Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Rusia In Chechenia. Alte Tari Unde Isi Baga Coada
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
March
Vad ca mai toata lumea de pe acest site are un subiect preferat " Yankees" si interventiile lor in in diferite parti ale lumii , in special in Afghanistan si in O.M si cel O.A.
Dar uita , sau ignora faptul ca rusii in frunte cu Putin isi vad de treaba in Chechenia, dar mai ales in regiuni din alte tari suverane din Caucaz : Adjaria, Abkhazia, Ossetia de Sud,precum si in Transnistria... Si ca si lui Putin ,ca si altora , putin ii pasa de prevederile Cartei ONU atita vreme cat ca membru permanent al Consiliului de Securitate are drept de veto ori de cate ori e vorba de interesele geo-politice ale Rusie !

Dar sa trecem la stirea zilei. Rusii au anuntat in seara acesta ca trupele lor speciale l-au omorat pe liderul chechen rebel Aslan Maskhadov omul care se pare ca a fost si in spatele actiunii criminale de la scoala din Caucaz, sau atacului de la sala de spectacole din Moskova.

Vor reusi rusii acum sa rezolve in mod mai usor situatia din Chechenia ? Dar ce spuneti despre " sopirlele" pe care le baga rusii continu in regiunile de mai sus ? Sunt ele justificate , morale, legale sau ce ?
HerrGott
@March

Intre puterile bipolare de astazi exista o cutuma si anume atunci cand unul face o neregula cu ecou international (protejat in final de terte forte), atunci celalalt are si el dreptul sa o faca justificand dreptul la greseala. Cand unul greseste atunci nu-l poti judeca numai pe-al doilea si vice-versa. Sigur ce spun tine de liniile mari ale problemelor. In cazul citat de D. March nu am sa comentez decat faptul ca nu s-au desprins cu nici un deget de vechile lor metehne "politice". Daca si poporul cecen o sa devina sau nu un popor martir asta probabil o sa se clarifice in urmatorii ani dar cert ramane faptul ca Occidentul nu are nici pe departe moralitatea necesara pentru a trage la raspundere Rusia. Nici macar nu are dreptul!
talusa
Dar, poate are dreptul sa trimita jurnalisti cu duiumul, pentru a afla si noi[si discuta]situatia din Chechenia!! ohyeah.gif laugh.gif rofl.gif cool.gif tongue.gif
Eclectic
Doar ca, acum, lumea nu mai e impartita intr-un sistem bipolar. wink.gif
talusa
Numai pentru discutia de aici...este interesant sa "tropaie si soricelul"! cry.gif
abis
QUOTE (March @ 8 Mar 2005, 08:43 PM)
Rusii au anuntat in seara acesta ca trupele lor speciale l-au omorat pe liderul chechen rebel Aslan Maskhadov omul care se pare ca a fost si in spatele actiunii criminale de la scoala din Caucaz, sau atacului de la sala de spectacole din Moskova.

Eu stiam ca in spatele respectivelor actiuni era Shamil Basaev, nu Aslan Masadov. Din cate stiu, intre Basaev si Masadov nu era tocmai o armonie deplina, dimpotriva. Daca nu ma insel, Masadov chiar a condamnat luarea de ostatici de la Beslan.
Masadov era apreciat chiar ca un lider moderat, fata de Basaev.
MIA
QUOTE (abis @ 9 Mar 2005, 09:05 AM)
QUOTE (March @ 8 Mar 2005, 08:43 PM)
Rusii au anuntat in seara acesta ca trupele lor speciale l-au omorat pe liderul chechen rebel Aslan Maskhadov omul care se pare ca a fost si in spatele actiunii criminale de la scoala din Caucaz, sau atacului de la sala de spectacole  din Moskova.

Eu stiam ca in spatele respectivelor actiuni era Shamil Basaev, nu Aslan Masadov. Din cate stiu, intre Basaev si Masadov nu era tocmai o armonie deplina, dimpotriva. Daca nu ma insel, Masadov chiar a condamnat luarea de ostatici de la Beslan.
Masadov era apreciat chiar ca un lider moderat, fata de Basaev.

Cam asa ceva stiam si eu, deci probabil ca "March" a preluat din zbor si fara sa verifice o informatie pregatita de Serviciul de Propaganda al Armatei Ruse rolleyes.gif .
Si - desi termenul "moderat" trebuie privit cu oarecare circumstanta in situatia de razboi cvasi-total de acolo hh.gif - si eu stiam ca Maskhadov era ceva mai "maleabil" si, plus de asta, fusese ales printr-un proces cit de cit democratic ( cred ca de fapt e ultimul lider cecen cu o legitimitate certa si recognoscibila sorry.gif ).
abis
QUOTE (MIA @ 9 Mar 2005, 09:09 AM)
plus de asta, fusese ales printr-un proces cit de cit democratic

Da, asta am uitat sa mentionez! A fost ultimul presedinte ales de ceceni fara interventia Moscovei.
March
Unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Maskhadov, Akhmed Zakayev , a declarat ca in cateva zile un " Comitet militar" va alege succesorul lui Maskhadov .

MIA,
Eu redau stirile Agentiilor de presa rusesti preluate de agentiile internationale ( si informatiile lor nu poti se le verifici prin SRI tongue.gif ) si nu vreun comunicat al Al Qaida ,sustinatoare intensa a rebelilor checheni.


Abis,
Maskhadov era fata de export a chechenilor, pe timpul cand semna documentul ala cu Eltin . Cat despre evenimentele de la Beslan si Teatrul din Moscova ,Maskhadov a negat implicarea , nu le-a condamnat.
In spatele cortinei insa colaborarea dintre el si Basaev era intensa. N-am auzit ca fractiunile lor sa se fi atacat (militar) vreo data una pe alta. Dealtfel, vazindu-i jocul, Rusii l-au dat jos pe "moderatul" Maskhadov de la putere in 1999 deoarece : Mr Maskhadov, a former Soviet general, was branded a terrorist by Moscow for his involvement in the war in Chechnya.

talusa
De ce nu trimite IlManifesto corespondente in..... Chechenia???
MIA
QUOTE (March @ 9 Mar 2005, 09:52 AM)
N-am auzit ca fractiunile lor sa se fi atacat (militar) vreo data una pe alta.

Scuze, dar ar fi fost complet cretini sa o faca !! blink.gif
"March", nu cred ca ai avansat la modul serios un asemenea argument ... hh.gif

Dupa mine unul ( cu oarece rezerve datorate unei informari posibil incomplete ) diferenta dintre ei e foarte mare si esentiala : e diferenta dintre adeptul unei insurgente "generalizate si totale" si adeptul terorismului propriu-zis ... unsure.gif
abis
QUOTE (March @ 9 Mar 2005, 09:52 AM)
Dealtfel, vazindu-i jocul, Rusii l-au dat jos pe "moderatul"  Maskhadov de la putere in 1999 deoarece :  Mr Maskhadov, a former Soviet general, was branded a terrorist by Moscow for his involvement in the war in Chechnya.

March,

Rusii ii trateaza pe toti luptatorii pentru independenta Ceceniei drept teroristi. Exact la fel cum germanii ii tratau drept teroristi pe toti membrii Rezistentei...
Nu vreau sa-i iau apararea lui Masadov, insa citeste aici:
QUOTE
Liderul separatist cecen, Aslan Maskhadov a declarat pe o pagină în internet a rebelilor ceceni că, odată ce Rusia va pune capăt războiului în Cecenia, comandantul rebel Shamil Basayev va fi adus în faţa justiţiei pentru luarea de ostateci la şcoala de la Beslan


Sau aici:
QUOTE
Liderul politic al independentistilor ceceni, Aslan Mashadov, s-a distantat recent de conducatorul militar al combatantilor ceceni, Samil Basaev. Intr-o declaratie postata pe unul din principalele site-uri controlate de rebelii ceceni, Aslan Mashadov a mentionat pentru a treia oara ca fortele pe care le controleaza nu au fost implicate in "actul terorist de la Beslan" si a promis sa il judece pe Samil Basaev pentru aceasta actiune. "Doresc sa subliniez inca o data ca resping si condamn astfel de metode de lupta. Din nefericire, intr-o perioada de razboi continuu este practic imposibil sa ii pedepsesti pe cei responsabili de astfel de acte. Orticum, declar cu toata responsabilitatea ca dupa incheierea acestui razboi toate persoanele vinovate de actiuni ilegale, inclusiv Samil Basaev, vor fi judecati", se mentioneaza in declaratia data publicitatii de Aslan Mashadov. Mai mult decat atat, liderul politic al independentistilor ceceni a cerut comunitatii internationale sa infiinteze un Tribunal Militar International care sa investigheze toate crimele comise in timpul acestui razboi din Cecenia "de toate partile implicate in conflict".


PS: Tot ce spun rusii trebuie privit cu circumspectie... Parca nu i-ai cunoaste!
March
De ce as da eu o mai mare greutate declaratiilor rebelilor checheni ( care vor neaparat sa obtina o legitimitate internationala pentru lupta lor de secesiune ) decat declaratiile rusilor ?
Si apoi E.L. da , sec, numai stirea aparuta de site-ul chechen fara alte comentarii , iar articolele din presa romana ( fie ele si din EvZ, Ziua,etc.) le citesc "incrucisat" cu cele din presa straina ; nu-i prima data cand ziaristii nostri traduc si adapteaza cuvinte care schimba fondul mesajului .

In 1999 rusii au descoperit si prezentat opiniei publice documente din care rezulta ca Maskhadov, pe cand era presedinte ales, il finanta puternic pe Basaev ! Bani care desigur nu erau cheltuiti la Monte Carlo tongue.gif
abis
March,

Ai spus, te citez, ca "despre evenimentele de la Beslan si Teatrul din Moscova ,Maskhadov a negat implicarea , nu le-a condamnat". Textele gasite de mine (cu google, e adevarat!) demonstreaza ca nu ai avut dreptate... Nu te supara, tuturor ni se intampla, din cand in cand!

In 1999 in Cecenia avea loc practic un razboi - dupa ce Rusia a fost infranta in primul razboi (1994-1996), Putin a reluat ostilitatile... Si stii cum se spune, dusmanul dusmanului meu imi este prieten, pe vreme de razboi... Iar luarea de ostatici de la Moscova, din teatru, a avut loc in 2002. La trei ani dupa ce Basaev primea bani de la Masadov!

Repet: nu afirm ca Masadov era un inger, pentru ca nu stiu care sunt lucrurile care i se pot imputa direct. Afirm insa ca era, ca lider al cecenilor, singurul legitim (fusese investit presedinte prin alegeri) si ca era, de departe, preferabil unui Samil Basaev ori altora de aceeasi teapa! Si cred ca este posibil ca fara Masadov cecenii sa fie mult mai periculosi decat cu el!

Vorbim si despre dreptul cecenilor la independenta?


later edit: De la BBC citire:
QUOTE
Potrivit unor ziare din Rusia, candidaţii cu cele mai mari şanse de a-i urma lui Mashadov sunt Shamil Basaiev şi Doku Umarov - ambii, luptători cu multe acţiuni violente la activ şi cunoscuţi pentru poziţia lor radicală faţă de Moscova.

Basaiev, spre exemplu, este pe lista Moscovei teroristul cecen numărul 1. El şi-a asumat responsabilitatea pentru atentate cum ar fi ocuparea unui teatru din Moscova, în 2002 sau a şcolii din Beslan, anul trecut.

În comparaţie cu cei doi posibili succesori, Mashadov poate fi considerat un pacifist convins.
carpatic
@March
QUOTE
Dar uita , sau ignora faptul ca rusii in frunte cu Putin isi vad de treaba in Chechenia, dar mai ales in regiuni din alte tari suverane din Caucaz : Adjaria, Abkhazia, Ossetia de Sud,precum si in Transnistria...


March, de unde ai obtinut tu informatia cu privire la statutul de "tari suverane" !!!!!!! ale teritoriilor pe care le-ai enumerat.
Cu siguranta nu de la un georgian. biggrin.gif

Hai sa-ti mai zic si eu un "stat suveran" care se incadreaza bine in linia intentiei tale la inceputul acestui topic : Kurdistanul !
Sa mai cautam ? Gasim si altele... Tibetul de exemplu.
Un turc imi povestea acum 2 ani despre ispravile lui vitejesti din perioada cand si-a satisfacut serviciul militar, in '91-'92, in Kurdistan, interesante povesti despre incursiunile convoaielor militare turcesti in Irakul de nord si vanarea de kurzi prin sate. In ce priveste Kurdistanul turcesc, inca si acum sunt zone total inchise accesului din cauza grupurilor de rezistenta kurde (cum ar fi zona Cilo-Sat, Hassan Dag...).
Dar pe turci nu-i arata nimeni cu degetul, in schimb le reamintesc toti mereu de isprava din 1915, cand s-au suparat pe armeni. Diaspora armeana (dar si cei ramasi in micuta republica armeana) pastreaza vesnic deschisa flacara acelor momente, dar pe turci nu-i asculta nimeni cand incearca sa explice motivele actiunilor lor de atunci, cand in contextul il care toti voiau sa rupa cate ceva din Turcia armenii au pornit cu curaj (si cu arme, rusesti sau din alte parti...) sa-si faca "Armenia Mare ca pe vremea lui Tigran", ceea ce insemna jumatate din Anatolia.

Cecenia e o cauza pierduta pt rusi, pt ca nu o vor putea pacifica, dar e pierduta si pt "rebeli" pt ca nu o vor putea face independenta. Acelasi lucru se intampla si cu celelalte teritorii (sau dupa unii, "state suverane" tongue.gif ) din Caucaz.
Pana cand isi vor da seama de asta, vor pierde permanent.



March
QUOTE (carpatic @ 11 Mar 2005, 02:33 PM)
@March
QUOTE
Dar uita , sau ignora faptul ca rusii in frunte cu Putin isi vad de treaba in Chechenia, dar mai ales in regiuni din alte tari suverane din Caucaz : Adjaria, Abkhazia, Ossetia de Sud,precum si in Transnistria...


March, de unde ai obtinut tu informatia cu privire la statutul de "tari suverane" !!!!!!! ale teritoriilor pe care le-ai enumerat.
Cu siguranta nu de la un georgian. biggrin.gif


Citeste mai cu atentie textul . Acolo vorbesc de regiuni din tari suverane! Iar Georgia , da , este o tara suverana, cu probleme in acele regiuni ale ei . Capisci 43.gif
carpatic
da, bine , ti-am urmat sfatul wink.gif


Iar in legatura cu soparlele, e un lucru foarte normal sa-si bage coada in zona, si inca intens, e vorba de interesul lor strategic, cu atat mai mult cu cat e la usa lor.
March
Premiul de $ 10 milioane pus pe capul lui Maskhadov de Serviciile de securitate ruse (FSB) va fi incasat de cel putin 2 informatori locali care au vadut pontul cu bunkerul unde se afla Maskhadov. Cu identitatea schimbata , informatori vor fi dusi , la cerere, ori in alta regiune a Rusiei ori intr-un stat islamic.
Acum se pare ca premiul pe capul lui Samil Basaev a fost majorat substantial !

Au invatat ceva rusii din "experienta" irakiana a americanilor !
talusa
MOSCOVA a platit 10 milioane $ pentru uciderea lui Mashadov

ALINA VLAD, DANA BUNOIU
Marea „realizare“ a Rusiei, uciderea liderului separatist cecen Aslan Mashadov, a fost speculata indelung de mass-media internationale, dar si de critici ai guvernului rus. Acestia au sustinut ca serviciul de securitate rus nu ar trebui sa-si insuseasca succesul operatiunii uciderii lui Mashadov, in localitatea Tolstoi-Iurt, din nordul Ceceniei, pe 8 martie, deoarece fara sa fi primit informatii esentiale de la persoane din anturajul liderului cecen nu ar fi reusit niciodata sa-l elimine. Autoritat ile de la Moscova au recunoscut, ieri, ca au platit rascumpa rarea de 10 milioane de dolari pentru informatii asupra locului unde se ascunde presedintele cecen.
Informatorii vor fi ajutati
Biroul de presa al serviciului de securitate a anuntat, tot ieri, ca cecenii implicati in operatiunea de capturare a lui Mashadov vor fi ajutati sa se mute intr-o alta regiune din Rusia sau intr-o tara musulmana. Ce nu au facut public autoritatile rusesti este cate persoane vor imparti milioanele obtinute de pe urma eliminarii lui Mashadov. Anuntul platirii recompensei a survenit la numai o zi de la o operatiune speciala desfasurata de FSB in Tolstoi-Iurt, in timpul careia casa in care se ascundea liderul separatist a fost aruncata in aer. Potrivit unor surse de la comandamentul militar al Ceceniei, acest lucru a fost necesar deoarece in locuinta ar fi fost descoperit un dispozitiv exploziv ce nu putea fi dezactivat fara a pune in pericol viata genistilor.
Stergerea urmelor
Activistii pentru drepturile omului si criticii Kremlinului pun la indoiala motivele oferite de FSB, sus- tinand ca operatiunea are legatura cu „misterul“ de care a fost inconjurata actiunea in timpul careia a fost ucis Mashadov. Seful comandamentului federal pentru campania din Cecenia a declarat, luni, ca experti in demolari au inspectat buncarul in care se presupune ca se ascundea Mashadov si ca au descoperit si detonat o cutie in care se aflau documente, dar si materiale explozibile. „Echipa a decis sa arunce in aer toata casa, pentru a evita astfel de surprize pe viitor“, a mai afirmat ofiterul. Locuitorii caselor din apropierea „buncarului“ lui Mashadov au declarat ca explozia extrem de puternica le-a avariat locuintele. O femeie cecena a negat ca liderul rebel s-ar fi aflat in respectiva casa, considerand ca fortele rusesti ar fi putut sa il transporte pe Mashadov in respectiva locatie chiar in ziua in care l-au ucis. Unii analisti de la Moscova au speculat, de asemenea, motivele FSB, sustinand ca explozia a avut drept scop distrugerea oricarei dovezi care ar fi putut arunca o umbra de indoiala asupra versiunii oficiale a eliminarii lui Mashadov.
--------------------------------------------------------------------------------

„Rusia nu crede in...“
Cotidianul rus „Moskovskii Komsomolets“ si-a exprimat indoiala, ieri, in legatura cu veridicitatea versiunii oficiale asupra mortii lui Mashadov, potrivit careia liderul a fost ucis in cursul operatiunii speciale a FSB. „Mashadov a fost interogat inainte de a fi ucis prin impuscare. Ulterior, corpul sau a fost adus in satul Tolstoi-Iurt, unde a fost simulata o operatiune speciala“, a sustinut cotidianul rus. De asemenea, publicatia afirma ca subsolul casei unde, potrivit autoritatilor rusesti, se ascundea Aslan Mashadov, nu era echipat cu un sistem de ventilare si ca liderul separatist nu ar fi putut sta acolo mai mult de zece minute, din cauza lipsei aerului.
ATAC


user posted image



Basaev este “executorul testamentar” al lui Mashadov

LE NOUVEL OBSERVATEUR (Franta) - “Mujahedinii vin si pleaca. Cei care au luptat în numele lui Mashadov pot merge sa se odihneasca. Si pentru cei care au luptat în numele lui Allah, jihadul continua”, declara Samil Basaev, seful aripii celei mai radicale a separatistilor, într-un comunicat publicat pe site-ul Kavkazcenter.com. Aceasta prima reactie a lui Samil Basaev, sugerind partizanilor lui Aslan Mashadov - care facea figura de moderat în sinul reuniunii, condamnind sistematic atentatele revendicate de Basaev - “sa mearga sa se odihneasa”, pare sa confirme temerile analistilor rusi, care prevad aproape în unanimitate, o crestere a puterii aripii radicale a rebeliunii. De altfel, Samil Basaev a chemat în acest comunicat “toti musulmanii” din Cecenia si din Rusia “sa depuna juramint de fidelitate” unui oarecare “seic Abdul Khalim”, actualul “sef al Tribunalului suprem al chariei”, potrivit lui Basaev. “Toti musulmanii din Icikeria (nume dat Ceceniei de separatisti), din Caucaz si din întreaga Rusie sint obligati sa depuna juramint de fidelitate noului presedinte al Icikeriei, seicul Abdul Khalim”, a declarat Samil Basaev într-un comunicat publicat miercuri pe un site separatist. “Potrivit decretului presedintelui Icikeriei (...), în cazul mortii sau otravirii presedintelui Icikeriei, în asteptarea tinerii de alegeri libere, toate functiile sale sint preluate de seful Tribunalului suprem al chariei din Icikeria”, asigura Basaev. Emisarul lui Aslan Mashadov la Londra, Ahmed Zakaiev, anuntase înainte ca un succesor al lui Aslan Mashadov urma sa fie desemnat în zilele urmatoare.





Este sau nu profitabila pentru Rusia moartea lui Mashadov?

RIA NOVOSTI (Rusia) - Pe 8 martie, în cursul unei operatiuni speciale, a fost ucis fostul presedinte al Ceceniei si liderul separatistilor, Aslan Mashadov. Cecenia nu este cel mai nimerit loc pentru a fi presedinte. Se considera ca Dudaev a murit în urma unei explozii puse la cale împotriva sa de serviciile speciale rusesti. I-a urmat vicepresedintele Iandarbiev, care si el a murit în îndepartatul Qatar, în urma unei explozii. Ales, dupa moartea lui Dudaev, presedinte al Ceceniei, Mashadov a fost ucis marti; în sfirsit, Ahmad Kadîrov, presedinte al Republicii Cecenia pe cind aceasta era în componenta Rusiei, a murit anul trecut ca urmare a unui act terorist organizat de insurgentii ceceni. Pina în acest moment nu este clar cum a murit Mashadov. Dupa cit se pare, cei care au efectuat operatiunea speciala nu au avut obiectivul “omoara”. Conform versiunii vicepremierului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, Mashadov a fost împuscat întimplator în timpul asaltului de catre unul dintre tovarasii sai de lupta. Potrivit versiunii Statului Major regional rus, Mashadov a fost ucis cind genistii încercau sa deschida bunkerul în care se afla acesta. Însa nici aceasta explozie nu l-a vizat pe Mashadov, toate celelate persoane care se ascundeau acolo au fost gasite în viata si dau declaratii. Mai important este sa întelegem ce a cistigat si ce a pierdut Rusia în urma mortii lui Mashadov.

Un simbol al rezistentei

Zbigniew Brzezinski, posibil primul dintre politicienii occidentali care a reactionat la incident, este convins ca uciderea lui Aslan Mashadov a lasat Cecenia fara lideri moderati. Si cu atit mai mult cu cit în persoana lui Mashadov cecenii au obtinut acum “un simbol al rezistentei” care doar îi întareste în aspiratia lor catre secesiune. Din punctul meu de vedere, ar fi fost mai preferabila luarea lui Mashadov ca prizonier, însa complet din cu totul alte motive. Mashadov reprezenta deja de multa vreme nu atit o figura militara, cit una de propaganda, figura a carei importanta, mai mult decit atit, a scazut vertiginos. Fiecare noi alegeri prezidentiale din Cecenia - reamintim faptul ca s-au tinut deja de doua ori - au redus aproape la zero importanta politica reala a lui Mashadov. Balonul dezumflat al imaginii lui s-a umflat nu în Cecenia, ci în afara granitelor acesteia, asa încit Mashadov nu va deveni un nou “simbol al rezistentei”, cum afirma Brzezinski. Nici Iandarbiev nu a devenit un asemenea simbol, cu toate ca si în aceasta privinta au existat numeroase afirmatii asemanatoare. A fost exagerata si asa-numita “moderatie” a lui Mashadov. În primul rind, “moderatia” sa este, în mare masura, produsul tehnologilor PR din Cecenia, care au încercat sa micsoreze în ochii opiniei publice occidentale macar într-o anumita masura pierderea adusa în mod permanent în acest domeniu de Samil Basaev. Pentru Rusia însasi, tot acest joc al Occidentului de-a “anchetatorul rau si anchetatorul cel bun” n-a avut nici o importanta, deoarece si primul, si al doilea au fost implicati în mod real în actele teroriste si continuau sa insiste asupra unei pozitii inadmisibile pentru Moscova - separarea Ceceniei. Cu alte cuvinte, in cazul in care consecintele mortii lui Mashadov se vor manifesta, acest lucru va fi mai evident pentru Occident decit pentru Cecenia însasi. Fortele pro-Cecenia trebuie sa caute de urgenta o noua figura pentru rolul “anchetatorului bun”, nemaivorbind deja de faptul ca dublura va fi fara discutie mai slaba decit originalul. În spatele lui Mashadov se afla, chiar si tulbure, trecutul. Credem ca, o data cu moartea lui Mashadov, Rusia a pierdut din alte motive. În primul rind, serviciile speciale au fost private de o potential foarte importanta sursa de informatii. Nimeni nu poate spune ceea ce ar fi putut afirma Mashadov. Informatiile pe care le detinea, în special cele referitoare la perioada primei campanii din Cecenia si a negocierilor de la Hasaviurt, erau pentru multi politicieni rusi explozive. Asa încit, auzind de vestea ca Mashadov a murit, multi dintre fostii “grei” în politica din Rusia au rasuflat, se pare, cu usurare. Sint convins, adevarul, chiar si cel mai crud, în legatura cu felul în care a reusit sa “dea de bucluc” în Cecenia, i-a fost Rusiei numai de folos, chiar daca Mashadov prizonier s-ar fi aparat într-un proces cu rafinamentul unui Milosevici.

Fonduri rusesti deturnate

În sfirsit, un proces cu un Mashadov în viata ar fi fost neobisnuit de folositor pentru demascarea multora dintre miturile existente pina în prezent în Occident, mituri legate de acea perioada din istorie în care Cecenia, aflata sub conducerea sa, si-a dobindit practic independenta. Iar acesta este intervalul de timp între acordurile de la Hasaviurt, din 1996, si navalirea insurgentilor ceceni în Daghestan, în 1999, fapt care a declansat cel de-al doilea razboi în Cecenia. Materialele detinute de procuratura din Rusia si de cea din Cecenia, pot s-o demonstrez personal, abunda de dovezi ale genocidului poporului rus, ale lipsei de justete a Tribunalului sariatului, a tilhariilor la care au luat parte nu numai comandantii de campanie, ci si fortele de securitate ale presedintelui Ceceniei însusi. Cum o demonstreaza materialele de arhiva, multe fonduri trimise în aceasta perioada în Cecenia din Rusia (Moscova, de exemplu, a încercat sa plateasca pensiile pensionarilor din Cecenia) au ajuns în conturile personale si imposibil de controlat ale lui Mashadov, intrind, în cele din urma, în banci din strainatate sau fiind utilizate în afaceri de familie. În sfirsit, aceasta este aceeasi perioada în care în “libera” Cecenie a înflorit cel mai rusinos si inuman business - comertul de sclavi. În aceasta perioada au fost taiate primele capete de ostatici. Pe scurt vorbind, este mare pacat ca liderul “unei asemenea independente” s-a eschivat de la raspunsuri la toate aceste întrebari. Mashadov a devenit presedintele unei tari care, eliberindu-se, s-a apucat nu de constructia de stat si refacerea economiei, ci de jafuri. Un excelent militar, lucru pe care nimeni nu-l contesta, Aslan Mashadov s-a dovedit un politician lipsit de talent. În realitate, defunctul a murit de doua ori. Mai întii pierzind controlul asupra propriei tari, si acum si fizic. Si nu exista nici cea mai mica sansa ca Mashadov sa renasca macar ca simbol. Astfel de oameni nu renasc.

Piotr Romanov
abis
Rusia a criticat autoritatile locale din Varsovia pentru ca vor sa dea numele "Johar Dudaev" unei intersecţii de la periferia oraşului. Intr-o declaratie emisa de ministerul de externe de la Moscova, consiliul local al capitalei poloneze este acuzat că ar simpatiza cu terorismul internaţional.

La prima vedere, intersectia aflata in miezul disputei nu are nimic deosebit - e o intersectie cu sens giratoriu cum sunt cu zecile in marile oraşe. Consilierii locali conservatori au decis insa sa ii dea numele "Johar Dudaev", dupa primul presedinte ales al Ceceniei, ucis de o racheta ruseasca in urma cu noua ani.

Iar problema este ca pentru Moscova, tot ce tine de cauza cecenilor este sinonim cu terorismul.

Cu toate ca istoria este atat de veche, reactia a venit imediat. Intr-o declaratie de presa ministerul rus de externe ii acuza pe consilierii din Varsovia ca "sprijina terorismul international".

Primarul orasului respinge aceasts acuzatie si spune ca Rusia nu are nici un drept să se amestece.

Istoria de la Varsovia vine la doar cateva zile după un alt moment de tensiune intre Rusia si Polonia.

Cand un purtator de cuvant al ministerului de externe din Polonia a descris uciderea liderului cecen Aslan Mashadov drept o "crima si o dovada de prostie politica", Moscova a raspuns foarte grav, cu o intrebare - oare Polonia ar regreta si uciderea lui Osama bin Laden?

Asta uitand, desigur, ca intre Osama si Mashadov nu incape comparatie - primul nu-i decat un terorist motivat de percepte religioase extremiste, iar al doilea fiind un presedinte ales in urma unui scrutin democratic si un luptator (relativ moderat) pentru independenta unei tari aflate de ani buni sub ocupatie sovietica.
talusa
Sau...mai amanuntit:

http://www.ziua.net/display.php?id=7471&da...6ce404e8a7a2fbe
March
Stiu ca Polonia are un dinte vechi contra Rusiei si acum ca este membra NATO crede ca poate sa maraie liber contra lor ! La o adica, s-ar putea ca marile puteri si ele membre NATO sa le dea din cand in cand peste bot polonezilor ca sa ii mai tempereze. Ca doar nu si-or strica relatiile cu Rusia din cauza unor idiotenii polace de acest fel !

Ce ar fi ca si primaria vreunui oras romanesc sa decida asa tam-nesam ca o piata din urbea lor sa se numeasca General Andrei Vlasov ? Stiti, generalul ala care l-a tradat pe Stalin si s-a aliat cu Hitler ! Nu cred ca rusii ar aplauda un asemenea gest . Sa fim rationali...
abis
QUOTE (March @ 23 Mar 2005, 01:25 PM)
Ce ar fi ca si primaria vreunui oras romanesc sa decida asa tam-nesam ca o piata din urbea lor sa se numeasca General Andrei Vlasov ?

Daca intr-o alta tara consiliul local dintr-un oras oarecare ar boteza o strada "Stalin", ar trebui ca Romania sa protesteze oficial, stiind cat rau a facut regimul stalinist atator milioane de romani?
carpatic
Ca un mic offtopic anecdotic, eu locuiesc pe strada "Maresal Ion Antonescu". Din '90 incoace bietul om a fost cand erou national, cand odios criminal. Intr-una din etapele "eroice" strada mea a primit acest nume, in etapa succesiva (evident, "criminala") s-a dezlantuit un mare scandal national de damnatio memoriae, timp in care strada mea avea 2 nume - a maresalului si cel anterior, si toti vecinii se intrebau oare cum e corect. Situatie provizorie desigur pana se hotara "la centru" care-i treaba. Oarecari confuzii se creau si cand era vorba de corespondenta sau mai ales de plata utilitatilor pe la regii - ba adresa de pe factura, ba ghiseul la care erai arondat cand mergeai sa platesti... Acuma inca eu nu sunt lamurit ce adresa sa scriu cand e cazul sa-mi dau adresa, asa ca scriu cum imi vine - si oricum sunt de gasit pe ... ambele strazi. smile.gif
Luand-o pe panta periculoasa a resentimentelor austriecii ar trebui sa se revolte ca in Paris exista Rue Napoleon, olandezii ar trebui sa se revolte daca undeva in Spania ar exista Piatza Ducele de Alba, sarbii ar trebui sa se revolte daca in Austria ar exista Bulevardul Frantz Josef si asa mai departe....
Desigur nu e normal sa celebram criminalii, dar daca personalitatile respective au avut o contributie pozitiva trebuie apreciati pt asta, fara reactii deplasate si sforaitor-justitiare de tipul "adevarul e asa cum zicem noi".
MIA
QUOTE (March @ 23 Mar 2005, 01:25 PM)
Ce ar fi ca si primaria vreunui oras romanesc sa decida asa tam-nesam ca o piata din urbea lor sa se numeasca General Andrei Vlasov ? Stiti, generalul ala care l-a tradat pe Stalin si s-a aliat cu Hitler ! Nu cred ca rusii ar aplauda un asemenea gest . Sa fim rationali...

Ai fi surpins probabil sa stii ( desi banuiesc ca o stii deja rolleyes.gif ) ca exista chiar istorici rusi ( actuali e drept ... ) care il considera pe Vlasov un exemplu deloc negativ. wink.gif
talusa
Carpatic:

QUOTE
Acuma inca eu nu sunt lamurit ce adresa sa scriu cand e cazul sa-mi dau adresa, asa ca scriu cum imi vine - si oricum sunt de gasit pe ... ambele strazi


Cel mai bine ar fi sa scrii direct ca locuiesti pe strada Adolf Hitler devil.gif

Cu siguranta vei fi gasit mult mai usor! mwah1.gif
March
QUOTE (abis @ 23 Mar 2005, 05:14 PM)
QUOTE (March @ 23 Mar 2005, 01:25 PM)
Ce ar fi ca si primaria vreunui oras romanesc  sa decida asa tam-nesam ca o piata din urbea lor sa se numeasca General Andrei Vlasov ?

Daca intr-o alta tara consiliul local dintr-un oras oarecare ar boteza o strada "Stalin", ar trebui ca Romania sa protesteze oficial, stiind cat rau a facut regimul stalinist atator milioane de romani?

Imi pare rau, dar comparatia e cam fortata...
MIA
QUOTE (March @ 23 Mar 2005, 06:09 PM)
QUOTE (abis @ 23 Mar 2005, 05:14 PM)
QUOTE (March @ 23 Mar 2005, 01:25 PM)
Ce ar fi ca si primaria vreunui oras romanesc  sa decida asa tam-nesam ca o piata din urbea lor sa se numeasca General Andrei Vlasov ?

Daca intr-o alta tara consiliul local dintr-un oras oarecare ar boteza o strada "Stalin", ar trebui ca Romania sa protesteze oficial, stiind cat rau a facut regimul stalinist atator milioane de romani?

Imi pare rau, dar comparatia e cam fortata...

Bine - atunci "Strada Molotov" ar fi mai O.K. ? unsure.gif
abis
Se poate sa fie putin fortata. Dar "dintele" Poloniei impotriva Rusiei il inteleg. De altfel, mai toti vecinii Rusiei au amintiri neplacute de la aceasta tara...

Pana la urma, Johar Dudaev nu stiu cat de "terorist" a fost...
talusa
Ultima scrisoare a lui Mashadov

Cu putin timp înaintea mortii sale, liderul cecen decisese sa se adreseze Uniunii Europene


L’EXPRESS (Franta) - Înainte de a fi ucis de fortele ruse, Aslan Mashadov, presedintele cecen separatist, pregatise o scrisoare datata 25 februarie pe care vroia sa i-o trimita lui Javier Solana, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si securitate comuna. Deoarece eforturile sale se ciocneau de intransigenta Moscovei, Mashadov îi cerea urgent, atit lui Salona, cit si Celor 25, sa se aplece asupra “tragediei cecene”, pentru “a putea deschide, sub auspiciile UE si ale oricarui alt stat sau organizatie internationala pe care o va considera oportuna pentru a se implica”, veritabile negocieri de pace cu puterea rusa. În lumina “revolutiei portocalii” din Ucraina, adauga el, “am constatat cit poate fi de puternica si eficienta Europa atunci cind se hotaraste sa vorbeasca pe aceeasi voce”.

“Eroare politica”

La 18 martie, în timp ce Moscova, sfidind legile omeniei, a refuzat sa predea familiei corpul fostului lider cecen, Vladimir Putin fusese primit cu toate onorurile la Paris, cu ocazia unui summit în patru cu presedintele francez, Jacques Chirac, cancelarul german, Gerhard Schröder, si presedintele Guvernului spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero. Dintre Cei 25, doar Polonia a îndraznit sa protesteze fata de asasinarea lui Mashadov, “eroare politica” ce ruineaza durabil orice perspectiva de pace. “Nu trebuie confundat esentialul cu accesoriul”, sublinia luna trecuta Jacques Chirac, care pledeaza pentru “o anumita viziune” a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia. Însa este necesar ca acestea sa fie construite, scria Mashadov, “pe singurele fundamente solide, care sint: libertatea, democratia si statul de drept”.

Sylvaine Pasquier
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.