Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Afacere Pe Cont Propriu
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
Pagini: 1, 2
ypsilonalpha
A avut vreunul dintre voi curajul (nebunesc, as zice) sa deschida o afacere pe cont propriu? Sa fie patron de firma? (mmm ... ce frumos suna). Sau vreo ruda? o asociatie familiala, ceva?

Eu cel putin cind aud de cita birocratie se izbeste micul investitor mi se face si lehamite sa incerc. Si oricum, ca sa incerc imi trebuie si niste idei ... solide.
Carmi
N-as putea spune ca am incercat o afacere pe cont propriu dar nici ca n-am incercat.
In clasa a 12 a aveam un amic care exporta en gros de toate. Avea niste cataloage de le Jolidon si mi-a venit ideea sa aduc la comanda de la cluj pt fete ceva in sistem oriflame. Ajunsesem sa am si o mica retea vreo 2 fete dupa mine insa m-am lasat ca aveam de invatat. Normal nu aveam nici firma si le aduceam pe firma prietenului respectiv iar apoi la negru. Cam atat din experienta mea comerciala. rolleyes.gif
bubu
Multi au avut succes si acum au o afacere destul de solida cu genul asta en gros/la negru.
Important este cit de serios te ti de ea si cita rabdare ai...
Oden
Eu am o afacere pe cont propriu aici in Suedia......Ma ocup cu instalarea si intretinerea de echipamente de telecomunicatii (centrale telefonice de inteprinderi) retele de calculatoare, alarme.
Firma noastra (sintem doi asociati) se afla in Malmö si sintem 15 cu totii.....
Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 29 de milioane de coroane aprox. 3 milioane 152 de mii de euro....
In 1994 am fost angajat ca tehnician iar din 1999 am preluat conducerea tehnica a firmei....Este o poveste lunga poate am sa v-o povestesc alta data cind voi avea mai mult chef si timp....
In Romania am facut facultatea de electronica si telecomunicatii din Bucuresti (subingineri seral) iar aici in Suedia am facut niste cursuri de specialitate de 2 ani la universitatea din Lund
Eu sint in Suedia de 14 ani, in Romania am lucrat la Directia de Telecomunicatii a Municipiului Bucuresti (actualul Romtelecom) iar in ultimii ani 86-88 inainte sa plec din tara am lucrat in cadrul Ministerului de Interne la serviciul special de telecomunicatii.
ilie
Eu am inceput mai multe afaceri, de 12 ani, numai in Romania. Pe unele le-am vandut, pe altele le-am inchis pur si simplu.
Acum mai am doua, relativ apropiate. Vreau sa ma diversific totusi, eventual sa vand una dintre ele. Imi pare rau ca nu am facut un mic trafic sau asa ceva cand se putea, asa ca am avut de tras mai tare.
sever
Interesant ce discutati voi aici!
Idei de afaceri sint multe dar problema este ca pe meleagurile noastre ii cam greu, poate ne lipseste si curajul. Va spun asta ca si eu am incercat la un moment dat ceva dar am renuntat 50.gif deocamdata sper biggrin.gif
Mihai
Bine ai venit la Han, sever! han.gif

Nu dai si ceva detalii? In ce domeniu ai incercat... de ce ai renuntat... ? smile.gif
sever
biggrin.gif Buna Mihai ! Eu am terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii de 2 ani drool.gif , lucrez in proiectate de echipamente de automatizarii. Am incercat sa fac cepa aprate dar nu a iesit pasenta, ieseau relativ scumpe! cam atit .
ilie
Oricum aici e mult mai simplu/usor decat in america de exemplu. e mai simplu ca inca nu e maturizata piata, iar in anumite domenii segmentele sunt golase de tot. Un fost coleg a stat in america 7 ani, s-a intors de 3 luni. Aici avea o afacere destul de buna, s-a dus acolo si studiaza piata , vede ca are un loc pe piata, si poarneste o noua afacere acolo. peste 2 saptamani constata ca mai sunt 50 ca el in imediata apropiere, cu preturi pe jumate ca el. A incercat multe, dar din pacate nu a dat lovitura.O poti da tare de tot, si intri in istorie de te citeaza aia prin carti. Concurenta e aspra acolo, si nu conteaza ca intr-o zi ai si facut incu, llcu sau corpu. Conteaza dup'aia. Nici acolo sau in germania nu e simplu sa pornesti o afacere, si acolo majoritatea ce pornesc o afacere pleaca de la bani putini, si e o iluzie sa crezi ca daca vi cu 2,000 $ iti da banca imediat un imprumut, fara sa gajezi cu ceva. Vorba lor, banca iti da imprumut cand nu ai nevoie...Bancherii is la fel peste tot, iar reteta de succes nu exista, din pacate. Ca patron dai linistea pe neliniste indiferent de gradul succesului obtinut.
Eu va sfatuiesc:
1. sa incercati
2. primul lucru la care sa va ganditi inainte sa incepeti e sa cercetati cati clienti aveti, si apoi sa vedeti ce afacere faceti.

PS Care aplica punctul 2, imi datoreaza o bere in caz de reusita, cine incearca si nu reuseste, dar a aplicat punctul 2, are de primit de la mine 12 beri.
Georgia
Da e bine sa incepi o afacere dar, cum faci asta daca nu ai finante?
Cred ca este important sa ai si spatele un pic asigurat sau gresesc?
ilie
Intotdeauna e bine sa ai asigurat spatele, daca se poate.
Daca nu ai bani poti: 1. sa te imprumuti la rude sau cunostinte sau 2. sa te angajezi o perioada pana faci bani suficienti pt start. Dar trebuie sa crezi foarte mult in ce vrei sa faci, in asa fel incat esti dispus/a sa risti.
actionmedia
QUOTE (georgiamatache @ 17 Jul 2004, 01:17 PM)
Da e bine sa incepi o afacere dar, cum faci asta daca nu ai finante?
Cred ca este important sa ai si spatele un pic asigurat sau gresesc?

Foarte mare dreptate ai. Eu am pornit la propriu de la "0" si am ajuns tot la "zero".
Pot spune ca in prima faza am avut norocul sa dau peste niste oameni deosebiti care faceau ceea ce se cheama popular afacerea Amway. Am intrat si eu in "afacere" si desi nu am facut mai nimic pot spune ca am invatat sa gandesc ca un om de afaceri, a fost ca o scoala pentru mine. Este foarte important modul in care privesti lucrurile si modul cum gandesti.
In 2002 (la vreun an de cand am renuntat la Amway) mi-am facut firma (Action Media smile.gif - firma de publicitate), nu este mare lucru sa-ti faci firma fara activitate la sediul social. Pe mine m-a costat vreo 5.000.000 lei, luasem cu imprumut vreo 400 de dolari de la o cunostinta (eram pe 0 desi eram angajat). Acela a fost cpitalul meu de pornire si promisiunea unui proiect de vreo 2 miliarde de lei. Am administrat partial acel proiect si m-am ales cu vreo 60.000.000 lei. Cam asta a fost aventura mea in ale afacerii. Dupa ce s-a incheiat proiectul m-am gandit ca pana una alta este mai bine sa fiu angajat pentru ca zice bine cine zice ca: "trebuie bani ca sa faci bani".
Acum ma pregatesc sa ma relansez in afaceri, sper sa se intample pana in toamna. Dar deocamdata nu am de gand sa renunt la statutul de angajat care imi ofera oarece siguranta de moment. In orice caz pentru a fii cu adevarat sigur si independent, ai nevoie de o afacere proprie solida.

QUOTE
Eu va sfatuiesc:
1. sa incercati
2. primul lucru la care sa va ganditi inainte sa incepeti e sa cercetati cati clienti aveti, si apoi sa vedeti ce afacere faceti.


Freemann are si el dreptate mai ales ca vorbeste din proprie experienta si cred ca orice om de afaceri fa spune acelasi lucru.

Eu as mai adauga vreo 2 puncte:
3. Gasitiva un mentor, un indrumator, un sprijin pentru ca primii pasi sunt grei dar in acelasi timp ganditiva ca timpul acestuia costa. Nu neaparat bani dar s-ar putea sa fie nevoie sa il recompensati in vreun fel. Aveti aici exemplul:
QUOTE
PS Care aplica punctul 2, imi datoreaza o bere in caz de reusita, cine incearca si nu reuseste, dar a aplicat punctul 2, are de primit de la mine 12 beri.

Un sfat bun va costa o bere.
4. Cititi, ascultati, informati-va, educati-va, un bun om de afaceri este un om informat, iar cel mai bun punct de plecare sunt cartile care au legatura cu mediul de afaceri, eu vi-l recomand pe Robert Kiyosaki, mie mi-a deschis mintea.
De asemenea este importanta educarea unui comportament de afaceri si a unei oarecare disciplina.
Principalul meu punt slab este disciplina deficitara. M-am angajat din nou pentru ca fiind propriul stapan incepusem sa ma plafonez si sa ma lenevesc. Cel putin la servici stau sefii cu "biciul" pe tine si esti mai tot timpul activ. Este foarte important sa fii activ.
Georgia
QUOTE
QUOTE 
Eu va sfatuiesc:
1. sa incercati
2. primul lucru la care sa va ganditi inainte sa incepeti e sa cercetati cati clienti aveti, si apoi sa vedeti ce afacere faceti.

Da aici ai dreptate si pot sa spun ca si eu am fost la asa zisa scoala Amway stiu ce se vorbea acolo da era o idee buna dar cu produsele care trebuiau vindute de catre amway era un semn de intrebare poate erau bune dar, erau prea scumpe eu una nu am incercat nici un produs si drept sa spun m-ar tenta sa-mi deschid o afacere dar, si eu as ramine tot la vorba e mai bine sa fi angajat "trebuie bani sa faci bani"
dead-cat
eu n-as pune mina pe dubiozitati din astea...
pina una alta esti agent vinzari de insertati_produs_de_calitate_inferioara_care_in_mod_normal_nu-l_cumpara_nimeni_aici si in loc sa vinzi la straini care vin de buna voie si nesiliti de nimeni in magazin, trebuie sa-ti terorizezi rudele, prietenii si vecinii pina nu mai vrea sa te vada nimeni.

p-aci, daca esti suficient de fazan, te recruteaza ca "consultant de investitii" si-ti da cica o scolarizare ce costa 3000€ (care bineinteles trebuie s-o platesti tu) care nu-i nimic altceva decit un seminar de motivare prost facut de catre psihologi de curte interioara. dupa aia te pune sa aduni adrese de prieteni rude etc, pe care-i terorizeaza cu telefoane, oferete si vizite la domiciliu (din fericire macar faza cu telefoanele e ilegala iar usa le-o poti trinti oricind in nas). vinzi niste asigurari de viata care in conditii normale nici un om nu le-ar incheia folosind tactici high-pressure mai ales directionate catre oameni batrini. si bineinteles incepi cu familia si prietenii (pe care dupa scurt timp n-o sai mai ai).
si avind in vedere ca nu prea-s multi ce au iesit bogati dintr-o escrocherie din asta (majoritatea cu datorii de 30-40K)...aviz amatoriilor. varientele acestui "tip de afacere" ( vedea-i-as intr-o pirnaie sudaneza pe toti initiatorii) sunt multiple, dar mecanismul e intotdeauna acelasi.
Clopotel
Hai sa-mi dau si eu cu parerea, dar va previn ca nu sunt indreptatit sa dau sfaturi, mai ales in afaceri.
Foarte pe scurt, acum 4 ani eram salariat cu 500$/luna. Nu prea reuseam sa pun deoparte nimic, caci tot ce castigam cheltuiam. Intr-o anumita luna, cu o parte din acest salariu mi-am facut o firma. Am inchiriat un spatiu si am inceput sa construiesc afacerea. Fara alte fonduri decat acei ultimi 500$. Dupa inca o luna, mi-am dat demisia, si m-am pus serios pe treaba. Dupa un an jumatate, din profit am reusit sa-mi cumpar un spatiu in care sa functionez, deoarece chiria devenise cam mare, dar nici zona nu era ceea ce doream eu. Dupa inca cca. 1 an si jumatate, mi-am scos banii pe sediu si mi-am asigurat un profit de cateva mii de euro pe luna. De aproape 1 an mi-am mai deschis o alta firma, cu alt profil, care deocamdata functioneaza intr-un spatiu inchiriat. Acum ma gandesc ca a sosit timpul sa mai cumpar un spatiu maricel pentru aceasta a doua firma, suficient de mare ca sa pot inchiria jumatate din el, si eu la randul meu altora. Acum ma mandresc cu 15 angajati, unu si unu...
Eu zic ca lucrurile, cu ajutorul lui Dumnezeu, merg foarte bine.
Nu zic ca am facut o afacere de succes, dar imi acopera toate necesitatile atat mie cat si salariatilor mei, iar viitorul nu m-a speriat niciodata.
Cateva concluzii la care am ajuns eu, in cei 4 ani de afaceri:
- prefer afacerile curate si cinstite; castigul e mic dar sigur, iar noaptea dormi ca un prunc smile.gif
- multumiti-va deplin clientii; in 4 ani am avut doar o singura reclamatie, pe care am rezolvat-o, zic eu, onorabil, iar clientul acela acum este unul din cei mai fideli clienti ai mei.
- ma uit de doua ori cu cine fac vreo afacere... daca ceva pare suspect, chit ca pierd 100000euro, mai bine merg la o cafea, decat sa ma bag cu oricine in combinatie

ar mai fi cateva, dar nici nu doresc sa va plictisesc cu un post prea lung... in fond ce spun eu, nu e nimic nou, pentru ca eu nu am inventat nimic
Bafta maxima in afaceri!
Doamne ajuta!
Georgia
Clopotel ce pot spune succes in continuare si o intrebare firma ta cu ce anume se ocupa unsure.gif
actionmedia
Cei care vor intradevar sa faca o afacere trebuie sa uite obictiile de genul:
QUOTE
dar cu produsele care trebuiau vindute de catre amway era un semn de intrebare poate erau bune dar, erau prea scumpe eu una nu am incercat nici un produs si drept sa spun m-ar tenta sa-mi deschid o afacere dar

De fapt ar trebui sa uite rice fel de obiectie si sa se concentreze pe solutii. Si de asemenea cui ii este frica sa faca vanzare n-ar trebui sa se bage in nici o afacere pana nu invata sa isi controleze frica aceasta. Faptul ca produsele sunt scumpe sau ieftine nu are nici o relevanta, am vazut cu ochii mei oameni care au vandut de 300-400 Euro pe luna.
Eu am parasit acel sistem dupa un an in care am inercat si am vazut cam tot ce se poate. Dupa un an am fost convins ca genul acela de afacere nu este pentru mine. Pe de alta parte am vazut oameni care au facut bani si unii dintre ei intrati dupa mine.

QUOTE
pina una alta esti agent vinzari de insertati_produs_de_calitate_inferioara_care_in_mod_normal_nu-l_cumpara_nimeni_aici si in loc sa vinzi la straini care vin de buna voie si nesiliti de nimeni in magazin, trebuie sa-ti terorizezi rudele, prietenii si vecinii pina nu mai vrea sa te vada nimeni.


Dead-cat pot sa te asigur ca Amway nu este cum ai spus tu mai sus. Si iti pot spune tot din experienta ca rudele nu te vor ajuta in nici un fel, adica oricat le-ai teroriza nu vor face nimic. Afacerea mare o faci tot cu straini, strini pe care ii cunosti dupa ce incepi. Ce ai descris tu acolo intradevar exista si sunt o multime de "intreprinzatori" gata sa le ia banii fraierilor pentru ca stiu sa vorbeasca frumos dar sunt cateva aspecte diferite la Amway fata de celelalte "sisteme".

Nu vreu sa conving pe nimeni de nimic, vorbesc doar din proprie experienta si vreu sa fac precizarea ca nu m-am simtit si nici nu am fost inselat sau alte treburi de genul asta. Pur si simplu mi-am dat seama ca nu am o motivatie suficient de mare ca sa fac munca de rutina pe care o presupunea afacerea respectiva. Asa am renuntat si nu imi pare rau ca am incercat, a fost o experienta pozitiva, am acumulat experienta care probabil as fi acumulat-o in cel putin 10 ani in alte conditii.


Clopotel
QUOTE (georgiamatache @ 21 Jul 2004, 12:45 AM)
Clopotel ce pot spune succes in continuare si o intrebare firma ta cu ce anume se ocupa unsure.gif

Multumesc Georgia
Asa cum am spus, actionez in mai multe domenii, dar am evitat sa spun care sunt acestea. De ce? Din experienta stiu ca daca ii spui cuiva, care vrea sa inceapa o afacere, dar nu stie pe ce cale sa apuce, ca tu ai facut o afacere buna cu vanzarea de soft, sau cu servicii turistice, sau cu imobiliare, sau mai stiu eu ce, risti sa il descurajezi daca respectivul habar nu are de nici unele din acestea.
Eu sustin, ca nu exista domeniu, in care daca vrei sa faci treaba buna, nu reusesti. Dar trebuie grija, un plan bun, curaj, o minte deschisa, fara inhibitii. Trebuie sa fii bine informat asupra pietii, asupra a ceea ce se cere si a ceea ce se ofera. O afacere buna, in opinia mea, nu se bazeaza pe "tunuri". Acelea sunt oportunitati si evident nu trebuiesc ratate smile.gif , dar afacerea in sine, nu trebuie sa fie bazata pe "tunuri".
Apoi mai sunt si oamenii, singur nu poti face nimic, iti trebuie o echipa de oameni seriosi, motivati si de incredere. Altfel nu se poate. Zic si eu... Succes!
actionmedia
Treaba asta cu cei care vad ca-ti merge o afacere si vin si ei ca mustele la.... este valabila cred ca peste tot, dar in special in retail. Daca ai un magazin de gresie si faianta si iti merge, isi va deschide si vecinul unul si vecinul vecinului s.a.m.d. Si uite asa in cativa ani Valea Cascadelor s-a transformat intr-un fel de "Practiker".
Daca esti in domeniul serviciilor si lucrezi cu portofolii de clienti construite cu truda si bazate pe incredere si profesionalism nu ced ca are ce face concurenta oricat de bine iti merge.
Clopotel, poate ne dai si noua niste indicii sa incercam cel putin sa ghicim cu ce te ocupi. De exemplu faci productie, retail, servicii sau ce? Imi cer scuze daca sunt prea indiscret dar m-ai facut curios. Daca tu crezi ca dezvaluirea obiectului de activitate chiar iti afecteaza afacerea atunci imi retrag intrebarea.
Clopotel
Actionmedia
QUOTE
Daca tu crezi ca dezvaluirea obiectului de activitate chiar iti afecteaza afacerea atunci imi retrag intrebarea.
rofl.gif rofl.gif rofl.gif
Draga Action, m-ai facut sa rad cum nu am mai ras demult rofl.gif
Pai tu crezi ca eu sunt singur pe piata in vreun domeniu, si ma tem sa nu apara al doilea sa-mi fure afacerea? rofl.gif
Nu este nici un secret cu ce ma ocup, am spus doar de ce nu e bine sa spui oamenilor domeniu, pentru ca nu ajuta la nimic, nu-i impinge inainte, din contra, poate fi descurajator pentru ei, ca se vor gandi ca nu se pricep la ce te pricepi tu. Adica fraza asta am auzit-o de multe ori in ultimii ani: "Aaaa... eu nu pot sa fac o afacere ca a ta, pentru ca eu nu ma pricep, eu sunt inginer." ohmy.gif Mai fratele meu - ziceam eu, dar eu tot inginer sunt, dar asta nu ma limiteaza la nimic, din contra, este un atuu in anumite probleme.
Ei bine, eu m-am uitat pe piata inainte de a incepe ceva, am vazut ce resurse si ce posibilitati am, si la ce anume as putea pune pe roate la modul serios: la vremea aceea am ales mai multe variante, dar m-am oprit doar asupra turismului, si mi-am deschis o agentie de turism. Apoi mi-am facut o alta firma care se ocupa printre altele si de imobiliare si de consultanta financiar-contabila. Deci, dupa cum se vede, deocamdata ma ocup de servicii, deoarece investitiile sunt mai mici. Telul meu este, ca pe viitor sa fac productie, dar acum, parerea mea, mediul de afaceri (dar nu numai mad.gif ) din Romania, nu este prielnic productiei.
Am sa-mi spun o parere despre concurenta, dar e posibil sa nu ma credeti. Pe mine concurenta m-a ajutat cel mai mult. Serios... Cum? La inceput, dar si acum, am invatat si invat foarte multe lucruri de la concurentii mei. Imi fac cea mai buna reclama ohmy.gif , (daca va ganditi un pic, acest lucru nu ar trebui sa va mire). Concurenta te "ajuta" sa te dezvolti si sa ai servicii de calitate. Concurenta, daca e folosita cum trebuie, iti da siguranta pe piata. ohmy.gif
Ok... ma opresc aici, poate unii zic ca bat campii, dar adevarul e ca la mine a mers, si cred cu tarie in ceea ce spun, pentru ca am dovada thumb_yello.gif
actionmedia
Sorry hh.gif
E vina mea, nu am citit cu atentie si am inteles altceva, acum este clar. Eu am crezut ca cine stie ce afacere secreta ph34r.gif ai si nu vrei sa ne spui si noua. laugh.gif
Felicitari si mult succes in continuare. Turismul este un domeniu frumos si eu ma gandeam sa fac ceva in turism dar la nivel de proprietar de cabana la munte. Cam asta este visul meu, dupa ce pun pe picioare ceva afaceri, sa le vand si sa ma retrag undeva la munte, sa imi cumpar o cabana si sa ofer servicii turistice ar fi super dar trebuie finante la greu asa a pana una alta trebuie sa acumulez capital.
Georgia
Ce pot spune clopotel sa-ti mearga bine in afaceri in viitor eu am citit tot ce ai scris si cred ca esti genul de om care nu va da esec cu una cu doua chiar daca se mai gasesc uni care sa iti bage bete in roata .Iar eu vroiam sa stiu de curiozitate pentru ca deocamdata am alte planuri printre care ar fi sa-mi gasesc deocamdata servici si mai vedem pe viitor.Oricum daca ar fi mai multi oameni de afaceri ca tine poate ar merge si romania intr-o directie buna succes in continuare thumb_yello.gif
Clopotel
Multumesc pentru urari Georgia si Action. Si eu va doresc voua mult succes in tot ceea ce intreprindeti.
Draga Action,
Ideea ta cu cabana nu e rea deloc, si chiar am putea colabora. Nu trebuie sa de descurajezi si sa spui ca trebuie finante la greu. Banii, o sa vezi, nu sunt o asa mare problema, mai ales cand e vorba de o cabana. Doar nu faci un hotel de 5 stele in varful muntelui. Trebuie doar sa planifici bine afacerea. Pana in cele mai mici detalii. Sa iei in calcul si variantele pesimiste, si sa ai solutii pregatite pentru ele. Trebuie sa ai oameni priceputi si sa stie cum sa trateze clientii. Efortul ca sa multumesti un client este infinit mai mic decat costul publicitatii, iar acest client multumit iti aduce alti 10 care si acestia la randul lor ....

Deci Bafta maxima! spoton.gif
Georgia
Cu mare placere clopotel!
Iar lui action ii doresc sa aiba mai multa incredere in ceea ce vrea sa faca si nu uita ideea cu cabana nu e rea si daca tinem legatura pot sa ma consider primul tau client ce zici iar dupa mine vor veni si prieteni mei .Eu deocamdata nu pot sa ma gindesc la afaceri dar, te sfatuiesc ai incredere in tine tu sti cel mai bine ce e bine pentru tine. thumb_yello.gif
actionmedia
Ideea cu cabana e OK numai ca as vrea sa fie mai mult un hobby decat o profesie. Nu as vrea ca existenta mea sa depinda de mersul acestei afaceri. Deci ar trebui sa ajung la o oarecare maturitate financiara si sa pot sa cumpar cabana cu banii jos, fara imprumuturi fara complicatii.
Cabana va fi un activ dar probabil de afacere se va ocupa altcineva. Inca nu am un plan foarte clar dar in vreo 5-10 ani cat estimez eu ca imi va trebui sa construiesc ceva afaceri profitabile cred ca voi sti exact cum va arata cabana si ce sistem de administrare voi folosi.
Curaj am, dar uneori ma apuca lenea. laugh.gif
Georgia
Hei vezi ca lenea poate deveni obsesie biggrin.gif
ilie
Clopotel v-a spus niste lucruri care v-au dat ceva aripi, ceea ce e bine.
Uitati de lene, atat va zic.
Georgia
Eu nu spun niciodata mie lene pentru ca ma gindesc ca nu este vorba de lene la mine si asta e adevarul clopotel ma pus pe ginduri si pe viitor voi avea mai multe sanse in ceea ce vreau sa fac
actionmedia
O soluie sa uiti de lene este sa te "arda" un pic yikes.gif de exemplu sa ai de returnat un credit blink.gif
Atunci nu mai exista lene ca altfel ... devil.gif te-a luat.

laugh.gif laugh.gif
Georgia
Buna metoda action ai ptito tu sau altcineva?
actionmedia
Din banii imprumutati la inceput, o parte i-am returnat personal si ca atare, iar o alta parte s-au compensat cu o prestatie de servicii.
Dar eu am imprumutat acei bani de la prieteni. Ma refeream la un imprumut de la banca unde nu prea exista tocmeala.

Nu as sfatui pe nimeni sa ia bani de la camatari sau alte surse ilegale ph34r.gif Chiar daca ii returnezi pe toti, tot se poate intampla sa se termine rau pentru ca oamenii aceia stiu ca ai bani si vor sa ti-i ia pe toti. 50.gif
Georgia
Camatari sint teroare ph34r.gif nevasta varului meu a facut greseala asta si acum au ramas fara casa lor si fara casa lui soacrasa au ramas pe drumuri.
actionmedia
Vroiam sa povestesc ceva despre camatari dar mi-am dat seama ca nu prea este pe subiect. Dar creditele se pot clasifica si altfel decat legale sau ilegale
Nu stiu cati oameni isi dau seama ca exista doua categorii de credite:
1. credit pentru consum - credit pagubos care iti aduce mai multe cheltuieli.
2. credit pentru afaceri - credit care in mod normal iti sporeste venitul.

Sa dau un exemplu din invataturile lui Kiyosaki:
1. Daca iei un credit (sau leasing) pentru a cumpara un autoturism cu care sa te plimbi pe unde doresti in scop neproductiv atunci acest credit este de consum, pe langa pretul masinii mai ai de achitat si dobanda si in plus ai si cheltuieli de intretinere, benzina, asigurare, etc. Prin urmare odata cu acest credit si cumpararea masinii cheltuielile tale sporesc.
2. Daca iei un credit sa iti cumperi o autoutilitara su care sa oferi servicii de transport atunci acest credit este unul de afaceri, banii pe care ii obtii din serviciile de trensport merg sa acopere cheltuielile suplimentare facute odata cu achizitionarea autoutilitarei, iar daca gestionezi bine afacerea obtii si un venit suplimentar cu care ai putea sa iti permiti sa acoperi si cheltuielile pentru a-ti permite si masina de la punctul 1.

Teoretic este foarte simplu, practic insa trebuie sa inveti sa "mirosi" investitia buna si asta se poate face prin incercare si eroare. Deci s-ar putea ca primele incercari sa fie si esecuri dar pot fi succese din prima.

Am un amic care a luat o mare teapa si vreun an a avut de platit o multime de datorii. Acum s-a redresat si a pornit din nou. Se pare ca acum este curtat de o firma importanta.
Georgia
Da asa este dar ,trebuie sa nu fi prea slab de inger ca o dai in bara
Clopotel
Da, asa este Action, ce spune Kiyosaki este corect, si are o gandire buna, strict de afaceri. Eu as sfatui pe oricine sa citeasca si sa inteleaga ce spune Kiyosaki. Asta nu inseamna ca trebuie sa te duci la Amway, unde am vazut ca l-au adoptat pe Kiyosaki ca si cum ar fi al lor. Ma rog... treaba lor.
In ceea ce privesc creditele, eu sunt pentru ele. Intr-o tara civilizata, cu un cadru legislativ bine pus la punct, cu un mediu de afaceri sanatos, creditele sunt motorul economiei. Evident creditele de la banci. Sau poate finantarea sa vina de la o firma de leasing. Contractul cu banca, sau cu firma de leasing trebuie negociat la sange. Nu trebuie sa ai mila de ei, caci nici ei nu au de tine. La urma urmei tu platesti, pentru ca vei da inapoi pana la ultimul banut luat si mult mai mult decat atat. Eu am negociat cateva astfel de contracte, dar nu pentru mine, ci pentru niste prieteni. Eu nu am facut pana acum nici un credit si nici nu intentionez sa fac pe termen scurt. Trebuie sa faci tot ce poti, fara sa te imprumuti. Daca nu se poate, atunci nu ai incotro... si trebuie sa iei un credit
Cei care se imprumuta de la camatari acestia nu sunt oameni de afaceri. Eu nu am auzit pe nimeni care sa fi iesit bine din combinatia cu camatarii. Prin urmare, este mai mult decat prostie sa faci asta, este nebunie curata.

Parerea mea, indiferent de forma de finantare: proprie, imprumut etc... cheia succesului consta intr-un plan de afaceri beton. Degeaba ideea e buna, daca planul de afacere e prost... tot esec va fi.
Sfatul meu, daca imi permiteti, este sa consumati multe foi si multa pasta, si sa faceti un plan de afaceri bun. Un mic secret in acest plan de afaceri este minimizarea (chiar si putin exagerata) a profitului. Luati de la inceput in calcul ce poate fi mai rau, si va asigur ca nu peste mult timp, nu o sa va para rau dupa timpul pierdut cu acele calcule.
Niciodata sa nu va bazati pe noroc.
Nu...nu sunt pesimist, sunt chiar optimist, dar un optimist calculat nu se bazeaza pe noroc.
Am un prieten care acum 3 ani si-a deschis un restaurant. L-am intrebat daca este sigur ca va merge asa cum si-a facut el planul, tinand cont de zona, de dotarile restaurantului, de imaginea specifica etc. Si el imi zice: "Lasa ma, chiar daca nu vin de la inceput aia cu bani la mine, tot ma scot fie si numai de la mosii din blocurile vecine care vin seara la o dusca".
Hmmmm.... hh.gif ... inutil sa va spun ca nu a vrut sa inteleaga ca nu e bine deloc cum procedeaza el, dar, din nefericire pentru el, s-a convins singur cand nici dupa 7 luni, a trebuit sa-l vanda, caci nu putea sa-si mai acopere cheltuielile. A fost cat de cat multumit ca si-a recuperat aproape jumatate din investitie. sad.gif Dupa parerea mea acestea sunt acele afaceri facute dupa ureche, care chiar daca exista noroc la inceput sa mearga ceva, sfarsitul lor in scurt timp este inevitabil.
Eu am experienta, in afacerile mici, pentru ca deocamdata de acestea fac. As fi insa incantat sa aud si parerea cuiva care a facut sau face afaceri mari.

Succes tuturor!
Doamne ajuta!
ilie
Din experienta mea personala (firme mici si medii, implicat direct, numai in Romania; firme foarte mari, straine, ca angajat al lor in pozitii mari):
-afaceri mici si medii; sfaturile date de Clopotel sunt bune (si pe gratis, haha). Din pacate eu am ajuns la concluzia ca nu se poate da un sfat bun direct, pentru ca afacerile depind de multe chestii: 1. loc, 2. timp. 3.de cum se fac (nu-s 2 persoane la fel...), adica de persoanele implicate 4. banii implicati 5. piata, etc.
Astea propriu zis nu sunt sfaturi , ci training (instruire) de baza. Toate sfaturile sunt pe bani, dar au si un grad de nerealizare... adica chiar daca te-a sfatuit o firma mare sau o persoana priceputa, treaba s-ar putea sa nu iasa cum a fost programata. din pacate....dar poate iesi si mult mai mult....din fericire.
Sfatul meu mai vechi e Sa Incercati, dar informati-va bine inainte. Puteti sa va apucati IN Orice Domeniu, daca faceti treaba mai bine sau mai productiv decat altii in acel domeniu. Inca mai e relativ usor sa te apuci de ceva in Romania.
-afacerile mari; se fac de catre firme mari. Astea isi angajeaza firme mari sau personalitati recunoscute prin rezultate, le fac studii care le dau un tablou foarte apropiat de ceea ce se intampla pe piata pe care vor sa intre. Apoi angajeaza oameni foarte buni in domeniul in care au nevoie, le dau regulile lor, le dau tinte de atins pe ani de zile. Apoi baga banul gros in marketing. Rezultatul: pot vinde absolut orice produs sau serviciu (produsele sau serviciile sunt in majoritatea ok). Secretul afacerilor mari este bogatia de surse si resurse de care dispun (restul e poezie, in opinia mea).
Ca sa sari de la firma mica/medie la firma mare iti trebuie o idee de geniu (astea sunt foarte foarte rare, eu personal cred ca apar 5-10 pe an la nivel mondial) si/sau dublata de un finantist foarte bun, management foarte bun. Plus o piata care sa accepte usor ce oferi.
actionmedia
Cunosc personal pe cineva care a trecut de la afacere mica la afacere mare. A inceput in zona comerciala, turism, imobiliare apoi a inceput sa cumpere afaceri din zona industriala prin procesul de privatizare, acum este in Top 300 Cei Mai Bogati Romani.
Cred ca atourile sale au fost cunoasterea legislatiei, curajul si relatiile. A reusit in 10 ani sa isi construieasca un imperiu de afaceri si nu s-a oprit inca.
ilie
A profitat de oportunitatile mari de atunci, bravo lui. Si a stiut sa se dezvolte. Cu conducerea dezvoltarii (la firme mari) e alta mancare de peste, nu e joaca. Vezi de exemplu Pan Am (fosta). Insa prietenul tau va trebui sa aibe grija peste 3-5 ani, cand o sa se tripleze concurenta, in orice domeniu.
Andrei^
Depinde foarte mult si de noroc .
Eu personal pana in August 2002 , am lucrat la o agentie de turism . Mentionez ca in urma cu un (2001) habar nu aveam cu ce se mananca si spre ghinionul meu, nu a avut cine sa ma invete . Am invatat uitandu-ma in stanga si-n dreapta si cascand ochii . In august 2002 in urma unor certuri cu fostul patron am plecat de acolo si odata cu mine si un client de-al lor care a refuzat sa mai lucreze cu ei . Din banii stransi facand diferite servicii clientului respectiv , am reusit sa-mi inchiriez un apartament si sa iau 2 birouri si un dulap . Calculator aveam acasa iar imprimanta era una cu ace din '96 (facea aia un zgomot de te trezea din mormant) .
Dupa toata treaba asta nu am mai avut bani nici sa trec strada . A fost un risc foarte mare ... dar spre norocul meu fiind intr-o zona cat de cat centrala a inceput sa se miste incet incet .. era si vara .
Dupa vreo 3 luni m-am mutat in alt apartament unde chiria era mai mica ... Si acolo la fel .. noroc . Eu m-am bazat foarte mult pe clientii veniti de pe net ...portaluri de turism ... site etc .
In iulie anul trecut m-am mutat in sfarsit undeva la strada (spatiu comercial - nu apartament) si abia acum , dupa un an de stat aici , incep incet incet sa vad ca se misca treaba .
Acum firma incepe sa se miste si lucrurile se normalizeaza .. ca la cate coborasuri au fost.. invata omul ceva biggrin.gif .. a doua oara nu mai fac asa si pe dincolo.
Concluzia este ca trebuie sa ai nervii necesari sa incepi asa ceva (indiferent in ce domeniu ar fi) sa ai noroc un pic si FOARTE multa rabdare . Lucrurile nu incep sa se miste imediat dar cu un pic de perseverenta se poate ... si sa lasi de la tine cand e nevoie (ca pagube si bani dati pentru clienti au fost slava domnului nu doar odata.. dar omul tine minte. pierzi atunci dar castigi mai tarziu)
Aa.. si inca ceva .. trebuie neaparat sa fie un domeniu care sa-ti placa .. daca faci in sila mai bine nu te apuci .
Legislatia poate pune bete-n roate dar daca te informezi poti sa eviti un pic aceste probleme . Nu sunt chiar de neocolit.
Mentionez ca nu am avut pile .. relatii care sa-mi asigure spatele . Am avut insa in acel client cu care am plecat un prieten extraordinar .. Doua fete care m-au ajutat de multe ori .. pentru ca pot spune ca la un moment dat era sa nu am bani de chirie sau sa nu pot plati telefonul o luna si tot asa . Serviciu contra serviciu . Acum le fac servicii gratis ori de cate ori au nevoie .
Nu cred ca m-as mai angaja acum .. si daca nu ar mai merge ... as mai incerca odata smile.gif
Tembo
Salut tuturor, am lipsit nitel de pe aici. Dati-mi voie sa ma bag si eu in vorba. biggrin.gif
Referitor la "iti trebuie bani ca sa faci bani". Eu zic si da si nu. Am avut niste banuti pusi deoparte (nu prea multi, 1,500$) si am zis sa-i inmultesc. I-am bagat in actiuni. Primul lucru: INFORMATIA. Am cautat un financial planner bun, am intrebat prieteni, sefi despre care stiam ca investesc, sa-mi recomande pe cineva. Nu iau niciodata pe nimeni din pagini galbene, merg numai pe referinte. Am vorbit cu omul vreo doua saptamani, am citit, internet etc. pana sa ma hotarasc unde bag banii. Zic eu c am ales binisor, dupa un an jumate s-au facut 8,700. Insa: stau cu ochii pe actiuni ca pe butelie. Daca ii lasam in banca, acum aveam 1,510. Am mai stat de vorba cu prieteni din Ro despre chestia asta, am observat ca nimeni nu s-a gandit la asa ceva, sa faca tranzactii la bursa. Banuiesc ca nu e ceva prea raspandit. Argumentul principal a fost "si daca pierd banii?" Pai ii pierzi daca nu stii ce faci. De aia am pus informatia cu majuscule. wink.gif

Cand am pornit firma mea (consultanta pe inginerie, pentru curiosi tongue.gif ) nu am avut multi bani pentru firma in sine, insa datorita domeniului e activitate nici nu mi-au fost necesari, mi-au ajuns cat am avut. nu retin cine a spus mai devreme (scuze) ca a avea clienti mai inainte de a porni pe cont propriu e esential. Corect!!! Eu am avut doi, daca ma ajuta Dumnezeu mai vin doi in Septembrie. Cel mai greu, mi se pare mie, e sa-ti faci un nume. Clientii astia pe care sper sa-i castig i-am gasit prin recomandari de la actualii clienti. ma uit prin anunturile din ziare, am trimis scrisori de prezenatre a firmei mele, nu am primit nici un raspuns. Cu astia, cand am sunat si am zis ca am nr lor de telefon de la mr. Cutarescu, m-au chemat imediat la interviu.

L-am citit si eu pe Kyiosaki, mi s-a parut buna cartea lui si am invatat din ea. Alti amici au zis ca e o tampenie. Ma rog, fiecare cu mentalitatea proprie. Am trecut printr-o perioada f.f. nasoala in Aprilie. Unii mi-au spus sa las firma si sa ma angajez. Am zis ca atat timp cat exista o speranta, nu ma las si bine am facut. Am zis ca daca ma ajut, ma ajuta si Dumnezeu si asa a si fost. Vorba lui Edmund Hillary: ai pierdut, continua. Ai invins, continua.
Andrei^
In actiuni am zis sa bag si eu de cateva ori .. dar nu in Ro .
Am o polita de asigurare de viata la Allianz si un plan ales de mine prin care ei investesc banii dati de mine lunar . Cred o sa continui cu ei .. ca sunt mai in masura sa-i investeasca ... fara sa mai caut eu .
Oricum e un risc .. iti trebuie un pic de vana smile.gif
ilie
Action Media sau cine a citit Kyiosaki:

daca puteti sa-mi imprumutati cartile respective pentru a le copia (o zi). Nu am citit, si m-ati facut curios. Eu i-am citit mai mult pe americani. Sau sa imi spuneti de unde se pot cumpara. Multumesc.
Tembo
Freeman, daca ai posibilitatea sa le comanzi pe net, le gasesti pe amazon.
actionmedia
QUOTE (Freemann @ 19 Aug 2004, 12:01 PM)
Action Media sau cine a citit Kyiosaki:

daca puteti sa-mi imprumutati cartile respective pentru a le copia (o zi).

Pot sa ti le imprumut dar iti recomand sa le cumperi. Merita sa le ai in biblioteca.
Cred ca mai am un exemplar in plus din "Tata bogat, Tata sarac". Am mai vazut prin librarii (in Bucuresti).
Daca vrei pot sa vorbesc cu cunostintele mele din Network 21 (Amway) ei trebuie sa aiba pe stoc toata colectia. De obicei la N.21 e mai ieftin decat la librarie.
Pentru mai multe informatii si materiale de si despre Kiyosaki poti vizita acest site.
Multa bafta.
Shoocky
Tata Bogat, tata sarac este foarte interesanta ... o gasesti la Editura Curtea Veche (poti sa o comanzi online si te costa cam 100.000 lei), de asemenei poti sa citesti si Copil Bogat, Copil istet de acelasi autor.
Site-ul pe care l-a recomandat actionmedia l-am vizitat si eu atunci cand am citit cartea si pot sa spun ca nu este prea interesant. Incearca si nenea Kyosaki sa mai vanda niste chestii.
ilie
Action media si Shoocky;
va multumesc pentru promtitudine. Intrebare: Tata bogat, tata sarac - este vorba de un tata care mai degraba recomanda sa faci asigurari si MLM (multi level marketing , gen Amway)? eu am niste casete cu asta, in limba romana.
Action media, cum putea lua contact pentru aceste carti?
Shoocky
Ambele lucrari ale lui Kyosaki nu au nici o tangenta cu MLM, sunt doar lectii de viata. De exemplu: daca vrei sa-ti cumperi o masina de 5000 EURO, iar tu ai exact 5000 EURO disponibili ce faci? Iti cumperi pe loc masina pe care ti-o doresti?
Tembo
QUOTE (Shoocky @ 30 Aug 2004, 04:50 PM)
Ambele lucrari ale lui Kyosaki nu au nici o tangenta cu MLM, sunt doar lectii de viata.

Corect. Eu am ajuns sa-i citesc cartile deoarece am vazut pe un canal public o emisiune cu el si am zis ca e interesant. poate mai mult decat lectii de viata, as zice ca iti schimba modul de gandire, mentalitatea - in fine, nu tuturor, am mai zis ca am amici care au spus ca e o tampenie, dar asta face viata frumoasa, nu? suntem toti diferiti. Oricum, eu unul mi-as fi dorit sa le fi citit ceva mai devreme. Cand am venit aici acum 8 ani masura succesului era un "job bun", la fel cum a fost pentru ai nostri in Ro, nu puteai avea altceva decat un "job bun" si asa am crescut. Mi-am dat seama ca "job bun" nu exista, pentru ca am trecut printr-o intamplare nefericita cu nevasta, care avea, de presupus, un job foarte bun. Restructurarea nu ocoleste pe nimeni. sad.gif mad.gif
ilie
Tembo, cum se cheama la voi cand vinzi asigurari si alte servicii/produse din usa in usa?
Tembo
QUOTE (Freemann @ 9 Sep 2004, 03:03 PM)
Tembo, cum se cheama la voi cand vinzi asigurari si alte servicii/produse din usa in usa?

Mi-e teama ca nu sunt foarte lamurit. Unul care vinde asigurari e broker de asigurari. Poate fi broker de asigurari de viata sau de asigurari auto - daca nu e agent al unei singure companii. Cand vinzi servicii si produse? Nu am auzit termeni care sa-mi fi "sarit in ochi".
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.