Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Mititei
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Mistinguett
Mititeii nu cred ca se fac dupa o reteta precisa, ci dupa gust. Mai pui una, mai pui alta, gusti si vezi ce le mai lipseste si mai pui de-aia si de-ailalta. Trebuie sa-ti placa muschiul tartar ca sa poti sa mananci carne cruda, si daca nu-ti place, o sa-ti placa dupa ce incerci chestia cu gustatul mititeilor.

Mititeii se fac din: varianta 1 - ceafa de vita sau vitel si vreo 150 grame de seu de vaca/kilul de carne, sau 2 - ceafa de vita/vitel, amestecata cu ceafa de porc si daca se mai pune si un pic de pulpa frageda de mielut, nu e rau. Seu se pune numai daca-s carnurile prea macre.

Carnea (si seul) se toaca de-i iese sufletul. Adica de 3 ori.

Acum, varianta usoara.

Se pune la carnea tocata, sa zicem cam un kil:
- usturoi pisat (daca-i fac eu, mult, ca cine ma iubeste ma iubeste si daca-mi miroase gura a usturoi, si asta e motiv de ingrijorare doar in cazul in care el nu mananca din mici - ceea ce mi-e imposibil de imaginat), amestecat cu 200 ml apa calduta, si strecurat intr-un vas (se foloseste numai zeama).
- sare si piper
- enibahar
- coriandru
- cimbru (eu iar pun mult, ca si-asta imi place, imi vine sa-l presar si pe unt)
- boia iute (mai cu mila aici, un prafulet cit apuca un copil cu degetutele, dar acum depinde cine cumpara berea)

In apa de usturoi se pune o lingurita de bicarbonat (eu la asta sunt calica, nu-mi place sa-i simt "aroma") si se dizolva. Se toarna peste carne. Se adauga ierburile si condimentele dupa gust, cum ziceam.

Dar Sorin vrea instructiuni precise, asa ca pentru el notez:
- o lingurita de cimbru pentru inceput
- un virf de cutit fiecare(sau jumate de lingurita tongue.gif ) de enibahar si coriandru

Se amesteca bine, se gusta, vezi daca ii mai trebuie oleaca de boia sau oleaca de enibahar. Sau cine stie? usturoi? Sare?

Daca e bun la gust, se mai amesteca odata vartos, se pune intr-un vas cu o folie de plastic de-asupra si se da la frigider cateva ore. Musai sa stea, ca trebuie sa imprumute carnea aromele. Si folia e musai ca sa nu se usuce carnea si ca sa nu prinda laptele din frigider miros de mici.

Varianta grea (da' merita):

In loc de apa in care se pune usturoiul, se foloseste o supa de oase de vita, puse la fiert cu un morcov si ce mai e prin camara: telina (si frunzele sunt bune si salvam telina pentru o ciorbita), frunzele de la morcov, o ceapa. Dupa ce da in clocot se fierbe pret de 2 ore pe foc mediu-mic, sa scada mult. Se strecoara. Oasele se dau la caini. (daca punem vreo 2-3 bucati de os si mai e si cu un pic de maduva, la un litru si un pic de apa, ar trebui sa ramana o cana de supa - atat ne trebuie. Daca-s mai multe oase, nu se pierde ocazia sa se faca mai multa supa, folosim o cana la mici si din restul facem ciorbita aia).

Odata ce carnea s-a odihnit la frigider si i-a trecut ameteala de la atita amestecat, se scoate la lumina si se formeaza (aici nu mai trebuie explicatii, nu?) cu mana udata in apa rece. Sau se dau prin masina de tocat fara cutit si se formeaza precum carnaciorii.

Acum, sa nu va faceti pacat sa-i faceti la tigaie, ca ma supar. Micii se fac pe gratar, de preferat cu lemne si carbuni.

Se servesc fierbinti, cu mustar si paine proaspata, si neaparat cu bere. Eu vreau Guiness.

Daca aveti nelamuriri, va rog sa intrebati.



Cain
Hmm.. o sa incerc "varianta grea" biggrin.gif Nu de alta, dar daca ai vedea ce balta de bale am facut acum sub scaun ... wink.gif
Si eu prefer sa pun usturoi mult, dar ultima oara cred ca am exagerat putin... nu de alta, dar saracu mic nu mai avea gust de carne aproape deloc.. laugh.gif Drept urmare pun boia iute cu incredere; berea nu lipseste niciodata, indiferent daca fac 2 drumuri pe ora pana in coltu blocului biggrin.gif
SORIN

Ajutor Mistiiiiiii Ajutor !!!

Am incercat varianta " usoara " biggrin.gif si a mers grozav, pana cand i-am pus pe gratar....

Dupa cateva minute s-au facut microscopici mititei. 50.gif 50.gif

Unde am gresit???

Sorin.
Mistinguett
Micii se strang la gatit, Sorin. Singura greseala a fost ca nu i-ai facut suficient de mari - gandeste-te la modul aproape dublu in lungime (nu in grosime, ca ei cand se "strang" se mai ingroasa). Stiu ca apar uriasi cand ii formezi, dar asa e, se strang.

Acum e si vina mea, ca tu ai cerut detalii amanuntite...

Deci hai sa incerc. Grosimea: pune varful degetului aratator intre falangele degetului mare (la incheietura degetului, nu la incheietura dintre palma si deget) - si cam asta sa fie grosimea micului. Si lungimea as zice un 12 cm. ca sa ramai cu un 8 cm dupa gatit.

Dar au fost buni? chiar daca prea mici mici? laugh.gif

Te rog sa-mi zici daca au iesit mai bine cand mai incerci.
SORIN

Misti!!!

Nu scapi de mine pana nu ies cum trebuie...la marime tongue.gif tongue.gif

In rest au iesit grozavi 40.gif

Sorin.
Gabriel
Cei mai buni mici pe care i-am mancat eu ...au fost in doua locuri. La fel de buni, nu m-am putut decide.

Dealul Negru , drumul national Ramnicu Valcea - Pitesti. Localitatea numita Dedulesti. (am zis corect , Sorine?)

Deva. piata centrala a orasului. niste mici incredibili. lungi ca niste carnati si cu un gust de exceptie.

Micii pe care ii mai fac eu din cand in cand pe la diverse gratare ies buni...dar nu extraordinari.
bdl
Misty,
Fi draguta pina la capat si da-mi si mie denumirile ingredientelor cum se numesc ele aici ca altfel risc sa fac cine stie ce minune.Multumesc frumos.
black ice
Iubesc micii! biggrin.gif

Daca e sa fie o intalnire forumistica as propune ca ea sa aiba loc "la un mic si-o bere". Ar fi ceva inedit. smile.gif
Dar sa revin la topic. Nu stiu cum se prepara micii si sincer nu ma prea intereseaza deoarece nu ma prea vad preparandu-mi-i singur. Singurul loc in care mananc mici in zona mea e Cabana Buru de pe Valea Ariesului. Sunt excelenti.
Mistinguett
bdl, unde e "aici"? ca ma facusi sa ma uit sa vad daca nu am facut vreo buba, zic poate nu le-am scris romaneste laugh.gif nu de alta, dar se mai intampla. Trag concluzia ca le vrei in engleza? Scuze, dar zau ca nu stiu unde esti, stiu ca ai zis la prezentari ca "in curand american" dar...Daca gresesc o sa editez mesajul mai tarziu.

Usturoi, sare si piper nu cred ca-s problema.
Enibahar este allspice.
Coriandru este coriander (cand e praf, si asta se pune la mici) si e cilantro cand e verde (ca patrunjelul)
Cimbru e oregano (si ia grecesc, e cel mai bun, adica e ala cu care suntem noi obisnuiti mai bine zis)
Boia e paprika, dar nu e decat dulce - daca ai vreun magazin unguresc ai sanse sa gasesti si iute, eu mi-am adus din tara. Mai poti amesteca un pic de paprika dulce cu un pic de chili powder dar sa nu pui prea mult ca strici gustul micilor. Mai bine doar dulce si plusezi la piper.

Te-ajuta?
bdl
Ajuta f mult, da carnea sub ce denumire se gaseste?Sau e buna aia obisnuita de porc? Ai zis ceva de ceafa, cum se numeste aici ceafa porcului si a vacii? blink.gif
Mistinguett
Ceafa, neck - sau la vita mai poate fi boneless chuck. Ceafa o recunosti de obicei dupa nervurile de grasime mai dese. Eu nu gasesc ceafa de porc la supermarket - trebuie sa ma duc la un macelar sa o cer. Daca vezi ca e carnea prea macra, seu - "suet".

Sau vino la NY wink.gif si mananci niste mici de mori de placere - de curand s-a deschis a 6-a carciuma romaneasca, 5 din ele la mine in cartier. Chiar ieri am mancat niste mici dementiali tongue.gif
bdl
Am fost de citeva ori dar sincer nu m-am uitat dupa mici.Si parca sint mai buni cind ii maninc in tara.Asa ca ma pastrez pina in vara.
Oricum am retinut esentialul din reteta,jumi-juma ceafa porc si vita,poate un pic de miel, ingredientele alea, frigider, si zbang pe gratar.Si pe urma zbang in stomac.Yummi-yummi. 6.gif
Gabriel
Niste mici foarte buni , pe care i-am tot consumat in ultima vreme se gasesc la terasa numita "La Ruine" . Se afla in spatele Sheriffsului , de la Unirii. Aceasta terasa se intinde intre strazile Gabroveni si Lipscani , deci e paralele cu bulevardul ce duce de la Unirii la Universitate. Intrarea se face d p Lipscani , prima la stanga. Sau de pe Gabroveni.

Micii sunt preparati de un mare bucatar , un tzigan pe nume Fane. Dar cu o maiestrie desavarsita in prepararea micilor. Pretul : 10 000 lei (paine si mustar inclus in pret).
Iar Fane este f. de treaba. Mereu vorbesc cu el.

Va recomand calduros acest loc si micii de acolo.

PS : are si bere la halba. ca doar nu mancam micii pe uscat tongue.gif

Mistinguett
Moshule, esti oribil cu Fane al tau biggrin.gif Vreau si eu la Ruine huh.gif

Acuma insa iti pun o intrebare de baraj (tie si celorlalti):

Cine-a auzit de cocosatu'? Care cica e regele micilor ph34r.gif Adresa, ceva? ca eu tot ce am gasit e aici: http://www.evenimentulzilei.ro/social/?news_id=29836

Dau o bere-doua-noua cui il descopera pe nea cocosatu' si incearca un mic sa-mi spuna si mie daca e asa de tare. 30.gif
marky
hehe .. "La Cocosatu'" e vechi mai.. eu merg acolo de mult timp.
Acum au mai modernizat restaurantul dar se mananca bine, un mic este 14.500 .. destul de mult si nici nu este foarte mare. (cum sunt cei din Beraria Germana rolleyes.gif ) , dar sunt buni si de asemenea merita devorati si cartofii prajiti de acolo .. care au o forma speciala si sunt f buni.
Terasa si restaurantul se afla in baneasa , exact in locul unde intoarce tramvaiul 5. Deci daca iei 5-ul pana la capat sau te tii cu masina dupa el ajungi La cocoshatu smile.gif , de asemenea langa cocosatu mai e o terasa cu specificul "mici" se numeste La Gil si acolo sunt micii f buni .

Hai ca deja mi-am facut pofta singur .. ma opresc aici biggrin.gif
.. aa si era sa uit astept berea 40.gif
Mistinguett
Berea o ai, marky 40.gif
Cand o fi, dar o sa fie - garantat. wink.gif Multumesc de informatie.
Gabriel
Mda..desi stiu unde este localul si am si auzit de bunatatea micilor de acolo...nu am fost niciodata. Asta poate si pentru ca este in coltul opus al orasului , fata de unde locuiesc eu.

Pe cocosat il cheama Sandu. Nea Sandu Cocosatu. tongue.gif

marky...f. scum 14.500 lei/mic ! sad.gif

marky
Misti abia astept ! tongue.gif

Mosh .. e intr-adevar scump, dar daca mai totimpul e plin restaurantul... n-ar avea motiv sa scada pretzul .. dar oricum se poate aplica zicala "dai un ban da face" smile.gif
oaspetele
Nu e asa de scump , 14500 , daca e inclusa si pita + mustarul.
Am luat teapa odata , la o terasa cu 10 000 micu , + 3000 pita si mustarul. Plus ca micul era , intr-adevar , mic.
sad.gif
marky
nu-s incluse .. e 5mii chifla parca si mushtaru' nu mai tin minte dry.gif
arne
Misti!
Am luat reteta de mititei si cred ca ai o gresala la condimente: cimbru este timin (thyme) si nu oregano!
In rest sper sa-mi iasa bine!
Mistinguett
Arne, mea culpa, asa este. Desi ca e una, ca e alta... nu ar fi stricat reteta. tongue.gif
Auggie
buna dimineata , am si eu o reteta mica de mititei

----------------------------------------------------------

Bucuresti, la 16 Iunie
192..(0,1,?)

Onorate Domnule Ofiter!

Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani īn urma cele
ale tatalui Domniei voastre, dinpreuna cu cinstitul Conu Iancu Caragiale
este, pe līnga onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru,
vroiesc sa dau la rīndu-mi dovada de cavalerism, īmpartasindu-va la
dorinta onoratei Dumneavoastra sotii, Domna Mariuta Baciu, retetariul de
preparare ai mititeilor nostri, care, dupa cum bine stitti sunt cei mai
laudati din tot Bucurestiul.

Astfel dau dovada de īncredere īn Domnia voastra spre a nu trada nicidecum
secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la rīndul meu l-am
primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul
meu la conducerea bucatariei Carului.
Adresez aceieasi rugaciune si onoratei Dumneavoastra sotii, Doamnei
Mariuta, celei mai desavīrsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi
cunoscut. Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la
care, multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotarīrea
sa va divulg taina celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste
numele īn capitala, īn tara īntreaga si īn strainatate.

Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, īn stare finita de
sapte pāna la opt centimetri
si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare
īntre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mīncare de
sine statatoru. Ei īsi au originea īn Balkan, provenind din Serbia, dar
se īntīlnesc si īn Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de
bucataria romāneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici,
fiind si numiti astfel: mici, īn Regat, din carne cu mirodenii, avīnd
menirea sa īncānte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe
gratar de jar, fie cu tacām, ori la scobitoare sub forma de gustare.

Se ia carnita de vaca de la gīt, fara a se īndeparta grasimea si se da de
doua ori prin masina, pentru a se marunti cīt mai bine si cīt mai
uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau
din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pāna la 150 de gramme pe
fiecare kilogramm cīntarit de carne. Nu se va lua īn nici und caz
slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decīt sa strice gustul
si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor.

Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500
gramme de oase la fiece kilogramm de carne.

Se pregatesc pentru fiecare kilogramm de carne mirodenii si condimente
dupa cum urmeaza:
8 gramme de piper proaspat pisat marunt
12 gramme de cimbru uscat cāt mai proaspat pisat marunt
4 gramme de enibahar pisat marunt
2 gramme de coriandru pisat marunt
2 gramme de chimion turcesc pisat marunt
1 gramm de anis stelat pisat marunt
8 gramme de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de zeama de lamāie
1 lingura de untdelemn
1 capatāna buna de usturoi aromat si nu din cel iute

La cantitati mai mari de cinci kilogramme, se va aduga pentru fiecare alte
cinci kilogramme de carne, cīte o masura mai mult din mirodeniile
pomenite.

Se framānta carnea īntr-un vas pe masura timp de un ceas, adaugānd la
īnceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamāie.
Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de
usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cāte putin. Amestecul se
acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa
cāteva ceasuri la dezmortit si se mai framānta o data pret de o jumatate
de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de
usturoi cu apa calduta dintr-o capatāna pentru fiecare kilogramm de carne,
care se lasa la tras o jumatate de ceas. Se stroarce mujdeiul de usturoi
īntr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framānta odata
amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pāna a doua
zi. Pret de trei ceasuri īnainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se
scoate amestecul de la ghetar, pentru a se īncalzi si muia; dupa trei
ceasuri sau cīnd s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de de un
deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe
toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvāntat un ceas.

Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungāndu-se din cānd īn cānd
cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur īmprejur. Gratargii
nostri īntorc fiecare mititel doar de trei ori pīna este prajit. La prajit
mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu
se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea
condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare,
se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de
chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar
picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca.

Doar si numai asa veti optine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi
sunt. Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai
ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie
īnmultesc aluatul de mititei cu alte soiouri de carne de porc, cal ori
oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decīt ca cei de carne de vaca,
nu au pe departea gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala
mare mai este si zgīrcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu.
Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atāt de specific
al mititeilor.

Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu
ca nu īl va da mai dparte, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decīt
urmasului meu Maitre Cuisiner cīnd īmi va lua locul la Caru cu Bere!
Mititeii preparati de Dīnsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu
gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si
al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor
fi inegalabili!

Va astept luna viitoare cīnd va īntoarceti cu regimentul din manevre,
dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de
mititei si cāteva halbe īmpreuna!

Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile
sarutari de mīini Doamnei Mariuta, cea mai desavīrsita gospodina si
Doamna din īnalta societate!

Dumnezeu sa va ajute!

Cu respect si devotiune, al Dumneavoastra

(indescifrabil)
Mistinguett
Auggie, ce incatator! merci mult de reteta!! e asemanatoare cu reteta mea in mare parte vad.

Si plus ca, am descoperit se pare de ce ii ies lui Sorin micii prea mici wink.gif

QUOTE
Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare,
se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci.


Sorin, ai citit asta?
Auggie
si ca tot veni vorba de mici din Bucuresti, incercati la Gill alaturi de Cocosatu' sint foarte buni si numai 14k lei bucata mustarul si piinea incluse
SORIN
Jos palaria Auggie 40.gif Nu pute-ai sa vi si tu mai devreme, asa ca na-si fi chinuito pe Misti biggrin.gif

Am sa incerc reteta ta, dar pana la proba contrarie Micii lui Misti sant cei mai buni
( i-am incercat reteta de doua ori si inca mai am ceva la congelator)

Brovooooo Auggie 40.gif

Sorin.

ps. in prostia mea de oltean, am uitat sa-ti urez: Bine ai venit printre noi smile.gif
Cain
Auggie, daca nu-mi spui ce este "anis stelat" fac crima !!! Numai cat am citit, si am inceput sa mestec in gol fantome de usturoi... cu aroma de vaca... putin picant ... Oh, de unde a aparut balta asta sub scaunul meu ?? biggrin.gif

Welcome to the club, Auggie !
Cain
Ah, apropo, Sorine, micii fa-i grosi, cam triplu de cat ii vezi tu la terase. O data pt ca scad, si o data pt ca daca sint mai grosi, le ramane suc mai mult, ceea ce ii da o savoare...
Mistinguett
Cain, dar eu nu i-am spus sa-i faca mai mari? se poate insa ca nu a fost gratarul incins bine. Sorine, stii cum sa incerci gratarul? pui palma la 10 cm de el, si daca nu poti s-o tii acolo nici o secunda, e incins bine.

Anis stelat e asta: http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/index.html
SORIN

Dragi Misti, Auggie si Cain ...inainte sa pun micii pe gratar data viitoare, am sa deschid o sticla de vin in Cinstea voastra 17.gif

Va pup.

Sorin.
Cain
Misti, e asta: Illicium verum ... Dar, totusi, in romana din zilele noastre, nu are si alta denumire? O sa il cau, dar nu cred ca gasesc pe undeva...
Mistinguett
Eu zic ca-l gasesti la supermarket (ia sa te uiti la Mega-Image) unde-s condimentele. Daca nu-l gasesti, eu zic ca nu e o tragedie, or sa fie micii buni si fara. wink.gif
Fructus Anisi stellati
Italian Anice stellato
Romana Anis stelat? - daca te uiti pe pliculet o sa-l recunosti.
Praetorian
Sunt prea meserias la mititei ca sa mai vorbesc despre asa ceva. Vreau sa adaug totusi ceva. Micii se ruleaza in mana. De obicei femeile ii ruleaza cel mai bine biggrin.gif Si stiti ce am observat ? Niciodata doua femei nu fac mititeii la fel de mari. Daca sunteti cuminti, va spun si de ce.

liliana_caracas
QUOTE (Auggie @ 22 Aug 2003, 08:46 AM)
buna dimineata , am si eu o reteta mica de mititei

----------------------------------------------------------

Bucuresti, la 16 Iunie
192..(0,1,?)

Onorate Domnule Ofiter!

Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani īn urma cele
ale tatalui Domniei voastre, dinpreuna cu cinstitul Conu Iancu Caragiale
este, pe līnga onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru,
vroiesc sa dau la rīndu-mi dovada de cavalerism, īmpartasindu-va la
dorinta onoratei Dumneavoastra sotii, Domna Mariuta Baciu, retetariul de
preparare ai mititeilor nostri, care, dupa cum bine stitti sunt cei mai
laudati din tot Bucurestiul.

Astfel dau dovada de īncredere īn Domnia voastra spre a nu trada nicidecum
secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la rīndul meu l-am
primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul
meu la conducerea bucatariei Carului.
Adresez aceieasi rugaciune si onoratei Dumneavoastra sotii, Doamnei
Mariuta, celei mai desavīrsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi
cunoscut. Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la
care, multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotarīrea
sa va divulg taina celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste
numele īn capitala, īn tara īntreaga si īn strainatate.

Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, īn stare finita de
sapte pāna la opt centimetri
si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare
īntre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mīncare de
sine statatoru. Ei īsi au originea īn Balkan, provenind din Serbia, dar
se īntīlnesc si īn Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de
bucataria romāneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici,
fiind si numiti astfel: mici, īn Regat, din carne cu mirodenii, avīnd
menirea sa īncānte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe
gratar de jar, fie cu tacām, ori la scobitoare sub forma de gustare.

Se ia carnita de vaca de la gīt, fara a se īndeparta grasimea si se da de
doua ori prin masina, pentru a se marunti cīt mai bine si cīt mai
uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau
din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pāna la 150 de gramme pe
fiecare kilogramm cīntarit de carne. Nu se va lua īn nici und caz
slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decīt sa strice gustul
si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor.

Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500
gramme de oase la fiece kilogramm de carne.

Se pregatesc pentru fiecare kilogramm de carne mirodenii si condimente
dupa cum urmeaza:
8 gramme de piper proaspat pisat marunt
12 gramme de cimbru uscat cāt mai proaspat pisat marunt
4 gramme de enibahar pisat marunt
2 gramme de coriandru pisat marunt
2 gramme de chimion turcesc pisat marunt
1 gramm de anis stelat pisat marunt
8 gramme de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de zeama de lamāie
1 lingura de untdelemn
1 capatāna buna de usturoi aromat si nu din cel iute

La cantitati mai mari de cinci kilogramme, se va aduga pentru fiecare alte
cinci kilogramme de carne, cīte o masura mai mult din mirodeniile
pomenite.

Se framānta carnea īntr-un vas pe masura timp de un ceas, adaugānd la
īnceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamāie.
Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de
usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cāte putin. Amestecul se
acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa
cāteva ceasuri la dezmortit si se mai framānta o data pret de o jumatate
de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de
usturoi cu apa calduta dintr-o capatāna pentru fiecare kilogramm de carne,
care se lasa la tras o jumatate de ceas. Se stroarce mujdeiul de usturoi
īntr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framānta odata
amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pāna a doua
zi. Pret de trei ceasuri īnainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se
scoate amestecul de la ghetar, pentru a se īncalzi si muia; dupa trei
ceasuri sau cīnd s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de de un
deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe
toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvāntat un ceas.

Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungāndu-se din cānd īn cānd
cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur īmprejur. Gratargii
nostri īntorc fiecare mititel doar de trei ori pīna este prajit. La prajit
mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu
se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea
condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare,
se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de
chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar
picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca.

Doar si numai asa veti optine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi
sunt. Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai
ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie
īnmultesc aluatul de mititei cu alte soiouri de carne de porc, cal ori
oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decīt ca cei de carne de vaca,
nu au pe departea gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala
mare mai este si zgīrcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu.
Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atāt de specific
al mititeilor.

Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu
ca nu īl va da mai dparte, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decīt
urmasului meu Maitre Cuisiner cīnd īmi va lua locul la Caru cu Bere!
Mititeii preparati de Dīnsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu
gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si
al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor
fi inegalabili!

Va astept luna viitoare cīnd va īntoarceti cu regimentul din manevre,
dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de
mititei si cāteva halbe īmpreuna!

Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile
sarutari de mīini Doamnei Mariuta, cea mai desavīrsita gospodina si
Doamna din īnalta societate!

Dumnezeu sa va ajute!
Bucuresti, la 16 Iunie
192..(0,1,?)

Onorate Domnule Ofiter!

Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani īn urma cele
ale tatalui Domniei voastre, dinpreuna cu cinstitul Conu Iancu Caragiale
este, pe līnga onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru,
vroiesc sa dau la rīndu-mi dovada de cavalerism, īmpartasindu-va la
dorinta onoratei Dumneavoastra sotii, Domna Mariuta Baciu, retetariul de
preparare ai mititeilor nostri, care, dupa cum bine stitti sunt cei mai
laudati din tot Bucurestiul.

Astfel dau dovada de īncredere īn Domnia voastra spre a nu trada nicidecum
secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la rīndul meu l-am
primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul
meu la conducerea bucatariei Carului.
Adresez aceieasi rugaciune si onoratei Dumneavoastra sotii, Doamnei
Mariuta, celei mai desavīrsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi
cunoscut. Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la
care, multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotarīrea
sa va divulg taina celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste
numele īn capitala, īn tara īntreaga si īn strainatate.

Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, īn stare finita de
sapte pāna la opt centimetri
si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare
īntre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mīncare de
sine statatoru. Ei īsi au originea īn Balkan, provenind din Serbia, dar
se īntīlnesc si īn Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de
bucataria romāneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici,
fiind si numiti astfel: mici, īn Regat, din carne cu mirodenii, avīnd
menirea sa īncānte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe
gratar de jar, fie cu tacām, ori la scobitoare sub forma de gustare.

Se ia carnita de vaca de la gīt, fara a se īndeparta grasimea si se da de
doua ori prin masina, pentru a se marunti cīt mai bine si cīt mai
uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau
din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pāna la 150 de gramme pe
fiecare kilogramm cīntarit de carne. Nu se va lua īn nici und caz
slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decīt sa strice gustul
si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor.

Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500
gramme de oase la fiece kilogramm de carne.

Se pregatesc pentru fiecare kilogramm de carne mirodenii si condimente
dupa cum urmeaza:
8 gramme de piper proaspat pisat marunt
12 gramme de cimbru uscat cāt mai proaspat pisat marunt
4 gramme de enibahar pisat marunt
2 gramme de coriandru pisat marunt
2 gramme de chimion turcesc pisat marunt
1 gramm de anis stelat pisat marunt
8 gramme de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de zeama de lamāie
1 lingura de untdelemn
1 capatāna buna de usturoi aromat si nu din cel iute

La cantitati mai mari de cinci kilogramme, se va aduga pentru fiecare alte
cinci kilogramme de carne, cīte o masura mai mult din mirodeniile
pomenite.

Se framānta carnea īntr-un vas pe masura timp de un ceas, adaugānd la
īnceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamāie.
Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de
usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cāte putin. Amestecul se
acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa
cāteva ceasuri la dezmortit si se mai framānta o data pret de o jumatate
de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de
usturoi cu apa calduta dintr-o capatāna pentru fiecare kilogramm de carne,
care se lasa la tras o jumatate de ceas. Se stroarce mujdeiul de usturoi
īntr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framānta odata
amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pāna a doua
zi. Pret de trei ceasuri īnainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se
scoate amestecul de la ghetar, pentru a se īncalzi si muia; dupa trei
ceasuri sau cīnd s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de de un
deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe
toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvāntat un ceas.

Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungāndu-se din cānd īn cānd
cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur īmprejur. Gratargii
nostri īntorc fiecare mititel doar de trei ori pīna este prajit. La prajit
mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu
se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea
condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare,
se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de
chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar
picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca.

Doar si numai asa veti optine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi
sunt. Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai
ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie
īnmultesc aluatul de mititei cu alte soiouri de carne de porc, cal ori
oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decīt ca cei de carne de vaca,
nu au pe departea gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala
mare mai este si zgīrcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu.
Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atāt de specific
al mititeilor.

Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu
ca nu īl va da mai dparte, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decīt
urmasului meu Maitre Cuisiner cīnd īmi va lua locul la Caru cu Bere!
Mititeii preparati de Dīnsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu
gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si
al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor
fi inegalabili!

Va astept luna viitoare cīnd va īntoarceti cu regimentul din manevre,
dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de
mititei si cāteva halbe īmpreuna!

Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile
sarutari de mīini Doamnei Mariuta, cea mai desavīrsita gospodina si
Doamna din īnalta societate!

Dumnezeu sa va ajute!

Cu respect si devotiune, al Dumneavoastra

(indescifrabil)

Cu respect si devotiune, al Dumneavoastra

(indescifrabil)

drool.gif
chatonel
abia astept sa maninc mici!!!! N-am mai mincat de doi ani, asa ca m-am gindit : ce sa mai alerg pe la locatiile de care ziceti voi aici, si-asa nu stiu Bucurestiul si oricum am uitat gustul micilor, asa ca am sa intru in prima terasa cu mici si-i halesc acolo, sperind ca vor fi buni!
mutulica
liliana - daca stiam ca sunt asa de complicati, nici nu mai mincam...
kelly
Ajutoooooor !! pls.gif
De ce imi ies mie mici asa ca niste chiftele? devil.gif Parca nu e nici o diferenta si eu tare imi doresc sa mananc unii asa pufosi si moi ca in Romania
Va rog ajutati-ma pls.gif
Georgia
Mai liliana dar ai o reteta cam mica ....................dar am inceput sa salivez
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.