Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Incotro Ne Indreptam?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Vlad-Ioan
In comunism, lucrurile pareau simple. Idealul era adversarul oficial, statul de drept occidental.

Dupa "caderea" comunismului, istoria parea ca se sfarsise. Aveam un invingator, catre care pareau ca duc toate drumurile, intr-un soi de noua doctrina teleologica. "Suntem condamnati la democratie, altfel suntem condamnati pur si simplu", scria J.-F. Revel.

Cum la noi se cam prelungeste comunismul, prin puterea detinuta de aceeasi oameni (ma refer la putere in general - economica, administrativa, mediatica etc. -, nu numai la puterea rezultata din alegeri), am ramas putin incremeniti in proiectul supra-politic al rasturnarii acestuia si n-am mai avut ochi pentru evolutiile regimului cu care vrem sa-l inlocuim.

Am fi observat ceva foarte ciudat: capitalismul se transforma din ce in ce mai mult intr-o forma "soft" de socialism, prin puterile sporite ale statului "welfare". "Political correctness"-ul - "comunismul american", cum il numea H.-R. Patapievici - face ravagii. Se inventeaza in permanenta minoritati defavorizate si creste din ce in ce mai mult categoria "dadacelor" non-guvernamentale. Corporatismul - care nu e altceva decat o forma de fascism - tinde sa stranga economia mondiala in cateva maini, facand-o foarte usor de controlat.

Pe de alta parte, o noua forma de totalitarism la nivel international se manifesta prin interventiile militare asupra tarilor "dizidente": Iugoslavia, Cecenia, Irak.

Pe scurt, "cel mai bun sistem posibil" se dovedeste a fi foarte instabil. Cand il vom ajunge noi din urma, nu va mai semana deloc cu ceea ce urmaream.

Este viitorul omenirii o Uniune Sovietica Socialista Mondiala?

4u2

QUOTE
Este viitorul omenirii o Uniune Sovietica Socialista Mondiala?


Sa intelegem ca atunci cand ai pus titlul asta vorbeai in numele omenirii ?

Daca era vorba de Romania , only , eu zic ca ar fi bine ca Romania sa se
indrepte inspre "modelul" Norvegiei. Acolo, 9 din 10 oameni declara ca sint
fericiti. In plus, Norvegia e , an de an, pe primul loc in topul nivelului de trai.

In orice caz, trecerea de la Romania lui Ceausescu la ce e azi Romania,
e un mare salt calitativ. Nimeni nu poate sa nege. Chiar daca rahatul capitalist
e si el mirositor, e mai dulce biggrin.gif

Hai sa inventam o noua societate. De expemplu, societatea simpatica.
Ma ofer sa scriu cateva paragrafe in constitutia ei. biggrin.gif

nefertiti-old
Io zic sa-si sistematizeze un pic gandurile, mai intai, ca a postat un ghiveci. spoton.gif
Vlad-Ioan
Sa incerc sa fiu mai clar, fiindca vad ca e mare nevoie...

Ceea ce astazi se cheama sistem capitalist democratic, atat in UE cat si in SUA, nu mai seamana cu liberalismul clasic. Din contra, devine din ce in ce mai socialist. De la noi nu se prea vede, din simplul motiv ca noi nu am rezolvat inca problema comunista; politic, suntem in acelasi stadiu ca in 1990; vezi http://www.hanuancutei.com/forum/show.php/act/ST/t/5747 (scuze pentru auto-referinta).

Intrebarea ne priveste si pe noi la fel ca pe restul lumii, pentru ca nu ne putem sustrage procesului - impotriva celor cu opinie separata se actioneaza si militar, in ultima instanta. In ce directie se indreapta omenirea, pentru ca globalizarea e mai mult colectivist-socialista decat individualist-capitalista?
dead-cat
a se defini "liberalism clasic", daca se poate cu exemple unde a fost implementat in acea forma si pentru ce perioada huh.gif
talusa
In Coreea de Nord!! laugh.gif
carpatic
Vlad-Ioan, lasa sintagmele si conceptele abstracte de o parte si vorbeste intr-un limbaj pe care il poti sustine prin argumentatie si exemple. Altfel, parerea mea personala e ca ai facut un mare ghiveci (sau varza, dupa preferinte).
Cu slabele mele puteri de decodificare a mesajului tau amestecat inteleg ca spui ca:
Capitalism= socialism= comunism= fascism , sir de echivalente care ma lasa perplex. Daca nu asta ai vrut sa spui, reia pe indelete. Si fara ghilimele, ca unii nu-s asa de destepti si nu inteleg metaforele.
QUOTE
Sa incerc sa fiu mai clar, fiindca vad ca e mare nevoie...

Ai dreptate, e mare nevoie.

Ia-o ca o critica prieteneasca wink.gif
talusa
Si...nu uita, ghiveci nu-mi place, iar varza......numai in sarmalute sau cu ciolan afumat wink.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.