Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Gata Cu Armata Obligatorie?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
dead-cat
conform unui articol din EVZ, premierul Tariceanu a declarat ca este "foarte posibil" ca stagiul militar sa fie desfitntat in 2005.

in sfirsit. avind in vedere ca de ani de zile deja, nici pe departe toti cei recrutati sunt incorporati, aceasta pierdere de vreme deghizata ca "datorie fata de tara" s-ar putea sa ia sfirsit. yay.gif

cf. articolului, marina deja nu mai are recruti, iar aviatia, peste un an, nu va mai incorpora. se pare ca nu va mai sari nimeni de pe dulapuri cu bratele desfacute "facind ca mig-u". hh.gif

opinions?
Inorog
Ar fi bine sa fie cum spui tu dead-cat si eu sunt pentru o armata de voluntari, dar uite ca o cunostinta de-e mea (un tanar) tocmai a fost incorporata in aceasta luna in armata. Si nu a fost nimeni prea bucuros, nici persoana in cauza si nici familia.
abis
Tariceanu a spus doar "foarte probabil", nu "sigur".

Nu stiu cati isi aduc aminte ca in timpul campaniei de convingere a populatiei sa voteze la referendumul organizat pentru aprobarea modificarilor la constitutie, unul dintre argumentele forte era renuntarea la serviciul militar obligatoriu. Evident ca abia dupa votare s-a aflat ca armata nu va mai fi obligatorie... din 2007!

Este clar ca o armata profesionista este mult mai eficienta decat una formata din recruti stransi cu arcanul...
mărăcine
Toata discutia despre eficienta armatei mi se pare de fatada. Parca am discuta de investitii sau de tehnologie, de ne intrebam atata ce e mai eficient...

Vorbim insa despre oameni, si cred ca firesc ar fi sa ne punem problema daca e just ca un om sa fie constrans sa faca stagiul militar, in conditiile in care armata contureaza un mediu de supunere fara gandire proprie, violenta si moarte.

Mie unul mi s-ar parea absurd ca in acest moment sa lupt cu arma-n mana pentru o tara, de vreme ce imi dau seama ca tot atat de bine m-as fi putut naste de partea cealalta.
abis
QUOTE (mărăcine @ 22 Feb 2005, 09:38 PM)
Parca am discuta de investitii sau de tehnologie, de ne intrebam atata ce e mai eficient...

Sunt doua chestiuni distincte: pe de-o parte, eficienta unei armate profesioniste (care este superioara unei armate formate din recruti) si pe de alta parte chestiunea umana de care amintesti tu. Ambele converg spre aceeasi idee: renuntarea la serviciul militar obligatoriu este binevenita. Asa vor fi incorporati doar cei care isi doresc acest lucru si eficienta lor va fi mai mare decat a recrutilor...

Nu as fi totusi de acord cu "absurditatea" de a lupta pentru o anumita tara, in conditii de razboi. Cand esti atacat, riposta este fireasca... Daca li s-ar fi parut absurd sa mearga la lupta celor din armatele aliate in WW2, cum ar fi aratat lumea de azi?
simonsays
QUOTE (mărăcine @ 22 Feb 2005, 10:38 PM)
Mie unul mi s-ar parea absurd ca in acest moment sa lupt cu arma-n mana pentru o tara, de vreme ce imi dau seama ca tot atat de bine m-as fi putut naste de partea cealalta.

Mie unu mi se pare ca degeaba traiesti, daca la fel de bine ai fi putut sa te nasti mort. Marfa argument ai....

Atata vreme cat vor ramane o gramada de cadre, ofiteri superiori, fara slujba, daca se va face armata pe baza de voluntariat... tare mi-e teama ca o sa se amane "adoptarea legii" pana ies pupincuristii astia la penzie. Plus ca cine dracu are TUPEUL sa aloce din bugetul national sume mult mai mari decat cele actuale (poate duble, triple), pt a plati soldatii in termen, inclusiv cadrele care vor trebui sa aibe specializari (nu in alcool, facut burta, si f***t recrutii...)
abis
Hmm... Nu prea cred ca se amana, astia de la putere sunt hotarati sa termine cu armata obligatorie pana cel tarziu in 2007... Acum au spus ca este posibil chiar mai repede. De ce as banui ca vor amana legea? Cel putin deocamdata nu par a se sinchisi foarte tare ca ar putea pierde din popularitate daca iau masuri dure, cum ar fi concedierile, daca este nevoie.
simonsays
"astia de la putere" sint "hotarati" de vreo 10 ani sa faca asta... in afara de masuri mai mult sau mai putin populiste, pe hartie, nu in practica.. nu prea s-a vazut n'ica. gandeste-te (stiu, e dificil spoton.gif ) ca or iesi aia in strada, daca raman fara servici; si, daca erau scribalai, ieseau cu pixu' dupa ureche, dar asa.. dracu stie care cum iese cu tab-u.. laugh.gif
dead-cat
asta daca porneste. mira m-as avind in vedere ca au vindut bateriile de mult rofl.gif
simonsays
de parca n-ai cunoaste "vajnicul" soldat roman... asta se pi*a in rezervor, da la manivela, si porneste.... rofl.gif
abis
QUOTE (simonsays @ 1 Mar 2005, 10:35 AM)
gandeste-te (stiu, e dificil spoton.gif )

blink.gif
Amice, daca vrem sa ne jignim unii pe altii, o putem face foarte usor... Insa parerea mea este ca cine recurge la chestii de genul asta inseamna ca a ramas fara argumente.

Ideea este ca cei care au castigat alegerile au anuntat renuntarea la serviciul militar obligatoriu cel tarziu in 2007. Recent premierul a revenit asupra subiectului, spunand ca-i posibil sa se intample mai devreme. Asa ca nu vad nici un motiv pentru a-mi fi teama ca se va amana pana cine stie cand...

Facem un pariu? Daca ai tu dreptate, dau o bere. Daca am eu, recunosti ca ti se aplica tie citatul din quote... Vedem peste mai putin de doi ani.
simonsays
Amice, nu incercam sa te jignesc, pentru ca iti dau dreptate, ar fi insemnat ca ramaneam fara argumente, si ca as fi prost facut gramada spoton.gif insa da, faceam misto de tine ('telectualii numesc asta ironie rofl.gif ).

mai, nu fac pariu.. m-ar bucura sa desfiinteze armata obligatorie (eu am sarit-o definitiv, mi se falfaie); ar face intr-adevar ceva profesionist, si in afara de asta, ar iesi mult mai putini barbati cu moralul la pamant si cu self-respectul egal cu zero, din armata (nu i-am inteles niciodata pe aia care spun ca "armata te face barbat".. probabil indivizii erau femei inainte.. ohyeah.gif ). insa nu imi vine sa cred ca o sa se faca treaba asa de repede; ti-am enumerat motivele pt care cred ca nu o sa se intample, nu am zis ca sint argumente-maciuca in favoarea mea... repet, m-ar bucura sa ai dreptate, si sa iti dau eu bere din pricina asta; fara nici o suparare chiar thumb_yello.gif
dead-cat
QUOTE (simonsays @ 3 Mar 2005, 03:54 PM)
ar iesi mult mai putini barbati cu moralul la pamant si cu self-respectul egal cu zero, din armata (nu i-am inteles niciodata pe aia care spun ca "armata te face barbat".. probabil indivizii erau femei inainte.. ohyeah.gif ).

pai inseamna ca armata nu pentru viata te pregateste, ci pentru casnicie rofl.gif rofl.gif
abis
Deci se pare ca pana la urma tot ne vom cinsti cu o bere... spoton.gif Ramane sa vedem cine plateste.

Da fiecare cate un rand, ca sa fie toata lumea multumita?

PS: Eu n-am reusit sa o sar. Am facut-o in iarna '95-'96. Am fost un privilegiat, la fel ca toti cei de la TR. Dar sa-i fi vazut pe cei care stateau un an in armata... Ma mir ca nu o iau mai multi razna, la cata bataie de joc la adresa fiintei umane e acolo... 50.gif
dead-cat
si-apai sa nu faci ca grasul din "Full Metal Jacket" 23.gif
simonsays
QUOTE (abis @ 3 Mar 2005, 06:07 PM)
Ma mir ca nu o iau mai multi razna, la cata bataie de joc la adresa fiintei umane e acolo... 50.gif

exact...

e, lasa, vedem care cum plateste; asta sa fie problema laugh.gif

QUOTE
pai inseamna ca armata nu pentru viata te pregateste, ci pentru casnicie


e, inca un motiv pt care e nociva armata ! rofl.gif imi permit sa ma repet: casatoria este prima cauza a divortului; de aia sint asa multe... divorturi, evident ! rofl.gif
abis
Acum a aparut si proiectul de lege, dupa cum scrie presa.

Ultimele incorporari in armata vor avea loc in iunie 2006 pentru militarii cu termen redus si in octombrie 2006 pentru ceilalti. Mai trebuie sa apara un proiect de lege asemanator si in privinta jandarmeriei si pompierilor.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.