Incepand din acest an, conform prevederilor noului Cod Fiscal, puteti sa sprijiniti sectorul nonprofit si implicit acele organizatii implicate in sustinerea persoanelor aflate in dificultate. Efortul este minim si nu presupune o cheltuiala suplimenara, ci doar redirectionarea a 1% din impozitul pe venitul global datorat statului catre un ONG.

Sursa informatiilor de mai jos este unulasuta.ro, unde puteti gasi raspunsuri la intrebarile legate de acest subiect.

"Prin intermediul prevederii 1% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze 1% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit infiintata conform ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Se creeaza un mecanism prin care un cetatean poate decide modul in care sunt cheltuiti 1% din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie neguvernamentala. A aparut astfel o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sector ONG. Practic cetateanul spune statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau.

Atentie, aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie ci este in esenta o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de „filantropie de tranzitie” data fiind aplicarea ei numai in tarile Europei de Est."


Pe scurt despre pasii pe care ar trebui sa-i urmati ca si contribuabil

"Pasul 1. Alegeti un domeniu si o organizatie catre care vreti sa directionati 1% din impozitul dvs. Cititi sectiunile cum se alege organizatia si cum aleg o organizatie buna sau consultati baza de date. Daca doriti puteti raspunde uneia din cererile pe care probabil le veti primi sau despre care veti citi sau auzi.

Pasul 2. Aflati datele de contact ale organizatiei. Aveti nevoie de urmatoarele informatii:

Numele organizatiei

Codul de identificare fiscala (codul fiscal)

Contul organizatiei in format IBAN

Pasul 3. Completati datele pe declaratia de venit global

Formularul prin care puteti directiona 1% din impozitul dvs. catre o organizatie este declaratia de venit global. Daca va numarati printre cei carora angajatorul le completeaza fisa fiscala si nu ati mai completat declaratia de venit global nu va ingrijorati. Nu va dura mai mult de 5 minute!"