Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Priveste-ma, Nu Sunt O Eticheta !
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
calfa
"Priveste-ma, nu sunt o eticheta!" este sloganul unei campanii lansate de Fundatia Estuar prin care se doreste informarea adolescentilor, profesorilor si parintilor cu privire la modelele europene de sanatate mintala in scopul includerii celor cu astfel de probleme in comunitate:

QUOTE
"Priveste-ma, nu sunt o eticheta!"

Fundatia Estuar a lansat o campanie prin care se doreste informarea adolescentilor, profesorilor si parintilor cu privire la modelele europene de sanatate mintala in scopul includerii celor cu astfel de probleme in comunitate
"Priveste-ma, nu sunt o eticheta!" este sloganul unei campanii lansate de Fundatia Estuar prin care se doreste informarea adolescentilor, profesorilor si parintilor cu privire la modelele europene de sanatate mintala in scopul includerii celor cu astfel de probleme in comunitate. "Prin aceasta campanie dorim sa obtinem o schimbare a atitudinii tinerilor fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala, a atitudinii profesorilor fata de tinerii cu astfel de probleme, constientizarea existentei acestora in randul liceenilor, reducerea folosirii limbajului neadecvat in scoli si cresterea numarului de persoane tinere care sa se adreseze specialistilor, medicului de familie sau unei organizatii neguvernamentale specializate pentru rezolvarea problemelor lor", a declarat directoarea Fundatiei Estuar, Mihaela Mohorea.

Campania se va desfasura in peste 20 de licee si cinci universitati din Bucuresti, Botosani, Cluj, Constanta si Ploiesti, urmand sa cuprinda ore de dirigentie in care se vor discuta teme arzatoare pentru adolescenti, un concurs pro-sanatate mintala, se vor distribui pliante cu informatii despre conceptia europeana a sanatatii mintale. De asemenea, peste 3000 de consilieri scolari, profesori si parinti vor fi instruiti in domeniul sanatatii mintale si dizabilitatii, pe teme ca managementul stresului, suprasolicitarii, crizei, comunicarea si ascultarea eficienta, modul de comportare cu temperamentele dificile.

"In Romania, tinerii par sa isi construiasca o lume a lor cu propriul cod vestimentar si lingvistic, comportamental si ideologic. Adolescentul roman pare a se fi adaptat cel mai bine la trendul occidental aplicand o sociabilitate selectiva, fiind ostil oricui nu este in pas cu noua moda. Aceasta frenezie a lumii moderne este insotita insa tot mai frecvent si de o abordare a drogurilor, tutunului si alcoolului, de tulburari de comportament, violenta, depresii, devieri alimentare, de stresul datorat presiunii si pretentiilor modelelor impuse artificial de societate", a explicat dr. Cristian Ion Andrei, prezent la lansarea campaniei.

Fundatia Estuar are o experienta de 12 ani in domeniul sanatatii mintale, avand mai multe centre de zi si locuinte protejate pentru persoanele cu astfel de probleme in Bucuresti, Cluj, Constanta, Ploiesti si Botosani. Campania "Priveste-ma, nu sunt o eticheta!" este finantata cu 49.000 de euro din fonduri Phare si cu 12.500 de euro de fundatia respectiva. Conform Studiului National privind Consumul de Tutun, Alcool si Droguri elaborat in 2004 si confirmat de Asociatia Psihiatrilor din Romania, aproximativ 14% din adolescentii romani de 16 ani au tulburari de comportament, 18% prezinta ticuri, iar 5% au avut tentative de suicid. De asemenea, 88% dintre tinerii de aceasta varsta au consumat bauturi alcoolice, 52% au experimentat starea de ebrietate, 5,5% au consumat tranchilizante sau sedative fara prescriptie medicala, 3% au combinat pastilele cu alcool, 2% au consumat substante inhalante, iar un procent alte droguri (cocaina, amfetamine etc.).
secunda
ok, ne-ai dat stirea, si mai departe?
de ce ne-ai aratat-o? ce vrei sa facem cu ea? cum vrei sa reactionam dupa ce o citim? ce urmaresti cu aceasta stire?
calfa
Multumesc pentru completari, secunditta ! smile.gif

Contrar bunului obicei, am lasat acest topic fara un enunt clar. Poate ca nu am dorit o dezbatere, ci o aducere in atentie a subiectului. De fapt, am asteptat o prima reactie, si ea a sosit. smile.gif

Interesant un pasaj de genul "Adolescentul roman pare a se fi adaptat cel mai bine la tendinta occidentala aplicand o sociabilitate selectiva, fiind ostil oricui nu este in pas cu noua moda".

Aici sunt mai multe ... realitati.

Puterea marita de adaptare a tinerilor. Adaptabilitatea lor in lipsa unor repere clare. Noua situatie, urmare a adaptarii, creaza noi repere. Asta probabil face diferentele intre generatii, nu ?

Pe de alta parte ... "puterea modei". Din ce in ce mai mare.

Ce isi propun cei de la Fundatia Estuar ?

"... dorim sa obtinem o schimbare a atitudinii tinerilor fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala ..."

Oare cum isi propun sa actioneze ?

Mai intai, cum se definesc persoanele cu probleme de sanatate mintala ? Exista sanatate perfecta ? smile.gif Daca nu, probabil ca se refera la persoanele cu probleme mari, evidente, de sanatate mintala, care ii face greu adaptabili, probleme care le sunt handicapuri, etc.

"... constientizarea existentei acestora in randul liceenilor, reducerea folosirii limbajului neadecvat in scoli ... "

Asadar, vor sa ajunga sa fie respectati cei ce au probleme. Cum o pot face ?

Poate incearca sa le explice celor fara mari probleme ca nu alegi daca sa ai sau nu probleme mari.

Sau poate ca e mai bine sa explici faptul ca fiecare dintre noi are si abilitati si "dizabilitati". smile.gif

" ... cresterea numarului de persoane tinere care sa se adreseze specialistilor, medicului de familie sau unei organizatii neguvernamentale specializate pentru rezolvarea problemelor lor"

Cum sa faca asta ?

Trebuie specialisti destui, bine pregatiti, bine motivati. Trebuie gasite caile prin care acesti specialisti sa ajunga la tinerii cu probleme. Cai uneori blocate de nestiinta, de teama (teama de psiholog, sau de asistentul social, de exemplu).

Pentru specialistii si medicii de familie ar trebui, poate, sa poate intra usor in lumea tinerilor.

Multe pot fi discutate pe tema asta ...

smile.gif
secunda
calfa, nu m-ai inteles...
ce vrei ca noi sa facem? spui de ei, dar de la noi, ce doresti? vrei sa ne implicam? vrei sa fim sa acord? ce vrei sa facem noi cu aceasta informatie? sa o dam mai departe?
calfa
secunda, m-ai inteles ? smile.gif

Nu vreau ceva anume de la "noi", altceva decat sa discutam informatia prezentata initial. Doar pentru asta este Hanu Ancutei, nu ? smile.gif
mogaldeatza
Ce isi propun cei de la Fundatia Estuar ?

"... dorim sa obtinem o schimbare a atitudinii tinerilor fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala ..."

Tot in acest scop exista proiectul "Invatarea tolerantei" care isi propune ca prin intermediul pieselor de teatru social
sa sensibilizeze populaţia din Bucuresti faţă de formele de discriminare la care sunt expuse persoanele aflate in risc ridicat de excluziune sociala. In luna mai, daca nu ma insel vor incepe reprezentatiile in licee.
Dar ce este teatrul social?
Teatrul social este o formă de teatru interactiv, care porneşte de la o situaţie de discriminare, în rezolvarea căreia încearcă să implice publicul spectator. Acesta poate opri desăşurarea piesei în orice moment, propunând soluţii de rezolvare care ţin de capacitatea discriminatului de a se apăra sau de a persoanelor din jurul acestuia de a reacţiona pentru a-l proteja. Niciodată audienţa nu poate acţiona asupra elementului care provoacă discriminarea.
secunda
dragul meu calfa,
ca sa ma intelegi ce doream sa spun,

anul trecut am participat la proba de discurs public la olimpiadele comunicarii. acolo am sustinut pentru preselectie o anume tema. iar juriul mi-a zis, ceva de genul, ok, ne-ai minunat, dar ce vrei de la noi? ai venit si ai expus o situatie, ai aratat cum e mai bine, dar, nu ceri nimic de la noi, asa ca noi plecam acasa, si nimic nu se schimba.
asta e ceea ce am invatat atunci, printre altele, participand apoi si la training-ul pentru discurs public.

cand vii si te adresezi unui public, in cazul asta un public virtual, trebuie intotdeauna sa ceri macar o opinie, un vot, o atitudine, o semnatura, dar sa ceri ceva, sa interactionezi cu publicul, sa il faci sa se implice in ideea ta. atlfel, nu asistam decat la o expunere de idei, ce frumoase sunt, mergem mai departe si am uitat.

ai prezentat un fapt, ok. dar implica-te, prezinta opinia ta cu privire la fapt. si apoi intreaba-ne. implica-ne si pe noi.

dar daca vii si imi spui ca nu ceri nimic de la mine, atunci nu am altceva de facut decat sa merg la cel care are nevoie de mine.

###
mai revin.
calfa
secunda, e foarte interesant ce ne-ai povestit tu, si ne-ai dat niste indemnuri foarte potrivite.

De asta am spus, multumesc pentru completari.

E interesant cum, din nou, imperfectiunea a atras. Un lucru incomplet poate avea farmecul lui, e clar. smile.gif

La inceput nu am spus ce anume vreau sa discutam, pentru ca voiam sa discutam continutul stirii respective. De fapt, subliniasem anumite pasaje, dorind sa sugerez ce vreau sa discutam.

Apoi am adaugat cateva consideratii personale, sub forma unor posibile raspunsuri la niste intrebari.

Sunt intrebari pentru oricine doreste sa raspunda.

Implicarea poate avea diverse forme, si poate fi precedata de alte actiuni, nu ? In plus, un moderator are un teren de joc mai restrans din anumite puncte de vedere (pe langa anumite libertati suplimentare, ce-i drept).

Sa nu uitam, aici in primul rand discutam, si cel mai important e ca putem sa discutam si sa putem sa discutam. Alte actiuni trebuie sa tina seama de asta. smile.gif

Aici, la Han, pe acest subiect, astept si eu ... alte pareri decat ale mele ... eventual initiative. Deocamdata. smile.gif
FBOJI
Am retinut din schimbul de replici ca nu se urmareste nimic altceva decat o discutie libera.
Uitati-va pe topicul Tiganii din Romania... acolo deja s-a ajuns la pagina 15. Sunt opinii pentru, contra, de acord sau nu cu existenta discriminarilor... ce mai, subiect fierbinte. Toti ne pricepem!
N-am intalnit insa la Han o dezbatere la fel de aprinsa legata de problemele tinerilor
: drogurile, tutunul si alcoolul, tulburari de comportament, violenta, depresii, stresul datorat presiunii si pretentiilor modelelor impuse artificial de societate ( citat aproximativ din discursul dr. Cristian Ion Andrei).
calfa
Da, exact.

La tigani ne pricepem ... sunt altii, altundeva ... altfel.

Tinerii ? Sunt printre noi ... de ce am avea dezbateri aprinse pe tema asta ? smile.gif
MIA
QUOTE (FBOJI @ 30 Mar 2005, 04:14 PM)
N-am intalnit insa la Han o dezbatere la fel de aprinsa legata de problemele tinerilor
: drogurile, tutunul si alcoolul, tulburari de comportament, violenta, depresii, stresul datorat presiunii si pretentiilor modelelor impuse artificial de societate ( citat aproximativ din discursul dr. Cristian Ion Andrei).

Poate si pentru ca majoritatea "liderilor de opinie" din Romania primesc subsidii "din afara" sa faca propaganda doar anumitor domenii mai trendy ... wink.gif

Plus de asta "tema" la care ridici intrebari se subdivide de fapt in ( mult ) mai multe teme care ... le gasesti risipite cam peste tot pe forum, unele fiind dezbatute foooarte aprins, nu asa. smile.gif

abis
Cine deschide la Han discutii pentru ca primeste "subsidii"? ohmy.gif

E simplu: cui i se pare ca exista o tema care merita discutata, nu are decat sa deschida un topic la locul potrivit si gata...
MIA
QUOTE (abis @ 6 Apr 2005, 02:11 PM)
Cine deschide la Han discutii pentru ca primeste "subsidii"? ohmy.gif

Ei, la Han pe naiba ... tongue.gif

Dar noi care scriem aici suntem ( vrem nu vrem ) influentati de ... "mediul inconjurator". smile.gif

Oricum :

QUOTE

Mai intai, cum se definesc persoanele cu probleme de sanatate mintala ? Exista sanatate perfecta ? Daca nu, probabil ca se refera la persoanele cu probleme mari, evidente, de sanatate mintala, care ii face greu adaptabili, probleme care le sunt handicapuri, etc.


hmm.gif Astfel de persoane ( totusi ) nu trebuie ingrijite de un personal de specialitate ? unsure.gif
abis
Probabil ca da...
calfa
QUOTE
Ce isi propun cei de la Fundatia Estuar ?

"... dorim sa obtinem o schimbare a atitudinii tinerilor fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala ..."


Oare tinerii care nu au o atitudine potrivita fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala nu au la randul lor ... o problema ?

In general e mai usor sa treci cu vederea propriile probleme si sa remarci mai usor probleme aflate in afara. E mai greu sa pui etichete propriilor probleme si mai usor sa transformi lumea inconjuratoare in etichete ...
contraste
Normal, au o problema majora : rejecteaza pe unii din semenii lor, asupra carora natura nu si-a revarsat chiar toate darurile.
MIA
QUOTE (calfa @ 6 Apr 2005, 02:36 PM)
QUOTE
Ce isi propun cei de la Fundatia Estuar ?

"... dorim sa obtinem o schimbare a atitudinii tinerilor fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala ..."


Oare tinerii care nu au o atitudine potrivita fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala nu au la randul lor ... o problema ?

Oare cei care cauta la altii motive sa poata sa-i incadreze in categoria celor cu probleme mintale ( in forma usoara/medie fireste ) nu au si ei ... o problema la rindul lor ? rolleyes.gif
FBOJI
[QUOTE=MIA,6 Apr 2005, 12:42 PM]... problemele tinerilor
: ... tulburari de comportament, violenta, depresii, stresul datorat presiunii si pretentiilor modelelor impuse artificial de societate. [/QUOTE]
Plus de asta "tema" la care ridici intrebari se subdivide de fapt in ( mult ) mai multe teme care ... le gasesti risipite cam peste tot pe forum, unele fiind dezbatute foooarte aprins, nu asa. smile.gif[/QUOTE]
Te rog, da-mi si mie un link spre "tema", pe aici.

Eu nu cred ca o fundatie poate schimba ATITUDINEA tinerilor ( fara schimbari de mentalitate).
Iar sa le spui... "este bine sa gandesti asa" eheheee rofl.gif
calfa
Probabil ca atitudinea mai degraba se transmite prin ... atitudine ... prin existenta si popularizarea unor exemple ... decat prin alte forme de educatie. smile.gif
contraste
Se mai transmite si empatic, si paraempatic.
MIA
Imi cer scuze, dar oricum textul initial mi s-a parut cam haotic si confuz ... rolleyes.gif

Ce se vrea de fapt ? Un comportament diferit al tinerilor fata de persoanele cu afectiuni psihice suficient pe puternice pentru a fi "vizibile", dar nu asa grave incit sa necesite internarea intr-o institutie specializata ? Un comportament diferit al tinerilor fata de persoanele cu afectiuni psihice la modul general ? Un "instructaj" despre cum se poate deosebi un caz de schizofrenie de o ... nevroza ? tongue.gif O incurajare pentru a se putea depista eventuale boli "in fasa", inainte de a fi prea tirziu ? rolleyes.gif Un expunere despre o noua metoda de invatare/manipulare ? smile.gif

S.a.m.d., s.a.m.d.
contraste
Nu. O atitudine toleranta si de intr-ajutorare, de stimulare a ce poate face fiecare cu propriile puteri este suficient MIA
Diana-Maria
,,Prin aceasta campanie dorim sa obtinem o schimbare a atitudinii tinerilor fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala, a atitudinii profesorilor fata de tinerii cu astfel de probleme, constientizarea existentei acestora in randul liceenilor, reducerea folosirii limbajului neadecvat in scoli si cresterea numarului de persoane tinere care sa se adreseze specialistilor, medicului de familie sau unei organizatii neguvernamentale specializate pentru rezolvarea problemelor lor."

Scopul este expus in mod clar si nu da nastere la interpretari.
Toleranta si intr-ajutorarea, cum a spus Contraste, sint ,,cheile" care deschid multe ,,usi" ...
MIA
QUOTE (contraste @ 6 Apr 2005, 05:38 PM)
Nu. O atitudine toleranta si de intr-ajutorare, de stimulare a ce poate face fiecare cu propriile puteri este suficient MIA

"Solutia" asta are cumva avziul vreunui medic psihiatru ? rolleyes.gif

Personal ma indoiesc ca in cazurile cu adevarat serioase de boala psihica asa ceva ajuta cu adevarat. unsure.gif Ba cred ca poate fi chiar contraproductiv ... hmm.gif
FBOJI
Toleranta si intrajutorarea... ce frumos suna!

Eu cred ca scopul propus necesita o munca uriasa si niste afise, fluturasi sau intalniri in cadru organizat reprezinta prea putin pentru atingerea lui.
Sa determini o schimbare de atitudine chiar la nivelul unui grup restrans este foarte greu. La nivelul TINERILOR, in general, este necesar un program extrem de complex pe care nu stiu cum poate sa-l realizeze o fundatie.
MIA
QUOTE (FBOJI @ 7 Apr 2005, 09:46 AM)
La nivelul TINERILOR, in general, este necesar un program extrem de complex pe care nu stiu cum poate sa-l realizeze o fundatie.

Mie mi se pare oricum cam "pe linga" scopul declarat al unei astfel de intilniri ... unsure.gif

Tinerii au ( si asta o spun inclusiv din proprie experienta, normal ... tongue.gif ) o tendinta extrem de puternica ( si probabil normala si chiar benefica la un anumit nivel ) de a eticheta drept "ticniti", "nebuni" s.a.m.d. cam pe oricine nu se supune normelor stabilite tacit in cadrul grupului lor. Nu mai stiu exact-exact care e moda acuma, dar tin minte cum ii priveau/birfeau rocarii pe depesisti ... rofl.gif rofl.gif
Ovidius
QUOTE (MIA)
Tinerii au ( si asta o spun inclusiv din proprie experienta, normal ...  ) o tendinta extrem de puternica ( si probabil normala si chiar benefica la un anumit nivel ) de a eticheta drept "ticniti", "nebuni" s.a.m.d. cam pe oricine nu se supune normelor stabilite tacit in cadrul grupului lor.

Mie nu mi se pare deloc normal sa cataloghezi pe altii drept nebuni, chiar daca, in cele din urma se dovedeste a fi adevarat. Respectul pentru ceilalti, ar trebui sa fie, in comportamentul nostru cel de toate zilele, pe primele locuri...
MIA
QUOTE (Zorro @ 7 Apr 2005, 10:30 AM)
Mie nu mi se pare deloc normal sa cataloghezi pe altii drept nebuni, chiar daca, in cele din urma se dovedeste a fi adevarat. Respectul pentru ceilalti, ar trebui sa fie, in comportamentul nostru cel de toate zilele, pe primele locuri...

Privind acuma in urma si mie mi se pare ceva deplasat ( in fine - nefiind nici la vremea aia prea mare fan de un gen muzical sau altul si atunci mi se parea, dar asta e ... tongue.gif ), dar la o anumita virsta are si un astfel de comportament un sens. smile.gif

Oricum - ideea era alta. Prezentarea din replica de inceput mi se pare in continuare ( foarte ) confuza. Plus ca aduce un pic aminte de hei-rupismul de odinioara ... tongue.gif
calfa
MIA, e un articol aparut in presa. Mixeaza poate mai multe idei intr-un mod mai putin fericit. Pe de o parte stirea, pe de alta parerea cuiva ... Si confuzia e gata. Dar sa trecem peste asta, nu ?

"hei-rupismul de odinioara" ? Ehhh, ce Epoci, ce viata ? biggrin.gif

Dar hai sa trecem si peste asta, sa fie punct de plecare pentru discutii. Precum cele de pana acum. Ideea ca tinerii au o tendinta de a eticheta mi se pare interesanta.

Daca o punem cap la cap cu ideea ca dincolo de viteza caracteristica secolului trecut e posibil sa putem vorbi de acceleratie ca o noua tendinta ... poate rezulta ceva. smile.gif


Si ... mai sunt idei ...
MIA
QUOTE (calfa @ 7 Apr 2005, 11:10 AM)
MIA, e un articol aparut in presa. Mixeaza poate mai multe idei intr-un mod mai putin fericit. Pe de o parte stirea, pe de alta parerea cuiva ... Si confuzia e gata. Dar sa trecem peste asta, nu ?

O.K. smile.gif

QUOTE

Ideea ca tinerii au o tendinta de a eticheta mi se pare interesanta.


Nu atit tendinta de-a eticheta caci asta s-ar putea sa fie consecinta unei alte atitudini. rolleyes.gif
Acuma reproduc - din memorie si cu inerentele greseli sorry.gif - o chestie ce am citit-o mai demult si care mi se pare destul de gindita : cum ca tinerii la o anumita virsta incep sa treaca prin transformarile si incercarile specifice virstei. Cum societatile moderne sunt altfel structurate decit cele "traditionale" cel mai adesea, factorii normali de influenta/autoritate ( parinti, scoala, institutii de profil s.a.m.d. ) nu mai au nici autoritate moral si nici eficacitate astfel incit se formeaza ( cel mai adesea spontan, dar pot fi si sub diverse coordonari, unele complet nefaste ) adevarate "grupuri initiatice" absolut normale pentru atingerea - in cadrul grupului - a nivelului de incredere, solidaritate si chiar intimitate necesar ca respectivii sa infrunte situatia. smile.gif
Ca si consecinta ( oarecum secundara dar aproape inevitabila ) a acestui fapt, cei care afiseaza alte standarde/se comporta altfel ( si aici pot intra la gramada : parintii, in general cei mai in virsta, profesorii, tinerii din alte grupuri s.a.m.d. ) sa fie etichetati si priviti sau chiar tratati cu ostilitate. rolleyes.gif

Nu ma mai lungesc aici ca deja sunt cam "pe linga subiectul" initial ... sorry.gif
yuanescu
QUOTE
se doreste informarea adolescentilor, profesorilor si parintilor cu privire la modelele europene de sanatate mintala in scopul includerii celor cu astfel de probleme in comunitate.


se pune întrebarea dacă metodele europene se aplică românilor, dacă românii au aceleaşi probleme ca europenii ..
se pune problema dacă românii sunt în stare să se vindece singuri
se pune problema dacă , în ultimă instanţă ceea ce propune europa e şi bun …

eu susţin individualitatea culturilor şi a naţiunilor,

QUOTE
Adolescentul roman pare a se fi adaptat cel mai bine la trendul occidental aplicand o sociabilitate selectiva, fiind ostil oricui nu este in pas cu noua moda.


cred că exagerează, “ostil oricui” ; o remarcă lipsită de maniere cel puţin …
o remarcă globalizantă … rofl.gif

ceea ce am observat e că aceste campanii sunt preluate parcă pe dos de subiectzii ce le primesc
oricum eu am mari îndoieli în ce priveşte educaţia morală făcută în comun ..

calfa
De aceea doream eu o discutie pe tema asta ! wink.gif
dandanescu
As putea face o paralela intre situtia din RO (pe care nu o mai cunosc indeaproape, doar imi dau cu parerea) si situatia din Canada, cu care sunt familiar.

In RO, am impresia ca viata, in general vorbind,
este comparativ destul de brutala, instabila, stresanta ,
individul fiind adesea expus unor nedreptati sau abuzuri,
de care se poate proteja intr-un fel sau altul
mai mult prin iscusinta personala decit prin apelul la lege sau la principii etice.

Poate ca ma insel eu, tragind aceasta concluzie din auzite, dar daca este asa,
atunci individul mediu "normal" evalueaza rapid valoarea utilitara a unui contact uman si
actioneaza in consecinta, fara prea multe reticente.

Astfel s-ar putea usor explica un fel de... fascism, in care nu prea e loc pentru handicapati.
Handicapatii, la rindul lor, sunt adesea ancorati cu inversunare in diverse scheme de supravietuire,
dintre care unele sunt departe de a fi etice.

Ce contrast cu situatia din Canada, unde totusi individul mediu da dovada de
un hedonism limitat aproape exclusiv de ignoranta si lipsa de imaginatie...

In contextul in care performanta impusa individului mediu este
adesea insesizabil superioara nivelului de handicapat,
apare o toleranta fara margini si chiar admiratie aparent nejustificata pentru handicapatii reali.
E posibil ca acestia sunt priviti, pe undeva, ca un caz ideal in contextul social in care traiesc,
cu justificarea perfecta de a fi lasat in pace, sprijinit de "plasa de siguranta" a unor programe sociale generoase.

Interesant ca, in general, echipele sportive canadiene ...pierd orice competitii,
chiar si la sportul lor national (hockey - unde echipele tari adesea angajeaza cehi, finlandezi sau chiar rusi).
In schimb, echipele canadiene sunt mereu prezente si extrem de bine plasate la jocurile pentru persoane "speciale",
cum ar fi bowling pentru quadruplegici (nu, nu este o gluma...) sau baschet pentru persoane in scaune cu rotile.

Americanii chiar au o zicala rautacioasa, adresata canadienilor : "They make excelent loosers"
dar ce-i al lor e pus deoparte: sunt foarte binevoitori cu handicapatii.

Probabil daca nu ar fi asa de stresanta viata in RO, s-ar schimba lucrurile si acolo.
MIA
QUOTE (dandanescu @ 19 Apr 2005, 10:07 AM)
As putea face o paralela intre situtia din RO (pe care nu o mai cunosc indeaproape, doar imi dau cu parerea) si situatia din Canada, cu care sunt familiar.

In RO, am impresia ca viata, in general vorbind,
este comparativ destul de brutala, instabila, stresanta ,
individul fiind adesea expus unor nedreptati sau abuzuri,
de care se poate proteja intr-un fel sau altul
mai mult prin iscusinta personala decit prin apelul la lege sau la principii etice.

Poate ca ma insel eu, tragind aceasta concluzie din auzite, dar daca este asa,
atunci individul mediu "normal" evalueaza rapid valoarea utilitara a unui contact uman si actioneaza in consecinta, fara prea multe reticente.

Pai cam asta e si impresia mea - dar nu din auzite ci din observatii pe un anumit segment de virsta wink.gif .

Cu completarea ca in loc doar de "iscusinta personala" as adauga si "forta si prestigiul grupului/gastii/coteriei la care s-a afiliat" ... tongue.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.