa īncānte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacām, ori la scobitoare sub forma de gustare.
Se ia carnita de vaca de la gīt, fara a se īndeparta grasimea si se da de doua ori prin masina, pentru a se marunti cīt mai bine si cīt mai uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pāna la 150 de gramme pe fiecare kilogramm cīntarit de carne. Nu se va lua īn nici und caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decīt sa strice gustul si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor.
Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 gramme de oase la fiece kilogramm de carne.
Se pregatesc pentru fiecare kilogramm de carne mirodenii si condimente dupa cum urmeaza: 8 gramme de piper proaspat pisat marunt 12 gramme de cimbru uscat cāt mai proaspat pisat marunt 4 gramme de enibahar pisat marunt 2 gramme de coriandru pisat marunt 2 gramme de chimion turcesc pisat marunt 1 gramm de anis stelat pisat marunt 8 gramme de bicarbonat de sodiu 1 lingurita de zeama de lamāie 1 lingura de untdelemn 1 capatāna buna de usturoi aromat si nu din cel iute
La cantitati mai mari de cinci kilogramme, se va aduga pentru fiecare alte cinci kilogramme de carne, cīte o masura mai mult din mirodeniile pomenite.
Se framānta carnea īntr-un vas pe masura timp de un ceas, adaugānd la īnceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamāie. Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cāte putin. Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa cāteva ceasuri la dezmortit si se mai framānta o data pret de o jumatate de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatāna pentru fiecare kilogramm de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas. Se stroarce mujdeiul de usturoi īntr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framānta odata amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pāna a doua zi. Pret de trei ceasuri īnainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul de la ghetar, pentru a se īncalzi si muia; dupa trei ceasuri sau cīnd s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvāntat un ceas.
Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungāndu-se din cānd īn cānd cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur īmprejur. Gratargii nostri īntorc fiecare mititel doar de trei ori pīna este prajit. La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca.
Doar si numai asa veti optine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt. Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie īnmultesc aluatul de mititei cu alte soiouri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decīt ca cei de carne de vaca, nu au pe departea gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala mare mai este si zgīrcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atāt de specific al mititeilor.
Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca nu īl va da mai dparte, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decīt urmasului meu Maitre Cuisiner cīnd īmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparati de Dīnsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi inegalabili!
Va astept luna viitoare cīnd va īntoarceti cu regimentul din manevre, dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de mititei si cāteva halbe īmpreuna!
Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile sarutari de mīini Doamnei Mariuta, cea mai desavīrsita gospodina si Doamna din īnalta societate!
Dumnezeu sa va ajute! Bucuresti, la 16 Iunie 192..(0,1,?)
Onorate Domnule Ofiter!
Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani īn urma cele ale tatalui Domniei voastre, dinpreuna cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe līnga onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc sa dau la rīndu-mi dovada de cavalerism, īmpartasindu-va la dorinta onoratei Dumneavoastra sotii, Domna Mariuta Baciu, retetariul de preparare ai mititeilor nostri, care, dupa cum bine stitti sunt cei mai laudati din tot Bucurestiul.
Astfel dau dovada de īncredere īn Domnia voastra spre a nu trada nicidecum secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la rīndul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul meu la conducerea bucatariei Carului. Adresez aceieasi rugaciune si onoratei Dumneavoastra sotii, Doamnei Mariuta, celei mai desavīrsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi cunoscut. Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la care, multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotarīrea sa va divulg taina celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste numele īn capitala, īn tara īntreaga si īn strainatate.
Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, īn stare finita de sapte pāna la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare īntre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mīncare de sine statatoru. Ei īsi au originea īn Balkan, provenind din Serbia, dar se īntīlnesc si īn Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de bucataria romāneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel: mici, īn Regat, din carne cu mirodenii, avīnd menirea sa īncānte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacām, ori la scobitoare sub forma de gustare.
Se ia carnita de vaca de la gīt, fara a se īndeparta grasimea si se da de doua ori prin masina, pentru a se marunti cīt mai bine si cīt mai uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pāna la 150 de gramme pe fiecare kilogramm cīntarit de carne. Nu se va lua īn nici und caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decīt sa strice gustul si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor.
Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 gramme de oase la fiece kilogramm de carne.
Se pregatesc pentru fiecare kilogramm de carne mirodenii si condimente dupa cum urmeaza: 8 gramme de piper proaspat pisat marunt 12 gramme de cimbru uscat cāt mai proaspat pisat marunt 4 gramme de enibahar pisat marunt 2 gramme de coriandru pisat marunt 2 gramme de chimion turcesc pisat marunt 1 gramm de anis stelat pisat marunt 8 gramme de bicarbonat de sodiu 1 lingurita de zeama de lamāie 1 lingura de untdelemn 1 capatāna buna de usturoi aromat si nu din cel iute
La cantitati mai mari de cinci kilogramme, se va aduga pentru fiecare alte cinci kilogramme de carne, cīte o masura mai mult din mirodeniile pomenite.
Se framānta carnea īntr-un vas pe masura timp de un ceas, adaugānd la īnceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamāie. Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cāte putin. Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa cāteva ceasuri la dezmortit si se mai framānta o data pret de o jumatate de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatāna pentru fiecare kilogramm de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas. Se stroarce mujdeiul de usturoi īntr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framānta odata amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pāna a doua zi. Pret de trei ceasuri īnainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul de la ghetar, pentru a se īncalzi si muia; dupa trei ceasuri sau cīnd s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvāntat un ceas.
Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungāndu-se din cānd īn cānd cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur īmprejur. Gratargii nostri īntorc fiecare mititel doar de trei ori pīna este prajit. La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca.
Doar si numai asa veti optine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt. Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie īnmultesc aluatul de mititei cu alte soiouri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decīt ca cei de carne de vaca, nu au pe departea gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala mare mai este si zgīrcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atāt de specific al mititeilor.
Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca nu īl va da mai dparte, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decīt urmasului meu Maitre Cuisiner cīnd īmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparati de Dīnsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi inegalabili!
Va astept luna viitoare cīnd va īntoarceti cu regimentul din manevre, dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de mititei si cāteva halbe īmpreuna!
Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile sarutari de mīini Doamnei Mariuta, cea mai desavīrsita gospodina si Doamna din īnalta societate!
Dumnezeu sa va ajute!
Cu respect si devotiune, al Dumneavoastra
(indescifrabil)
Cu respect si devotiune, al Dumneavoastra
(indescifrabil) |