Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Batalie Pentru Dreptul De A Muri
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
bdl
E vorba de situatia asta

Disputa privind eutanasierea unei femei aflate de 15 ani in coma incinge spiritele la Washington
Presedintele George W. Bush si-a scurtat weekend-ul petrecut la ferma sa din Texas si s-a intors, ieri, la Washington, pentru a putea promulga imediat o lege, ce urmeaza a fi votata in regim de urgenta, menita a determina reconectarea la aparatele de mentinere a vietii a unei femei aflate in coma de mai bine de 15 ani, a carei hranire artificiala a fost intrerupta vineri in urma unui ordin judecatoresc. Este vorba despre Terri Schiavo, o femeie in virsta de 41 de ani, devenita in ultimele saptamini subiectul unei aprige controverse intre aparatorii dreptului la eutanasie si adversarii acestei practici, care a divizat societatea americana. In urma accidentului vascular, Terri Schiavo poate respira singura, insa nu se poate hrani si hidrata. Medicii specialisti care au comparut in fata justitiei au certificat faptul ca leziunile cerebrale au fost atit de grave incit femeia nu va mai avea niciodata abilitati cognitive.
Sotul femeii se lupta cu fratii Bush. Sotul si tutorele femeii, Michael Schiavo, a obtinut, dupa patru ani de lupta in justitie dreptul de a inatura tubul de hranire artificiala a acesteia. Michael Schiavo sustine ca a luat aceasta decizie deoarece, in trecut, sotia sa isi exprimase dorinta de a nu fi mentinuta artificial in viata. Perspectiva eutanasierii a intimpinat o puternica opozitie din partea parintilor si fratelui femeii, care au depus toate eforturile in justitie pentru a impiedica debransarea lui Terri. Bob si Mary Schindler sustin ca fiica lor inca poate intelege ce i se spune, iar starea ei se poate ameliora in urma unui tratament adecvat. Rudele beneficiaza de sustinere din partea Casei Albe si a unor influenti membri ai Congresului. Presedintele George W. Bush a luat pozitie, joi, in favoarea acestora, considerind ca “in asemenea cazuri, care ridica intrebari si indoieli serioase, societatea noastra, legile noastre si tribunalele noastre trebuie sa acorde o sansa vietii”. Simbata dimineata, Mary Schindler a lansat un apel dramatic. “Terri este viata mea. Ridem impreuna, plingem impreuna, vorbim impreuna. Ii implor pe guvernatorul Jeb Bush si pe politicienii din Tahalasee (Florida), pe presedintele Bush si pe politicienii de la Washington, va rog, va rog, salvati-mi fetita”.
Congresul si-a intrerupt vacanta. Seful majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay a anuntat ca negociatorii republicani si democrati din Senat si Camera Reprezentantilor au ajuns la un acord de compromis asupra unei propuneri de lege, care ar putea fi votata foarte rapid. Cele doua camere ale Congresului au prevazut intreruperea vacantei de Paste pentru a adopta de urgenta aceasta lege. O data adoptata, legea va permite familiei Schindler sa faca apel la justitia federala, care pina in prezent a refuzat sa accepte cazul. “Presedintele vrea sa semneze legea cit mai repede posibil daca aceasta va fi votata”, a declarat purtatorul de cuvint al Casei Albe, Scott McClellan, amintind ca trebuie actionat rapid pentru a se impiedica moartea femeii.
A trecut pe linga moarte. Tubul de hranire artificiala a fost scos vineri, insa medicii au declarat ca agonia femeii ar putea dura pina la doua saptamini. In 2001, tubul de hranire si hidratare al lui Terri a fost intrerupt doua zile, alimentarea fiind reluata la ordinul unui judecator, dupa aparitia unui nou martor in proces. Tubul de alimentatie a lui Terri a mai fost intrerupt si in octombrie 2003, insa hranirea artificiala a fost reluata dupa sase zile in urma adoptarii de urgenta a unei legi in acest sens de catre congresul statului Florida. Aceasta dispozitie, validata imediat de guvernatorul Jeb Bush, fratele presedintelui si fervent partizan al “dreptului la viata”, a fost declarata in septembrie 2004 neconstitutionala.


http://www.expres.ro/externe/?news_id=181983
jet li
Dar nu pot s-o intrebe pe ea ?
Cum adica sotul vrea sa o lase sa moara, pentru ca asa a zis odata, acum nu vorbeste ?
Dar care ar fi situatia cand daca un om cere moartea , niste necunoscuti cum ar fi parlamentul tarii sa-i respecte dorinta ?
Poate ar trebuii sa fie un om respectat si cunoscut, nu oricine.
Sau se considera ca "nu stie ce vrea", cand au voie altii sa hotarasca despre un om ca nu stie ce vrea ?
Legile sunt facute ca sa putem trai, nu sunt adevarul. Sa se dea o lege incat sa se stie: nimeni nu va fi lasat sa moara, sau i se va indeplini dorinta daca a spus o dorinta vreodata, sau sa fie omorati toti care sunt in starea aceea, si dupa ce se da nu mai sunt probleme, lumea stie ce are de facut, daca-i nemultumita voteaza alta lege mai buna
Maria Luiza
Ar fi usor sa zic da sau nu. Insa ar fi fals. Cand nu esti implicat direct intr-o situatie de genul asta n-ai cum sa te exprimi. Daca ai pe cineva drag care vegeteaza de ani de zile pe un pat de spital, pti oare sa-i intrerupi de buna voie firul vietii? Gestul ala iti poate distruge restul zileleor!
Mistinguett
Si eu am vrut sa scriu despre cazul asta, dar n-am avut rabdarea ta.
De luni de zile este controversat aici, nu de saptamani.

Parerea mea, din punct de vedere legal: sotul ei spune ca asta a fost dorinta ei - daca are si dovezi (proxy semnat de ea), sunt total pentru. Intr-un fel ii inteleg pe parintii ei, dar in realitate mi se pare inuman sa fie tinuta artificial in viata pentru un fel de egoism parintesc. Mama ei spune ca rad si plang impreuna - imposibil. Terri este o leguma si nu are reactii de nici un fel. Mie personal mi se pare ca parintii ei sunt genul de personaje din filmele de groaza care pastreaza mortul in casa si mananca "impreuna". Au avut 15 ani sa se obisnuiasca cu ideea ca s-a intamplat o tragedie si ca din pacate, fiica lor nu este recuperabila. Mi se pare mai tragic ce i se intampla acum lui Terri - scoate tubul, baga tubul. De 3 ori s-a intamplat asta.

Daca insa sotul ei nu are dovezi ca ea intr-adevar era pentru eutanasie, atunci sunt de acord ca ea sa fie lasata in grija parintilor, sa plateasca ei ingrijirea. Dar cu conditia sa fie supravegheati de un pshiholog sau psihiatru, nu de alta dar poate o pun pe sarmana in cosulet si o duc la plimbare sau la vanat de oua de Paste.

Eu nici acum n-am ajuns sa-mi fac proxy, trebuie neaparat. Ma ingrozeste ideea de a trai cum traieste Terri.
bdl
Problema e ca doctorii au spus clar ca nu exista cale de intoarcere la o viata normala...intr-adevar, femeia e o "leguma" din pacate...mentinuta intr-o forma de viata artificiala....pt ca aia nu e o adevarata viata...
Poate ca a spus , poate ca nu a spus, nimeni nu pote cunoaste adevarul daca nu exista un act scris...intrebarea e, chiar fara parinti, fara sot, cit e normal sa fie tinuta in "viata" o fiinta umana in conditiile astea? Cind doctorii spun clar ca nu are sanse de revenire...asta e problema de fapt...
Ea este un caz....doar un caz....
Aici gasiti ultimele stiri despre acest caz
http://www.topix.net/news/terri-schiavo
Eclectic
Eu cred ca natura trebuie lasata sa-si urmeze cursul... sad.gif
Endgegner
Intrebarile sondajului sunt de prost gust, imho.
Dar problema este una delicata ca de altefl toate problemele legate de eutanazie.
Barrie are dreptate, natura ar trebui lasata sa-si urmeze cursul firesc. De multe ori cursul firesc este legat si de "cursul" financiar al multora implicati in situatii de acest gen. Cui se va da intr-un final ascultare? sotului sau parintilor? E clar ca parintii vor sa o tina in viata (doar e fata lor) si sotul vrea sa o scape de "chin". Sper ca se va gasi o rezolvare la situatia asta incurcata.
Michelle
Explicati-mi si mie ,ce inseamna pentru voi cursul firesc al naturii ? sa-i lase tubu' sau sa il scoata ? Ce credeti voi ca vrea" natura " sau Dumnezeu (cum ar gandi altii ) pentru ca se pare ca Terri nu-si poate exprima singura propriile dorinte si nici sotul n-are suficiente dovezi pentru cauza lui?
Zed
Michelle , atata timp cat e intubata , nu este vorba de un curs firesc al naturii . Ciudat este ca multi spun : Lasa in voia lui Dumnezeu , dar cati dintre ei chiar fac asta ?! De cate ori inghiti o pastila , esti contra cursului firesc al naturii . thumb_yello.gif


Eu inteleg ca este deosebit de greu , ca parinte , sa alegi ziua in care vei spune : Azi v-a murii copilul meu !
Atata timp cat s-a facut tot ce se poate din punct de vedere medical , pentru a o mentine in viata si atata timp cat in acesti 15 ani , nu a existat nici un indiciu ca se v-a trezii , nu vad de ce sa o lase asa in coma inca vreo 10 ani .
Ea pur si simplu vegeteza acolo de una singura , vorba lui Misti ca o leguma si asta este trist , foarte trist . E trist ca parintii nu pot sa sara peste propria lor dorinta .
Mistinguett
Pentru cine e interesat in istoria lui Terri - sper sa mearga link-ul asta.
Astazi la 3 dupa amiaza a avut loc intrunirea in judecatorie unde se va lua hotararea daca tubul de hranire va fi reintrodus. Inca nu stiu rezultatul.

Citez din declaratia data de tatal lui Terri pentru CNN:

"Am intrebat-o daca e pregatita sa faca o mica plimbare si eu i-am spus ca o sa mergem intr-o mica excursie (plimbare) si o sa luam afara si o sa-i dam un mic dejun si asta i-a pus un mare zambet pe fata - asa sa ma ajute Dumnezeu"

Ma gandesc cu oroare daca mintea ei functioneaza normal (ceea ce nu cred, deoarece atacul de inima din 1990 i-a oprit oxigenarea creierului, ceea ce a dus la leziuni cerebrale grave), dar daca, sa zicem, intelege ce i se intampla... e inuman.
bdl
- asa sa ma ajute Dumnezeu"

Asta se cheama culmea ipocriziei...
Felina
Foarte delicata problema...

Ceea ce e interesant e ca medicina face progrese. Ma tot uit pe Discovery si vad o gramada de cazuri disperate la care se gasesc solutii, de cele mai multe ori foarte riscante, dar... multe reusesc. Poate ca intr-un an-doi-cinci o minte luminata va gasi solutia readucerii ei din starea de leguma la viata. Cand ma gandesc la faptul ca s-ar putea trezi la viata intr-o buna zi si ar multumi familiei ca au avut atata rabdare (e doar o idee), nu stiu ce sa mai zic... Atata timp cat nu are dureri continui (e corect?), de ce sa n-o lase in viata? Hm...
ramona
Eutanasia este un lucru foarte complicat. Daca nu exista dovezi clare ca ea isi dorea sa fie deconectata de la aparate daca ar fi ajuns intr-o asemenea situatie, nu se poate lua acesta hotararea...Nu are nimeni acest drept! Nushi are dreptate medicina progreseaza foarte mult. Am vazut un documentar despre terapia genica....pur si simplu este posibil sa fie determinate vase noi de sange sa creasca...Asa ca in cativa ani orice este posibil....
Superunknown
QUOTE
Eu inteleg ca este deosebit de greu , ca parinte , sa alegi ziua in care vei spune : Azi v-a murii copilul meu !


(Off Topic) Cred ca "parintele" ala ar trebui sa mai dea pe la scoala, sa invete sa scrie corect "Azi va muri copilul meu"

On Topic: Cred ca decizia in cazul Terri Schiavo apartine exclusiv parintilor ei. Nici medicii, nici statul nu pot impune o decizie, pot cel mult sa ii sfatuiasca pe parinti intr-o directie sau alta.
Felina
bdl-ule, abia acum am observat ca ai pus sondaj. laugh.gif laugh.gif laugh.gif pentru intrebari... cam lugubru, dar foarte amuzant!

Lipseste cel putin o optiune: Sa o lase in viata ca poate se va trezi. smile.gif
Zed
Superunknown , ma faci sa scriu Off Topic dar o sa fie singura data pentru ca nu am de gand sa-ti mai raspund .
In primul rand daca ai o zi proasta , nu sunt eu vinovata iar daca fac greseli de ortografie e uneori de la oboseala si alteori de la simplul fapt ca nu scriu romana de 15 ani decat ocazional . Stai la vanat de greseli?! Te satisface cumva asta ?! Trist !
Bunul simt si cei 7 ani de acasa ma impiedeca sa-ti raspund cu aceeasi moneda . Ti-am mai spus , foloseste cu incredere PM-ul daca mai ai oarece de obiectat la adresa mea , nu trebuie sa o faci aici pentru ca eu nu sunt nici copilul tau si nici nevasta ta , cu ei poti sa-ti permiti asa ceva , cu mine nu .


On Topic : Oare asta nu e chin sa stai intubat 15 ani de zile asa aiurea , fara nici cea mai mica sansa sa te trezesti ?!
calfa
Intr-adevar, problema delicata. O drama inauntru, o drama afara ...

... hai sa zicem ca dramatismul situatiei a facut ca Zed sa greseasca (pe langa distanta de tara, de lunga durata), si Superunknown sa reactioneze off topic si ironic ... si sa incheiem orice disputa. Multumesc. smile.gif
Michelle
Se pare ca decizia a fost luata de un tribunal federal.Terri va fi deconectata de la aparate cry.gif
Inorog
Am votat punctul 2) numai pentru ca intrebarile sunt atat de tendenttioase incat te indeamna spre 1)

Insa adevarul este ca raspunsul pe care l-as da eu, lipseste. Il pun aici: "Sincer, nu stiu cum e mai bine".

Oricum este o situatie trista sad.gif
actionmedia
Se pare ca pana acum sunt singurul care a votat 3. Mie unul astfel de subiecte telenovelistice ma lasa rece sau cel mult ma enerveaza atunci cand sunt prea mediatizate. Nu m-a interesat cazul respectiv dar ca principiu, sunt de parere ca atunci cand exista o sansa cat de mica pentru ca un om sa traiasca el trebuie abjutat sa traiasca.
Imaginati-va urmatoarea situatie:
- Se deconecteaza si intr-un final moare
- Dupa 2 ani, un oarecare cercetator descopera o modalitate de a "trezi" orice om aflat in coma.

Va dati seama ca in aceasta situatie, deconectarea echivaleaza cu o crima?

Eu vorbesc doar la modul general, cazul particular nu m-a interesat deloc.
gonen
Legat de caz.
Greu de crezut ca isi va mai revini. Si chiar daca, presupunand, ca se va ajunge la un nivel al medicinii care sa permita acest lucru, oare dupe "trezire" va mai putea sa isi foloseasca singura creierul, avand in vedere acele leziuni cat si faptul ca timp de cel putin 15 ani, nu l-a mai folosit? Nu va trebui sa fie cineva care sa o hraneasca tot timpul? Deci s-ar ajunge in acceasi situatie ca si acum!? Gandind asa, poate ca ar trebui sa fie deconectata de la aparate.

Insa pot exista si reveniri destul de spectaculoase. Pe 9 martie 1989, tatal meu a avut un asemenea acident vascular, si a stat in coma pana spre sfarsitul lunii august 1989. Atunci, in august 1989, starea lui s-a imbunatatit, cu toate ca doctorii spuneau ca nu isi va reveni. Exceptand faptul ca uneori devenea foarte irascibil, in rest nu a avut probleme. Poate ca si respectiva pfemeie ar trebui tinuta in viata.

Insa diferenta de timp e poate prea mare. (15 ani, respectiv 6 luni).
cociuba
daca nu are nici o sansa, si doctorii asa au spus, sa o deconecteze...
eu unul as vrea sa fiu deconectat intr-o situatie asemanatoare wink.gif
matz
Azi am aflat si eu mai multe amanunte din acest caz; nu am putut vota nici unul dintre puncte
desi dau dovada de multa imaginatie (offtopic bdl biggrin.gif )

Sincer cred ca dupa atata timp daca ar fi existat vreo posibilitate sa se trezeasca s-ar fi trezit nu?...
eu n-as putea sa stau asa cu toate tuburile alea in mine , si sa starnesc mila celor
care tin la mine .. . sad.gif
Mrs. Rogers
QUOTE (Michelle @ 22 Mar 2005, 03:50 PM)
Se pare ca decizia a fost luata de un tribunal federal.Terri va fi deconectata de la aparate cry.gif

O decizie cat se poate de dreapta si de umana . Orice altceva ar fi fost o cruzime. Iar parintii ei ar trebui testati psihologic fiindca sunt un pericol pentru societate. Creeaza un precedent si isi gasesc multi adepti in pesoane fara creier si fara educatie. Ar trebui sa se demonsteze clar de catre un doctor in psihologie ca parintii au niste probleme cognitive.
Mentosana in corpore sano
QUOTE (superunknown)
On Topic: Cred ca decizia in cazul Terri Schiavo apartine exclusiv parintilor ei. Nici medicii, nici statul nu pot impune o decizie, pot cel mult sa ii sfatuiasca pe parinti intr-o directie sau alta.

Omule, femeia are 41 de ani si e casatorita. De ce ar trebui ca decizia sa apartina parintilor? Conform legii, decizia trebuie luata de "next of kin", caz in care sotul are prioritate in fata parintilor.

QUOTE (Pacala)
E clar ca parintii vor sa o tina in viata (doar e fata lor) si sotul vrea sa o scape de "chin".

Nu, sotul vrea sa se indeplineasca dorinta sotiei. Sunt convins ca daca Terri ar fi optat pentru a fi tinuta in viata sau pentru criogenie sau pentru orice alta solutie, asta ar fi incercat si sotul sa obtina.

QUOTE (Maria Luiza)
Daca ai pe cineva drag care vegeteaza de ani de zile pe un pat de spital, pti oare sa-i intrerupi de buna voie firul vietii? Gestul ala iti poate distruge restul zileleor!

Intr-adevar asta poate fi o problema, de aceea ma gandesc ca atunci cand voi redacta un astfel de act pentru mine, voi avea grija sa aleg si o persoana de rezerva, in caz ca prima optiune va fi cineva cu mai putina tarie psihica...

Cat despre coma, Terri Schiavo nu e in coma, ci intr-o stare care se cheama "Permanent Vegetative State". Nu mai are neocortex, tot ce era creier acum 15 ani e in momentul de fata doar lichid spinal. Nu e constienta, nu e capabila de a gandi sau de a percepe lumea exterioara, e tinuta in viata doar de o portiune din cerebel responsabila cu reflexele, ceea ce ii permite sa respire si sa aiba ritm cardiac. Din cand in cand clipeste sau zambeste, dar in mod absolut spontan si necontrolat. Nu poate raspunde la nici un fel de comenzi. In conditiile astea, mie mi se pare ca de fapt Terri Schiavo a murit de mult, ceea ce e tinut in viata nu mai e de mult timp o persoana in adevaratul sens al cuvantului.
bdl
QUOTE (Nushi @ 22 Mar 2005, 06:50 AM)
bdl-ule, abia acum am observat ca ai pus sondaj. laugh.gif laugh.gif laugh.gif pentru intrebari... cam lugubru, dar foarte amuzant!

Lipseste cel putin o optiune: Sa o lase in viata ca poate se va trezi. smile.gif

Pai optiune a doua ce e?

Inclin si eu sa cred ca la ora asta, dupa 15 ani de coma Terry din pacate traieste biologic sa zicem, functiile vitale, dar atit.....psihic si tot ce tine de el nu mai exista demult si nimica....
Michelle
QUOTE
Nu e constienta, nu e capabila de a gandi sau de a percepe lumea exterioara, e tinuta in viata doar de o portiune din cerebel responsabila cu reflexele, ceea ce ii permite sa respire si sa aiba ritm cardiac.


Reflexele respiratiei si activitatii cardiace se inchid la nivelul centrilor nervosi din trunchiul cerebral(bulb ,punte) nu in cerebel.
Mentosana in corpore sano
my bad tongue.gif in fine, cred ca s-a inteles ideea, cortexul s-a lichefiat si a mai ramas doar cu un segment din "creierul arhaic". Asa e bine? unsure.gif
Michelle
E mai bine asa! tongue.gif
iniya
optiunile din sondaj sunt aiurite rau..este chiar de prost gust... sad.gif si imi pare sincer rau..pentru asta..
as vrea sa vorbesc la modul general..si asta pentru ca..nu vad cu ce ii incalzeste pe parintii aceia aflati intr-o cumplita situatie.,.si deplina suferinta..se hranesc cu trairi cumplite...deci
nimic nu este intamplator..un lucru care ar trebui sa puna intrebari..daca Sefu Mare'..a ales sa o tina pe biata fata in aparate..sa-si traiesca viata asa..cine suntem noi ca sa-i intoarcem decizia..?..nimic nu este intamplator..arata clar firul unei intamplari pe care noi nu o vom intrerupe doar ca este tragic..dureros..sau sangeros de trista...asa a fost sa fie..parintii..sau familia care trece prin aceasta i-a fost data sa treaca prin aceasta..si deci..noi suntem ce-i care hotaram viata acesteia?..noi suntem un nimeni care nu poate sa decida un suprem..viata unui om..

nu cred ..cum am mai spus...ca ar conta cu ceva parerea mea..in acel caz..dar daca EU as fi pusa in aceasta situatie..fie ca parinte..fie ca bolnava(desi urasc aceasta expresie'daca as fi in locul tau'...)...as lasa ca drumul vietii sa-si spuna cuvantul..desi nu stiu daca aceasta viata este una care sa merite..este insa decizia celui Mare..si nu a nimicului de mine...

si inca ceva...nu este vorba de optimism..dar..cat timp fata nu a murit..orice sansa..orice speranta moare ultima..de ce sa moara..cand exista ..cat timp fata are suflare..sansa sa traisca altfel..sa aiba o viata..cum sa-i dea Sefu' Mare aceasta sansa..cand noi...hotaram..sa i-o luam... hh.gif ..viata trebuie traita..oricum ar fi ea..altcineva..ne-o judeca..si ne-o arunca intr-un fir al trairii..noi suntem pionii..si nu jucatori...
March
Dupa ce un judecator federal a respins reconectarea tubului pentru hranire artificiala iata ca si Curtea de apel federala a confirmat acelasi lucru.( decizie 2-1) .
bdl
Ynia,
Daca e corect cum zici tu, nu ar fi corect ca parintii sa ceara mentinerea ei in aceea stare pe cheltuiala lor?
Situatie e nasoala , dar in viata sint momente in care trebuie sa accepti si ce nu vrei sa accepti.... din pacate....
abis
QUOTE (iniya @ 23 Mar 2005, 01:04 PM)
cat timp fata nu a murit..orice sansa..orice speranta moare ultima...

Din pacate pentru ea, nu se mai poate face nimic. Creierul ei este distrus.

Vezi zici
iniya
eu nu virbesc despre acest caz..am luat in mod general..este adevarat fata aceasta are sanse..de fapt nu are sanse...de viata...dar minunile exista atat timp cat crezi in ele..si Sefu' Mare ne-a demonstrat-o smile.gif

nu vreau sa visez..sau sa aberez..dar..tot timpul exista o speranta..o solutie..si moartea..nu este una..fie ea si in acest caz..minunile exista..pentru ca imbratiseaza credinta..iar cat timp exista se mai poate schimba ceva..depinde de la caz la caz..vb mai mult in caz general...
abis
Daca tu zici ca nu trebuie deconectata pentru ca poate face Dumnezeu o minune si ii reface creierul distrus, care acum este practic lichefiat, cine te poate contrazice? sad.gif
jet li
Treaba e incurcata pentru ca nu se stie ce ar fi vrut ea. Acum americanii se duc repede sa-si faca testamentele, sa scrie care e vointa lor, le e frica sa nu ajunga ca si Teri Schiavo.
Deci este bine sa respecti vointa omului si sa-l omori ? E crima sau nu ?
axel
De-ale ipocriziei

Domnul presh. George W. Bush, in 1999 (pe vremea cand era guvernator al statului Texas) a semnat o lege statului Texas.

Comentariul de la www.bushlies.com legat de aceasta lege:
QUOTE
As for George W. Bush, he yesterday proclaimed that if any errors are to be made in a case like Schiavo's, these mistakes ought to occur on the side of life. Yet in 1999, Bush signed into law, as governor of Texas, a bill that would allow a guardian or a doctor to deny life-sustaining care to a patient who had not left behind written instructions. Here's what that law, the Texas Advance Directives Act, says:

166.039. (a) If an adult qualified patient has not executed or issued a directive and is incompetent or otherwise mentally or physically incapable of communication, the attending physician and the patient's legal guardian or an agent under a medical power of attorney may make a treatment decision that may include a decision to withhold or withdraw life-sustaining treatment from the patient.

(b) If the patient does not have a legal guardian or an agent under a medical power of attorney, the attending physician and one person, if available, from one of the following categories, in the following priority, may make a treatment decision that may include a decision to withhold or withdraw life-sustaining treatment:
(1) the patient's spouse;
(2) the patient's reasonably available adult children;
(3) the patient's parents; or
(4) the patient's nearest living relative.


So, a question, Mr. Bush: When did you have a conversion?




In aceasta idee, este interesat de urmarit situatia lui Spiro Nikolouzos, in varsta de 68 de ani, care nu mi-e clar daca a fost sau nu deconectat de la aparatele de mentinere a vietii, in ciuda dorintei sotiei lui, deoarece nu i se poate plati factura de la spital.
secunda
asa cum s-a mai spus, intrebarile sondajului par a fi puse la caterinca, ceea ce nu era cazul, fiind vorba de o situatie atat de delicata.
am votat ultima varianta, insa doar pentru prima parte a ei.

in adevar discutiile de aici nu vor schimba situatia femeii. dar e interesat de vazut ce hotarari ati lua voi in asemenea cazuri.

se spunea de cursul firesc al naturii, de voia lui Dumnezeu. firesc era sa moara, in urma accidentului acum 15 ani. dar Dumnezeu i-a dat minte si pricepere omului sa inventeze aparate care sa ii prelungeasca existenta.

pot fi cinica, insa de ce acest spectacol nu s-a facut acum 7 ani, de exemplu? era o speranta mai mare atunci din partea doctorilor? sau erau bani suficienti din partea familiei? procesele costa, spitalizarea costa, iar cineva trebuie sa plateasca.

pe de alta parte, sotul ar vrea si el sa poate avea liniste cand merge seara acasa. sa aiba cu cine dormi noaptea, cu cine vorbi ziua. se spune la cununie, impreuna la bine si la rau, insa el e singur.

un Romeo a fost doar la Shakespeare. o iubire, oricat de devotata ar fi in zilele de azi, nu merge cu aceeasi nebunie si seninatate spre moarte.

chiar vazusem la un moment dat o replica de final de film serial, in care eroul scria in jurnalul sau ceva de genul ca, omul se diferentiaza de animale tocmai prin lupta asta acerba de a supravietui, de a trai fie si o secunda in plus. si ma intreb acum, daca asta e din cauza ca iubim atat de mult viata asta sau pentru ca nu avem destula credinta sa trecem in moarte?

un alt gand imi vine acum in minte. daca Papa, care are acum o sanatate subreda, ar ajunge sa depinda de aparate, nimeni niciodata nu ar indrazni nici cu gandul sa fie deconectat, fie si dupa 20 de ani. de ce? poate pentru ca el oricum apartinea lumii, intr-un fel, si lui Dumnezeu in alt fel, insa nu unui singur om, nu unei familii. lumea are nevoie de minuni, de simboluri.

vad iar titlul subiectului si parca as contrazice, nu avem drept, avem obligatia de a muri. sau responsabilitatea de a muri frumos. atunci cand pomenim de Dumnezeu, trebuie sa vedem si credinta.

< Apoi a mers putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant si S-a rugat, zicand: "Tata, daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta! Totusi nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu." Marc.14.36. >

concluzie?
fiecare are dreptate, insa doar cei cu putere o pot impune.
fiecare are credinta, insa doar cei puternici o afla.
mutulica
si daca e pana de curent ceva mai lunga in zona respectiva? sau un puseu de tensiune...
plastic vorbind este o jucarie... sau un echipament electrocasnic ca ori care altul. daca il scoti din priza, se opreste

tehnic vorbind, tanti e moarta gramada deja
gonen
Terri Schiavo a murit
Cel mai disputat caz de eutanasie din istoria Americii

Cazul de eutanasie care a divizat America şi a provocat cele mai vii polemici din ultimele decenii în materie de etică, a ajuns la final. Terri Schiavo, femeia din Florida aflată în stare vegetativă de mai bine de 15 ani a murit în această seară. În urmă cu aproape doua săptămâni, Terry fusese decuplată cu acordul justiţiei de la tubul care o ţinea în viaţă, iar decizia a provocat controverse. Conservatorii au susţinut alături de părinţii lui Terri Schiavo că îndepărtarea tubului este o cruzime nejustificată, în condiţiile în care femeia era încă în viaţă. Soţul ei a motivat însă că femeia nu mai era conştientă de mult, şi nu şi-ar fi dorit să trăiască aşa. Vaticanul s-a pronunţat şi el în aceast caz.
Lupta pentru viaţa americancei Terri Schiavo a fost acerbă, şi s-a dat până în ultima clipă. Părinţii lui Terri - femeia pe care o comoţie cerebrală suferită la numai 26 de ani a adus-o în stare vegetativă - au încercat toate căile pentru a o ţine în viaţă pe fiica lor. După deconectarea de la aparate, acum 13 zile, Bob şi Mary Schindler s-au adresat Congresului, guvernatorului de Florida, şi chiar preşedintelui Bush. Un judecător federal a respins cererea ca Terri să fie reconectată la tubul prin care era hrănită. Bob şi Mary Schindler nu au renunţat, sprijiniţi moral de prieteni, rude şi oameni simplii, pentru care înformetarea lui Terri până la moarte - era o barbarie. Părinţii femeii au făcut recurs la cea de-a 11-a Curte de Apel a Statelor Unite. Au cerut înainte chiar şi ajutorul Congresului şi al guvernatorului statului Florida pentru ca Terri Schiavo să nu fie deconectată de la tubul care o hrănea. Cazul a provocat polemici violente în Statele Unite. Mulţi au considerat că Terri avea dreptul la o moarte decentă, în vreme ce pentru alţii - deconectarea de la tubul care o alimenta înseamna moarte prin înfometare, şi dovedea o cruzime inumană. Soţul femeii aflate de 15 ani în stare vegetativă, Michael Schaivo, a susţinut că Terri trebuie decuplată de la aparate, pentru că soţia sa nu şi-ar fi dorit să trăiască aşa. Ultimele faze ale bătăliei juridice dintre părinţii şi soţul lui Terri s-au consumat la finele săptămânii trecute, după ce un tribunal federal a respins pentru a doua oară cererea lui Bob şi Mary Schindler de recuplare a fiicei lor la tubul de alimentare. Pe continentul american, statul Oregon este singurul unde acest procedeu este acceptat, dar în condiţii excepţionale. În Europa, numai Belgia şi Olanda au legalizat euthanasia. Pentru a se recurge la această măsură extremă trebuie respectate însă reguli foarte stricte. Vaticanul a declarat, după aflarea veştii că Terri Schiavo s-a stins, că moartea sa este o încălcare a naturii sacre a vieţii. Pentru mulţi mulţi americani, dreptul la moarte obţinut de Terri este de asemenea, de neconceput.

realitatea.ro
Zed
Terri Schiavo oricum nu a simtit nimic . In cazul ei , notiunea de sete si foame nu erau existente .
Sa-i fie tarana usoara .
March
Moartea lui Schiavo nu a linistit apelele in SUA ! Republicani de frunte ai Congresului acuza sistemul judiciar de o grava eroare atunci cand a decis ca ea trebuie sa moara. Pe de alta parte democratii ii acuza pe oponentii lor ca vor sa exploateze momentul pentru a le inchide gura la noile numiri de judecatori ce vor fi discutate in comisiile de specialitate ale Congresului .
tinutac
QUOTE (secunda @ 27 Mar 2005, 08:15 AM)
pot fi cinica, insa de ce acest spectacol nu s-a facut acum 7 ani, de exemplu? era o speranta mai mare atunci din partea doctorilor? sau erau bani suficienti din partea familiei? procesele costa, spitalizarea costa, iar cineva trebuie sa plateasca.

Pai "spectacolul" a inceput in 1998 cand M Schiavo a facut petitia pentru oprirea mentinerii artificiale in viata a lui TS.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.